Jag är förvånad över hur länge man kan hålla på med en grej och fortfarande få massor med AHA-upplevelser. Ketogen kost och träning ger oändligt med insikter känns det som. Såfort jag tror att jag fattar hur allting funkar, måste jag slänga in en ny random parameter och starta en ny test-cykel. Jag hatar nämligen känslan att vara “klar” för då finns det ju inget mer att utforska! Panik!
Inspirerad av min ständiga inspirationskälla Maggan började jag fundera lite över potentiella allergener i maten. När man tänker på allergier tänker man kanske på klåda, andnöd och utslag men det behöver inte alls vara så med mat.
Matallergier kan yttra sig som väldigt, väldigt subtil biologisk stress. Det kan vara trötthet, ofokus, förhöjt blodsocker, oförklarlig viktökning eller vad som helst. Därför, helt utan att veta något, minskade jag de “allergener” som zero-carb-folket tar bort ur sin kost nämligen: ägg, kyckling och gris. Man kan ha antikroppar mot dessa utan att veta om det, och det är dessutom en glidande skala snarare än ALLERGISK/INTE ALLERGISK.
Ko, lamm och inälvor
Detta blev kvar som bas och när jag säger inälvor så menar jag kalvlever, kycklinglever och kycklinghjärta. Tipsa mig gärna om fler saker.
Smöret fick komma tillbaka in i kosten efter några månaders uppehåll. Anledningen till det är att det är lättare att hålla en högfettdiet med smör än utan. Det är dock inte här för att stanna utan bara för att underlätta experimentet.
Resultatet = 1 hel enhet lägre blodsocker
Det här är inte bara fastevärden utan mina värden dygnet runt, före och efter måltid och före och efter träning. Mitt blodsocker har överhuvudtaget inte rubbat sig vad jag än har gjort!
För jämförelse ger paleo fastesocker på 5.5-6.5 mmol/l och blodketoner på 0-0.5 mmol/l och min tidigare ketogena kost fastesocker på 4.3-5.0 mmol/l och ketoner på 1.5-3.0 mmol/l. Det finns snart inte en situation då jag inte trackat ketoner och blodsocker, men att mäta är sannerligen att veta.
Rotera proteinerna
Jag tog inte bort ägg, kyckling och gris jag bara roterade proteinerna så att jag inte åt “som vanligt” och därmed minimerade det som tidigare varit dominerande. I Kina åt jag ALLTID anka för att det kostade 5 kr/kg till exempel, och nu försvann kyckling, anka och ägg nästan helt till förmån för kalvfärs eller lammfärsbiffar.
Först ett stabilt resultat sen testar man gränserna
Biohack-tipset nummer 1: Se först till att få ett konsekvent, stabilt resultat som är återupprepningsbart. Sen fuckar man upp det! Det är så man lär sig, man ska inte vara rädd för att misslyckas. I skolan lär vi oss att ett misslyckande är lika med bestraffning eller dåliga betyg, men i verkligheten är det precis tvärtom. Ju mer vi fuckar upp, ju snabbare lär vi oss!
Så när mina blodvärden varit stabila i 25 dagar så började jag slarva som attans. Jag har druckit fettkaffe, kaffe med mjölk, druckit rödvin, whiskey, bärsmoothie, ätit vispad grädde och testat att gå ned till 60% fett (från 80%).
Detta hände:
Dra ned på fettet: stabila ketoner men markant höjning av blodsockret
Fettkaffe: Oförändrade värden
Kaffe med mjölk: 0.5 mmol högre blodsocker
Rödvin: Något lägre ketoner, annars oförändrat
Whiskey: 2 mmol högre blodsocker (!) från 3.5-5.5
Vispad grädde: Oförändrade värden
Bärsmoothie: Nollade mina ketoner och ökade BS 2 enheter
Slutsatser och insikter
Jag förstår nu hur otroligt känslig fettdriften är även när man är ketoadapterad. Det tar mig några dagar att gå från NOLL ketoner till ketoner på 4-5 mmol/l och ett morgonsocker under 4 mmol/l. Det kallar jag ketoadaption som heter duga.
Dock kräver det att fettet ligger runt 80% alternativt fasta, det går också bra men inte ett högproteinmål eller ett mål utan fett (som en bärsmoothie). Min kropp verkar absolut inte uppskatta alkohol men är okej med kaffe, även om jag inte vill bli en kaffe-junkie igen.
OBS: Detta är mina resultat som gäller för min kropp, du kanske fungerar och reagerar helt annorlunda. Det är just därför det är så viktigt att våga testa och experimentera för att lära känna sin egen biokemi!
Bonus
Bonusen från det här experimentet blev två saker: det första att jag gör mig själv en otjänst genom att ta en whiskey framför ett glas rödvin, trots att whiskey innehåller färre kolhydrater. Det verkar vara mängden alkohol som är problemet.
Det andra är att jag nu kan minska i fettprocent, med flera procentenheter i en rasande fart (dagar) och inte behöver spendera flera veckor på en “deff” och utan att tappa muskler eller styrka.
Det här experimentet har bara tagit en månad men jag håller på med längre experiment också som kan komma att ta flera år. Det gäller att vara dedikerad och ihärdig om man verkligen vill bli bättre och ta sina resultat till nya höjder!
Du frågade efter fler tips på inälvor i din text? Själv älskar jag kalvnjure och kalvlever. Oxtunga är ingen inälva och tyvärr väldigt magert men otroligt gott med svampstuvning eller kallskuren i sallader o röror använd istället för skinka. En annan underskattad fenomenal styckdetalj är oxsvans. Kräver ett långkok i ugnen men nelöni gen är ett oerhört mört kött med mkt naturligt fett. Blir fantastisk buljong eller sås kokosmjölk passar suveränt.
Tack Eva, toppen!
Något som jag inte alls blir svullen av, vilket jag blir av mycket… är vitkålsbröd. Fick tipset av dig Martina.
Jag lagar det med ett sönderhackat vitkålshuvud som får koka 20 min, massor med kryddor, typ rosmarin, örtsalt och gärna lite kanel också. Fiberhusk, ägg och olja. Låt smeten stå och torka till. Den smetar jag ut med stekspade över bakplåtspappersbeklädd plåt och kör i ugnen på 200 grader ca 1,5 timmar eller mer tills det blir knaprigt. Det är beroendeframkallande men inte alls på samma sätt som vanligt fröknäcke. Bara så himla gott. Kokosfett och kalkon på .
Tack för receptet! 😀 Jag ska göra det idag efter gymmet!
Såå gott det låter med vitkålsbröd/knäcke.! Skulle vilja ha utförligt recept !
Vilka mängder av varje ingrediens?
Hej Martina!
Intressant läsning. Är helt ketoadapterad och funderar om det där vore ett bra sätt att deffa de 1-2 kg som jag behöver gå ned för att väga in på styrkelyftstävling? Ett problem när jag försöker nolla och öka fettet är att jag saknar att få tugga ordentligt. Blomkål tycker jag annars är utmärkt för det ändamålet.
Man kan inte ha sånna krav haha 😉
Du är en typisk forskare, använder dig själv för att testa olika koncept.
Vad intressant! Har själv tänkt ha ett experiment nu då jag ska utesluta ägg. Äter väldigt mycket av dem nämligen, äggröra på 3-4 ägg är min standardfrukost sedan typ 2 år tillbaka. Så nu måste jag försöka komma på nåt annat jag blir riktigt mätt av! Men jag har lite problem med levern och upplever att jag blir ganska svullen efter frukosten, så det är ju definitivt värt att testa 🙂
Kanske en tonfiskröra med hemgjord bearnaise på MCT-olja?
Jag måste ju dock använda ägg om jag ska göra bearnaise 😀 Men ska definitivt testa det senare! Nu och några veckor framåt blir det endast kött, fisk, grönsaker och lite rotfrukter, så får jag se hur det känns 🙂
Intressant läsning, har du ätit grönsaker till färsbiffarna nu under experimentet, typ blomkål/sallad/avokado? Testade ditt recept på blomkålsmos idag, med cocosgrädde, blev jättegott 🙂
Känner du någon skillnad i kroppen när du ligger lågt i blodsocker och högt i ketoner, typ med välmående/trötthet/energi till träning?
Verkligen, jag känner enorm skillnad. När ketonerna är inverst proportionella mot blodsockret är energin i princip oändlig (känns det som)
Är det därför du skriver i nya hormonbibeln att baconfett är ok ibland? Den boken är för övrigt så skarp och riktigt, riktigt bra skriven! Så välformulerad och full med superbra info. Själv borde jag göra något liknande med allergener samt sluta äta hela påsar i taget med macadamianötter men är lite för lat just nu och väljer att tycka att det är okej för stunden :p….
TACK!
Ja alltså bacon är också okej, men når man en viktplatå kan det vara idé att skippa det. Allt bacon är ju inte dåligt.
SLUTA med macadamia, de är alldeles för beroendeframkallande och viktökande!
Snyft säger beroendehjärnan. Men ja absolut. Har nog även problem med levern/östrogendominans (liten putmage under naveln som gör att jag ser gravid ut, lagom smickrande) så jag vet att jag måste släppa det beroendet. Livet är skit för tillfället så gör det värre med att äta skit haha….. 😉
Otroligt inlägg!
Jag har också märkt att nötfärs- och lammfärsbiffar är två blodsockerstabila proteinkällor och det har jag ätit massor av på senare tid. När det gäller fett, äter du ister och talg? Personligen älskar jag dem båda och de utgör grunden till mina fettkällor då smör och ghee har uteslutits för ett experiment. Eftersom gris är allergen, gäller det ister också?
Du inspirerar mig varje dag ?
Tack Karmela!
Ja visst är nötfärs och lamm stabilt! Solid as a rock! Jag gillar också ister och talg, funkar jättebra. Jag tror inte ister utgör något problem, och gris är väl egentligen ingen “allergen” mer att många verkar må bättre utan.
Jag känner inte av några besvär med ister så jag fortsätter! Åt du vanlig mängd mat under ditt experiment eller blev det mer/mindre? ?
Antagligen lite mer mat än vanligt för att jag verkligen älskar mina köttfärsbiffar 😛
Fantatiskt! Älskar att du sa så ?
Du är fantastisk vilken inspo man får av dig! Har också rört om i kosten och märkt att lågkalori enbart funkar med hög fettprocent. Quinoa linser och ris gör mig svullen. Hög protein funkar väldigt bra för crossfit och styrka. Kolhydrater runt 100-130 gr om dagen behövs vid crossfit comptrainingsprogram men ej vid vanlig crossfit. Hetta ger mig dålig aptit. Kommer köra keto igen mycket tack vare detta inlägg som pepp. Enda problemet vid keto är att jag sover dåligt. Men vill tighta till innan min Thailandflytt (argh kostutmaning där).
Men det bästa är en konstant diet som funkar undrar en längre tid och inte skapar cravings.
Men åh tack H! <3
Jag upplever att man alltid kommer tillbaka till keto på ett eller annat sätt, mest för att det är stabilt och inte ger cravings. Tror dock Thailand kommer ha SJUKT BRA MAT!!! Så avis! 😀 Jag vet inte ens vad comptraining är men jag tänkte börja med crossfit inom kort så då får jag field-testa keto svart på vitt... rapport kommer 😛
Kul att jag kan vara till inspiration och att det inte bara är tvärtom. Bloggar inte så ofta just nu, men det kommer väl i takt med att jag blir klokare. Är inte lika snabb som du ? men det kommer förr eller senare lite skriverier om allergenerna.
Ser fram emot detta!
Hej. En fråga. Har sedan en månad börjat med dricks kefir ( som jag hör själv med kefirgryn), de senaste två veckorna har det kliat väldigt mkt på armarna och benen. Kan man vara allergisk mot kefir? Började med det för att förbättra min tarmflora. Som jag läste i din bok ” magstark”. Mvh
Kan vara så att det blir för mycket bakterier på en gång, det hände mig när jag började med Prescript assist som är en väldigt potent probiotika.
Förstår inte riktigt vad du menar med den här meningen: “Det andra är att jag nu kan minska i fettprocent, med flera procentenheter i en rasande fart (dagar) och inte behöver spendera flera veckor på en “deff” och utan att tappa muskler eller styrka.”
Hur då? Med hjälp av vad? Hur många procent då? Hur många dagar?
Det var tänkt som en liten cliffhanger 😉
När jag “bara” är keto och har blodsocker på 4.5-5 och spårbara ketoner över 1.5 mmol/l så är det inte säkert att jag minskar i fettprocent. Går jag dock ned till 3.5 mmol/l i blodsocker med riktigt höga ketoner går jag ned i fettprocent i raketfart. Jag kan tappa flera kilo på några dagar och det är inte vätska och glykogen för den processen är sedan länge passerad, istället ökar styrkan lite lätt och magrutorna ser mer utkarvade ut.
Hur många procent önskar jag att jag kunde svara på men det ser ut som att jag går från 18-15 på typ 2 dagar, men såfort jag får tag i en BODPOD ska jag ge ett riktigt värde.
Vill gärna veta mer om hur du mäter din styrkeökning nu när du inte lyfter vikter längre. Hur tränar du vore också intressant att höra mer om.
Det kan vara tex hur länge man orkar stå på händer, hur länge man orkar stå i crow pose, hur länge man kan stå i plankan eller hur många pullups man orkar. Finns massor av sätt att mäta styrka som inte involverar vikter 😛
Jag lyfter vikter också, bara väldigt sällan och bara om jag känner för det. Annars är träningen 90-100% kroppsviktsträning 🙂
Ah okej. Ja det ska bli spännande i sånt fall. Själv märker jag att när jag stagnerar i viktnedgång så kan ett fusk i form av mörk choklad vara något som kickar igång viktnedgång igen.
Ok, vilken lyx! 😀
ja det är högst märkligt. Vet inte alls varför men det fungerar varje gång. Observa att det inte rör sig om mängder då utan endast ett par rutor.
Fisk och skaldjur ingår inte i din basmat?
Nej det är något att lägga till, har inget emot fisk och skaldjur tycker bara att det är för jobbigt att tillreda och ofta inte blir så gott.