Köp nötter (mandel, cashew eller macadamia) som är helt obehandlade. De måste vara “råa” och kan inte vara rostade eller kryddade eller saltade eller något. Helt färska råa nötter som inte har några bruna fläckar på sig.
Recept
- Blötlägg nötterna i 12 timmar
- Blanda 4 delar vatten med 1 del nötter
- Häll i nötter och vatten i en höghastighetsmixer som verkligen kan pulverisera nötterna. Om du har en slö mixer så går det inte riktigt, då behöver du sila genom en handduk och sånt vilket tar lite längre tid.
- Smaksätt med lite vaniljextrakt eller någon droppe stevia, sen är det klart! Den håller länge i kylen men kan behöva mixas om, särskilt om man har en slö mixer. Ska du ha mjölken i kaffet så skippa smaksättningen!
Att göra egen nötmjölk blir väldigt mycket billigare, cirka en fjärdedel av priset 🙂 Gör du egen nötmjölk?
Blir det högre kh-innehåll om man gör den själv? 🙂 mandlarna är ju ca 13 g/ 100 g men myclet försvinner ju när man silar i handduk!
Jag vet faktiskt inte, men troligen inte högre kh