Martina för 10 år sedan, då selfie inte kunde tas med mobilen
Jag var på mitt gamla universitet häromdagen och chockades över de enorma mängderna socker och koffein som lurade i varje hörn. Det delades ut gratis kanelbullar, varje hålögd student jag mötte passerade mig med en kaffe i handen. Jag reste mentalt tillbaka i tiden och mindes detta självmedicinerande med fasa.
Såhär såg min matdag ut före keto
Vakna – Kaffe med sojamjölk + några bitar godis eller choklad
Förmiddag – Kaffe med sojamjölk + medhavd smörgås med något vegetariskt pålägg
Lunchrast – Falafelbaguett eller vegetarisk mikromat (färdigmat som man mikrar) med lösgodis till efterrätt
Eftermiddag – Mer kaffe och mer lösgodis
Kväll – Nudlar med enorma mängder tabasco, eller gnocci med vegetarisk köttfärssås från hälsans kök. Ibland vegetariska korvar eller vegoburgare.
Ungefärlig energifördelning: 1700kcal vara 82E% kolhydrater (350g), 20g (10%) fleromättat fett, 30g (8%) vegetariskt protein
Jag var på de här tiden mycket smal och såg ut att vara i god form, som man ser på bilden. På insidan var jag dock ett komplett vrak och orkade ingenting. Att jag klarade av att sitta och räkna flervariabelanalys, eller ta över 100 hp på ett år (som jag gjorde när bilden ovan togs) är ett komplett mysterium. Dock hade jag inget socialt liv överhuvudtaget, öppnade inte dörren för folk och deltog inte i några sociala aktiviteter alls.
Såhär ser min matdag ut nu
Vakna – 1 sked kokossmör/ 1 shot MCT-olja
Frukost – En portion köttgryta med bas av kokosgrädde och lite grönsaker, broccolimos eller en rejäl portion spenat.
Förmiddag – Grön smoothie med kollagen, avokado, frystorkade gröna ovanjordsgrönsaker (typ athletic greens), MCT-olja
Lunch – Frukostens köttgryta med ångad blomkål
Eftermiddag – 2-3 skedar kokossmör/ 1 shot MCT-olja
Kväll – vildfångad fet fisk med ugnsrostade grönsaker och en sallad
Ungefärlig energifördelning: 3200 kcal 80E% fett, 15E% protein och 5E% kolhydrater med minst 200g mättat fett varje dag.
När jag ser tillbaka så kan jag inte förstå hur jag kunde vara så otroligt korkad att bara för att jag var smal så var allt lugnt och jag kunde äta hur som helst. Jag fattar inte hur jag kunde vara så dum att jag trodde att bara för att jag inte åt kött eller animaliska produkter, så gjorde jag den viktigaste insatsen för min hälsa som man någonsin kan göra. Vilket lobbyist-offer jag var, och jag kan bara vara tacksam för att jag hittade en väg ut och idag är friskförklarade från majoriteten av mina åkommor förutom de psykologiska aspekterna som är integrerade i min personlighet, ett fåtal allergier samt min närsynthet.
Jag vet att man inte ska slå på sig själv, men eftersom jag vet att mitt leverne tog år från mitt liv och min ungdom är jag lite ledsen över att jag inte fattade tidigare. Jag är dock tacksam över att jag inte drack alkohol särskilt ofta för det tålde jag inte och tål fortfarande inte särskilt bra. Jag testade inte att festa ordentligt förrän jag var 23 eller 24 år och jag är fortfarande lätt traumatiserad av alkoholminnena.
Jag kan bli lite avundsjuk på tjejer och killar som går i gymnasiet och redan har stenkoll på kopplingen mellan kost, hälsa och mental träning. Det är andra tider nu då vi kan läsa på i en helt annan omfattning än någonsin tidigare, och dessutom connecta med våra inspiratörer och förebilder hur enkelt som helst. Det är stort!
Som du förstår är jag ingen påhejjare av vegantrenden och faktum är att jag och Jonas Colting ska slå våra påsar ihop igen, och diskutera detta omstridda ämne i en pod redan nästa vecka. Har du några frågor till mig eller Jonas som du vill att vi ska ta upp i avsnittet?
Förtydligande: Det här är ett personligt inlägg om mina minnen från tiden då jag varken åt kött eller hade någon koll på kosten. Jag är fullt medveten om att det går att vara vegan/växtbaserad på ett sätt som säkerställer tillräcklig näring, även om jag inte tror det minsta på att det är det bästa för hälsan. I texten ovan blandar jag ihop veganism med min egen bristfälliga kostkunskap, men eftersom de två gick hand i hand kan jag inte skilja dem åt. Jag kan inte säga att det hade varit bättre eller sämre att lägga till kött till den dåvarande katastrof-dieten, kanske sämre eftersom jag inte kunde bryta ned kött på den tiden. Jag hade en utslagen tarmflora och för lite magsyra, så den födan jag fick i mig kunde jag åtminstone tillgodogöra mig. Kolhydrater är helt klart mer lättsmälta än rött kött, varför många (framförallt kvinnor) med mag- och tarmproblematik känner en stark dragning till vegetarisk kost. Läs gärna min utförliga rättelse här.
Såg just Sista Skörden på SVT play. Om man tror på den dokumentären så inser man att det inte är så enkelt som att bli vegan eller vegetarian för att rädda jorden. Den tar upp hur (det storskaliga) jordbruket förstör jordarna som dör och eroderar bort och gör växterna näringsfattiga. Och för att de ska kunna odlas behövs konstgödsel som tillför kadmium och alla bekämpningsmedel vars halvering inte är säker eftersom vissa ämnen som bildas i dess nedbrytning är giftigare än bekämpningsmedlet självt. Den känslan som programmet ger är att det är en återgång till något slags småskaligt, ekologiskt med betesdjur som är lösningen.
https://www.svtplay.se/video/13357996/sista-skorden
Hej! Jättebra blog!!!!! Fortsätt ?
Hej!
Jag har letat ibloggen men även sökt på nätet men blir så förvirrad. Du skriver så bra om att man kan var östrogendominant fast man har låga nivåer men att ft är i förhållande till progesteronet. Jag tog prgesteronkräm i ett halvår förra året och rätt så stora doser men framför allt längre period. Detta i samråden med näringsterapeut. Inget hände, blev varken bättre eller sämre oavsett hur jag laborerade. Vad tror du? Gjorde jag fel i min dosering, mängd, att jag slutade? Eller kan det inte också vara så att jag faktiskt har för lite östrogen i förhållande till progesteronet? Vad ger det för symtom och hur kan de, om möjligt,behandlas?
Du kan ha problem med din metabola hälsa och stopp i levern och gallan, vet ju inte dina symptom men är du frisk i övrigt och vältränad?
Jag har sköldkörtelproblem och äter Levaxin sedan tio år tillbaka. Jag var sjukskriven för utbrändhet i slutet på 2016 och början av 2017. Jag är snart 43 år och fick för någon vecka sedan konstaterat “trötta äggstockar” :-). I samband med det togs en hel del prover som sa: FSH-11, LH 6,5, Progesteron <0,60, Prolaktin 191, Testosteron 0,2, Östradiol 237 och AMH 3,9. Vet knappt vad allt är och doktorn sa att allt var bra men att jag var i förklimakteriet. Vad säger du? Dessa prover togs förresten tredje mensdagen. JAg har även spottningar två till tre dagar innan den egentliga mensen börjar.
Aha då har du massor av läkning att göra, progesteronkrämen kommer inte göra mycket för dig tyvärr.
Så kan du ju inte svara och låta mig bli hängande i luften :-).
Någon hint om vad jag behöver koncentrera mig extra på?
/Veronika
Jo för jag är inte läkare eller endokrinolog och jag jobbar inte med detta, så jag kan inte säga vad du ska göra. Däremot behöver du utbilda dig själv och läsa på om hur just din kropp fungerar. Läs en bok, läs hormonbibeln 2.0 till exempel och börja nysta i det här med målet att må optimalt bra och bli frisk. Det är allt jag kan säga.
Wow, vilket inlägg och vilka kommentarer.
Ang. Inlägget så får man väl bara konkonstatera att vi får vara himla glada att du kom på bättre tankar och började äta (riktig) mat.
Ang. Kommentarerna så är jag inte det minsta förvånad…
Heja dig!
Tack Emelie ❤️
Slutade igår, cold turkey, med kaffet. Mina två stora morgonmuggar är nu utbytta mot Dandy Blendy med en msk grädde. Ditt resonerande kring kaffe/kortisol häromsistens har fått mig att fundera mycket. Hoppas på bättre sömn som vinst !
Du kommer sova som en KUNG!
Jag upplever en mycket bättre fungerande mage när jag har tagit bort alla animalier förutom fisk och ägg (dvs mejerier och kött, kyckling osv) och lagt till mycket bönor, lite sojabönor och tofu, men undviker halvfabrikaten. Men hur är egentligen “pulled oats”. oumph och quorn i jämförelse med tofu? Om man tar de naturella?
Jag vet faktiskt inte 🙂 Det är nog bättre om du ställer frågan till en vegan.
Jag testade vegansk kost i en månad (ej halvfabrikat eller “låtsaskött”, utan enbart riktiga råvaror) och blev av med RLS (Restless Legs Syndrome) som jag haft hela livet… trodde jag. Det försvann helt i ett par veckor, och kom sedan tillbaka värre än någonsin. Efter en månad slutade jag med veganskt, men åt fortfarande endast vegetariskt och RLS var fortfarande värre än på länge. I januari övergick jag till ketogen kost. Har tidigare ätit LCHF/Paleo, men aldrig brytt mig om att äta ketogent. Har varit i ketos i drygt tre veckor och mår helt underbart och träningen är helt otroligt fantastisk! Speciellt löpning! <3 RLS försvann direkt (som på vegansk kost), och jag hoppas att den inte kommer tillbaka med besked denna gång 🙂
Grattis till hälsovinsten!
Haha kul att du ska bli hårdare gentemot veganer samtidigt som du verkar veta oerhört lite om hur man äter nyttigt som vegan. Ska liksom klanka ner på andra för att du för tio år sedan levde på skräpmat. Klassisk strawman. Jag har ätit mig frisk från ledgångsreumatism på vegankost och mår grymt bra fysiskt och psykiskt. Jag har fortsatt följa din blogg även sen jag blev vegan för att jag gillat det du skriver om andra ämnen än kost men jag är så sjukt trött på oinsatt vegan bashing att det får vara nog för mig nu. Tack och hej.
Läs min rättelse, det är inte bashing. Har skrivit ett till inlägg + lagt till inforuta till detta.
Hej Martina! Jag är psykolog, hästtjej och fårbonde, bosatt på Island. Har ätit mer eller mindre strikt LCHF sedan 2010, först pga viktminskning, men numera först och främst pga hälsoeffekter, speciellt med tanke på min rheumatoid arthritis. På någon tidpunkt halkade jag in på din fantastiska sida och har följt dig med stort intresse sedan dess. (En liten presentation bara.) Jag har pickat upp så många hjälpsamma punkter och goda råd från dig och nu när jag läste detta inlägg kände jag starkt att jag ville dela med mig till dig! Du har så rätt i att man inte ska slå på sig själv – det gynnar ingen. Det är dock absolut inget fel på att känna sorg när man tittar tillbaka och upplever någon form av förlust, till exempel förlorad hälsa, eller förlorad tid. Den smärtan är av en naturlig form och är basen för compassion, som sedan kan hjälpa oss att göra förändringar och underverk i världen – så som du aktivt gör! Du visste inte bättre då, precis som många andra människor med felaktig information idag. Det är verkligen sorgligt. Vreden som vaknar utifrån compassion är ofta basen för viljan, bestämdheten och det målinriktade förändringsarbetet, men den kan också vara lite tricky att hantera. Den blir lätt lite för stark och då kan den ha okonstruktiva konsekvenser, till exempel när vi konverserar med andra, eller med oss själva när vi ser tillbaka. Det är underbart att “höra” att du har din mindfulness med dig, då du uppenbarligen är medveten och accepterande gentemot dina känslor. Jag rekommenderar varmt ett besök på http://www.compassionatemind.co.uk – där finns massor av vetenskapligt baserad information om compassion, audio övningar m.m. Jag misstänker att de evolutions- och fysiologiskt fokuserade teorierna och studierna är något du skulle gilla! (Kanske har du redan hittat dit?) Varma hälsningar från ett snöigt Island. Tack för all tid, energi och arbetet du lägger ned på att förbättra och hjälpa! 🙂 / Sofia.
Tack så mycket Sofia och så roligt att få en presentation också! Vilken extremt grym analys av compassion, vilja och vrede. Även om jag försöker vara mindful är mitt ego gigantiskt och breder ut sig närhelst det kan, vilket kan resultera i att min aggressivitet lyser igenom och jag kan bli lite väl eldig i mina resonemang 😀
Jag har faktiskt inte hittat till compassionatemind, ska spana in det med en gång. Tack!
Jobbigt sånt här med att man “inte bryr sig om djuren” om man äter kött, vill du själv bli uppäten osv…vi bor på en gård sen några år och våran tanke är att vara självförsörjande på kött ägg grönsaker och att alla våra djur lever ett härligt liv ute..vi har en bit dit, men känns så mycket bättre.
En dag på jobbet så sa en kille..allt tjat om socker..det är inte farligt..alla vet ju att man får diabetes av kött!…(jag har själv inte diabetes).ja han vet inte hur jag äter men jag orkade inte ta en diskussion (för mig är socker ett gift har jag blivit varse om efter all ohälsa genom åren)
Du skulle frågat honom om den biokemiska mekanismen kring kött och diabetes, jag hade gärna velat veta resonemanget! 😀
Ska jag nästa gång 😉
Tack för allt ditt jobb, så uppskattat 😀
Gällande rött kött så tror jag på två problem i studierna:
1. Att äta rött kött är inte detsamma som Big Mac, pommes frites och cola.
2. Nitrit
Äter man som t ex jag igår kväll hjortstek (egenhändigt skjuten), gräddsås och grönkål så lär det bli svårt att hitta något onyttigt där…
Verkligen, jag tror precis så också.
Sen vet vi ju inte om de som uttalat påstår att de äter MYCKET kött, också röker eller dricker mycket öl eller vad det nu kan vara. Jag som är keto skulle inte uttrycka att jag överdrev min köttkonsumtion direkt… 50g protein per dag är inga mängder…
Tror dock det skiljer sig stort mellan olika vegan/vegetariankoster! Jag var liksom du också vegetarian i 2 år i tonåren (märkte ingen nämnvärd skillnad i hälsa jämfört den “vanliga” kost jag åt innan), men det var ju fortfarande en riktig skräpkost fylld med socker, spannmål och mjölkprodukter. Så quorn och soja på det sen. Jag byttr helt enkelt bara ut köttet mot olika sortes grönsaker och substitut, men behöll den dåliga basen i form av pasta, bröd, mjölkprodukter osv. Skulle jag köra veganskt idag skulle ju alla ovanstående baser ryka, och fokus hamna på grönsaker, baljväxter, frukt, nötter och frön, vilket jag tror skulle göra en stor skillnad. Har dagar ibland då jag bara äter frukt och grönt, och upplever att det gör mig gott! Känns som om vegan/vegetariankost kan göras hur bra eller dålig som helst beroende på om man fortsätter äta processad skräpmat eller rena livsmedel.
Verkligen!
Kul med eran pod ihop, jag har er båda som favoriter. Skönt att få se ett ät schema. Jag tänkte börja på måndag att komma i Ketos. Första gången för mig. Jag mår mycket bra i grunden, har dock överätning som problem. Men det går långa perioder som jag inte frossar. Ska springa Göteborgsvarvet i maj och tänkte äta riktigt bra tills dess. Jonas kände sig ju jättebra i kroppen efter att ni träffats förra gången och då han åt mycket fett. Jag får inhandla lite mätare och köra igång. Karin
Roligt, tänk bara på att det tar ett tag att köra in sig 🙂
Bra tajming ;). Fick en kommentar på lunchen igår om att rött kött inte är bra och det finns forskning på det. Vem har betalat den osv… försöker vara tolerant och inte bli så förbannad för det leder ju ingenvart men wtf. VEM äter bättre än en som äter strikt keto med BARA ekologiskt? Finns de på jobbet som äter “paj” från Ica varje dag men det är socialt accepterat. Vårt samhälle är så sjuuukt. Har faktiskt gett upp lite och tänker i min tysthet “ska vi ses här då om 30 år och se vem som är gammal och sjuk? Inte är det jag i alla fall. Ät du dig till sjukdom om du tycker det är kul”.
Keep your cool. Säg bara “jaha det var intressant vad var det för studie?”, “Hur var den utförd?” “Visste man att de som åt rött kött levde en hälsosam livsstil och inte rökte eller något samtidigt?” “Vilka mekanismer menar du är så skadliga när det kommer till rött kött?” Ingen som inte är väldigt påläst kan ta den diskussionen 😀 = instant win!
Haha tack!! Ska säga så nästa gång :D.
När du skriver kokossmör menar du kokossmör och inte kokosolja eller kakaosmör…? Tycker kokossmör är jättegott men tycker att det smakar rätt sött, men det är ok ändå?
Kokossmör är kokossmör, smakar sött ja så det är inte okej om man är sockerberoende eller har överätningstendenser.
Hej Martina,
Jag har läst alla dina böcker och följt din blogg i flera år. Jag har stor respekt för din kunskap och är helt övertygad om att du vet vad du håller på med.
Jag som vacklat mellan low carb, lchf, Atkins, Keto och aldrig fått det att funka har nu hittar vegan-världen. Det finns tusentals vittnesmål om hur folk som liksom jag har vandrat kolhydratsskräckvägen och badat i fett som inte mått bra och till slut hittat till high carb low fat dieten och har fått fantastiska resultat. Har sedan några veckor tillbaka gjort en helomvändning från kött-fett-sallad till kolhydratsfrossa i form av frukt, havregryn, ris, potatis och massor av grönsaker och en del bönor/linser etc och minimalt med fett och efter 5 år plötsligt se att vågen visar minus!!! Jag äter samma mängd kalorier, kanske till och med lite mer och plötsligt känner jag mig piggare, lättare och har betydligt mindre sug efter kaffe, choklad, vin, chips etc.
Herbivore stories
Freelee the banan girl
Rawana
High carb Hannah
Nina & randa
Mfl mfl
Dessa är ju bara några få axplock på personer som äter veganskt och verkar må hur bra som helst.
Hur förklaras det? Jag får det inte att gå ihop trots att jag litar på din kunskap visar mig ju realiteten ngt annat. Betyder det att ingen diet passar alla rent genetiskt. Low carb har aldrig fått mig att gå ner i vikt trots högt fettintag och noll kolhydrater men en vecka på havregryn och frukt har fått kilona att rasa? Jag förstår inte hur allt hänger ihop och känner mig väldigt förvirrad (om än glad för att jag är mättare och gladare än jag varit på många år)
Stort grattis till att du har hittat något som passar dig! 😀 Om du inte får lågkolhydratkost att fungera för dig, så kanske du inte tror på det i grunden och känner att veg är mer rätt både i allmänhet och specifikt för dig. Whatever works, works är mitt motto!
Se bara upp med det där med “minimalt med fett”, för du består av fett, muskler och vatten. Din hjärna består av fett och alla dina cellmembran behöver fett för att inte säcka ihop och ge dig rynkor. Släng in lite extra avokados, kokosfett och MCT.
Jag känner abra till Freelee av de du räknar upp, henne följer jag på youtube. Dock kan jag inte hålla med om att hon “mår hur bra som helst”, titta på hennes kropp. Den är helt muskelbefriad trots massor av träning. Rawana hade också väldigt hög fettprocent för sin låga vikt, men hon kanske inte tränar. Vem vet.
Min teori om din framgång är (utan att veta, jag bara gissar) din tarmflora och din förmåga att bryta ned maten. På LCHF går jag upp i vikt för att jag bygger massa och tar tillvara på all energi. På vego-mat blir jag smal som en pinne, ser mer ut som Freelee på runt 47-48kg på 168 centimetrar för att allt går rakt igenom.
Jag undrar hur ditt blodsocker ser ut på de olika kosterna? Har du mätt det? Jag skulle gärna äta Paleo men mitt socker gungar upp och ner för mycket och jag mår inte bra så nu måste jag äta LCHF igen. Så jag är lite nyfiken på hur ditt blodsocker ser ut när du äter HCLF? Vikt säger inte allt, iaf inte när man byter, ofta får folk en positiv omställningsperiod på vikten nästan oavsett vad de byter till. I någon vecka.
Mvh / P
Good point! Det vill jag också veta 🙂 Min erfarenhet är att riktigt höga peakar i BS kan ge radikal viktminskning, jag rasar alltid i vikt om jag käkar lösgodis.
Det kan ju vara så att de mår bra nu, men om några decennier kan inte ens resa sig ur stolen pga muskel- och energibrist och allt annat som en kolhydratsrik vegan kost har med sig (t.ex. för mkt insulin = mycket problem, även om man är smal). Smal betyder inte att vara frisk!
Veganism ja. Det finns fullt med hälsocenter som tar grova pengar för att föda sina gäster på olika typer av groddar tex som de påstår har ett fullvärdigt protein. Har grälat med min behandla kompis om det. Hopplöst. AyurVeda påstår ju också gärna att bönsoppor osv är gudamat och att studier om det röda köttets farlighet talar sitt tydliga språk. Vet att du nämnt artegen föda tidigare men gärna lite kommentarer om de där studierna för det tjatar så många om. Mosley också .
Mjo… har du varit på Vipassana meditation nångång? Eller hört talas om Goenka? Samma där… alla dessa bönsoppor 😀
Åh, jag har en inre strid där jag är övertygad om att keto-kost med kött skulle vara kanon ur hälsosynpunkt, men jag kan inte rättfärdiga för mig själv att ett djur ska mördas för att jag ska äta hälsosamt. Skulle vilja äta vegansk keto-kost, men jag får inte ihop det. Blir istället något konstigt mellanting som inte alls är bra.. Hur tänker du kring köttätande? Och finns det en möjlighet att vara keto på vegansk och ren kost?
Det finns ingen möjlighet att vara keto på vegansk kost, det går helt enkelt inte. Det betyder inte att du inte kan välja veganskt ändå, det får väl bli någon annan variant i så fall 🙂
När det gäller klimat och miljö så är det mer klimatvänligt med ketogen kost. För det första fokuserar den ketogena kosten på så rena råvarar som möjligt, gärna närproducerat från gräsbetande eller jordbökande djur. Spannmålsodlingar kan aldrig bli ekologiska, dessutom promotar vegetarisk kost fossilgasdrivna monoodlingar som inte främjar ekologisk mångfald. Sojafälten kräver massor av regnsskogsskövling, tigrar och orangutanger dör ut osv, för att inte tala om hur många djur som dör på risfälten och majsfälten.
Människan är en jägare av naturen, det finns ingen skuld i att äta sin artegna föda. Vi kan leva på rått kött, inälvor och blod utan att få några bristsjukdomar men vi överlever inte på bara växtbaserad kost, lika enkelt.
Förlåt, men gud vilket nonsens.
Har aldrig läst denna blogg innan och den poppade upp på google som nyhet nyss, så vet inte vad du är för typ men allvarligt talat, du kan väl åtminstone försöka vara mer seriös i din kritik.
1. Lär dig skillnaden mellan veganism och vegetarisk kost, veganism är en ideologi och att vara vegetarian är att man följer en diet.
2. Löjligt att du beskyller veganismen som ideologi och vegetarisk kost för att du som individ uppenbarligen inte hade någon koll på grundläggande kostlära. Det du åt och ditt mående har inget med veganism eller vegetarisk kost att göra, det berodde på att du uppenbarligen inte klarade av sköta din kost på ett normalt sätt.
3. Trist att du sprider desinformation, beskyller veganismen för att bli pushad av lobbygrupper och liknande när köttindustrin existens till stor del hänger på ren och skär lobbyism. Det är en kraftigt subventionerad industri och du kan ta en minut av din tid och läsa på lite om lobbyism inom köttindustrin. Det är en rejäl propaganda, bara att det i folkmun är accepterat att påstå att “mjölk gör en stark och stor” visar ganska mycket på hur mycket industrin har lurat folket.
4. Du verkar inte ha någon koll alls gällande miljöfrågor, keto-dieter har inget med miljöaspekter att göra. Du skriver nonsens om sojaodlingar. Faktum kvarstår att den billiga sojan du grämer dig över, den som resulterar i att regnskogen förstörs är den billiga sojaodlingen som sedan används som föda för boskapsdjur. I din okunskap har du säkerligen även råkat missa att en väldigt liten del av världens sojaodlingar går till att bli föda för människor, drygt 90% av sojan vi importerar till Sverige går som föda till boskapsdjur. Och återigen, den billiga sojan som förstör regnskogen, den går till att bli föda för boskapsdjur, inte för människor. Du får jättegärna dela med dig kring vilka företag i Sverige som skulle använda den fula sojan som grund i deras veganvänliga mat. Så nej, din diet är verkligen inte bättre än helvegetariska dieter.
Källa: https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/2009_jordbruk_mat_sojarapport.pdf
5. Toppatleter klarar sig alldeles utmärkt med veganvänlig kost, Kyrie Irving, Patrik Baboumian, Jake Shields, Jahlil Okafor, Chandler Wilson etc. har klarat sig utmärkt med en helvegetarisk kost och här får vi läsa din påhittade propaganda om en individ som inte klarade av att sköta sin kost och beskyller sin okunskap på en diet och ideologi. Snyggt!
Besvarar allting här: https://martinajohansson.se/rattelse-veganinlagg/
Hej! Det stämmer inte helt- lantmännen bla använder certifierade sojaprodukter. Till djurfoder. De allra flesta lantbrukare är mycket miljömedvetna och eftersträvar att bedriva sin produktion så hållbart det bara går. tänk om alla valde svenskt naturbeteskött.?
Ja!! Älskar dina resonemang och Älskar Coltings driv! Hejja er!
Tack Marie!
Jag äter lchf/ keto. Min sambo äter typ medelhavskost men äter inte kött, dock fisk, ägg och mjölkprodukter. Men han har ett miljösynspunkt när han säger; om alla åt kött varje dag skulle det inte räcka till alla. Jag äter lagad mat två gånger om dagen, ofta kött, och Tycker det är lite svårt att argumentera mot detta. Vill gärna att ni diskuterar hur matproduktionen skulle se ut globalt om alla åt som jag. Vill gärna veta hur jag ska försvara min kost i ett ökonomisk och globalt perspektiv.
Jag är 56 år och har mycket jobb med att hålla mina hormoner på plus, och kroppen i flamationsfri. Kräver att manärpålest och äter i flamationsdempande, ser till att vara basisk. Ni får gärna ta upp det också!
-Följer dig med stort intresse, heja!
Det där är lätt att argumentera mot. Vill han ha fossilbränslebaserade monokulturer utan biologisk mångfald? Finns mycket argument för att kor är bra, men eftersom han käkar fisk och ägg så är han ju långt från vegan i alla fall 🙂
Den åkerareal som går åt till köttframställning är större än till grönsaksframställning. Mycket större. Foder till djur odlas också i monokulturer. Gräsbeteskött tar än mer areal i anspråk. Att det är stora monokulturer som vi ser har inget som helst att göra med om vi äter kött eller ej. Jag odlar så mycket som möjligt själv, är vegan och mår prima. Använder inte animaliskt gödsel utan plockar gröngödsel i naturen/använder urin, gräsklipp och huskompost. Det fungerar utmärkt.
Veganismen har exakt lika mycket med industriframställd processad mat att göra som en omnikost.
Jag är ingen förespråkare av vegankost heller men visst är det lite skillnad på “halvfabrikatsvegan” och “plantvegan”? Med det menar jag att en kost bestående av massa processad soja, baljväxter, spannmål är ren skit medan det kanske inte är fullt lika illa att äta helt grönsaksbaserat? Tror dock inte att vi är gjorda för det heller med tanke på att alla veganer har järnbrist och B12-brist. Men det kanske finns grader i helvetet.
En helt annan fråga: Hur är det egentligen med oxidativ stress och vilken betydelse har det för hälsan? Jag har även där dragit en nitlott i genlotteriet och har rejält nedsatt funktion i gener kopplat till det, bl.a. CAT och GPX1. Räcker det med att äta rätt då eller behöver man tillskott av antioxidanter som Selen och E-vitamin? Hur långt kommer man med enbart keto med de förutsättningarna?
Jo alltså MIN veganska kost var en katastrof, man kan göra det så mycket bättre och man kan få det att fungera. Jag borde skriva det som en disclaimer faktiskt. Eller som ett eget inlägg; “hur man får vegankost att funka” för det KAN funka.
Oxidativ stress undviker du enkelt med livsstilsändringar, skit i generna 🙂
NAC och några andra saker i metyleringscykeln är bäst för antioxidation.
Åh jag såg dig på Chalmers i tisdags men hann inte fatta att det var du förrän du hade gått förbi (och då var jag för starstruck och blyg för att springa efter hehe 🙂 ). Hade gärna sagt hej och tacka för alla böcker, information och inspiration du bidrar med, men då får jag väl göra det här istället, tack! Blev också nyfiken, besökte du något företag på CHARM eller var det av någon annan anledning du var där? 🙂
Men åååh va skoj! Alla mina kompisar jobbar ju på coola ingenjörsföretag nu och står i montrarna på Charm varje år. Min bestie stod i Pelagicores monter till exempel, så jag hängde där 🙂
Superbra! Ta gärna upp miljöaspekter i podden! Kan liksom förklara varför keto är är bra/optimalt för kroppen/hälsosamt. Men får då ofta svar som “Jaahaa okej men ibland måste man tänka större än sig själv. Tänka på vår planet!” och dylikt… Så det hade verkligen varit intressant med ett sådant perspektiv också!
Det kommer!
Blir galen på sånna där kommentarer som du nämner. Som att det bara är genom maten vi ska tänka på klimatet, inte typ lägga ner flyget eller minska konsumtion drastiskt osv?! Om vi mår dåligt som art och offrar oss för klimatet, vad bli bra av det? Speciellt om vi fortsätter med andra dåliga vanor som ändå förstör klimatet… Tycker många slänger sig med mycket märkliga beteenden som de gör för klimatet medan de gör en massa uppenbart dåliga saker för klimatet i andra änden. Menar verkligen inte att jag är felfri på något sätt, men just att offra vår hälsa för klimatet är ett feltänk. + man har ofta en märklig uppfattning om hur mat påverkar klimat, mikroliv och mångfald.
Samtidigt byggs miljontals fabriker i Kina helt utan tanke på miljön, så man får verkligen komma ihåg vad som spelar roll och inte. I Sverige är det inte lönt att tänka globalt, här är det lönt att tänka på närproducerad mat och biologisk mångfald.
Förresten kan du inte dela med dig av dina erfarenheter av genetiska tester?
Jag har bloggat en del om det…
https://martinajohansson.se/recension-av-23andme/
https://martinajohansson.se/23andme-ar-fardiganalyserad/
https://martinajohansson.se/23andme-fortsattning/
https://martinajohansson.se/genetiska-avvikelser-och-lchf-keto/
https://martinajohansson.se/vad-ar-vart-att-mata/
Är det något mer du önskar? Eller någon särskild vinkling?
Närsynthet… läs om http://www.innz.se/?page_id=1116
Jag har förbättrat min syn (6mån) men det ska vara Macushield Gold
och inte den andra. Jag köper på Se Optik som skickar snabbt
Är du närsynt och hur närsynt i så fall? Mer än -4?
Äldre recept på progressiva H +4,50 -0,75 och V +5,50 -1,25, Add +2,50 på båda.
Är närsynt, dvs behöver styrka – (minus) på långt håll
OCH progressiva + (plus) styrkor på glasögonen för att läsa på nära håll.
Ögonkliniken förklarade att med enkelslipade glas blir – styrkan mycket
högre och annat recept behövs.
Hittar inte senaste graderingen men fortsätter leta, ingen som du Martina får
mig att städa plånbok och lådor i sökandet efter anteckningar och slå i böcker.
Fick värre ögonproblem ihop med hypertyreosen därav olika värden och täta besök
hos ögonspecialist.
Fast -1.25 och -0.75 är inget, då klarar du dig utan glasögon på långt håll. Det gör inte jag. + styrkan är lättare att korrigera efterhand, men jag ska definitivt ge produkten du tipsade om en chans. Det skadar aldrig att testa!
Tack för att du delar med dig 🙂
Kan inte gå en meter utan glasögonen på, ser suddigt som genom ett cyklop, är det en pinne eller orm eller en sten eller häst i hagen… Hahaa så illa är det 🙂
Äter också detta när de egenplockade sinat i frysen. Saxade text från deras hemsida.
“….Närsynthet sitter oftast i tarmsystemet, främst i uppåtgående tjocktarm, en bit ovanför iliocikalklaffen. Blåbäret är rikt på spänstiga fibrer som kan hjälpa t.ex den uppåtgående delen av tjocktarmen i sitt arbete….”
http://www.phbalans.com/pH-pulver-Blabar
Haha tack!
Hur man kan leva keto utan att bli matfixerad eller få ätstörningar! Vore guld om ni ville ta upp. Jag tror verkligen på keto och vet att jag mår bra på det och att det fungerar mot min autoimmuna sjukdom MEN, psykologiskt klarar jag inte av det! Blir sjukt matfixerad och trillar jag dit leder det till hetsätning av allt som inte är inom ramarna eftersom jag ska börja och liksom passar på innan, klassisk tankefälla! 🙁
Eftersom jag ska börja OM skulle det ju stå ?
Well… Då gör du inte rätt, något påverkar ditt blodsocker eller så har du någon mineralbrist som gör att du inte blir avslappnad och lugn i ketos.
Hej, vad har för AI sjukdom? har oxo en och försöker förbättrra min hälsa med keto/LCHF/AIP men är tveksam till det.
Jag har crohn’s syndrom, en kronisk tarminflammation, typ som ulcerös kolit. Har kunnat leva utan skov och utan läkemedel enbart genom bra och ren kost med minimalt med kolhydrater och mycket smör och kokosolja ? Vad har du för nåt?
Det ser jag fram emot! Är så trött på att känna mig som en miljöbov för att jag äter kött!
Det är du förstås inte!
Du är ingen miljöbov om du äter svenskt kött. Speciellt naturbeteskött. Dessutom har djuren i de allra flesta besättningar i Sverige det mycket bra. Betydligt bättre än i de vilda där dom behöver leta mat på vintern ,försvara sig mot rovdjur och i slutet gå en traumatisk död till mötes.
Så bra att ni tar upp detta!! Dock tror jag inte så många veganer lyssnar men vi andra får argument så vi kan argumentera emot dem. Låt inte Colting köra över dig bara. Sist du var där funkade det bra, men jag tycker han har en tendens att lägga ord i mun på sina gäster och även avbryta dem ….
Han är en dominant karl, och jag är inte alls dominant. Han menar inget illa alls 🙂
Det är sant, jag tyckte oxo det och till slut var jag arg att Martina kunde aldrig prata färdig en mening! Inte särskild sympatiskt även om han menar inte illa, iallafall inte artig!
Haha stackars Jonas, han är bara så ivrig. Jag tar inte illa upp alls 🙂
Väntar med spänning på er analys av vegantrenden som verkligen florerar på universitet och högskolor just nu. När till och med en närstående ung man, som går på fint college i USA och som är atlet, dvs konsumerar 6-7000 kcal/dag, började fundera på att bli vegan kan jag känna lätt desperation. Hur kan vi få stopp på desinformationen?
Vänligen Maria
Ja du… information hoppas jag, information om att det handlar om lobbyism, intresseorganisationer och industrin.
Vad är athletic greens ? OCh vilka grönsaker ungsrotar du?
Du får googla, finns massa märken på olika gröna blandningar utan kolhydrater 🙂 Grönsaker som jag ugnsrostar är broccoli, blomkål, lite vitkål kanske… lök. Det är så olika beroende på vad som är säsong.
Åh vad underbart att ni ska snacka om det här!!!! Pratade med en vän igår och sa att jag vill sluta “curla” vegosar och vara lite mer hård och ta diskussionen mer. Jag har varit lite mesig och ba “jo men om du mår bra av veganskt/vegetariskt så kan du ju fortsätta med det, jag gjorde dock inte det men det kan vara olika”. Nu med alla företag som säger att de är Earth friendly och For your health när det handlar om sojaprodukter och QUORN! Blir galen! Och alla kändisar som äter vegansk, och alla “hobbyister” som “räddar världen” enligt dem själva… Underbart att ni gör det här! Behövs. Ni behöver säkert inte de här tipsen men slänger iväg det iaf, sånt jag stör mig på! 😉 Ta gärna upp socker (är ju veganskt och plant based 😀 ) , alla hel/halvfabrikat (gluten, socker, processat to death) , vettiga fetter, blodsocker, planet vs hälsa och djurrätt. Tack på förhand 🙂 Ser SÅ mycket fram emot ert snack!!!
<3
Tack, vi kommer att snacka om exakt det du sa. Jag har också tänkt att bli hårdare mot själva veganismen, kanske inte veganer för jag tycker att alla har rätt att göra som de vill. Om någon vill vara vegan för sin hälsas skull, go ahead. Jag gör ju mina val för min hälsas skull, så fair and square.
Dock är det den påtvingade ultramoral-koftan många veganer har enormt irriterande.
Quorn – är det illa? Vet egentligen inte mycket om det men äter det ändå. Borde kanske inte, eller?
En mögelsvamp, inte en hälsoprodukt.
Hur kom du på att du var på fel spår när det gäller kosten?
Via min professor i Kemisk Miljövetenskap på Chalmers, han sa att socker var dåligt för hälsan på en föreläsning. Jag fick en total uppenbarelse, sen pratade vi massor och jag läste Suicide by sugar av Nancy Appleton. På den vägen är det 🙂