Hej vänner!
Den här veckan har varit föreläsningsvecka för mig, då jag har fått chansen att träffa flera av er som läser här och följer mig på instagram! ❤ Det är först nu som jag tycker att det verkligen märks att pandemin är över, för jag gjorde några föreläsningar under våren (universitetssammanhang) och då var det hela tiden snack om att köra via zoom och sånt pga smittorisk. Det är otroligt skönt att kunna köra på som vanligt, eftersom jag jobbar hemma så mycket som jag gör blir det otroligt ensligt utan mina föreläsningar!
Jag tänkte summera föreläsningarna lite både till er som var där och till er som inte var det. Särskilt eftersom jag ibland tenderar att dra över tiden vilket gör att en och annan behöver gå före föreläsningen är avslutad, men i det här inlägget kommer jag att dela med mig av själva kärnan och mitt “take home message” så att ingen missar det! 🙂
Jag svarar även på frågor i kommentarsfältet, så missade du Q&A delen på någon föreläsning har du din chans här! ✨
Hälsa & ungdomlighet genom kunskap & självförståelse!
Mina två kärnpunkter
Mitt biohacking-fokus kretsar främst kring kunskap och självförståelse för att jag anser att utan dessa två kärnpunkter kommer man alltid att irra runt planlöst i sina försök att må bättre eller åldras med värdighet. Det finns så många dieter att testa, så många hälsogurus, så många kosttillskott och behandlingar att det tar tid och blir dyrt att testa alla. Som tur är behöver man inte testa alla om man:
- förstår sig själv och sina behov
- förstår hur kroppen fungerar, varför den gör som den gör
Punkt nr 2 kräver en del research vilket kan vara lite avskräckande för många, men jag tror att den generella kunskapsnivån måste öka. Om den inte gör det kommer det alltid vara ett stort frågetecken mellan livsstil och diverse hälsoproblem!
Karta & kompass i hälsodjungeln!
En viktig sak inom biohacking eller alla former av egenvård är att förstå orsaken till det dåliga måendet. Ju bättre vi kan mappa ut området desto lättare är det att orientera sig. Jag brukar säga att de vanligaste orsakerna är hormonella obalanser och kronisk, låggradig inflammation. Antingen var för sig eller båda samtidigt. Sannolikheten för att det handlar om kronisk inflammation ökar med åldern och tar sig uttryck i värk och försämrad funktion.
Endokrinologi, läran om hormoner är omfattande eftersom hormonerna styr allting i kroppen från humör och mående till matsmältning och fertilitet. Det är med andra ord så mycket fler hormoner än bara könshormonerna som kan vara ur balans.
Två hormon-exempel: Leptin och dopamin
Ta mättnadshormonet leptin och neurohormonet dopamin som exempel. De är också hormoner och obalans i det ena kan ta sig uttryck i problem med hunger, mättnad, insulinresistens och svårbehandlad övervikt, medan obalans i det andra kan ta sig uttryck som ADHD och beroendeproblem. Sen för att göra det hela lite krångligare så samverkar hormonerna med varandra också. I detta fallet är t.ex leptin både ett hungerhormon och en biomarkör för stress, och dopamin konverterar till noradrenalin som tillsammans med kortisol är våra två primära stresshormoner. Även högt dopamin kan ge starka stresskänslor och paralyserande rädslor. Vårt dagliga beteende påverkar dessa och många andra hormoner hur mycket som helst!
Det spelar t.ex roll om man börjar morgonen med en timmes meditation, eller två timmar av datorspelande. I det ena scenariot ökar man dopaminkänsligheten och fyller på energi och motivation, och i det andra scenariot dränerar man det helt!
Vi har en individuell pott med dopamin varje morgon när vi vaknar. Vi kan bränna den direkt och inte få något vettigt gjort, eller ta vara på dopaminet, lägga det på rätt saker och bygga upp ett bra liv för oss själva. En av anledningarna till att missbruk är så destruktivt är för att all energi går dit, dopaminet står då på minus konstant så inget annat kan bli gjort än att just missbruka för att försöka balansera kontot.
Grundläggande behov & självdestruktivitet samt kroppens nedbrytning & uppbyggnad!
Jag tror att vi är på väg emot ett nytt samhälle där det tas mer hänsyn till våra grundläggande behov. Under många, många decennier har vi betett oss lite som arbetsmaskiner som bara ska köra på oavsett hur vi mår – särskilt i de Lutherska länderna där arbete är en dygd. Att antalet utbrända personer både ökar och blir allt yngre säger att vi inte kan hålla på såhär längre, vi måste lyssna inåt, på våra grundläggande behov!
Självdestruktivitet ett dolt, men vanligt problem
Självdestruktivitet kan maskeras som dygd, men blir istället ett martyrskap. Kronisk bantning, skeva livsstilsprioriteringar (t.ex att jobbet går före allting annat), hög konsumtion av alkohol eller andra flykt-vägar som droger, spel, porr, shopping eller överätning. Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan konstruktivt eller åtminstone normalt utlopp och självdestruktiv maktlöshet som uppstått ur något olöst trauma. Vad de har gemensamt är att den inre kompassen pekar åt fel, dopaminsystemet har börjat belöna något som inte tar oss till vårt högsta, bästa uttryck. Det kanske finns ett goda avsikter bakom en överdriven viktfixering, eller arbetsnarkomani, men som man säger… vägen till helvetet är kantad med goda avsikter…!
Hur självdestruktiv är du?
Jag själv kämpar med arbetsnarkomani och ett skevt nervsystem som föredrar “fight & flight” och ser vila och semester som ett “hot”. Det är ganska vanligt bland kvinnor har jag förstått. Någon gång fick vi för mycket belöning för att vi var så duktiga, och inte så mycket social belöning, så hjärnan kopplade produktivitet och prestation till välmående och överlevnad.
Problemet var bara att den här kopplingen gick rakt in i hjärnans beroendekrets, så arbetsnarkomaner saknar broms på samma sätt som en alkoholist inte har en naturlig känsla för “lagom” mängd alkohol. Det går att behandla genom att bygga upp de svagare delarna, såsom social samvaro, känsla av sammanhang samt hjälp med att gå till botten med beroendets kärna, dvs den emotionella knuten som skapade det. Det är ett krävande arbete och många struntar därför i det tills det blivit så omfattande att det inte går att ignorera längre, men jag kan av egen erfarenhet säga att ju snabbare man tar sina problem på allvar desto enklare blir lösningen.
Gungbrädan = grundläggande biologi
Kroppen består av celler och varje cell arbetar dygnet runt med att skicka signaler, ta emot signaler, ta emot näring, sortera och bryta ned skräp, reparera sig, dela sig och om något går snett har varje cell ett självmordsprogram som går igång så att den inte ska förstöra för omgivande celler. Det är ett sätt att skydda värdorganismen (dig) från sjukdomar och åldrande, men om nettoeffekten är destruktiv (nedbrytande) så går inte det. Vi vill därför ha så mycket reparation och underhåll som möjligt, och så lite skadeeffekter som möjligt!
Nedbrytande processer
Toxiner
Alkohol, cigaretter, läkemedel (speciellt vissa och framförallt i höga doser beroende på hur belastad kroppen är i övrigt samt individuell förmåga till avgiftning) droger och övriga gifter.
Passiv livsstil
Passivitet är stressande för kroppen eftersom vi är designade för rörelse. Människodjuret ska springa, hoppa, lyfta, klättra, kasta och simma och inte sitta blixtstilla framför en lysande skärm från morgon till kväll. Passivitet ökar mottagligheten för infektioner och gör oss trötta och veka, samt både sömnen och hela dygnsrytmen.
Kronisk bantning
Evighetslånga bantningskurer svälter kroppen på byggstenar och ger ett accelererat åldrande. Kan också vara väldigt destruktivt för matsmältningen, tarmarna och insulin- och blodsockerregleringen, särskilt om det varvas med överätning.
Psykisk ohälsa
Alla former av psykiska obalanser, från beroende till stress, oro, ångest och depression eftersom vi hamnar i “fel nervsystem” (kronisk sympatikus-aktivering) vilket bidrar till sjukdomar och åldrande. Kronisk stress hämmar kroppens självläkande processer genom att dra ned på djupsömnen och t.ex hämma cellernas “proofreading”-mekanism som ser till att varje celldelning går korrekt till. Vi är inte anpassade för mer än några minuter av akut stress och max några veckor av kronisk, låggradig stress, men nuförtiden är det inte ovanligt att tillbringa ett decennium i fight, flight eller freeze. Vill du läsa mer om hur det funkar rent fysiologiskt föreslår jag en googling på det otroligt spännande området psykoneuroimmunologi! Svenska forskare har nyligen tagit sig an det, så det finns vetenskapliga studier (även från Sverige!) att botanisera bland för den intresserade!
Intoleranser
Intoleranser i form av födoämnen som irriterar tarmslemhinnan eller tarmfloran (där vårt immunförsvar bor), det kan vara dolda intoleranser eller helt uppenbara. Hittas bäst genom lämpligt val av uteslutningsdiet.
Uppbyggande processer
Detox
Inte i form av piller eller pulver utan att låta levern, njurarna och lymfsystemet göra sin grej, främst genom att inte störa med massa skräp. Träning som får dig att svettas är toppen, samt att styrketräning hjälper lymfsystemet att pumpa runt lymfvätskan så att den kan svettas ut eller lämna kroppen via urin och avföring. Bastu är också bra, jag föredrar personligen IR-bastu för att man svettas något helt kopiöst jämfört med en vanlig bastu!
Fitness
Fitness i form av fysisk styrka och uthållighet ger oss mer muskler, tätare benmassa, mer mitokondrier, bättre könshormoner och stabilare blodsocker och insulin, och det finns så mycket vetenskapligt stöd för träning som hjälp för det mesta. Allt ifrån att avprogrammera destruktiva beroende-loopar till att minska depression och ångest, förbättra immunförsvaret, förbättra minne och kognition, minska risken för benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns inte många argument för att inte träna helt enkelt…!
Näring!
Näring är motsatsen till svält och kalorifokus. Att börja välja livsmedel baserat på dess näringstäthet gör otrolig skillnad. Strunta i kalorier, kolhydrater, protein eller fett, äter du naturlig, artegen föda som t.ex kött, fisk, ägg och lite grönsaker och bär efter säsong behövs inga dietplaner. Det är min personliga övertygelse efter att ha ätit ganska ketogent de senaste 10 åren. Först var jag noga med att inte äta kött (var vegetarian), sedan fokus på kolhydraterna (low carb) och sedan fettet (högfettdiet) och däremellan fitness, men jag la till sist ned alltihop och började tänka i andra banor: att kroppen ska bygga upp alla hormoner, signalsubstanser och muskler varje dag och att jag behöver äta som om det vore mitt jobb, och det gjorde underverk både för den mentala hälsan och för resultaten i gymmet! Samma tankesätt kan appliceras på många olika dieter så det kräver inte något aktivt diet-val.
Fasta
Fasta lägger jag till som en punkt i anslutning till kost-snacket här ovan, eftersom fasta ger kroppen en paus och möjlighet att rensa ut skräp, återställa immunförsvaret samt återställa insulin- leptin- och ghrelinnivåerna (fettinlagring, mättnad och hunger) och växla över till fettdrift (ketos) för den som vill experimentera med det. Fasta har förmågan att dra igång skraltiga cellers självmordsprogram och öka aktiviteten i lysosomen – varje cells sopstation. Friska, fräscha celler vill vi ha överallt i kroppen men främst i hjärnan. Alla kemiska reaktioner som äger rum i hjärnan ger upphov till restprodukter som måste städas bort. Det sker under djupsömnen då hjärnans tvättmaskinsprogram kör igång (med hjälp av hjärnans eget lymfsystem “glymfan”) så kroniska sömnproblem försämrar funktionen i frontalloben (viljestyrka, planering och rationellt tänkande) och ökar risken för demenssjukdomar på sikt.
Sömn och återhämtning
Framförallt djupsömn är det som främjar kroppens uppbyggnad och reparation på cellnivå, men alla former av återhämtning är viktigt för att inte var i ett konstant stresstillstånd. Sömnen ska innehålla 1-2h djupsömn, lika mycket REM (dröm)-sömn och resten lätt sömn under totalt 7-8h och helst på “rätt” tider dvs undvika skift/nattjobb så långt det är möjligt!
Tillägg om keto för hjärnhälsa: Jag föredrar personligen ketogen kost (dvs att driva min kropp på ketoner: den lilla energimolekylen som tillverkas av fett, i frånvaro av kolhydrater) just precis för hjärnans skull! Ketondrivna hjärnor får högre GABA (lugnande signalsubstans som b.la beroendepersoner ofta har lågt av) så att alla neurokemiska processer kan ske i ett lugnt och jämnt flöde. Ketogen kost används därför som en alternativ behandlingsmetod för epilepsi, vilket studeras och tillämpas på b.la Sahlgrenska i Göteborg sedan några år tillbaka, även om metoden i sig är över 100 år gammal! Lugnare, klarare hjärnor är det dock många som kan dra nytta av, t.ex personer med ADHD/ADD, bipolaritet eller bara allmänt stora växlingar i humöret. Det finns också en del intressanta studier på ketogen kost vid demenssjukdomar, eftersom man då ger (den oftast insulinresistenta) hjärnan ett alternativt bränsle med mindre mängd restprodukter som bonus!
OBS: Inforutan ovan utgör inte någon rekommendation! Det är endast kuriosa kring ketogen kost som jag personligen vurmar för. Keto-kosten passar långt ifrån alla då den kan uppfattas som både extrem och svår att följa. Läs på ordentligt före du testar! Det här inlägget blandar föreläsningsinnehåll med personliga reflektioner.
En skrämmande lättnad?
Vissa blir lättade över att faktiskt kunna påverka sin psykiska och fysiska hälsa, medan andra blir oroliga, rädda eller till och med fientliga. Vissa vill helt enkelt inte acceptera någon form av ansvar för hur det är ställt med måendet, för det finns alltid gott om orsaker som inte har med en själv att göra: skador, skilsmässor, allergier, medfödda sjukdomar, sviter från fysiskt arbete eller sjukperioder, kass genetik osv. Men… tittar man på t.ex scheman över hur olika hormoner och signalsubstanser tillverkas kan man snabbt dra slutsatsen att t.ex långvariga näringsbrister inte leder till välmående i alla fall, och tittar man på hur många ungdomar (framförallt unga tjejer) äter idag så kan man ana en en koppling mellan näringsintag och den ökande förekomsten av psykisk ohälsa.
Det är bara vad jag tror, baserat på det jag läst och studerat samt det faktum att jag själv är en kvinna som tillbringade ett decennium som vegetarian, och ytterligare några år med smal- och kalorifokus istället för att bygga upp mig till den starkaste versionen av mig själv. Det fokuset fick jag först några år efter 30… tyvärr, men man kan inte göra bättre förrän man antingen vet bättre eller har kört sig själv i botten.
Kroppens oförnekliga behov
Kroppen behöver vitaminer, mineraler, energi (alltså tillräckligt med kalorier) samt protein (alla aminosyror), kollagen (90% av allt protein i kroppen är kollagen, det finns i magen, tarmarna, våra organ, huden, håret, naglarna osv) så vi behöver fylla på, helst varje dag. Bästa källan (enligt min personliga erfarenhet) är kollagenrikt kött, dvs kött som sitter nära ben och leder. Jag har testat en del tillskott genom åren men måste säga att det kollagenrika köttet är det jag sett störst skillnad med (med andra ord: att faktiskt äta ordentligt med “riktig mat”!) Inte mellanmål, inte risifrutti eller en skål med fil eller yoghurt, inte kex eller finn crisp, inte fröknäcke eller skorpor eller en tallrik gröt, inte shakes eller bars utan MAT utan innehållsförteckning! Det gör sån otrolig skillnad att skippa all “icke-mat” och fokusera på näring. Ta hjälp av t.ex livsmedelsverket.se för att studera näringen i din egen kost, och ta för vana att vända på förpackningarna i affären. Fler än 5 ingredienser? Sätt tillbaka i hyllan!
Det börjar med självkännedom!
Självinventering: vägen till självinsikt!
Fram med papper och penna (eller gör som jag och använd Google Spreadsheet) och logga ett gäng parametrar under en vecka. Du kan logga din mat, men utifrån näringsfokus inte kalorifokus. Näringsinnehåll hittar du på livsmedelsverket.se och det finns även appar för det, t.ex Cronometer. Du kan logga din menscykel (men inte om du använder hormonella preventivmedel eller spiraler), och du kan logga humör, mående, träning eller allmän fysisk aktivitet, sömn och sömnkvalité, mindfulness-aktiviteter, sociala interaktioner osv. När man loggar ett gäng parametrar flera sammanhängande dagar i följd så börjar man se mönster, och kan oftast ringa in de lägst hängande frukterna att plocka för omgående hälsoförbättringar!
Det kan vara att fysisk aktivitet eller egentid lyser med sin frånvaro, det kan vara kroniska sömnproblem eller konstant dåliga livsmedelsval, och det kan vara symptom som tyder på att det är dags för ett läkarbesök. När du börjar logga så ser du vad du behöver göra, men ett tips är att lägga undan tankar på vad du måste göra eller hur du måste vara eller måste se ut.
Bara logga, så neutralt som möjligt!
Ett gäng frågor…
Under mina föreläsningar brukar jag gå igenom några av kroppens olika system. Det kan vara lite svårt att veta vilka de är eller hur de hänger ihop om man inte har ord för det, men det räcker att börja nysta i om man har ett emotionellt eller fysiskt problem, och vilka livsstilsfaktorer som skulle kunna påverka.
En ledtråd… Vad gör du varje dag som du misstänker kan vara ett destruktivt inslag…?
Ledtråd nr 2: Det är ofta vanan som är kantad med ursäkter eller som vi tänker “men det är ju så lite…” eller “inte kan väl… spela så stor roll?” Det är just den grejen som tenderar att spela större roll än vi vill tro!
5 strategiska punkter för att börja biohacka…
Glöm inte att ta kontakt med vårdcentralen om du har dragits med problem länge som inte ger med sig. Vissa tenderar att ta ett allt för stort ansvar till den grad att det blir skuld och skam kring hälsoproblemen, eller en fix idé om att man får “skylla sig själv” som har skapat dem.
Förvisso ger våra vardagsvanor resultat i form av hälsa och ohälsa, men vissa situationer kräver ändå professionell hjälp, rätt läkemedel, terapi eller rådgivning. Jag har själv använt olika typer av läkemedel för att komma tillrätta med mina egna problem, trots att jag anser mig vara en “ansvarstagande biohacker” som försöker mitt bästa. Det är inte alltid man lyckas lösa sina problem ändå, och framförallt kan man göra korkade grejer även när man “vet bättre”.
Den här sista bilden får summera mitt “take home message” och jag kan säga att femte punkten om att “individualisera” är väldigt viktig för jag märker hur både jag själv och andra tittar på hur andra gör, eller lyssnar för mycket på oönskade livsstilsråd. Jag tror att vi har alla (eller nästan alla) svaren inom oss om vi bara lyssnar inåt, så det är vi själva som måste känna in vad som funkar och inte funkar. Envisas inte i månader med något som “borde funka” om det bevisligen inte gör det, titta på resultaten! Där har du svaret svart på vitt!
Mindfulness, medvetenhet och närvaro: gör att vi kan hitta den där rösten som redan vet det vi frågar alla andra om. När det blir tyst och stilla på insidan kan vi höra den klart och tydligt. Många har för vana att döva den om de inte gillar budskapet, men den är kopplad till vår överlevnad så vi bör verkligen lyssna!
Näring och träning: två grundläggande fundament varpå en robust hälsa kan vila.
Självrannsakan och självinventering: Kopplar till första punkten om medvetenhet men det handlar också om total ärlighet, att våga titta i sin egen mörka källare. Det kan vara obehagligt, men leder i princip alltid till stora personliga utvecklingskliv!
80/20: Paretoprincipen syftar både till att 20% av ansträngningarna ger 80% av resultaten, och till att inte försöka vara perfektionist. Ingen gör 100% rätt och det måste man inte heller.
Subjektiv och objektiv feedback: innefattar dels feedbacken från dig själv, hur du mår och vad du ser i spegeln men också blodvärden, läkarkontroller, att ta ansvar genom att kolla upp hälsoproblem och inte skjuta på det eller ignorera kroppens signaler.
Att använda “alla redskap”: inkluderar både egenvård och att boka besök på vårdcentralen, ta emot den hjälpen som finns med ett öppet sinne. Våga testa en ny medicin eller akupunktur eller vad som nu erbjuds, även om du inte tror att det är för dig.
Och avslutningsvis…
Proaktivt mindset är vad vi jobbar med här! Att hela tiden tänka förebyggande. Det är så mycket lättare att ha en bra hälsa genom att förebygga sjukdom, jämfört med att försöka lösa en uppsjö av problem som har varit närvarande i åratal.
Fortsättningen på detta inlägg finner du här Inlägg om vad friska 100-åringar har gemensamt!
Följ mig gärna på instagram, där uppdaterar jag betydligt oftare men har du läst ända hit så skulle jag bli jätteglad för en kommentar! Jag läser, godkänner och svarar på allting manuellt 🙂
Tillägg: speciellt tack till dig som friade efter föreläsningen i torsdags, högsta betyget jag någonsin fått efter ett event! Nu förväntar jag mig fler frieriet på kommande föreläsningar, ny måttstock nu hörrni! 😅❤️
Jag gillade verkligen föreläsningen, så glad att äntligen få prata med dig (var jag som var den blonda tjejen som kom fram och frågade om man kunde jobba hos dig, du kommer få mitt CV på mailen strax!)
Nämen åh, va glad jag blir!!
TACK TACK TACK du är såååå generös med information, helt otroligt!
Tack, det var så lite så ❤
Jag såg dig på Hagabadet i torsdags och måste säga TACK!!! Jag satt helt trollbunden, för min del hade du gärna fått köra på hela natten jag hade suttit kvar! ❤
Haha DÅ är jag ganska säker på att alla andra hade gått hem… 😅🙈
Vilken bra text! Heja dig 😀
Jag vet inte om det är riktigt rätt forum men vill “önska” update med ditt hår! Jag ska återigen bli platinablond (ja, det är min power personlighet egentligen men med övervikten ville jag gömma mig, dock undermedvetet och har råttfärgat hår igen).
Jag har läst ALLA OCH ALLT , FLERA gånger som du skrivit om hår. Noterade att senast var ett tag sedan.
Vill du uppdatera oss läsare hur håret mår och om du fortsatt med din rutin (och om du har nya mål med håret med mera). Använder du schampo nu? Massa frågor 🙂
Hår är verkligen något speciellt, kan sänka eller höja ens självkänsla.
Tack på förhand och ha en fin dag 🙂
Åh jag älskar en hårfråga!💃✨💅 Ser att april var senaste uppdateringen: https://www.instagram.com/p/Cczg8CLAouD/
Jag kan säga att jag nu kör på avancerade slingor istället för helblekt för att det ska vara skonsammare. Under stressiga perioder tappar jag fortf. väldigt mycket hår så jag kör minoxidil vid behov och det stoppar håravfallet nästan omgående.
Schampo, balsam, inpackningar – dyrgriparna som verkligen bygger upp håret t.ex kevin murphy osv. Min frisör (ja jag går till frisör också, ingen hemmablekning som jag egentligen är proffs på) använder mr smith som är bäst på marknaden.
Bästa jag gjort är att söka upp en frisör som ALDRIG nämner ordet “klippa” eller “slitna toppar” utan bara gör sitt jobb och gör det riktigt, riktigt bra! Dvs får mig att se så blond ut det bara går utan att bleka vartenda hårstrå!
Tillägg: Live från augusti –> https://www.instagram.com/p/ChpxOvqJzZD/ här ser du ett väldigt mörkt hår (egentligen alltså) som inte blekts på flera månader, men pga hur skickligt det är slingat kan man ta mig för blondin ändå… typ 😉
Tack för ditt utförliga svar 😀
Fortsätter fråga lite så får vi se om du orka svara på mer hååååårrr 😀
Hur kommer det sig att du inte längre bleker hemma? Ibland vill man ju unna sig frissan så kan förstå det, själv planerade jag att bli platinablond och fortsätta processen hemma utifrån dina tidigare inlägg haha 🙂
Blev lite förvånad av att du använde Kevin M schampoo, inte för jag tror du dissar allt som är köpt och inte gjort själv utan snarare för ibland kan man hacka saker bättre själv så det passar ens egna förutsättningar. Å andra sidan handlar det såklart om prioriteringar av vad tiden läggs, tar ju tid att göra saker själv med .
Kram!
Jag har blekt hemma i kanske 15 års tid, för att jag tyckte att det helt enkelt blev så mkt bättre än hos frisören. Jag är expert på mitt eget hår! Dock finns det en tjej som faktiskt är grym på riktigt, som gör slingor på ett sätt jag inte kan göra. Det skonar mitt hår mer än om jag bleker själv. Henne litar jag på och betalar gladeligen för att kunna slå hårrekord.
Ang. produkter. Har spenderat många år med hemgjorda hårprodukter samt kört balsammetoden och även haft perioder där jag ENDAST tvättar med vatten och äppelcidervinäger. Nu när mitt mål är att ha så långt, tjockt hår som möjligt så kör jag istället på de bästa produkterna anpassade för just torrt, blekt hår och där har jag hittat hem med Kevin Murphy. Numera har jag inget problem att köpa de dyrare hårgrejerna om det funkar, jag är inte fundamentalist med att vara naturlig. Dock gör jag fortfarande mina egna inpackningar, och gjort eget hårväxtmedel med rosmarin och lavendel som funkar likabra som minoxidil 🙂
Mitt motto är lite: kör på det som funkar!
Kan du skriva recept på det, vart man kan handla de produkterna du använder och sen hur ofta du lägger det i håret? Vill gärna spara ut mitt hår!! Tror du det funkar för att få tillbaka lite kvalitet och mer tätt i ”vikarna?”
Nej min hjärna funkar inte så, den är för dynamisk och slår bakut av recept 😆
Fokuserar du helhjärtat på att få ett bra hår, så får du ett bra hår, men du kan inte få bättre hår än din hårgenetik bestämmer men du kan maximera den! Hade du vikar innan? Är vikarna ett nytt fenomen? Om det inte brukade vara tunt där så kan du absolut få tillbaka det!
Hej,
Tack för sammanfattningen. Grymt bra att få läsa igenom allt i lugn o ro även om jag var och lyssnade på dig i torsdags 😊 Jag drog med min 27 åriga dotter och hennes kommentar va efteråt: Jag gillar henne!!! Hon förklarar så himla bra!!! 💞
Jag har följt dig ett tag och lär mig nya saker hela tiden. Både om mig själv, vilken kost som är bäst för människan rent näringsmässigt men du har också svarat på frågor om tankar jag haft där jag lärt mig vara kritisk i vad en del “forskning” säger så TUSEN TUSEN tack för all tid du lägger på oss följare. Jag är i klimakteriet nu men tack vare din information så verkar jag “glida” igenom utan större problem om jag tar mitt ansvar och tar hand om min kropp, knopp o själ. Så tack snälla!!! ❤
Tack fina du!!! ❤❤❤
Wow vilken gedigen sammanfattning!
Din tillgänglighet, noggrannhet och tydlighet, både under föreläsningen och nu efteråt genom blogg etc, väger upp tusen gånger om för den uteblivna frågestunden i samband med föreläsningen.
Ser fram emot att se dig fler gånger framöver 😀💪🏻
Nämen åh tack! ❤❤❤
Superintressant som alltid!
Skriv gärna om 100åringar, självinventering och destruktiva beteendemönster!
I’m on it! 😉
Åh, så intressant läsning!
Försöker hitta balans i det mesta jag gör just nu – träning, mat, relationer, mina egna krav.
Har börjat att ta en kortare, snabb promenad varje dag efter jobbet. Det har gjort min sömn ännu bättre.
Är det för mycket att sen träna något mer lite senare de flesta kvällar i veckan? T ex styrketräning, spinning eller ett pass core. Vill inte öka min stress.
Tack för intressant och inspirerande läsning…har följt dig ett bra tag och det känns som bilden klarnar mer och mer.
Har försökt leta efter ett av dina inlägg som gällde havre….jag tror jag har en grej med havre som triggar negativ respons i kroppen…..får samma symptom av öl…tyvärr. Tacksam om du kommer ihåg vart jag kan leta efter “havre”
Mvh Arnold
Minns tyvärr inte vad du syftar på!
Tack Roland, uppskattar det verkligen! ❤ Du vet vad jag menar! 🙂
Ok..jag letar vidare…det var iaf nåt om att havre hade en del mindre bra egenskaper….
mvh
😊
Du skriver inte hur den negativa responsen visar sig
Många bryggerier blandar i havremalt i ölen så det kan ju vara värt att du kollar upp.
Det kan också vara så att det som har växt på koboltrika jordar ger en reaktion. Sen kan
man dra det till sin spets och jämföra om reaktionen blir den samma om ölen tappats
på glasflaska eller i burk, viss öl innehåller konserveringsmedel, man får vara detektiv
Ett av Martinas inlägg där havre nämns är det från 9 september 2020. sen kan det finnas i Forum