Vad är lifestyle design?
Det känns inte som att det här konceptet har kommit till Sverige riktigt, eller har det?
För mig innebär konceptet precis vad det låter som. Att skapa sig den livsstilen man vill ha, oavsett vad det kan vara. När Tim Ferriss skrev om det i Four Hour Workweek så fick han det att låta som att Lifestyle design är att jobba så lite som möjligt, men så är det inte alls. Tim själv är världens workaholic, något han fått en del kritik för just för att fyra timmars arbetsvecka knappt existerar och inte är eftersträvansvärt för särskilt många. Men det är en väldigt catchy boktitel i alla fall.
Värdeord som grund för livsstilen
I min livsstilsdesign ingår frihet i form av att kunna styra och planera min tid. Det är väldigt viktigt för mig. Jag älskar att jobba men vill till exempel inte vänta till klockan 8 med att börja jobba, eller sluta jobba klockan 16 om jag är mitt i mitt flow. Jag vill också ha möjlighet att träna många timmar varje vecka och ha tillgång till bra mat av grym kvalité.
Min mentala coach skickade mig en lista fullpackad med olika värdeord, och jag skulle markera alla som kändes viktiga och sedan välja ut 10 stycken som var mer ‘på liv och död’. Såhär blev mitt resultat:
Autenticitet är numero uno och det är därför jag inte kan jobba med vad som helst eller med vem som helst. Jag har världens mest känsliga radar för det här och minsta tecken på att någon “game:ar” mig eller inte är äkta så flyr jag med en gång!
Erkännande och beröm är viktigare än pengar för mig. Jag måste få veta att jag är grym och gör ett bra jobb, att bara få pengar in på kontot varje månad är inte alls nog. Det är därför jag inte är så förtjust i den svenska arbetskulturen där man sällan eller aldrig ger varandra cred när det går bra, eller talar om när det går dåligt. Ingen vet sin status på jobbet, eller? Det kanske är annorlunda nu?
Bidra, gemenskap och sammanhang – the missing piece of the pussel för mig. Bidra TILLSAMMANS! Superviktigt.
Andlighet och spiritualitet – all day every day.
Trygghet är pengar för många men för mig är det mer att ha en stabil vardag som låter mig planera och vara förutseende. Då fungerar jag som bäst.
Men åter till lifestyle design
Om du får designa allt – vad vill du då?
Vill du bo i Sverige?
Hur mycket pengar är mycket pengar för dig?
Vill du ha hus i många länder eller bara ett?
Vill du jobba hemifrån, på distans eller gå till ett kontor varje dag?
Hur mycket inkomster behöver du för att ha råd med allt du vill?
Vad skulle du vilja ha för vanor?
Vilken typ av vänner vill du ha?
Skriv ned ditt drömscenario och gör en gör en plan för att nå dit. Jag brukar göra flerstegsraketer så att jag har många olika vägar till samma mål. Det gör att om jag misslyckas med en grej så är jag ändå påväg mot målet med samma fart.
Jag brukar också göra budgetar och sparplaner för att se vad större saker kostar mig per månad, och blir ofta förvånad över hur mycket jag faktiskt har råd med. Det var efter att jag sagt till mig själv att “när jag tjänar si och så mycket ska jag skaffa mig en personlig coach!” som jag insåg att jag bara prokrastinerade beslutet att skaffa en coach, och att det inte handlade om pengarna egentligen. Så då slog jag till, och nu har jag två coacher.
Lifestyledesign handlar om att definiera mål och aktivt jobba för att nå målen, oavsett vad det är. Så skulle jag vilja uttrycka det, snarare än att man har massor av pengar och knappt jobbar.
Vad tycker du?
Jag är så himla nyfiken på att veta mer om din syn på ekonomi. Både privat och för företaget. Hur mycket vill du ha, hur investerar du? Lever du enkelt för att kunna spara mer eller handlar du upp varenda krona?
Själv är jag en frihetsälskare av rang och det har gjort att jag också lockas av ekonomiskt oberoende. Samtidigt vill jag ha tid för mina intressen och min hälsa så jag väljer att jobba mindre. Det blir liksom en mish-mash av önskan om pengar samtidigt som jag vill ha tid för annat än jobb och jag känner mig dragen åt olika håll- Till exempel har jag som ett mål att ha en miljon i värdepapperstillgångar innan året är slut i mitt bolag, tittar på kontot och ser att jag nått lite mer än halva (det var inte tomt i början av januari). Jag kan nå det om jag sätter igång och jobbar stenhårt men samtidigt mår jag väldigt bra just nu. Idag har jag tex varit iväg och tagit ett lunchdopp och en promenad. Jag har tränat och mediterat. Plus att jag jobbat koncentrerat och hårt några timmar.
Självklart har jag funderat på mer passiva inkomster men dit kommer jag liksom inte, har indexfonder. Men vad är en passiv inkomst egentligen? En bok är ju blod svett och tårar att skriva för att inte nämna lanseringen…
Sedan inser jag självklart också att jag redan har det väldigt bra. Ska jag jobba hårdare för att kunna bli fri när jag redan är väldigt fri? Verkar ju ologiskt. Kan ta ut en bra timpenning när jag väl jobbar.
Privatekonomiskt lever jag enkelt och trivs väldigt bra med det. Minimalism och frivillig enkelhet passar min personlighet och mina värderingar. Det gör mig också friare.
Nu är jag nyfiken på hur du tänker även om jag förstår att du kanske inte vill dela med dig av hela din ekonomiska situation på bloggen…
Jättekul frågor, jag älskar att diskutera sånthär! 😀
Om man är en frihetsälskare av rang så vill man ha rejält med cash för att alltid ha “fuck you money” och kunna göra vad man vill, men man vill inte “tvingas” jobba ihop allting som nån slav för det är inte så frihetligt. Lösningen på de problemet är att investera, på olika sätt. Där växer pengarna snabbast, oavsett om man har mycket eller lite.
Passiva inkomster är väl mer att man har en bostad man inte använder som man kan hyra ut… kanske royalty för saker man gjorde för längesen men inte håller på med aktivt… investeringar i olika värdepapper borde väl också räknas dit. Tror tricket är att ha väldigt många olika income streams.
Sen till mer direkta frågor om hur mycket jag vill ha, hur jag investerar och hur jag lever:
Jag siktar på mer inkomster och kapital än de flesta gör för att kunna vara mer av en high impact investor, jag älskar startups och blir helt tokig av kickstarter tex. Dessutom kan man göra så mycket bra grejer för the greater good om man har väldigt mycket pengar. Tycker inte folk verkar tänka på det alls, vilket förvånar mig.
Tycker nog att 10M är väldigt lite pengar ur det perspektivet jag tänker, bara för att ge perspektiv.
Att handla upp varenda krona är helt otänkbart för mig. Såg nyss en video av en känd svensk youtuber när jag åkte tåg och hon berättade om sitt shoppande, hur mycket som köps helt i onödan. Dubbel uppsättning kameror och annan utrustning, dyra märkeskläder, svindyra inredningssaker och jag har alltid tänkt att de här youtube-personerna kanske är mycket rikare än vad jag är men insåg att så är det nog inte. De har nog bara en heeeelt annan syn på pengar, mer att allt ska brännas för att det ändå kommer nya. Jag tror att jag är extremt snål jämfört med de flesta, har nog mindre än de flesta också men gillar minimalism precis som du gör.
Att ha massa utgifter varje månad utöver hyra skulle bara vara obehagligt, försöker alltid minimera allting sånt.
Sen när det kommer till investeringar skulle jag säga att jag är en väldigt aktiv investerare och mixar high risk med low risk och så… väldigt svårt område att beskriva på ett vettigt sätt 🙂
Jag vet inte om jag svarade bra men försökte iaf 🙂
Tack för svar! 😀 Jag älskar också att diskutera sånt här! Tyvärr känner jag ingen som tänker som jag. Enligt Myers Briggs personlighetstest är jag INTJ, något som endast 1% av alla kvinnor är, kanske är därför.
Privatkonsumtionen är för mig en viktig del, du är friare ju mindre du konsumerar. Har du stött på den amerikanska financial indepence-rörelsen nåt? Det var när jag läste den här bloggen som jag insåg att det på ganska kort tid går att ha tillräckligt med pengar för att vara helt fri: https://www.mrmoneymustache.com/2012/01/13/the-shockingly-simple-math-behind-early-retirement/. Sedan dess har min frihet ökat otroligt mycket när pengarna hamnar på rätt ställen går det verkligen fort.
Investeringar är ett jättespännande område. Själv investerar jag i aktier och fonder, övervägande globala indexfonder. Men i takt med att kapitalet läggs på hög i mitt bolag blir jag mer och mer nyfiken på att testa en annan typ av investering. Köpa en hyresfastighet nu när bostadspriserna sjunkit lite? Start-ups och annat är också spännande. Har du fler tips förutom Kickstarter? Jag har lyssnat en del på Tim Ferriss men känner tyvärr ingen i Silicon Valley 😀 Sen har jag några miljoner låsta i en nästan obelånad bostad. Funderar på att flytta för att få loss de pengarna och kunna göra roligare saker med dem… Vad har du för investeringar, berätta så konkret du har lust med. Kan du ge exempel på vad som är en högriskinvestering och vad som är en lågriskinvestering för dig?
Jag kommer heller inte nöja mig med 1M, 10M låter inte som jättemycket pengar för mig heller utan 1M kändes bara som en jämn och fin siffra att sätta som mål i början av året. Det sägs ju också att den första miljonen är den svåraste 😀
Det här med snål vs sparsam är en intressant grej, snål är ju att aldrig t.ex. bjuda vänner på något men sparsam är att ordna en jättehärlig middag utan att det kostar mer än vad det behöver göra. Jag föredrar att kalla mig sparsam, hehe. Nu bor vi så billigt att maten är vår största utgift (det blir ju lätt så om man är hälsointresserad…) och den kostnaden skulle jag gärna hacka. Vi äter för ca 7000 kr per månad och har svårt att komma under det. Har du några tips på hur man äter billigt och bra?
Jag har också en ovanlig personlighetstyp så jag förstår precis 🙂
Tack för länken, jag har läst om mrmoneymustache tidigare och har säkert varit inne där, men den var bra! Jag tror att det här är samma grej som med kosten. Det är en viss ansträning att nå något få andra har, men väldigt, väldigt få är beredda att göra ens en liten ansträngning och lyckas därför inte. Det är som att ta bort mejerier ur sin kost… hur svårt ska det vara? Eller bröd? Eller socker? Väldigt få är beredda att göra uppoffringen trots enorma hälsofördelar. Med pengar har människor ett otroligt behov av att spendera och tycker det är en mänsklig rättighet att gå till frissan, fixa naglar, göra ögonfransförlängning, ha nya outfits, åka till IKEA i tid och otid… förstår att pengarna tar slut.
För billigare mat tror jag på att köpa kött av bönder och sånt, göra en deal med någon jägare. Sådana saker. Sen tror jag inte att det är så himla stor skillnad på maten i Sverige, särskilt inte efter att ha bott i Kina så jag köper gärna billigare mat det måste inte vara top notch jämt.
Jag kan tyvärr inte ge exempel på mina investeringar för det är väldigt speciella men det är allt från stora saker till väldigt små saker som kan ge avkastning. Ursäkta kryptiskt svar 😉
Jag har många gånger funderat på vilken egenskap det är som gör att jag, och min man som tur är, inte har problem med uppoffringar. Vi är absolut inte mer intelligenta än andra, jag känner många med högre IQ än jag. De både äter skitdåligt och bränner alla pengar så det är inte ett kriterie. Eller man behöver ha en viss nivå av IQ inte nödvändigtvis i det högsta skiktet.
Sen finns ju Marshmallowtestet av Walter Mishel. Och nog ligger förmågan till uppskjutna belöningar i botten till att kunna göra uppoffringar. Men det förklarar inte varför många som har en bra och sund ekonomi och som där klarar av uppskjutna belöningar t.ex. inte tar hand om sin hälsa ordentligt.
Vilken egenskap är det då som gör att man inom fler områden utmärker sig som extremt effektiv? Jag vet inte. Jag vet bara att jag är väldigt glad att jag inte funkar som andra, det finns enorma fördelar med att gå emot ”systemet” och tänka på tvärs.
Det är intelligens bland annat, skulle tro att ni är mer intelligenta än andra. Är du en äkta INTJ så… 😉
haha! Tvättäkta – I promise! 😀
Vad har du för coacher, varför och hur hittade du dem? 🙂 jag känner igen mig emd prokeastinerinfen av att skaffa coach &… det är kanske daga att göra slag i saken.
Har en mental coach och en träningscoach, hittade dem via vänners rekommendationer. Har haft terapeuter och sånt tidigare som jag hittat själv och det har varit hit and miss. När kompisar rekommenderar blir det bättre.
Eftersom jag har snöat in mig på HSP på senaste tiden måste jag säga att det låter som du också har en HSP personlighet.
Jag? Really?
Hur ser lifestyledesign på sjukdom och skada? När du gjort allt du kan för att bli friskare men kroppen säger ifrån? När du har en kronisk sjukdom/skada du aldrig kommer att bli frisk ifrån.
Om jag fick designa allt skulle jag vara frisk.
Jag som är sjuk får en klump i bröstet av att läsa det här inlägget. Det tar emot att skriva ner mitt drömscenario och göra en plan för att nå dit när jag har en allvarlig skallskada som jag vet att jag aldrig blir frisk ifrån och inte bara kan “trolla bort”.
Du skriver att det handlar om att definiera mål och aktivt jobba för att nå målen, oavsett vad det är. Jag har definierat mål i min tillfriskningsprocess; optimerat kosten, optimerat vilan, testat olika träningsformer, tillskott, meditation, avslappning, massage osv. Sådana mål är realistiska, men att sätta upp mål för ett drömscenario jag vet att jag aldrig kommer att hamna i känns för mig bara destruktivt. Varför ska jag aktivt jobba för att nå målet att bli helt frisk (som jag skulle vara om jag fick designa allt) när jag vet att det aldrig kommer att hända?
Det vore intressant att höra andras tankar om lifestyledesign och kronisk sjukdom/skada.
Svarade med ett inlägg; https://martinajohansson.se/lifestyle-design-vs-sjukdom-och-skada/