• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats programmera det!
Workshop med @maria.cerboni ❤️ Vi kör en he Workshop med @maria.cerboni ❤️ 

Vi kör en heldags-workshop för dig som vill bli ännu mer förankrade i dina goda vanor, men också för dig som halkat av banan och behöver en omstart!

NÄR? 
Lördag 4 mars

VAR?
Göteborg- södra skärgård

BOKNING!
Gå in på www.corpo.se/store (direktlänk i stories, highlights + på länken i profilen under rubriken Events) 

Hoppas vi ses! 🥰
Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS-dieten (strikt diet för återuppbyggning av tarmfloran + tarmslemhinna för er som inte känner till den) men det gick tyvärr inte så bra. Kämpade på med det ett bra tag, men gav upp pga NOLL energi! Alltså känslan av att "tanken är tom" & det brukar hända vid den här typen av livsmedelsbegränsning. Förbränningen spinner loss totalt, blir helt urlakad. Nån som känner igen sig? 

Det var iaf under dessa strävanden som jag insåg en viktig grej! Medan jag GAPSade på räknade jag som en dåre på forskningsdata som inte gick ihop alls & fattade till sist varför: för att det spelar VÄLDIGT stor roll hur vi viktar variabler! Alltså värderar relativa effekten av saker realistiskt. Det finns t.ex gränser för vad en kostförändring kan åstadkomma (hur "perfekt" man än äter) särskilt som en isolerad parameter!

Just kost är nog för övrigt det allra vanligaste att övervärdera på bekostnad av allting annat... Men stress, sömn, dygnsrytm, rörelse är också basics! 

Inom statistiken använder man därför "vikter" pga variablers olika tyngd. Översatt till livsstil är det typ hur mkt man kan kvitta en dålig vana mot en bättre. Vissa är optimister & viktar sina goda vanor högt, trots uppenbara krafter i motsatt riktning. Det kommer inte funka förrän man rannsakar både resultaten & livsstilsfaktorerna, i kombination!

Så... jag skrev en halv roman om det här på bloggen (länkad i profilen) om vilka faktorer som spelar roll & hur man kan "vikta" dem.

Det är väldigt relevant i forskning såväl som vardag, så det var intressant att se det i min egen forskningsdata! Som upplagt för lite nya insikter!
[Update på nästa bild i flödet! Spoiler alert: [Update på nästa bild i flödet! Spoiler alert: failade GAPS intro, men har fått hjälp & laddar för nytt försök!] 

Många har frågat om hur det går med mitt försök med GAPS-dieten & vad jag tycker om den, så här kommer ett inlägg på temat. Vill du ha fullständig info om HUR man följer GAPS rekommenderar jag dock boken, för tror det är svårt att få ihop det hela bara genom olika listor online, men att googla lite ger absolut ett hum om det hela! 

SNABBINFO 🔍GAPS
Kost anpassad för personer med psykiatriska symptom, kroniska sjukdomar, eller autoimmunitet. Jag freestylar lite nu, men tror upphovsmakaren arbetade mest med autistiska barn i början, sen populariserades GAPS & spreds till fler lämpliga kandidater.

VAD JAG TYCKER OM GAPS: 
Ptja...jag har dragit mig för att börja "by the book" lääänge & kört mer "hipp som happ GAPS". Fått för mig att jag skulle behöva dricka benbuljong & äta fermenterat hela tiden. Inga favoriter, men...

GAPS steg 1 har KÖTTBULJONG & inälvor som bas! Lättare (för mig). Jag har också gallrat bort "allt" utom kaffet. 100% mejerifritt undantaget hemgjord kefir i senare steg.

VARFÖR GAPS? 
Nyfiken på om dieten som påstås fixa tarmslemhinnan, tarmfloran, blod-hjärnbarriären & potentiell neuro/inflammation i kombo med stabil ketos, kunde ha någon positiv effekt (utöver det vanliga)

HUR LÄNGE? 
Så länge det känns rätt, är som sagt inte superpepp på fermenterat som jag ska fasa in sen, det har inte funkat hittills men... skam den som ger sig!

[Ketografen på sista bilden är från KetoMojo. Länkad i profilen!]
  • Home
  • Biohacking
  • Ketos & ketoner
  • 2v Strikt Carnivore | Lärdomar

2v Strikt Carnivore | Lärdomar

28 June, 2020 64 Comments Written by Martina

Nu har jag fullföljt experimentet som startade för 2 veckor sedan (läs inlägg 1 här) och gick ut på att följa ett väldigt strikt protokoll (PKD – Paleolithic Ketogenic Diet) från Paleo Medicina i Ungern. Det ska vara en av de mest läkande dieterna som finns och de har en ganska imponerande lista på 10.000 patienter som de botat från allsköns sjukdomar de senaste åren. Eftersom jag är van att leva ketogent sedan lång tid tillbaka trodde jag inte att jag skulle uppleva något särskilt. Smooth sailing helt enkelt. Det var dock allt annat än smooth, förvånande nog, och det visade sig att jag inte var alls så fettadapterad som jag trodde!

Paleo Medicinas riktlinjer för ketogen kost
60g protein
Minst 120g fett
Ca 450g lagad mat per dag
Inget kaffe, té eller kryddor
Inga mejerier
Inga kosttillskott
Kött och fett från fyrfotadjur
400g gräsbeteslever/vecka
200g märg/vecka


Lärdomar från 2v strikt carnivore


Låg fettadaptering?

Läs mitt inlägg om “power zones” här. Jag vet inte om det var för att proteingränsen var så låg (60g) eller för att jag inte kunde använda smör och grädde som är ganska frekventa livsmedel i min matlagning, men det blev för lite “energi” för mig. Trots massor med fett! Det var som att energin inte kunde användas ordentligt, vilket jag tolkar som att min fettadaptering är lägre än jag trodde. Detta kan jag dock öva på och kommer att öva på.
CGM med den lilla “nålen” som mäter bs i interstitian

Elektrolyter spelar roll

Rubbade elektrolyter kan verkligen påverka en negativt. Efter att ha upplevt kaliumbrist förstår jag att det kan göra världens skillnad med tillsatta elektrolyter. Här är mitt eget recept på “resorb” som funkar väldigt bra. Dock så anpassar sig kroppen själv efter ett tag men det kan vara skönt med lite stöttning i början. Salt (bergssalt) är också något som kan underlätta mycket, även vid fasta.

Sömnen är A och O!

Min förbränning gick upp väldigt mycket (tror jag) för jag fick en väldigt kraftig viktminskning som var svår att få stopp på trots ökande kalorier. Det stressade mig och gjorde att jag kände mig kortisolig med förhöjd puls. De första dagarna på PKD hade jag en vilopuls på 78-80 och sover jag inte bra så funkar inget bra. Det hade varit värt att bryta bara för att fixa sömnen, men man är ju envis! Nu är pulsen tillbaka på låga 50 och jag känner mig som en ny människa. Framöver kommer jag prioritera sömn och återhämtning framför att vara i ketos, hormonerna (som frisätts nattetid) framför allt, för det är en viktig komponent i min anti aging plan.

Följa mina egna råd

Ann-Ida påminde mig om att ta hela min hälsa i beaktning och stega in lite försiktigt i kosten. Hon har helt rätt. Jag har haft ett väldigt jobbigt år där jag nu under våren var i världens kris och slutade träna och allting. Jag trodde inte att fettadapteringsförmågan kunde sänkas men det kan den tydligen. “Use it or lose it” verkar gälla även här, så jag ökar proteinet igen och ser om jag kan hitta en bra balans för att bygga och underhålla muskler och vara i djup ketos samtidigt.

Förändringar som består

Den ökade mängden märgben och gräsbeteslever består, liksom rikligt med benbuljong och orenderad råtalg. Detta kommer jag helt klart att fortsätta med! Jag ska även försöka dra ned på mejerierna lite och lägga till lite fler råa måltider varje vecka. Dock inför jag grönsaker igen (broccoli, blomkål, svamp, kålväxter osv) som variation och fettbärare. Dessa är också godkända enligt Paleo Medicina. Kaffet kommer tillbaka också (1 kopp före morgonmeditationen) för att jag gillar den rutinen och tycker inte att 100mg koffein stör så mycket. That’s it! Det var ett väldigt intressant experiment som gav mig nya insikter kring vad just min kropp behöver och hur statusen är just nu.


Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Ketos & ketoner
carnivore
Similar posts
  • Näringstät keto: nose-to-tail — Inlägget innehåller en köplänk till min bok KETO! När man börjar spana efter näringstät mat, hittar man den överallt. Det finns rikligt av den i större ICA-butiker, Lidl och på Citygross för att nämna några. Där är det också billigt. Billigare än REKO-ringar och gårdsbutiker. Jag fick en fråga om hur mycket pengar jag lägger [...]
  • “För smal” | Viktuppgång ... — Jag skrev ett inlägg om det här med att vara “för smal” på instagram, men kände att jag ville skriva en längre drapa. Det händer inte ofta men ibland får jag meddelande från personer som desperat vill gå upp i vikt, inte av estetiska skäl utan av hälsoskäl. Det kan ibland vara motiverat om vikten [...]
  • Paleo Medicina-Projektet | Del 2 — Inlägget innehåller en köplänk till Keto Mojo Läs del 1 här För två veckor sedan skrev jag om min konsultation med ungerska Paleo Medicina och mina instruktioner jag fått av dem. Jag skulle följa en strikt karnivorisk diet (PKD) i två veckor för att läka min läckande tarm och återställa min näringsstatus. I det här [...]
  • Paleo Medicina-Projektet | Del 1 — Inlägget innehåller en köplänk till Keto Mojo Paleo Medicina (PM) är en Ungersk klinik som behandlat över 10.000 patienter med gott resultat. Ett team av läkare och forskare arbetar med allt från atleter till svårt sjuka människor och gör sitt bästa för att dokumentera allting i den vetenskapliga litteraturen längs vägen. Min första kontakt med [...]
  • Optimerad hälsa med inälvor & or... — I samarbete med Nordic Kings Det här inlägget är i samarbete med Nordic Kings som frystorkar inälvor och organ för er som inte tycker om smaken. Jag är stor förespråkare av inälvsmat av flera anledningar, men mest för att det är det mest näringsrika man kan äta. I texten finner du mer information om vilka [...]
Ketoadaption och fastesocker
Resultat kommer inte från perfektion!

64 Comments

  1. Anna Anna
    17 July, 2020    

    Hej Martina!
    Hoppas du fortfarande kan kommentera detta inlägget…
    Gick tillbaka och tittade lite…

    Jag planerar inom kort att prova PKD och från att ha varit van att äta jättegod hemmagjord ugnsbakad KETO-leverpastej med massor av kryddor, samt ägg, gjorde jag Ann-Idas PKD-variant och höll på att spy när jag smakade den, så är rädd att jag typ får svälja ner varje tugga med vatten…

    Hur som helst… En fråga: Om nu Paleo Medicina tillåter broccoli, blomkål osv… Hur kommer det sig att ni inte åt det i ert experiment? Jag tänker att det är lättare att få i sig all talg då…om man kan gömma det i moset….

    Har förberett en mängd köttfärsbiffar och gömt både talg och märg i dem, men tror man ändå måste lägga till vid sidan om eftersom en del fett försvinner vid tillagningen…

    Jag är tyvärr inte som du som kan sitta knapra rå talg. Då får jag kväljningar….
    /Anna

    Reply
    • Martina Martina
      17 July, 2020    

      Paleo Medicina tillåter även honung och sötpotatis för den som är helt metabolt frisk, vi testade deras mest strikta variant som de kör med sina klienter.

      Reply
      • Anna Anna
        23 July, 2020    

        Ok, så det beror på friskhetsgrad…

        Ja, om det är den som hjälpt så många klienter, så förstår jag att den är mest intressant.

        Reply
  2. T T
    1 July, 2020    

    Måste bara tjata om n sak som jag fortfarande inte förstår: utan mejerier kommer jag inte upp i 200 g fett. Ja, äter talg men det blir ju stora mängder om det ska “ersätta” mejerier. Äter så fett kött jag kan, men det blir inte i närheten. Idag blev det inte ens det dubbla av proteinet. Please help

    Reply
    • Martina Martina
      1 July, 2020    

      Beskriv en vanlig matdag 🙂

      Reply
      • T T
        1 July, 2020    

        Idag blev det köttfärs m talg, senare ägg m talg. Blev 58 g protein och 106 g fett. När jag åt grädde lagade jag sås också och kom då upp i ca 200g.

        Reply
        • Martina Martina
          1 July, 2020    

          58g protein och 106g fett är ju close call. Köttfärsen och äggen innehåller ju i sig själv fett!

          Reply
          • T T
            1 July, 2020    

            Jo, men det är 58 resp 106 med köttfärs och ägg inräknat allaredan. Jag vill ha högre mängd fett iom att jag mår bättre då. Kommer inte upp i mängd. Det är det jag efterlyser. Du skriver att du får till mycket mer, också på lite protein. Jag förstår inte hur

            Reply
            • Martina Martina
              1 July, 2020    

              Jag hade i så fall lagt till mer talg, ister, fler äggulor, övervägt att lägga till ghee, märgben osv.

              Reply
  3. Ic Ic
    30 June, 2020    

    Allt från ett slakteri är och ska vara spårbart så ställ frågan till butiken

    Reply
  4. Staffan Staffan
    29 June, 2020    

    Jag köpte precis talg för första gången förra veckan. 5kg för 100kr på Meny här i Norge, så var extremt billigt. Jag bad dem dela upp den i 1kg bitar till mig, och så tog jag en av dem, värmde upp på låg temperatur i typ 6 timmar, sen silade bort de delar som var kvar. Det som är kvar ser ut som vitt smör, men smakar och konsistensen är lite skum. Det verkar då gå väldigt fint att steka i det här och det var det som jag ville börja göra.

    Det som du äter nu är det här, fast utan att tillaga det? Bara knaprar lite på talgen som den är? Det som jag köpt ser ju inte precis aptitligt ut, men det kanske är en vanesak 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      29 June, 2020    

      Japp talgen ätes exakt som den är 🙂

      Reply
      • T T
        29 June, 2020    

        Men den måste väl förbehandlas och renas när den först är köpt, så som Stefan beskrev m koking och siling?

        Reply
        • Martina Martina
          29 June, 2020    

          Nej det gör inte jag, om jag inte har den i grytor. Annars äts den som den är.

          Reply
          • T T
            30 June, 2020    

            Trodde att det måste värmebehandlas pga bakterietillväxt

            Reply
            • Martina Martina
              30 June, 2020    

              Det är det fina med fett. Vad ska bakterierna växa av?

              Reply
              • T T
                30 June, 2020    

                Tänkte mest på köttbitar, senor etc som inte är bortränsat. Kanske det inte växer där heller? ?

                Reply
                • Martina Martina
                  30 June, 2020    

                  Nix!

                  Reply
    • T T
      29 June, 2020    

      Hej Staffan. Köper du gräsbetarprodukter i Norge? Var isf? 🙂

      Reply
      • Staffan Staffan
        2 July, 2020    

        Nu köpte jag genom Meny. Jag frågade dem i kött-/fiskdisken om det fanns och då kunde jag beställa. Det går också bra att beställa blod, kycklingfötter, och andra ovanliga saker. Jag vet inte var exakt allt kommer ifrån dock.

        Jag har sett att det ibland finns eko-kött på REKO-ringar, sånna här platser där lokalproducenter säljer direkt till konsumenter. Jag är med i en grupp på Facebook för Drammen, men de finns lite överallt i Norge. Jag tror det här är en bra karta över det:
        https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1xvx6CIa6i406wG7z2u01wupMVp3avF7J&ll=64.49448399808932%2C17.54644090000003&z=5

        Reply
        • T T
          2 July, 2020    

          Tack Staffan. Ska se på det. Har själv kollat på meny och de säger att de kan ta in lite av varje, men då är det aldrig gräsbetarprodukter. Det har de inte tillgång till säger de.

          Reply
  5. Gabriel Gabriel
    29 June, 2020    

    Hej!

    Har du några generella tips på hur/vart jag kan få tag på prisvärt gräsbetat kött (Stockholmsområdet)? Online eller butik spelar ingen roll. Hur brukar du gå till väga?

    Vad tycker du om Haghultskossorna? https://hagshultskossorna.se

    Mvh

    Gabriel

    Reply
    • Martina Martina
      29 June, 2020    

      Det kan jag inte svara på tyvärr.

      Reply
  6. Gabriel Gabriel
    29 June, 2020    

    Hej!

    Har du några generella tips på hur/vart jag kan få tag på prisvärt gräsbetat kött (Stockholmsområdet)? Online eller i butik spelar ingen roll. Hur brukar du gå tillväga?

    Precis som du köper jag gärna inälvsmat också.

    Vad tycker du om Haghultskossorna? https://hagshultskossorna.se

    Med vänlig hälsning,

    Gabriel

    Reply
  7. Em Em
    28 June, 2020    

    Jag förstår inte hur man endast ska få i sig max 60 g protein/dag? Köttbitarna blir ju pyttesmå och inte alls tillfredsställande ?

    Reply
    • Martina Martina
      28 June, 2020    

      Nä det blir faktiskt ganska mycket mat energimässigt, jag la mig på >3000kcal per dag.

      Reply
      • T T
        28 June, 2020    

        Hur mkt talg äter du om dagen?

        Reply
        • Martina Martina
          28 June, 2020    

          20-30g kanske

          Reply
          • T T
            28 June, 2020    

            Men var får du allt fett från då när du drar ner på mejerierna?

            Reply
            • Martina Martina
              28 June, 2020    

              Från kött, ägg och märg.

              Reply
  8. hej hej
    28 June, 2020    

    Vad menar du med ” brocoli (etc…) som fettförbrännare”?

    Reply
    • Martina Martina
      28 June, 2020    

      Det har jag inte skrivit, läs igen.

      Reply
      • h h
        28 June, 2020    

        ah, fettbärare..

        Reply
  9. T T
    28 June, 2020    

    Vad för måltider är säkert att äta rått? du skriver att du ska införa fler råa måltider varje vecka.

    Reply
    • Martina Martina
      28 June, 2020    

      Vanlig nötfärs och talg.

      Reply
  10. T T
    28 June, 2020    

    Måste lever vara gräsbetad? Om man inte får tag i detta, är det skadligt med industrilever? Dumt att ta överhuvudtaget då?

    Reply
    • Martina Martina
      28 June, 2020    

      Det vet jag inte 🙂

      Reply
    • Niklas Niklas
      30 June, 2020    

      Vad är industrilever? Köper du svenskt kött så är det från djur som betar gräs, åtminstone under sommarhalvåret. Under vintern äter korna i huvudsak konserverat gräs, eftersom tillgången på färskt gräs är begränsad.

      Reply
      • Martina Martina
        30 June, 2020    

        Svenskt kött är bra grejer 🙂

        Reply
        • Anonymous Anonymous
          30 June, 2020    

          Och naturbetesdjuren får ingen soja i grovfodret för det är inte tillåtet i uppfödningen.
          Min grannes kor går ute hela året

          Reply
          • T T
            30 June, 2020    

            Det är därför jag undrar om industrilever är ok, när man inte har tillgång till gräsbetarlever.

            Reply
      • T T
        30 June, 2020    

        De äter väl först och främst kraftfoder. Dvs industrikött. Djur som inte fått äta naturlig föda och inte varit mkt ute.

        Reply
  11. T T
    28 June, 2020    

    märgben, hur hittar man detta? och benbuljong och orenderad råtalg?

    Reply
    • Martina Martina
      28 June, 2020    

      Märgben finns på coop och stora Ica-butiker. Talg också, kolla efter gröna gårdar. Du kan också beställa direkt från Gröna Gårdars hemsida. Benbuljong kokar du av ben.

      Reply
      • Veronica B Veronica B
        28 June, 2020    

        Äter du den orenderad råtalgen som den är? Hur smakar det och vad har det för konstisens?

        Reply
        • Martina Martina
          28 June, 2020    

          Den smakar ingenting direkt 🙂

          Reply
  12. T T
    28 June, 2020    

    Tror du kroppen behöver mer protein än 60 g för att inte bryta ner musklerna?

    Reply
    • Martina Martina
      28 June, 2020    

      Näe det tror jag inte, inte om man inte har väldigt mycket muskler eller verkligen försöker BYGGA. Jag tycker att jag behöver mer för att jag vill öka typ 10kg i muskelmassa och ultraketo är inte den bästa anabola kosten, mest för läkning.

      Reply
  13. Ic Ic
    28 June, 2020    

    När jag får o mig för lite kött blir jag illamående, yr och svag, löser sig snabbt med tex några skivor rostbiff.
    Inbillning anser vego-vännerna 🙂

    Reply
  14. Malin Malin
    28 June, 2020    

    Superintressant, upplever också förhöjd puls på carnivore (med extra fett tillagt) och har inte riktigt fattat hur jag ska ändra på detta. Men kan det vara att minska på fettet och kanske lägga till mer grönsaker eller ska man äta lite mer kolhydrater?

    Reply
    • Martina Martina
      28 June, 2020    

      Mer carbs och stega in försiktigt.

      Reply
  15. Mia Mia
    28 June, 2020    

    450 g lagad mat/dag förstod jag, men det andra i faktarutan 120g/fett och 60g/protein är det per mål eller per dag totalt?

    Reply
    • Martina Martina
      28 June, 2020    

      60g protein och minimum 120g fett är per dag vilket blir 450g mat ungefär.

      Reply
  16. Jenny Jenny
    28 June, 2020    

    Hur gick det för de andra som var med i experimentet?

    Reply
    • Martina Martina
      28 June, 2020    

      Det kommer en update på det alldeles strax!

      Reply
  17. Annika Annika
    28 June, 2020    

    Intressant o skönt att läsa prio balans och sömn framför djup ketos. Tror jag själv fastnat lite f mkt i ketonjakt o fobi kring att äta ngt annat än bara kött av rädsla f att inte optimera tarm- och hormonläkning. 60 g protein pet dag är åt skogen f lite f min kropp känns det som, vilket gett oro. F äta mer har känts fel f inte följa pkd regler men äta max 60 g har också känts fel f inte nöjd räckt och att ösa på mer fett har gett klsrt otrevliga resultat fr tarm… så svårt hitta vad som är ‘rätt ‘ men dina inlägg ger god skjuts på vägen. Tack.
    Nyfiken på vilka nivåer du tänker dig lägga dina macros och om du har ngt målintervall f bs o ketonhalt framöver?
    Ps Swish swish cash cash ??

    Reply
    • Martina Martina
      28 June, 2020    

      Hm… ja jag tänker nog lägga mig på 20g carbs (grönsaker) 200g fett och runt 80g protein något sånt. Får se vad det kan ge 🙂

      Reply
  18. Linda Linda
    28 June, 2020    

    Martina, det här med att känna sig “kortisolig”: i ett annat inlägg här på din blogg skriver du om kortisol “Kortisolet är som högst på morgonen naturligt, och genom att träna på fastande mage på morgonen (morning cardio) etc. spär man på kortisolet vilket är väldigt nedbrytande för kroppen” medan deltagarna i 16 Weeks of Hell ska ut på en timmes morgon-PW för att de har fått lära sig av coachen att de bränner massor av kortisol när de startar dagen (fastande) med den här snabba promenaden. Om jag vill viktminska, vilket ska jag förhålla mig till då? “Kortisolig” vill man ju inte känna sig 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      28 June, 2020    

      Om du vill viktminska så är ju morning cardio the golden standard just för att det är så sjukt kortisoligt och nedbrytande (katabolt). Viktminskning är en katabol process.

      Reply
      • Linda Linda
        28 June, 2020    

        Tack för svar <3

        Reply
      • Veronica B Veronica B
        28 June, 2020    

        Är det även ett vettigt sätt att viktminska eller skadar det kroppen för mycket?

        Reply
        • Martina Martina
          28 June, 2020    

          Promenader är inte direkt skadligt, om du håller på med fitness så är prom ett måste,

          Reply
          • Veronica B Veronica B
            29 June, 2020    

            Tack för svar! Menar inte att promenader skulle vara skadligt i sig, utan att det blir så kortisoligt och om det är ett sämre sätt att viktminska? Tänker att det finns många sätt att viktminska men alla sätt kanske inte är hälsosamma för kroppen i längden.

            Reply
            • Martina Martina
              30 June, 2020    

              Viktminskning är en katabol process så nästan alla metoder för att gå ned i vikt kommer innebära nån form av stress, precis som att man utsätter kroppen för en viss stress när man bygger muskler för att man måste ta sönder musklerna och skapa inflammation för att kroppen ska fatta att det behövs mer muskler. Morning cardio är ganska lindrigt, kan komma på många värre sätt att banta på som kaffesvält tex (ersätta måltider med kaffe) 🙂

              Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Anna on Varför smala blir sjuka | STRESS värre än insulinresistens?Jag är också skitstressad över min egen stress och funderar mycket på hur jag sk…
  • Ann-Sofi on Varför smala blir sjuka | STRESS värre än insulinresistens?Superintressant! Och känner tyvärr igen mig i en del. Sen jag började med antide…
  • Anonymous on Varför smala blir sjuka | STRESS värre än insulinresistens?Det här var ett toppeninlägg 🤗 I det här som du skriver "kvinnor som är igång ko…
  • IC on Om binjurarna & fettförbränningen!Har du testat att D-vitamin i oljeform och har du kollat ditt kalciumvärde? När…
  • Martina on Hjälp att tolka testerInte just nu tyvärr, men hormontest finns men matkänslighet är inte så tillförli…
  • H on Om binjurarna & fettförbränningen!Hej Martina! Jag läser och läser allt vettigt du skriver och har precis fått lån…
  • Elin on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Det handlar också om att bli van vid att drivas av oxytocin istället för dopamin…
  • Erika Åhlander on Hjälp att tolka testerhej, är detta något som du fortfarande gör? och, isf, är det något speciellt tes…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: