Jag tror att det här är godaste keto-glassen hittills särskilt om man använder vanlig grädde istället för kokosgrädde. Då smakar den faktiskt nästan som riktig glass. Mängden sötningsmedel är ganska stor, men man slipper i alla fall både blodsockerhöjning och de tillsatser som finns i vanlig glass.
Tidsåtgång: 30 minuter + 2 timmar i frysen (minimum)
Till 6 portioner
4 ägg, separera vita och gula
3 dl vispgrädde eller kokosgrädde
1 dl sötning i pulverform (typ erythritol)
3 matskedar MCT-olja
1 matsked vaniljextrakt
Gör såhär
Separera vitan och gulan och vispa vitora med elvist tills de blir hårda. Du ska kunna vända skålen upp och ned! Tillsätt försiktigt sötningen utan att förstöra fluffet.
Vispa grädden i en separat bunke, om du använder kokosgrädde/mjölk så använd bara den hårda delen. Vispa fluffigt. Vispa äggulorna med vaniljextraktet i en tredje bunke.
Vänd sakta ned äggvitorna i vispgrädden och tillsätt försiktigt äggulsmixen. Rör ihop utan att förstöra fluffet och tillsätt 3 matskedar MCT-olja för att behålla krämigheten vid frysning.
Häll i valfri form och sätt i frysen i minst 2 timmar.
Antifrys-tips
Jag tror att det funkar med 2-3 matskedar alkohol också, lite punch eller whiskey är kanske gott men då blir den inte barnvänlig 😉
Serveringstips
Ta ut glassen 30 minuter före severing så att den inte är stenhård. Servera med bär eller rostade kokosflingor
Berätta gärna vad du tyckte om du testar receptet, och har du ett bättre glassrecept får du gärna dela med dig! 🙂
Varmt idag!!!! så här kommer två goda glassrecept
2,5 dl cashewnötter
8 msk lucumapulver
(4 msk agave el honung om man vill)
1 krm vanilpulver
2,5 dl vatten
Mixa allt och ställ i frys över natten
250g fryst mango
1 avocado eller 1 dl cashewnötter
1 ägg
lite kokat vatten
Mixa allt och man har mjukglass att äta direkt
Hej!
Hur är det egentligen med keto adaptionen om man äter grädde och sötningsmedel?
Tycker att blodsockret höjs (typ lite hjärtklappning) något när jag slevade i mig lite smet?.
Är det ett tecken på att det inte var bra för ketoadaptionen?
Ja, och att du äter för mycket. Du ska inte sleva i dig någonting, det är inte heller bra för blodsockret.
tack va gott det verkar! 🙂
Jag brukar göra en supergod chocklad glass. Kanske inte jättestrikt men …. smälter två rutor 90% choklad i vattenbad med en msk smör. Separerar vitan o gulan på ett ägg. Vispa vitan hårt. Blanda gulan i chockladen och vispa tillsätt en msk färdigbryggt kaffe. Häll chockladblandningen i vitan och vispa hårt. Häll över i glas och ställ kylskåpet eller infrusen om glass önskas.
En portion = 1 ägg & 2 rutor chocklad
Tusen tack!
Najs! Testade. Blev gott. Hade gurkmeja. Typ en halv- en tesked. Blir gott tycker jag. Och sen en msk whisky!
Tyvärr tror jag att jag är lite överkänslig mot både äggvita och förstås sötningsmedel som jag i princip aldrig får i mig. Bäst att hålla sånt här till festtillfällen 😉
Har du testat Dave Aspreys Get Some Ice Cream? Kul att han har smör i. 🙂
Ska testa Daves, tack för tips! 🙂
Gurkmeja… passar det med glass verkligen?
Ja, jag tycker inte det märks så mycket och tycker gurkmeja är lättast att få i sig kallt! Gärna i kombo med havssalt, lakrits, kanel. Blåbär. Hehe har lite annorlunda smak kanske men gurkmeja är vanligt som färgämne av tex saffrans-produkter: lussekatter, saffransglass
Jag brukar stavmixa 400 ml kokosmjölk med en näve bär (jag gillar egenplockade hallon eller blåbär bäst, det går bra att dom är frysta), typ 0,5-1 dl kanske och en ordentlig bit färsk ingefära och antingen dricka som smoothie eller frysa till glass. Har även gått hem hos dom som är van vid socker.
Hej Martina, ser fantastiskt gott ut! Ska definitivt testa det.
Har en fråga angående “överdosering” av vitamin D. Du skrev att man lätt kan ta 5000IE och uppåt, men jag har läst att för mycket D-vitamin ökar kalciumhalten i blodet och kan leda till förgiftning. Krävs det ännu större mängder för att det ska hända eller hur ligger det till?
Det stämmer säkert, men det är en väldigt hög gräns innan man blir D-vitaminförgiftad. Tillskotten går upp till 10.000IE och det är fortfarande helt lugnt.
Brukar göra precis som receptet men struntar helt i sötningsmedel!! En god smaksättning är då 1 msk rawkakao samt 1 droppe av younglivings pepparmyntsolja o lite vaniljpulver. Känns överflödigt att söta då.