Review av dokumentären The Game Changers – vetenskapliga artiklar är länkade i texten
Nu kan du titta på dokumentären The Game Changers på Netflix. En renodlad, ganska övertygande propagandafilm om varför en vegansk kost är överlägset allting annat. I dokumentären kan man se en rad kändisar tala sig varma om vegansk kosthållning, bland annat Arnold Schwarzenegger. Många har skrivit till mig och önskat en review av dokumentären, så igår tittade jag på den och här kommer mina kommentarer. Läs detta först innan du hoppar rakt in i din nya växtbaserade kosthållning och förväntar dig fantastiska resultat.
Funding – vem betalar?
Det första jag kollar på när jag läser vetenskapliga artiklar inom medicin och hälsa är vem som betalar för den, och om de som betalar har något intresse i resultatet. Det måste man göra med dokumentärer också, och givetvis fann jag en del intressant!
- Samtliga experter i dokumentären är författare till olika vego-böcker och lever på att promota en vegansk livsstil.
- Producenten James Cameron råkar äga Verdiant Foods som siktar på att bli USAs största producent av ärtprotein. Samarbetar även med Ingredion som gjort en jättesatsning på 140M USD.
Då går vi vidare med “the facts” då 🙂
1. De veganska gladiatorerna
De pratar om strontiumanalys av uppgrävda ben från romarrikets gladiatorer och påstår att hög andel strontium indikerar hög mineraldensitet. De säger också att vegetarianer har högre andel strontium än köttätare, vilket inte är sant för strontiumnivåerna varierar väldigt bland individer och verkar inte ha så mycket med dieten att göra. Bentäthet styrs mycket av vitamin D3 och K2 samt magnesium (sköter leveransen av kalcium till benen) som kräver animaliskt fett för full konvertering. Det är det som sänker veganers förmåga att behålla ett starkt skelett, för det får inte i sig tillräckligt av de här mineralerna. Vid jämförelse mellan omnivorer och människor som äter “mestadels vegetariskt” är det dock ingen skillnad. Att då påstå att strontiumanalys säger något om dieten och att vegetarianer har starkare skett är inkorrekt.
Åt gladiatorerna mycket spannmål? Ja de verkar ha ätit 60-70% spannmål eller mer, och resten kött. Gladiatorerna var inga coola hjältar utan slavar som skulle slåss till döds för underhållning, så inte konstigt att de fick mycket spannmål som varit klassisk “slavföda” i tusentals år. Att ha lite tjockare/bulkigare gladiatorer gjorde dem också tåligare i strid.
Här är en artikel som föreslår att gladiatorernas strontiumrika benrester beror på att de fick dricka extra kalcium före fighterna.
2. Atleterna i dokumentären
Människor som har som jobb att prestera på topp är inte vilken svenne som helst, de har bland annat bättre genetiska förutsättningar än de allra flesta annars hade de inte varit “bäst i världen” på att lyfta, springa, slåss eller cykla. De har tränat hela sina liv och att ligga i absoluta toppen inom en sport är i princip alltid lika med doping. Alla idrottsstjärnor är dopade och får hjälp med dopingen av läkare som kan ge dem “medical grade” preparat i exakt rätt doser. Titta bara på norska skidstjärnan Therese Johaug som testades för skyhöga DHT-nivåer (manligt könshormon) och hennes läkare (drug dealer) påstod att hon precis innan tävlingen fått en hudsalva innehållandes Klostebol (en tung androgen, liknande syntetiskt testo) när dessa hudsalvor knappt finns att få tag på Europa. Däremot är Steranabol populärt bland prestationsidrottare och då är det ju behändigt att skylla på att “oj jag visste inte att min hudsalva som bara finns att köpa i Italien och som har en röd varningstriangel med texten DOPING på sig skulle ge positivt utslag på mitt dopingtest…” kom igen… givetvis är det lite mer sofistikerad distribution av preparaten på elitnivå när det ligger mycket pengar och prestige i potten.
Så med livslång träning, bra genetiska förutsättningar och en livsstil av att äta “bra” och träna hårt, använda olika dopingpreparat genom hela sin karriär… spelar det då så himla stor roll att man byter kost i slutet av sin karriär? Tveksamt, de har ju ganska bra förutsättningar redan. Att de i dokumentären mår så himla mycket bättre (påstår de) kan ju bero på vad de åt innan. Triatleter är ju kända för att bli insulinresistenta på ålderns höst, så Gud vet vad deras “vanliga” diet är.
Min poäng är att kosten inte är det enda som spelar roll för fysisk prestanda. Särskilt inte på elitnivå.
Fejklyftaren Patrik Baboumian
“Vegan Poooooower” skriker Patrik i dokumentären när han gör ett nytt “världsrekord”
Intressant nog har Veganlyftaren varit så skadad de senaste 3 åren att han knappt har kunnat lyfta alls (info enligt hans egen öppna facebook-sida). Jag gillar ju strong men och har koll på killarna som tävlar i det och blev förvånad över att se Baboumian som “världens starkaste”, i min värld är det bara isländska Haftor Björnsson som gäller! Eddie Hall är bra också. Tittar man på Wikipedia var det senast 2015 som Baboumian vann något senast och det var “log walk”. Att framställa honom som en sån otrolig kraftkämpe är inte helt korrekt även om han presterade bra före han blev vegan.
En liten parentes; bara genom att wikipedia de olika atleterna ser man att de var ett tag sedan de presterade på topp, flera av dem är nu skadade eller har halkat efter på topplistorna.
“Har du sett en oxe äta kött?”
frågar Baboumian i dokumentären strax före ett klipp på när han välter en bil. Motfråga – har du sett en människa med fyra magar som kan tillverka ketoner av gräs? Kor är i ketos på grund av sin finurliga metabolism. Om vi skulle försöka äta som en ko skulle vi inte komma in i ketos och vi skulle snabbt må väldigt dåligt. Begreppet “Artegen” föda är ganska bra. Finns en del övertygande teorier kring människan som primärt karnivor och även asätare, vilket (tycker jag) stärks av nu levande urinvånare som primärt lever på rått kött, råmjölk och blod och inte har en enda av våra livsstilssjukdomar som vi har i väst.
Grottmålning på människor som jagar
3. Det grumliga blodet
I dokumentären får vi se hur grumligt blodet blir av att äta kött
Att fett transporteras i blodet förpackat i kylomikroner är en helt naturlig process, och vad som är hälsosamt blod eller plasma går inte att basera på hur vi tror att det ska se ut inne i kroppen.
Vi får även se den här ritade bilden på ett igenkloggat blodkärl
Vad vi vet är dåligt och inflammerande för blodkärlen är kroniskt förhöjda blodsockernivåer varpå diabetiker och pre-diabetiker har en kraftigt förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det börjar komma en del studier på de negativa effekterna av vegetabiliska oljor också.
När man tittar på diabetikers halskärl med ultraljud har de ofta mycket mer förträngningar än icke-diabetiker. På grund av att kroppen kontrollerar sin kolesterolproduktion och omsättning alldeles själv (utan statiner) påverkas inte kolesterolet särskilt mycket av kosten. Högre kolesterolintag ger högre kolesterolvärde initialt, men sen reglerar kroppen det till den nivå som behövs för reparation och underhåll. Är kärlen skadade sätter sig kolesterolet där som ett “plåster” tills skadan är läkt, men om det blivit en kronisk inflammation i kärlen blir det till sist förträngningar som ökar risken för stroke. Vanligt kött (ko, gris, lamm, kyckling) är inte inflammatoriskt, det är tvärtom det minst inflammationsdrivande livsmedlet varför de flesta som testar en hel-karnevorisk diet sänker inflammationsnivåerna i kroppen. Givetvis kan man reagera på proteinerna i kött (främst fisk och skaldjur) men det är mer vanligt att reagera på växtproteiner, nötter, fröer och spannmål. Detta är dock anekdotiskt och inte någon bra vetenskaplig bevisföring finns här, men det beror på att koststudier är så svåra att genomföra. Mycket “rött kött”-studier är genomförda på djur som inte äter kött, eller med information taget från frågeformulär.
4. Komplett protein
Att inte vara beroende av att äta berg av mat för att komma upp i kalorier och näring och att inte behöva äta hela tiden för att hålla sitt blodsocker stabilt är mer av en game changer tycker jag. Många människor har ett konstant övertriggat immunförsvar som tar sig uttryck i allergier, överkänslighet, magproblem, ledvärk, hormonella problem och migrän. Detta försvinner inte automatiskt med ändrad kosthållning. Dokumentären ger sken av att bara du går över till en vegansk kost försvinner alla hälsoproblem och du blir en maskin i gymmet. Även om det går att äta väl på en vegetarisk diet så gäller det att du vet vad du ska äta för att få i dig biotillgänglig näring.
Precis som de säger i dokumentären kan man få i sig massor med protein från växter, det är helt sant – du behöver bara få i dig aminosyrorna på något sätt men de flesta vet inte hur mycket ärtor och ris som motsvarar 100g nötkött. De flesta vet inte att du behöver äta en halv burk jordnötssmör på din macka bestående av vitt bröd (gluten) för att bilda en komplett aminosyraprofil motsvarande 3 ägg.
5. Serumnivåer av testosteron
En annan viktig punkt är det här med påstådda testo-ökningar på vegansk kost. Det är viktigt att tänka på att serum-testo mäter både fritt och bundet testosteron och för att veta hur mycket aktivt testo man har behöver man också mäta SHBG (sex hormone binding globulin) för om testot ökar men samtidigt är uppbundet är det verkningslöst. Det är därför blodprover för könshormoner kan vara normala för både kvinnor och män, samtidigt som det finns symptom på lågt testo eller östro. En annan sak på temat könshormoner är huruvida soja är en så potent fytoöstrogen som det sägs eller inte. I dokumentären negligerar de sojans hormonella effekter men det finns mycket studier på sojans positiva effekter på klimakteriebesvär och negativa effekter på små barn som ges bröstmjölksersättning baserat på soja. Det verkar onekligen som att soja ökar kroppens östrogennivåer med allt vad det innebär.
TLDR;
Jag skulle kunna fortsätta att ta upp varenda punkt i dokumentären och sätta den i ett nytt ljus, men jag tror att du redan nu förstår vart jag vill komma. The Game Changer är inte en neutral informativ dokumentär som vill inspirera dig till att bli ditt bästa jag, det är propaganda och informationen i den är skruvad till att tjäna ett specifikt syfte. Kanske mår du initialt bättre av ett kostbyte om det innebär mindre skräpmat och mer lagad mat baserad på vettiga råvaror, men jag hade inte räknat med några radikala prestationshöjningar bara av att ta bort köttet som de påstår i dokumentären…
Sedan undrar jag också varför de bara äter burritos hela dokumentären igenom. Om man bortser från veganbudskapet kändes The Game Changer lite som en reklamfilm för burritos…?
Lämna gärna en kommentar om du orkade läsa ända hit och berätta vad du tyckte om dokumentären. Var det något särskilt argument du föll för?
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Tack för din input om den här dokumentären Martina!? Jag köpte nästan budskapet fastän det gick emot vad jag tidigare lärt mig om kolesterol och ”inflammatorisk kost”. Kostråd är så motsägelsefulla och föränderliga, samt tydligt politiskt influerade att det är svårt att veta varken ut eller in.
I dokumentären togs människans tänder upp i jämförelse med andra omnivorer (hundar bla) som argument för att vi inte är skapta för att äta kött. Då slog jag bakut! De bortsåg ifrån att människan aldrig använt sina tänder till varken jakt eller strid (till skillnad från hunden tex). T.om vår föregångare, Homo Erectus, jagade med verktyg och började laga sin mat för uppskattningsvis 1 miljon år sedan. Människan är det enda djur som tillagar sin mat och självfallet speglar det hur våra tänder ser ut. Sedan hunden slog följe med människan för c:a 15000 år sedan den fysiologiskt anpassat sig till en stärkelserik kost alltmer lik människans, detta kan ses bla på hur tänderna förändrats. Vilken kost människan KAN leva på bör inte förväxlas med vilken kost som är bäst för vår hälsa.
Tack för en inspirerande blogg Martina!?
SMART, tack Lisa det var en väldigt bra poäng! 🙂
Jag är så tacksam för att du tog dig tiden att skriva inlägget ?
Tänkte på dig när jag såg inlägget, typ vad skulle hon sagt?.
Tack för att du skrev om alla frågetecken jag hade. Känns skönt att läsa att mina misstankar kring både laguppställningen i filmen och idéerna var riggade.
?
Kinesiska artiklar visar att det kan förekomma syntetiska steroider (metyltestosteron) i fisk
Jag tyckte det var intressant det dom sa om kortisol, stämmer det?
Jag tyckte det var intressant det dom sa om kortisol, stämmer det?
Hej Martina, l
Vill börja med att säga att jag ÄLSKAR det du gör!
En fråga lite offtopic, jag hoppas du vill ta dig tid att svara på;
Jag är keto och styrketränar mycket, vissa dagar har jag behov av proteinpulver för att det är smidigt att ta med sig på resande fot istället för kött (behovet av kyl). Jag vill ha ett pulver som inte är mejeri/ägg-baserat.
Min fråga är vad du har för åsikt om biffprotein-pulver, är det något att hålla på med eller är det kasst?
som detta: https://www.bulkpowders.se/beef-protein-isolate-97-hydrobeef.html
Min känsla säger att det borde vara mycket kemikalier/gifter i framställning osv.
Jo jag tror du kan käka biffprotein, det funkar nog! 🙂
Jag blir både road och beklämd när jag läser kommentarerna här inne. Vegetarisk kost är “ett långdraget självmord”, skadlig för hälsan, alla veganer är sjuka jämt etc etc… Jag tror att de allra flesta, oavsett matpreferenser, vet att till exempel socker, härdade vegetabiliska oljor och sönderprocessad mat är dåligt för hälsan. Själv äter jag helvegetariskt och mår helt fantastiskt av det. Mitt sötsug är HELT borta, jag har hög och jämn energinivå, bygger muskler betydligt bättre än innan, sover bättre, bättre hud, hår och naglar och är aldrig sjuk trots dagisbarn hemma. Utmärkta värden, får i mig allt jag behöver och mer därtill. Äter grönsaker av alla sorter, baljväxter, frukt&bär, fullkorn, nötter och frön samt mängder av örter och kryddor. Inga halv-/helfabrikat, ingen olja, mkt lite tillsatt salt. Äter mycket bättre (godare!) än när jag även åt animaliskt. Min mage, som krånglat mina första 32 år i livet, går nu som en klocka. Ingen “pippifågel”-mat, stora rejäla portioner med riktig MAT. Det funkar för mig, men jag har inga problem med att andra äter på annat sätt. Älskar du biff, smör och bacon och mår bra av det så grattis, härligt att du hittat din grej! Jag skulle inte komma på idén att härja runt som vissa av er gör. Ibland kan det vara nyttigt att prova på att vara lite ödmjuk ?
Jag har läst flera artiklar om att kött, framförallt gräsbetat, inte är inflammatoriskt. Jag har också läst att kött är neutralt, varken inflammationshämmande eller inflammatoriskt. Carnivore eller bara nötkött, salt och vatten rekommenderas av en del om man har inflammatoriska eller autoimmuna sjukdomar. Jag funderar själv på att gå över till nötkött-salt-vattendiet för att hämma autoimmuna reaktioner.
I Sanna Ehdins bok “Sannas Matbok för den självläkande människan” finns en lista med råvarors IFD-värde (inflammationsdämpande värde). I denna lista har allt kött ett minusvärde, vilket innebär att de anses vara proinflammatoriska. Jag har också läst i skvallerblaskor att kött är inflammatoriskt, vilket säkert handlar om agendasättande journalistik. Vet du hur relevant IFD-värdet är samt utsagor om att kött är inflammatoriskt?
Det finns ingenting som är “antiinflammatoriskt”, finns ingen vetenskaplig konsensus kring det. Däremot tål de flesta till exempel nötkött väldigt bra, så kroppen får en chans att läka. Kött är vad vi har evolverats för att äta, även rått kött och fermenterat kött. Många mår väldigt bra och kan läka kroniska sjukdomar.
Har inte sett, o kommer inte att se filmen. Är jättetacksam för din detaljerade analys , o du får gärna skriva om fler saker som påstås.
Det är analyser som denna jag försöker få några unga vegetarianer att ta till sig. Du o dina tydliga belysningar behövs!
Menade unga veganer.
Tack Martina för att Du finns och ger oss professionella råd och gör bedömningar med integritet. Ovärderligt!
Haha JAG SKA HA MIN FLINTASTEK!!! här snackar vi propaganda a la Arla. Ta det lugnt, inte så himla farligt att äta hälsosamt.
Spännande läsning! Tack! Intressant när du lyfter direkt faktafel.
Tycker det är jätteintressant att läsa när du krossar såna här dokumentärer eller artiklar! Jag äter keto och vet att det har stora fördelar och köper den forskningen lättare, men har aldrig testat att äta veganskt så vet inte hur det skulle påverka mig och är naturligt väldigt skeptisk..
Men, jag antar att det är samma sak med tex the Magic pill på Netflix, och artiklar som förespråkar kött och fett att det finns både intressekonflikter och tveksam forskning. Ser du på såna artiklar och dokumentärer på samma sätt? Eller letar du forskning som backar upp då? Skulle vara kul om du gjorde något liknande på den forskningen.
Stort tack för att du delar med dig och dina böcker är superbra!
Magic Pill är uppbyggd på ett helt annat sätt än den här dokumentären. Jag är inte intresserad av att titta på forskning som “backar upp” olika saker, jag är bara intresserad av hur det är. Det är därför jag själv är forskare.
Tack för ditt arbete med recension av filmen!
Filmen var verkligen övertygande och jag fick faktiskt värja mig för mycket av det som nämndes. Dock funderade jag mycket på det som INTE nämndes, FETTET! Det utgicks från att överkonsumtion av animaliskt protein skulle ge massor energi…
Och glorifieringen av gladiatorerna, suck..
Jag kommer fortsätta att inte vara vegatarian men ska definitivt dra på mejeriprodukterna.. Fan ta den goda osten!
Fram till för ca ett halvår sedan var jag vegan och hade varit så i ca 5 år. Hade jag sett filmen då hade jag köpt allt de sa.
Jag tror det var ett halvår eller så innan jag slutade vara vegan som min flickvän på något sätt fick mig att läsa lite från Martinas blogg om olika faktiska fakta (vilket jag då inte accepterade att det var) om veganism. Shit vilken hemsk människa den där Martina var..hur kunde hon säga sånna saker om veganismen, hon sa ju helt emot alla de där “hälsosamma” människorna inom den veganska rörelsen…long story short, jag äter idag i stort sett keto/carnivore och mår så mycket bättre än vad jag nånsin gjort.
Tack Martina, för blogginlägg som den här. Det fick iaf mig att börja ifrågasätta vad köpt som “sanningen”.
Hejja dig!!! 😀
Härligt, Nathalie! Välkommen i hälsoklubben! 🙂
“De har tränat hela sina liv och att ligga i absoluta toppen inom en sport är i princip alltid lika med doping. Alla idrottsstjärnor är dopade och får hjälp med dopingen av läkare som kan ge dem “medical grade” preparat i exakt rätt doser”
Jag gillar ofta dina resonemang men undrar vad du har för belägg för ovanstående? Är alla toppidrottare i alla sporter helt plötsligt dopade?
Helt plötsligt, det är väl sedan gammalt 🙂
Du är bäst som vanligt!!! Tack för dissektionen. Nu har jag lite argument nästa gång detta trycks i ansiktet.
Fantastiskt Martina,
att du orkar skriva så sakligt om all denna uppblåsta propagande.
Stort tack
Herman
Har inte sett dokumentären men vart nyfiken på ditt inlägg om den, underhållande och lärorik läsning =)
Alltså fy faaan va bra Du är!!!
Tack!
Reklamfilm för burritos ???
Tack Martina ❤
Nog är man trött på alla dessa vegan-dokumentärer.. men har du sett the magic pill? Finns på netflix. Jag blev totalt överrumplad över hur mycket bra fakta de lyckades få fram samt att de dementerar en del vego-myter. Kan rekommendera =)
Ja grym film!!
Mår superbra på kött. Kan äta väldigt mycket utan att det ger negativ effekt på vikt eller mående. Men rått kött ger mig vansinnig magvärk. Älskar råbiff egentligen och tänkte att magen kanske vänjer sig.
Äter inte alltid ekologiskt och sällan gräsbetes. Äter fulkött och giftsmör. Men annars fuskar jag aldrig. Inte ens på bröllop eller kalas.
Men om man skulle köpa extremt mycket godis, kakor och pizza och vräka i sig. Hur lång tid tar det att återhämta sig på alla plan? Vikten går ju att rätta till, men inflammation och andra faktorer tar längre tid och större skada misstänker jag?!
Skulle inte våga själv!
Jag har faktiskt aldrig någonsin sett en frisk och fräsch vegan irl. Samtliga har haft svampangrepp, akne, återkommande sjukdom osv.
Är alltid veganerna som är sjukskrivna för influensa.
Är fullkomligt övertygad om att veganism är lika vansinnigt som att köra ner för ett stup. Ett långdraget självmord.
Alla som säger att vi inte är rovdjur, att vi inte kan jämföras med vargar. Mycket möjligt. Vi är ju människor, en art som sticker ut i mängden.
Skulle kalla mig asätare, som en gam.
Orkar inte se den filmen. Orkar inte bli ledsen och bedrövad över den största lögn som finns i dagens tid.
Det händer inget om du tar en dag och vräker i dig pizza, du är återställd inom någon dag om du är metabolt frisk 🙂
Jag har inte sett dokumentären, och kommer inte att göra det, räcker att läsa det här. Tack för att du tar dig tid att förklara och analysera! Jag har i perioder ätit veganskt och åt vegetariskt i 10 år. Sedan jag började äta kött (keto) förra sommaren, har jag blivit (förutom återfall i socker vilka är ett bra bevis på att jag får ondare av socker också) så mycket piggare! Det enda sättet jag mådde bättre på utan kött var moraliskt för att jag hörde överallt att det var det bästa för miljön. Men samtidigt levde jag på soja, dubbelmoralen där liksom. Sedan vet jag att sojan är värst som djurfoder för miljön, men nu köper jag ofta gräsodlat kött från bla gården som My pratade om i Sockersystrar. Det var när du var med i deras podd och jag hörde hur otroligt intelligent och påläst du var som jag vågade sluta äta vegetariskt!
Lär mig så mkt av dig. Tack!
Bara förstå att vegansk kost är det bästa. Hur kan man inte se det?
Hur kan det vara den bästa dieten när man får göra avkall på sin hälsa? Dessutom förstör ju den dieten det naturliga kretsloppet.
Mycket välskrivet och intressant (även för mig som aldrig ser på Netflix).
Stämmer det att tillskott av grundämnet Bor (eng. Boron) sänker SHBG och därmed ökar fritt testo?
Jepp, jag orkade läsa hela vägen och är tacksam för din genomgång. Har inte sett filmen (har inte Netflix) men anser att vegantramset behöver få allt mothugg i världen. Kosten är inte naturlig utan skadlig för såväl hälsa som miljö. Att man bara kan få för sig att en helt annan kost än den vi utvecklats av att äta skulle vara nyttigare är helt befängt. Men det är som vanligt starka ekonomiska intressen som ligger bakom. Att man förstör såväl människors hälsa som planeten struntar man i.
Helt rätt!!!
Vegantramset? Det här var en av dom mest outbildade kommentarer på länge, har du bott under en sten dom senaste åren? Att köttindustrin är den största miljöförstöraren kan väl inte ha undgått någon? Orkar inte ens bemöta resten av dina påståenden men jag uppmuntrar dig till att utbilda dig mer inom dessa områden.
Din kommentar visar med all önskvärd tydlighet vem som behöver utbilda sig och det är inte jag. Jag har de senaste femton åren sysslat just med detta när det gäller kost och hälsa. Jag rekommenderar dig att börja läsa det Martina skriver. Hon är mycket kunnig inom ämnet och hade du läst hade du förstått att veganism är skadligt för såväl människa som miljö. Ett annat tips till dig är att läsa den amerikanska psykiatrikern Georgia Ede. Hon har specialiserat sig på kostens betydelse för hjärnhälsan och har kunnat konstatera att vill man ha en god hjärnhälsa ska man inte vara vegan. Här får du, snäll som jag är, en länk till hennes hemsida: https://www.diagnosisdiet.com/ Lycka till med din förkovran!
Varför har många människor övertriggat immunsystem? Jag har det. Har uteslutit det jag inte tål (mjölk, gluten, ägg mm) i två år. Mår superbra! Men immunsystemet är väl fortfarande vara övertrriggat fast jag inte äter det jag inte tål?
WOW!!! Vilken sjukt bra bloggpost och SÅ skönt att kunna gå tillbaka till när man blir ifrågasatt varför man inte tycker vegansk mat är jordens frälsning.
TACK MARTINA!
Jag har inte sett dokumentären än men tack för en utförlig sammanfattning och för att du tar dig tiden att bryta ner den – älskar sånt här 🙂 “Har du sett en oxe äta kött” ?♀️
Tack för en utförlig analys och speciellt att du visar hur viktigt det är att kolla upp vem som står bakom studien?
Bästa Martina,
tack för info och ser gärna fram emot ännu mer faktaspäckad info om vegan vs carnivore.
Jag fyller snart sextio och har ätit strikt LCHF/carnivore sedan en prediabetesdiagnos för fem år sedan. Mitt blodsocker blev perfekt en vecka efter att jag bytte kost. Är verkligen strikt, har inte ätit en sockersmula/stärkelse på fyra år. Gissa hur kul det är att sitta på middagar hos jämnåriga vänner som andäktigt berättar att de har slutat att äta kött och bjuder på “köttbullar” utan kött med gud vet vilka ingredienser. Eller när vännerna meddelar när de bjuds på middag att de blivit vegetarianer/veganer och kräver den sortens mat. Senast vi bjöd på middag kunde jag själv inte äta en matbit av det jag lagat på mina gästers uppmaning.
Jag är uppriktigt oroad över den här kolhydrattrenden som jag misstänker kommer att göra många vänner både fetare och sjukare. Till saken hör att jag var själv vegetarian som tjugoåring och kommer ihåg hur upprörd jag blev när en god vän som är tandläkare berättade att vi omöjligt kunde vara utrustade med så starka tänder och käkar om vi inte varit designade för att äta kött. Jag är dessutom medlem i ett yogakollektiv som det blir allt svårare att förhålla sig till, mycket mindre äta måltider med. Inför mina yogavänner lever jag ett slags dubbelliv, att inte skada, djur eller människor, är en viktig beståndsdel i yogafilosofin. Jag fightas dagligen med det här problemet samtidigt som det inte finns något hälsoskäl för mig att ge upp min livsstil. Jag mår bra och ser enligt uppgift tio till femton år yngre ut än min verkliga ålder. Dessvärre är det inte så jättelätt att byta ut alla vännerna i sextioårsåldern, men ofta känner jag mig attraherad av att bara dra mig tillbaka, att slippa de ständiga konfrontationerna och förklaringarna, alldeles särskilt som jag alltid dragits med konflikträdsla. Det blev långt det här och jag kan nästan ana vad du tänker: skippa offerkoftan och come clean. Men jag skulle också önska fler faktagrundade argument varför det är tokigt att go vegan som jag vet att du sitter inne med. Varmt tack för en innehållsrik blogg, jag har lärt mig så mycket av dig.
Vänligen Maria
PS underbart med professorn på KI som tog bladet av munnen och sa vad han tyckte om EAT Lancet och köttätande i Svd https://www.svd.se/kott-av-god-kvalitet-ar-naringsrikt-och-nyttigt
Känner med dig, Maria. Har själv varit vegetarian/vegan tills hälsan sade stopp. Visst ska vi sträva efter att inte skada djur men ska vi bara äta mat som garanterat inte medfört att något djur dött kommer vi att svälta ihjäl. Om du inte redan läst den kan jag rekommendera Lierre Keiths bok Vegomyten. Hon var själv vegan tills hon fattade. Boken verkar slutsåld på svenska men finns på engelska (The vegetarian myth).
Har läst och försökt få mina yogavänner att läsa, dessvärre utan resultat. Yogakulturen är stark.
Hej Maria,
Vi kan bli kompisar. Jag äter gärna kött och tycker om yoga. 🙂
//H
Hej Maria,
Yogans filosofi om att inte skada begränsar sig inte till djur och människor utan omfattar allt levande vilket inkluderar växter. Att inte äta något alls skulle däremot innebära att skada människan.
Mvh,
Gabriel
Tack för din öppenhjärtliga kommentar Maria. Det är verkligen inte lätt att byta till en avvikande livsstil i vuxen ålder. Men man mår inte heller bra av att känna att man lever dubbelliv. Så mitt råd till dig är att du lite försiktigt då och då, när det passar, berättar om din hälsoresa. De flesta kommer att bli nyfikna och ställa frågor. Berätta då om all forskning du läst och vad du praktiserat av allt du lärt dig. Det märks på din kommentar att du är en snäll och omtänksam människa, så om du bara är dig själv så kommer det gå fint. Det är ju knappast så att du plötsligt struntar i djur och natur, eller hur?
Kram och lycka till!
Slaaaayyyy ??♥️
men fortsätt att äta en av världens mest intelligenta djur som få leva 3-4 mån innan slakt (gris). förneka klimatet, orka inte ens gå in på det för jag hoppas du redan fattat det, utgår från det iaf.
samtidigt som denna strongman har varit skadad mkt, tror du på riktigt att det är helsosamt att lyfta och träna som dem gör? det var en poäng att man kan bli stor och stark utan att äta kött, du uppfattar tydligen detta helt fel enligt mig, men som med allt annat här i livet så pick your side för tydligen finns det inga andra alternativ..
ta en titt på detta där han sitter och argumenterar med en som du 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=s0zgNY_kqlI
Slaktgrisar blir ca 6-7 månader gamla när de slaktas då vi har en lag som kräver högre avvänjningsålder hos smågrisarna än inom andra länder i EU. Väger då a 100kg. Vill man ha mer fett på grisen väntar man några månader till ca 130kg. Detta gäller för köttproducenter, hemma på gård för eget bruk så slaktar vi oftast äldre grisar lagom till älgjakten och jul, en spädgris mycket sällan…