Spara pengarna och köp billiga blodsockerstickor istället för de dyra blodketonstickorna. I den här videon berättar jag hur du trackar din ketoadaption genom koll på fastesockret. Det normala är att lågkolhydratätare faktiskt ligger högre i fastesocker än friska kolhydratätare, och det beror på en sänkt glukostolerans i kombination med kontinuerlig glukoneogenes (GNG). Det är absolut ingen fara för många hälsofördelar kommer av ett jämnt och stabilt blodsocker, snarare än ett så lågt blodsocker som möjligt.
Hitta din power zone!
Fastesocker 6-7: Normalt för “low carb” utan något tillsatt fett. Kroppen går på protein och socker från maten och kroppen. Se upp för onödig svält då det kan ge ökat åldrande, annars ingen fara. Ketonerna är oftast väldigt låga 0-0.5 mmol/l.
Fastesocker under 5: Blodsockret sjunker när du tillsätter mer fett eftersom GNG lugnar ned sig. Här ligger ketonerna på 1-3 mmol/l.
Fastesocker under 4: Nu stiger oftast ketonerna rejält som en respons på det låga blodsockret. Över 4 mmol/l är inte ovanligt. Vissa mår väldigt bra här, andra mår mindre bra (hypotyreoskänning).
Dessa 3 blodsockerzoner är för low-carbers och no-carbers! Kolhydratätare förekommer i alla zoner inklusive de allra högsta zonerna dvs fastesocker över 9 och så vidare. Det är dock en tydlig indikation på kraftig glukosintolerans (diabetes typ 2).
Hej!
Började fundera.
Varför är keto fördelaktigt?
Jag tänker, under historiens gång så har ketoenergi aldrig varit kroppens förstaval till energi förutom vid svält som ett sista sätt att få energi och överleva en tid utan mat.
Utöver det så väljer kroppen alltid blodsocker över ketoner. Om ketoner är fördelaktigt, varför är det då kroppens val alltid blodsocker över ketoner? Makes so sence att tvinga in kroppen i keto om inte nödvändigt?
Vad har du fått det där ifrån? Barn föds i ketos och många urfolk lever i ketos hela tiden. Kroppen föredrar den energikällan den är van vid.
Alkohol går före fett och kolhydrater i förbränningens prioriteringslista. Föredrar kroppen alkohol?
Jättebra inlägg!
Jag är ganska ny med att äta ketogen kost, men har försökt följa dina bok så bra som möjligt med, minst 75% fett till varje måltid, men helst 80%. Hela mitt dagliga intag hamnar alltid mellan 80-85% fett (200g + fett) och alltid under 15g kolhydrater. Kalorierna bryr jag mig inte om så de har varierat beroende på hunger.
Jag har nu ätit ketogen kost i 2 veckor och igår var mitt faste blodosocker 4,8 mmol/l. Mätte senare på kvällen efter träning och då låg det också på 4,8.
Har ingen ketonmätare, men tycker du detta låter bra? Eller borde jag ändra något?
BAM! Det låter helt exemplariskt, bra jobbat!
Nät jag mäter både blodsocker och blodketoner brukar blodsockret ligga runt 4.1-4.5. Men mina blodketoner är aldrig över 1. Då har jag även mätt flera gånger över dagen och efter måltid. Det har varit så senaste året, Kan det bero på stress?
Could be, eller för lite fett.
Intressant att se hur friska blodsocker beter sig. Gränsen för diabetesdiagnas för alla är 7,1 vid två till fällen. 5,5-7 är suspekt glukosintolerans sk impaired fastigheter glukosen och koppla till tIsig utveckling av hjärt kärlsjukdomar. Även om du är ”carber ” bör man ligga under 5. Det viktigaste måttet är det 2 Tim efter måltid som då bör ligga som före. Dina fastevärden är otroligt låga och tyder på en fettadaptering som måste vara i världsklass men även på en låg morgonkortisolnivå. Du är väl helt enkelt i balans? Imponerad av din experiment lusta den där dieten skulle jag dött av inom en vecka!
Jag känner mig i balans MEN när jag bara är low carb utan fett så går mitt bs upp ganska högt så jag är inte längre insulin-adapterad.
Tack Martina för ett superintressant inlägg…ligger själv ofta på runt 0,5 mmol/L i ketoner och 6+ i blodsocker. Jag tänker dock att det är ett tecken på metabol skada som inte når upp till definitionen för diabetes. Vad tror du? de som du coachar och ligger på 6+ bedömer du dem som helt metabolt friska.?Tror du att du skulle hamna över 6 om du åt lite mindre strikt? (Efter 4 dagars vattenfasta hamnar mitt BS på ungefär 4 vilket väl är ungefär 1 enhet högre än ditt)
Ja jag skulle hamna över 6 tills jag blev insulinadapterad igen (la till carbs) det verkar bara vara så det blir med mycket GNG. Ingen direkt metabol skada, men inte det mest hälsosamma heller skulle jag tro. Man får titta på hba1c för att se hur det är ställt.
Hur är det om man har diabetes typ 2, precis börjat äta ketogent, och ligger runt 6-7 i blodsocker på morgonen. Gäller samma resonemang, eller förändras det pga diabetesen? Ligger runt 10 med ketonix på morgonen, ibland högre.
Tack!
Du kan sänka det genom att tillsätta mer fett och dra ned på protein och kolhydrater, testa det! Det enda som skiljer dig från friska är att du inte kan unna dig några avsteg utan att det går utför väldigt snabbt.
Tack, jag ska testa det!
Jättebra inlägg, tusen tack. Gillar verkligen dessa korta klipp, du förklarar så bra.
Undrar om din blodsockermätare som du har på armen. Nåt speciellt märke på den och har du tips på var man kan köpa en? Trodde att det bara var för diabetiker men vore ju grymt att få testa.
Ja gillar den här, enkel och säker
https://www.apotea.se/freestyle-precision-neo
Angående ditt inlägg om att komma i keto: Räcker det med att bara lägga till dubbelt så mycket fett även om det är kolhydrater, i liket med vad man gör med protein alltså? Eller ska det vara mer? Jag avser gröna ovanjordgrönsaker.
Och räknar man då ’netcarbs’ (carbs minus fibrer), eller ’alla’ carbs?
Vore bra att veta för jag är verkligen så trött på fett och vill ej behöva äta mer än nödvändigt för keto…
Tack!!
Ja det kan vara carbs också och man räknar alla carbs inte “netcarbs” 🙂
ok, tack!
Om bs stiger m över 1,5 enhet efter måltid fast helt ketogent ätande, varför? Ätit ngt en inte tål då?
1) Är du säker på att det är ketogent?
2) Ja det kan vara en reaktion på något
3) Vad äter du?
Åt kokt kycklingben m skinn och brysselkål m talg. Typ 250 g kyckling 30 g brysselkål 20 g talg o sen typ 60 g jordnötssmör efterråt vilket jag misstänker är vad som fakkade bs totalt fast det är ketogent om än fulketo…. o då l lär det vara pga jag inte “tål” nötter även om jag inte får allergisk reaktion right? El ?
Jaha dina macros är way off, har du räknat på det där?
Kyckling 40 g p, 15 g fett, talg 20 g fett så 40 g p, 35 g fett. Sen jordnötssmör typ 15 g p och 29 g fett.. tot 55 g protein o typ 65 g fett. Kålen räknar jag inte… det är väl inte så himla fel macros?
80E% fett (keto) hade varit 110g fett till dina 55g protein.
https://kostbevakningen.se/?foodinput=250g%20kyckling%2030g%20brysselk%C3%A5l%2020g%20talg60g%20jordn%C3%B6tssm%C3%B6r%20
Jättebra inlägg – tack för klargörande! Går det att säga något om man ligger mellan 5-6?
En annan fundering: om man vill mäta sitt fastebkodsocker på morgonen men går upp först, kanske dricker lite vatten och går på toa innan man mäter istället för att mäta “på sängkanten”, blir mätningen missvisande då?
Uppskattar verkligen all kunskap du delar med dig av – du är bäst!
Det kan skilja 1 enhet om du inte mäter på sängkanten. Kortisolet hinner dra upp blodsockret väldigt mycket!
Mellan 5-6 pratar jag ju om i videon 😉
Jag är jättenyfiken på vad händer mellan 5-6 i fasteblodsocket som jag brukar ligga på! Men jag är hörselskadad så jag kan inte lyssna på din fina video! Så please!
Som sagt, hybrid-drift. Socker + ketoner.
Jag ligger mellan 4,0-3,2 mmol i blodsocker på morgonen men kommer inte upp i mer än 0,8 i ketoner. Ätit keto enligt din senaste ketobollat sedan förra året i augusti. Gått ner mycket kroppsfett och mår bra. Knappt nåt sötsugen och behöver bara 3 stadiga mål om dagen. Inga blodsockerdippar längre. Men irriterande att inte kunna adoptera helt och fullt efter så lång tid. Använder blodketontest ni freestyle
Låter som att du använder dina ketoner, tror du är adapterad det låter så på din beskrivning.
Åh. Tror du det. Jag har trott det också men sen blev jag fundersam när ketonvärdet var så lågt. Vad tror du det kan bero på? Man janändåva adopterad trots låga letonvärden då? Tack för allt du delar med dig av!?
Sänk proteinet lite och se vad som händer 🙂
När du skriver om fasteblodsocker 4, vad ska man göra för att undvika hypotyreoskänning? Är det farligt?
Farligt och farligt, det är ju inte bra. Man får lägga till mer grönsaker och switcha runt kosten lite.
Är det ett måste att det ska va grönsaker? Vill helst inte äta grönt. Kan det va nått annat, ex grädde? Också ift grädde, jag får vitt belägg på tungan av grädde. Är det candida?
Inte grädde. Om du tycker att du har hypotyreos-symptom så behöver du försöka fixa det med alla medel tillgängliga, dvs fortsätta tweaka, boka tid hos läkaren osv.
Lite nyfiken då jag har samma problem…vad säga till läkaren?
Beskriv symptomen.
Ok, så då är det sköldkörtelen du menar? Och då är grädde inte bra?
Grädde kommer inte påverka sköldkörteln negativt, men det är i allmänhet onödigt att vräka på med mejerier. Jag gör det (eller har gjort) för att jag försöker bygga mycket MASSA och behöver mer kcal.
Förstår. Men utan grädde kommer jag inte upp i 200 g fett per dag.
TALG!
Jo, tack. Äter talg, men om man ska upp i rimliga mängder måste man ju äta hela burkar år dag. Det är väl inte mer än 15 g fett pr matsked? Eller har jag räknat fel?
Lättast är nog om du använder en matvåg!
Efterlängtat och mkt informativt . Taaack
Tack!
Taaack. Efterlängtat och mkt informativt
Hmm, ligger på 4,5-5,5 på morgonen.
Yes, du kan sänka det genom att byta ut mer av kalorierna till fett.
Jag är nog hybrid då, ligger på 4,5-5,5 på morgonen.