-Inlägget innehåller köplänkar till Jordklok.se-
Jag blev inspirerad av min vän Johanna som bjöd mig på en sån himla god dryck när jag var hemma hos henne senast. Den går att dricka både varm och kall, lika gott vilket som. Ingredienserna är kanel, ingefära och citron som man låter koka upp på spisen och sedan dra en stund.
2 matskedar honung för sötning (till typ 2 liter) är mer än nog och tar drycken till nästa nivå. Jag använder honung extremt sällan, men nu gjorde jag det och det hade inte kunnat ersättas med stevia eller xylitol (tror jag, men testa gärna!) Honungen gav en lite rund söt smak som var perfekt till citronen och ingefäran.
Jag skar upp en ingefära, 1 hel ekologisk citron och några kanelstänger och lade allting i en kastrull, tillsatte ungefär 2 L vatten skulle jag gissa och lät koka upp. Sen lät jag bryggden dra 30 minuter och la i lite honung under omrörning. Nästa gång tar jag nog bara 1 matsked för den behöver inte vara fullt så söt, men utan honung blir den syrlig.
Supergod som morgondryck
Uppvärmd och med den runda, milda smaken är den perfekt som morgondryck och ersättare till kaffe. Kanel, ingefära och citron är ju dessutom kända immunboosters, så det kan passa bra den här årstiden.
Köplänkar till Jordklok
Om du vill ha riktigt bra kanel och honung kan jag rekommendera Urtekrams kanelstänger (köplänk) och Renee Voltaires ekohonung (köplänk) från Jordklok. Den använder jag även som ansiktsmask, annars använder jag inte honung så mycket.
Berätta gärna om du testar och om du också gillar den! 🙂
https://www.msn.com/sv-se/halsa/medicin/svenska-studien-maten-som-ger-dig-ett-längre-liv/ar-BBOFlbM?ocid=spartandhp
Jo jag vet. Det gäller att undvika kött och chips 😀
Fundering… är verkligen den honungen svensk? Varför inte svensk lokalproducerad honung? Den som gynnar den svenska floran…
Såg ut som om den var märkt med eu-loggan…
Det kan man väl köpa om man har tillgång till det 🙂
Är beroende av min ingefärsdryck varje morgon. Brukar riva ingefära och gurkmeja och lägga i vatten som jag hettar upp till ca fingervarmt. Sen pressar jag i citron och låter allt dra minst en timme. Har hoppat över honungen så drycken river verkligen i strupen på vägen ner. Men jag är övertygad om att denna morgonrutin med ett glas på fastande mage har hjälpt till att hålla mig frisk över vintrarna. Jobbar på en skola och ser mina arbetskamrater kämpa med sega förkylningar och influensor men jag klarar mig, peppar, peppar. Sen om det fungerat på riktigt eller “sitter i huvudet” struntar jag faktiskt i 🙂
Det låter ganska gott också 🙂
Vem försöker du lura? Det finns inget som överträffar en kopp kaffe på morgonen. 😉 Tyvärr…
Tack, det ska jag prova..
Här är ett recept jag brukar göra.. Kanongott..
FERMENTERAD CI T RON & I NGEFÄRSDRYCK
Du behöver
• Glasburk som rymmer ca 1,5 liter
• 4 st citron
• 5-10 cm ingefära
• 1/2 dl vassle
• 1 liter vatten
• 1 dl socker
Gör så här
1. Pressa saften ur citronerna ner i glasburken. Använd gärna en juicemaskin
om du har det men tänk på att skala citronerna först.
2. Skiva upp ingefäran i mindre bitar och lägg ner i glasburken.
3. Lös upp sockret i 1 liter ljummet vatten och häll ner i burken.
4. Tillsätt vassle och rör om.
5. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i 2-3 dagar tills det
bildats bubblor i drycken och den smaka lätt kolsyrad.
6. Ställ in i kylen och servera väl kyld.
Om du vill ha mer kolsyra i din citron- och ingefärsdryck kan du hälla drycken på glasflaska
med lufttät kork och låta den stå framme i ytterligare 2-3 dagar. Ställ sedan in
drycken i kylen och låt den bli kall. Öppna korken försiktigt när du ska servera drycken.
Tack!
Spännande recept! Gör du vasslen själv från avrunnen filmjölk eller finns det att köpa färdig? Var isf?
Funkar det med honung och ändå va i ketos. Eller är mängden så pass liten att den inte “märks” 🙂
Det mesta funkar i keto, det är bara en dosfråga. På 2L av min dryck med 2 msk honung blir det 2.2g kolhydrater per dl, och drar man ned mängden blir det typ 1g kolhydrat/dl. Så helt okej att dricka en kopp på morgonen.
Åh har också gjort en sån liten brygd hemma. Jag har inte haft kanel i, däremot en chili. Då blir det rätt bra drag i den! ??
Inte testad, men citronens goda egenskaper blir förstört när den kokas?
Jo, men det är så lite C-vitamin i citron ändå så har det mer för smaken 🙂
Låter supergott! 🙂 Kan tänka mig att det vore himla gott att ersätta typ 3 dl-5 dl av vattnet med kokosmjölk också.
Troligen, finns ju en gurkmejadrink med kokosmjölk, smör, gurkmeja och svartpeppar som ska vara god också.
Låter bra! Vet inte om jag vågar testa honungen dock, blir nog inte bra för min ketoadaption 😉
Det jag brukar göra är att göra en dekokt på kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma, pepparkakskryddor helt enkelt. Brukar bli gott både varmt och kallt, och det är skönt att ha nu när säsongen för pepparkakor drar igång. 😀
Pepparkaka är amazing, älskar den smaken 🙂
Vilket bra tips! Det ska jag göra bara jag känner mig piggare.
Kör med “RÅ Frisk citron/ingefära” kanel på/i maten och nyslungad honung från grannen och en bastudröm på det sen är man höstrustad 🙂
Låter helt perfekt!
Druckit citron och ingefära i många år men har sällan i honung, aldrig testat med kanel dock. Alltid det första jag dricker innan yogan. Efter morgon practice är det sjukt gott med kaffe, har börjat med kaffe igen för livet känns trist utan ? så ser mina morgondrycker ut.