Igår föreläste jag om biohacking, självcoaching och självoptimering för en grupp trevliga och smarta ingenjörer, och jag tog spontant med den här bilden i min powerpoint för att tala om en specifik sak. Nämligen, hur svårt det är att veta vad som är nyttigt och hälsosamt, när vi bombarderas av så mycket motstridiga budskap.
Bromsa åldrandet med choklad?
Really…? Jag har märkt en trend av att media gärna förstärker beteenden vi redan har, som att dricka alkohol, äta choklad eller dricka kaffe. Jag vet inte vad syftet är, säljer det fler lösnummer?
Oh va skönt, nu kan jag äta choklad med gott samvete!
Nej det kan du inte, det finns ingenting i choklad som är hälsosamt. Det är en total myt. Titta på innehållsförteckningen och försök utröna vad det hälsosamma skulle kunna vara. Kakaomassan? Smöret? Emulgeringsmedlet? Sockret? Vilken är den magiska ingrediensen?
Ahhh nu vet jag!
Det är ju antioxidanterna förstås!
Fast vänta nu… kan de få nanogrammen antioxidanter i processad kakao verkligen off-setta allting annat?
Nej det kan det förstås inte och det är samma med kaffe och rödvin. En intressant sak är att om man söker i Aftonbladets arkiv så ser man de här nyterna några gånger per år, år efter år. Märkligt. De kan lika gärna skriva: “Vad du än gör som du oroar dig för ska vara negativt för din hälsa, det är jättebra. Fortsätt med det. ”
Jag vet att nyheterna kommer från någon ny vetenskaplig artikel, men det är aldrig någon som läser mer än rubriken. Ingen kollar ‘conflict of interest’ eller sponsorer.
Vad är hälsosamt egentligen?
För att veta det tror jag att man behöver gå tillbaka i tiden och se på hur människor har ätit längst. Den första insikten man får av detta är ju att det bästa är att äta hela råvaror, sk “whole foods”. Kött, fisk, ägg, grönsaker, frukter, bär osv. Så lite processat som möjligt, och så nära vår naturliga fauna som möjligt. Bara för att jag äter en ganska strikt lågkolhydratkost själv är jag ingen kolhydratpolis som tycker att det är fruktansvärt med socker och kolhydrater. Verkligen inte.
Om valet står mellan sockervadd och margarin så tar jag sockervadden alla dar i veckan för socker kan min kropp hantera medan onaturliga fetter stannar kvar i kroppen så mycket längre.
Frukt blir ohälsosamt när vi äter det i mängder vi inte är anpassade för, och av sorter som vår mikroflora inte kan hantera. Min vietnamesiska kompis Minh kan vräka i sig enorma mängder frukt och ser fantastiskt bra ut för sin ålder, men vi har olika metabolism helt klart. Hela mitt släktträd är från Skandinavien och Östeuropa, och hela hans släktträd är från Vietnam och Sydostasien. Det finns en bok om det här som heter metabolic typing om jag inte minns fel.
Testa sig fram med det naturliga som bas
Jag tror att så fort man har rensat bort allting processat och onaturligt så är det bara att testa sig fram hejvillt. Det är riktigt kul att experimentera med kolhydratmängder och se vad som händer med energi och mående av olika typer av kolhydratkällor, och hur lite eller mycket som faktiskt behövs.
Mina kolhydratkällor är broccoli, blomkål, spenat, lök, vitlök, haricot verts, vitkål, grönkål, rödkål, svamp, avokado, citron, lime, blåbär, hallon, björnbär, svarta vinbär och olika färska kryddor. Om jag skulle öka kolhydraterna skulle jag lägga till sötpotatis, cassava och rotfrukter, och om jag skulle vilja ha en snabbare kolhydrat skulle jag välja vitt ris och säsongens frukter.
Med detta som grund kan man gå hela vägen från en liberal paleo till en strikt ketogen kost och vara naturlig och hälsosam hela vägen. Det tycker jag känns hållbart och hälsosamt.
Vad tycker du?
Haha om och om igen 🙂
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y30Wx2/professor-varnar-for-populara-halsotrenden
Haha, jag såg den artikeln för några dagar sedan och tänkte på att: “artiklar om att choklad, vin och kaffe som sägs vara så nyttigt. Det skrivs om sånt varje år” jag undrade också “på vilket sätt som det skulle vara nyttigt?!” ? och som du skrev: “man kan ju annars få i sig dom antioxidanterna genom nyttiga livsmedel.
Precis! Artegen föda ska det vara och det är naturligtvis inte lösgodis, margarin eller vegankorv! Människan skulle inte ens ha livstilssjukdomar och metaboliskt syndrom om de skulle äta allt oprocesserad naturligt föda efter säsongen osv. och därmed inte behovet att begränsa kolhydrater eller fett eller protein.
Hela ‘problemet’ är ju man-made och syftar bara pa att sälja och tjäna so mycket pengar som möjligt tyvärr.
Hej,
Jag håller med om att det är fånigt med artiklar som ska locka folk till att “unna sig” med gott samvete. Det är mycket såna artiklar som delas ivrigt på Fb.
Gör du fortfarande egen kefir?
Jag har precis kommit över lite gryn och kommit igång med tillverkningen själv.
Nej jag har tyvärr slutat med det, det funkade inte i längden för ketosen och min mage.
Det här med att titta på hur man har ätit längst, eller hur man åt för länge länge sedan. Kan inte sluta undra över: de dog ju så tidigt förr, på jägar-samlar-tiden vad den nu heter, medelåldern för att dö var typ 40-50 år. De dog givetvis av andra saker än idag, blev kanske uppätna av rovdjur eller dog av lunginflammation utan medicin. Men hur kan man veta att kosten de åt var bra? Ingen levde till 90 och fick demens. Har själv en stor tilltro till att ketogen kost är bra, men blir glad om nån kan resonera kring min fundering. 🙂
Hur kan man veta att kosten vi äter nu är dålig? För att folk får Alzheimer, MS, diabetes, fetma osv som de inte fick då. De hade inte ens karies.
Varför lever folk längre nu? Pga skyddade miljöer, säkra arbetsplatser, man kan operera det mesta eller använda mediciner som inte fanns då.
Hej Martina!
Jag har en liten fråga angående keto kosten. Jag väger ganska lite och vill inte gå ner i vikt. Har lite problem med en överaktiv sköldkörtel som jag försöker få bukt med. Åt en antiinflammatorisk kost i våras men gick då ner flera kilo, trots mycket fett i maten. Tänkte testa en ketokost men är rädd för att gå ner i vikt eller störa min sköldkörtel ännu mer. Hur skulle du äta en ketokost om du inte ville gå ner i vikt? Tror du personligen att en ketokost skulle kunna hjälpa mig att stabilisera min sköldkörtel?
Tack på förhand!
Fokusera på mycket av allt, inte bara fett. Ät massa kalorier och ät mellanmål.
Angående cacao kommer det på 5:e plats över kaliuminnehåll per 100 g enligt Livsmedelsverket. Jag behöver extra kalium pga medicinering mot autoimmun sjukdom. Även nypon innehåller mycket kalium liksom banan och dessa brukar vara en del av min morgonsmothie. Sedan sägs ju att choklad är bra mot depressioner. Sant?
Nä… om man blir glad av att äta choklad, så fine men det hjälper inte mot depression.
Jag hade köpt ett kaliumtillskott istället, eller ätit spenat och avokado. De innehåller också mycket kalium.
Hur ställer du dig till rå mörk choklad ur hälsosynpunkt om man vill äta typ 20 gram ibland? Som den här? https://www.apotea.se/ombar-dark-72-35-g
Jag hade inte ätit den, jag tror inte alls på att vi behöver eller ska äta choklad.
Va bra med rättikapommes, vi gör jansons frestele på det eller majrova.
Varför har vi inte tänkt på pommes som är så gott att dippa i bea…
En nyfiken fråga, varför vitt ris och inte råris? Är det något som är mindre bra med råris?
Hade jag käkat ris eller om jag försökt få någon att äta det så hade det varit av en enda anledning; fylla på glykogenlagret och ha som ren energikälla, icke-inflammatorisk energikälla.
Råris osv har ingen poäng alls i mitt tycke. Blir bara mer som stör tarmarna.
Tack för ett superbra svar, det är kaos i mina tarmar just nu så jag testar en lågsvavelkost för att få en lugn mage. Tur att jag rådfrågade dig! 🙂
Om man tar exemplet med choklad så handlar det om förvrängd information. Kakaofrukten i sig är precis som avokadon näringsrik och innehåller en massa nyttiga fetter, dvs att äta de rena råvarorna från den i form av kakao och kakaosmör är nyttigt, men detta har då förvanskats och gjorts en fri tolkning på vilket sedan lett till att tabloidtidningarna får det att låta som om Marabou mjölkchoklad är rena hälsokuren, vilket det naturligtvis inte är…
Alltså det första jag tänker på är den lerprebiotika/-probiotika du tagit, kan den vara boven….
Ohhh smart! Jord är det…
Kan jordbaserad probiotika höja kolestrolet? Finns det annat negativt med jordbaserad probiotika som man bör känna till?
Vaa? Nej verkligen inte! 🙂 Vi pratar om något HELT annat.
Ok, ja jag tyckte att det verkade konstigt, såg ut som det var en följdfråga på kolestrolfrågan nämligen…
Vad gör man om kolesterolvärden stiger kraftigt efter en tid på ketogen kost? Mina TG steg liksom LDL (som fördubblades! HDL är som tidigare halvhögt (1,7) Har hög ärftlighet för hjärt och kärlsjukdom. Har jag ätit fel fetter? Ska jag bara äta olivolja? Är MCT hälsosamt för mig? Skillnad mellan MCT och Brain Octane? Vågar jag fortsätta med ketogen kost eller ska jag minska fett och öka grönsaker?
Ge exempel på vad du äter, när du äter och hur du äter.
Verkade inte som min kommentar gick fram..
Svårt att generalisera, när man ska beskriva så beskriver man ofta det man TÄNKER att man äter men jag medger att jag inte gör allt perfekt
Frukost Fettkaffe (MCT och kokosolja 1 mska av varje ) och/eller 2-3 ägg (melett eller med smör)
Lunch
Fisk el köttportion 150 g? Sallad gurka kanske lite broccoli el zucchini. Olivoljedressing eller majo (hemgjord på rapsolja men även Hellmans) Behöver 0,5 dl för att bli mätt. Minst.
Middag som lunch men mer lagad, och mejeri i form av grädde el creme fraiche varannan dag. Jag är en hungrig person som inte blir helt mätt på detta, fra hungrig på kvällen. Tar då lite grönsaker med någon fett källa 1 msk smör el Mayo alt liten kött/fiskbit el ett ägg. Blir inte helt mätt på denna kost då det inte är någon volym. Jag kan äta 100 g smör utan att bli mätt, jag vill ha stora mängder grönsaker vilket inte är tillåtet på keto, då kolh innehållet blir för högt då. Därför kanske mitt fettintag blir för högt? Jag klarar inte av ister och talg om du föreslår det och helst vill jag undvika charkuterier. Ost äter jag ibland men det kan jag “gå loss på” om det blir för mycket så det har jag sällan hemma. Följde Kostdoktorns meny ett tag men det är för mycket mejerier och ost i allt så det har jag endast ibland. Har nu inte ätit keto på flera veckor utan vanlig mat och mår inte lika bra på det. Skillnaden är att jag tränar bättre, orkar mer och längre med kolh.Vill börja med keto igen men vet inte hur jag ska lägga upp det. Vill gå ned i vikt (när man börjar med vanlig kost med kolh gick jag upp flera kg!) och då måste jag ändå se över energiintaget utan att svälta. det enklaste för mig har tidigare varit att hoppa frukost(el bara fettkaffe) och äta 2 rejäla mål för att det ska fungera. Tränar jag på morgonen måste jag äta frukost efter annars orkar jag inte.Jag vet att majo och bea inte är så bra, men jag gillar inte olivolja,och smör hela tiden. Kokosolja är jätteäckligt liksom kokosgrädde.
Det finns ingen grönsaksbegränsning på keto, du får äta hur mycket grönsaker som helst.
Skippa alla vegetabiliska fetter inkl MCT och ta en paus från ägg.
Om jag äter hur mycket grönsaker som helst får jag i mig minst 50 g kolhydrater bara därifrån, det går väl inte ihop med keto? Alla veg fetter? Ingen oliv eller kokosolja heller? Bara smör? Ska jag äta mejeriprodukter istället? Och inga ägg? Kött fisk och smör låter ju hur trist som helst. Det tror jag inte att jag fixar, mat ska ju vara gott också….. Hur länge måste man prova för att utvärdera detta?
Olivolja borde vara okej, men skippa smör och kokosolja och skippa MCT. Ät mängder med grönsaker, inga mejerier men kött och fisk.
Problemet var ju ditt kolesterol och dina triglycerider, samt din energi och din mättnad. Du gillar att äta stora volymer. Här är lösningen. Varsågod 🙂
Ok. Keto utan fett?
Då är man ju tillbaka på lågfettkost med endast protein och grönsaker. Då blir energiintaget lågt om protein ska hållas på ketonivå. Jag tror inte jag fattar vad du menar?
Jag tror du behöver läsa på mer om keto, kolla gärna in min senaste bok: Ketoguiden, recept och måltidsplaner
Vi har snedseglat lite från ditt ursprungliga problem kring kolesterol, därefter hunger.
Fundera över vad ditt syfte är med att äta ketogent, och om du verkligen är redo att ketoadaptera och följa livsstilen.
Jag har inte föreslagit keto utan fett, jag har bett dig eliminera vissa fettkällor och öka mängden fibrer.
Vilka fettkällor är ok? Du skriver skippa smör mct och alla veg fetter utom olivolja
Ister, talg, feta köttbitar, feta fiskbitar, olivolja, avokadoolja, avokado.
Ok. Läste din bok idag. Den är mer ”tillåtande” än dina rappa kommentarer på bloggen. Dock såg jag inget om fri tillgång på grönt, recepten var snarast grönsakssnåla. Varför jag vill prova keto? För att jag gjorde det i våras, strikt i 6-7 veckor och sedan mer mejeri, 16:8,fettkaffe men höll ketos och fick en himla bra effekt på kroppen. Fettrikt ned mer muskler inget sötsug och mental ork ökade. Dessutom tappade kag inte ett hårstrå och mina atopiska eksem försvann. Men, orkade inte lika mycket när jag tränade tungt eller sprang långt. Springa är för mig bästa meditationen och
stressbefrisren så det vill jag göra åtminstone en gång per vecka.
Så efter att jag satte i halsen av mina kolesterolvärden började jag ära som vanligt igen, eller rättare sagt betydligt sämre, för det lugn på både aptit och sug som varit under keto, försvann. Så efter 4 kg viktuppgång ökad trötthet och mindre mental energi vill jag börja igen. Men om jag ska följa dina senaste råd så kan jag inte använda din bok alls. Om jag ska utesluta vegoljor och smör alla mejerier och ägg känner jag mig väldigt vilsen i vad jag ska äta och hur fördelningen ska vara. Antingen struntar jag i det och kör dina menyer trots mitt kolesterol eller så försöker jag med en kött/grönsaksdiet utan fett och hoppas att det fungerar. Det har jag provat ialla år förut och för mig blir det energilöshet och utmattning till slut. Av volymen känner jag mig mätt men kroppen är tömd på energi. Har du något att tillägga som jag missat eller har jag uppfattat dig rätt?
Mina “rappa” kommentarer är till DIG för att lösa problemen DU presenterade för mig. Jag inser att du kanske inte var redo för biohacking och tweaka dina resultat till att få viktminskning, energi och lägre kolesterolvärden samtidigt som du blir mätt. Det var det jag försökte ordna för dig.
Min ketobok är till för att ketoadaptera och för att komma igång med keto. Det är alltså ett annat scenario än vad jag specifikt skrev till dig.
Många som har för litet magsyra förväxlar känslan med hunger. Svag magsyra ger sugande känsla i magen – den lindras om man äter mer (kanske för mycket)? Prova att ta saltsyratillskott.
Riktig mat; ja. Att ursprunget påverkar har jag nog inte tänkt på så mycket. Däremot borde ålder, och hur länge man ätit en kost som inte varit särskilt bra (även om man trott man ätit nyttigt och bra), påverka effekterna av kosten. Alltså om man har ätit mycket kolhydrater av vanlig sort I svensk kost, och undvikit fett för att det är onyttigt, så kanske man ska låta bli den där sockervadden (också); vara försiktigare med kolhydrater än om man ätit battre.
Men det är mina spekulationer; jag vet inte.
Good point!