-
Vem får skriva om hälsa egentligen?
-
Borde hälsoböcker skrivna av “vanliga” människor förbjudas, som ett skydd mot charlataner?
Jag kan hålla med om att det ibland blir problematiskt när kreti och pleti börjar ge hälsoråd till höger och vänster, och att det finns så mycket olika hälsoterapeuter att en lekman får svårt att skilja på vem som har en “riktig” utbildning och vem som bara gått någon oseriös “influencer-utbildning” och egentligen inte kan någonting alls. Vi lever ju i eran av “informationsöverflöd” och driftiga människor kan starta sina egna utbildningar och licensiera, legitimera och diplomera vem som helst i vad som helst. Jag skulle till exempel kunna ha mina egna utbildningar och diplomera kostrådgivare, men det har jag inte och det finns en god anledning till det. Hela den här grejen att någon godtycklig person ska ge andra diplom i sin egen kunskap kan ibland bli lite märklig, men det beror förstås på vad det är för typ av kunskap. Det finns säkert situationer då det är helt rimligt, men det som smäller högst för mig är inte vilken utbildning någon har gått utan hur väl en person förmedlar sin kunskap och omsätter den i praktiken.
En duktig keramiker kanske inte kan lära mig att dreja, men det finns säkert keramiker som både har den konstnärliga läggningen och ett pedagogiskt sinnelag så att han eller hon kan förmedla sin kunskap. Keramikerns egna verk tillsammans med sina studenters utveckling och vitsord blir den meritlista som behövs, oavsett examen från någon fancy konstskola.
Håller du med mig eller är jag ute och cyklar?
Trovärdigheten hos den moderna läkarvetenskapen
Att läran om kroppen är så pass korrupt som den är idag är beklagligt men helt logiskt med tanke på hur otroligt mycket industriella vinstintressen som finns. Jag tror inte att läkemedelsbolagen är onda, men det är svårt att bortse från att det finns ett så starkt incitament att sälja mer läkemedel att det ibland ploppar upp helt nya diagnoser. Ta PMDS som exempel, premenstruellt dysforiskt syndrom. Teorin bakom den här förvärrade formen av PMS är att kvinnan är känslig mot nedbrytningsprodukterna av sitt eget livsnödvändiga könshormon progesteron.
Är det rimligt…? Det kanske är rimligt, men det skulle också kunna vara så att… den drabbade har förhöjda inflammationsmarkörer, har en livsstil som förvärrar de hormonella svängningarna, är överlastad på jobbet eller hemma, tar för stort ansvar och är slutkörd, har för höga krav på sig själv, sover dåligt, behöver mer egentid, vila eller har annat näringsbehov i vissa delar av cykeln som hon inte får… men lösningen är förstås inte att leva i samklang med sin biologi utan att antingen ta ett piller som släcker ned hela systemet (konstgjort klimakterium) eller ett piller som lägger en matta ovanpå alla känslor.
Mer rimligt…?
Du bestämmer det rätta svaret, inte jag!
Poängen är att trovärdigheten hos den moderna läkarvetenskapen kanske inte är tipptopp med tanke på att den bevisligen är nedsolkad med ekonomiska intressen, forskningsfusk och faktiskt har fel ibland.
Ja du läste rätt!
Vetenskapen har faktiskt fel ibland. Forskare är helt vanliga människor som alla är biased. De har alla sina egna idéer, inspirationskällor och trossystem. Vissa är smarta och kan tänka själva, andra följer med strömmen eller gör vad som helst för att bli publicerade någonstans. Jag har varit doktorand i några år nu och har sett den enorma kvalitetsskillnaden studier emellan, träffat köpta professorer och såklart även fått lära mig vad man “får” säga och inte och vad man “får” publicera och inte.
Är din läkare expert på dig?
När det gäller hälsa tror jag stenhårt på att lära sig om sin egen kropp och bli expert på den. De flesta läkare har säkert (förhoppningsvis) hjärtat på rätta stället, men hinner de analysera dig från topp till tå och gå till botten med dina hälsoproblem? Om svaret är ja är det bara att gratulera för det är otroligt ovanligt!
Oftast är det så att själva grovjobbet med att hålla sig själv frisk får man göra själv.
Vem är expert?
Men om vi pratar experter då, vilka är egentligen experter på hälsa? Jag skulle inte säga att det med självklarhet måste vara en läkare. Det som spelar roll är väl snarare en djup förståelse för kroppens biologiska system och dess behov. En läkare vet mycket om symptomkluster, olika sjukdomar och läkemedel som används vid behandling. De kan skilja en infektion från en inflammation och vara handlingskraftiga när någon är svårt sjuk. Det finns otroliga kirurger, ortopeder och psykiatriker, men frågar jag min läkare om hon förstår varför jag får en helt annan effekt av att ta 1/8 av ett visst tricykliskt läkemedel, eller varför min respons på en glutamat-hämmare inte svarar på frågan om jag har en viss diagnos eller inte, svarar hon nej, för den nivån av farmakologisk kunskap ingår inte i hennes kunskapsbank trots specialistutbildning.
Läkaren kan vara duktig på sitt jobb, men är troligen inte expert på allting som rör kroppen. Djupare kunskap kring receptorfunktion, cellmembranens kommunikation och uppbyggnad, vad statiner gör med hjärtats coQ10-receptorer eller vad som händer med en levercell som får fruktos som energisubstrat är ingen allmän läkarkunskap. Molekylärbiologi, mikrobiologi, biokemi, farmakologi och toxikologi ligger på en djupare nivå, och kan kopplas ihop med fysiologi, men är ganska värdelöst utan förståelse eller självkännedom. Kunskap är till för att användas, och till för att genomföra positiva förändringar!
Ingenjörer bakom läkemedel och medicinska innovationer
Inte för att jag ska tala om vilken expert jag är bara för att jag är civilingenjör för det ska jag inte, och det är jag inte, utan bara för att jag har märkt att många inte vet att det inte är läkare som uppfinner nya läkemedel, smarta plåster eller sjukhusutrustning. Läkemedelskemi eller medicinska innovationer har sällan med läkare eller läkarvetenskapen att göra utan är mer på den naturvetenskapliga eller tekniska sidan.
Det här inlägget är inspirerat av att min kunskap ibland blir ifrågasatt just på grund av att jag inte är läkare, och tro mig – jag vet mina begränsningar. Jag vet att jag t.ex saknar klinisk erfarenhet, men jag är inte här för att behandla eller diagnosticera någon. Jag vill mest influera till självkännedom samt vill gärna “ta ned” forskningen från sin oförtjänta piedestal och visa att den inte sitter på alla svar utan faktiskt till och med har fel ibland.
Hej Martina,
Vad är din uppfattning om David Sinclair och resvaratrol, nmn (nicotinamide mononucleotide) och nr (nicotinamide riboside)?
Jag läser just nu hans bok Livslängd – mycket instressant men mycket biokemi 🙂
/Micke
Tycker att hans forskning är jätteintressant men jag tycker inte att vissa grejer är applicerbara på människor… hans vurm för vegansk kost och statiner har jag lite svårt för. På min kropp fungerar det i alla fall inte, funkar det för honom så är det ju bra men jag tycker att han hatar på MTOR för mycket. Jag har gott om exempel från människor som försöker maxa MTOR (& låter den vila i perioder, med t.ex intermittent rejuvenation) och de får väldigt bra resultat på testerna för biologisk ålder!
Jag ska skriva ett längre inlägg om det så fort jag får tid 🙂
Kul – ser framemot det! 😀
Off topic, men vet någon vad en lagom ratio mellan l-tryptophan och l-tyrosine kan vara? Jag har precis provat 5htp och l-tyrosine tillsammans och då läste jag någonstans att en bra ratio är 1:10. Tyckte jag fick effekt av l-tyrosine men till min besvikelse ingen av 5htp, har testat det separat tidigare vid två tillfällen också utan någon kännbar verkan.
Hej Nina!
”Folk hittar på saker hela tiden” så sa den av TV4 kallade experten Jacob Gudiol i veckan på Nyhetsmorgon, samtidigt så reagerar jag på att programledarna inte heller är pålästa.
https://www.tv4.se/klipp/va/13796739/darfor-ska-du-tanka-till-innan-du-tar-kosttillskott-inget-man-maste-ta
Jag hade dagarna innan läst en ny studie om D-vitamin där de skriver att det verkliga behovet av D-vitamin är inte alltid kopplat till hur mycket D-vitamin man har i sitt blod. Våra gener kan berätta en helt annan historia. Forskning från Finland belyser en av våra viktigaste vitaminer på ett helt nytt sätt.
Den senaste forskningen inom området D-vitamin visar att det inte räcker med ett blodprov för att bestämma vilken D-vitaminstatus en person har eller behöver. För att fastställa det exakta behovet av vitamin D måste man istället ta reda på hur varje individ reagerar på vitaminet. Det är här gener och evolution kommer in i bilden.
För att få en bättre förståelse och ett helhetsperspektiv utvecklade forskarna ett speciellt verktyg som kan mäta hur väl en person reagerar på D-vitamin istället för att som nu bara titta på koncentrationen av vitamin D i blodet.
Då kunde de se att 25 procent av deltagarna i studien svarade väldigt lite på vitamin D. Dessa personer behövde större mängder D-vitamin för att få samma hälsofördelar som de som svarade bättre på näringsämnet.
I framtiden kan det nya sättet att se på D-vitamin, via gener och individuellt upptag, påverka riktlinjerna och rekommenderat dagligt intaget av D-vitamin.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/exd.14142
Ic, du har som alltid intressanta inlägg!
Angående D-vitamin, på paleo medicina i Ungern, skriver de på sin hemsida att fruktos delvis eller helt stoppar konverteringen av D-vitamin. Jag tolkar det som att om man äter frukt varje dag, (vilket kanske inte så många som är inne och läser här gör) så är det lite meningslöst att ta D-vitamin? Googlade vidare på detta, fick en del träffar på engelska men hittade inga på svenska.
Har jag förstått det rätt? Är det något du har läst mer om ?
Det första jag kommer tänka på är att det är i levern problemet uppstår, D3 från kosten ombildas i levern, och levern är det som kan metabolisera fruktos.
Har för mig att Jason Fung skrivit om det i en av sina böcker. Ska försöka leta fram nåt men jag tror Martina kan ha bra svar https://martinajohansson.se/paleo-medicina-projektet-del-1/
Tillägg:
Kom på att CYP3A4 är et viktigt enzym främst i levern, läkemedel kan försvagas eller förstärkas av det, Det finns bla i grapefrukt.
Det finns många varianter så googla
Det ska jag göra! Tack Ic 🙂
Tack för svar! Ska själv leta vidare lite på detta. Det jag hittar verkar vara en större mängd fruktos hindrar upptaget , processat alltså, ej endast fruktos från frukt. Jag frågade paleo medicina men de ville inte ge något allmänt svar, endast svar i enskilda fall 🙂
Kommentaren ligger lite fel men vill snabbt dela med mig
Den här studien om ME/CFS publicerades idag – allt syns inte i ett blodprov
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.949787/full
Martina!
kom tillägget om CYP3A4 med?
Jajjebugg!
Ibland undrar jag själv över mitt förnuft och sans. Följer Dominic D’agostinos arbete för NASA med intresse och är ett fan av Benjamin Bikman och hans forskning på insulin. Därav kommenterade jag en artikel i Jakob Gudiols sida Träning, kost och hälsa där man säger att kalla bad inte har en bevisad hälsoeffekt och hänvisar till en artikel i Svd. Jag hänvisar till Benjamin Bikmans forskning (då han forskar specifikt på vitt kontra brunt fett) och svaret jag fick på de länkar jag hänvisade till (samt även Benjamins egna presentation kring sitt arbete) och fick svaret att han ‘hittar på’…..
Nu börjar jag ju själv undra om jag har kvar mitt källkritiska tänk och sunda förnuft….
Trodde nog i min lilla vrå att Träning, kost och hälsa var en ganska vetenskaplig sida om de bara fick bra källhänvisningar?
Nina Bakke
Hej!
Brukar ibland kika in och läsa på din blogg. Det brukar vara givande då du skriver bra och har en trevlig inställning. Ofta väldigt intressant. Tack för det.
Noterar att ditt inlägg om “Vem som är expert” inte alls har kommenterats. Jag blir förvånad då jag tycker att det är ett viktigt inlägg du gjort. Mycket brukar ju kommenteras.
Jag hoppas dock att många läst det och tar det till sig och funderar lite på det du skriver sist i inlägget. Att man kanske är sin egen expert. Visst, det krävs kunskap, färdighet och erfarenhet, men idag finns det mycket som är tillgängligt att lära sig av. Kanske är det i slutändan en mindsetfråga.
Jag tycker jag varit med om tillfällen då det du skriver om verkligen stämmer. Inte bara inom ditt ämne utan en del andra också. Tror det ofta är mindsetrelaterat och någon form av svårighet att vara öppen för det.
Jag tror helt enkelt att det stämmer. Man kan vara, eller bli, sin egen expert.
Som ovan redan sagt, du skriver bra inlägg och har en lärorik blogg. Kul =)
//Victor
Tack Victor! Jag postade ett liknande inlägg på insta som fick ALL uppmärksamhet så jag tror att det är därför det inte är kommenterat. Har dessutom sett en ökande trend i att kommentera på facebook eller andra sidor där inlägg postas, istället för på själva sidan där inlägget finns. Jag förstår inte varför men så är det!
Tack för din kommentar!