Ni var många som skickade den här artikeln till mig igår. Ska vi bryta ned den?
Såhär börjar den…
Det visade sig att 300 milligram kolesterol per dag i kosten innebar att risken för hjärt-kärlsjukdom ökade med 17 procent och att risken för förtida död oavsett orsak ökade med 18 procent. Dessutom visade studien att tre till fyra ägg per vecka ökade risken för hjärtsjukdom och förtida död med sex respektive åtta procent.
Min kommentar: Om du bara äter 300mg kolesterol om dagen, alltså ungefär 2 äggulor, behöver din lever producera ytterligare 800mg för att täcka ditt dagliga behov. Vi behöver en hel del kolesterol till kroppens vävnader, och behovet ökar med till exempel träning.
Skulle säga att det här är ett klassiskt fall av p-hacking där man har slängt ihop lite olika variabler för att få ut ett specifikt resultat. Vad åt deltagarna utöver ägg? Var de överviktiga? Rökte de? Hur tränade de? Hade de några sjukdomar? Vad tog de för mediciner?
Inget av detta togs hänsyn till.
”Vår studie visar att om två personer har exakt samma diet och enda skillnaden är ägg, kan vi direkt mäta den effekt äggkonsumtionen har på risken för hjärtsjukdom. Kolesterol, oavsett var det kommer ifrån, var associerat med en förhöjd risk för hjärtsjukdom”, säger en av forskarna bakom studien, Norrina Allen, i ett pressmeddelande.Artikeln handlar om att människor som följdes i 30 år.
Min kommentar: “Om två personer har exakt samma diet” jag hoppas att du inser det orimliga i att forskarna har lyckats hitta personer med exakt samma diet, eller exakt samma livssituation där den enda skillnaden är ägg… vilken planet kommer den här forskaren ifrån? Om det nu faktiskt var så att personerna hade exakt samma diet, hur kan de veta det? De använder ju bara krysslistor eller muntliga intervjuer. “Vad åt du ungefär förra månaden?” eller “Hur mycket russin äter du? Mindre än 50g per vecka, mer än 50g per vecka eller mycket mer än 50g per vecka?”
Orsaken tros vara kolesterolet, eftersom en enda äggula kan innehålla hela 186 milligram kolesterol.
Min kommentar: ja vi har ju bara en uppsjö artiklar som visar att högt kolesterol inte alls ökar risken för hjärtsjukdom, utan tvärtom. De flesta som åker in akut i olika hjärtincidenser har lågt kolesterol.
Kolesterol bygger upp våra celler och könshormoner och ägg är ett väldigt naturligt livsmedel som vi har ätit i alla tider. Tyvärr är många numera överkänsliga mot ägg, särskilt äggvita men ibland även äggulan. Om man äter väldigt mycket ägg kan man trigga överkänslighet, så av den anledningen ska man inte frossa i ägg jämt och ständigt – särskilt inte om man har viktproblem.
Däremot ska man inte vara rädd för ägg rent generellt, eller naturliga fetter i maten. Det är bara att mumsa på – om man gillar att vara fast och spänstig och ha könshormoner som en tonåring utan att vara tonåring. Om man hellre vill vara sladdrig och ha könshormoner som sjunker lite för varje år – kör low fat för tusan 🙂
Relaterat:
Ägg 🙂
http://dx.doi.org/10.1093/ajcn/nqz348
Varför ska man som överviktig inte äta för mkt ägg?
Nu drog du inte rätt slutsats 🙂
Tack för vaccinlänken 🙂
Hej! Väljer spänstig osv! Äter 3-5 ägg dag ut dag in!!År ut osv! LCHF sedan 2008!Enda problem är utebliven viktnedgång!Startade på 100 kilo nu 85?Mål 75 samma som vid 40år!Är supersvårt?Nu 70+!MEN Alla hälsomarkörer blir bara bättre och bättre?Så tacksam för det?Diabetes 2 sedan 2005!Inte ätit en enda medicin! Helt symptomfri!HbA1 C är 34!Tack Martina för en sund och balanserad inställning till hur vi skall leva våra liv?Själv fortsätter jag med mitt livgivande vin vännet och sång?Keep up??Ber om att du orkar läänge?
Tack!
Så jäkla bra! Det behövdes sägas. ^^
Det framgår heller inte vilken typ av kolesterol det handlar om. Är det de stora kolesterolpartiklarna som är positiva för kroppen eller de små som har oxiderats av socker. Det börjar talas om att förbjuda böcker som handlar om hur man kan bli frisk från olika sjukdomar, exempelvis har en del bokhandlare slutat sälja en bok om autism. Borde då inte aftontidningarna förbjudas? Läste en artikel i Aftonbladet om att ungdomar som äter nyttigt i form av mycket frukt och söta smoothies får skador på tänderna. Kan det kallas för att äta nyttigt med så högt socker- och syrainnehåll? Samma sak med denna kolesterolartikel – ovetenskaplig från början till slut.
Vilka är de vanligaste symptomen på att man är överkänslig mot ägg?
Vet inte hur jag skulle reda ut vissa dagar utan ägg haha, bästa räddningen när det är mycket att göra eller att ha med sig kokta ägg när man ska iväg
Diarré, förstoppning, svårt att gå ned i vikt, uppblåsthet… det klassiska
Jag är tydligen överkänslig emot ägg, tål inte äggvitan. Jag kan äta ägg 2-3 dagar i streck, men sen efter 4e dagen så får jag ont i magen. ? Jag förstod inte det först, men jag uppmärksammade detta i samband efter att jag hade ätit ägg. Så att äta ägg i lagom mängd är nog bäst för mig. ?
Jag tror att det beror på vilken typ av allergi/överkänslighet du har. Jag har histaminintolerans och blir jättetrött och får hjärtklappning om jag äter äggvita. Det blir också tungt att andas. Vid histaminintolerans kan man få många olika symptom beroende på vilken histaminreceptor som är involverad. Om man har iGe-allergier är det vanligtvis de klassiska allergisymptomen som utslag och andningssvårigheter. Om man har iGg-överkänslighet kan det vara nästan alla symptom som finns.
Hur många ägg per dag tycker du är rimligt att äta? Jag äter 3 ägg till frukost och ytterligare 2 under dagen som mellanmål, har så svårt att hitta något annat som är lika prisvärt men är rädd att bli överkänslig.. ?
Är du överkänslig eller inte? Om inte, det är bara att äta på. Du märker om du inte tål det.
Bra sågning!
Man undrar ju hur forskarna är funtade när de publicerar en studie som t.o.m. en lekman som jag kan punktera lätt som en plätt. “Exakt samma diet” i 30 år, men hallå! Gissningsvis ligger Big Food bakom och man räknar med att vanligt folk inte ifrågasätter.
precis! skulle bara funka med identiska tvillingar, och inte ens det aer 100% garanti. Om bara ena tvillingen tex aetit penicillin, saa har de olika tarmflora, och daer boerjar det. Man har olika gener, predisposition, tarmbakterier, kanske tungmetallbelastning, eller tagit bort blindtarmen eller gallblaasan- och att hitta identiska personer som aer precis likadana i hela 30 aar? som aer lika laanga, tunga, har samma blodgrupp, samma tarmbakterier, listan aer laang, you get the picture.