Den här grafen illustrerar skillnaden mellan glykemiskt index (GI) och insulinindex (II) som vi ser skiljer sig åt totalt. Inom LCHF är det dock många som drar likhetstecken mellan GI och II och då kan det bli riktigt tokigt.
Effekten blir att man även på fakir kan drabbas av insulinhöjningar om man är känslig, trots total brist på kolhydrater. I grafen ser man till exempel att vitt bröd har samma insulinindex som fermenterade mejerier, men totalt olika GI. Det är insulinet som spelar roll och det är därför som grova kolhydrater som brunt ris och dylikt fått en hälsostämpel på sig för att det trots någorlunda högt GI har relativt lågt II. Nu finns det trots det många anledningar att inte äta ris, men det var ett exempel på vad det kan ge för effekter.
Det är insulinet som är fetmande och det är insulinet som är sjukdomsalstrande. Man blir trött, fet och sjuk av mycket insulin. Därför är det en god idé att slopa mejerierna totalt, särskilt för den som äter LCHF och INTE går ned i vikt. Smör är undantaget här då det innehåller väldigt lite mjölkproteiner. Om man vill äta fett helt fritt från mjölkproteiner kan man koka det och göra ghee, eller använda kokosfett, ister, ankfett eller avocadoolja istället.
Om man är ung, frisk och vältränad är det inte så katastrofalt med lite insulin ibland eftersom kroppen då kan hantera insulinet. Insulinkänsligheten är hög och effekten som till exempel kvarg har på IGF behöver inte vara helt igenom dålig. Kvarg varje dag gör dock vem som helst slö, så det är inte heller optimalt. Dessutom ökar man den histaminproducerande tarmbakterien l.casei som kan ge svullna tarmar, trötthet och dålig hy.
Summa summarum: Testa gärna en veckas mejerifri LCHF och se vad det kan göra för dig. Om du har problem med ketos-utslag eller dylikt kan mejerifritt göra susen! Dessutom ger man kroppen en chans att sänka inflammationsnivåerna och läka sig själv inifrån 🙂
Hej! Hittade just detta inlägg när jag sökte på fetaost insulin. Jag vill undvika mejerier ett tag men har hört att riktig fetaost inte innehåller laktos och kasein, så jag undrar om det är okej att äta eller om jag ska utesluta det också? 🙂
Tack på förhand och tack för en grym hemsida!
Du får kolla en livsmedelslista 🙂
Jag tänkte ur insulinsynpunkt, om det räknas som mejeri och påverkar som mejeri trots att det inte har mjölksocker eller mjölkproteiner 🙂
Läser din bok ”Keto” nu och kände igen mig i ett av klientfallen så jag vill köra mer strikt nu. Älskar att du förklarat hur man ska räkna ut fettprocenten på ett lätt sätt dessutom!
Njae… det kan påverka på andra sätt, men jag är inte säker på hur.
Kanske nåt med fettet…
“många laktoskänsliga har noterat att de kan äta fårmjölksprodukter utan bekymmer. Lite märkligt kan tyckas, eftersom fårmjölken innehåller i princip lika mycket laktos som mjölken från kor (eller från getter för den delen!). Men forskare har lyft fram fettstrukturen som en möjlig förklaring, dels för att fettet bäddar in laktosen på ett annat vis, och dels för att de mindre fettmolekylerna i fårmjölken skapar mindre irritation i tarmen och därmed finns mer kapacitet kvar åt att hantera laktosen” (enfartacka.com)
Okej 🙂 bäst att utesluta det också ett tag och se vad som händer, tack för svar
Hej Martina
Hur länge kan man utnyttja ett insulinpåslag vid träning, tänker ex vid tung styrketräning?
Insulinet gör dig trött och slö så det hade jag inte velat blanda in i träningen. Insulin = blodsockret sjunker…
Hur är det med kefir? Jag gör min på ekologisk lantmjölk.
Gör man inte kefir på kefirgryn och vatten?
Man kan göra kefir på både mjölk och vatten. De gryn man använder till mjölk kan man omvandla till vattenkefirgryn. Vad jag förstått så äter grynen upp laktosen i mjölken och en typ av protein. Så hur påverkar kefiren blodsockret?
Jag vet inte jag har inte mätt det.
Är riktigt feta mejerier som creme fraiche och vispgrädde (40%) lika dåligt? Jag har ingen problem med vikten och är mycket vältränad men vill ju ändå optimera tarmarna!
Jag vet inte faktiskt, man får nog testa sig fram. För min del mår jag så otroligt mycket bättre psykiskt utan mejerier men vissa tål ju detta utan problem.
Tycker det här är sjukt intressant, såg i andra kommentarer att du skulle försöka fixa fram en längre lista över olika ingrediensers II, vore väldigt uppskattat! Det här känns viktigt!
Har funderat på det här med grädde, försöker i så stor utsträckning att undvika det och ersätter ofta med äggmjölk om det är i te eller liknande men så ibland så vill jag kunna ha det i olika sammanhang, är kokosgrädden bättre? Jag har undvikit alla mandelmjölkar/sojamjölkar osv för att jag har tänkt att det är lika mycket kolhydrater som vanliga mejerier och dessutom oftast mindre fett (ex. kokosgrädden 20-25%, vanlig grädde 40%) och tänkt att då borde det ju vara bättre med “riktiga” mejerier, men med II så kanske det inte är så. Har du några tankar eller kunskaper kring just kokosgrädde eller andra ersättningsgräddar 😉
Det är, gissar jag, proteinet som ger stort II. Eftersom vi ändå behöver en viss mängd proteiner per dygn så känns det lite som ett nollsummespel att skippa mjölkprodukterna om man samtidigt ökar mängden av andra proteinkällor. Kött har också högt II.
Så då kan man dra ned på köttet också, eller välja kött med lägre II. Vissa äter tex 1 sked smör till 1 tugga kött, då får man också ned II och upp med ketonerna 🙂
Hej och tack för all information och inspiration:)
Jag har en dum fråga – om ens sockervärde konstant ligger bra, är en insulinproduktion/värde också bra då?
Ja oftast, men inte nödvändigtvis 🙂
Trist 🙁 det är ju svårare att kolla själv. Tack för svar o en kanon blogg 🙂
Det här är himla viktigt för oss som har börjat med lchf pga instabilt blodsocker. Det blir nämligen jättesvajigt om man äter en smoothie med mejeriprodukter som mellanmål. Kaffe och mejerier är verkligen extremt dåligt för mig. Svårt för mig att äta mejerifritt längre perioder dock. Jag tycker det är väldigt utmanande psykologiskt.
Vad innebär ketosutslag? Hur vet man att det är det man har o att det inte är nån annan slags utslag? Har inte hört talas om detta förut så jag blev lite nyfiken 🙂
Jag har aldrig fått det själv så jag vet inte men det verkar vara plitor/finnar – googla på det så ser du massor med forum som tar upp det 🙂
Går det att få tag på någon II-lista med de vanligaste råvarorna?
Jag ska fixa fram en!
Varför ska man inte äta ris?
Kontaminerat med arsenik, förstoppande, onaturligt och näringsfattigt 🙂
Har nu ätit lchf, mer och mindre kållisar, mer & mindre fett och det har inte hänt ett dyft. Har läst din Hormonbibeln och provat L-glycin till kvällen utan nå resultat. Tänk om någon visste vad som försigår i min “dumma” kropp?! 😉 Får väl testa med att plocka bort all ost då…..Snart vet jag inte riktigt vad som är bra att stoppa i sig?! Känner ju att det går ju inte att laborera allt för mycket med min kropp, den strejkar väl snart! =)
Tack för en intressant blogg!!
3 frågor till dig Martina..
1. Testat ankfett? Smakar det.. ankigt, eller?
2. Är du kinesisk medborgare, eller tänkt bli? Varför/inte?
3. Hur vet man att någon produkt är fermenterad? Jag har läst på wikip om fermentering, men förstår inte att omsätta informationen i mataffären…
kramkram
1) Inte ännu
2) Nej bara resident permit; tror inte att man kan bli medborgare som utlänning.
3) De flesta är inte fermenterade, det står ofta på förpackningen om det är det 🙂
Tack för din kommentar, har saknat dig här Frida! 🙂
<3
Har du inga ii-siffror på grädde, crème fraiche och hårdost. Förstår jag måste sluta med mejeri men helt blir jättesvårt för mig, jag måste få något utrymme. Vad innebär det att hårdostarna är bäst i siffror?
Hårdostarna sänker har lägst II, men ska kolla om jag hittar exakta siffror! 🙂
Vad är ketosutslag, kliar dessa?
Jag vet inte om de kliar, tror att det mest ser ut som plitor och finnar 🙂
Hejsan!
Jag har ätit LCHF i 5 år. Fått många fina hälsoeffekter. Jag var inte så sjukdomsdrabbad mer än den uppblåsta magen och luften som kom av bröd etc. Men det hade jag bara ställt in mig på att “det är så här det är efter en måltid”. Det var normen. Det som är den största märkbara effekten för mig är all energi och att jag blir förkyld bara vart annat år, om ens det. Alla på jobbet kan sitta och nysa, snora och hosta men det biter inte på mig.
Sedan i lördags (5 hela dagar) har jag varit på strikt fakir. Vilken boost det har givit mig! Superlugn i kroppen, skarp i huvudet, energi och sover som en liten unge på nätterna. I tillägg så har ketonerna skjutit till höjdren i dag. 5,3 på 5 dagar 🙂
Tack för allt du delar med dig!
Fettfrälst – Ja, absolut!
Kram,
Anna
Haha härligt att höra! 😀
Intressant! Inkluderar “fermented prod” ost, dvs har ost lika hogt II som bilden visar? Det “kanns” i alla fall inte som att man far samma negativa effekter av ost som t.ex. av kefir. Och vad galler “delikatessostar” som t.ex. brie?
Hur staller du dig till dilemmat att det ar viktigt for kroppen att fa i sig mycket fermenterad mat fran olika kallor, versus att fermenterade mjolkprodukter ger forhojt II? Hur skulle du valja att “prioritera”, ur halsosynpunkt?
Jag väljer bort fermenterade mejerier men har inte testat kefir ännu. Jag äter annat fermenterat, fermenterad äppelcidervinäger är mitt senaste tillskott 🙂 Olika ostar har olika II, brie har enormt högt II och är den värsta av alla! Bäst är de beska, starka och torra ostarna.
ok, tusen tack for ditt svar! Ska satsa pa parmesan i framtiden numera! 🙂
Vad tror du om getost, fetaost och mozarella forresten? De kommer ju i alla fall inte fran ko…
Forresten, angaende “fermenterad appelcidervinager”: Gar det bra att bara kopa vanlig vinager i affaren, eller bestaller du nagon specialvariant pa natet? Helt vanlig vinager ska val vara fermenterad, sa det borde val ga bra med mataffarens, eller…?
Jag har köpt min specialare från iherb 🙂
Martina, undrar om du har läst något om det är skillnad på mejerier från djur med kasein A2 och de som har en blandning av A1 och A2, dvs get, får, buffel, jersey kor och vanliga kor. Blev nyfiken förra gången du skrev om detta men inte hittat mer i ämnet
Ja det är jättestor skillnad, kommer inte ihåg om jag nämde det i Magstarkt eller inte. Mjölken från jerseykor, oprocessad ska vara riktigt bra!
Bra, då fortsätter jag njuta av får-och getost samt min opastöriserade Jerseygrädde 🙂
Hur är det med kvarg? Är det en fermenterad produkt?
Det låter helt logiskt och det är säkert därför många mår bättre av “paleo” (i alla fall den strikta varianten) och att det blivit väldigt trendigt just nu att slopa mjölkprodukter 🙂 men samtidigt undrar man varför många går ner i vikt/mår bättre/får bättre insulinkänslighet genom lchf, där många faktiskt använder en hel del mejerier, och inte bara smör, grädde och ost, även kvarg och keso? Det är väl ungefär lika många lchf-anhängare som paleo-anhängare som mår bättre, och den gemensamma nämnaren verkar ju främst vara socker/oljor/spannmål/tillsatser.
Själv vill jag bli helt mejerifri, men det är jäkligt svårt att undvika det fullt ut, åtminstone hemifrån…:D
Sorry, råkade SVARA ovanstående här. J, det står om kvarg i inlägget!:)
Nej, svaret på min fråga står inte.. då hade jag inte ställt den. 🙂
Tänkte mer på “hur är det med kvarg?” 😉
Hej,
Jag har nyligen dragit ner rejält på mejeri på grund av avstannade viktnedgång (äter lchf), har börjat ha soyamjölk i kaffet och ibland i mat. Jag har läst att det inte är helt nyttigt med soyaprodukter, men har de någon negativ inverkan på viktnedgång?
Tack för en jätte bra och intressant blogg!
Jag tror inte att sojamjölk har någon inverkan på viktminskningen men sånt är svårt att veta. Det är lättöstrogenhöjande, så du kanske ska testa mandelmjölk istället 🙂 Eller varför inte kokosolja?
Jag gör kaffe med smör och kokosolja hemma men har inte möjlighet på jobbet. Har testat mandel men det är så mumsigt med soya 🙂 Får väl hålla det till helglyx så jag inte bråkar för mycket med mina hormoner.
Det kan vara sant det du skriver men fungerar inte lika på alla. Jag är 67 år gammal ,har ätit mjölkprodukter varje dag i rejäl mängd i hela mitt liv, har bra hy nästan-inga rynkor och är långt ifrån slö- jobbar fortfarande fullfart…
Hälsningar
Teresa
Ingenting jag skriver är sant för alla, och jag är jätteglad över att du mår så bra! 🙂