• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Workshop med @maria.cerboni ❤️ Vi kör en he Workshop med @maria.cerboni ❤️ 

Vi kör en heldags-workshop för dig som vill bli ännu mer förankrade i dina goda vanor, men också för dig som halkat av banan och behöver en omstart!

NÄR? 
Lördag 4 mars

VAR?
Göteborg- södra skärgård

BOKNING!
Gå in på www.corpo.se/store (direktlänk i stories, highlights + på länken i profilen under rubriken Events) 

Hoppas vi ses! 🥰
✨ I väntan på min nästa GAPS-satsning kommer ✨ I väntan på min nästa GAPS-satsning kommer det ett litet reklamavbrott för min samarbetspartner@gutfeelinglabs ✨ 

De hjälper dig att analysera din tarmflora samt har tagit fram ett grymt anti-SIBO tillskott som heter "GutClear". Jag vill reklama båda två för tarmfloreanalysen gör att man kan se att det faktiskt GÅR att påverka sin tarmflora väldigt mycket, både genom kost, beteenden & även känslomässiga tillstånd: stress är t.ex döden för tarnfloran! 😵

✅ GUTCLEAR MOT SIBO 
GutClear är ett kosttillskott som du häller i ett glas vatten varje dag i 10 dagar. Det minskar bakterietillväxten i tunntarmen som ger en svullen, öm och ledsen mage. Flera av er som läser här har också berättat om minskat sötsug! 👌

Misstänker du SIBO (krånglig, konstig mage) så kör en kur GutClear vettja! ❤️ 

@Gutfeelinglabs är ett svenskt företag med bas i Lund som verifierat effektiviteten av GUTCLEAR i mänskliga tester. Har du SIBO är det därför ganska troligt att GutClear kommer att ha effekt på dig! 

Är du bara nyfiken på tarmfloran efter en lång period av en viss diet, ett gäng antibiotikakurer eller bara vill kolla läget så kan du beställa ett test av din tarmflora på gutfeelinglabs.se ✌️

✅ VAD DU FÅR VETA (TEST)
Dina hälsosamma bakterier, sjukdomsalstrande bakterier, artrikedom och potentiellt skadliga bakterier. 

Att bara fylla på med probiotika eller massa fibrer blir lite i blindo eftersom man inte vet riktigt vilka bakterier man göder... finns ju riktigt skadliga som h.pylori men även e.coli som vi vill hålla kort och verkligen inte tillåta att vandra uppåt i tarmkanalen....

✅ RABATTKOD
NEXTLEVELGUT ger 20% rabatt på allt! Anges i kassan! ☝️

Berätta gärna om du testat din tarmflora eller har erfarenhet av Gutclear, jag är supernyfiken!! 🤗
Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS-dieten som har rykte om sig att kunna återställa bakteriefattiga & lite  trassliga tarmar för att i sin tur påverka den viktiga kopplingen mellan tarmen & hjärnan, men 3v har gått sedan jag påbörjade den inledande fasen av dieten & sedan dess har det mesta gått i motsatt riktning (åt helvete alltså 😅) 

Men det var faktiskt väldigt intressant för i samband med mina personliga strävanden kämpade jag med strulig rå-data till en vetenskaplig artikel & bankade huvudet i tangentbordet när ingenting gick ihop! 

Det var då jag insåg en viktig grej i livet såväl som i forskningen, nämligen att det spelar VÄLDIGT stor roll hur vi viktar variabler, alltså värderar effekten av saker realistiskt. Det finns liksom gränser för vad t.ex en kostförändring kan åstadkomma (hur "perfekt" man än äter) särskilt som en isolerad parameter!

Just kost är nog för övrigt det allra vanligaste att övervärdera på bekostnad av allting annat...😬

Inom statistiken använder man därför "vikter" pga variablers olika tyngd. Översatt till livsstil är det typ hur mkt man kan kvitta en dålig vana mot en bättre. Vissa är optimister & viktar sina goda vanor högt, trots uppenbara krafter i motsatt riktning, vilket visar sig genom sparsamma resultat.

Det kan förstås lägga grunden för uppgivenhet, även om jag tror att motmedlet är ärlig granskning av både resultaten & livsstilsfaktorerna ✨i kombination ✨ Så därför skrev jag en halv roman om det här på bloggen med idéer på åtgärder, om du vill nörda in på VAD som faktiskt spelar roll och inte! (Länk i profilen 👆)

Det är högst relevant i forskning såväl som vardag, så det var slående att se det i min egen forskningsdata! Som upplagt för att jag skulle se nånting hos mig själv lite tydligare, presenterat som aviga r-värden...😅

MEN OM GAPS! ☝️
Har inte gett upp, bara haft problem att få nog med energi utan att krascha som en utsvulten sparv efter ett tag... I ketos & allt är känslan att tanken är tom! Just me? 🧐 Det brukar hända vid livsmedelsbegränsning men har också ganska hög förbränning 🔥 (ingen hypertyreos eller så!)
Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetr Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetra ute (direktlänk i stories! 👆) vi pratar om post-covid deppen som många (inklusive vi själva) tycks ha drabbats av och reflekterar lite kring varför och hur man kan ta sig ur gropen. Inget träningssnack alltså utan ett avsnitt om hormonella system kopplat till stress, utbrändhet och livssituation. Enjoy! ❤️
  • Home
  • Personligt
  • Kost & Hälsa
  • Skev uppfattning om hälsa

Skev uppfattning om hälsa

22 October, 2019 58 Comments Written by Martina


En oroväckande måltid?

Jag har faktiskt aldrig fått en orolig fråga kring till exempel Barbells proteinbars, lösgodis, Marabouchoklad, kanelbullar, propud eller processad färdigmat. Det är aldrig någon som oroligt frågat mig hur många proteinbars som är okej att äta i veckan. Däremot har jag fått många oroliga kommentarer kring ägg, norsk odlad lax, bacon och feta köttbitar. Det är som att det finns en skräck kring vanlig mat och totala skygglappar för syntetisk och processad mat.


Det är helt klart hälsosammare att äta norsk, odlad lax och Eldorado-bacon varje dag i veckan än att äta proteinbars, kanelbullar och lösgodis. Det känns som att många glömmer att socker och vegetabiliska oljor är många gånger värre för hälsan. Det är därför jag inte har något problem med att äta kött och fisk av sämre kvalité för jag äter ändå (nästan) aldrig något annat dåligt. Socker, mjöl, processade livsmedel hålls till ett minimum hemma hos mig, så det är ingen idé att överdriva nojjan kring matens kvalité när vi bor i Sverige. Jag köper lite gårdskött (från Orust och Lilla Edet) när jag har möjlighet, och det blir allt oftare, men det blir också Lidl och billigare varianter. Lidl säljer för övrigt Gröna Gårdar!

Alkohol, socker & utebliven träning ett större problem

Jag får heller aldrig någon fråga kring alkohol, det är många som dricker vin till maten flera gånger i veckan eller öl varje helg. Även det är skadligare för kroppen än att Eldorado-bacon. Bilden av vad som är nyttigt är helt skevt. Likaså det här med att “vila sig frisk”, “vila sig i form” eller vad många nu håller på med. Träning är en friskfaktor. Inte neurotisk, kompensatorisk cardio såklart utan rörelse – yoga, simning, crossfit, styrketräning, dans, cykling eller vad man nu gillar för våra kroppar är designade för daglig och varierad träning. Det är bra för alla och alla kan röra sig på sin nivå!

Otillfredsställande “clean eating”?

Min hypotes är att många vill ge sken av att vara nyttiga och lever på grönsakssmoothies, sallader och små cleana måltider med massa fräscha grönsaker och får en otrolig fett och proteinhunger som inte går att mäta. Hjärnan söker med ljus och lykta efter MAT, KALORIER och där kommer cravings in i bilden med godiset, kanelbullarna, proteinbarsen och alla propuds och smaksatta kvargar. Alla nötsmör också för den delen. Och med det kommer oron? Maten mättar inte? Kvinnor som lever på proteinbars, kvarg och fröknäcke.

Det här bokomslaget gick inte hem i Norge! 

Det finns något “maskulint” över riktigt mat, och såklart att det skulle vara lite farligt också. Fröknäcke och kvarg är mjukt och oskyldigt. Äta som en pippi fågel.

Näringstät föda framför allt

Det tänket har jag fått från Maggan. Inte missunna sin kropp näring. Någonsin. Näring, näring, näring. Då behöver man varken panikäta en proteinbar eller kompensationsträna med massa cardio!

Jag tycker inte att Eldoradobacon är det bästa man kan äta, men hellre det än att riskera hungerattacker eller att det ska bli världens prestige i att äta så “nyttigt” att man blir fettsvulten och går bananas inne på Ica och kommer ut med en påse godis. Jag är inte eld och lågor över mejerier heller men det har hänt att jag har köpt 40%ig grädde som matsubstitut när jag har åkt bil långt nattetid och allt som finns är olika mackar. Då tar jag grädden hellre än en sunkig korv fylld med mjöl för att grädden är närmare “whole foods” med mjölkfett i som är nyttigt för mig.




Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!

Jag finns även på Patreon

Swish: 0730651281

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Kost & Hälsa, Personligt
hälsa, keto
Similar posts
  • Guide: Livsstilsinventering! — Ny uppdatering finns längst ned om hur man gör med uteblivna samband, hur man loggar scrollande och hur man kan tänka kring faktorer som är kraftfullare än alla andra tillsammans! Det här inlägget handlar om hur du hittar vad som är fel med din hälsa! Jag vurmar starkt för livsstilsinventering som metod för detta och [...]
  • Vad är nyttigt? | Om ogrundad “... — Det här inlägget handlar om ogrundad “hälsofakta” och hur man kan tänka mer rationellt kring t.ex kost. Det var efter att jag spanat runt hos olika hälso-influensers som jag slogs av hur ovanligt det  är att få en djupare förklaring eller reflektion kring påståenden som serveras. Mycket presenteras bara som olika påståenden efter varandra, och [...]
  • Forts på “Åldrandets gåta”... — Här är den utlovade fortsättningen på inlägget om “Åldrandets gåta!” I det här inlägget presenterar jag några vetenskapligt bekräftade metoder för att “åldras baklänges” eller hålla sig så frisk som möjligt, så länge som möjligt. Åtminstone tills läkemedel mot åldrande blir tillgängligt om 20 år! När det gäller “anti aging”-hacks så tror jag personligen på [...]
  • Omfattande gratis ketoguide! — Inlägget innehåller köplänkar till mina böcker! Hej vänner! ❤ Så roligt det är att blogga lite igen! Att kunna ta lite mer plats, och inte behöva begränsa mig till instagrams ynka 2000 tecken… här är det bannemej ingen som säger att jag använder för många ord! Så skönt! 😄 Hur som helst ramlar det fortfarande [...]
  • SUMMERING: Veckans biohacking-föreläs... — Hej vänner! Den här veckan  har varit föreläsningsvecka för mig, då jag har fått chansen att träffa flera av er som läser här och följer mig på instagram! ❤ Det är först nu som jag tycker att det verkligen märks att pandemin är över, för jag gjorde några föreläsningar under våren (universitetssammanhang) och då var [...]
The Game Changers | Mina kommentarer
Biohackerkaffet | Nootropiska Svampar

58 Comments

  1. Anna Anna
    2 November, 2019    

    Fantastiskt bra inlägg! Jobbar med hälsokonsultationer och uppfattar att senaste ”trenden” är att minska intaget av kött och äta mer vegetariskt. Vilket för de flesta innebär ett ökat intag av kolhydrater och ökat sötsug. Upplever att många är rätt okritiska gällande kosttrender, men trots det kritiska till att äta naturlig och oprocessad mat. Som sagt, synen på mat och motion har blivit skev…

    Reply
  2. Lina Lina
    27 October, 2019    

    Jag älskar bokomslaget!! ??

    Reply
  3. Ic Ic
    24 October, 2019    

    Idag kom nya FunMed tidningen 🙂

    Reply
  4. Katja Katja
    24 October, 2019    

    Men… är der inte allra bäst att välja den bästa nyttiga maten? Det finns ju t ex bacon utan nitrit. Och varför äta kött/mjölkprodukter från djur som är uppfödda på spannmål/soja när vi i Sverige har kravmärkt kött som får ytterst lite kraftfoder? Varför ära billig odlad lax, som är uppfödd på pellets samt fullproppade med antibiotika, när det finns bättre alternativ?
    Du kan vara en förebild även här!
    /häslningar prettoäterskan 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      27 October, 2019    

      Det är inte poängen med inlägget.

      Reply
  5. Aila Aila
    23 October, 2019    

    Och idag på jobbet hade jag en diskussion med folk som påstår att man ska sluta äta kött för att då får man artrit minsann. ??‍♀️. Herregud säger jag bara ?

    Reply
    • Elisabeth G Elisabeth G
      23 October, 2019    

      Hälsa dem, Aila, att jag, som har psoriasisartrit, mår bättre ju mindre kolhydrater jag äter. Keto är det bästa för mig.

      Men jag tror att det är så här att “livsmedels”industrin strävar efter att tjäna pengar i oskön förening med vanligt folk som gjorts sockerberoende och därför gärna vill rättfärdiga sin egen kosthållning.

      Reply
  6. Marie Lusardi Marie Lusardi
    23 October, 2019    

    Så bra skrivet. Det är fullt normalt att äta kvarg, frukt, godis och kakor på jobbet. Det tjatas om att man ska äta kakor på möten. Unnar du dig aldrig något får man höra. Jo god mat, riktig mat. Kakor och godis verkar vara som en belöning för dom flesta, jag försöker med att det finns annat än att äta man kan belöna sig med. Sen vet jag också att man kan äta av olika anledningar, om man är trött, arg och ledsen. Då verkar det inte hjälpa att man ätit bra mat. Känslorna tar över (lite att jobba på ).
    Jag berättade (tyvärr) om mina enl. läkaren alldeles för höga kolesterolvärden. Ja vad är det vi sagt åt dig om att äta som du gör får man höra nu. Ska ta nya prover i slutet av novembet. Enl. läkaren kan man inte äta sig till mina värden utan han tror jag har genetiskt högt kolesterol och vill jag ska ta medicin. Har dragit ner på smör och äter lite andra fetter.
    Har ni andra som äter mycket fett fått högre kolesterolvärden?

    Reply
    • Martina Martina
      23 October, 2019    

      Vad ligger det på då?

      Reply
      • Marie Lusardi Marie Lusardi
        23 October, 2019    

        Total 9,0
        Triglycerider 0,9
        Hdl 1.9
        Ldl 6,8

        Har ätit mindre smör ett tag och mer kokosfett och talg.
        Avocadoolja och olivolja. Och mycket ägg såklart?
        Vet inte om kolesterolet ändras beroende på vilket fett man äter.

        Reply
        • Martina Martina
          23 October, 2019    

          Jo, och också på inflammationsgrad och hur man tränar 🙂

          Reply
          • Marie Lusardi Marie Lusardi
            23 October, 2019    

            Vilket fett är bäst att äta om man är ute efter att få ner Ldl och totalen. Och hur tränar man bäst, antar att lugn träning är bäst eller?? (För mig inför nästa provtagning)

            Reply
            • Martina Martina
              23 October, 2019    

              Jag vet faktiskt inte för egentligen påverkar inte kolesterolet i maten nivåerna så mycket utan det beror på andra saker om det blir väldigt högt. Jag har sett folk med 15 i totalkolesterol utan att det har varit några som helst problem, så är man frisk i övrigt är det helt lugnt. Problemet är ju om höjningen kommer av att något är fel i kroppen, om det är någon inflammation på gång eller man äter någon medicin som ger skeva blodfetter.

              Reply
            • E E
              24 October, 2019    

              Hej Marie,

              Läs på om Lean Mass Hyper Responders, LMHR. Finns en sluten Facebookgrupp för oss som hör dit som jag varmt rekomenderar. Där ser du att vi inte är ensamma och om du googlar på det så får du massor av förklaringar varför en viss procent av vi som äter en högfettkost med minimalt med kolhydrater får denna blodfettsprofil. Jag har provat lägga om kosten och ätit mer kolhydrater en tid samt provat att minska mängden mättat fett och öka fleromättat för att sedan göra nya mätningar. Värdena såg “bättre” ut men jag mådde sämre. Nu är jag rätt övertygad om att dessa värden inte skulle vara oroväckande för mig utan känner mig trygg med min blodfettsprofil. (Har ännu “värre” värden än dina). Upplys din läkare om denna term också. Om hen är intresserad av sitt jobb kommer hen att bli intresserad och läsa på.

              Reply
              • Carin Carin
                28 October, 2019    

                @E: Vad heter facebookgruppen?

                Reply
                • E E
                  29 October, 2019    

                  Den heter LMHR 🙂

                  Reply
    • Carin Carin
      23 October, 2019    

      Med smör grädde och talg går mitt ldl upp.

      Reply
  7. Ic Ic
    23 October, 2019    

    Av en händelse dök begreppet Säröbomber upp idag, inser att jag måste skriva ett “kostkontrakt” i händelse av min oförmåga att göra mig hörd. Fasiken heller att de ska mata mig med socker 🙂 och vem sover på socker? Alltså den här är från Läkemedelskommittén, version 2018-02-01
    https://www.rvn.se/contentassets/9b182a36f2b942609c401e8c1080a393/metodgemensamt-material/7.a-sarobomber—energirika-fruktdrinkar-flik-7.pdf

    Reply
  8. Margareta Margareta
    23 October, 2019    

    Är inne pa min 5:e vecka LCHF och 5:2 och är yr, ganska hängig och har stora fläckar (utslag) som kliar. Bor i Spanien sen 33 ar, var vegetarian förr av hälsoskäl. aldrig smakat sprit. 56 kg och nu 87 kg och har provat allt gott här, mat och dryck. Vill veta om mina problem beror pa all medicin jag ätit sedan barn, eksem och astma. Läkarna skickade mig hit till Sierra Nevada, Granada och kan rekommendera klimatet för astmatiker. Tidigare i Sverige var jag mer pa sjukhus än hemma och blev insmörjd med cortisonsalvor dagligen. Jag tröstar mig med att utslagen är en rening som kroppen behöver och det blir lättare att överleva. Har ni erfarenheter av att man känner sig matt och yr, som jag?

    Reply
  9. Magnus Andersson Magnus Andersson
    23 October, 2019    

    Tack så mycket för att du tog upp dokumentären. Såg den igår. Jag blev minst sagt förundrad över resultaten den uppvisade, och jag började tänka på om jag skulle prova äta lite annorlunda. Fint att du gör mig trygg på att jag är på rätt väg. Din kropp är ju ett ypperligt argument för att det funkar med keto och kött.

    Reply
  10. Lotta Löwenhielm Lotta Löwenhielm
    23 October, 2019    

    Där slog du huvudet på spiken! Kan bara hålla med, allt du skriver. Läste nyligen en skräckartikel av näringsfysiologen Ingrid Larsson, där hon påstod att hjärnan behöver tillfört socker för att kunna fungera!! Skrev att hjärnans verksamhet minskar, man tänker långsamt, blir trött, får höga blodfetter, högre blodtryck, ökad risk för typ 2 diabetes om man äter LCHF!!! Konstigt att hon får stå oemotsagd!!

    Reply
  11. Erika H Erika H
    23 October, 2019    

    “Äta som en pippi fågel” – klockrent, som alltid från dig! Finns direkt några personer som dyker upp i huvudet som är livrädda för “maskulin” mat. Nej, tacka vet jag kött och hemslagen béa 🙂

    Reply
  12. Elisabeth G Elisabeth G
    23 October, 2019    

    Konstiga norrmän. 🙂 Jag tycker omslaget är jättefint. Det visar en stark kvinna som äter riktig mat. Inte ett dugg provocerande.

    Reply
  13. Petter Petter
    23 October, 2019    

    Det bästa mellanmålet är väl ett glas vatten, “fasta” några timmar extra för att vila sina tarmar och blodkärl, och längta efter den där stora, feta köttbiten man senare kan äta i lugn och ro. Finns f.ö. billigt ekologiskt nöt- och fläskkött även på Lidl i Stockholmstrakten.

    Reply
  14. Friskis Friskis
    23 October, 2019    

    Vad var det som inte funkade med bokomslagsbilden i Norge? Blir nyfiken. Ville de att du skulle ha en odlad lax över axeln? 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      23 October, 2019    

      Haha nej det var att det var maskulint och att kvinnor inte vill äta så 🙂

      Reply
  15. Catarina Catarina
    23 October, 2019    

    Du är så spot on! Alltid lika intressant och tankeväckande att läsa din blogg, sluta aldrig!

    Reply
  16. Nette Nette
    23 October, 2019    

    Halleluja moment! Jag har också reagerat på att somliga, som nojjar över lax, ägg och kött lätt kan trycka en påse viktväktargodis utan några som helst problem. Samma med miljöperspektivet, många avstår kött utan att blinka eller reflektera “för att det är dåligt för miljön och man får cancer”, men har inga problem med att frossa i skumtomtar hela december, som har en högre negativ miljöpåverkan i tillverkningsprocessen per kilo och som dessutom inte innehåller någon näring av värde, bara för att det är så gott. *suckar högt och himlar med ögonen*.
    Häromdagen skulle min dotter, 13 år, på ungdomsträning på gymmet och jag hade inte hunnit fixa mellanmål till henne. Hon går direkt från skolan och brukar vara rätt hungrig vid den tiden. Vi köpte i desperation en proteinsmoothie i receptionen, men efter några klunkar hällde hon ut den. Hon tyckte att den smakade billig glass, haha! Typ Big Pack. Bortskämd unge, fast på ett bra sätt, van som hon är med RIKTIG mat 😉

    Reply
    • Catarina Catarina
      23 October, 2019    

      Verkar vara en riktigt bra uppfostrad dotter tycker jag. 🙂

      Reply
      • Nette Nette
        23 October, 2019    

        Tack, i det avseendet är jag mer än nöjd med min insats ?

        Reply
  17. SonjaS SonjaS
    23 October, 2019    

    Tror att de som är typ född from slutet av 70-talet är total hjärntvättad av livsmedelsindustrin och känner inte längre riktig mat. och sen alla ‘skräckhistorier’ om rött kött smör etc.
    mina föräldrar som är fött 1944 at ju helt annat för, men sen kom färdgmat och comvinience produkter när jag växte upp so lagade min mamma inte samma mat längre tyvärr.
    dessutom smakar ‘den vanliga’ maten bättre i meningen att socker, glukos-fruktos syrup och andra droger som är i maten gör att man craver ännu mer…vilket är ju syftet av industrin..

    Reply
    • Elisabeth G Elisabeth G
      23 October, 2019    

      Det är mycket talande att ren mat smakar bättre. För mig som i huvudsak äter kött, smör och ägg blir det så tydligt om jag någon gång smakar på något med tillsatser. Där är liksom bismaker som inte ska vara där. Vi har slutat med buljongtärningar och kokar vår egen buljong på märgben. Det är hur enkelt som helst och mycket godare.

      Reply
  18. Carro Carro
    23 October, 2019    

    Visst är det intressant! Att kött och bea är mat för en “riktigt karl” medan sallad och keso är mat för en “tränande kvinna”.
    Jag har sakta men säkert börjat att släppa kontrollen på mat och upptäckt att när jag slappnar av så äter jag 3 mål mat om dagen och kroppen är nöjd. Inga sug på sötsaker. De dagar det kommer sötsug kan jag alltid härleda det till för lite mat i förhållande till mängden träning.
    Har inte vägt mig på över 1 år nu men vet att jag gått upp i vikt för mina favoritbyxor passar inte längre.
    Dock har massa daller försvunnit och jag är stark. Gym 3 gånger i veckan plus 1 pass yoga på studio är kanon för min kropp. Kommer smyga in lite mer yoga då jag mentalt mår bra av det.

    Jag blir så ledsen när jag ser tränande kvinnor göra reklam för dessa halvfabrikat ist för riktig mat.

    Reply
  19. Josephine Josephine
    23 October, 2019    

    När kirurgen ordinerat 5 veckors vila (enbart långsamma promenader) efter operation. Hur löser man det när man är van vid att träna dagligen? Hade du dragit ner på mängden mat under den här perioden eller tagit några extra, lämpliga kosttillskott? Har för övrigt aldrig haft sådana carb-cravings som veckan efter operationen.

    Reply
    • Martina Martina
      23 October, 2019    

      Jag hade levt som vanligt och tränat lätt i form av promenader och stretching, bara lyssnat på kroppen om vad den vill ha för mat och hur mycket.

      Reply
      • Josephine Josephine
        23 October, 2019    

        Tack för svar 🙂 Oroar mig för att tappa i styrka och gå upp i vikt men kanske inte händer så mycket på 5 veckor…!

        Reply
        • Martina Martina
          23 October, 2019    

          Nä, oroa dig inte så mycket 🙂

          Reply
  20. Pär-Olov Joelson Pär-Olov Joelson
    22 October, 2019    

    För mig tog det tre veckor för att komma igenom omställningen till LCHF. Det var inte roligt. Men det var för 18 år sen. Sen dess har jag inte varit hungrig, och de första åren gick jag ner 40 kg. De är fortfarande borta. Utan att ha varit hungrig…

    Reply
  21. Isabelle Isabelle
    22 October, 2019    

    Det finns något “maskulint” över riktigt mat, och såklart att det skulle vara lite farligt också. Fröknäcke och kvarg är mjukt och oskyldigt. Äta som en pippi fågel.

    Spot on!
    Små portioner, aldrig vara mätt, leva hungrig. Lätt, inget fett, olagat. Inte ta plats, inte vara komplicerad, gå snabbt. Kvinnor i köket lagar sallad medans mannen grillar kött i trädgården.

    Reply
  22. A A
    22 October, 2019    

    Är ju rätt aspig och kan verkligen bygga upp strikta vanor, sånt som andra kallar för ätstört. Gör inga avsteg. Är så fasligt rädd för inflammation, cancer och allt. Har som en mental mur, med stängsel och vakthundar, så jag aldrig ens sneglar över och överväger ett svek mot min kropp i form av sockerfylld njutning.

    Åt 100 gram kravbacon och 50 gram smör till frukost klockan 9. Skriver upp det i en bok, vilket jag gjort sedan 2011 ungefär. Läser aldrig igenom boken, men det skapar en medvetenhet om vad som äts.

    Jag har aldrig ätit barebells proteinchoklad, och skulle jag mot förmodan äta godis så hade jag hellre valt en plopp eller något. Tror inte det är någon större skillnad.

    Kål, bönor, sötningsmedel och i stort sett allt ger mig diarré och svullen tarm. Kan inte äta nitriter för ger diarré bestående av galla som bränner vansinnigt.
    Bara genomstekt kött och smör funkar. Bara. Är bara fulkött och giftsmör som äts, förutom baconen då. Kan inte betala 3 gånger priset för eko, krav, gräsbetes osv.

    Ursäkta att jag skriver mina historier, men har ingen att berätta för. Skönt lätta sitt hjärta.

    Reply
    • Martina Martina
      23 October, 2019    

      Du är så välkommen att lätta ditt hjärta här så 🙂 Skriv på!

      Reply
  23. Sara Sara
    22 October, 2019    

    Hej Martina
    Vilken lidl har du köpt från gröna gårdar i? Jag har kollat efter det några gånger i affären vid valand och i linne men inte sett något kött därifrån. Vart har du hittat det? Är så sugen på att testa deras kött.

    Reply
    • Martina Martina
      23 October, 2019    

      Lidl avenyn!

      Reply
  24. Oskar Oskar
    22 October, 2019    

    Hej Martina,

    Många hetsar kring att äta bara ekologiskt kött, så de är trött spår jag är inne på, men ibland blir det tjorvigt.

    Vad har du för synpunkter ? Hur stor vikt tycker du man skall lägga på att köpa ekologiskt kött framför ej ekologiskt?

    Vad är största hälsofördelarna med det ekologiska?

    Tack för det du gör!

    Reply
    • Martina Martina
      23 October, 2019    

      Bättre fettprofil från djur som fått äta sin naturliga föda, men man måste inte äta ekologiskt hela tiden.

      Reply
      • M M
        23 October, 2019    

        Ekologiskt är väl absolut inte lika med naturlig föda? Är väl mer att de äter ekologiskt spannmål? ? Ger ekologiskt spannmål bättre fettprofil menar du?
        Har själv dilemma kring kött. Blir oftast ickeekologiskt svenskt spannmålskött. Men funderar om gräsbetat från andra sidan jordklotet är bättre men det känns inte heller så fräscht att köpa.

        Reply
        • Martina Martina
          23 October, 2019    

          Nä jag menade att de skulle äta sin naturliga mat såklart 🙂

          Reply
    • Emma Emma
      23 October, 2019    

      Jag märker stor skillnad på mig när jag äter spannmålskött va eko gräsbetat kött. Håller de förstnämnda minimalt men är OK ibland ??

      Reply
    • Rikard Rikard
      25 October, 2019    

      Jag har börjat köpa kött från Gårdssällskapet, de levererar en låda med nio kilo nöt och fläsk var fjärde vecka till mig för 1500 kr, gräsbetande och frigående djur. Smakar bra, inget vatten i produkten så det krymper inte i pannan. Borde vara bra med omega 3 i det pga gräsbetande

      Reply
  25. Charlie Charlie
    22 October, 2019    

    https://www.styrkelabbet.se/keto/?utm_source=nyhetsbrev Styrkelabbet har idag släppt en vetenskaplig artikel som handlar om den ketogena dieten som dem så fint kallar det, har du läst denna??? Detta är Gudiols bästa vänner som ligger bakom, denna var dock nyanserad på många sätt för att vara från den skaran av åsikter… du gör den bästa bloggen på internet!! Ha det grymt / Charlie, trogen följare och ultralöpare från Halland som äter keto sedan drygt 2 år tillbaka

    Reply
    • Martina Martina
      23 October, 2019    

      Tack Charlie 🙂 Det där är dock en bloggpost och ingen vetenskaplig artikel.

      Reply
  26. maria maria
    22 October, 2019    

    Hej! Vilka Lidl säljer kött från Gröna gårdar?

    Reply
    • Martina Martina
      22 October, 2019    

      Ingen aning men där jag handlar finns det, säkert de något större Lidl-butikerna 🙂

      Reply
  27. M M
    22 October, 2019    

    Men om cravingsen kommer oavsett vad/hur mycket riktig mat jag äter!? Testade keto i 30dagar i början av året och ALDRIG varit så sötsugen i mitt liv! Det var hemskt och gick bananas efter 30dagar ?

    Reply
    • Martina Martina
      22 October, 2019    

      Och då åt du…?

      Reply
  28. Annelie Annelie
    22 October, 2019    

    Så sant, så sant. Sitter just nu och knaprar på salta cashewnötter eftersom jag felbedömde middagen… Åt två stekta ägg samt ett paket bacon, med sallad och olivolja till. Men hade definitivt behövt mer än så då jag är en riktig middagsätare! Jag tröstar mig med att det är en ny dag imorgon ?

    Reply
  29. Anna Anna
    22 October, 2019    

    Du nämnde nötsmör som ngr ”dåligt”. Är det inte naturligt? Å vad tycker du om Tahini- lite kolh och mkt fett.

    Reply
    • Martina Martina
      22 October, 2019    

      Nej usch, för mycket omega 6.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Lena-Louise on Nytt Primal Collagen + receptTack fina du, då känns det tryggt att fortsätta med kollagen 😉✌️
  • Martina on Nytt Primal Collagen + receptTack för din kommentar, sorry att du har fått vänta så länge på svar :) Jag tror…
  • Martina on Dissa fläsksvålarna! (om makronutrienter)Minns inte riktigt vad jag hade för idé för 7 år sedan om det här.
  • Martina on Skillnad på gelatin och gelatinDet här är ett gammalt inlägg (7 år) och jag är säkerligen ute och snedseglar om…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Haha riktigt såååå illa är det tack och lov inte, men det är coolt att det blir…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Haha du har inte alls straffat ut dig själv, jag uppskattar verkligen din insikt…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Japp jag tror du har helt rätt, det hade varit coolt att testa!
  • Martina on Optimerad hälsa med inälvor & organDet behöver du inte, men du kan göra det om du vill :)

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: