Programmet Kaliber i P1 har gjort en granskande reportageserie om fasta. Jag intervjuades till reportaget om vattenfasta och redan i intervjun blev det lite märkligt. De påstod nämligen att det inte fanns några kliniska studier gjorda på fasta överhuvudtaget, för det hade deras experter (vilka?) minsann sagt. Vinklingen var också mycket kring ansvaret som till exempel jag (och andra) med stor räckvidd på sociala medier har, när det handlar om att skriva om så extrema saker som vattenfasta och torrfasta. Jag har lite kommentarer till det, så låt oss granska den här granskningen!
Bloggar & forum är en resurs!
Reportaget försöker med en ganska tafatt offermentalitet där de i princip säger att bara för att alla människor inte är lämpliga för fasta, ska åsikter eller information om fasta inte existera någonstans på nätet. Ingen får förespråka fasta, påstå hälsoeffekter eller berätta om sina egna upplevelser. Som exempel har de en 18-åring som fastade i flera veckor och vägde 38kg. Givetvis ingen som var lämplig för fasta, men för den sakens skull är det inte rimligt att moralisera kring vad folk uttrycker på sociala medier och inte. Särskilt inte i intressebaserade online-communities. Jag har bloggat i 10 år och har flera disclaimers på min sida för att påminna nya besökare om att det här är en blogg innehållande personliga reflektioner. Mina trogna läsare har fått följa med i utvecklingen från att jag började intressera mig för lågkolhydratkost till att skriva böcker och så småningom doktorera. Här på bloggen har jag stött och blött funderingar om kost och hälsa i många år och lärt mig massor tillsammans med dig som läser här. Det finns idag över 50.000 kommentarer på mina blogginlägg och nu även ett forum (gratis) för att främja diskussion och nyfikenhet.
Detta sättet att läsa, skriva och diskutera saker på är ett ypperligt sätt att fördjupa sin förståelse och ta in nya perspektiv. Det betyder inte att allting jag skriver är rätt eller bra, det är bara mer eller mindre genomtänkta reflektioner som jag vill dela med mig av. Bloggar och forum är på det här sättet en stor resurs för människor med gemensamma intressen. På mina sociala kanaler diskuterar vi alla dimensioner av hälsa, på någon annans kanal kanske det diskuteras mode eller krukväxter eller inredning. Det är det som är det fina med sociala medier att det är ett evigt givande och tagande när det kommer till idéer och inspiration, men…
Vem tar ansvar?
Den som driver en blogg, ett instagramkonto eller en youtube-kanal har förstås ansvar för att innehållet inte bryter mot några lagar och besökaren/följaren/läsaren har i sin tur ansvar för vilken information han eller hon konsumerar. Vuxna människor kan inte skyddas från innehållet på internet men däremot kan föräldrar skydda sina barn genom att blockera sidor som de tror är skadliga för barnen. Hela internet är inte anpassat för barn bara för att barn existerar och det går inte att förbjuda bloggar och forum från att diskutera fasta, träning eller olika dieter bara för att det finns människor med ätstörningar. Jag tycker inte heller om precis allting på internet, och då undviker jag helt enkelt att konsumera det.
Är vattenfasta farligt?
Låt oss gå vidare till fastan. Är fasta farligt? Det beror helt på vem som fastar. Periodisk fasta passar bäst för män. Många crossfit-entusiaster tycker om OMAD (One Meal A Day) för att man kan äta massor vid ett tillfälle och ändå ha en låg fettprocent. Kvinnor får ofta tillfälligt sänkt fertilitet och menstruationsrubbningar av för mycket fastande, men det är också individuellt. Långa fastor (flera dagar) är något som utförs väldigt sällan och kräver en förmåga som behöver övas upp. Om en person som är beroende av mat var fjärde timma ska fasta 5 dagar så kommer den personen få problem och troligen avbryta fastan. De flesta som håller på med fasta äter i grunden lågkolhydratkost eller ketogen kost, alltså en kost med väldigt lite kolhydrater som inte ger något svängande blodsocker. Att hoppa över mål är då väldigt enkelt eftersom kroppen har sitt back-up bränsle fett och ketoner.
Jag förespråkar självkännedom och livsstilsinventering mest av allt. För att testa en ny kost eller olika fastor får man känna sig fram så att man vet vad den egna kroppen klarar av.
Är torrfasta farligt?
Från SR: “…Lars Ståhle säger att det man däremot vet är att personer som fallit i hemmet och blivit liggande utan mat och vatten några dagar, och med andra ord torrfastat, kan påverkas mycket negativt av detta. De kan vara väldigt nära att få livshotande njurskador, det är inte sällan som såna patienter hamnar i dialys, det är direkt skadligt, säger Lars Ståhle.” (Länk!)
Torrfasta innebär att man varken äter eller dricker under en viss tidsperiod. Det delas in i “soft dry fast” och “hard dry fast” där den hårda torrfastan inte tillåter någon kontakt med vatten överhuvudtaget. Inte ens att duscha eller borsta tänderna. Här är en artikel om det på PubMed. Anledningen till att man vill göra en torrfasta är att få samma effekter som en vattenfasta men på kortare tid. De som utför dessa fastor är oftast personer som är väldigt vana att fasta och har fasta eller strikt ketogen kost som sin livsstil. Det är absolut inte åldringar som faller i hemmet och blir liggande utan mat och vatten!
“Finns ingen forskning!”
Någonting som återkom under intervjun var påståendet om att det inte finns någon forskning gjord på fasta. Åtminstone inte på människor. Det påståendet är inte sant, men det upprepades så många gånger att jag började tvivla på mig själv och var tvungen att researcha lite. Eftersom Kaliber påstod att de hemskt gärna ville se studierna så mailade jag ett axplock, men fick inget svar och de fortsatte ändå att köra sin skrämselbaserade agenda.
Detta mailet skickade jag:
Hej Clara,
Det har gjorts mycket studier på långtidsfasta och människor, du kan söka själv på google scholar eller pubmed för att hitta hundratals, så jag tar bara några exempel här:
- https://academic.oup.com/
ajcn/article/102/2/464/4564588
American Journal of Clinical Nutrition har en ganska god genomgång (review) av de studier som gjorts på människor och vilka resultat det har visat. - Nutrition Reviews presenterar ganska bra material här: https://academic.oup.com/
nutritionreviews/article/73/ 10/661/1849182 - Cell metabolism har en spännande artikel om de cellulära mekanismerna: https://www.
sciencedirect.com/science/ article/pii/S1550413113005032 - Här är en väldigt stor studie på över 1000 personer som fastar i 4-21 dagar https://www.ncbi.nlm.
nih.gov/pmc/articles/ PMC6314618/ dock publicerad i Plos One som har lite lägre status internationellt sett men ändå peer reviewed. - Vill man se kliniska studier på människor som fastar kan man kika in på clinicaltrials.gov där hittar man både genomförda och kommande studier samt studier som ansöker om att bli godkända. Klinisk studie är undersökningar på friska eller sjuka människor. https://
clinicaltrials.gov/ct2/show/ NCT03757767 - Metabolomics https://www.researchgate.net/
publication/225366330_ Metabolomics_of_prolonged_ fasting_in_humans_reveals_new_ catabolic_markers - Åhus universitetssjukhus i Danmark gör en studie på långtidsfasta och låter män fasta i 3-dygn: https://journals.plos.
org/plosone/article?id=10. 1371/journal.pone.0200817 - Den prestigefyllda tidsskriften Metabolism publicerade en studie om långtidsfasta redan 1956 med kvinnor som fastade 1 resp 2 veckor https://www.
sciencedirect.com/science/ article/abs/pii/ 002604956590079X - Journal of Physiology publicerade en amerikansk väldigt kontrollerad fastestudie där de stängde in friska frivilliga försöksobjekt för att långtidsfasta. experiment: https://journals.
physiology.org/doi/pdf/10. 1152/jappl.2001.90.1.155
Det var lite blandad kompott om studier på människor som långtidsfastar på olika sätt och vilka metabola markörer som förbättras av det. Gällande det vi pratade om kring vad som är ett vetenskapligt tillvägagångssätt hittar du alltid studiedesignen, antal människor och hur länge de fastade under metoddelen i artikeln!
Om autofagi
Vi pratade också om autofagi och huruvida autofagin blir mer kraftfull vid en längre fasta. 2016 års nobelpris i fysiologi och medicin tilldelades en forskare som studerade just detta, man kan läsa lite om det här https://www.scielo.br/pdf/clin/v73s1/1807-5932-clin-73-e814s.pdf det verkar ta ungefär 72h för autofagin att köra igång ordentligt, det är förvisso mest observerat i möss men har kunnat observeras hos människor också. Här tar de upp vad som händer efter 72h i både möss och människor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4102383/
Övriga rekommendationer:
Jag rekommenderar boken Metabolic Autophagy som är en populärvetenskaplig bok (intressant och lättläst) fylld med vetenskapliga referenser kring hur mänsklig autofagi fungerar under fasta: https://www.amazon.com/Metabolic-Autophagy-Intermittent-Resistance-Longevity-ebook/dp/B07MLJ4T1L
Boken The Diabetes Code av diabetsläkaren Jason Fung är också välfylld med mänskliga studier kring fasteprotokoll och enkel att ta till sig. Han har ett imponerande track-record av att bota diabetiker med fasta och faste-imiterande dieter.
Som du märker är det här ett område jag tycker är ganska intressant och jag hade kunnat fortsätta ösa upp studier men dessa är en bra början.
Vänliga hälsningar,
Martina Johansson
Jag vet inte riktigt vad P1 har för agenda här men detta var mina kommentarer till programmet Kalibers granskande reportage om fasta.
Berätta gärna vad du tycker, både om det jag skriver här, om fasta och om programmet i P1! 🙂
Hej. När jag intar vitaminer och mineraler ifm fasta blir jag illamående och kan kräkas. Detta gäller på morgonen. Är det nått som du har hört något om som kan förklara det?
Tror inte människan är anpassad att slänga ned massa pulver och piller i magen fastande, så förstår att man kan må illa av det 🙂
Kan vara det, ja. 🙂
Hej, hur är det med autofagi och tillskott av hormoner för övergångsåldern i tablettform? Bryter det fastan/autofagi? Jag kan inte säga nått närmare ang vad för hormoner det är snack om så jag frågar för min kära mor. Vet inte vad hon tar.
Hej! Kan det vara så att fasta inte passar allas biokemi? Gjorde min första ever 24-h fasta igår, mellan kl 18-18. Åt en rejäl lowcarb-middag sen kl 18. I morse var jag lite skakig och svag, mitt fasteblodsocker var 3,8 enligt mätaren Freestyle P Neo som varnade för att det var för lågt.
Ska jag inte fasta igen nästa vecka? Eller hur skulle du tänkt? Kan vissa personer hantera fasta dåligt?
Jag tror bara du är ovan, gör kortare fastor tex 12-16h och stega dig upp till 24h.
Tack! Har nog tänkt lite stelbent, att man antingen inte äter frukost eller inte äter frukost och lunch, men man kan ju äta lunch typ kl 14 eller 16. Ah, smart. Då ska jag testa stega mig upp.
Jag hörde precis en bit att programmet på radion i bilen. Lät otroligt vinklat att när jag kom hem tänkte jag att det här har säkert Martina skrivit något klokt om på sin blogg. Tack för att du finns och är så bra och kunnig!
Jag hörde precis en bit att programmet på radion i bilen. Lät otroligt vinklat att när jag kom hem tänkte jag att det här har säkert Marina skrivit något klokt om på sin blogg. Tack för att du finns och är så bra och kunnig!
Hej Martina
Bra skrivet och jag håller helt med dig om att avsnittet var väldigt underligt vinklat. Jag är för kritisk granskning men det ska göras på ett seriöst sätt. Förresten, en nyfiken fråga kring autofagi och den studie du hänvisade till https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4102383/ Jag har kommit i kontakt med den studien innan och trodde jag missat något men i den studien nämns inte autofagi som begrepp någonstans. Hänvisade du till fel studie eller kallas begreppet något annat i den studien? Utveckla supergärna.
“However, the studies of growth deficient yeast and mice could not have predicted the remarkable effect of PF cycles in promoting stem cell-based regeneration of the hematopoietic system. Calorie intake was previously shown to affect the balance of stem cell self-renewal and differentiation, which is important for somatic maintenance and long-term survival”
Jag har svårt att se en tydlig kopplingen mellan dessa meningar och autofagi. Du är mer kunnig än mig i detta område men jag vill gärna förstå vad du ser som inte jag ser 🙂
Den grundläggande bild jag har av autofagi är att den dämpas av mTOR och ökas av AMPK. Detta tror jag de flesta forskare är överens om. Jag måste dock säga att jag blev väldigt förvånad över att Ingrid Larsson verkar ha en annan bild i detta område. Jag skulle gärna ta ett samtal med henne och förstå vad hon baserar sin syn på. I alla fall, förenklat kan man väl säga också att mTOR står för de anabola processerna i kroppen och AMPK för de katabola. Det som man sedan kan göra är att titta på vilka aktiviteter som triggar igång AMPK-aktivitet vilket i sin tur stimulerar igång en ökad autofagi. Det är tex saker som träning, kalorirestriktion, fasta, kallbad och andra typer av stresspåslag.
Jag skulle säga att det som skiljer effekterna mellan autofagi och stamcellsbitarna kopplat till långtidsfasta är när de båda inträffar. Autofagi ökar i samband med tex fastan medan stamcellsgenereringen sker efter fastan när kroppen tillförs näring och kalorier. Detta är en förenklad bild över hur jag tolkat de biologiska processerna och mycket går också in i varandra på ett eller annat sätt. Kanske är det just det som du syftar på med ovanstående citat men jag har ändå svårt att just se en tydlig koppling med autofagi där.
Ah jag förstår, sorry om jag var för snabb. Jag tror jag länkade till fel artikel ärligt talat, nu minns jag inte riktigt vilken jag ville länka till…! Men mitt intryck var att stamcellsregenereringen kommer efter ett visst antal timmar på fastan, efter att de autofagiska processerna ägt rum. Har inte kopplat det till att mer näring måste tillföras först…?
Samma “ah” för mig också 🙂 Jag läste ditt mail till P1 igen och jag ser nu att den studien du hänvisade till inte har något med autofagi att göra utan du hänvisar till den för att visa på fler processer som inträffar i långtidsfastan. Sorry för missförståndet. Keep up the good work!
hm… det finns artiklar som handlar om autofagi ser jag om man vill studera det djupare. Har inte läst allt som finns om det men några studier är gjorda på människor verkar det som 🙂
Databasen clinicaltrials.gov innehåller data om experiment med nya behandlingar runt om i världen. Där fanns för fyra år sedan 63 studier som specifikt handlar om autofagi.
Boris Zhivotovsky, professor i toxikologi vid Karolinska institutet känner Yoshinori Ohsumi och han arbetar själv med autofagi.
Tack för tipset om Boris. Ska kolla upp honom. Kollade också clinicaltrials.gov men hittade bara en studie där om fasta och autofagi dock tyckte jag inte resultatet som studien kom fram till sa något om autofagi. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02673515
Är lite fånigt av P1 med en sådan granskning. Menar det är ju i så fall lika illa att det skrivs om sport som motocross, ishockey, moutainbike och hästsport som alla har många fall där folk har skadat sig illa och till och med dött. Vad är egentligen skillnaden i det stora hela?
Jag hade gärna läst en bok om Power Thinking skriven av dig Martina! Vore det inte dessutom kul att skriva en bok utan referenser för en gångs skull? =D
Jo faktiskt! 😀
Hej Martina!
Jag vet inte vart jag skall skriva i den blogg för att komentrra så jag gör det på replay. Hoppas ddrt går bra. Jag är ingen följare men har hamnat på din blogg till och från när jag sökt på nätet.
Läste om att du slutat med kaffe. Och läste även om hur andra har upplevt sin kaffe.
Jag själv (halvbrasse i blodet) fick lära mig dricka kaffe väldigt tidigt. Det som svenskarna tycks tro är att bara för att människorna i brasilien exporterar kaffe, så lever de på kaffe. Absolut inte. De dricker en liten kaffe på morgonen. Sedan är det bra. Därefter är det te eller annan dryck. Som 17 åring när jag började att arbeta på äldreboende. Fick jag lära mig att det fanns kaffe tider. Och det blev en kulturshock inte krock ; ) . Men jag anammade detta och drack mängder med kaffe och gjorde detta i flera år. Däremot när jag blev gravid 1:a gången, sa min kropp blankt NEJ. men tror jag drack kaffe med min tredje graviditet.
För 15 år sedan fick jag blödande magsår( berodde ej på kaffe) men efter det har min mage reagerat dåligt på kaffe. Fördtod det inte då och gjorde inte någon koppling till det heller. Drack på som vanligt tills jag började få magkstarr. Men det botsr man ju så bra med Omapresol så klart. Det gick så långt att jag ibland blev sängliggande och hjärnan helt avstängd totalt avtrubad. Gjorde mig av med kaffe ett tag, och började igen när magkatarren försvunnit. Denna katt och råtta lek pågick länge. (Man är ju korkad). Men tillslut så gav inte kroppen mig några varningar om att jag höll på att få magkatarr. Istället extrem håglös trött, deprimerad ont i hela kroppen samt difusa smärtor, svag , leder som knakar, hjärta som vill hoppa ut ur bröstet m,m.
Ja kaffe är ett gift du har kommit fram till rätt slutresultat( vet att inlägget är gamalt). Däremot ja jag saknade smaken och har hittat Nonkoffe på Apotea. Som är gjord på en blomma släkt med maskrosen.
Det är svårt att mannipulera min hjärna annars, men den är jag väldigg nöjd med.
Har för övrikt börjat på keto och mår bra. Tack för din blogg.
Mvh: Grace
Tack så mycket! Jag hittar dock inte Nonkoffe på Apotea men ska söka lite noggrannare, letar efter ett bra substitut 🙂
Kan det vara Chikko Not Coffee Roasted Chicory som avses? Något som jag är sugen på att testa. Annars har jag senaste tiden köpt ekologiskt koffeinfritt kaffe från jordklok, men det blir lite dyrt med fraktavgiften.
Jag blev nyfiken, det kan vara Chikko Not Coffee som Grace menar? Det finns på Apotea och ligger närmast namn-mässigt. Svarar inte Grace så beställer jag framöver och återkopplar om det smakar bra 🙂
Jag köpte den igår, ska också testa 🙂
🙂
Hej! Tack för att du tar den här striden för att basera kostrådgivning (som påverkar människors hälsa så ofantligt) på fakta och studier istället för tro..
Jag är 28 år, väger 53 kg (gått upp 3kg sedan jan 2019) och något jag tampas med dock är att jag INBILLAR mig att jag mår bra av att fasta.. Fastar 18h per dag och 24h en dag i veckan och äter liberal LCHF. Jag känner mig piggare och starkare i kroppen av att inte äta hela tiden och försöker även att äta innan kl. 17 för att inte påverka sömnen. Jag har dock haft ätstörning tidigare (har väl det fortfarande) och fastorna gör att jag tenderar att hetsäta (för att få grov mättnadskänsla så att jag orkar fasta till dagen därpå). Jag vill leva ett så långsiktigt hållbart liv som möjligt utan att gå upp i vikt, påverka min fertilitet eller min estetik för mycket. Borde jag sluta med fasta?
Jag kan inte svara på din fråga tyvärr, du får själv känna vad du mår bäst av. För optimal fertilitet är det oftast ingen idé att fasta, så försöker du få barn får du sluta med det 🙂
Hej! Om du lider av (eller har lidit av) ätstörningar tycker jag du ska kontakta vården och även organisationen Frisk och fri.
Du har blivit utsatt av sekten VoF (Vetenskap och Fortbildning). Deras företrädare står som de experter som SR:s och SVT:s reportrar kontaktar. Företrädarna godkänner oftast inte forskningsrapporter som går emot deras övertygelser även om de är publicerade i pubmed.
Gammelmedia beskyller andra medier (på internet) för fakenews. Ofta är det de själva som står för det. Gammelmedia har spelat ut sin roll när de sänder och publicerat sånt här skitmaterial. Lämna dem för gott!
Det är väl så i MSM att man kritiserar utan att ha på fötterna. Där finns en åsiktskanal som är trång! Jag tror att de varit strutsar i ett tidigare liv och kanske blir det i nästa oxå?
Jag har inte lyssnat på programmet, men det verkar uppenbart att de har en förutbestämd agenda; Att på förhand ha bestämt sig för att förmedla att fasta är farligt och att alla som förespråkar det är knäppskallar som bara hittar på. Så jag är inte förvånad över att du inte fått någon respons på mailet. Hon har säkert inte ens tittat på studierna eftersom de inte bekräftar deras egen toppstyrda agenda om att fasta är farligt.
Själv är jag ytterst skeptisk till statligt ägd media då de aldrig är neutrala och springer en uppdragsgivares ärenden. Är som reklamstyrd media, men mer osynligt.
Om man ser till hur jag själv ser på fasta, som terapeut, så skulle jag aldrig rekommendera någon med ätstörningar, gravida, ammande eller utmattade att fasta. Utöver dessa grupper så ser jag till individen och ger rekommendationer om fasta utifrån deras förutsättningar, för även i andra grupper finns det undantag där fasta inte är lämpligt.
Ja men precis, knappast så att man skulle rekommendera en lång vattenfasta till någon med svåra ätstörningar eller nån som försöker bli gravid osv. Det är ju bara ett redskap att ta fram och för vissa passar det perfekt, för andra inte!
Exakt!
Jag önskar att jag hade haft lite mer självinsikt i att fasta inte är så lämpligt för mig som har problem kring hetsätning. Jag vattenfastade i upp till 8 dagar, men ofta kortare fastor på 2-5 dagar. Det varvades med hetsätning mellan fastorna. Det tog ca ett år av fastande och hetsätande innan jag tillslut kapitulerade och insåg att fasta inte funkar bra för mig. Men jag var så fokuserad på snabb viktnedgång. Hade egentligen en hyfsat normal vikt, nu sitter jag här med 20 kg övervikt.
Hej Veronica! Tyvärr är det många med ätstörningar som fastar och varje gång jag möter en klient som har haft eller har ätstörningar så rekommenderar jag alltid mat tre gånger per dag på fasta tider.
Jag hoppas du hittar din inre balans och får den hjälp du behöver ❤
Tror det blir jobbigt för många med människor som tar eget ansvar för sin hälsa. Det sätter press på de andra som inte gör det….Kan det vara så att de själva är “skyldiga” till sin hälsa/ohälsa…känsligt ämne
Intressant läsning!
Utifrån “Kvinnor får ofta tillfälligt sänkt fertilitet och menstruationsrubbningar av för mycket fastande” är det fördelaktigt att genomföra en 3-5 dagars vattenfasta under en särskild del av menscykeln?
Ja under mensen.
Enligt vem? Vad grundar du det i?
Är det här verkligen en seriös fråga till mig Tove?
Hej Martina! Ja, det var en seriös fråga. Jag skrev en ganska lång kommentar imorse för att förklara mig men jag vet inte om den försvunnit i cyberspace eller om du inte hunnit godkänna den än. När du uttrycker dig så säkert “Ja, under mensen” på frågan om när under menscykeln det kan vara mest fördelaktigt att fasta så undrar jag vad du grundar det här i. Är det någon studie du har läst där de kommer fram till detta? Eller har du själv undersökt på dig själv när under din menscykel det är bäst att fasta? Uttryck dig gärna så vi förstår vari du grundar det du säger.
Eftersom jag svarar på i princip alla kommentarer så svarar jag ibland väldigt kort, bara för att svara. Svarar alltså även på instagram, DM och ibland även på facebook. Därför blir svaren korta.
Inom fertility awareness vill man göra så lite som möjligt för att störa sin ägglossning för det är själva huvudhändelsen under cykeln. Många problem kommer från utebliven ägglossning eller att lutealfasen blir alldeles för lång. Efter ägglossningen väntar man på mensen, och den är mindre känslig men allting “dåligt” man vill göra mot sig själv, som att dricka alkohol eller annat görs bäst när alla viktiga hormonella event är över. Fasta kan upplevas som en stor stress för kroppen, vilket kan vara toppen för vissa hormonella processer, men inte så toppen för en analkande ägglossning.
Hej Martina! Ja, jag förstår att du inte alltid tar dig tid att svara långt och utförligt på allt. Det jag frågade om här var varifrån du får informationen om att det är mest fördelaktigt att fasta under mensen. Är det något du har räknat ut själv utifrån det du skriver ovan om menscykeln eller är det något du har läst dig till. Var har du läst det, i så fall?
Det är bara basic biologi, alltså vad som händer vid stresspåslag – hur binjurarna signalerar, hur hypofysen signalerar, hur hypotalamus signalerar och vad äggstockarna får för sig att göra då (nu tog jag det i fel ordning, men du fattar) Det står tex här i https://www.amazon.com/Speroffs-Clinical-Gynecologic-Endocrinology-Infertility/dp/1451189761/ref=sr_1_4?dchild=1&keywords=endocrinology&qid=1604001213&sr=8-4 men det finns böcker på svenska också.
Okej, intressant! Tack för lästipset.
Hej Martina.
Börjar med att du är min ledstjärna i min kosthållning sedan tre år även om jag kör fulketo och failar ibland.
Läser dina böcker med stor behållning, tack så mycket för att du delar din kunskap så frikostigt.
Men fasta då, min erfarenhet är enbart positiv. Jag har kört lite olika fastor beroende på mående, sjukdomar eller skador.
Jag äter oftast OMAD. Det blir c:a 10 måltider i veckan,
Försöker ha en fastedag per vecka samt att jag har gjort 4 långtidsfastor på 7 dygn.
Endagsfastorna är på vatten och kaffe(jag vet kaffe är inte bra) men då är det hittills. De veckolånga fastorna görs i autofagisyfte och då är det kaffe och vatten de första två dagarna sedan enbart vatten de resterande fem.
Däremot har jag inte testat torrfasta, det kanske kommer.
Jag mår utmärkt både under endagsfastan som inte ens märks mer än att jag saknar att typ laga mat.
Långfastorna har den effekten att jag är starkare och piggare dag 3,4 och 5. Sedan är det nog det mentala som faller lite.
Konsensus är iallafall att det ökar välmående, samt ger det mentala ett lugn över att man kontrollerar kroppen.
Man 58 år
Lyssnade på programmet kan bara gissa att de är rädda för alternativ media. Ni blir ju ett hot mot gammrelmedia.
Lyssnade på avsnitten i P1 idag och trodde inte mina öron. Är detta svensk media? Man skäms. Någon foliehatt som sänder endast med avseende att motbevisa en företeelse i detta fall fasta. Utan någon som helst objektivitet. Utan någon som helst efterforskning utan grundar hela sin utgångspunkt på vad någon antagligen helt olämpligt glukosberoende kvinna upplevt när hon gick från att äta Toblerone och marängfluff till att vattenfasta. Eller torrfasta. I övrigt otroligt usla referenser som att folk ramlar ihop och dör av uttorkning i hemmet. Ja det hände min morfar. Han var dement och hade uvi, blev ännu snurrugare, åt eller drack inte, dog på golvet av uttorkning som tyvärr händer ensamma gamlingar ibland. Totalt orelevant och ett otroligt obefogat och pinsamt resonemang undertecknat Sveriges Radio. Förvåning är stor men besvikelsen är ännu större. Skämskudde tack.
Efter vad jag såg du skrev om intervjun så tog jag faktiskt mig inte tid å lyssna.
Blir så frustrerad över sånt beteende.
Har endel i min vänkrets som tror att det är farligt med fasta.
Men äter McDonalds & godis mm.
Även deras barn.
Suck.
Men nu blir jag lite nyfiken, så får nog lyssna ändå ?
Svagt av P1 (igen gällande alternativ till skolmedicin) !
Ursäktar dubbla inlägg
Det här var riktigt dåligt gjort av kaliber.
Tyvärr inte första gången P1 sänder ut kritiska uppfattningar mot allt som inte är gammal skolmedicin.
Jag känner att jag behöver skyddas från ”Kaliber” snarare.
När djur är sjuka så är det helt naturligt att de fasta för att bli frisk igen. Bara människor som krånglar till allt hela tiden… Men vänta….skulle alla lever hälsosamt med artegen föda och livsstil finns det inga slantar att hämta ☹️
Älskade autofagi 🙂
Leta fram vilken utbildning kalibern har …
Såg en dokumentär om klinker som fastar folk i Ryssland med mycket bra framgång då vanlig sjukvård inte kunde hjälpa dessa personer med all sorts konstiga krämpor och sjukdomar. Senast såg jag ett från Tyskland.
Själv tycker jag det är pinsamt att ens kalla sig för expert eller liknande då dom lyckas missa all denna forskning / studier ang fasta.
Du lär nog inte få något svar av dessa personer för dom inser nog själva hur dumma dom har låtit efter du slängt dessa studier i knät på dom ??
Jag tycker att det var en bra granskning i P1 och du klarade dig hyfsat tack vare dina tydliga “disclaimers”.
Men de hade inga disclaimers? Är det bara jag som ska ha det?
Hej!
Ja, de ger ju inga spekulativa råd.
Kan bara instämma, blev tvungen att vänligt sträcka upp en kollega i fikarummet igår som lyssnat på kaliber och påtala just detta om både bristande journalistik och kunskap inom området.
Min kollega fick dessvärre bråttom därifrån efter att jag påtalade att jag vattenfastar regelbundet.
Tyvärr inte en önskvärd reaktion då det tar bort möjligheten att förklara mina egna erfarenheter.
Finns ingen anledning att ge interjuver till statsmedia – de har uppenbart en egen agenda och den sammanfaller ALDRIG med vad som är bra för landet.
Bullshit ignored is bullshit accepted som en trevlig norrbagge sa vid ett tillfälle 😉
Bra av Martina att ställa upp är vad jag tänker så att fel som dessa ej står oemotsagda.
Alltså det är så sorglig att auktoriteter inom sjukvården ska yttra sig och så ska alla bara följa det de säger. Alla ska indoktrineras och stöpas in i samma form. Glöm att tänka för sig själv, det kan ju vara farligt.
Bättre hade väl varit att ha ett riktigt reportage med för- och nackdelar, inte propaganda…
Har kört OMAD 23:1 varje dag i 660 dagar i ett sträck och det funkar kanon