En oroväckande måltid?
Jag har faktiskt aldrig fått en orolig fråga kring till exempel Barbells proteinbars, lösgodis, Marabouchoklad, kanelbullar, propud eller processad färdigmat. Det är aldrig någon som oroligt frågat mig hur många proteinbars som är okej att äta i veckan. Däremot har jag fått många oroliga kommentarer kring ägg, norsk odlad lax, bacon och feta köttbitar. Det är som att det finns en skräck kring vanlig mat och totala skygglappar för syntetisk och processad mat.
Det är helt klart hälsosammare att äta norsk, odlad lax och Eldorado-bacon varje dag i veckan än att äta proteinbars, kanelbullar och lösgodis. Det känns som att många glömmer att socker och vegetabiliska oljor är många gånger värre för hälsan. Det är därför jag inte har något problem med att äta kött och fisk av sämre kvalité för jag äter ändå (nästan) aldrig något annat dåligt. Socker, mjöl, processade livsmedel hålls till ett minimum hemma hos mig, så det är ingen idé att överdriva nojjan kring matens kvalité när vi bor i Sverige. Jag köper lite gårdskött (från Orust och Lilla Edet) när jag har möjlighet, och det blir allt oftare, men det blir också Lidl och billigare varianter. Lidl säljer för övrigt Gröna Gårdar!
Alkohol, socker & utebliven träning ett större problem
Jag får heller aldrig någon fråga kring alkohol, det är många som dricker vin till maten flera gånger i veckan eller öl varje helg. Även det är skadligare för kroppen än att Eldorado-bacon. Bilden av vad som är nyttigt är helt skevt. Likaså det här med att “vila sig frisk”, “vila sig i form” eller vad många nu håller på med. Träning är en friskfaktor. Inte neurotisk, kompensatorisk cardio såklart utan rörelse – yoga, simning, crossfit, styrketräning, dans, cykling eller vad man nu gillar för våra kroppar är designade för daglig och varierad träning. Det är bra för alla och alla kan röra sig på sin nivå!
Otillfredsställande “clean eating”?
Min hypotes är att många vill ge sken av att vara nyttiga och lever på grönsakssmoothies, sallader och små cleana måltider med massa fräscha grönsaker och får en otrolig fett och proteinhunger som inte går att mäta. Hjärnan söker med ljus och lykta efter MAT, KALORIER och där kommer cravings in i bilden med godiset, kanelbullarna, proteinbarsen och alla propuds och smaksatta kvargar. Alla nötsmör också för den delen. Och med det kommer oron? Maten mättar inte? Kvinnor som lever på proteinbars, kvarg och fröknäcke.
Det här bokomslaget gick inte hem i Norge!
Det finns något “maskulint” över riktigt mat, och såklart att det skulle vara lite farligt också. Fröknäcke och kvarg är mjukt och oskyldigt. Äta som en pippi fågel.
Näringstät föda framför allt
Det tänket har jag fått från Maggan. Inte missunna sin kropp näring. Någonsin. Näring, näring, näring. Då behöver man varken panikäta en proteinbar eller kompensationsträna med massa cardio!
Jag tycker inte att Eldoradobacon är det bästa man kan äta, men hellre det än att riskera hungerattacker eller att det ska bli världens prestige i att äta så “nyttigt” att man blir fettsvulten och går bananas inne på Ica och kommer ut med en påse godis. Jag är inte eld och lågor över mejerier heller men det har hänt att jag har köpt 40%ig grädde som matsubstitut när jag har åkt bil långt nattetid och allt som finns är olika mackar. Då tar jag grädden hellre än en sunkig korv fylld med mjöl för att grädden är närmare “whole foods” med mjölkfett i som är nyttigt för mig.
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Fantastiskt bra inlägg! Jobbar med hälsokonsultationer och uppfattar att senaste ”trenden” är att minska intaget av kött och äta mer vegetariskt. Vilket för de flesta innebär ett ökat intag av kolhydrater och ökat sötsug. Upplever att många är rätt okritiska gällande kosttrender, men trots det kritiska till att äta naturlig och oprocessad mat. Som sagt, synen på mat och motion har blivit skev…
Jag älskar bokomslaget!! ??
Idag kom nya FunMed tidningen 🙂
Men… är der inte allra bäst att välja den bästa nyttiga maten? Det finns ju t ex bacon utan nitrit. Och varför äta kött/mjölkprodukter från djur som är uppfödda på spannmål/soja när vi i Sverige har kravmärkt kött som får ytterst lite kraftfoder? Varför ära billig odlad lax, som är uppfödd på pellets samt fullproppade med antibiotika, när det finns bättre alternativ?
Du kan vara en förebild även här!
/häslningar prettoäterskan 🙂
Det är inte poängen med inlägget.
Och idag på jobbet hade jag en diskussion med folk som påstår att man ska sluta äta kött för att då får man artrit minsann. ??♀️. Herregud säger jag bara ?
Hälsa dem, Aila, att jag, som har psoriasisartrit, mår bättre ju mindre kolhydrater jag äter. Keto är det bästa för mig.
Men jag tror att det är så här att “livsmedels”industrin strävar efter att tjäna pengar i oskön förening med vanligt folk som gjorts sockerberoende och därför gärna vill rättfärdiga sin egen kosthållning.
Så bra skrivet. Det är fullt normalt att äta kvarg, frukt, godis och kakor på jobbet. Det tjatas om att man ska äta kakor på möten. Unnar du dig aldrig något får man höra. Jo god mat, riktig mat. Kakor och godis verkar vara som en belöning för dom flesta, jag försöker med att det finns annat än att äta man kan belöna sig med. Sen vet jag också att man kan äta av olika anledningar, om man är trött, arg och ledsen. Då verkar det inte hjälpa att man ätit bra mat. Känslorna tar över (lite att jobba på ).
Jag berättade (tyvärr) om mina enl. läkaren alldeles för höga kolesterolvärden. Ja vad är det vi sagt åt dig om att äta som du gör får man höra nu. Ska ta nya prover i slutet av novembet. Enl. läkaren kan man inte äta sig till mina värden utan han tror jag har genetiskt högt kolesterol och vill jag ska ta medicin. Har dragit ner på smör och äter lite andra fetter.
Har ni andra som äter mycket fett fått högre kolesterolvärden?
Vad ligger det på då?
Total 9,0
Triglycerider 0,9
Hdl 1.9
Ldl 6,8
Har ätit mindre smör ett tag och mer kokosfett och talg.
Avocadoolja och olivolja. Och mycket ägg såklart?
Vet inte om kolesterolet ändras beroende på vilket fett man äter.
Jo, och också på inflammationsgrad och hur man tränar 🙂
Vilket fett är bäst att äta om man är ute efter att få ner Ldl och totalen. Och hur tränar man bäst, antar att lugn träning är bäst eller?? (För mig inför nästa provtagning)
Jag vet faktiskt inte för egentligen påverkar inte kolesterolet i maten nivåerna så mycket utan det beror på andra saker om det blir väldigt högt. Jag har sett folk med 15 i totalkolesterol utan att det har varit några som helst problem, så är man frisk i övrigt är det helt lugnt. Problemet är ju om höjningen kommer av att något är fel i kroppen, om det är någon inflammation på gång eller man äter någon medicin som ger skeva blodfetter.
Hej Marie,
Läs på om Lean Mass Hyper Responders, LMHR. Finns en sluten Facebookgrupp för oss som hör dit som jag varmt rekomenderar. Där ser du att vi inte är ensamma och om du googlar på det så får du massor av förklaringar varför en viss procent av vi som äter en högfettkost med minimalt med kolhydrater får denna blodfettsprofil. Jag har provat lägga om kosten och ätit mer kolhydrater en tid samt provat att minska mängden mättat fett och öka fleromättat för att sedan göra nya mätningar. Värdena såg “bättre” ut men jag mådde sämre. Nu är jag rätt övertygad om att dessa värden inte skulle vara oroväckande för mig utan känner mig trygg med min blodfettsprofil. (Har ännu “värre” värden än dina). Upplys din läkare om denna term också. Om hen är intresserad av sitt jobb kommer hen att bli intresserad och läsa på.
@E: Vad heter facebookgruppen?
Den heter LMHR 🙂
Med smör grädde och talg går mitt ldl upp.
Av en händelse dök begreppet Säröbomber upp idag, inser att jag måste skriva ett “kostkontrakt” i händelse av min oförmåga att göra mig hörd. Fasiken heller att de ska mata mig med socker 🙂 och vem sover på socker? Alltså den här är från Läkemedelskommittén, version 2018-02-01
https://www.rvn.se/contentassets/9b182a36f2b942609c401e8c1080a393/metodgemensamt-material/7.a-sarobomber—energirika-fruktdrinkar-flik-7.pdf
Är inne pa min 5:e vecka LCHF och 5:2 och är yr, ganska hängig och har stora fläckar (utslag) som kliar. Bor i Spanien sen 33 ar, var vegetarian förr av hälsoskäl. aldrig smakat sprit. 56 kg och nu 87 kg och har provat allt gott här, mat och dryck. Vill veta om mina problem beror pa all medicin jag ätit sedan barn, eksem och astma. Läkarna skickade mig hit till Sierra Nevada, Granada och kan rekommendera klimatet för astmatiker. Tidigare i Sverige var jag mer pa sjukhus än hemma och blev insmörjd med cortisonsalvor dagligen. Jag tröstar mig med att utslagen är en rening som kroppen behöver och det blir lättare att överleva. Har ni erfarenheter av att man känner sig matt och yr, som jag?
Tack så mycket för att du tog upp dokumentären. Såg den igår. Jag blev minst sagt förundrad över resultaten den uppvisade, och jag började tänka på om jag skulle prova äta lite annorlunda. Fint att du gör mig trygg på att jag är på rätt väg. Din kropp är ju ett ypperligt argument för att det funkar med keto och kött.
Där slog du huvudet på spiken! Kan bara hålla med, allt du skriver. Läste nyligen en skräckartikel av näringsfysiologen Ingrid Larsson, där hon påstod att hjärnan behöver tillfört socker för att kunna fungera!! Skrev att hjärnans verksamhet minskar, man tänker långsamt, blir trött, får höga blodfetter, högre blodtryck, ökad risk för typ 2 diabetes om man äter LCHF!!! Konstigt att hon får stå oemotsagd!!
“Äta som en pippi fågel” – klockrent, som alltid från dig! Finns direkt några personer som dyker upp i huvudet som är livrädda för “maskulin” mat. Nej, tacka vet jag kött och hemslagen béa 🙂
Konstiga norrmän. 🙂 Jag tycker omslaget är jättefint. Det visar en stark kvinna som äter riktig mat. Inte ett dugg provocerande.
Det bästa mellanmålet är väl ett glas vatten, “fasta” några timmar extra för att vila sina tarmar och blodkärl, och längta efter den där stora, feta köttbiten man senare kan äta i lugn och ro. Finns f.ö. billigt ekologiskt nöt- och fläskkött även på Lidl i Stockholmstrakten.
Vad var det som inte funkade med bokomslagsbilden i Norge? Blir nyfiken. Ville de att du skulle ha en odlad lax över axeln? 🙂
Haha nej det var att det var maskulint och att kvinnor inte vill äta så 🙂
Du är så spot on! Alltid lika intressant och tankeväckande att läsa din blogg, sluta aldrig!
Halleluja moment! Jag har också reagerat på att somliga, som nojjar över lax, ägg och kött lätt kan trycka en påse viktväktargodis utan några som helst problem. Samma med miljöperspektivet, många avstår kött utan att blinka eller reflektera “för att det är dåligt för miljön och man får cancer”, men har inga problem med att frossa i skumtomtar hela december, som har en högre negativ miljöpåverkan i tillverkningsprocessen per kilo och som dessutom inte innehåller någon näring av värde, bara för att det är så gott. *suckar högt och himlar med ögonen*.
Häromdagen skulle min dotter, 13 år, på ungdomsträning på gymmet och jag hade inte hunnit fixa mellanmål till henne. Hon går direkt från skolan och brukar vara rätt hungrig vid den tiden. Vi köpte i desperation en proteinsmoothie i receptionen, men efter några klunkar hällde hon ut den. Hon tyckte att den smakade billig glass, haha! Typ Big Pack. Bortskämd unge, fast på ett bra sätt, van som hon är med RIKTIG mat 😉
Verkar vara en riktigt bra uppfostrad dotter tycker jag. 🙂
Tack, i det avseendet är jag mer än nöjd med min insats ?
Tror att de som är typ född from slutet av 70-talet är total hjärntvättad av livsmedelsindustrin och känner inte längre riktig mat. och sen alla ‘skräckhistorier’ om rött kött smör etc.
mina föräldrar som är fött 1944 at ju helt annat för, men sen kom färdgmat och comvinience produkter när jag växte upp so lagade min mamma inte samma mat längre tyvärr.
dessutom smakar ‘den vanliga’ maten bättre i meningen att socker, glukos-fruktos syrup och andra droger som är i maten gör att man craver ännu mer…vilket är ju syftet av industrin..
Det är mycket talande att ren mat smakar bättre. För mig som i huvudsak äter kött, smör och ägg blir det så tydligt om jag någon gång smakar på något med tillsatser. Där är liksom bismaker som inte ska vara där. Vi har slutat med buljongtärningar och kokar vår egen buljong på märgben. Det är hur enkelt som helst och mycket godare.
Visst är det intressant! Att kött och bea är mat för en “riktigt karl” medan sallad och keso är mat för en “tränande kvinna”.
Jag har sakta men säkert börjat att släppa kontrollen på mat och upptäckt att när jag slappnar av så äter jag 3 mål mat om dagen och kroppen är nöjd. Inga sug på sötsaker. De dagar det kommer sötsug kan jag alltid härleda det till för lite mat i förhållande till mängden träning.
Har inte vägt mig på över 1 år nu men vet att jag gått upp i vikt för mina favoritbyxor passar inte längre.
Dock har massa daller försvunnit och jag är stark. Gym 3 gånger i veckan plus 1 pass yoga på studio är kanon för min kropp. Kommer smyga in lite mer yoga då jag mentalt mår bra av det.
Jag blir så ledsen när jag ser tränande kvinnor göra reklam för dessa halvfabrikat ist för riktig mat.
När kirurgen ordinerat 5 veckors vila (enbart långsamma promenader) efter operation. Hur löser man det när man är van vid att träna dagligen? Hade du dragit ner på mängden mat under den här perioden eller tagit några extra, lämpliga kosttillskott? Har för övrigt aldrig haft sådana carb-cravings som veckan efter operationen.
Jag hade levt som vanligt och tränat lätt i form av promenader och stretching, bara lyssnat på kroppen om vad den vill ha för mat och hur mycket.
Tack för svar 🙂 Oroar mig för att tappa i styrka och gå upp i vikt men kanske inte händer så mycket på 5 veckor…!
Nä, oroa dig inte så mycket 🙂
För mig tog det tre veckor för att komma igenom omställningen till LCHF. Det var inte roligt. Men det var för 18 år sen. Sen dess har jag inte varit hungrig, och de första åren gick jag ner 40 kg. De är fortfarande borta. Utan att ha varit hungrig…
Det finns något “maskulint” över riktigt mat, och såklart att det skulle vara lite farligt också. Fröknäcke och kvarg är mjukt och oskyldigt. Äta som en pippi fågel.
Spot on!
Små portioner, aldrig vara mätt, leva hungrig. Lätt, inget fett, olagat. Inte ta plats, inte vara komplicerad, gå snabbt. Kvinnor i köket lagar sallad medans mannen grillar kött i trädgården.
Är ju rätt aspig och kan verkligen bygga upp strikta vanor, sånt som andra kallar för ätstört. Gör inga avsteg. Är så fasligt rädd för inflammation, cancer och allt. Har som en mental mur, med stängsel och vakthundar, så jag aldrig ens sneglar över och överväger ett svek mot min kropp i form av sockerfylld njutning.
Åt 100 gram kravbacon och 50 gram smör till frukost klockan 9. Skriver upp det i en bok, vilket jag gjort sedan 2011 ungefär. Läser aldrig igenom boken, men det skapar en medvetenhet om vad som äts.
Jag har aldrig ätit barebells proteinchoklad, och skulle jag mot förmodan äta godis så hade jag hellre valt en plopp eller något. Tror inte det är någon större skillnad.
Kål, bönor, sötningsmedel och i stort sett allt ger mig diarré och svullen tarm. Kan inte äta nitriter för ger diarré bestående av galla som bränner vansinnigt.
Bara genomstekt kött och smör funkar. Bara. Är bara fulkött och giftsmör som äts, förutom baconen då. Kan inte betala 3 gånger priset för eko, krav, gräsbetes osv.
Ursäkta att jag skriver mina historier, men har ingen att berätta för. Skönt lätta sitt hjärta.
Du är så välkommen att lätta ditt hjärta här så 🙂 Skriv på!
Hej Martina
Vilken lidl har du köpt från gröna gårdar i? Jag har kollat efter det några gånger i affären vid valand och i linne men inte sett något kött därifrån. Vart har du hittat det? Är så sugen på att testa deras kött.
Lidl avenyn!
Hej Martina,
Många hetsar kring att äta bara ekologiskt kött, så de är trött spår jag är inne på, men ibland blir det tjorvigt.
Vad har du för synpunkter ? Hur stor vikt tycker du man skall lägga på att köpa ekologiskt kött framför ej ekologiskt?
Vad är största hälsofördelarna med det ekologiska?
Tack för det du gör!
Bättre fettprofil från djur som fått äta sin naturliga föda, men man måste inte äta ekologiskt hela tiden.
Ekologiskt är väl absolut inte lika med naturlig föda? Är väl mer att de äter ekologiskt spannmål? ? Ger ekologiskt spannmål bättre fettprofil menar du?
Har själv dilemma kring kött. Blir oftast ickeekologiskt svenskt spannmålskött. Men funderar om gräsbetat från andra sidan jordklotet är bättre men det känns inte heller så fräscht att köpa.
Nä jag menade att de skulle äta sin naturliga mat såklart 🙂
Jag märker stor skillnad på mig när jag äter spannmålskött va eko gräsbetat kött. Håller de förstnämnda minimalt men är OK ibland ??
Jag har börjat köpa kött från Gårdssällskapet, de levererar en låda med nio kilo nöt och fläsk var fjärde vecka till mig för 1500 kr, gräsbetande och frigående djur. Smakar bra, inget vatten i produkten så det krymper inte i pannan. Borde vara bra med omega 3 i det pga gräsbetande
https://www.styrkelabbet.se/keto/?utm_source=nyhetsbrev Styrkelabbet har idag släppt en vetenskaplig artikel som handlar om den ketogena dieten som dem så fint kallar det, har du läst denna??? Detta är Gudiols bästa vänner som ligger bakom, denna var dock nyanserad på många sätt för att vara från den skaran av åsikter… du gör den bästa bloggen på internet!! Ha det grymt / Charlie, trogen följare och ultralöpare från Halland som äter keto sedan drygt 2 år tillbaka
Tack Charlie 🙂 Det där är dock en bloggpost och ingen vetenskaplig artikel.
Hej! Vilka Lidl säljer kött från Gröna gårdar?
Ingen aning men där jag handlar finns det, säkert de något större Lidl-butikerna 🙂
Men om cravingsen kommer oavsett vad/hur mycket riktig mat jag äter!? Testade keto i 30dagar i början av året och ALDRIG varit så sötsugen i mitt liv! Det var hemskt och gick bananas efter 30dagar ?
Och då åt du…?
Så sant, så sant. Sitter just nu och knaprar på salta cashewnötter eftersom jag felbedömde middagen… Åt två stekta ägg samt ett paket bacon, med sallad och olivolja till. Men hade definitivt behövt mer än så då jag är en riktig middagsätare! Jag tröstar mig med att det är en ny dag imorgon ?
Du nämnde nötsmör som ngr ”dåligt”. Är det inte naturligt? Å vad tycker du om Tahini- lite kolh och mkt fett.
Nej usch, för mycket omega 6.