• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
Nu har snön kommit till mig också!  Videosarna är från igår 👆 djuren hade inga problem alls med lite snöfall, men idag är det plötsligt 2 decimeter och inte ens getterna vågar sig ut i snön. Silkeshönsen ville inte kliva ned från pinnen i morse, så de fick maten serverad där de satt 😅 

Hur mycket snö har du hos dig?
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
  • Home
  • Biokemi
  • Inflammation
  • Jordnötssmör lektiner och aflatoxiner

Jordnötssmör lektiner och aflatoxiner

9 January, 2018 45 Comments Written by Martina

Jordnötssmör lektiner och aflatoxiner
Man brukar få höra att det är stor skillnad på jordnötssmör och jordnötssmör, att de amerikanska varianterna (skippy och JIF) innehåller fruktos och härdade fetter medan våra ekologiska svenska (kung markatta, rené voltaire) är riktigt bra att äta!

Personligen älskar jag jordnötssmör och ville verkligen veta sanningen – kan jag skeda i mig med gott samvete? Svaret blev tyvärr nej!

Jordnötssmör lektiner och aflatoxiner

Varför? Missförstå mig inte nu, nötter är en ganska okej energikälla men jordnötter är tekniskt sett inte ens en nöt utan en baljväxt och höjer därmed upp insulinet som baljväxter gör. Du som tränar vill gärna få i dig så mycket protein som möjligt, men alla proteinkällor tas inte upp på samma sätt i kroppen, vissa inte alls. Jordnötter och sojaprodukter räknas som låkvalitativt protein.

Lektiner och aflatoxiner

Jordnötter innehåller både lektiner och aflatoxiner. Lektiner är ett protein som också är ett gift (oftast), det är naturens egna bekämpningsmedel kan man säga. Lektiner binder väldigt enkelt till kolhydrater, därför finns det en uppsjö med bantningspiller innehållande lektin!

Nackdelen är att de bindande egenskaperna också gör att de gärna binder till molekyler som utgör tarmslemhinnan och tar sönder den. Det är därför man tror att mycket lektiner i kosten leder till en rad sjukdomar orsakade av “leaky gut syndrome” (läckande tarm)

När kroppen är upptagen med att ta hand om skadade celler tas resurser från andra kroppsliga processer, till exempel uppbyggnad och tillväxt av muskler, repareringsarbete osv. Lektinerna blockerar också upptaget av vissa näringsämnen och enzymer eftersom de binder till dem så att de inte kan tas upp i tarmen.

Och så har vi…

Aflatoxin som är en väldigt toxisk molekyl, faktiskt en av de mest giftiga som finns. Jordnötter, baljväxter och spannmål innehåller det här ämnet som ett försvar mot skadeinsekter, precis som lektinet och människor kan bryta ned de ganska bra och oskadliggöra de i tarmen.

Förutom Aflatoxinet och lektininnehållet toppar ju jordnötter listan på de mest allergena livsmedlen som finns.

Som alltid så är det inte giftet i giftet som är giftigt utan mängden, så i stora mängder är det skadligt även för människor. I sverige är de jordnötter som importeras kontrollerade så att inte aflatoxinhalten är för hög, men ät aldrig skrumpnade eller dåliga jordnötter!

Jordnötssmör lektiner och aflatoxiner

Summa summarum

Jordnötter och jordnötssmör ska ätas med försiktighet och man ska akta sig för att köra “jordnötssmördieten” alltför länge. Men hur gott jordnötssmör än är så är det nog ingen som äter det varje dag ändå (som inte håller på med fitness ;))

Det finns för övrigt väldigt mycket att säga om just lektin, jag ska ta upp de igen om ett tag.

Mer läsning:
Lectin-based food poisoning: A new mechanism of protein toxicity

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biokemi, Inflammation
aflatoxin, inflammation, jordnötter, läckande tarm, leaky gut, lektiner, tarmhälsa
Similar posts
  • Vad är nyttigt? | Om ogrundad “... — Det här inlägget handlar om ogrundad “hälsofakta” och hur man kan tänka mer rationellt kring t.ex kost. Det var efter att jag spanat runt hos olika hälso-influensers som jag slogs av hur ovanligt det  är att få en djupare förklaring eller reflektion kring påståenden som serveras. Mycket presenteras bara som olika påståenden efter varandra, och [...]
  • Vem är expert egentligen? — Vem får skriva om hälsa egentligen? Borde hälsoböcker skrivna av “vanliga” människor förbjudas, som ett skydd mot charlataner? Jag kan hålla med om att det ibland blir problematiskt när kreti och pleti börjar ge hälsoråd till höger och vänster, och att det finns så mycket olika hälsoterapeuter att en lekman får svårt att skilja på [...]
  • Tankar om Crohns sjukdom! — Tillägg: #1 Längst ned hittar du mina åsikter om AIP, GAPS & andra populära dieter! #2 Om hemorrojder #3 Crohns/Ulcerös kolit vs IBD vs IBS Jag ska inte prata för mycket om mig själv här, men anledningen till att jag känner att jag kan eller “får” skriva om den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom är för [...]
  • Biohacking | Vad är fel & var bö... — Min kompis Maggan skriver alltid så bra på sin blogg, och nu har hon uppdaterat med två inlägg (här) som handlar om att förhålla sig till matintoleranser (och andra livsfaktorer) som gör att man kanske inte mår riktigt bra! Det jag fastnade för var nedanstående bild, som jag bara måste brodera ut texten lite kring! [...]
  • Egenvård för immunsystemet vid sjukdo... — Mitt förra inlägg var en topplista för egenvård av immunsystemet för friska människor som vill hålla sig friska. Det här inlägget är till de som inte är friska. Några saker som till exempel träning faller ju automatiskt bort då, även om det beror lite på hur man är sjuk och varför! Sjuk kan ju vara [...]
Fitness kan ge men för livet
Faror & alternativ till latte-träsket!

45 Comments

  1. Alex Alex
    31 March, 2021    

    Åh now, jag lever på jordnötssmör. Min huvudföda förutom Havregryn.
    Hur ska detta gå?!
    (Äter det till alla mål utom middag, för att få i mig ordenligt med energi, är lite underviktig)
    Född med en mage som oftast bara vill tömmas 1 g i veckan.
    Äter oftast antibakteriell kost å emellanåt candida-diet.
    Men det är både dyrt å svårt.
    Däremmellan blir det jordnötssås i morgongröten, på mackan å i allt bakat. (bakar bara glutenfrittjästfritt å sockerfritt)
    Min mage är väldigt känslig å det ända som eg funkar är kål, Havregryn, potatis (varm å kall), jordnötssmör å banan
    Har nyligen fått veta att både banan å potatis (och även fullkorns å havreris) är dåligt så nu är typ det som återstår av min kost kål, broccoli å ägg. Går liksom inte att leva på det.
    Slutade min senaste candida diet idag å åt min klassiska havregrynsgröt m jordnötssmör m ingerfärste å jordnötskaka till.
    Ska candida-dieta igen om en månad pga op å kmr få antibiotika.
    Funderar även på att äta nåt tillskott typ pripiotika lr nåt. Har du tips på nån sort?
    Har även fiskallergi så de begränsar mkt, tål endast lax å tonfisk men slutat med tonfisk för att det ska va farligt å lax har jag bara råd att köpa någon gång per år.
    Vad får man äta enligt dig?

    Reply
    • Martina Martina
      31 March, 2021    

      Din diet låter som en ren och skär katastrof ärligt talat. Antibiotika förstör ju tarmfloran helt och kommer bara öka risken för både SIBO och candida i framtiden. Jordnötssmör har jättelåg biotillgänglighet. Bara 9-10% av proteinet tas upp av din kropp, och sen binder lektinerna till näringsämnen så att du får näringsbrister.

      Det jag saknar i din kostbeskrivning är själva maten, inte bara dekoration (grönsaker) och spannmål.

      Reply
    • Ic Ic
      31 March, 2021    

      Känner igen allt du skriver. Din sköldkörtel och lever behöver kollas så ta alla blodprover som hör till det (många) även de som markerar för autoimmuna besvär.
      En fråga, tål du tandläkarbedövning och vin ??

      Reply
  2. Monica Monica
    16 September, 2018    

    Vi älskar jordnötssmör i familjen, så för att veta vad vi stoppar i oss gör jag eget…när vi får cravings…

    Reply
  3. Agnes Agnes
    12 January, 2018    

    Hej Martina!

    Jag har kört lchf i både striktare och liberalare varianter under flera år, säg 4, och har länge varit nyfiken på att testa keto på riktigt. Så jag bestämde mig för att köra ketojanuari och är idag 1 vecka in i experimentet. Har haft haft lite olika “biverkningar” varav de flesta varit förutsägbara, men en sak som jag inte väntat mig är att jag känner mig väldigt hungrig! Jag har lagt till frukost, som jag innan inte ätit på flera år, men märker ingen skillnad av det. Tror du detta kommer gå över eller borde jag helt enkelt äta mer/oftare?

    Allt gott och tack för all fantastisk läsning!

    Reply
    • Martina Martina
      12 January, 2018    

      Hur många gram fett äter du per dag? Jag gissar att det inte är 200g fett som du ska äta i inledningsfasen. Mäter du ditt blodsocker?

      Reply
      • Agnes Agnes
        12 January, 2018    

        Hej, det verkar stämma, när jag räknar efter så ser det ut som att jag snittar ca 150g/dag och inte 200. Och då tycker jag ändå att jag lägger till extra smör och kokosolja överallt där jag kan! Jag mäter inte mitt blodsocker, kör en väldigt lo-tech variant såhär i inledningsfasen 🙂

        Reply
        • Martina Martina
          12 January, 2018    

          Okidoki, lägg till 50g fett till. Äggula, avokado, kokossmör…

          Reply
          • Agnes Agnes
            12 January, 2018    

            Ska pröva med det! Stort tack!

            Reply
  4. Johanna Johanna
    12 January, 2018    

    Vilken tur att jag inte är så förtjust i det 😉 Men intressant artikel!

    Reply
    • Martina Martina
      12 January, 2018    

      Haha tack, personligen ÄLSKAR jag jordnötssmör men försöker hejda mig 😀

      Reply
  5. Ic Ic
    11 January, 2018    

    Den här boken är kanonbra med ögonöppnare som kallas Glutenpolisen där allt ifrån mat, hårschampo, läkemedel till ingredienser som kodar för gluten finns med. LÄS DEN!!!!

    https://www.adlibris.com/se/bok/hotet-mot-din-hjarna-den-overraskande-och-skrammande-sanningen-om-hur-vete-kolhydrater-och-socker-langsamt-dodar-ditt-mest-kansliga-organ-9789163612879

    Sen lite kuriosa inom det som måste till för att må bra och leva vidare:
    https://www.sydsvenskan.se/2014-05-09/fran-ling-till-lanefelt–sa-har-vi-tranat-i-historien

    Reply
    • Ic Ic
      11 January, 2018    

      Mer tips som nämns i Hotet mot din hjärna

      http://theglutensummit.com/products-page/cyrex/array-4-gluten-associated-sensitivity-and-cross-reactive-foods/

      Reply
  6. chris chris
    10 January, 2018    

    Skulle du inte nämna kass fettkvalite också?

    Reply
    • Martina Martina
      10 January, 2018    

      Verkligen! Mycket bra poäng

      Reply
  7. Hanna Hanna
    10 January, 2018    

    Superintressant inlägg. Tänker direkt på en kompis som äter hur mycket jordnötssmör som helst. Jag har också varit i nötträsket men har tröttnat på nötter. Eller så har jag undermedvetet tagit till mig det jag läst här hos dig. 😛

    http://hannafialotta.blogg.se

    Reply
    • Martina Martina
      10 January, 2018    

      Haha grymt 🙂

      Reply
  8. Anna Anna
    10 January, 2018    

    What?! Jag som har ersatt min ost på frukostmackan med jordnötssmör eftersom jag trodde att det skulle vara bättre ( mindre kasein) . Får revidera igen då …

    Reply
    • Martina Martina
      10 January, 2018    

      Bättre med hårdost än jordnötssmör helt klart, och bort med mackan!

      Reply
  9. Ic Ic
    10 January, 2018    

    https://www.msn.com/sv-se/halsa/kost/lektiner-%E2%80%93-kan-vissa-%C3%A4mnen-i-mat-vara-skadliga/ar-BBHP1gz?li=AAb2bl2&ocid=spartanntp

    Reply
    • Martina Martina
      10 January, 2018    

      Yes, tack lc 🙂

      Reply
    • Bengt D Nilsson Bengt D Nilsson
      11 January, 2018    

      Birgitta Höglund skriver om bönor på sin blogg; bläddra ned till kommentarerna:
      https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2018/01/04/succestart-for-lat-bonor-forandra-ditt-liv-kokboken/

      Reply
  10. Bengt D Nilsson Bengt D Nilsson
    10 January, 2018    

    Du pratar ofta om keto; var tycker du Andreas Eenfeldts engelska keto-kurs?

    Learn how to do keto right – check out our brand new video course!
    https://www.dietdoctor.com/keto-course

    Reply
    • Martina Martina
      10 January, 2018    

      It’s not keto. Det där är svenska LCHF, vilket är superbra. Men keto är whole other level of existence.

      Reply
  11. Lisa Lisa
    10 January, 2018    

    Vet du hur stor inverkan blötläggning av nötter har? Är nötter och fröer fortfarande ganska dåligt i allmänhet oavsett blötläggning?

    Reply
    • Martina Martina
      10 January, 2018    

      Jag vet inte men tror att det ska vara mycket bättre om man är noga med blötläggning alternativt rostning.

      Reply
  12. Rolf Löfgren Rolf Löfgren
    9 January, 2018    

    Intressant artikel.
    När det gäller RS så tro jag att den bör kombineras med surkål eller liknande..
    Till lunch brukar jag göra en sallad av strimlad vitkål, 2 msk kidneybönor, surkål samt smetana, majonnäs och örtsalt, blir typ cole slaw. Har haft positiv verkan på magen.

    Reply
    • Martina Martina
      10 January, 2018    

      Tror jag också!

      Reply
  13. Ida Ida
    9 January, 2018    

    Haha! ”Ingen som äter jordnötssmör varje dag!” Jo du! Det gör jag! Typ en burk i veckan… Har länge undrat varför jag är så j*la beroende av det & intr velat veta eller ta reda på mer om de, men nu vet jag & är nog redo att höra det oxå.. tack!

    Reply
    • Martina Martina
      10 January, 2018    

      UT MED DEN!

      Reply
  14. Ic Ic
    9 January, 2018    

    Dagens felköp, socker och agavesirap i många av recepten:
    https://www.adlibris.com/se/bok/52-dieten—kokboken-150-recept-for-halvfasta-9789174243925
    Skulle valt Fire and Fury 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      9 January, 2018    

      Attans!

      Reply
  15. Estelle Estelle
    9 January, 2018    

    Blir alldeles svettig av att äta jordnötssmör faktiskt (om jag äter det regelbundet alltså) och kass i magen. Men blev rådd av en bekant att äta jordnötssmör när vi diskuterade kosten (äter nästan bara vegetariskt och glutenfritt9 eftersom jag har insett att jag har problem med att få i mig tillräckligt med niacin och kalium och vill undvika kosttillskott helst, så testade att äta “bara” ett par matskedar om dagen, mådde verkligen skit, började undra om jag hade hamnat i klimakteriet p.g.a. så svettig 😀

    Reply
    • Martina Martina
      10 January, 2018    

      Hehe, det var ett ganska dåligt tips 😛

      Reply
  16. Emelie Babunovic Emelie Babunovic
    9 January, 2018    

    Mycket intressant inlägg! Tack!

    Reply
  17. Elinor Lilja Elinor Lilja
    9 January, 2018    

    Jag brukar äta jordnötssmör på kvällen om jag är sugen på något. Eller äta jordnötter till lunch om jag inte har något hemma. Har hört att detta inte är så bra men jag kan faktiskt gå ner i vikt på jordnötter eftersom det mättar bra. Äter dock inte varje dag.

    Reply
    • Martina Martina
      9 January, 2018    

      Funkar det så funkar det 🙂

      Reply
  18. Sofie Broström Sofie Broström
    9 January, 2018    

    Tack Martina! Lagade i dagarna en rätt med jordnötssmör, men då avstår jag det framöver.

    Reply
  19. Lotta Lotta
    9 January, 2018    

    Jätteintressant. För oss som har IBS eller vad det nu egentligen handlar om är den här informationen mycket viktig. Har läst mer om detta med långkedjiga respektive mellankedjiga oh kortkedjade fettsyror. Vi som har IBS tex påstås ha mindre kortkedjade fettsyror i tarmen vilket är mindre bra eftersom de utgör mat för tarmfloran. Långkedjade fettsyror är det som finns i lök tex. Har man lite av de kortkedjade tål man lök som har långkedjade sämre och har en dålig tarmflora och en känslig barriär som dessutom är mer lättskadad tex av jordnötter och annat smått och gott.

    Att tillföra bakterier kan ju hjälpa lite kanske. Jag har ätit mängder med bakterier under årens lopp men nu har jag testat en Apoteksprodukt (ve och fasa) som heter Sunwic. Den innehåller tydligen en böna som heter Guarbönan och den i sin tur skapar mat åt de kortkedjade fettsyrorna, och ger efterhand typ några månader en starkare tarmslemhinna påstås det. Vet inte om det stämmer för jag har inte ätit den mer än i en vecka. Det som är intressant är att min mage är plattare än på länge. Åt tom bröd på dinkel några ggr förra veckan utan att svullna vilket är mycket konstigt..

    Verkar som de kortkedjade fettsyrorna gör magen gott. Har googlat runt lite efter information om kortkedjade fettsyror och dess betydelse för magen. Eftersom Guarbönan är en böna blev jag lite misstänksam men den ska tydligen tålas bra av de flesta.

    Jordnötter skadar barriären i tarmen och ska nog undvikas av alla, i alla fall i större mängder och framförallt av oss med minsta lilla känslighet i våra magar. Jag får mer candida av jordnötter. Det är väl ett tecken på att den höjer blodsockret eller ställer till med oreda rent generellt.

    Kommer hålla utkik efter lektininlägget.

    Reply
  20. Annelie Annelie
    9 January, 2018    

    Jag reagerade på meningen: “… en baljväxt och höjer därmed upp insulinet som baljväxter gör.” Hur hänger det ihop med att bönor i kosten ger ett stabilare blodsocker för många? Jag förstår inte riktigt. Själv undviker jag jordnötter eftersom jag märkt att jag får eksem av det, men äter lite bönor för att få i mig resistent stärkelse. Har märkt att magen blivit tåligare och lugnare om jag tar en sked kidneybönor ihop med syrade grönsaker, men är det bättre att välja t ex potatismjöl?

    Reply
    • Martina Martina
      9 January, 2018    

      Funkar för vissa, inte för alla. Jag håller personligen inte på med bönor, men det kan funka som en naturliga carbblocker om det finns mycket RS i. Jordnötter har ingen RS som kidneybönor har 🙂

      Reply
      • Annelie Annelie
        9 January, 2018    

        Aha. Kan det bero på mängden goda tarmbakterier? Förr när jag hade dålig tarmflora(utan att jag visste det) tålde jag inte bönor alls, men nu när jag är noga med probiotika så går det bra. Jag har fått lära mig att kidneybönor, svarta bönor och kikärtor är rika på RS. Håller du med eller finns ännu bättre alternativ?

        Reply
        • Martina Martina
          10 January, 2018    

          Tycker att det låter som bra alternativ, om du inte vill vara hardcore och köra på potatismjöl utrört i kallt vatten 😉

          Reply
  21. Hampus Hampus
    9 January, 2018    

    Hur ser du på annat nötsmör, t.ex mandel?

    Reply
    • Martina Martina
      9 January, 2018    

      Finns ingen anledning att äta mandelsmör, men om man måste så är det bättre än jordnöt 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Martina on B3 flush som funkar!Absolut! :)
  • Camilla Timén on B3 flush som funkar!Hej! Jag har lite svårt att svälja tabletter och kapslar. Kan man ta ut innehåll…
  • IC on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratGör ett nytt försök med länken https://martinajohansson.se/skoldkortelhormonet-r…
  • IC on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratHej Frida! Bland annat här har Martina skrivit om det i bloggen och även på fler…
  • Frida Gylner on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratHej Martina! Jag har plötsligt börjat lägga på mig vikt runt rumpa och lår. Dett…
  • IC on Om binjurarna & fettförbränningen!De beskriver att det bla kan vara T4 och T3 som är skevt och kan vara orsaken ti…
  • Nanna on Varför smala blir sjuka | STRESS värre än insulinresistens?Hej Har en fråga ang carnivore,har ätit det i en vecka(kött/ägg)mätte första ggn…
  • Katarina on Frågor & svar – ALLT om progesteronkräm!Hej Martina! Mycket spännande info här! Efter en stressig period har jag fått sy…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: