Jag har tyvärr tappat förtroendet för majoriteten av all forskning som rör kost och hälsa. Det finns helt enkelt för många intressenter, lobbyister och sponsrade forskare eftersom det finns så mycket pengar i livsmedelsbranschen. Vi kan inte sluta äta, vi äter mat varje dag och många åker till affären flera gånger i veckan. Det är en jätteindustri med mat, tillsammans med alla kosttillskott, all hälsokost och alla läkemedel! Allting vi stoppar i munnen helt enkelt.
Nyligen fick jag en länk till en artikel från International Journal of Obesity – läs hela artikeln HÄR, som påstår att vi inte äter mer när vi äter sötningsmedel och att sötningsmedel inte påverkar vikten.
Sötningsmedel innehåller mindre kalorier än socker, det är sant. Men sötningsmedel är sött och får de allra flesta att äta MER. Det är min personliga iakttagelse som går att testa med ett enkelt experiment. Jag använde det här knepet när jag gjorde ett kalori-experiment 2011 (osäker på vilket år, tror 2011 men kan varit tidigare).
Jag var nyfrälst i LCHF och ville testa kalorihypotesen genom att äta så mycket kalorier jag bara kunde trycka i mig. De fetaste jag kunde komma på då var grädde, så för att få i mig maximalt hällde jag sötningsmedel i den vispade grädden. Testa själv! Ta en bunke vispad grädde och försök äta så mycket det går. Häll sedan sötningsmedel i och se om det går lite lättare (ledtråd: det gör det!)
Nu är ju sötningsmedel också svagt insulinhöjande så är man väldigt känslig kommer stora mängder sötningsmedel (i form av till exempel light läsk) absolut att påverka vikten!
Forskningsaggressiva läsare har sällan koppling till forskning
Nytt ord! “forskningsaggressiv” kallar jag personer som blir helt eld och lågor över en ny vetenskaplig artikel och tolkar texten som en bokstavstroende tolkar bibeln. Min upplevelse är att de här personerna sällan arbetat med forskning själva, eller varit i närheten av stora mängder vetenskapliga artiklar.
När jag skriver ett inlägg på min blogg och någon KRÄVER mig på vetenskapliga artiklar som stödjer inlägget, så kan jag alltid hitta artiklar som stödjer min tes. Men jag kan likagärna hitta artiklar som stödjer motsatsen! Därför har jag en blogg utan alltför många hänvisningar till vetenskapliga artiklar för att kost och hälsa är väldigt subjektivt, och man får se själv vad som fungerar för en själv.
Jag tror till exempel inte på tidsskrifter som “International Journal of Obesity” men de kan säkert komma med någon bra artikel någon gång ibland, vad vet jag. När det kommer till hälsa och hur man vill göra med sin kropp behövs intuition, inte artiklar.
Jag är själv forskare och författare “by heart” mina största intressen är att tänka, läsa och skriva och jag skulle gärna fortsätta att jobba med forskning, fortsätta med min PhD men jag vill verkligen inte ta emot pengar från till exempel livsmedelsverket för att visa något som inte är sant! Tyvärr har många forskare inte någon vidare moral, och inget vidare vidvinkelseende heller. Det är så jag tycker i alla fall.
Håller du med?
Uppdatering 24/2 2018
Jag gick tillbaka till den här artikeln som visar att sötningsmedel inte påverkar vikten och läste den lite noggrannare än när den här bloggposten skrevs i juli 2016. Vad jag fann var följande:
Competing interests
Peter J Rogers has received grants from Sugar Nutrition, UK in support of research on the effects of sugar on human appetite. Cees de Graaf has received grants from the Dutch Sugar Bureau in support of a study on brain responses to sugars and low energy sweeteners. Suzanne Higgs has received a grant from Canderel in support of research on the effects of low-energy sweeteners on human appetite. Anne Lluch and David J Mela are employees and shareholders of companies that manufacture products containing sugars and low-energy sweeteners. Peter Putz is an employee of ILSI Europe. The remaining authors declare no conflict of interest.
Well, well, well… vad säger vi?
Inlägget är inspirerat av My Westerdahls inlägg som kan läsas här