Jag har skrivit om mina olika hälsotester här på bloggen och planerade åtgärder för att lösa mindre hälsoproblem som har dykt upp. Min strategi är ofta att utgå från en målbild, till exempel anti-aging, läsa in mig på det och ta tester som är viktiga för det. De testresultaten som är suboptimala försöker jag sedan åtgärda genom en kombination av shotgunning (flera olika åtgärder samtidigt) samt monitorera resultaten objektivt och subjektivt.
Att ändra strategi och upplägg
För mig är det väldigt viktigt att vara dynamisk och ändra så fort något inte funkar. Jag kan hoppa till slutsatser väldigt snabbt men agerandet är ofta lite mer balanserat. I mitt förra inlägg om läckande tarm (läs inlägget här) var jag ganska dramatisk kring tarmstatusen, men efter att ha pratat med några olika insatta funktionsmedicinare har det visat sig att det inte var riktigt så illa som jag först trodde. Att ha lite leaky gut är otroligt vanligt, även bland keto-entusiaster. Man måste inte utesluta alla livsmedel för att fixa det för att jag redan är på ett bra spår och ska ändra några saker.
Mindre mejeri + några tillskott
Min första tanke var att köra PKD, ett väldigt strikt protokoll från Paleo Medicina i Ungern. Det verkar dock som att det inte är helt nödvändigt utan räcker med att utesluta mejerier ett tag, kanske lägga till lite mer rå mat men framförallt lägga till l-glutamin och colostrum. Sedan har jag min pro- och prebiotika också som kan göda upp en rikare tarmflora som tätar tarmväggen. Det borde lösa problemet så jag ska testa det här ett tag och sedan följa upp med ett nytt test.
Flera olika upplägg parallellt
Jag brukar samköra mina små projekt och försöka göra så att de hakar i varandra. Två andra projekt är min östrogen-hacking och min neurokemiska reparation. Östrogen-hackingen är en del i anti-aging som handlar om att få upp östrogenet och den neurokemiska reparationen handlar om att få upp GABA och uppnå “the edge effect” av att ha alla signalsubstanserna i balans. Min naturliga inställning är att vara överdrivet mycket i det sympatiska nervsystemet (fight and flight) men genom meditation, andningsövningar och HIIT (intervallträning) kan jag komma in i det parasympatiska istället. Detta främjar även den hormonella hälsan.
Det övergripande projektet är att sänka min biologiska ålder, så alla de här sakerna är små pusselbitar till det. Min tanke är att jag ska göra biologiska/epigenetiska ålderstest med jämna mellanrum för att se till att det går åt rätt håll, men de kan inte göras oftare än var 6e månad så det tar lite tid. Det gör dock inget, ger bara mer tid till experimenten 🙂
Relaterat inlägg:
Hej. Hur var det igen med fasta? Det är mer stressande OCH hormonskadligt för kvinnor? Tänker du, generellt sätt, att kvinnor inte skal hålla på med OMAD?
Tror inte det går att säga generellt, beror helt på personen.
Ok. Trodde bara att du tidigare har sagt att det är generellt mer stressande och hormonrubbande för kvinnor med fasta. 🙂
Man kan hålla på att generalisera i all evighet.
Frågade bara för att få en fingerpekning i vägval iom att jag mår skit och prövar att hitta en väg ut. Efter mycket läsning på nätet såg fasta frestande ut, men blev plötsligt påmind om vad du skrivit om fasta. Tänkte då bara dubbelkolla med dig, för om det kan vara värre för kvinnor att fasta behöver jag ju inte fuc.. up hälsan enda mer. Försöker ju bara få fakta från olika håll för att se vad jag responderar på. Förstår att fasta är individuellt ift om det ger hälsovinster eller inte, det var därför jag preciserade med att skriva “generellt sätt”, för att visa att jag inte menade att du skulle svara med svart/vitt ja eller nej om fasta er sunt eller inte. Det kan man nämligen inte göra. Försökte bara samla inspel för att minska chansen för att skada mig ytterligare
Tror inte jag är rätt person att ge några råd här eftersom jag vet för lite. Du får göra en personlig avvägning.
Absolut 😊, förstår det. Det er det jeg skall göra, men ville som sagt bara få ett generellt svar på om det kan finnas fler negativa effekter av fasta hos kvinnor än män (då jag har ett vagt minne om att du har uttalat deg på generell basis om det tidligere) så att jag kan tolka evt parametrar ift fasta lättare. Men ok, du behöver inte svara. 😊
Jag har varit inne på att beställa olika tester för att mäta mina värden, men nu insett att det kan bli väldigt fel. Som i ditt fall nu, att du hade läckande tarm och den måste åtgärdas med att eliminera kost. I slutändan leder det nog lätt till ångest och oro istället för att lyssna till kroppen och följa den.
Annars är det lätt att man följer siffror på papper och inte hur kroppen egentligen mår. Det blir ju tvärtemot hur man bör göra då. Att lyssna på kroppens signaler.
Hur känner du om det? Är det lätt att bli besatt att testerna du gör?
Ja absolut, det viktigaste är ju hur man mår, det är nummer ett. Jag känner inte att jag blir besatt av testerna eftersom jag vet biokemin bakom tester och vet att det inte är sanningen 🙂
Vad är då poängen med att göra olika tester om man i slutändan inte kan lita på dom? Det är det jag menar kan skapa mer oreda än att bidra till hälsa och bra kosthållning. Du har så mycket mer kunskap och olika kontakter där du kan förhöra dig om provsvar, men jag och de flesta andra tolkar ju svaren precis som det står.
Detta inlägget fick iallafall mig att ändra åsikt om tester och kommer fortsätta att enbart lyssna på kroppen. Skillnad med vitamin och hormonprover tex. Det ger ju tydliga svar.
❤️
Nej vitamin och hormonprover ger inte alls tydliga svar. Inget prov kan någonsin vara sanningen, det är det som ger själva poängen. Säg att du får jättedåligt resultat på ett hormonprov, måste det vara så? Nej! Det kan vara dåligt för att du tränat hårt en period eller för att du håller på att bli lite sjuk, eller för att du är en outlier med din egna hormonella setting som funkar för dig.
Prover är ju vårt redskap, vi använder dem även om de inte är hela sanningen. Hm… känner att jag får skriva ett blogginlägg om det här 😉
Tack för det blogginlägget🙂 Jag förstår vad du menar och vad innebörden är, men undrar då ändå varför det är lönt att ta dessa tester? Du sa att du inte hade några som helst problem med magen och testerna visade på extremt läckande tarm och du drog igång värsta åtgärden direkt. Sen frågade du några kollegor som sa att det är normalt osv. Det jag menar är att “vi andra” har inte de kollogorna som kan hjälpa oss med att tolka svaren utan kommer att gå efter testerna svar. Då försöker man ju lösa något som egentligen inte var något problem. Jag tror du förstår min poäng här.
Jag vet ju även att hormonsvar är flyktiga och ska tas om för att följa ens värden. Men att ta prover om man inte har problem från början bara för att anser jag vara helt förkastligt och kan skapa mer oreda än att ge något bra.
Läckande tarm ger inga magproblem oftast, det är ingenting som känns. Det ger mer subtila symptom som allergier (som jag har). Att något är normalt betyder inte att det är bra, så jag är fortfarande på spåret att läka mina läckande tarmar.
“Det är normalt” betyder egentligen ingenting om man är ute efter optimalt 🙂 Tester tar man för att det är ett av många redskap att använda för att hålla koll på sin hälsa.
Jag förstår att det visar sig på många olika sätt och inte bara genom magproblem. Då går ju mer eller mindre alla runt med läckande tarm eftersom de flesta har något problem som kommer av läckande tarm? Och ska man då bara äta kött och fett för att läka tarmen så är det ju kört för alla som inte äter så? I hårda drag är det ju så då. Nä, jag blev så nedslagen av detta. Jag har varit så pepp på att lösa mina problem, men nu gick luften ur mig. Och går det inte att lita på tester heller. Vill inte gnälla, men jag tappade gnistan efter jag läste detta inlägg. Jag är sjukt impad att du fortsätter…
Alltså JO det går att lita på tester för de är vårt enda verktyg men de ÄR inte hela sanningen. Tester är dock väldigt användbart. Det är inte svartvitt.
Har alla läckande tarm? Det är otroligt vanligt, vissa har nog bra genetiska förutsättningar och kan slippa det lite hur de än lever men jag tror att de ALLRA flesta har det. Ohälsa är normaliserat i vårt samhälle.
Förstår inte varför luften gick ur, tror du inte att du kan lösa dina problem? Det klart du kan! 🙂 Carnivore är iaf väldigt effektivt mot SIBO, det finns en del artiklar publicerade av Paleo Medicina också (Paleo Ketogenic Diet) och man kan käka L-glutamin tex. Finns massa lösningar.
Men om glutamin slår fel? Kan du inte skriva el förklara lite om det? F jag upplever enormt knas mående vid intag av glutamin, men behöver ju läka tarm..
Det är väl om det konverterar till glutamat som är hjärnans gaspedal 🙂
Jag har läkt min tarm relativt bra och tar Glutamin varje dag, gör benbuljong och följer många av dina tips som verkligen hjälpt. Men jag äter inte bara kött och fett. Jag håller med om att ohälsa är så normalisera att vi som vill läka oss själv genom kost och levnadsvanor ses som konstiga och fanatiker. Jag är även mamma och kan inte bara äta kött utan behöver ha en kosthållning som även min dotter äter. Luften gick ur mig för det kändes som att oavsett vad jag gör så är det inte tillräckligt. Men så är väl livet…
Hm… tror det är vanligt att känna att det man gör inte är tillräckligt, men det är ju bara tankar. Tankar måste inte vara sanna 🙂
Jag fick samma resultat som dig på läckande tarm test. Har du hittat något bra colostrum tillskott? Var inte så mycket att välja mellan. Kan du skriva lite mer om hur du går till väga för att läka tarmen?
Yes, jag uppdaterar om det på instagram. Kör PKD just nu 🙂
En kommentar kring L-glutamine – jag blir mer speedad av detta (blev i varje fall för några år sedan när jag försökte) vilket jag inte behöver och det störde min sömn. Uppenbarligen omvandlades det till Glutamat för mig.
Jag har mest troligt läckande tarm som jag jobbat på i några år (nu Carnivore + kaffe).
Finns det något annat än L-glutamine med liknande effekt? Sannolikt lite låg på GABA så att tillföra mer glutamat är inte optimalt, men kanske bör testa igen? Kroppen hinner ju förändras och det var några år sedan jag provade.
Off topic, men hoppas att det är ok ändå. Har du skrivit något blogginlägg där du berättar om när du först förstod att du var autistisk? (hur gammal var du då t.e.x?) Har du gjort någon neuropsykiatrisk utredning? Psykiatrin som jag går hos misstänker att jag passar in inom autismspektrumet (enligt vad de sett på senare år) själv är jag däremot inte så säker på det p.g.a att det finns många gemensamma nämnare med C-PTSD som jag lider av. Vad skulle du ge för råd till någon som ev har autism att göra för att klura ut hur det ligger till förutom neuropsykiatrisk utredning? Tex några bra sidor att kolla in eller så? Tack på förhand! <3
Hm… det här inlägget kanske kan passa https://martinajohansson.se/livet-som-hogfungerande-autist/
Dela gärna med dig om din neurokemiska reparation! Hur ser processen ut ? Behöver själv få mina signalsubstanser i balans, har påbörjat med mag -och tarmhälsan och följer dina inlägg med stor nyfikenhet 🤩 Funderar på att ta prov på signalsubstanserna för att få en bättre bild över utgångsläget 🤔 Tack för all kunskap du delar med dig!
Tack, det kommer ett inlägg 🙂
Vill du berätta mer om andningsövningar som kan höja HRV och anndra vinster med det. Och hur man kan göra detta för att få effekt? 🙂
En enkel är “andas i fyrkant” det är en klassiker 🙂
Jaa🤗Men hur gör man och hur mycket behöver man andas ?
Sök på andas i fyrkant, finns nog videos på det 🙂
Coolt! Kanske detta faktiskt funkar. Jag gjorde övningen igår kväll några gånger och i morsehade min hrv ökat från mitt average på 20 till 24. Men hur ofta och länge gör du detta?
Det är ju som meditation, så det varierar. Jag har inga fasta tider för sånt här 🙂
Att vara i det parasympatiska systemet gynnar ju ockdå tarmarna så de kan jobba på som de ska = bra för tarmfloran o tarmväggen
Hej, när du skriver att du ska utesluta/äta mindre av mejerier gäller det oxå smör?
Ift anti aging och östrogen. För mycket östrogen påskyndar väl åldring?
Jag skulle säga tvärtom, för lite östrogen = ökat åldrande. Man vill ha könshormoner!
Hur mäter man östrogen? Blod? Hur mycket är anti aging och hur mkt blir för mkt?
😊
Blod och saliv. Du får kolla ref-intervall 🙂
Hej,
Jag har även hört från bland annat Jenny Koos att HIIT inte är bra för hormonhälsan då den skapar mera stress i kroppen. Vad är dina tankar kring det? Finns det något sätt man kan märka om HIIT har en positiv eller negativ påverkan på ens kropp?
Det beror ju helt på VEM som tränar HIIT och varför.
Martinas bok “Hormonsmart kost och effektiv träning” beskriver att mag- och tarmkanalen är bas för den största hormontillverkningen i kroppen och det är också därifrån de flesta hormoner utsöndras, boken har bra referenser.
Har nedan lite sammanställt från boken 24-timmarskoden av S. Panda som också har bra referenser om träningsnivåer.
Var och ens egna dynsklocka kopplad till sitt ätfönster påverkar också tarmbakterierna vilka i sin tur påverkar olika organs hormoner som fördelas i kroppen utefter organets egna klocka. Det här spelar en central roll och påverkar ämnesomsättningsgenernas inre klocka, mitokondrierna i det bruna fettet gynnas tex av träning i kall luft
Olika hormoner har som sagt olika dynsklocka, bra tid för HIIT ska vara mellan klockan 15 och fram till middagen, den träning sent på kvällen kan öka kortisolet till morgonnivåer och fördröja kvällens melatoninproduktion. Att ha en lätt fysisk aktivitet efter middagen gynnar blodsockerregleringen och kan jämställas med att ta diabetesmedicin för dem som är i riskzonen för ty 2-diabetes.
Tack för rekommendationen på böcker 🤩. Verkar som Martinas bok är slutsåld. Ska kolla om jag hittar båda på biblioteket.
De flesta av mina böcker är slutsålda men de finns på bibblan oftast 🙂
https://www.tradera.com/item/341321/451843294/hormonsmart-mat-effektiv-traning-utrop-1-krona-martina-johansson
Haha!
Detektiv 😉
Hoppas Louise hinner innan någon annan slår till
Går lite utanför ämnet men då du nämnde hormoner. Martina, kolla min “testosteron-hacking” som jag skickade till dig här via formuläret. Ökat mitt s-testosteron till 29, detta från 14-18 vid tidigare mätningar (14 och 18 från i höstas och nu i januari). Iofs inte skyhöga nivåer men har inte tränat och är trots allt 45 år.
Förutom ketogen diet (ca 1,5 mån) med massor av mättat fett så har jag “hackat” med vitamin B6/B12, D, zink och magnesium.
Nu antar jag att det är ett annat “recept” om man vill öka i östrogen.
Det är väldigt bra jobbat! 🙂
Tack 😊 Även om jag kört varianter av lågkolhydratdieter – kost vi är biologiskt anpassade till – innan begreppen lchf och keto blev allmänt kända så är mina nuvarande framgångar inspirerade av dig, Martina.
Just att fokusera på hormonell hälsa är SÅ rätt. Har tidigare noterat att jag blir “hårdare” och mer handlingskraftig med keto/strikt lchf. Nu vet jag varför.
Haha! Tjatar lite, om du någon gång känner för titta på mina werlabs-provsvar före/efter keto så hade jag varit jättetacksam. Spännande är att mina blodfetter har förbättrats mot tidigare (ligger högt på vanlig diet), detta med ett undantag och det är en ganska markant sänkning av HDL. Vilket i sin tur påverkat kvoten LDL/HDL till det negativa. Som jag förstår det så kan det vara kopplat till ökat testo, vet inte om det stämmer.
Laddar nu för werlabstest nr. 3 som kommer att göras i slutet av april där styrketräning är applicerat. Blir spännande!
Lycka till! Ja det sägs att mer testo förändrar blodfetterna, framförallt sänker HDL så din spaning kan vara rätt där 🙂
Går lite utanför ämnet men då du nämnde hormoner. Martina, kolla min “testosteron-hacking” som jag skickade till dig här via formuläret. Ökat mitt s-testosteron till 29, detta från 14-18 vid tidigare mätningar (14 och 18 från i höstas och nu i januari). Iofs inte skyhöga nivåer men har inte tränat och är trots allt 45 år.
Förutom ketogen diet (ca 1,5 mån) med massor av mättat fett så har jag “hackat” med vitamin B6/B12, D, zink och magnesium.
Nu antar jag att det är ett annat “recept” om man vill öka i östrogen.
Intressant det du undersöker!
Jag är själv inne på att GABA åtminstone delvis kan hjälpa mig bli mer parasympatisk. Tror du det spelar roll vilket märke av tillskottet GABA man väljer? Jag ser att Thorne är dubbelt så dyrt som det jag köpte, men kan det vara att det är värt priset?
Jag har inte kollat innehållsförteckningen men den borde ju avslöja varför priset är det dubbla 🙂
Thorne använderen biologiskform som produceras via en jäsningsprocess och använder Lactubacillus Hilgardi, som är samma bakterier som används till kimchi.
Coolt! Thorne brukar ju hålla väldigt hög klass!
Okej så du tror det är värt det höga priset ?
Det kan jag inte svara på 🙂
🤥🥰 förstår!
Hej! Låter klokt och sansat. En fråga. Hur gör du med mct olja, är det ngt du intar?
Har sedan jag började med lchf för 5-6 år sedan, tagit en msk mct olja och en msk kollagen i min enda kopp kaffe om dagen som är på morgonen utan problem. Sedan några veckor drar magen igång ordentligt inom en timme efter frukost. Utan några förändringar. Kan det vara mct oljan magen plötsligt reagerar på och betyder det att mina tarmar blivit sämre som inte tolererar det längre? Jag måste skippa oljan helt då eller?
Har inte använt MCT på ett bra tag nu, har inte riktigt haft behovet. Många upplever det laxerande.
Finns det fysiska indikationer på läckande tarm eller är test enda vägen att veta?
Fysiska indikatorer är allergier (pollen tex), eksem, autoimmunitet osv 🙂 Jag har pollenallergi men den är intermittent och tror den beror på tarmstatus.
Har inga allergier, inga eksem. Men kanske artrosen i tummen kan vara ett tecken, även om artrosen syns på röntgen och jag inte har några muskler på den leden…
Ska läsa på mer. Tack för bra svar.
Men är inte colestrum råmjölk ergo mejeri o då bör uteslutas, både f tarmar o hjärna,m mejeriets ‘beroendepotential’?
Hm… mjo men det innehåller också en hel del bra bakterier, så tror att det kan funka 🙂
Hej Martina!
Jag är sjuk i många autoimmuna sådana och försöker läka. Blir så nyfiken på dina tester och tillskott. Vilken colostrum tar du och vilka pro- och prebiotika väljer du? Och vart tar du biologiska/epigenetiska ålderstest? Jag är så tacksam över dina tips – många jag inte själv kommit på i mitt sökande <3
Du hittar allt här på bloggen, använd sökfunktionen.
Läs om PKD 🙂 Paleo ketogenic Diet!