Fettinlagring och fettkomposition från fett
Fettkompositionen i fettväven speglar det fett man har ätit. En person som äter mycket olivolja kommer att ha mycket glycerolestrar i sin fettväv, vilket är ett enkelomättat fett. En person som äter mycket sojaolja har mycket linolsyra i sin fettväv. Det är en fleromättad omega-6-fettsyra.
Kokosolja som har 87% mättat fett är väldigt svårt att lagra in som fett, men det som lagras in gör det som mättat. Samma sak är det med smör som har dryga 60% mättat fett.
Beroende på vilket fett man äter får man olika fettkomposition på kroppen. Vissa har alltså mycket omega 6, andra har inte det. Vissa har mycket mättat fett på kroppen, andra har fleromättat eller enkelomättat beroende på vad man har ätit. En person med huvuddelen mättat fett kommer att ha ett väldigt fast fett, och en person med huvuddelen fleromättat fett kommer att vara mer mjuk och sladdrig.
Fett lagras in som fett
När vi får mer fett på kroppen så är det fettet vi ätit som hamnar där. Fett lagras nämligen in som fett i närvaro av två hormon: Insulin och ASP. För att få insulin att lagra in fett behövs blodsockerhöjande mat, och för att få ASP att lagra in fett behövs stora fettmängder.
När kolhydrater lagras in som fett
Kolhydrater lagras inte in så mycket som fett, mest som glykogen i musklerna och i levern. Glykogen är en multigrenad polysackarid som återfinns i till exempel stärkelse.
När kolhydrater lagras in som fett görs det i form av denovolipogenes som betyder ungefär “nybildning av fett”. Fettet som skapas är triglycerider och finns i både mättad och omättad form. Det är samma typ av fett som man kan mäta med blodprov, eftersom de också finns i blodet. Triglyceriderna är den fettypen som har starkast koppling till förtätade kärl och inflammatoriska sjukdomar.
Du blir vad du äter!?
Nä inte riktigt, men det här är i alla fall anledningen till att jag väljer MÄTTAT fett framförallt för jag vill att mitt kroppsfett ska vara fast och fint, och jag vill hålla omega6-ration så låg som möjligt. Jag äter INTE omega3-tillskott utan tycker att det räcker med att undvika omega6 för att få en bra ratio 🙂