Igår berättade jag om att jag skriver en bok för ett amerikanskt förlag. Det ska innehålla kostscheman, och jag ska därför testa dem på dig och mig innan de hamnar i boken. Om du går till inlägget (här) ser du att det är nära 100 kommentarer, och ungefär tjugo gånger fler anmälda.
Varför så stort intresse av kostscheman?
Jag personligen har väldigt lite intresse av just kostscheman, för att för mig är det inte alls de som ger resultatet. Det spelar ingen roll om jag håller mig till ett schema eller inte. Vad som spelar roll för resultatet är min uthållighet.
Jag menar inte att det är dåligt på något sätt att följa kostscheman, tvärtom! Det är jättebra, men jag vill lägga in en brasklapp om att det är ens egna “viljeuthållighet”, alltså långsiktiga vilja om att lyckas som är det viktiga.
Viljestyrka vs viljeuthållighet
Bra viljestyrka är lite som att vara väldigt stark. Precis som styrka går viljestyrka att träna upp, och när den väl behövs är man glad att den är stark och kan backa upp ens beslut. Ibland befinner man sig i situationer då ens viljestyrka måste vara råstark!
Dock kan man inte riktigt förlita sig på viljestyrkan varje dag, hela tiden, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad det är den inte anpassad för!
Då behövs viljeuthållighet!
Precis som med vanlig uthållighet, i löparspåret till exempel, är viljeuthålligheten något som behöver tränas. Först korta distanser, och sen längre och längre. När man ska göra långa projekt så behöver man vara en riktig ultralöpare viljemässigt!
Kostscheman vs viljeuthållighet
Bara för att man följer ett kostschema betyder det inte att man har den uthålligheten som krävs. Det är två skilda saker. Om man följer ett kostschema, så krävs det att man inte gör avsteg för då fungerar det inte som det är tänkt.
För 3 år sedan coachade jag och gjorde just kostscheman åt folk (individanpassade och näringsberäknade) och de var väldigt ofta (alldeles för ofta) som mina klienter, på eget bevåg, hade lagt till och dragit ifrån. Det funger sällan, för det hör inte till vanligheterna att man på impuls gör bättre än något som är tänkt och planerat.
Summa summarum
Bestäm dig själv för att göra vad som än krävs för att nå dina mål, så når du dina mål. Bestäm dig själv för att bli en riktig ultralöpare när det kommer till vilja! Det är vad jag själv sett är skillnaden mellan att lyckas, och inte lyckas med sina mål.
Har du bra viljeuthållighet?
Denna ger ett stort ljus över våra vanor och framförallt HUR vi gör för att förändra. 1. Det vi gör när vi misslyckas, är att vi skaparomedvetna referenser och erfarenhet. 2. Det är fullt möjligt att ändra både vanor och rutiner. Ni som tränar hund eller annat djured hjälp av positiv förstärlkning. Vet att det är: cue – acting – reward, som är nycklar till shaping och reshaping. Boken ger många ahaaThe Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business
av Charles Duhigg
Hej Martina! Jag vill gärna prenumerera på ditt veckobrev och få kostscheman regelbundet. Men jag fick felmeddelande när jag försökte registrera mig. Kan du lägga in mig manuellt, vore jag glad! Tack på förhand!
Fixat 🙂
Det spelar ingen roll hur bra en diet är, om man inte kan hålla den. Ofta pratar folk om det är bäst med den eller den dieten – men kanske är det bäst med den man trivs med och som därför hjälper en att hålla den i längden? Tillsammans med viljeuthållighet förstås 😉
Precis så 😉
Jag tänkte ta del av ditt kostschema, bra för matinspiration. Tänkte en del på allergener. Ex äter inte skaldjur och nötter.
Let Martinas feast begin ?
Perfekt tidpunkt i mitt liv att låta någon annan styra.
Taggad, skicka gärna ut en #tagg så kan vi länka bilder på insta med
Hej,
när kommer det första utskicket?
Jag har satt en deadline för mig själv att förska bli klar med 1 veckas-schema till den 9/9 🙂
Jag vill nog påstå att jag har stor viljestyrka och viljeuthållighet. Genom livet har jag ofta velat göra och kunna sånt som är svårt för mig och som jag inte haft oddsen med mig för att lyckas med. Eftersom jag så intensivt har velat nå dessa mål så har jag tonat ner det som talar emot min framgång och fokuserat på målet. Det har gjort att jag kunnat nå några för mig mycket viktiga mål. En sak som varit viktig för mig är att jag inte mätt mig så mkt mot andra utan “tävlat” mot mig själv och sett till framstegen utifrån mina premisser.
Ibland kan det vara mindre bra att vara viljeuthållig. Om man tex vill någonting mycket starkt och det är något som inte är så bra för en. Då kan det vara svårt att lägga ner projektet.
En annan sak jag tänkt på är att människor ofta bromsar sig när de önskar något, genom att säga att det inte går att nå pga ålder, kön, fysiska egenskaper, medfödd talang eller förkunskaper osv. Sådant som ofta är fördomar om vem som kan uppnå målet.
Så sant!
“Äkta styrka har inte med muskler att göra” var det någon som sa… Viljestyrka är en sådan sak. Har upptäckt finessen med att ha viljestyrka och har övat upp den aktivt sedan nästan 2 år nu, det går precis som alla andra styrkor 🙂 Viljeuthållighet var ett nytt begrepp för mig, men fattar precis vad du menar. Skall experimentera lite och se om jag besitter någon sådan 🙂 Såå kul med nästa bok, du har verkligen viljeuthållighet i ditt författarskap!!
Tack Mikaela 😀
Jag tror verkligen att du har helt rätt. Jag har märkt att viljeuthålligheten är starkare om man verkligen tror på och vill lyckas med det mål man satt. Det går inte bara för alla anda gör det eller för man har någon tanke om att det skulle vara bra. Jag provade att börja med LCHF flera gånger innan det verkligen slog. Då läste jag någon artikel här och där och tänkte det låter väl bra, jag testar. Men när det kom till kritan höll jag mig inte till det. När jag ställde om till LCHF på riktigt så läste jag massor om hur kolhydrater och socker påverkar kroppen. Då jag förstod exakta kopplingen bröd i mun och de negativa effekterna så fanns inget annat än att lyckas!
Coolt som fan och spännande. Anmälde mig direkt. I will do whatever you tell me to… LOL det ska bli skitspännande. Jag har gått ner från 84 (nov) till 66 (aug), celluliterna är helt borta men magen är relativt stor och mjuk. Får alla anmälda ta del av schemat?
kramkram
Jajamen!:)
Kvinnor i övergångsåldern är ju verkligen “ett speciellt ämne”, ingen är intresserad, inte ens de flesta gynekologer.
Är själv där, precis fyllt 50. Kan varmt rekommendera Mia Lundins sida om behandling med bioidentiska hormoner för att bli mer påläst och få hjälp. Sen får man utbilda sin gynekolog, begära provtagning etc.
Såg en intervju på Kostdoktorn sida där man snuddade lite vid ämnet, progesteronet spelar nog en ganska stor roll om jag förstått rätt.
Martina: Jag vet inte hur gammal du är men när det gäller progesteron så sjunker det tydligen tidigare än östrogen, kan börja sjunka redan vid 35 tror jag och forsätter sedan drastiskt neråt.
I samband med detta tror jag många får en felaktig diagnos; depression.
Hade varit mycket intressant att få se dina åsikter om det detta problem i kombination med ämnesomsättning och ketos!
MVh Pia!
Jag kommer inte ta östrogen, bara progesteron för de har bäst effekt på humör och mående. Skriver mycket om de i en kommande bok 🙂 Tyvärr är det så att klimakteriet (både andropausen och menopausen) är ganska “bortglömt” och “ointressant” av någon anledning. Jag minns att jag frågade om män också hamnade i klimakteriet när vi hade sexualkunskap i årskurs 6, och fick svaret att nej de gjorde de inte! Än idag vet nog få om andropausen och dess effekter på psykiskt mående, särskilt i Sverige. I USA behandlar man män på samma sätt som kvinnor!
Huvudet på spiken. Jo, så är det nog. Men du, jag har en fråga som jag inte hittar något vettigt svar på och som inte har med dagens inlägg att göra. Men du är ju påläst när det gäller hormoner. Jag grunnar på om ketosen för kvinnor i övergångsåldern påverkas av ändrade hormonivåer?
Jag menar bara förmågan att driva kroppen på fett…inte viktminskning som det viktigaste… För sen mensen försvann för några månader sen verkar det omöjligt att komma upp i vettiga nivåer, dvs över 1 blodketoner. (Jag tränar inte, mer än långa promenader) Däremot körs blodsockret upp några enheter, från ca 4,6 till runt och lite över 5 trots lågt intag av både protein (50-60 g/d) och kolhydrater (<20 g) (150-180 g fett/d). Ingen stress utifrån. Fasta funkar inte heller, är bara hungrig hela tiden. Det funkade fint så länge mensen kom regelbundet…
Intressant! Jag vet faktiskt inte
Alltså. jag har noll i viljeuthållighet. Jag kan inte förlita mig på min viljestyrka i något läge, för jag kommer alltid, ibland bara på ren jäkelskap, att välja det som är sämre för mig kost- och träningsmässigt. Nej jag måste lura min hjärna för att få saker gjorda, för när det kommer till att hålla fast vid vanföreställningar och rationaliseringar, då är jag en ultralöpare av envishet haha xD