-Inlägget innehåller köplänkar-
Jag ville dela med mig av den här dos-guiden för att fixa skeva homocysteinnivåer, ifall det är någon som har samma problem som mig. Jag tänkte följa sista kolumnen “very high risk”.
Jag köpte ju Metyl-B-Plex från Alpha Plus (köplänk) och inser nu att jag måste ta 4 tabletter om dagen för att komma upp i tillräckligt hög dos. Under sommaren började jag med B1, metyl-B9 och metyl-B12 men det räckte uppenbarligen inte så jag vill nog ligga högre i dos trots allt.
Metyl-B-Plex innehåll
B1-vitamin | 1,5 | mg | 136 % |
B2-vitamin | 1,5 | mg | 107 % |
Niacin (nikotinsyra) | 3 | mg NE | 19 % |
B6-vitamin (pyridoxal-5′-fosfat) | 12 | mg | 857 % |
Folsyra (kalcium-L-metylfolat) | 200 | µg | 100 % |
B12-vitamin (metylkobalamin) | 200 | µg | 8000 % |
Kolin | 200 | mg | * |
Trimetylglycin | 200 | mg |
Zinket tar jag från Solgar på 22mg (köplänk)
TMG (Trimetylglycin) effekten får jag från B3 flush och det som är i Metyl-B-Plex, Kolin får jag från ägg.
B6 såg jag fanns för 58 kr här (60 tabletter) (köplänk) men allting är så lågdoserat i Sverige, 23mg och det var det bästa jag hittade. Återigen får man fyrdubbla vid pyroluria, serotoninbrist eller homocysteinproblem.
That’s the whole plan, kommer göra nytt homocysteintest om några månader och hoppas att jag lyckas biohacka det här problemet. Håll tummarna! 🙂
Bra text från Markus: https://chrismasterjohnphd.com/2018/07/07/start-here-for-mthfr-and-methylation/ som påminde mig om att ta kreatin också. Kreatin är faktiskt en nootropic (hjärnbooster) som har bi-effekten av ökad styrka och muskelvolym, utöver att hjälpa vid metyleringsproblem. Tack M!
Nyfiken om du ALLTID tar metylfolat som tillskott mtp MTHFR eller om du tar paus ibland? Körde du på även under PKD eller tog du ett uppehåll exempelvis?
Har mutationer (MTR/MTRR) som påverkar just detta och fick just tillbaka prov som visade låga nivåer folat i serum så började med 5-mthf enbart (bra nivåer av B12 och äter mycket lever och njure) nu för att städa upp och jäklar vilken snabb effekt det fick på humör och även allerginivåer. Bör jag även tillsätta metylcobalamin för att vara på säkra sidan tror du?
För övrigt så innebar metylfolat + NAC till middag uppstigning 01.30 haha – blir att ta det på morgonen framgent.
Jag gör ALDRIG någonting ALLTID. Jag är väldigt dynamisk och gör det jag behöver, NÄR jag behöver det. PKD tillåter INGA tillskott så det är inte PKD om man tar tillskott.
Tror inte du behöver mer B12, låter som att du har ställt in det rätt 🙂
Hehe, det jag kommit ihåg från tidigare inlägg att du resonerar så. Ibland hamnar jag i en vana och så att säga bara adderar saker, men jag har rätt bra koll på vad kroppen behöver efter några år med experimenterande, dock klart enklare när man mäter.
Får köra på några månader och sen mäta igen och se om jag kan plocka bort tillskottet. Uppenbart att jag undermetylerde och att metylfolate förändrade saker.
Relaterar detta till ditt tidigare inlägg om att hacka pollenallergi också – säkert en förklaring att du fick bort det om du löste upp lite knutar i metyleringscykeln.
Som alltid – tack för svar och grym podd, otroligt givande att läsa och fundera kring biokemiska processer i kroppen!
Tack ❤
Hej Martina! Vad spännande! Jag hade en konsultation m Jenny Koos som blev förvånad över lågt b12 efter lång tid av b-vitaminkomplex (Folat och de andra b-vitaminerna låg högt). Nu hittar jag dina inlägg här, så spännande! Men vad menas med metylerade b-tillskott, hur vet jag om de är det? Jag har ätit mestadels av Thorne.
Det är nog pga din övriga diet då, att du har leaky gut och inte tar upp b12 bra 🙂 Troligen dålig metylering också, men då skulle thorne funka.
Hej Martina!
Har läst att B6 vitamin ska vara bra vid pms/pmds och förklimakteriet, vid oro och ångest. Men jag får ångest av den, den är på 100mg (pyridoxine HCL)och heter Douglas Labaratories. Vill fråga angående ett järnpreparat jag ska få prova som innehåller 400 mcg folsyra och 5 mcg B12 14 mg järn. Jag undrar om jag nu inte har brist på B12 och folsyra, kan det då bli tokigt att inta dessa järntabletter? Läst att folsyra (b9) kan ge ångest vid överdosering.
Vänligen Jana
Kan tyvärr inte svara på detta 🙂
Tipsar även om Thornes b-komplex, vet vissa som fått bra resultat med den bland annat vid depression och utmattning. Thorne har några olika sorters B-komplex, den ena kan man ta upp till 3 kapslar av per dag står det på paketet, men för mig personligen har det räckt med 1 st på morgonen.
Tack för ett jättebra inlägg! Passade mig perfekt 🙂 Har precis själv börjat med metylerat B12 och B9 för att se om jag kan få upp nivåerna på dessa vitaminer och samtidigt pressa ned homocysteinvärdet. Nya prover blir det efter årsskiftet för att se om det skett någon förändring.
A bit off topic here Martina, men jag har min fina “Ketoguiden” hos mig och i tex ketogröten står det att jag kan byta ut kokosgrädden till 40%-ig vispgrädde. Jag är no big fan of kokossmak så jag gillar ju tipset om att byta ut, men undrar om jag som gillar vispgrädde kanske egentligen skulle må bättre av att hålla mig till kokosgrädden. För även om målet med Ketoguiden är att försöka optimera hälsa och välmående, så är även målet att bli av med några fläskkilon, och då kanske vispgrädden påverkar mitt insulin? Är uppriktigt imponerad av hur många varierade recept du faktiskt lyckats få in i boken! 🙂 Ser fram emot att testa så mycket i den! Har precis tränat tungt på gymmet och gjorde ketogröten när jag kom hem. Orkade inte äta upp allt =D Som tidigare fetträdd känns det ändå konstigt att äta så här mycket fett. Men jag litar på dig;)
Tack för förtroendet! 🙂
Du behöver inte oroa dig för vispgrädde, fettet och kalorierna ska upp om du ska ketoadaptera så det är ingen idé att försöka dra ned.
Tack för svar Martina 🙂
Stevia är ok om du ska ketoadaptera, men hur är det med sötningsmedel som i t ex Cola Zero eller Pepsi Max? Påverkar det insulinet? Enligt Kostdoktorn ja, men enligt andra nej.
Well… det är nog individuellt
Hittade svar på frågan i ”Ketoguiden” om sötningsmedel ? varit för ivrig under första läsningen. Läser igen nu och hittar mina svar??
Toppen!
Måste göra ett tillägg till mitt inlägg. Om man tex som jag har oro och ångest så kan ju det ge symptom i nästan alla övriga grupper i boken och då ger ju det missvisande höga inflammationsvärde. Detsamma gäller ju tex en person med värk som i sin tur kanske ger trötthet och sömnsvårigheter osv. Hur tänker du kring det?
För övrigt är boken jättebra. Tänker bara att vi som köper och läser äter och lever mycket bättre än genomsnittet. Dom som skulle behöva läsa boken skulle aldrig komma på tanken att köpa den?
Ja jag vet, vi ska fixa detta till andra utgåvan så att det blir tydligare 🙂
Sitter och läser din senaste bok om inflammation och gjorde testen om hur hög inflammation man har. Jag kom upp till 40. Funderar då på vissa frågor. Jag har några veckor tex haft hjärtklappning, i boken står det att det kan vara brist på mineraler, då beror det ju inte på inflammation? Har en förkylning i kroppen och känner då av täppthet i bihålor och bröst. Har torra ögon som jag tror beror på lågt östrogen bla. Även dålig sömn och hjärtklappning kan ju hänga ihop med östrogen.
Tycker jag äter bra och tränar flera gånger i veckan.
Mitt största problem är oro,ångest och grubblande som jag inte vet hur jag ska komma tillrätta med.
Om du tar magnesium i riktigt höga doser, minst 1 gram om dagen så kommer du bli av med hjärtklappning och en hel del ångest 🙂
Hjärtklappning kan också bero på histamintolerans eller överkänslighet mot födoämnen (igg)
Hur bra koll har du på kopplingen mellan svavelomsättningen och metyleringen? Jag har hört från flera håll att man måste titta på CBS och SUOX innan man ger sig på att ta metylgrupper. Att höga doser metylerade tillskott t.o.m. kan vara skadligt om man ökad aktivitet i de enzymerna. Av den anledningen har jag gjort uppehåll med mina metylerade tillskott.
En annan tanke – hur ser MTR/MTRR ut för dig? Kan ju vara så att du behöver hydroxykobolamin eller adenosylkobolamin istället för metylformen. Det går inte få tag på i Sverige utan det måste bli Iherb.
Jag minns inte på rak arm men tror att metylgrupperna kommer att funka för mig, har kollat enormt mycket på alla genvarianter men kommer inte ihåg nu varför jag gjort de valen jag har gjort.
Vad betyder CBS, SUOX och MTR/MTRR?
Jag mår alltid väldigt dåligt när jag tar B-vitaminer. Mina magproblem blir så mycket värre. svårt att gå på toa mm. Är det någon som vet varför jag reagerar så? Jag förstår att jag måste ha brist för jag lever under konstant stress, press, ångest, o negativa tankar. Men varje gång jag provar blir mina symtom värre som då gör att jag slutar ta dom.
Köper du metylerade B-vitaminer? Om du har metyleringsproblem (som jag) så kan din kropp inte hantera dem och du mår jättedåligt.
Kan man fortfarande köpa din e-bok om vitaminer och mineraler,? Hittar ingen länk (inte via mobilen iaf )
E-bok: https://martinajohansson.se/books/
Blogginlägg: https://martinajohansson.se/valj-ratt-tillskott-inte-reklam/
Hej, var är det för problem med skeva homocysteinnivåer, alltså vad förorsakar detta eller vad gör det i kroppen?
och tror du att B12 hjälper mot sug av alkohol?
https://martinajohansson.se/metylering-och-varfor-du-ska-bry-dig-om-det/ försökte svara här 🙂
tack, det blev tydligare nu. Spännande, har aldrig tänkt på sånt. Har du några köptips för B6 och B3 eller alla B-vitaminer?
Click the links 😉
påtala om annat: “Jag smälte eget talg fett igår, det var lättare än vad jag trodde!” det är bara en sak som jag har tänkt på:
“det står på matkalkyl.se och på andra sidor att talg innehåller 35.8g mättat fett, 28.8g enkelomättat fett och 2.8g fleromättat fett.”
var det inte så att enkelomättat fett och fleromättat fett var dåligt för oss? 😛
Djurfetter inkl smör innehåller mestadels mättat fett, resten enkelomättat och några ynka procent fleromättat. Ungefär samma fördelning som vi har i våra kroppar. Vi har mestadels enkelomättat, sen mättat och lite lite fleromättat.
Fett från växter innehåller mestadels fleromättat fett och inget mättat fett alls. Det blir helt bakvänt i våra kroppar.
Vad är ditt bästa tips mot mensbesvär? Har grov värk, extremt illamående, huvudvärk, trötthet o exttemt arg o lättirritetad ca 1 v innan mens o fram tills mitten av mensen ca.. detta var under kontroll när jag gick på escitalopram som ju är den enda antidepressiva godkänt för just pms-behandling.. men nu när jag slutat med den har det eskalerat så pass att jag börjat fundera på ppiller tillochmed men sist jag tog dem ruinerade de verkligen sexlivet så är inte jättesugen… givetvis frågar jag dig som är grym på hormoner, vad bör man göra!?
Låter som att du har för lite progesteron och för mycket prostaglandiner. Har ju ingen aning om någonting i ditt liv, så kan inte ge några råd tyvärr. Det jag vet är att ingen av mina tjejkompisar som är i bra ketos har mensvärk eller PMS överhuvudtaget, detsamma gäller karnivorerna.
Tack för svar! Keto är nåt jag absolut funderat på, ska nog ge det en chans innan jag eventuellt börjar trixa med preventivmedel
Hej, mina homocysteinvärden låg på 12, antar att dessa också är skeva då? Undrar vad mer som är skevt fast läkaren säger att det är, citerar, “superbra” värden.
Förstår att du har sjukt mycket att göra men är det något du kan tänka dig att kolla på? Förstår att det tar din tid så skulle gärna betala, vill verkligen få svar som jag kan lita på o jag litar fullt ut på dig!!
“Superbra värden” Nja… supplementera med metylfolat, metyl-B12 och kanske B6 som jag gör 🙂
Vad menas med “Very high risk”?
Höga homocysteinvärden, att kroppen inte avgiftar som den ska.
fundering, varför ska man ha vissa nivåer? kroppen är lat i sin grund och kan det inte vara så att den inte håller massa depåer om den får ett bra inflöde naturligt via kostan? varför ha bränsle tankarna på bilen fulla, om man ändå bara tar cykeln till jobbet? konstig liknelse men ändå;)
Har du kollat halsokosthuset.se?
Yes, de har inte vad jag söker.
På tal om prover. Vet du var man kan ta ett prov på nivån av NAD?
Ingen aning!
Jag tror inte du behöver mer än 1000 mg betain/TMG men var försiktigt med niacin för det kräver metylering för att omsättas.
Jag rekommenderar dig även att läsa den här artikeln: https://chrismasterjohnphd.com/2018/07/07/start-here-for-mthfr-and-methylation/
Ah okej, då behöver jag inte bomba på med B3 då – skönt!
Kände du inte att ditt värde minskade när jag på min långa skogspromenad tog djupa andetag och tänkt på dig 😉
Andens kraft
Jo förstås 😀 Jag tror jag har fått ned det till åtminstone 12 nu 😛