Så vidare på vegantemat då och konsumerandet av olika nötter. Nötindustrin är verkligen dirty business, inte minst cashewnötterna. Vet du hur cashewnötter produceras?
Jag hade ingen aning!
Cashewnöten kommer från ett ‘äppelträd’ och är kärnan till cashewäpplet. Precis som alla andra växter gör cashewträdet allt för att skydda sig så den har packat in nöten (kärnan) i ett tjockt skyddande och väldigt giftigt skal. Ämnet i skalet är frätande så arbetarna som sitter och skalar cashew får svåra frätskador på sina händer. Givetvis är det också kvinnor som jobbar med detta, främst i Indien men även i Vietnam.
Främsta exportören av cashewnötter är Vietnam där de använder fångar i fångläger för sin cashewproduktion. Oetiskt är bara förnamnet.
Här är en artikeln i The Telegraph.
Mycket oetiskt inom veganismen
Självklart inte bara veganer som köper cashewnötter men jämför med en lokalproducerad, gräsbetande ko liksom. Så fort man går utanför sin egen, artegna föda (vi ska inte äta nötter och frön) så blir det direkt dåligt för både klimat och människor, eftersom dessa saker inte odlas här. Likadant med tropiska frukter, även avokado förstås.
När jag ser sånt här blir jag motiverad att bara köpa ägg och kött direkt från en bonde/jägare och aldrig något annat. Det bästa för mig, för djuren, människorna och miljön.