De allra flesta vet inte hur deras blodsocker ser ut under en dag eller vilka värden som är normala. Det var många som tyckte att mina blodsockerkurvor jag visade här på bloggen såg helt extrema ut, men om man letar efter blodsockerkurvor från friska personer kan de se mycket värre ut.
Det är också stor skillnad på att sticka sig i fingret då och då jämfört med att mäta sitt blodsocker dygnet runt i flera veckor i streck med en CGM.
- Problemet vid diabetes är att blodsockret inte går ned igen. Det ligger envist på en förhöjd nivå och sjunker inte utan medicin, längre fasta eller strikt lågkolhydratkost.
- Man kan också ha diabetes + reaktiv hypoglycemi så att blodsockret först blir jättehögt och sedan kommer insulinet ikapp och sänker blodsockret för mycket.
- Och man kan vara frisk med reaktiv hypoglycemi (som jag) så att blodsockret går upp normalt men insulinet överskjuter och tar ned blodsockret för mycket. Dessa personer är lite svajjigare än sista och första gruppen.
- Den fjärde gruppen är lite ovanligare men deras insulinutsöndring är bättre inställd så blodsockret dippar inte lika lågt och de får inte samma blodsockerkrash som föregående grupp.
Svårdetekterade blodsockerfenomen
Eftersom de flesta människor inte mäter sitt kontinuerliga blodsocker är det inte vida känt hur blodsockret beter sig dygn efter dygn vid intag av olika livsmedel. Det är nämligen inte bara socker som påverkar blodsockret utan också:
- Stress (kortisol)
- Dålig sömn
- Hög fettprocent
- Histamin (matintoleranser)
- Tarmflora (diabetiker har en annan tarmflora än friska!)
Hur mycket socker tål vi?
Socker i form av lösgodis och fika inklusive kolhydrater i form av bröd, knäckemackor, pasta, ris, bulgur och couscous blir väldigt mycket socker i kroppen eftersom alla kolhydrater måste brytas ned till sin enklaste form. Väl i blodet har de en blodsockerhöjande effekt. Ju enklare socker ju snabbare höjs blodsockret. Bröd som innehåller en blandning av stärkelse, långsamma kolhydrater och fibrer kan höja blodsockret lite pö om pö.
Att äta flera hundra gram kolhydrater varje dag är mer än vad de flesta tål!
När jag mätte mitt blodsocker och la upp mina kurvor på instagram var det många som bekräftade mina iakttagelser. Till och med fenomenet att blodsockret oförklarligt sticker iväg på natten när man sover, på grund av något man åt under kvällen. En följare kallade detta för “en trojan” och det tyckte jag var kul 🙂
Low carb/fasta enda vägen till platt urva
Det enda sättet att få en helt PLATT blodsockerkurva är att antingen fasta eller äta en striktare lågkolhydratkost. Gärna en som leder till ketos. Det är inte superviktigt för alla men det underlättar om man är insulinresistent, pre-diabetiker eller lider av reaktiv hypoglycemi!
Hur vet man det då?
Några tecken är:
- Envis övervikt oftast mitt på magen
- Muffintopp (fett som pöser över byxlinningen)
- Supertrött efter måltiderna
- Dödshungrig på morgonen eller under dagen (svimfärdig)
- Ångest och oro (detta är min egen hypotes som många brukar bekräfta)
Känner du igen dig i någon av dessa punkter? Då borde du go low carb eller testa att komma in i ketos!
Letar allt jag kan efter information om blodsocker och visste jag kunde lita på din sida. Den är riktigt bra och jag uppskattar så det du gör. Har köpt flera av dina böcker och gör reklam så mycket jag kan.
Jag har varit på provtagning för en sån där 40-årskoll och nu när jag tjuvkikade på provsvaren såg jag att mitt fastesocker låg på 3.4. Jag äter strikt sen kanske fem veckor, hade ätit strikt (smör, ägg, kött, sallad, broccoli och ibland majonnäs/bea) i ungefär två veckor. Hur ska jag resonera kring det låga värdet? Tidigare har det legat inom ramen för bra (lchf då med men inte fullt lika strikt). Be om att få testa igen för att se om det bara var tillfälligt. Eller är det bara att tänka mer att jag äter bra och ser till att hålla kosten. Jag ska läsa det du skrivit om det igen men om jag minns rätt, ha något proteinrikt då sötsuget kommer en stund efter maten (får inga dippar men jättechokladsug).
Stort tack igen för allt arbete du lägger ner på bloggen och Instagram
Låter som du är i en bra ketos, ditt bs är helt okej! 🙂
Tack! Hann bli nästan orolig men läste även i din bok Ketoguiden att det låg bra där. Efter jag hade ställt frågan här ?
Hej Martina! Är det normalt att blodsockret ligger kring 4,7-6,5 fastän man är ketoadapterad? (faste BS 4,7-5,2) Känns som att jag inte får ner det på något sätt fastän jag testat variera/utesluta livsmedel, ligger på nästan 0 kolhydrater per dag/ >200g fett, styrketräning eller cardioträning 4-6 ggr/v, mediterar, yogar, sover 8h per natt osv… Även under längre fastor har jag BS kring 5,5 och efter ett träningspass kan BS gå upp till 6.5. Kan det vara individuellt vad BS ligger på, och att man istället bara borde fokusera på att hålla det stabilt? Eller kan det vara kortisolet som spökar? (har ganska fullt schema med 2 jobb + studier) Har kört keto i 7 månader som tyvärr bara har lett till en viktökning (fettet har lagt sig ganska jämnt överallt på kroppen). Förövrigt mår jag toppen men vet inte vad jag gör för fel som hindrar förbränningen och viktnedgången. Tips?
Stressen antagligen, stress är en blodsockerhöjare.
Hej Martina! I allt kaos som råder nu så försöker jag fokusera på min keto och viktnedgång 168 och 65,5 vill ner under 60. Jag tror jag äntligen är ketoadapterad mäter oftast 4,1-4,2 BS (ibland lägre och högre men inte över 4,5) nu mätt ketoner på 3,1. Men vikten är tyvärr still, även mensen drar över tiden alltid som en klocka förut. Börjar få regelbundna toabesök, men fortfarande segt, och lätt förstoppning.
Tacksam för tips! Jag har läst massor, och minimerat mina mejeriprodukter CF och Vispgrädde, inte smör till enstaka tillfällen. Har testat BS efter måltider med smör, CF och grädde men får inga toppar, kan jag då räkna med att jag inte är intolerant mot dessa!? Rädd att jag gör eller äter något fel som hindrar viktnedgången. Snittar 200g fett och ca 2000kcal 2-3% kolhydrater och ca 55-60 g protein. Dricker bara koffeinfritt kaffe. Sover hyfsat bra, blir trött och lägger mig 22 -ca 7.
Låter som att du är på rätt spår! 🙂 Tränar du dagligen också?
Inte som du! Jag bor på landet, har häst och och rider, har lite lantdjur. Det blir en del fysiskt arbete. Går ca 1 mil (ibland mer, ibland mindre) med 6kg pumpstavar varje dag. Och har jobbat i skogen, kör motorsåg, en hel del på helgerna nu. Tyvärr är gymmet stängt så jag tycker det är svårt att få till riktig tyngd träning. Kör lite armhävningar och så men har svårt att få till det! Men kanske bara jag som är lat och bekväm.
Efter mitt förra inlägg så fick mitt BS typiskt nog plötsligen spel och gick upp till 4,7 2h efter maten, är det ok eller var det något jag inte tålde? Omelett med grädde och kallrökt lax och så koffeinfritt kaffe med lite kokosdryck, kokosolja och MCT.
Idag provar jag att fasta på fm, åt senast igår vid 18:30
Så tacksam för all stöttning och hjälp!
4.7 är ett väldigt lågt blodsocker, ska det stå 4.7 verkligen?
Japp 4,7 jag trodde jag skulle räkna det som en höjning! Är det inte det?
Du får jättegärna förtydliga för mig, för jag förstår mig inte riktigt på min kropp BS och ketoner. Åt sista målet igår vid 19, hade 3,3 BS och 2,8 ket precis innan. 4,4 21:30 och 3,7 vid sängkanten 22:20. Vaknade med 4,6 och ketoner 2,1. Gick en runda direkt på fastande mage på 9 km och sprang några sträckor och mätte igen direkt när jag kom hem för att se om ketonerna ökat. Men då… 5,7 BS och 0,7 ketoner…What!!?? Jag trodde det skulle öka ketonerna och dra igång förbränningen, men det verkar det ju inte som. Förstår du vad som händer? Är det ”normalt” eller något som tyder på att jag inte ska fasta eller träna fastande?
??
Ditt blodsocker är väldigt lågt! Att du får mindre ketoner och mer blodsocker när du anstränger dig är normalt för att du använder kroppens bränsle, socker och ketoner. Du lyckades dra igång förbränningen!
Tack snälla för att du finns, stöttar, förklarar och skriver bra inlägg!
Tack!
Det är lite rörigt för mig att få ihop det här med blodsocker vs insulin. Tack för att du förklarar. Har länge trott att de här två är samma sak (?!) men fattar ju nu att HÖGT insulin kan gå mycket väl i hand med LÅGT blodsocker. Så då kan jag alltså vara hyperinsulinemisk (vi säger att det är ett ord) då mätningar av BS visar frekvent låga värden? Varför jag misstänker detta är just krasch efter måltid då energin borde gå upp men får ibland lägga mig ner, blir helt yr och svag. Alldeles för högt insulin?? Hur får man ner det i så fall? givet att kolhydraterna redan är strypta 🙂
Mer fett!
Okej tack 🙂 Är det för att fett är typ det enda som inte är insulindrivande? behöver i så fall skruva ner proteinet för att inte bli megamätt. Testa och se – vinnande koncept à la Martina!
påverkar glukonsyrans deltalakton BS, smakade en så god ost med det i
Ingen aning!
Jag är en sådan som har svårt att få några resultat alls. Har en historik av högt insulinvärde i blodet men normalt blodsocker. Lyckades med LCHF få bort nästan 30 kg. Meeen sen åt jag mig tillbaka till 20 plus igen. Smala ben och allt sitter på mage och rygg. Nu tycks LCHF inte fungera alls längre. Bara överdrivet långa vattenflaskor 21 dagar som längst men jag lagrar på mig fettet igen. Så jag funderar då jag uppenbarligen inte lyckas vara helt dedikerad och göra jobbet…hur får jag någon effekt alls förutom fasta? Har du några tankar om Anna Hallén nya koncept ALP. Skulle bara intressant att höra dina tankar om metoden ? Ps är över 40 och har i alla fall ett Pt program jag skall följa från mars och skall försöka återta makten över min kropp. Tror du på ALP eller carnivor som start? Ser att även lchfingenjören tycks pröva ALP men funderar naturligtvis över hur det påverkar blodsockret och därmed insulinet. Har de flesta av dina böcker men gör nog inte allt som står där i . Tackar för en mycket bra blogg.
Det är bara att testa sig fram 🙂 Whatever works works liksom, och det du kan följa är det som du kan köra på. 21 dagar långa vattenfastor låter verkligen crazy!
Reaktiv hypoglykemi, det har jag ?
Är så fruktansvärt jobbigt att jag aldrig känner mig ens lite sugen på att äta kolhydrater. Ihop med fett går det bättre, t ex bär med vispgrädde eller kokosgrädde.
Förr var jag konstant hungrig pga blodsockerfall och var tvungen att planera mellanmål för att inte bli helt sänkt mellan huvudmålen. Nuförtiden får jag påminna mig själv om att äta lunch eftersom blodsockret är jämnt och fint hela dagen ?
Känner helt o hållet igen mig i de där punkterna! Har gått från att äta ganska strikt lchf till mer ”vanlig” mat. Äter inte särskilt mycket under en dag, väger mindre än tidigare, men känner mig plufsig på magen och med muffins-topp….känner mig tjock fast jag inte är det. Kanske också är svårare att få bort ”plufsigheten” ju äldre jag blir.
Pluffsigheten är bara vätska 🙂
Vätska för att jag äter kolhydrater emellanåt?
yes 🙂 Troligen!
Om man har ätit LCHF/keto i flera år utan att varken få bukt med problemen du nämner eller att blodsockret sjunker.. Vad gör man då? Går till läkaren? Kan det vara diabetes?? Något fel måste det ju vara, inget jag för funkar och känner bara för att ge upp ? jag börjar bli riktigt desperat.
I kommentarerna till ditt förra inlägg skrev du att man kan äta mer kolhydrater i några veckor och fasa ut så att kroppen går över till fettdrift, men hur kan min kropp inte redan ha gjort det efter 5 år på keto? Jag får inte ihop det, kan du snälla förklara? Vad är det för fel på mig? ?
Är du i DJUP ketos? Har du 4.5mmol/l i fastesocker? Tränar du regelbundet? Sover du 8h per natt och har tillräckligt med nedvarvning varje dag?
Nej jag kommer ju inte ner i ketos, det är det som är problemet ☹️ Alltid 75-80 E% fett, under 15 g kolhydrater. Fortfarande blodsocker på över 5 mmol/l.. Tränar (tungt) regelbundet och är väldigt noga med att lägga mig senast 22. Dock har jag väldigt svårt att varva ner, har provat bla glycin på kvällen men jag blir helt hyper av det. Känns som att jag har provat alla sömnknep men det blir inte bättre. Har nyligen köpt ett tyngdtäcke men det hjälpte inte heller så mycket. Jag vet inte vad felet är ☹️
Jag hade ökat fettet ytterligare till 85-90E% och rejält över 200g per dag. Inga mejerier utom smör bara fett kött, fet fisk, äggröra osv. Sen tycker jag du ska börja meditera också, bara sitt rakt upp och ned 30 min per dag. Blunda och känn in kroppen från insidan. Stress kan absolut göra så att man inte kommer in i ketos och att sova och varva ned är SUPERVIKTIGT!
Tycker det låter som att du äter lite. 75-80 E % från fett och under 15 g kolhydrater dag. Då motsvarar 15 g kolhydrater 20 – 25 % av totala mängden kalorier?
Äter protein också ?
Du är inte ensam! Det funkar inte på mig heller fast jag gör allt ‘by the book’. Kvinna, 40 år med 10 kilos övervikt som inget biter på. Kanske ska sluta äta helt? ?
3 x 72h fasta varje månad, eller 18h/dag under en period och se vad som händer. Sluta äta kan vara en bra idé ibland, som ett experiment, om man inte är för stresskänslig.
Hej Martina och tack för en fantastik blogg!
Jag har ju förstått att man ska hålla blodsockret i schack, men jag har inte förstått varför…
Kanske en alldeles för basic fråga, men jag har både letat på din blogg och googlat och hittar liksom inte anledningarna.
Hälsningar Sara
Bra fråga! Vad som händer om man inte håller blodsockret i schack är att man kan trötta ut sina insulinreceptorer och behöva mer och mer insulin med tiden. Det gör det inte bara svårt att hålla vikten utan ökar också risken för massa sjukdomar. Alzheimer, parkinson, cancer, stroke. Alla de vanliga livsstilssjukdomarna. Socker är skadligt för blodkärlen och för hjärnan, i större mängder.
Hej, Skulle du vara intresserad av ett sponsrat samarbete? Hör av dig!
haha nej verkligen INTE! 🙂 Inte rätt forum här.
Jag har 5,9 i blodsocker gick över direkt till LCHF
En följd av ett sockerberoende nästan hela mitt liv.
Vad ska man ha för blodsocker?
Ca 5 mmol/l fastande och inte över 9 när du har ätit 🙂