• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Kost & Hälsa
  • Faror & alternativ till latte-träsket!

Faror & alternativ till latte-träsket!

12 January, 2018 37 Comments Written by Martina


Latte… denna jävulsdryck som är otroligt lätt att bli beroende av. Kaffe latte med mjölk, soja eller havre går åt som smör på alla caféer och många vet inte vad de egentligen dricker för sörja!

Latte med mjölk

2-3 dl mjölk per enhet eller mer, och nej det går inte ihop med ketogen kost även om det är det ENDA man dricker eller håller på med någonslags fasta. Mjölk är en riktig ketos-dödare och hämmare av viktminskning. Lite mjölk i kaffet är okej, men en latte är INTE OKEJ!

Latte med havremjölk

Havremjölk är en omega6-bomb, inflammatorisk och potentiellt gluteninnehållande (i liten mängd). Det jag tycker är värst med havremjölken är dock rapsoljan. Onödigt att dricka 2-3dl av den här.

Latte med soja

Fytoöstrogent, folk vet generellt inte hur lite soja som krävs för att sätta hela menscykeln ur spel. Dessutom är 90% av alla soja GMO:ad och inte ett bra hälsoval!

Titta inte bara på kolhydraterna – se helheten

Även om soja eller havre inte ger så mycket kolhydrater, titta på helheten. Är det ett bra tillskott? För en person som redan lider av autoimmuna tillstånd eller hormonella obalanser kan sådana här ovanor som lattedrickande i tid och otid ställa till det.

Latte med smör och äggulor

En latte som är mer okej är LCHF-latten som är många gånger mer näringsrik. Här kommer ett litet recept till 2 glas nästa gång du ska fika 🙂

Ingredienser
2 ägg
50g smör
3 dl kokande vatten
Valfritt: En nypa vaniljextrakt

Gör såhär: 
Koka kaffe på valfritt vis och ta fram 2 höga glas som passar för latte.
Koka upp 3dl vatten och häll i en mixer tillsammans med 2 ägg (eller äggulor), 50g smör och lite vaniljextrakt. Mixa slätt.

Häll i kaffe till hälften i glasen och fyll på med äggmjölken

Drick och njut! ❤

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Kost & Hälsa
äggmjölk, havre, kaffe, koffein, mjölk, recept, soja
Similar posts
  • 3 koffeinfria ketodrinkar med recept — Inlägget är reklam för Bodystore och innehåller annonslänkar Jag får ofta frågor om vad man kan göra för fettdrinkar som är koffeinfria, och det finns ju så otroligt många varianter. Under mina koffeinfria perioder har jag testat igenom väldigt mycket kaffesubstitut, örter, téer och kryddblandningar och har hittat några nya och gamla favoriter. Här är [...]
  • Godaste höstdrycken (koffeinfri) — -Inlägget innehåller köplänkar till Jordklok.se- Jag blev inspirerad av min vän Johanna som bjöd mig på en sån himla god dryck när jag var hemma hos henne senast. Den går att dricka både varm och kall, lika gott vilket som. Ingredienserna är kanel, ingefära och citron som man låter koka upp på spisen och sedan [...]
  • Recept på kollagenbröd (LCHF) — I samarbete med Upgrit – Innehåller annonslänkar Jag tänkte dela med mig av ett kul brödrecept som inte innehåller något annat än ägg och kollagen. Det går att tillsätta kaliumväteartrat (finns i kryddhyllan) och mandelmjöl för att få det mer brödlikt men det behövs inte tycker jag. Ju färre ingredienser desto bättre. Recept på kollagenbröd [...]
  • Äggstockar – Kaffe: 1-0 — Tack Louise för din viktiga kommentar. Det här är vad jag försöker säga när jag tjatar om kaffesvält och att leva på bulletproof coffee framför riktig mat. Jag vet att det är extremt najs att göra det och det var därför jag gjorde så själv i flera år. För oss workaholics är det fantastiskt att [...]
  • Den stora kaffelögnen del 2 — Läs del 1 av den stora kaffelögnen här. Låt oss fortsätta på kaffespåret och varför det mesta vi någonsin hört om kaffe och koffein är falskt.  Kaffe ger abstinensbesvär Kaffe ger ingen rofylld, mysig eller uppiggande känsla för det är normala känslor som icke-koffeinister känner hela tiden. Vi dricker kaffe för att bli av med [...]
Jordnötssmör lektiner och aflatoxiner
Andra veckan i ketojanuari

37 Comments

  1. ulrika ulrika
    29 March, 2023    

    Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, dock kan jag ha kokosolja på vad som helst 🙂

    Reply
  2. Susanne Börjesson Susanne Börjesson
    26 January, 2018    

    Ikväll har jag testat att göra Ägglatte på Teeccino, en koffeinfri kaffeliknande dryck som du tipsat om tidigare, och OMG så himla gott det var! Jag lät teet dra i minst 5 min innan jag hällde i äggmjölken så att det skulle bli redigt starkt.

    Reply
    • Martina Martina
      27 January, 2018    

      Visst är det grymt! ?

      Reply
  3. Katarina Katarina
    15 January, 2018    

    Latte på mandelmjölk då?

    Reply
    • Martina Martina
      15 January, 2018    

      Bättre.

      Reply
  4. Heleen Heleen
    14 January, 2018    

    Åh va kul=) Vi har rashöns och försöker få ihop de olika raserna vi (jag) vill ha,typ 11 + olika eller nåt (host host) men blir ju såklart motarbetade av räv hök och vessla tyvärr. Är en storstadsbo som blev lantlolla och då måste man ju ha höns, så härliga djur.
    Höll på att skriva en roman hm;)

    Reply
    • Martina Martina
      14 January, 2018    

      Jag har haft sussex, engelsk stridshöna och en pärlgrå jag har glömt namnet på + några no name raser som bara va söta 😀

      Reply
  5. Heleen Heleen
    13 January, 2018    

    Jag gör ägglatte sen år tillbaka: mct/kokosolja/smör äggula, hade hela ägget ett tag men testade sen bara gulan och märkte på kroppen att det blev bättre, (dock inga direkta viktproblem) har också lyxen av egna frigående höns och ankor=)
    Kämpar/kämpat med ohälsa flera hemska år dock som läkare ville “bota” med piller.
    Har nu också förstått att jag har en liten släng av lipödem, att jag inte fattat detta innan haha, sen man kan va.
    Tack för allt jobb du (och andra )gör för att upplysa oss. Sprider det vidare

    Reply
    • Martina Martina
      13 January, 2018    

      Om du har lipödem är du ju på helt rätt spår med den kosten du äter 🙂

      Jag är förresten såååå avis på dina hönor och ankor! Hönor är mitt favoritdjur, följer fler hönor än människor på instagram 😀

      Reply
  6. Sonja Stendera Sonja Stendera
    13 January, 2018    

    För att par dagar skrevs det här att ägg är inte heller bra och hämnar viktnedgången…mmmhh

    Reply
    • Martina Martina
      13 January, 2018    

      Ja men det här är ett recept på ägglatte. En ägglatte innehåller ägg, och jag äter själv ägg då och då även om det är väldigt sällan numera. Jag tycker att en ägglatte är tusen gånger bättre än en latte på ett café (som innehåller komjölk, soja eller havre).

      Alla behöver dessutom inte gå ned i vikt och alla människor är inte intoleranta mot ägg. Att begränsa eller utesluta ägg gäller ju främst de som kämpat med sin vikt länge.

      Reply
  7. Jenny Jenny
    12 January, 2018    

    Funkar latte på kokosmjölk bättre? Waynes har ett sådant alternativ och jag gillar kokossmaken:)

    Reply
    • Martina Martina
      12 January, 2018    

      Absolut!

      Reply
    • Narendra Narendra
      13 January, 2018    

      Hej och hå, det hade jag dubbelkollat med Waynes. En annan kaffekedja sälder kokosmjölklattes, och de innehåller 16g SOCKER per 100g, tänk dig en fyradecilitare där. Såna drack jag glatt i veckor innan jag kom på att kolla innehållet.
      Det som heter kokosmjölk kan nog innehålla lite precis vad som helst, kolla upp vad Starbucks har i sin t. ex.
      https://rebootedbody.com/starbucks-coconut-milk/

      Reply
      • Martina Martina
        13 January, 2018    

        WOW!!!

        Jag trodde i min enfald att kokosmjölk var den som innehåller 0-1g kolhydrater per 100g… glömde bort att det finns andra sockrade varianter. Blir inte en latte med 60g kolhydrater ganska söt?

        Reply
        • Narendra Narendra
          13 January, 2018    

          Haha. Deep in denial, antar jag. Den var söt och god, men inte sliskig. Mitt misstag var ju att jag tänkte kokosmjölk=burk från ICA, typ. Men när en kedja i storlek med Starbucks/Pret/EAT launchar en kokosmjölkdryck tar de förstås fram en variant själva, som bara går ut på att smaka så gott som möjligt. Jag har också sett blanddrycker som är mer soja eller havre i grunden, plus socker, plus stabiliseringsmedel. Så de säger att de inte har något socker i, bara benämner latten “coconut latte”. Trust no-one.

          Reply
          • Martina Martina
            13 January, 2018    

            Shit vad lurigt!

            Reply
  8. Melker Melker
    12 January, 2018    

    Om jag skulle få för mig något annat än svart brukar det bli smör och vispgrädde i kaffet.
    Kanske 0,5 dl vispgrädde och 2,5 dl kaffe samt en rejäl klick smör.

    Kanske något bättre än 1,5dl mölk???

    Reply
    • Martina Martina
      12 January, 2018    

      Ja helt klart bättre 🙂

      Reply
  9. Eva Eva
    12 January, 2018    

    Hej! Varför skulle rapsolja vara så dåligt? Jag har läst att ekologisk kallpressad rapsolja är mkt bra fett? Jag använder kokos/oliv/rapsolja (eko, kallpressade). Får ont i magen av avokado så kan tyvärr ej variera med det. Mvh E

    Reply
    • Martina Martina
      12 January, 2018    

      Det är bara att titta på innehållsförteckningen, 20% Omega6 och 10% omega 3… inte en bra fördelning, dessutom instabilt fett med för mycket fleromättade fettsyror.

      Reply
  10. Lotta Lotta
    12 January, 2018    

    Mycket intressant kommentar det där med soja och menscykeln. Hmm. Jag och många med mig är i förklimakteriet och man funderar på vad man ska dricka, äta och smörja sig med. Ägglatten lät både god och näringsrik. Har läst ut dina båda Hormonböcker (tack så mycket för all info) . Får inte tag i DHEA creme som är någorlunda affordable. Finns en superdyr på Femalbalance shop och Iherbs hade utgått. Där får man ju förhormonet som konverterar till både Testosteron och Östrogen. Har förstått att man även kan behöva lite östrogen förutom Progesteroncreme naturligtvis. Vet du något om en ört som heter Pueraria Mirifica? Ska ge lite ökade östrogennivåer också. Jag checkade av alla bockar i din östrogenbrist lista i Hormonboken nämligen. Förlåt att jag är lite off topic men är så extremt hormonhypad nu.

    Reply
    • Martina Martina
      12 January, 2018    

      Tack!

      Well… Måste väl finnas fler webbutiker? Vad tror du om bidrottninggele?

      Reply
      • Lotta Lotta
        13 January, 2018    

        Ja bidrottninggele borde jag äta ännu mer av och äter men tror det behövs mer krut. Är en torris.

        Reply
  11. Patric Patric
    12 January, 2018    

    Jag har skippat ca 95% av gluten och mjölkprodukter och fått kanonresultat med både hudproblem, allergi, leder, träning, m.m.
    MEN jag är storkonsument av havremjölk!
    – Kan du utveckla dina synpunkter på havremjölken? Havrelatte är ju t ex löjligt god! 😀
    Tack!

    Reply
    • Martina Martina
      12 January, 2018    

      Utveckla? Titta på innehållsförteckningen: rapsolja (inflammatoriskt, omega 6) sojalecitin (inflammatoriskt), havre (lite gluten, inflammatoriskt)

      Reply
      • C. Davén C. Davén
        12 January, 2018    

        Den havremjölk som jag köper (Icas egna, ekologiska), innehåller bara havre och salt.

        Reply
        • Martina Martina
          12 January, 2018    

          Låter verkligen mycket bättre! Då är det ju bara huruvida man tål havre eller inte.

          Reply
  12. Maria Maria
    12 January, 2018    

    Bra info! Tack! Vilken av alla “köpealternativmjölkar” är minst dålig? Har en tonårskille som inte kommer orka fixa äggmjölk och behöver hålla sig från vanlig mjölk.

    Reply
    • Martina Martina
      12 January, 2018    

      Svaret är ingen, det finns inget köpealternativ. Måste han verkligen dricka mjölk?

      Reply
    • C. Davén C. Davén
      12 January, 2018    

      Getmjölk är mycket mer hälsosamt. Sedan finns det vissa kor som ger mjölk med kasein A2 istället för A1, men det är svårt att få tag på.

      Bland komjölk är det nog den icke homogeniserade, opastöriserade mjölken som är bäst. Den man kan köpa direkt från en bonde.

      I mataffären är det nog ekologisk lantmjölk som är minst dålig, men det är fortfarande inte hälsosamt.

      Reply
  13. Caroline Caroline
    12 January, 2018    

    Detta måste jag prova. Saknar kaffe med mjölk nå otroligt. Men tillagas inte ägget om m än häller på kokande vatten?

    Reply
    • Martina Martina
      12 January, 2018    

      Nej det funkar fint!

      Reply
  14. Maria Maria
    12 January, 2018    

    Mmm ägglatte ja det är gott! Och det smakar faktiskt väldigt likt vanlig latte. Kokosmjölk funkar också bra men ger ju lite kokossmak. Äggmjölken är god att dricka som den är också.

    Problemet är svart te. Jag dricker inte svart te, utan bara örtteer, sedan jag slutade med mjölk. Svart te är inte gott utan mjölk, då måste det vara väldigt svagt i så fall. Provade kokosmjölk i svart te och det smakar visserligen helt okej men ser grynigt och äckligt ut. Mandelmjölk (hemgjord) funkar inte heller så bra. Jag borde ju ha provat med äggmjölk i svart te, och gjort någon chai, men minns verkligen inte om jag gjort det. Så det måste jag prova (igen) för att reda ut. Återkommer med info om det funkar eller inte.

    Reply
    • Anonymous Anonymous
      12 January, 2018    

      Kvalitets teer dricker man aldrig med mjölk i te i de producerande länderna som Kina, Indien etc. Japan har inte använt mjölk eller mjölk produkter alls och har börjat med det först efter andra världskriget. Det gäller inte bara vitt och grönt te men också svart te. Ovanan att blanda svart te med mjölk i Europa kommer av att man har haft te av dålig kvalitet på 1800 talet efter flera månader av karavan transporter genom Siden vägen. Te som man drack i Europa var beskt och strävt på den tiden och man förbättrade smaken med mjölk.

      Reply
  15. Margareta Margareta
    12 January, 2018    

    Eller latte på bara ghee och kokosfett för oss som bör undvika ägg och komjölk

    Reply
    • Martina Martina
      12 January, 2018    

      Mycket bra förslag!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: