Är du också helt hooked på kollagen? Det är jag! Det fixar tarmslemhinnan och är väldigt bra för lederna, håret, naglarna och inte minst HUDEN! Kollagen kallas inte för inte för “naturens botox” och de kinesiska kvinnorna fullkomligt proppar i sig kollagen i alla dess former.
Nu har jag gjort mitt eget kollagen, och det rekommenderar jag alla att göra för det är så enkelt, billigt och jättegott.
Recept på kollagentillskott
Du behöver: Ben av något slag. Jag valde kycklingfötter den här gången men det går bra med benbitar från ko och gris, benresterna från kyckling eller vad som helst.
Gör såhär
- Lägg benen i en stor gryta med vatten och koka på svag värme i 12-24 timmar. Tillsätt vinäger och salt för att dra ur mineraler ur benen.
- Fyll på vatten efterhand som det kokar bort.
- Efter att det har kokat minst 12 timmar ta bort hela grytan från plattan och kyl ned den snabbt, antingen i ett kallt bad i diskhon eller sätt ut på balkongen.
- Du kan medan kollagenet är flytande hälla upp det i formar för att få det färdigdoserat.
- Efter några timmar i kylen har kollagenet stelnat och blivit till en fin gelé som du kan värma och dricka som buljong eller äta med sked.
Jag anger inga mängder här för det blir kollagen hur du än gör. Det spelar ingen roll hur mycket vatten eller hur mycket ben du har, tricket är att koka tillräckligt länge och att ha i vinäger och salt.
Du saltar inte buljongen?
Jag köpte frysta märgben som jag inte hade tålamod att tina innan….. Kokade och skummade av. Nu har jag tillsatt selleri, morot, palsternacka, kök och ett par lagerblad. Blir det sämre med salt? Jag vill ju ha god smak på buljongen….
Salta hur mycket du vill!
Finns det andra bra källor till kollagen än buljong? Jag gillar att äta min mat rå och funderar på om det finns något som är lätt att äta rått som innehåller mycket kollagen? Jag vill helst inte ta det i form av något kosttillskott utan få i mig det på naturlig väg.
För dem som kokar buljong kan jag tänka mig att det vore perfekt att lägga i hela stora senor tillsammans med benen. Det är tyvärr inget som jag har sett i vanliga livsmedelsbutiker utan det måste man nog beställa direkt från ett styckeri.
Jag har läst att det finns olika typer av kollagen som kollagen I, kollagen II, kollagen III, kollagen IV och kollagen V. Stämmer detta och vad är det för skillnad?
När du köper kyckling eller fisk eller vad som helst med ben i, spara benen och koka. Done!
Min fråga var egentligen om det finns något annat bra sätt att få i sig kollagen än genom benbuljong? Jag äter nästan bara oupphettad mat och benbuljong är inte rå mat. Jag har funderat på hur man får i sig mycket kollagen om man äter rå carnivore men inte kommit fram till någon bra lösning.
Tugga i dig brosk 😉 Annars är det väl bara kollagenpulver som gäller, men det är ju inte så rått liksom…
Kör du på rawfood så är det väl bara att göra den längre tid i ugnen max 42 grader
Hej Martina, Förstår inte riktigt. All protein man äter bryts väl ner till aminosyror först iaf innan det kan tas upp av kroppen? Så vad blir fördelen med att äta ren kollagen till skillnad mot exempelvis fisk?
Det spelar ju roll i vilken ordning aminosyrorna kommer in i kroppen eftersom de signalerar olika saker.
Hej!
Har kommit av mig i kycklingkokandet senaste månaderna och skulle (av lathet) vilja testa ett färdigt tillskott. Såg att Bulletproof säljer kollagen nu, är det, någon som har provat det?
https://www.upgrit.se/kosttillskott/proteinpulver-och-kollagen/collagen-protein-454-g/?allreviews=1#reviews
Ah, den är najs!
Ska testa den, tack!!
Hej Martina, hur mycket vatten tar du per 1 kg kycklingfötter?
Det beror på kastrull, jag mäter ingenting. Vattnet får man ju hela tiden fylla på i takt med att det kokar bort.
Tack så mycket 🙂
Ha en fin dag!
Hejsan! Jag har testat detta med får det inte att bli gele. Så jag har lite frågor.
Jag undrar om du kokar utan lock? Sen när man fyller på med vatten, antar att man både saltar och fyller på med vinäger. Kokar du på svag värme, just så att det bara småkokar?
Mängden salt och vinäger, vad gäller har läst väldigt olika. Spelar det någon roll vilken vinäger?
Gör det något om det är lite kött kvar på benen? Skinnet kan det vara kvar på några bitar? Jag hade en hel kyckling som jag tog bort köttet på men det fanns ju också lite kvar.
Är det alltså helt flytande även när det stått ett bra tag i kylen…?
Benbuljon/kollagen:
1kg ben av valfri sort, 3L vatten, msk färsk pressad citron, 1 msk äppelcidervinäger, 2 lagerblad.
Kryddor: tex hel svartpeppar, libbsticka, grovt hackad selleri, 1tsk salt/L vatten. Koka 6-12 tim,
man ka ha det småkoka i 48 tim. Sila bort ben, fyll på flaska, burk och ställ i kyl, skeda i lagom doser.
Från Hulténs Autoimmun kokbok (man kan bryna benen innan men ta då vara på skyn och häll i koket)
3 msk färsk pressad citron ska det vara 🙂
Gomorron Martina !!
Efter attt ha kokat en massa ben i 20 timmar så har jag inte tillstymmelsen av gele i grytan. Endast fett på toppen och märg som fortfarande är stenhård.
Ska när jag hämtat mej efter besvikelsen köpa ett par kycklingar och göra om försöket, men har du en ide om varför ?
Efter du kokat upp och kokat klart ska allting kylas så snabbt som möjligt. Kylningen ger gelén.
Är det fler som blivit dåliga av Great lakes kollagen? Jag tog 1 rågad msk utblandat i vatten till måltid. (första gången) Kände på en gång att jag blev lite illamående. Men tänkte att det berodde på den inte så goda smaken. Några timmar senare så spydde jag, det höll på hela natten och fortsatte trots att det inte fanns mer att få upp. Jag var så klen och hade värk i hela kroppen. Dagen efter kom diarréer, gula med metallisk doft. Första 3 dagarna låg jag bara i sängen, kunde inte äta men besökte toaletten flitigt. Och nu 5 dygn senare är jag fortfarande illamående, trött, har svårt att äta och bajsar gult. Men jag kan iaf vara uppe och göra lite saker.
Vad tror du Martina? Har jag fått en allergisk reaktion? Kan det varit nåt fel på kollagenet? Hyperkalcemi? (verkar kunna bli om man äter kollagen från fisk, vilket inte Great lakes innehåller) Försökte hitta info på Google, såg att typ 1-2 procent får en allergisk reaktion. Vet att du inte ger några medicinska råd, men bör jag uppsöka läkare?
Ja uppsök läkare!
Det korrelerar med ditt intag av kollagen men jag har verkligen svårt att tro att det är orsaken.
Kolla in det naturliga collagenet som säljs på oceanhealth.se det kommer från fisk i norska Ishavet, 100procent rent
Häromdagen började jag med Bulletproof’s Upgraded Collagen. Har upplevt mer klåda på underbenen än vanligt, är detta något som kan hänga ihop med kollagenet eller är det bara ett lustigt sammanträffande?
Jag tror inte på lustiga sammanträffanden, tror definitivt att det kan hänga ihop men har aldrig hört eller sett innan.
Jättebra att göra eget kollagen, Great Lakes Collagen skulle jag dock aldrig köpa eftersom det är gjort på Kosher beef vilket innebär att djuren dödats utan bedövning. Bedövning av djur är inte tillåtet vid kosherslakt vilket gör att jag skyr kosher som pesten. Kan vara bra att veta 🙂
Men vaaa? Varför är det gjort på kosher beef det låter ju helt sjukt!!!
Hejsan Martina,
Finns det något vegetariskt alternativ för att utvinna och tillgodogöra sig collagen/gelatin?
Har för mig att jag läst något om en röd alg vid namn Ogo alg som skulle innehålla ngt. liknande?
Trevlig Helg & Tack på förhand
Anette J
Det vet jag inte tyvärr, ska ta reda på det!
Anette – gammalt inlägg men svarar dig ändå 🙂 Bertil Wosk delade med sig av ett vegetariskt recept i Kurera så sök på det.
Hej!!
Supertack för ditt tips!! Ska genast testa att göra eget.
Ha det gott!
Judith
Vad händer med kollagenet i matspjälkningskanalen ?
Vad är skillnaden om du äter annat protein från /mjölk/ost/kött/ fisk/bönor / ceralier /ägg ??
Det bryts ned till aminosyror !
Allt kollagen i din kropp är byggt av dina egna celler av aminosyror .
Så vad är skillnaden om du äter kollagen – bryter ned till aminosyror eller annat protein som bryts ned till aminosyror ?
Som tas upp till blodet och förs till de celler som bygger kollagen .
Undrar jag !!!
Jag förstår inte frågan, ja allting bryts ned till aminosyror. Varför spelar det roll vilket protein vi äter? För att alla aminosyraprofiler inte känns igen av kroppen, de åker inte runt helt fritt utan som kluster.
Vemsomhelst kan ju påstå vadsomhelst. Därför är det viktigt med källor. Om någon påstår att “alla aminosyraprofiler inte känns igen av kroppen” så blir jag nyfiken på vem som påstår detta och på vilken grund. Är det ngt hen funderat ut eller ?
“kluster” – du menar att aminosyrorna skulle åka i blodet som i form av vad ?
Vem är “hen”? Menar du mig här? Din ton i den här kommentaren tolkar jag som något aggressiv, men jag ska svara dig: är du med på att allt protein inte är likvärdigt i kroppen, även efter att de har brutits ned till sina respektive aminosyror? Det är därför man som vegetarian inte kan äta ris ensamt utan behöver para det med gröna ärtor för att få en komplett aminosyraprofil. När aminosyraprofilen är komplett kan kroppen använda de som byggmaterial, är den inte komplett blir det mindre effektivt och många aminosyror konverterar istället till glukos i levern.
Jag rekommenderar google scholar för alla källor du någonsin kan tänkas behöva! 🙂 Här kan du till exempel läsa hur aminosyror transporteras runt i blodet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3227987
Har googlat efter var man kan köpa kyckling fötter men hittar inget
Hej Martina!
En dum fråga kanske, men är det meningen att man ska ta ut benen igen innan kylning eller ska de falla samman och liksom lösas upp i vätskan?
Tack för en jätteintressant blogg!
Ja ta ut benen 🙂
Kollagentips som variation till buljongdrickandet!
Gammalt inlägg nu men jag har gjort en upptäckt jag bara måste berätta.
Har testat att koka egen sylta. Den gammaldags maträtten som består av geledallrigt kallt fläskkött kryddat med kryddpeppar, på julbordet.
Men, Jag gjorde den med godare kryddning och det blev fantastiskt gott.
Kokade ett kg eko fläsklägg med svål och ben i vatten ca 3 timmar tills kött lossnar från benen.
Ta upp köttet och skär kött och svål i små bitar.
Låt benen stormkoka ca 30 minuter.
Mät upp lika mängd av buljongen och köttet.
Blanda i några tsk gelatin utrört i kallt vatten i buljongen samt valfri kryddning. Jag tog vitlök, färsk salvia och äppelcidervinäger samt 1 msk salt och lite chilliflakes.
Häll allt i en form och ställ kallt att stelna.
Efter någon timme har du en aladob/sylta som är fet, supergod och späckad med kollagen.
Nämen tack!
Det stora (oynliga) problemet är att en förpacking Great Lakes Gelatin innehåller 22 mg bly (extremt hög mängd) och med stor sannolikhet även andra giftiga tungmetaller.
Hej!
Ett lite äldre inlägg men jag ville bara inflika ett par saker..
Jag har köpt kycklingfötter i “vanliga” svenska livsmedelsbutiker flera ggr, så att det skulle vara förbjudet att sälja tvivlar jag på.
För de som av olika anledningar lider av histaminintolerans så funkar ofta kycklingbuljong bättre än benbuljong, eftersom den bara behöver småkoka ett par timmar innan den blir dallrig och gele’ig bär den kallnar.
För de med riktigt känslig mage, typ SIBO, så är det bättre att börja med ett rent collagenhydrolusat eftersom upptaget är så mycket snabbare, och då förhoppningsvis inte bidrar till någon bakterieöverväxt.
//. Patrik
Och jag är 166cm lång om det har betydelse! 🙂
Hej!
Jag har en fråga rörande Great Lakes (la en beställning idag!).
Veronica skrev ovan att två matskedar blir 11gram protein.
Om jag då, utöver kolhydrater äter:
1 ägg till frukost, 1 burk tonfisk till lunch och två små kycklingklubbor (utan lårdelen) till middag, kan jag addera dessa två msk av kollagen utan att jag får för högt proteinintag? Jag väger 65kg och har ett stilla arbete. Jag styrketränar två ggr/v och löper 1g/v.
Tack för allt jobb du lägger ner på att svara på dessa frågor utöver kostscheman och bloggande!! 🙂
Nej det tror jag inte 🙂
Hej! Jag har köpt denna via iherb.. http://se.iherb.com/Neocell-Collagen-C-Pomegranate-Liquid-16-fl-oz-473-ml/16087 skulle vara så tacksam om du tittade på den.. Varma hälsningar Camilla
Kan man blanda kollagenet i typ köttfärssås eller tappar det sin förmåga om det hettas upp igen?
Ser ju inte så aptitligt ut.
Jag vet faktiskt inte, men jag tror att man kan hälla de i köttfärssåsen 🙂
Bulletproof Collagen Protein finns hos succeeder.se .
Går det lika bra att använda det som att koka själv?
Iofs betydligt dyrare.
Vet ej, men deras är gott i alla fall.
Jag äter brosket direkt (från kyckling) istället, mycket enklare 😉
Onödigt att krångla till saker.. äter också brosket direkt på kycklingbitar med ben.. och resten av bitarna äter jag rått..
Hej,
Jag har Great Lakes. Smakar inte gott så jag håller för näsan då jag dricker upp den.☺️ Två matskedar i lite vatten brukar jag ta innan frukost. Blir 11gram protein om man vill ha koll på det:)
Jag har en fråga gällande sötning. När jag använder sötströ, stevia etc så får jag kväljningar och det går verkligen inte att äta. Dock så tycker jag om att använda xylitol. När jag läser om det så uppfattar jag det som att det inte är lika bra då det innehåller mer kolhydrater och påverkar blodsockret? Min fråga är hur pass dåligt det är? Kan jag använda det i ketobollarna utan att störa ketosen för mycket? Sedan undrar jag om det är hälsosamt att fettfasta några dagar eller om det bara är bra för viktnedgång? Jag funderade på att fettfasta i cirka fem dagar och bara äta ketobollar (smör, kakao, kokos, xylitol).
Du kan inte fettfasta på ketobollar, du ska fettfasta på ägg, majonnäs och fettkaffé. Ketobollarna kan trigga ditt sug, så skippa de helt och hållet.
Denna har jag varit sugen på länge: Bulletproof Collagen Protein
Den är helt fantastisk, jag testade den på bulletproof konferensen!
Jag kör också varje vecka med kycklingkok. Jag får en mycket tjock gelatin när det kallnar, jag följer denna recept http://www.halsasomlivsstil.com/recept/kycklingbuljong/ . När jag var hemma i Spanien försökte hitta kycklingfötter och då fick jag veta att det är förbjudet i hela EU att sälja det, pga fågelsjuka. 🙁
Jaha där ser man! Men jag tänker att en bonde måste väl ha?
Martina, om man ha tur och känner någon som uppföder kycklingar. Jag vet inte var bonderna har tagit vägen i södra Spanien, de flesta av marken är för odling. Jag minns när jag var yngre och bodde hos mina föräldrar att min mamma brukade köpa kycklingfötter, hon var det enda i familjen som åt det, vi tittade förskräckt, vi tyckte att det var äckligt.
Mannen som säljer bara kyckling , höns och kalkon på marknaden, sa att kycklingar, höns / kalkon redan kommer utan fötter till honom och till alla som säljer det. Men det går bra att köpa kyckling skalet.
Måste man använda “råa” ben eller kan man samla ihop från middagar, lägga i frysen och koka när man fått ihop ett gäng?
Ja jag tror man kan göra så 🙂
Skulle det då inte lika gärna funka med att äta små bitar av den här som är helt som gele när man köper den kall?
https://scanorganics.com/vara-produkter/kycklingbuljong/
Jo säkert! 🙂
Den är fantastiskt god, hyfsat billig och mkt välgjord. Och eko! 🙂
Jag får jättefin gelatin på två timmars kycklingkok. Benbuljong däremot ska man koka tills benen krackelerar vid tryck.
aha, så smidigt! 🙂
Så om man kokar en hel kyckling, tar av köttet efter 45 minuter och kokar vidare sen till två timmar och redicering borde det kanske funka? Det blir lite köttrester i men det borde väl vara ok?
näe… 24 timmar ska de koka, 2 blir de ingenting av
Men gelatinet kommer från lederna av brosk,,kan kokas på vilka leder som helst. Kapar du märgben från nöt utan leder blir det grumligt och inte så angenämt att äta tycker jag. Långkok kan dessutom trigga allergier pga att det blir ett histaminpåslag.
Jag kokar därför bara på fågel och knäcker lederna för att snabbare få ut gelatinet.
Först får hela bitar fågel sjuda 1-2 timmar så tar jag bort köttet för att äta senare, knäcker lederna och lägger tillbaka och sjuder en timme till, häll av ben (och i mitt fall kryddor och lök ) och reducera ned med hälften. När den svalnat ngt häller jag upp i glasburkar som får svalna helt i vattenbad innan de åker in i kylen ( för annars skapar man kondens och värme där bakterier trivs)
Men nu undrar jag om du kan förklara varför långkok skulle trigga allergier och ge ett histaminpåslag?
Bästa hälsn.
Eva
Hur hamnade jag på den här sidan? Vet inte riktigt. Men den här idén gillar jag verkligen. Jag är väldigt förtjust i kokt kött (pippi, svin eller nöt, spelar ingen roll. Gott alltihop!) särskilt på vintern. Då får det stå där o puttra på vedspisen, lite förena nytta med nöje s.a.s. Så det här receptet passar mig perfekt. Men, hur ser proportionerna ut? Själv brukar jag dela en hel kyckling i 4 delar, se’n i med en massa goda grönsaker, kryddor och därefter vatten så det täcker. Men hur mycket vatten det är, har jag inte en aning om. När du reducerar vätskan har du lock på? OCH, just det; ajabaja till de som ställer in varma saker i kyskåpet!
Jag förstår mig tyvärr inte på recept så jag kan inte hjälpa dig att reda ut detta. Allting jag gör är improviserat 🙂 Jag tror inte att det spelar så stor roll med exakta mängder.
Vad tror ni om denna? Innehåller både kollagen och hyaluronsyra. http://www.svensktkosttillskott.se/produkter/body_flex?gclid=CNyn5-HMjs8CFcULcwodB3wFRQ
Finns det något annat bra kollagen man kan köpa i svenska “affärer” (alltså online) som du kan rekommendera? Kollade på great lakes men shipping kostar lika mycket som produkten i sig.
Wow!!! Tack för tipset! Innan man hunnit få till detta själv ((köpa och koka ben), är gelantinpulver (gris) ett alternativ?
njae… nej de tycker jag inte.
Hej och tack för att du finns! =)
Jag undrar om detta med kollagen, fattar inte riktigt skillnaden mellan benbuljong och detta. :S
Om/ när du har tid över skulle det vara extremt uppskattat med lite mer detaljer. Typ – Ben, är det märgben eller leder (samma som man använder till buljong)? Reducerar du den, från typ 2 l vatten till 3 dl?
(Min benbuljong skulle aldrig bli sådär hård, den är inte ens i närheten.)
Igen, tack för att du är du. =)
// Anna-Maria
Tack själv!
Alla ben funkar, jag använde kycklingfötter men allt är okej i benväg.
Vattnet kokar bort till stor del, vet inte hur mycket som blir kvar men hemligheten ligger i kylningen. Benbuljong är en annan sak, där fyller man på vatten, kokar kortare tid, har i smaksättning och sånt så de blir gott att dricka. Detta är endast gelé med högkoncentrerat kollagen.
Det räcker en vecka skriver du. Men hur mkt ben och vatten använde du?
Det vet jag inte, men jag skulle uppskatta de till 2L vatten. Mycket kokar bort. Jag hade ett gäng kycklingben, men man får mer kollagen om man har större ben i.
Är kollagen och gelatin samma sak?
Kokar 2 hela kycklingar i crockpoten varannan vecka.
Tyvärr verkar det inte finnas höns/kyckling fötter att köpa i Sverige. Har ringt Kronfågel. Har någon tips så mottages det tacksamt. Spetsar idag koken med gelantin blad/pulver.
Kör lchf men efter att jag börjat dricka buljong (med gurkmeja) på mornarna och olivolja isf smör till Lunch/middag så rasar jag i vikt.
Kroppen hjälper mej nu från insidan att förlora (stor) övervikt. Isf att kämpa mot kroppen.
Nej inte samma sak, gelatinet kommer från grishud.
Jag tror man får åka till en slaktare eller en bonde för att få tag i kycklingfötter i Sverige, men hela kycklingar går ju utmärkt! Vad är de du har i/till olivolja på lunchen? Buljong? Härligt att de går åt rätt håll!
Gelatin är det samma som tillagat kollagen så med andra ord är det gelatin och inte kollagen du får ut när du tillagar hönsfötterna.
Kollagen är det som tas från grishud eller kohud som sedan blir processat till ett pulver och säljs som hydroliserat kollagen. Kollagen finns i allt kött i varierad mängd men det som finns i benbuljong är alltså gelatin. Du märker skillnaden på att kollagen är vattenlösligt medan gelatin inte är det. Men det gelatin är toppen ändå, har bra läkande egenskaper! 🙂
Mest gelatin får man ut av att koka benrester där en led fortfarande finns kvar. Det är brosket man vill åt. Oxsvans eller grisfötter är bra att koka med eftersom man då får ut mycket gelatin. En hel kyckling ger också en hel del om man kokar den.
Mvh Johan
Fast gelatin och kollagen har olika kemiska egenskaper, och det är kollagen man får när man kokar benen tills de går sönder.
Hydrolyserat kollagen är det i Great Lakes Collagen också, då borde de vara samma som de man köper i affären fast för en tiondel av priset?
Eftersom benbuljong stelnar när det kyls ner (förutsatt att du har rätt proportioner av vatten/kollagenrika benrester och inte kokat på för hög värme) så är det gelatin som har utsöndrats. Kollagen stelnar inte, det är så du märker skillnaden på om det är kollagen eller gelatin. De har olika egenskaper och användningsområden. Den kemiska skillnaden är att gelatin består av långa aminosyror medan hydrolyserat kollagen består av peptider.
Så både kollagen och gelatin är bra att inta regelbundet men kollagen i pulverform kan vara lite enklare för vissa personer att ta upp eftersom det har högre biotillgänglighet.
Great Lakes gelatin och andra gelatinmärken bör vara likvärdiga näringsmässigt, har inte undersökt det närmare, om det inte tillsats något. Tillverkningsprocessen bör inte heller skilja sig nämnvärt eftersom det är hydrolys som används för framställningen. Möjligen att djuren har haft lite olika uppväxt, Great lakes använder gräsbetade kor vilket är en fördel.
Jag har inte sett att man kan köpa hydrolyserat kollagen i affären, bara gelatin, men annars bör de också vara likvärdiga eftersom tillverkningsprocessen är densamma. Det som kan skilja är vilken typ av djur som används (gris/nöt) och hur djuren blivit uppfödda.
Mvh Johan
Kan kroppen ta upp collagen som inte är hydrolyserat? Har läst någonstans att kroppen inte kan ta upp collagen som inte är hydrolyserat, och hur gör man det om man gör eget collagen.
Kroppen kan absolut ta upp kollagen när du kokar kött med ben i en kastrull, det blir bästa kollagenet du kan få. Att vi inte skulle ta upp det låter som säljsnack.
Rent kött, tex köttet från kycklingen, färs (pannbiff, egna köttbullar, tonfisk, avsköljd makrill i tomatsås).
River rå zucchini ca 1-2dl.
Hackar det gröna på purjolök eller salladslök.
Ibland någon paprika strimla.
Massor av olivolja.
Ibland några cm ölkorv på em.
Blir oftast ingen middag.
Inga mejerier.
Tappar 1kilo per 2-3 dagar. Stinker aceton.
Har börjat med 1msk smör i buljongen på morgonen.
Mätt! Ibland vattnas det i munnen. Har aldrig hänt förr så kroppen verkar laga sig själv. Hungerkänslorna har inte kommit på plats än men kroppen läker verkligen inifrån. Wow.
Går det inte lika bra med hjortben? Får man från jaktlsgen gratis. Å Bara lederna är kvar..? Kokar buljong på dem, med kryddor och grönsaker.. måste prova ditt (lättare, enklare) recept på att bara koka benen med vineger.
Kan ta vilka ben du vill 🙂
kycklingfötter finns på utländska matbutiker.Brukar köpa 1.5 kg för 45 kr??
Om du vill att collagenet ska bli hälsosamt är det nog bra att kolla var kycklingfötterna producerats och hur.
Jag tror inte det spelar någon roll.
Tag vingar istället, de är nästan samma som fötter ?
Hej Malou.
Önskar du kunde beskriva din diet lite, låter intressant.
Undrar om du bara dricker buljong med gurkmeja och olivolja dessa måltider eller om du kombinerar med LCHF-kost.
Har själv kört LCHF sen januari, gick ner 20 kg de första fyra månaderna men sen är det stopp.
Försökt med äggfasta men det gav nästan motsatt effekt och dålig mage.
Kanske är det du beskriver något för mig att prova, för att komma vidare i min viktminskning.
Hälsingar Annette
F
Japp det ar samma sak…gelatin gors av märgen som finns inuti ko ben….och inte gris hud
Din hy är verkligen fin, vad använder du får hudvård, makeup? Hade varit roligt o läsa om lite “naturlig hud-kroppsvård” tips?
Tack Jenny! Jag använder “typ inget” och gör egentligen ingenting i skönhetsväg förutom lermask (bentonitlera + aktivt kol) när jag kommer ihåg de, vilket är sällan. Sen använder jag inga tvålar eller så, bara vatten. Innan kunde jag ha foundation eller BB cream men jag har slutat med allt sånt. Jag ser liksom ingen skillnad om de är på eller av, så då blir de naturellt 🙂 Önskar jag va en sån som brydde mig mer om skönhet, tittar på beundrande på sminkvideos på youtube men jag kan inte få de sådär ändå tyvärr.
Till kroppen är det också bara vatten, nån tvål kanske ibland och torrborstning. That’s it!
Var köper du din bwntonitlera och aktivt kol?
Aktivt kol (länk)
Bentonitlera (länk)