Jag vill klargöra mitt inlägg Minnen från en vegansk mardröm från igår som jag inser kan ha landat lite fel. Det var egentligen ett ganska känslosamt inlägg om hur jag levde före jag hade någon som helst koll på grundläggande kostlära, och förvisso var jag vegan, men det var långtifrån mitt enda problem. Jag var vegan för att jag gick på propagandan om att rött kött och mättat fett är farligt, helt utan att kolla upp varför det skulle vara så. Sedan var matlagning inte direkt prio ett för mig när jag flyttade hemifrån, så det blev som det blev.
Jag är helt medveten om att det går att vara vegan och samtidigt få i sig tillräcklig näring, även om det kräver mer kunskap än vad de allra flesta veganer har. Det har funnits intresse hos mig att undersöka växtbaserad kost närmare för att kunna applicera den kunskapen jag har nu, men mina blodsockermätningar skrämmer skiten ur mig. I perioder när jag testat att äta kolhydrater, till exempel carbcycling, peakar blodsockret på 10-20 enheter över baseline. Inte bara på mig utan även på de icke-lågkolhydratätare som varit i närheten av min blodsockermätare.
Jag vill förtydliga att jag aldrig skulle hoppa på individer för att de är veganer, eller övertala dem att äta på något annat sätt. Var och en måste välja själv, det är just lobbyism och desinformation jag reagerar mot. Jag tycker definitivt att över 80% av all veganpropaganda är helt felaktig.
Kommentar från vegetarisk läsare
Joakim är en ny läsare som kommenterade igår, och jag tänkte publicera svaret som ett inlägg så att alla kan läsa. Fyll gärna i mina kunskapsluckor.
1. Lär dig skillnaden mellan veganism och vegetarisk kost, veganism är en ideologi och att vara vegetarian är att man följer en diet.
Jag erkänner att jag använder begreppen slarvigt. Jag antar att det är lika irriterande som när någon som får i sig 50-60E% fett om dagen säger att de är keto.
2. Löjligt att du beskyller veganismen som ideologi och vegetarisk kost för att du som individ uppenbarligen inte hade någon koll på grundläggande kostlära. Det du åt och ditt mående har inget med veganism eller vegetarisk kost att göra, det berodde på att du uppenbarligen inte klarade av sköta din kost på ett normalt sätt.
Jag ber om ursäkt för att jag uttryckte mig klumpigt, har lagt till en disclaimer till inlägget. Grejen är att jag skrev det från mitt perspektiv, hur det blev för mig och jag håller med om att jag verkligen inte hade koll på grundläggande kostlära. Jag var helt oinsatt i detta väldigt länge, och givetvis hade jag mått otroligt mycket bättre om jag följt en vettig vegansk diet. Dock tror jag att 80% kolhydrater och väldigt lite fett från fleromättade vegetabiliska källor är en väldigt dålig idé generellt, oavsett kvalité på dessa källor.
I realiteten verkar det bli ganska dåliga hälsoval för väldigt många veganer, just för att fokus ofta ligger på att undvika kött snarare än att näringsoptimera.
Inlägget är inte 100% tänkt som kritik mot veganism, utan som sagt personlig reflektion då till nu. Dessutom var min hälsa inte bättre de åren jag bodde hemma och fick hemlagad (bra) växtbaserad mat, men det framgår inte av föregående text så jag köper kritiken.
3. Trist att du sprider desinformation, beskyller veganismen för att bli pushad av lobbygrupper och liknande när köttindustrin existens till stor del hänger på ren och skär lobbyism. Det är en kraftigt subventionerad industri och du kan ta en minut av din tid och läsa på lite om lobbyism inom köttindustrin. Det är en rejäl propaganda, bara att det i folkmun är accepterat att påstå att “mjölk gör en stark och stor” visar ganska mycket på hur mycket industrin har lurat folket.
Jag vet inte hur jag sprider desinformation, det är inte med uppsåt i så fall. Veganismen är dock otroligt lobbyist-styrd eftersom de köper och betalar läkare och professorer för att fronta Committee for responsible medicine eller Läkare för framtiden, där nästan alla artiklar är cherry picked och sponsrade av företag som Unilever. Oatley och andra skräp-produkter är minst sagt oärliga i sin reklam, mer så än mjölkindustrin även om du har en bra poäng med den.
Det är verkligen inte naturligt att dricka mjölk i den omfattningen vi gör i Norden, men det är verkligen inte naturligt att dricka havre blandat med rapsolja heller.
Mycket är fel i marknadsföringen kring allmänna livsmedelsrekommendationer eftersom det är industristyrt.
4. Du verkar inte ha någon koll alls gällande miljöfrågor, keto-dieter har inget med miljöaspekter att göra. Du skriver nonsens om sojaodlingar. Faktum kvarstår att den billiga sojan du grämer dig över, den som resulterar i att regnskogen förstörs är den billiga sojaodlingen som sedan används som föda för boskapsdjur. I din okunskap har du säkerligen även råkat missa att en väldigt liten del av världens sojaodlingar går till att bli föda för människor, drygt 90% av sojan vi importerar till Sverige går som föda till boskapsdjur. Och återigen, den billiga sojan som förstör regnskogen, den går till att bli föda för boskapsdjur, inte för människor. Du får jättegärna dela med dig kring vilka företag i Sverige som skulle använda den fula sojan som grund i deras veganvänliga mat. Så nej, din diet är verkligen inte bättre än helvegetariska dieter.
Djurfabriker (dit sojan går) är ett kapitel för sig, jag tror inte någon LCHF:are är “pro” detta sätt att föda upp djur. Vi letar alltid med ljus och lykta efter frigående djur eller att gå samman med andra för att köpa från en jägare eller bonde i närheten av där vi bor. När vi äter den här dieten och fokuserar den kring klövdjur och naturligt mättat fett blir klimatpåverkan otroligt liten. Mycket mindre än att vara vegan eftersom vi inte behöver flyga tropiska frukter över hela världen som många veganer gör.
Sojaodlingarna och spannmålsodlingarna är monokulturer som inte bidrar till biologisk mångfald. De kan aldrig bli ekologiska. Att föda upp djur på soja är inte heller en bra idé eftersom det inte är deras artegna föda. De får hälsoproblem, förstorade organ och kräver extra tillskott för att överleva.
Världsnaturfonden WWF menar att naturbete på ängsmark binder kol och i slutändan därför bidrar till en positiv klimatpåverkan, trots alla försök som gjorts för att framställa metanrapande och fisande kor till klimatbov nummer ett. Men med det sagt, så kan jag inte säga att jag är särskilt insatt i miljö. Jag har läst någon kurs, läst några böcker men inte mer än så. Jag vet dock att när man räknar på CO2 så kompenserar man ofta genom att slänga in en faktor 2 eler något, och det är inte alltid helt genomtänkt. Det betyder att inte alla CO2 uträkningar stämmer, samt att officiella uträkningar på LCHF och koldioxidbelastning är fel.
Livsmedelsverket räknar till exempel på att vi äter mer kött och mer protein, men då hade vår kost hetat LCHP (Low Carb High Protein). Det gör den inte, för vi proteinbegränsar för att få plats med 80E% fett i kosten.
Jag skulle gärna räkna på det här lite mer seriöst, men min gissning är att keto blir i klass med “normal kost” och att vegan vinner just CO2-tävlingen.
5. Toppatleter klarar sig alldeles utmärkt med veganvänlig kost, Kyrie Irving, Patrik Baboumian, Jake Shields, Jahlil Okafor, Chandler Wilson etc. har klarat sig utmärkt med en helvegetarisk kost och här får vi läsa din påhittade propaganda om en individ som inte klarade av att sköta sin kost och beskyller sin okunskap på en diet och ideologi. Snyggt!
En snabb googling visar ett visst steroidbruk hos några av de individer du har som exempel. Jag skulle säga att steroider är mer kraftfullt än vilken diet som helst och kan kompensera för det mesta, så där blir det inte riktigt rättvist.
Sedan får man också tänka på att många atleter kanske promotar en viss kost eller idiologi, men gör något helt annat bakom kulisserna. Det vet vi inte. Att titta på enskilda individer inom en viss nisch som klarar sig bra, och ha dem som bevis är inte superbra.
Vi LCHF:are gör dock också så, så jag ska inte kasta för mycket sten i glashus. Dock har vi mycket färre representanter än veganerna, men förhoppningsvis kan vi få fler. Vi har i alla fall en hel del icke-manipulerad, ganska cool forskning på vår sida. Ta en titt i forskningsarkivet här.
I övrigt är jag jätteglad att kunna använda er som bollplank och få feedback på mina texter även om feedbacken ibland är lite hård. Jag tar åt mig och försöker förbättra mina resonemang, och försöker att trycka ned mitt ego tillräckligt för att kunna se klart var jag själv brister och om jag har missförstått något.
För en som är vegetarian och som följer din blogg med stort intresse; kan du inte skriva ett inlägg om hur man äter på nyttigaste sättet om man nu väljer att utesluta kött? : )
Nej, jag kommer nog inte skriva om det tyvärr.
Tack för detta inlägg! Så intressant att läsa denna diskussion, verkligen! Detta är något jag själv går runt och resonerar med mig själv och funderar kring väldigt mycket! Du är verkligen ödmjuk, sund och klok i dina resonemang!
Tack så mycket Elvira!
Bra Martina! Så superfint och moget formulerat och så helt rätt! Skönt att du inte ger igen på de personliga påhoppen, bästa taktiken och bästa självrespekten. “inte särskilt insatt” eh… du har gått någon kurs och läst några böcker… ok? Hur många tyckare och vetare bland oss har det? Skulle vilja säga att du är väldigt insatt. Ska man förkovra sig mer än det blir man ju mer eller mindre expert och det behövs verkligen inte som insatt i fakta kring miljön.
Well… jag tycker att man behöver ha pluggat på med intresse för att vara insatt i något 😛
Tack för din kommentar!
Någonting som lite tangerar debatten här är påståendet om att rött kött är inflammatoriskt. Medveten om att du tidigare skrivit ett kort inlägg om det påståendet, så vore det ändå intressant med ett lite längre inlägg om din och forskningens syn på det påståendet.
Idag kan man läsa i populära hälsomagasin att rött kött är inflammatoriskt såsom socker och vetemjöl! Låter lite snedvridet.
Vilken mekanism skulle ge det resultatet undrar jag… jag förstår VAD i vetemjöl som kan vara inflammatoriskt, och jag kan förstå vad som är inflammatoriskt med socker… men kött fattar jag inte.
En snabb googling ger bl.a:
“Socker, margarin och rött kött orsakar låggradig inflammation i kroppen. Det kan leda till både hjärtsjukdom och depression. Men kaffe, grönsaker och lagom mycket vin skyddar dig.”
Skrämmande, och därför vore det intressant med lite tankar kring detta. Tips alltså för kommande blogginlägg!
Tack för en riktigt intressant blogg!
Tack själv 🙂 Kul att de klumpar ihop extremt onaturliga och processade livsmedel med de som människan levt på i miljoner år…
Om kött skulle vara inflammatoriskt hade väl människan dött ut för länge sen (nämligen innan agrikulturen kom, vilken sen skulle inte finnas….)
Debatt inom kost är bra! Det är det vi vill eller hur? Konsensus är faaaaarligt oavsett området. Ibland krävs en Joakim för att röra om lite så man kan lär sig ännu mer och kan förbättra budskapet.
Många veganer jag känna äta fake kött produkter (fabrikat) och tycker att de gör världen och sig själva en tjänst. Naturligtvis inte alla veganer är så och skönt att höra från en här i kommentarsfältet,men jag förstår vad du vill komma fram till med ditt tidigare inlägg Martina. Jag skäms också över mina tidiga matvanor (fettskräck + light produkter) men samtidigt, better late than never to go keto!
Ser fram emot podden med Jonas Colting 🙂
p.s läste ut Hormonbibeln 2,0 igår. Så bra skriven och intressant!
Tack Helena, och ja absolut det är därför jag ger Joakim utrymme här. Jag tycker att han är duktig på att skriva och argumentera så why not. Han bemödade sig liksom om att skriva en mindre uppsats till mig och det tar jag verkligen som en komplimang. Joakim behövs! 🙂
Det vore intresset att veta, hur veganerna som odlar vegan kost, skyddar sina odlingar från skadedjursangrepp. För inte skadar de väl råttorna, sorkarna, fåglarna , vildsvinen och andra djur som gärna vill kalasa på deras skördar?
Här är en länk där den f. d. veganen Zoe Hardcombe kommnterar en skrift av veganen Michael Greger.
http://www.zoeharcombe.com/2018/01/food-to-help-you-live-longer/
Tack för länken Henrik. Intressant läsning! 🙂
Otroligt intressanta diskussioner lär mig mycket. Gällande nivå av ohälsosamt och miljöpåverkan beror det nog på individuell kunskap och approach snarare än diet. Upplever veganer och ketoreaner som människor med omvärldsansvar vilket är fint. Jag hade gärna ätit plantbaserat men det funkar inte på mig.
Jag tycker att vi i debatten LCHF v. vego bortser ifrån en stor anledning varför folk väljer att äta vegetariskt eller veganskt, nämligen, för att man anser det etiskt korrekt. Många äter inte veganskt för att de tror att det är det hälsosammaste för dem, utan för att de inte vill delta i sättet djur behandlas inom kött- samt mjölkindustrin. Och visst kan vi lchfare säga att vi enbart förespråkar gräsbetat kött, men det garanterar inte att djuren i övrigt blivit drägligt behandlade. Vår personliga hälsa är viktig, moraliskt sett, men jag tycker inte att man kan bortse från att andras hälsa, även djurens, också är viktig. Jag håller med dig att en kost som är helt vegansk inte är den allra hälsosammaste, men det finns ytterligare faktorer som OCKSÅ är viktiga. Vill vi få LCHF mer populärt (om det är det vi vill) behöver vi vidga diskussionen från att ta den egna hälsan som den enda eller absolut viktigaste faktorn i våra matval till att inkludera ytterligare etiska faktorer, då kanske vi slutar prata över varandras huvuden.
Good point 🙂
Hur högt är blodsockret om det peakar på 10-20 enheter över baseline? Vad är baseline för blodsocker?
Baseline brukar vara runt 5 mmol/l för en frisk människa.
Vill gärna klargöra en sak när det gäller bindväven. Dess kvalite är inte ointressant även ur ett rent hälsomässigt perspektiv, alltså diskonterat det kosmetiska. En lös och sladdrig bindväv utgör en dålig kompression gentemot blodkärl och lymfkärl. Det innebär i klartext att blod och lymfa får svårare att ta sig uppåt i kroppen med konsekvensen att svullnaden tilltar nertill vilket alltså påverkar cirkulationen rent generellt. Det är därför de som har problem i ben osv rekommenderas att använda stödstrumpor. Ju fastare bindväv ju bättre kompression gentemot alla kärl.
En vegan hade skrivit: “veganism är en ideologi och att vara vegetarian är att man följer en diet.” Det är ohistoriskt.
Vegan och veganism är ganska nya begrepp. Tidigare fanns det vegetarianer, och de åt bara vegetabilier. Alltså det som idag kallas veganer.
Men efterhand förändrades det. Det kom vegetarianer som drack mjölk(lakto- vegetarianer), sedan började en del äta ägg(lakto-ovo-vegetarianer, sedan började en del äta fisk ……, och efterhand blev det väl lite konstigt att tala om vegetaianer, när de åt så mycket animalier,och då började en de “renläriga” tala om vegan och veganism.
Det är synd att det inte finns forskning av betydelse om veganism, och att veganer ändå så tvärsäkert påstår så mycket.
Det konstaterade de som gjorde SBU-rapporterna , http://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/mat-vid-fetma-/ och http://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/mat-vid-diabetes/ . Professor Fredrik Nyström som deltog i SBUs arbete konstaterade att bristen på forskning om veganism gör att veganernas många påståenden inte grundar sig på vetenskapliga undersökningar: https://svenska.yle.fi/artikel/2017/09/10/vara-kostrad-ar-fullstandigt-mot-fornuftet
Joakim,
Det finns många delar som är bra resp. dåliga på båda sidor i detta komplexa pussel. Helt fel blir det dock först när man låser sig i en ideologi och ser allt på andra sidan som fel.
Jag orkade inte läsa hela din roman på min lilla telfonskärm men dristar mig ändå till ett par kommentarer:
Viltkött är en resurs som det slösas med idag. Jag som jägare skjuter 2-3 varje år som vi äter upp i min familj. Markerna avkastar i dagsläget ca 25 vildsvin per år men skjuter jag mer än vi kan äta själva får jag bara 10kr/kg av vilthandlaren pga av fördyrande regelverk och i affären konkurrerar det utmärkta viltköttet med billigast möjliga danska industrikött. Vildsvinen är nattaktiva och det är inte helt enkelt att kombinera jakt på dem med ett heltidsarbete så följden blir att de jagas för lite. Resursen tas då inte om hand och samtidigt förstör de mer för bönderna.
Min andra kommentar gäller betesmarker. På Annika Dahlqvists blogg redogjordes för en bedömning att betesmarkerna i Sverige är tillräckliga för att försörja 50 miljoner människor med gräsbetat kött. Markerna ligger dock till stor del i träda och istället importerar vi industrikött.
Enligt mig är inte själva köttätandet problemet utan det är hela systemet som är dumt. Jag fortsätter äta mitt hemskjutna viltkött och könner mig trygg på att det är både miljömässigt och hälsomässigt bättre än sojabiffar som åkt runt jordklotet från en skövlad regnskog långt bort.
Min förhoppning är att vi om några år ser fler betesdjur går runt på markerna och att de idag ödsliga byarna med utflyttade förfallna hus och igenväxta slymarker åter ska blomma upp. Vackra marker, välmående djur, hälsosam mat och en positiv miljöpåverkan då betesmarkerna hummuslager binder CO2. Artrikedomen i faunan ökar till skillnad från dagens fossilbränsleslukande och kemikalieberoende monokulturer.
Hej Martina!
Kudos för ditt tålamod och öppet sinne. Har du hört talas om Lierre Keith. Seriöst författare som var veganist lääänge men började äta kött för att hon helt enkelt inte mådde bra i längden på denna kost.
Apropås hårda kritiker: riktiga hardcore veganister, LCHF’are, religösa människor reagerar riktig arga när man bara ifrågasätter deras ‘religion’ de beteer sig som man har yttrat kritik på deras barn.
Kör som du är Martina! Du är empatisk och diplomatiskt men du behöver inte sudda ut den du är?
Jag ÄLSKAR den kvinnan, men tycker det är hemskt att hon får ta emot dödshot från veganer :S Hon måste i princip leva med dygnet-runt-bevakning.
Hennes bok är ett mästerverk, mycket skicklig författare.
Har en annorlunda fråga som passar bara lite in i temat. Men jag hörde in en podcast av primal Blueprint Podcast (Mark Sisson/Brad Kerns – du vet) att mitokondrier kan inte förbränna eller bryta ner omättade fettsyror, bara mättade, spännande!
Stämmer det? har tyvärr bara gamla biokemiböcker och inte tillgång till vetenskapliga artklar…men du kanske kan forska lite. Det skull t.ex. förklara varför vegan kost med mycket vegetabiliska oljor gör en energilös t.ex.
Yes, visst är det intressant 😀
Hemskt att man får inte uttrycka sin mening längre utan att en kostfascist hoppar på en. Men hur bra som helst du har argumenterat! Instämmer till 100% med dig och bra skrivet!
Jag anser förutom att veganer inte bara skada sig själva genom att inte äter artriktig utan att det är oxo en stor miljöbov, med all processerade mat och deras veganläder och plastsko….
.Även om man inte dricker havremjölk t.ex. så ‘kostar’ tillverkning av t.ex. rapsolja eller dyligt mycket energi och miljö osv. Jag antar att de flesta veganer INTE bara äta vad de odlad och plockad från trädgården (särskild då de flesta hippa veganer, och det ju modernt att vara en, bor i hippa storstäder), utan köpa mycket som kommer också med en förpackning…inte bra. Transportvägar inte heller bra….det finns många punkter till i denna diskussion som veganer helt enkelt blunar för.
Good point! Tack för ammo 😉
Raps är en riktig miljöbov som dränerar marken fullständigt på allt vad näringsämnen heter. Det här innebär i sin tur att man måste använda massor av konstgödsling för att få någon skörd nästa år.
Bra svar på kommentarerna du fick! 🙂
Lol, folk är för känsliga. Du har inget att be om ursäkt över. Det är din blogg och du får uttrycka dig hur du vill. Jag är själv vegan och även om jag inte håller med så respekterar jag din åsikt. Vi är alla olika och fungerar olika bra på olika kost.
Tack Nadja!
Hej igen, Martina.
Kul att du är villig att ta diskussionen när många andra i din situation säkerligen skulle ha vägrat att ens godkänna mitt inlägg. Vissa av dina läsare verkar ha tyckt att jag var aggressiv, jag ber om ursäkt om du likväl som de andra uppfattade mig som aggressiv. Jag är mån om att vegetarisk kost och vegansk ideologi inte ska bli förknippade med oseriösa dieter och ren och skär okunskap.
Med det sagt, dina formuleringar är fortfarande problematiska. Till att börja, du har aldrig varit vegan, du skriver själv att du var vegan för att du var orolig kring allt som sades om rött kött och så vidare. Det är inte förenat med veganism, ideologin kring veganism handlar inte om någon oro för rött kött, du följde dock en vegetarisk kost och i ärlighetens namn, en ganska dålig sådan. Så nej, du var inte vegan.
Jag kollade vidare upp några av dina tidigare inlägg kring just veganism och att inte kött, tycker i ärlighetens namn att du sprider desinformation, även om du uppriktigt menar att du inte gör det medvetet. Såg bl.a denna bild:
https://martinajohansson.se/wp-content/uploads/2016/03/veg-vs-keto.jpg
Det är otroligt oseriöst, i den bilden du är “veg” så spänner du inte dig, i den andra så lyfter du tyngder, bara där blir det helt skevt. Vidare så är du ju tydlig i föregående inlägg om hur dåligt du åt när du var vegetarian och att du hade noll ork, det går inte hand i hand med träning. Blir bara oseriöst strunt.
Än mer oseriöst blir det när du verkar ha så mycket förutfattade meningar kring veganer, mycket lösa påståenden som:
“I realiteten verkar det bli ganska dåliga hälsoval för väldigt många veganer, just för att fokus ofta ligger på att undvika kött snarare än att näringsoptimera.”
Jag själv som är vegan och f.d elitidrottare upplever att just veganer tenderar att ha bättre koll på hälsovalen då man bör ha extra-koll på tex. B12, i alla fall de jag stöter på och de FB-grupper jag är med i. Finns bl.a en grupp för tränande veganer med drygt 10 000 medlemmar där folk är superseriösa med sin kost. Det är inget fel med att vara kritisk, men det bör vara under mer seriösa förhållanden än tomma påståenden. Såg även att du inte hade några invändningar mot ett av inläggen i kommentarsfältet där det tomt påstods att äldre bör äta kött eller fisk, utan några källor, samt trams om att de som följer vegetarisk kost tenderar att se äldre ut. Haha, seriöst.
Vidare förespråkar du för ett levnadssätt rent födomässigt som inte är hållbart, om boskapsindustrin skulle väljas bort i förmån för vilt skulle våra vilda djur i det fria försvinna på nolltid. Så nej, du må tycka att din kost i väldigt småskaligt bruk är mer miljövänligt men i storskaligt bruk vore det förenat med en total katastrof för djurriket. Dessutom är veganism starkt förknippat med natur likaså, just därför blir det olustigt när du verkar ta för givet att veganer väljer exotiska frukter som är importerade från rejäla avstånd i förmån för närodlat. Såg även f.ö din kommentar om att sojaodlingar inte ens är bra för miljön, vilket förvisso är sant men ganska löjligt när veganismen beskylls för just det då den billiga fulsojan som är från skövlade regnskogen i stor utsträckning går till att bli foder kött boskapsdjur.
Du kan förvisso tala för dig själv, jag har dock inte sett några prov på att Ketodieten och dess följare har någon etisk övertygelse om att bry sig om miljön och att närodlat och ekologisk, som i många fall inte ens är vidare positivt, skulle vara något som är viktigt i värdegrunden.
Vidare atleterna jag hänvisade de till, de är en liten del av många elitidrottare som har valt en helvegetarisk kost. Att mena att just de i större utsträckning skulle hålla på med steroider än andra köttätande atleter är bara skrattretande.
Nå väl, önskar dig en trevlig kväll. Hoppas dock att du har en mer seriös approach i fortsättningen när det kommer till att göra påståenden utan grund. Du verkar vara en stor inspiration för många så du måste göra mycket annat som är väldigt bra, men nja, detta var inget vidare.
Du är väldigt duktig på att skriva så cred för det. Du må ha rätt i att det är många saker jag inte har koll på, och jag erkänner att du är mycket bättre än mig på att debattera.
Med det sagt så kan jag säga att jag gick över till vegetarisk kost när jag var 14 år, åt hemlagad (väldigt bra) mat tills jag flyttade hemifrån vid 19 års ålder. Redan då var jag ett vrak. Sen blev det såklart VÄRRE när jag flyttade hemifrån och lagade usel mat till mig själv.
Jag hoppas att du har rätt i att många som väljer veganskt har bra koll på sin näring, men kirurger, massörer och andra jag pratat med vittnar om att människor som konsumerar mycket vegetabiliska fetter blir lösa och sladdriga. För mig som biokemist går det ihop rent logiskt eftersom fettet vi äter hamnar i våra membran. Mättat fett = fast och stabilt, raka motsatsen till veg-oljor.
Sen sa jag inte att veganska idrottare i större utsträckning än andra tar steroider, men det kanske såg ut som att jag menade det. Det menade jag dock inte.
Jag kan inte argumentera för miljö när jag kan för lite, men det INGÅR i keto-kulturen att köttet ska hålla hög kvalité för vi är rädda om våra fetter. Vi vill INTE äta omega 6 helst alls, vilket gör att vi INTE vill köpa ägg från burhöns, kött från rapsgris eller en ko som inte fått mumsa gräs. Många äter uteslutande lamm och vildfångad fisk för att säkerställa fettprofilen.
Sen är de här ultra-insatta veganerna du pratar om, tyvärr inget jag själv har sett röken av. Men, du vet det kanske bättre än mig, och jag hoppas att du har rätt. Vad jag ser på youtube är just representanter som Freelee och Ida Warg. Inga hälsoförebilder i min värld men, beror ju helt på hur man ser man saken.
Hej Joakim! Det är intressant att läsa det du skriver, och Martinas svar! 🙂 Jag skriver inte för att debattera utan för att ge ett annat perspektiv.
Jag har själv varit vegan i 13 år och motvilligt gått över till LCHF med animalier. Jag åt väldigt bra mat lagad från grunden. Alla jag mötte i matsammanhang tyckte att jag åt så bra mat, var hälsosam osv. Spinkig som en sparv med konstant huvudvärk åt jag min hälsosamma mat. Jag har alltid haft ett stort intresse för mat och hälsa så jag provade Raw Food, Green Food och gick alltid all in, mycket nötter och tillslut jagade energi men fick aldrig någon. Sen började min kompis prata om blodsocker och insulin och jag började förstå att alla mina skämt om “då ska man bli hög igen då” efter en måltid hade något med det att göra. Säger inte att jag inte varit sockerjunkie i perioder men oftast inte, men när jag började rannsaka min veganska vanliga mat så innehöll den väldigt mycket socker! Det gör iof vanlig mjölkyoughurt också! För att göra en evinnerligt lång historia kort så vill jag bara säga att jag skulle gärna vara vegan. Rädda alla djuren, leva på GODA härliga grönsaker och frukter, men jag har sabbat hela mitt system, det funkar inte. Började med att äta vegansk lchf men fick inte i mig allt jag behövde. När jag gick över på animalier blev allt så mycket bättre, så mycket värk som försvann och muskler jag inte trodde fanns växte fram ganska fort.
Det jag vill säga är: numer så visar forskning på att det är blodsockersvängningar och höga blodsockervärden som påverkar att vi får de vanligaste välfärdssjukdomarna. Vad ska vi göra åt det? Om man har pajat sitt reglerande system och inte klarar av att höja blodsockret, vad finns det för alternativ än keto-ish kost? Inte mycket. Och hur ska vi slippa se mängder av människor idag som äter veganskt och vegetariskt att INTE sabba sitt system? Det undrar jag?! Jag önskar alla vegosar lycka till, för det behöver dem! Lycka till att inte höja blodsockret och trötta ut systemet! Jättekul om ni vegosar klarar det, kanon! Önskar jag var i era skor. Men vad gör vi med alla som inte klarar det? Hur ska vi äta? Vad finns det för lösning för att äta keto/lchf men inte stödja den nuvarande djurindustrin? Jag vet inte. Det enda jag ser är att man kan göra så bra val som möjligt utifrån det som finns till erbjudes. Mycket ovanjordiska grönsaker med animaliska fetter och viss mängd kött av olika slag.
Med tanke på hur många det är som äter LCHF/Paleo så är det ganska många som inte KAN äta vego pga uttröttat “system” (hittar inget bättre ord just nu). Förstår du vad jag menar Joakim?
Mvh / P
Hej P! 🙂
Ville bara skriva till dig och tacka för ett bra inlägg. Det du beskriver gäller även mig, nämligen. Jag har också ett sabbat “system” – dvs. jag är metabolt skadad och har utöver det en sockerkapad hjärna som är såpass skadad att den utvecklat ett svårt beroende, ett beroende som, om jag inte passar mig, ändrar bana och därmed sin primära drog.
Jag blir supersjuk av vegansk/vegetarisk mat. Jag har en mycket nära vän som nyligen gått över till helvegansk kost (med det menar jag att hon inte äter något alls från djurriket) och jag har försökt äta den (otroligt goda!) mat hon alltid vill bjuda på, men jag blir så sablans sjuk att jag helt enkelt inte klarar av det. Magen stendör direkt och dessutom blir beroendet superjobbigt att försöka kontrollera, så jag fixar det inte, punkt slut.
Det var lite skönt att läsa en kommentar från nån i ungefär samma sits. Jag blir lite ledsen varje gång jag får höra att jag skulle vara en mindre vettig människa pga hur jag äter. Men jag har liksom inget val. Det är att äta såhär, eller att mer eller mindre dö. På riktigt. Önskar folk kunde tänka efter lite ibland.
Tack för mig.
Hej Jessica! Tack för din kommentar!! 🙂 Jag tror vi är många som inte har så mycket val, och det är intressant att höra om fler. Det här är väl därför folk blir så frälsta på LCHF för att det FUNKAR mot diverse åkommor och hälsotillstånd! Det är väl också därför man blir så arg när folk pratar klimat när det för oss handlar om att funka överhuvudtaget som människa. Och sen är det inte så svartvitt som många verkar vilja få det till. Vi får hjälpas åt att förklara för folk! <3
Mvh / P
Lite i efterhand: Hur får man reda på att det är alkylamid i decaff kaffepulver? Jag har tittat på min burk och där står inget. Jag tror inte heller att jag får uppgiften från affären eller producenten.
tack för svar, vill gärna kunna se/höra med egna sinnen
Du kommer aldrig hitta det på innehållsförteckningen på en enda produkt. Det är en biprodukt av upphettning. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/akrylamid#Var finns akrylamid?
Vegan och vegetariskt är väl inte samma sak? Det blandas friskt i vissa inlägg.
I vissa inlägg här på bloggen? Det beror på att vissa tycker att vegan är en ideologi medan vegetariskt är det man äter. När jag var tonåring var vegetarian en person som inte åt kött men kunde äta mejerier och ägg. En vegan var en person som inte åt NÅGOT alls från djurriket. Nu verkar begreppen ha ändrats och jag vet inte längre vad som är vad. När jag skriver vegan menar jag inget från djurriket, medan moderna veganer menar det som en ideologi och blah…. jag förstår inte när jag ska använda vad. Kanske kan förkorta det veg, kort och gott?
Oj vad rörigt! Då förstår jag sammanhanget bättre. Komplicerat verkar det i alla fall!
Vad beror det på att man blir “sladdrig” som vegetarian? För lite protein? För mycket vätska?
Vegetabiliskt fett.
Bra inlägg och klargörande. 🙂 Denna debatt måste upp till ytan, jag tycker det är alldeles för mycket desinformation och “sanningar” kring allt det här, och åt alla möjliga håll och sidor i frågan så det blir omöjligt att föra en saklig diskussion om det + att det innehåller flera olika sakfrågor som ofta klumpas ihop vilket också bidrar till desinformation. Ödmjukhet från alla sidor behövs. 🙂
Jösses vilka aggressiva kommentarer! Det märks att diet kan bli religiöst. Nå, tror säkert att vissas metabolism kan ha svårt för kött eller kött ej ordentligt tillagat. Tror också att groddar och vissa bönor är bra och kan fungera för många som proteintillskott. Har dock svårt att tro att det kan räcka för alla tillstånd man vill uppnå. Det kan säkert räcka för energi och en del seniga muskler, för bra blodfetter och så vidare. Är man nöjd med det så varsågod. Det är väl bra. För mig räcker det inte. Jag är massör bl.a. och har märkt att vegetarianer har lös, sladdrig bindväv och är de inte uppsvullna om buken bl.a. och i är de avmagrade i ansiktet bl.a. De ser helt enkelt äldre ut. Struntar man i det så fine och så länge man är ung och äter en riktigt bra vegetarisk kost med kokosfettet och avocado så kanske man ser bra ut. När man blir gammal dock behöver man kött i någon form. Åtminstone fiskköttet. Det är i alla fall mina reflektioner och jag har jobbat flera decennier som massör.
Det är många jag pratat med, även kirurger som delar din uppfattning. När jag går på massage så får jag alltid kommentarer om hur fast jag är och har bra muskulatur. Extra kul då jag var en tunn sladdris tidigare 😀
Exakt! Man behöver fisk eller kött för den effekten.
Tråkigt att du menar att jag var aggressiv, om något så är det du som är oseriös i din kritik.
Du får jättegärna hänvisa till akademiska studier om att vegetarianer tenderar att få “lös och sladdrig bindväv och att de är mer svullna om buken” samt “att de ser äldre ut än deras faktiska ålder”. Det blir än mer oseriöst när du menar att kokosfett och avokado kan hindra den negativa utvecklingen du menar äger rum.
Det blir så oseriöst med inlägg där det inte finns någon som helst akademisk grund, endast påståenden från en individ som helt allvarligt tror att man på äldre dagar måste äta kött eller fisk. Tråkigt nog så verkar Martina hålla med dig i ditt inlägg trots att det inte finns några akademiska belägg för sådana påståenden. Trist, riktigt trist.
Hallå där Joakim hon har ju arbetat med det här i flera decennier, ibland behöver man inte någon akademisk grund. Jag pratade med en plastik-kirurg för två veckor sedan inför en tidningsartikel, som berättade att vegetarianer hade så löst och rinnigt fett att han blev alldeles kladdig och fingrarna när han skulle operera.
Går det att bevisa? Finns akademiska studier? Troligen inte, ibland observerar man bara saker och ser samband. Det måste väl duga?
Fy farao att ha underhudsfett som påminner om smält vax. Ännu ett skäl att inte bli vegan/vegetarian:-((
😀
Hej Joakim! Tror att det kan vara svårt att hitta akademiska studier på vilken bindvävstyp vegetarianer kontra allätare har. Observationer dock är ju många sätt detsamma även om ingen sponsrat akademiska studier för mätning av just detta. Vi massörer och även kirurger tjänar ju inte på att veta tex om det är en skillnad. Vi behandlar alla lika demokratiskt och mår man bra mentalt och i övrigt av en speciell diet så ska man naturligtvis följa den. Jag har många massörkollegor och även naprapatkollegor dock som har observerat bindvävsskillnaden. Men det kanske inte är viktigt för den som vill leva vegetariskt och då är det så. Var och en bestämmer vad den vill stoppa i mun och varför. Det var för övrigt den samlade mängden av kommentarer som jag upplevde som aggressiva och det är jag inte van vid från den här bloggen för här är det för det mesta lugnt och sakligt utan att man är så irriterade på varandra som på många andra bloggar. Det är helt enkelt mindre käbbligt och det är skönt.
Inte bara detta, utan Homo sapiens är en allätare, kaniner är veganer. Vi är inte kaniner, alltså om vi inte äta artegen föda då kan det inte vara hälsosamt och detta märks och ses förstås! Ganska irriterande när man märker senare när man är sjuk, gammal med trasig tarm och trasiga tänder att man har ätit fel kost i decennier….
Joakim har nog inte heller koll. Tittar man på vegankostens behov av jordbruksmaskiner mm och jämför med gräsbetesdjuren (som inte äter soja) så ligger CO2 sämre till för vego-jordbruket. Likaså används ungefär 2% av sojan till människoföda, 5% till foder och resten till sojaolja och därmed indirekt till till människoföda. Vill tipsa Joakim och andra intresserade om http://tradgardenjorden.blogspot.se/2016/12/sojakorvens-forlorade-oskuld.html.
Fast jo, nu blandar du ihop flera saker.
Först och främst, gräsbetesdjuren du syftar på, de är en obetydlig siffra i industrin. Faktum är att gräsbetande boskapsdjur utgör en minimal andel av de totala boskapsdjuren. En enorm majoritet av alla boskapsdjur befinner sig i stora fabriker där födan till stor del består av just soja och kraftfoder. Dessutom är inte ekologiskt kött en räddning i mörkret, det är extremt resurskrävande och ytkrävande och i ärlighetens namn, total ineffektivt. Om alla i världen ska äta ekologiskt och närodlat kött, där boskapsdjuren betar, ja, det kan du glömma då det inte finns tillräckligt med betesplatser för alla världens boskapsdjur. Det är en lyxlösning som på papper kan se fin ut fast i verkligheten och i storskaligt tillvägagångssätt är totalt ineffektivt och extremt resurskrävande.
Dessutom är kött man jagat själv inte heller en lösning då det inte finns tillräckligt med vilda djur för att kunna bistå oss med vårt begär av kött. Haven är dessutom snart tömda på fisk, så det är inte heller en lösning.
Dessutom går inte statistiken ihop från bloggen du länkade till, inte ens nära. Det är skrattretande att ens kunna hävda att 2 procent av sojaodlingarna går till människor och att endast 5 procent går som föda till boskapsdjur. Hur din blogg fick de 75 procent, som WWF har räknat ut att boskapsindustrin kräver av sojaodlingarna världen över, till att bli ynka 5, ja, det låter jag vara osagt men oseriös blogg och oseriösa siffror.
Tråkigt att så många av er inte klarar av att ha en seriös diskussion utan att använda “cherry picked” statistik och påhitt och inte kan klarar av att vara sakliga i era argument.
Källor:
http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/agriculture/soy/facts/
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/fakta_rent_mjol_2015_0.pdf
Mycket bra formulerat!
Jag beundrar dig för ditt kunniga och ödmjuka sätt att argumentera, det ger stor tyngd åt det du skriver och jag läser med stort intresse allt du skriver. Jag imponeras av ditt sätt att ärligt redovisa hur du utvecklas och hur du ibland tvingas ompröva tidigare insikter och beslut!
Tack, Martina!
Tack själv!
Instämmer till 100%
Precis så tänkte jag också!
Det är så härligt med människor som trott hårda, tuffa ord från arga människor, försöker att hålla huvudet kallt och argumentera lugnt och sansat!
Bra jobbat Martina!?
Sedan vill jag säga, att förutom att hålla med om att låter vi djur och natur leva och gro som det är tänkt, så blir ingen beskylld eller skulle belagda och miljö och hälsa kan blomstra!? Så har skolorna nu börjat med, vegan för alla, nästan.
Jag sa till min son att på sätt och vis är det bra, för då slipper de ha special kost, eftersom de flesta kan äta vegetariskt…men Jo det har de förfaranden!?
I det vegetariska som de nu får varje dag i princip är det alternativet till kött, Quorn och soja! Dessa anser JAG inte är bra och själv får jag ont i magen av dessa, detsamma med min son. Men dessa problem är det inget som de kan göra något åt!
Även vetemjöl som jag har i princip tagit bort från deras kost!
Men i deras värld är det viktigast att det är vegetariskt. ?
Det blir ännu mera släng och de får inte ta med eget! De håller sig heller inte mätta och stabila!
Suck.
Om det nu ska vara vegetariskt i skolor, sjukhus och kanske äldre omsorg, är det inte bättre att satsa på gluten och mjölk fritt, pga allergier, olivolja och smör, bra mättande fetter, skippa protein substitut och satsa på bara ren mat?!
Har du sett filmen utarmade jordar, växt odlingar i brist av naturligt betande, bökande och pockande djur!?
Sorry för långt inlägg och förlåt om det är något som du kanske inte tycker är relevant, men det måste slutas att kasta sten och beskylld varandra och i stället se helheten och göra det mer naturligt!??…tänker jag.
Jag har tyvärr inte sett den filmen, men jag håller med om att fokuset blir fel när man bara tänker på kött som den stora boven. Det är så mycket mer än så!
Rekommenderar varmt “Den sista skörden” som går att se på SVTPlay nu. Såå intressant! Såg även ett TedTalk idag av Allan Savory som var en tankeställare ut flera olika aspekter 🙂