Tänk att immunförsvaret skulle bli en sån fruktansvärt het potatis! Så het att man nästan inte vågar ta i den utan att bränna sig rejält och bli stämplad på ett eller annat vis. Den mest politiskt korrekta åsikten just nu verkar vara att det inte går att påverka sitt immunförsvar nästan alls, vilket gör oss till offer för slumpen eller våra genetiska tillkortakommanden. Eftersom jag älskar egenmakt så tycker jag inte alls om det sättet att tänka, men istället för att kasta in handduken och sluta med alla hälsofrämjande åtgärder kan vi titta på det här utifrån ett fysiologiskt perspektiv. Kan grundläggande humanbiologi sprida lite ljus över detta ämne?
Kan du inte påverka din hälsa själv?
Spelar dina vardagsvanor ingen roll? Är det strunt samma om du röker eller inte? Varför sägs det vara så onyttigt med pizza, godis och läsk? Vad är det dåliga med det om det inte påverkar hälsan? Eller är hälsa och immunförsvar olika saker?
Vad är hälsa?
För att bena ut huruvida det går att påverka sin hälsa så behöver vi först förstå vad hälsa är för något. Vad säger WHO om saken?
” | Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom (WHO 1948) | „ |
Okej det låter ganska utopiskt men om vi nöjer oss med den fysiska och psykologiska biten borde det innebära att vara fri från krämpor, fri från värk, kronisk låggradig inflammation, allergier och andra kroniska sjukdomar samt fri från ångest, depression, oro osv. Flera av dessa exempel har en direkt koppling till immunförsvaret, inte bara värk, allergier och kronisk, låggradig inflammation utan många fysiska och psykiska sjukdomar har faktiskt sin grund i ett rubbad immunförsvar. Till och med depression kan i många fall kopplas till inflammation. Ett inflammerat mag- och tarmsystem kan bidra till neuroinflammation som i sin tur ökar risken för många psykiatriska tillstånd inklusive manier och psykoser.
Det verkar alltså som att immunförsvaret har med hälsan att göra, och om man påverkar sin hälsa så påverkar man immunförsvaret både direkt och indirekt!
Vad är immunförsvaret?
Immunförsvaret eller immunsystemet är ett system med uppgift att skydda en organism från främmande organismer. Hotande organismer kan vara virus, bakterier, svampar men också tumörceller och annat som antingen beter sig avvikande i kroppen eller som inte känns igen. Vi har flera olika immunförsvar, ett som reagerar snabbt på allt som uppfattas som ett hot och ett som reagerar på hot som redan är kända av immunförsvaret. Det sistnämnda är samma sak som immunitet. Om man redan haft en sjukdom går det snabbare för immunförsvaret att känna igen och agera innan sjukdomen bryter ut. För vissa virussjukdomar går det inte att få immunitet för att virusen muterar så mycket, det gäller till exempel säsongsinfluensan som är “ny” varje år.
Immunförsvaret har sitt säte i magen. Mer än 80% utgörs av tarmfloran och tarmväggens celler. Resten av immunförsvaret utgörs av celler som patrullerar runt i blodet, och lymf- och glymfsystemet samt benmärgen och slemproducerande slemhinnor.
Går tarmfloran att påverka?
Om nu 80% av immunförsvaret utgörs av tarmfloran, och en annan stor del befinner sig i lymfsystemet och slemproducerande slemhinnor (näsa, svalg) så är det alltså detta som man vill påverka om man vill påverka sitt immunförsvar, men går det?
Bild på hur immunförsvaret är helt innästlat i tarmväggarna
Om vi börjar med tarmfloran då. Vad är det för något? Det är bakterier, massor av bakterier. Vad lever dem av? Allting som kommer ned i mag- och tarmsystemet! Hur vet man det? För att forskare har studerat tarmfloran hos olika individer med olika tillstånd och sett att alkoholister har en egen tarmflora, diabetiker har en egen tarmflora, liksom kroniskt överviktiga, liksom anorektiker och så vidare. När man har studerat överviktigas tarmflora har man sett att de har en överhängande mängd firmicuter, en bakterietyp som är extra bra på att utvinna energi ur maten. Man har sett att personer med IBS har en mer sparsam tarmflora (och därmed sämre förmåga att bryta ned viss typ av mat) och att underviktiga personer har en tarmflora som inte är så bra på att utvinna energi. Man har också sett att olika kulturer har olika tarmflora beroende på levnadsvanor och att tarmfloran påverkas mycket av stress.
Det faktum att människor har olika tarmflora och att det påverkar utvecklingen av olika sjukdomar har öppnat upp för nya behandlingsformer med fekalietransplantationer (transplantera bajs från friska till sjuka) samt läkemedelsutvecklad probiotika speciellt för till exempel insulinresistenta personer.
Förstoppning är sjukdomsalstrande!
Förstoppning är riktigt dåligt för tarmfloran för att det utgör en grogrund för opportunistiska bakterier. I värsta fall kan bakterier börjar vandra uppåt till tunntarmen där de absolut inte ska vara. Det ger en skadlig bakterieöverväxt (SIBO) som kan elda på diverse sjukdomar. Dessutom kan den potentiellt dödliga magsårsbakterien h.pylori ta sig hela vägen upp till magsäcken där den i förlängningen kan orsaka magsäckscancer. Många människor har SIBO och en uppsjö av diffusa hälsoproblem såsom olika eksem, akne, ledvärk, migrän, svullen och öm mage och så vidare som kommer direkt från tarmen. Att vara kroniskt förstoppad kan också leda till megakolon (en uttöjd tarm) samt tarmfickor, och det kan i förlängningen leda till tarmcancer. Startskottet för cancer är nästan alltid inflammation, människor får cancer där de är inflammerade. Det är därför magen och tarmarna är ett så vanligt ställe för cancersjukdomar.
Går det att fixa förstoppning för gott? Ja självklart! Tvärtom mot vad många tror är en kost helt fri från fibrer det bästa för förstoppade människor. Testa själv en vecka och se vad som händer!Bild från en studie där deltagarna testade olika fiberintag.
Går det att fixa SIBO? Ja självklart! Det finns tre metoder som jag känner till bara på rak arm. Den första är en kombination av anti-bakteriella läkemedel samt vissa typer av antibiotika, den andra är noll-kolhydratsdiet (svälter ut SIBO) och den tredje är elemental diet (endast snabbt socker och aminosyror, svälter också ut SIBO).
Kosttillskott för immunförsvaret
Nej jag ska inte sälja på dig någonting. Tvärtom! Under den här rubriken vill jag skriva att jag förstår att kosttillskott för immunförsvaret är en lukrativ business, och visst finns det många bra tillskott som har effekt men det är helt lönlöst att ta ett piller om inte de stora pusselbitarna är på plats. Vad ska du med probiotika till om du är kroniskt förstoppad? Det kommer troligen bara förvärra situationen! Många mineraler och vitaminer som zink och D-vitamin är viktiga för immunförsvaret, men vad spelar D-vitaminet för roll om du ändå sover som en kratta, stressar ihjäl dig och röker ett halvt paket cigg om dagen? Det är som att försöka sätta ett litet mussepigg-plåster på ett stort, infekterat köttsår!
Givet den informationen du har fått nu, skulle du säga att tarmfloran går att påverka?
Det verkar så va…?
Men hur är det med de övriga delarna…?
Går lymfsystemet att påverka?
Jag slänger in en bild på lymfsystemet ifall du har glömt hur det ser ut. Det är ett system av kommunicerande kärl över hela kroppen. Lymfknutorna vid nyckelbenen, armhålorna, ljumskarna är som sopstationer där immunförsvarets makrofager kan “slänga soporna”. Makrofagerna är en viktig enhet i immunförsvaret, en cell som kan omsluta skadliga partiklar och organismer och bryta ned eller transportera bort dem.
Vissa människor (oftast kvinnor) har problem med sitt lymfsystem. De upplever sina lymfsystem som tröga och det kan ta sig uttryck i kraftiga svullnader, värk men också viktuppgång och att man blir lättare sjuk. Lymfsystemet har små pumpar men det behöver också hjälp på traven att röra sig genom korrekt andning (diafragman är som en pump) och genom rörelse och att svettas!
Bastu och svettig träning är toppen för lymfan. En anledning till att träning och bastu sägs vara så bra för immunförsvaret är just för att man svettas ut “gifter” och annat skräp, samt att man sätter lymfan i rörelse. När den står still för länge frodas bakterier och andra patogener som kan göras oss sjuka.
Går de slemproducerande slemhinnorna att påverka?
Visste du att du producerar EN LITER nässlem om dagen? Vad gör allt detta slem? Fångar upp partiklar och andra patogener så att de inte hamnar i dina lungor för väl i lungorna kan de lätt ta sig till blodet genom de små fina blodkärlen som finns där. Därför har vi flimmerhår i näsan och svalget, samt en jäkla massa slem som sagt.
Bild som visar icke-rökare vs rökare (från umo.se) Hela den röda kanalen (näsa/svalg) är täckt med flimmerhår hos icke-rökaren.
Går det att påverka flimmerhåren? En rökare tar kål på sina flimmerhår vilket gör att skyddet från näsan och svalget ned till lungorna blir kraftigt försämrat. Flimmerhåren behövs också för slemproduktionen. Kanske har du märkt att rökare kan vara lite hostiga? Betyder det att en rökare lättare blir sjuk? Ja, att röka är en välstuderad riskfaktor för mängder med sjukdomar och ökar risken för “all cause mortality”, dvs ökar risken för att dö i lite vad som helst. Varför? Just för att immunförsvaret blir försämrat av att röka.
Går slemproduktionen att påverka? Har du tänkt på att vissa människor håller på och harklar sig stup i kvarten? Har du tänkt på att vissa är beroende av nässpray? Har du tänkt på att vissa ALLTID är snuviga och måste snyta sig, trots att de inte är förkylda? De har en störd slemproduktion och det beror på att deras immunförsvar alltid är påverkat av någonting. Om de inte röker kan det vara att de äter någonting de inte tål. Det kan vara mejeriprodukter eller vad som helst som deras immunförsvar reagerar på. Jag har mejeriprodukter som exempel eftersom det också är slembildande, och många tolererar det dåligt.
Summan av kardemumman är att du vill ha en stabil produktion av nässlem, samt intakta flimmerhår men när dessa två störs av yttre faktorer drabbas din hälsa negativt.
Går immunförsvaret att påverka?
Givet den information du har fått nu… vad skulle du säga om dina möjligheter att påverka ditt eget immunförsvar…?
Ja eller nej?
- Läs gärna mitt förra inlägg om psykoneuroimmunologi där jag skrapade lite på ytan till den omfattande påverkan stress har på kropp och hälsa!
- Följ mig på instagram för att få dagliga updates: @Nextlevelbiohacking (huvudkanal) och @Biohackingapplied (privat insta)
- Lämna gärna en kommentar! Jag läser allt och kommenterar det mesta. Tänk på att alla kommentarer godkänns manuellt 🙂
En fråga om att svettas. Om man till exempel bastat, bör man duscha bort svetten efteråt? Jag kan tycka det är skönt att behålla värmen i kroppen en stund, men om svetten inte ska ligga kvar på huden av detoxskäl förstår jag det också. Dum fråga men skulle uppskatta svar 🙂
Blir du inte varm av att duscha?
Inte särskilt 🙁 men då tolkar jag ditt svar som att svett ska sköljas av och inte ligga kvar på huden.
Duscha varmare haha, bada? Du får göra hur du vill med ditt svett, not my biz 🙂
Förlåt, ville bara ställa en uppriktigt nyfiken fråga om det man svettas vid bastu av detoxskäl behöver sköljas av från huden eller inte. Förlåt mig.
Det är inget att be om ursäkt för, mitt svar är bara att du får göra som du vill! 🙂 Tror inte det spelar så stor roll alltså.
Vad tycker du om covid-vaccin? Är du vaccinerad? Om man varit sjuk i covid känns det onödigt vart vaccinera sig men man blir inte accepterad i samhället utan bevis på vaccin 😔
Hej kära Martina och tack för dina reflektioner! Jag tänker att det är fullt rimligt att det går att påverkar våra kroppars Kapacitet att hålla sig frisk. Kroppen har vissa typer av behov för att dess system ska klara av försvara sig; precis som att en de olika maskinerna i en fabrik har behov av underhåll för att det ska kunna göra slutprodukten. Jag skulle uppskatta en “Martina topplista på egenvård för immunsystemet”. Vill du göra en sån. Tycker också mycket om att du lyfter Lymfan och har själv många frågor om hur jag vidare kan påverka den. Detta är generellt ett eftersatt område, så skriv gärna mer om det med. TACK!
Wow vilka tips, tack så mycket Anna jag ska göra ett sådant inlägg!
Tack för bra och intressant info
Tack själv Kristina!
Intressant som vanligt Martina!
Jag tänker lite runt om att vara snuvig … jag blir det i princip alltid när jag tillbringar en tid utomhus och det är kallare än typ 10 grader…Men vad säger att det är dåligt … eller bra för hälsan egentligen? Det skulle ju vara trevligare att inte vara det. 😉 Men det är ju en annan sak..
Om man kopplar det t ex till att man kanske blir snuvig av viss kost … behöver det vara något dåligt? ( mer än att det kan vara jobbigt att snyta sig ofta … )
Jag tror inte att det är något dåligt 🙂
Nästan så jag vill printa ut detta och sätta upp på anslagstavla. Oerhört pedagogiskt och informativt!
Haha gör det vettja!
Intressant inlägg som vanligt! 😀
Efter att ha jobbat med de stora pusselbitarna i många år har jag nu bestämt mig för att testa immunoglobulin som tillskott för att förhoppningsvis lyckas läka tarmen och stabilisera mitt överaktiva immunförsvar. Otroligt spännande!