Från lajvsändning på instagram 7/11 2019
Kort sammanfattning
Många lider ovetandes av insulinresistens trots normalt blodsocker och trots ketos. Om diabetes ej är utvecklad kan insulinet som produceras ta ned blodsockret men kroppen producerar för mycket insulin pga resistenta/tröga receptorer på cellernas ytor. Stora insulinmängder ger ökad fettinlagring, försvårar fettminskning och påverkar många organs funktion. Kan göra organ dysfunktionella.
Tecken på insulinresistens: Ljusbruna fläckar på huden, bukfett (särskilt kvinnor), infertilitet, utebliven ägglossning, hypotyreos, hyperfagi (hetsätning), “omöjligt” att gå ned i vikt, östrogendominans. Alla dessa tillsammans eller flera indikerar IR.
IR kan “botas” men du kommer alltid att ha en ökad känslighet och kommer alltid att behöva äta annorlunda än andra. Några bra strategier är följande:
Effektiva strategier mot insulinresistens:
- Tung styrketräning, stora muskelgrupper
- HIIT (high intensity interval training)
- Långa, lugna promenader
- Ketogen kost (inget insulint alls) håll nere proteinet och upp med fettet
- Långa fastor (för dig som gillar fasta)
- Ceylon te, kanel, inositol, ALA och berberin (tillskott)
- Meditation, avslappning varje dag
- Inget kaffe!!!
- Långt tidsperspektiv, ge det minst 1 år och gör inga avsteg
Alla organ och celler kan bli insulinresistenta, till och med tarmcellerna. Då producerar de mindre slem som ökar risken för läckande tarm, ger mer förstoppning och kan öka inflammationsnivåerna i kroppen. Insulinresistenta äggstockar är förknippade med PCOS, hypotyreos ger sänkt insulinkänslighet/IR och en insulinresistent hjärna får Alzheimers. Detta är alltså ett viktigt hälsoproblem att fixa, vänta inte!
En bra start är min bok om ketogen kost (köplänk!)
Jag kommer köra lite tema-lajvar framöver och tar gärna emot tips på ämnen. Det är bara att önska fritt så varvar jag detta med mina vanliga frågestunder 🙂
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Hur ska man tänka kring dessa tillskott när man äter ssri? Kan man inte ta något som hjälper insulinresistensen om man äter det?
SSRI påverkar inte något av det, och vice versa.
Okej,tack för svar! Fick upp något att det kunde påverka på något sätt när jag försökte läsa om berberin, men förstod inte riktigt.
Intressant från forskare vid Karolinska Institutet om att bara en undertyp av fettcell reagerar på insulin
https://doi.org/10.1016/j.cmet.2021.07.018
Oh! Tack!
Hej!
Du säger inget koffein men att dricka ceylonte bör väl finnas koffein i det. Har druckit coffeinfritt kaffe o rött te länge men fått svaret av dig att jag är resistent. Har alla indikationer. Dessutom dt2 nu vid 61 års ålder. Nu blir det styrketräning framöver. En sak till. Fiberhusk. Hur mycket och hur intas det dagligen? Vill testa allt. Äter metformin sedan 15/10-20. TUSEN TACK för otroligt bra och förståligt inlägg. Kram Jill
Ps får många varningar av min Oura-ring.
Varför vill du äta fiberhusk?
Du sa det i din sändning. 😊 men nu måste jag också berätta att jag har hörselskada. Det var kanske något annat du sa får lyssna igen. ☺️ Men ceylonte vs koffein hur var det ned det?
Kram
Ceylon-té är blodsockersänkande, det funkar bra.
Fiberhusk minns jag inte vad jag sa om 🙂
Lurar man sig själv med ALA och bukspottkörteln mår fortfarande dåligt när man får eftertraktade lägre fBS-värden?
ALA har ju egenskapen att det kan öka insulinkänsligheten både hos diabetiker och friska människor och hos diabetiker har man sett en höjning av insulinkänsligheten på upp till 50%.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/iub.40/full
ALAs påverkan på mig är extremt höjd energinivå, mindre sömnbehov men också ett tryck över bröstet som oroar mig som försvinner då jag gör uppehåll med ALA (tar inga andra tillskott).
Har du ändrat/tagit bort “senaste kommentarerna” nederst på sidan? Den var intressant 🙂
I så fall inte mer än att man lurar sig med metformin som har liknande effekt.
Jag tog bort “senaste kommentarerna” för att alla klagade på att det var fult och onödigt haha!
OK då kör jag på med ALA några dagar till
Den var kalasbra ju, man kunde ju följa gamla inlägg med nya kommentarer 🙂
går det kanske att dölja den bakom en klickbar ikon
Haha ful… allt BRA är inte vackert (så kan man tänka om sig själv varje morgon åt sin spegelbild) 😉
Haha! 🙂
Håller med! Mycket användarvänligt med senaste kommentarerna.
Har nyligen blivit diagnostiserad med pcos. Men har alltid BS 3.2-3.9. Kan det bero på att insulinnivåerna fortfarande är höga trots en ketogen kost? Är frusen, trött och låg under tiden. Har ju ätit insulina livsmedel i perioder då keto inte riktigt fungerst så kanske inte lyckats få ned nivåerna ännu?
Jag tror faktiskt det. Jag hade någon hypotes kring det för något år sedan men lyckades inte verifiera om det verkligen är så, men jag TROR det!
Ok. Ja jag är normalviktig men sitter löst fett runt magen trots bra kost majoriteten av tiden i ca 7 år. Har skyhögt kolesterol (10 i total). Oregelbunden mens, hjärndimma, och svårt med keto. Så mycket tyder ju på det.
Tänker hålla i keto nu trots mående och köra tung styrketräning som du säger o se om det ger resultat. Kaffe behåller jag ett tag till dock ?
Vilken intressant livesändning!
Du pratade om blodsocker och insulinvärde i blodet. Blodsocker kan man mäta med blodsockermättare men hur kan jag mäta min insulinvärde? Den mäts i picomole (pmol) men hittar inga tester när jag nätsökte. Jag hittade C-peptid test och HbA1c test.
Kram
C-peptid och hba1c är second best thing, det går inte att mäta insulinet om du inte gör ett insulin-klamp test.
Mango fruit has antidiabetic, antioxidant, antiviral, cardiotonic, hypotensive, anti-inflammatory properties. Its leaves and fruit contain mangiferin, an active compound that was found to lower blood glucose in diabe tic rats.The leaves also has the ability to regulate insulin as well as reduce inflammation of the brain associated with the condition to prevent diabetes-induced Alzheimer’s disease and vascular dementia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249901/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4155986/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27537110
Hej ! Jag läste för ett tag sen på lite om födoämnesintoleranser och där står det att när man får en sådan reaktion mot vissa födoämnen så producerar kroppen mer av en signalsubstans som heter TNF. Denna prioriteras av cellen före insulinet och jag antar att den då skapar en typ insulinresistens? För mig kändes det ganska logiskt då jag alltid blir superhungrig flera dagar efter efter en IgG respons, känner mig typ aldrig helt mätt och detta är alltid efter jag ätit något jag inte tål. Blir samtidigt väldigt frusen, extremt trött och får dimhjärna – typiska tecken på låg sköldkörtelfunktion. Skulle det inte kunna vara så att denna signalsubstans gör så att min kropp inte kan ta emot/skapa energi i cellerna och att det kan påverka både organ som sköldkörtel och annat precis som insulinresistens gör? Kan detta stämma tro?
Coolt, det där ska jag läsa mer om! Det låter som en ganska bra teori 🙂
TNF-alfa skriver Helena Rooth Svensson om i “Sköldkörteln och mitokondrierna”
eller i “Sköldkörteln och mycket mer” som är en uppdaterad och utökad version av Sköldkörteln och mitokondrierna.
Citat ur Sköldkörteln och mitokondrierna”
“Q10-brist leder till mitokondriell dysfunktion, vilket innebär att ATP-produktionen sjunker med följd att den oxidativa stressen ökar och det inflammatoriska svaret med bl a cytokin TNF-alfa ökar. TNF-alfa kan orsaka feber, smärta, sömnstörningar och depression, en symtombild som är vanlig vid fibromyalgi.”
Q10 verkar vara en bra grej och något som faktiskt har effekt när man supplementerar!
Boken nämner dessa som viktiga för mitokondrierna:
Q10
Karnitin
Vitamin B1 och B2
Vitamin K3
Folacin
Vitamin C och E
Selen
Även att bl a följande vanliga mediciner kan påverka mitokondrierna:
metformin, paracetamol, diklofenak, p-piller
Tack så mycket! Har letat länge efter info om att man kan vara i ketos om man är insulinresistent. Om blodsockret är lågt, vad är det då som signalerar att det ska produceras insulin? Insulinet lär ha en halveringstid på 3-4 min, så varför produceras nytt hela tiden?
Serum-insulin ja, men det finns insulin på fler ställen. Dessutom kan man vara i ketos och ha högt blodsocker också, så det är inte så mycket att det produceras nytt som att det liksom aldrig går ned. Vissa kan ju dock få insulinhöjning av en pannbiff. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2903931/
Lämnar prover ofta och genom att följt dig och köpt dina böcker kollar jag på de markörerna som du nämner om insulin, hjärta och kolesterol.
Jag har ett faste socker på 4.5 varje gång när jag var yngre låg det på 3.
Men det du nämner insulinresistens i olika organ?
Jag tog ett test hos läkaren för insulinresistens och hade inte det, ger det en falsk bild?
Metorfin funderade jag för 10 år sedan pga bukfetman men ger väl svåra biverkningar?
Leptinresistens är jag inne på nu hur mäter man det ?
Metformin ger inga svåra biverkningar, det verkar vara en helt okej medicin.
Leptinresistens kan du gissa dig till om du är insulinresistent. Tecken brukar vara överätning, hyperfagi.
Jätteintressant information, jag hade denna tanke för många år sen men fick ingen respons alls från läkare. Jag hade o har de flesta av symptomen du beskriver så tack för att jag nu fått stöd för min tanke och verktyg att kunna förbättra min hälsa.
Du skriver man kan dricka kaffe utan koffein. Innebär det att även grönt o svart te är uteslutet pga sitt innehåll teinet som väl är samma som koffein?
Helst inget koffein eller tein.
Jag är också glad att du skriver här om detta, jag är hörselskadad. Blir nyfiken på dessa bruna fläckar, det finns många olika typer av det. Har du möjligen någon bild på detta? Eller en närmare beskrivning? Jag har mycket av sådant på min kropp men de ser lite olika ut.
Vacker röst du har 🙂
Så man är det bara om man är överviktig, men om man lyckas gå ner i vikt. Är man så kallad botad då?
och vad räknas överviktig. Jag misstänker mig själv vara det. Nästan alla symtom stämmer. Väger 70 kg och är 163cm.?
Mvh Jenny
Ja man är botad om man går ned i vikt obehindrat och inte har kvar några andra symptom.
Tusen tack för att du laddade upp filmen även här, har inte instagram längre (missbrukar!). Väldigt intressant, just läst Fungs Fetmakoden och jag tolkar det som att han menar att hela fetmaepidemin beror på att vi äter konstant och därför utvecklar insulinresistens.
Blir osäker på om jag själv har det eller inte, inga symptom stämmer riktigt in, mitt fett (ca 20 kg övervikt) är ganska jämt fördelat på kroppen. De perioder jag faktiskt hållit mig till bra kost under en längre tid så har jag gått ner i vikt. Mitt sockerberoende med hetsätningar förstör mycket. Om jag gjort litet avsteg med socker/bröd så resonerar min hjärna att nu är denna dag förstörd, lika bra att äta allt onyttigt jag kan och sedan börja om. Sockerätande kan sedan pågå i flera dagar innan jag börjar om med bra mat.
Kan man mäta hos läkare om man är insulinresistent?
Hm… mja, oftast får man inte det utrett för de går bara på blodsockret och på c-peptiden…
En fråga, kan man inta alla tillskott samtidigt eller ska man välja en i taget? ?
Välj en av dem 🙂
Jag undrar om man kan vara insulinresistent om man har låg C peptid nivå? Har ätit LCHF i flera år, med lite mer proteiner än du förespråkar och har tyvärr fått mer fluff kring lår, rygg och armar. Har T2D i familjen. Styrketränar tungt sedan september så jag har mer att bygga på.
Har C Peptid på 0.34, BS 5,2 vid mättillfället, A1C på 29 mmol samt IGF-1 på 163.
Har inte vågat mig på så höga fetthalter som 80%, men ligger runt 81 gram på ca 1200 kcal (ketogains macron)
Kan jag vara IR?
Troligen inte 🙂
Tack för svar, då får jag leta lösningen på annat vis…fettet sitter som berget, men jag har tänkt ge tung styrketräning en chans ett år…
Hej, väldigt intressant ämne, så lärorikt att följa dig och allt du delar med dig av! Tack 🙂 Du får gärna göra en lajv om hypotyreos, har varit drabbad i ca 10 år och skulle vilja veta mer om detta. Fråga doktorn hade en “special” förra veckan men där framkom inget nytt.
Hur är det – bättre vid insulinresistens att äta mindre måltider oftare? Jag ser att du skrivit långa fastor men spontant tänker jag att stora matmängder vid ett och samma tillfälle borde höja insulinet. Min uppfattning är att fasta kan resultera i att man äter så himla mycket när det väl är dags, förstår inte hur det inte kan påverka insulinet då. Eller vilken typ av fasta tänker du på?
Långa fastor tänker jag på, alltså flera dagar långa. Att äta mycket vid ett tillfälle påverkar insulinet, så om man inte gör längre fastor är det bättre att äta lite och ofta.
Undrar om det finns någon vetenskap bakom sk blodgruppsdieter? Sökte men kan inte se att du tagit upp ämnet förut.
Tack i övrigt för alla tips och inspiration. Känns som du har rimliga och konkreta svar på det mesta inom kost och hälsa 🙂
Nej, blodgruppsdieter är inte vetenskapligt.
Det var så intressant och lärorikt! Gillar verkligen konceptet med nischade fråge/livestunder!
Du är grym!
Tack!
Tack för all din fantastiska kunskap ?
Jag har sedan 6 år ätit Paleo och mår mycket bra av det, då jag var mkt toxisk av att äta all “sockermat”.
På senaste tiden har jag börjat märka att när jag får i mig mer mängd av socker än vad kroppen är van vid så blir jag ofta skakig och får även ökad urinmängd på natten efter jag fått i mig den ökade mängden. Vad beror detta på?
Du verkar ha lite reaktiv hypoglycemi.
Kan de ljusbruna fläckarna försvinna om man följer dina råd? Enligt Morley Robbins ärfläckarna att likna vid rost.
Ja de kan försvinna men det kan ta lite tid.
Då blir det mitt mål att få bort dem. Är ett år en rimlig tid tror du?
Ja max ett år 🙂
En fråga till. Kan man dricka koffein fritt kaffe?
Yes 🙂
Hej. Har frågat tidigare men frågar igen. Har du något tanke om varför jag sjunker så mycket i blodglukos under långtidsfasta? 3,5 – 3,2 mmol/L är inte ovanligt. Och då har jag fastat uppåt 30 timmar, med så kallad “snake juice”. Jag mår inte så bra vid så långt b-glukos. Har jag för mycket insulin i blodet? Eller är min lever för dålig på att starta glukoneogenes? Mådde väldigt bra av att fasta – förutom detta då. Äter ketogent annars.
Det är inte ovanligt lågt 🙂
Suverän live,! och tack för att du la upp den här med efteråt så att man kan dubbelkolla 🙂
Tack 🙂
Hur lär man sig meditera?
Sätt dig ned, blunda, andas.
Lovely! Alltid så bra och koncis information. Varken för mycket fluff eller lull, rakt på! Jag har nu följt dig ett par år och ser alltid fram emot dina nya (och gamla!) inlägg!
Tack!
Jag hittar inte sökfältet på bloggen längre! Är den borttagen eller har jag fel ögonen? Länge sen jag sökte något specifikt inlägg men nu var det dags och jag hittar det inte… 😉
Sorry Sonja, jag tog bort det men nu är det tillbaka 🙂
Fan, jag är ju insulinresistent! Äntligen trillade poletten ner. Detta har framförallt tagit sig uttryck i den klassiska äppelformen, höga androgener, hypotyreos och infertilitet. Eftersom jag är normalviktig, ätit lchf i många år och har ett bra blodsocker så har jag inte lagt någon större vikt vid just insulinreststens. Tack för att du utbildar oss Martina, jag är så tacksam för informationen du delar. Nu blir det till att lyfta tungt på gymmet! ????
BAM! Insikter är alltid värdefullt!
Jag har också hypothyreos och äggstockar med pco-utseende, men jag har regelbunden mens, har väldigt lätt att bli gravid, är normalviktig och har knappt något bukfett, endast fett på lår, rumpa och höfter. Är jag ändå insulinresistens?
Troligen inte, men troligen sänkt insulinkänslighet.
Hej!
Väldigt intressant! Hur man man bäst kolla om man är insulinresistent?