Nu på LCHF-campingen så pratade jag om ketos och ketoner och även om det var 99% LCHF:are i publiken var det mycket få som var i riktig ketos och lika få som faktiskt dragit upp fettet i maten.
LCHF =/= Low Carb
Att ta bort onödiga kolhydrater är förstås ett jättesteg att ta särskilt om man gör det konsekvent, även på kvällar och helger. Men man ska inte tro att man lever ketogent bara för det! Man måste också öka andelen fett i maten, så att energin kommer från fett till största del. De kalorier som inte kommer från fett kommer komma från någon annan källa, kanske extra kolhydrater eller proteinöverdos.
Fett är läkande för kroppen och tarmarna, det höjer inte blodsockret, det boostar fettförbrännande hormonet glukagon, det är mättande och triggar inte sug efter mer mat. Fett är en perfekt “filler” så att inte fler använder fett är för mig en gåta!
När man sitter med en tallrik med en bit kött eller kyckling och lite sallad till är det LCLC (Low Carb Low Calories) och det är inte keto. Det har inte i närheten av samma metabola och hormonella fördelar som keto har!
Har man tagit steget att ta bort kolhydraterna, varför inte ta nästa steg att öka andelen fett?
Video på temat för er som gillar när jag videobloggar 🙂