Känner du igen den här grafen?
Den har cirkulerat online sedan 2012. Jag publicerade och hänvisade till den här grafen många gånger när den kom (den är från The Art and Science of Low Carbohydrate Performance skriven av Jeff Volek och Stephen Phinney) men tyckte nu att det var dags för en uppdatering!
Olika nivåer av ketoadaptering
Jag håller en keto-kurs just nu där jag adapterar tillsammans med mina deltagare. Varför ska just jag adaptera kanske du tänker, jag som varit keto så länge? Det beror på att det finns (som jag ser det) tre nivåer av ketoadaptering: Lazy keto, Normal keto och Pro keto. För varje nivå krävs en ny adaptering men har du väl adapterat en gång kommer varje gång gå lättare tills du är fullkomligt adapterad. Går du ur ketos länge och lever carb life i flera år kommer du dock troligen behöva adaptera igen. Kroppen vänjer sig!
De senaste året (drygt) har jag kört på lazy keto och det gick utför före dess från att jag testade carnivore första gången 2018. Mitt första möte med carnivore (körde 4 veckor som ett test) funkade inte alls för mig. Jag kom ur ketos och upplevde ett kolhydratsug jag inte varit med om på flera år! Det gav en del insikter och hade sina lockelser, vilket gjorde att jag inte kom tillbaka till min vanliga diet på hur länge som helst, för jag fortsatte att gräva runt i carnivore-dieten och tro att den var för mig. Det var den inte. Istället för att gå tillbaka till min vanliga diet hamnade jag i något slags mellanläge av carnivore och fulketo, eller carnivore + jordnötssmör. Bekvämt, enkelt och fortfarande med en massa metabola fördelar.
Efter ett mer avancerat carnivore-experiment i somras (2020) insåg jag dock att den ultraketo-adapteringen jag hade skaffat mig inte var permanent utan som bortblåst. Jag försökte adaptera igen men orkade bara hänga i i tre veckor, sedan gled jag tillbaka in i lazy ketos bekvämlighet. Det är lätt att tro att lazy keto är “riktig keto” eftersom man har ketoner i blodet och blir väldigt bra på att fasta. Det är dock ganska stor skillnad!
Lazy keto
Blodketoner från 0.4 – 1 mmol/l
Blodsocker på 5-6.5 mmol/l
Inget hunger eller sug men det är tack vare lite ketoner plus en stabil glukoneogenes som pumpar ut blodsocker hela tiden. Om man inte äter ordentligt leder det till rejäl viktminskning på bekostnad av ens muskler.
Normal keto
Blodketoner från 1.2-2.5 mmol/l
Blodsocker på 4.0-5.5 mmol/l
Det som kallas för “optimal ketos” kallar jag för normal keto. Då har man lite mer ketoner och blodsockret har dippat lite. Det betyder att ketonerna får en lite större roll som bränsle. Detta är sweet spot för många keto entusiaster, även för mig. Här var jag i flera år non-stopp!
Pro keto
Blodketoner från 3-5.5 mmol/l
Blodsocker på 2.7-3.5 mmol/l
Det finns dock en nivå till och det är när man är helt och hållet ketondriven och blodsockret har den mindre rollen i sammanhanget. Då har man ett markant lägre blodsocker, lägre än vad som är normalt. Så lågt att sjukvården nog skulle reagera och kalla det för farligt och sjukligt. Det är ju så otroligt få individer som befinner sig här, så det finn inte mycket dokumenterat om hur kroppen fungerar på den här nivån. Dock kan man räkna ut, med hjälp av biokemiska och biologiska principer, att det är så många organ som faktiskt föredrar ketoner framför glukos, att glukoset kan vara väldigt lågt när det knappt används.
Komma in i ketos
Det finns många vägar in i ketos. För de flesta tar det några dagar att få ketoner i blodet, men att bli adapterad tar några veckor minst. Adapterad är man när blodsockret håller sig under 5 mmol/l och ketonerna är spårbara i blodet hela tiden, även fastande. För att uppnå det där tillståndet av att känna sig som en maskin, där orken aldrig tar slut, behöver man hänga i och det är vad de flesta inte klarar!
Nu är jag personligen väldigt motiverad av att just “hänga i”. 2020 blev ett år av svält och jordnötssmör som jag åt ikapp när jag hade svultit för länge. Så blir det när jag inte har någon aptit, vilken är den första som ryker för mig vid stress. Nu är stressen lägre och det känns som ett bra läge att lägga lite extra krut på en bra och stabil kost efter lång tid av försummelse 🙂
Jag testar att ställa min fråga här då jag inte lyckats hitta svar någon annan stans… Har länge intresserat mig för ketogen kost, för att leva nyttigt och länge. Har inga mål som att gå ner i vikt, 193 lång, 77-78kilo (i ketogent tillstånd). Tränar cykling 2-3 ggr i veckan samt 2 styrketräningspass hemma. Har sedan några veckor innan jul ätit ketogent och med hjälp av en Acetrack hållit koll på mitt ketogena tillstånd. Tvingat mig ur ketos med flit någon gång för att se hur snabbt jag studsar tillbaka. Inte haft någon jätteallvarlig keto-flu heller. Upplever alla positiva saker med ketogen kost.
Något som stör mig är dock min vilkopuls och HRV (trackas med Oura) som i stort sätt samma vecka som jag började med Ketogen kost stack iväg åt helt fel håll. På Kolhydratskost, ligger jag och snittar 55-58 på nätterna men ligger närmre 65 nu och när jag på kolhydratskost kan få till en ”bra natt” genom några dagars träning följt av någon dag av vila/återhämtning så verkar det omöjligt för mig att påverka och reglera min RHR just nu. Den bara fortsätter att stiga dessutom. Sedan några veckor började jag ta elektrolyter som tillskott, magnesium. Sodium mfl men det verkar inte hjälpa.
Övriga faktorer som påverkar min RHR och HRV har hållits konstant och oförändrad så jag kopplar detta till kosten.
Några tips på vad jag kan testa? Eller ska jag helt enkelt lägga ner och gå tillbaka till en liberal LCHF – kost istället?
Magnesium, kalium och tiamin är väl de vanliga rekommendationerna.
Hur mycket magnesium tar du?
Hej Martina!
Tack för en bra blogg och bra böcker. Läst dina tre senaste böcker och fått bra hjälp. När det kommer till detta med ketonnivåer är jag dock lite frustrerad och hoppas du kan ge lite klarhet. Jag har ätit keto i 1,5 år nu och gått ur ketos medvetet en handfull gånger. Håller mig så näringstätt jag kan med bra fettkällor. Tränar styrketräning på fastande mage ca 4 ggr i veckan och äter de dagarna efter träning. Gått ner 10 kg och mer vältränad nu än väldigt länge. Min egentliga anledning till att börja med keto var dock inte vikt utan autoimun sjukdom och att jag ville ha de kognitiva fördelarna och energin vilket fortfarande är anledningen.
Min problem är att jag oftast har blodketoner som är under 1. På morgonen är de mellan 0,1-0,3 och sedan höjs de under dagen till max 1,3 på kvällen. Inte ens när jag mäter efter träningspasset är de över 0,3. Mitt BS är dock oftast under 5 genom hela dagen men ketonerna kommer bara upp på kvällen eller med MCT. Jag äter inga kolhydrater mer än olika kål, svamp och lite sallad. Tillsätter alltid lite extra fett vid varje måltid för att vara säker och äter mest självbärande protein. Alltid högrev, entrecote, ägg, kycklingvingar mm och tillsätter fett till det.
Varför kommer inte ketonerna högre? Kan väl knappast inte vara ketoadapterad efter 1,5 år på kosten. Hur ska jag få upp nivåerna så att de kognitiva effekterna jag vill ha blir möjliga?
Supertacksam för ditt svar.
Ingen aning, fel på mätaren kanske 😉
😐 Kan erkänna att jag inte förväntat mig det svaret. Ingen tanke eller tips utöver det till en trogen läsare?
Jag vet inte vad du förväntar dig, jag skriver bara vad jag tror. Om det du säger stämmer, byt mätare. Köp någon som mäter ketoner i utandningsluften tex 🙂
Tack Martina! Jag förstår att det ofta är omöjligt att veta svaren och jag uppskattar att du delar med dig. Du förstår säkert att när man är frustrerad över en sån sak jag beskrev så hoppas man på att någon har ett svar. Ska testa mätaren med deras lösning och se om den funkar som den ska. Tack 🙂
Jag har en ketokurs just nu med 40 adapter som är i ketos, de äter som du och ja vissa har fel på sina mätare pga att de är väldigt oexakta. Det betyder inte att de inte är i ketos, så då mäter man på andra sätt.
Raderad kommentar
Så att jag tar av min fritid och delar med mig av tusentals inlägg, och DESSUTOM svarar på nästan alla kommentarer efter bästa förmåga gör mig otrevlig? Wow, man upphör aldrig att förvåna. Jag antar att du inte är en frekvent besökare.
Hej Martina!
Finns nog ingen som jag aldrig pratat med, som haft så stort inflytande på mitt liv… 🙂
Jag har diabetes typ 1, och en del sånt som kommer med det under 15 år, är 54 idag och fick det i vuxen ålder.
Numera äter jag keto och ganska så aip också, eftersom hypotyreosen gjorde mig trött och dålig i magen, och har fått bra effekt.
Tagit hjälp av en av dina duktiga kollegor.
Men avseende det du skriver om ketoner ovan –
Jag vaknar ofta med ganska låga ketonvärden 1-2, men får sedan högre o högre. 5-6 inget ovanligt på kvällen.
För en diabetiker skriker ju vården i så fall och man blir inlagd för ketoacidos, men mina bs-värden är bra, 4-8 ca 80% av tiden.
Min fråga – tror du det kan bara farligt att ha så höga ketoner ofta, trots bra bs?
Det är helt okej ketonvärden, när ditt bs ligger bra. Inget farligt!
Tack 👍
Hej och tack för en grymt bra blogg som alltid inspirerar och utbildar! ❤️
Jag har börjat äta strikt ketogent för att förhoppningsvis kunna få alla hälsofördelar men också gå ner i vikt (har en hel del övervikt sen graviditeten).
Nu undrar jag vad som är viktigast för att hamna i ketos och kunna tappa i vikt. Är det att hålla nere kalorierna under en viss nivå samtidigt som man äter minst 80E% fett eller är det att få i sig minst 150 gram fett? Om jag ska få i mig rätt mängd fett i gram så hamnar jag lätt på för många kalorier. (Är ingen räknare i vanliga fall utan försöker bara få ett hum om hur en lämplig ketomåltid ska se ut. )
Köp boken Keto – Den kompletta boken om ketogen kost, där står allt du behöver veta 🙂 https://www.adlibris.com/se/bok/keto-den-kompletta-boken-om-ketogen-kost-9789177838098
Hej!
Har inte riktigt förstått när blodsockret ska mätas. Är det innan måltid eller efter? Eller på morgonen?
På morgonen.
Hej Martina,
Kanske denna fråga inte riktigt hör hemma just precis här. Men jag testar 🙂
Jag har rätt nyligen hittat till dig och har läst en hel del av det du skrivit både själv och tillsammans med andra. Detta har gjort att jag nyligen påbörjat min egen “ketoresa” mot en sundare livstil och bättre hälsa. Jag har dock en fundering när det kommer till olika tillskott som ofta rekommenderas i din/er litteratur och innehåller antioxidanter. När jag har letat runt lite så förstår jag att det finns ett samband mellan antioxidanter (i alla fall vissa typer) och cencertillväxt. Eftersom du är doktorand och van vid forskarvärlden så är jag väldigt nyfiken på din reflektion kring detta? Som lekman blir man lätt förvirrad kring vilken väg man bör ta…så att säga.
Jag brukar väl aldrig rekommendera antioxidanter? Tror inte jag gjort det sedan 2012 eller troligen ännu tidigare! Vet inte vem du menar när du skriver din/er litteratur, vilken bok pratar vi om?
Ja, jag vet inte om det är jag som inte greppar ämnet bara men vad jag har kunnat läsa mig till t ex C-vitamin, Q10, Selen (verkar som antioxidanter). Exempelvis har ni rekommenderat tillskott som dessa i boken “Dämpa inflammation: en praktisk guide till ett friskare liv” . 🙂
Det är inte för deras antioxidativa verkan, ämnena har mycket fler användningsområden än att i viss mån verka antioxidativt.
Ja, jag har faktiskt kollat sköldkörteln, för jag är alltid så frusen (kan jag snälla hamna i klimakteriet snart o få lite värmevallningar??) och trött (alltid varit). Men det var några år sen i och för sig…. jag är frisk (tror jag), inga allergier eller bekymmer direkt (mer än att jag grubblar på allt då), bara lättstressad och med sömnbrist. Kan det göra det så himla omöjligt att gå ner lite i vikt på sikt? Även om jag är noga och inte fuskar nånting?
Jag vill helst inte gå hungrig heller, det blir för jobbigt. Lite är ok, men många veckor eller månader, dygnet runt, vill jag undvika! *förbannar mina super-grottmännisko-gener!*
Ja det påverkar 🙂
Kolla dina värden igen, en hypo kan bli normal sen hyper och hypo igen över tid (år) eller vice versa
Haha klimakteriet är ingen garanti för värme 🙂
svt1 kl 20.00 ikväll
Om matens betydelse för vår hälsa. Varför går jag upp i vikt även om jag äter bra mat? Kan jag äta så jag slipper ta medicin? Hur gör jag när jag inte har råd att äta nyttigt? Medverkar gör Alexandra Zazzi, kock och matskribent, Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning, Henrik Ennart, vetenskapsjournalist och doktor Karin Granberg.
https://www.svtplay.se/kanaler?expand=ch-svt1&program=8zVrN51#8zVrN51-20:00
Tack!
När jag är stressad äter jag mer för jag upplever de lugnande och grundande ^^
Egentligen ingenting som får mig att tappa aptiten, inte ens när jag är sjuk lol
Detta med att Carnivore inte funkade för dig tycker jag är intressant.
Jag har också testat under en längre tid nu och provat massor med olika versioner av det. Det har i mitt tycke varit enormt svårt att hitta en fettkälla som fungerar och hur man ska konsumera den.
Vid det här laget tror jag att jag har varit och hälsat på hos alla extrema former av animaliskt ätande som finns och några tankar.
Fettkällan är viktigast och det måste vara en fettkälla som är näringsrik. Jag provade ett tag med talg, men tycker inte det funkar i närheten lika bra.
Det är lättare att äta kött och mjölkprodukter för sig och inte samtidigt, undantag för sådana som fermenterats i någon form.
Det finns en poäng i att kombinera ihop animaliska produkter med utvalda frukter.
I slutändan så blir det inte så jättemycket kött, det är förvisso väldigt mycket animaliska produkter, men inte rent kött. En poäng som Amber O’Hearn gör är att människan är fettjägare istället för karnivor och jag är benägen att hålla med.
Ja jag håller också med om att det är fettet som är grejen, vilket gör det svårt om man har problem att få i sig bra fetter! Jag går då på fulfetterna istället, som tex jordnötssmör!
Men märg och talg (inte det färdigai affär utan rent talg i bitar fr lamm och nöt) är väl bra fetter? Visst, inte jätteaptitligt (f de flesta) att äta kött o sen rent fett men nog borde det vara en god lösning?
det är bra ja!
Är det oförskämt om jag inte riktigt håller med?
Jag har försökt hitta vad talg innehåller i form av mineraler och vitaminer, men just den informationen är svår att få tag på. Med det sagt, jag känner inte till någon i sociala medier eller verkligheten som lyckats hålla i carnivore en längre period med talg som fettkälla. Det förefaller mig osannolikt att det går och eftersom det inte är brist på fett i talg så borde det vara vitaminerna och mineralerna som inte räcker till.
Märg, mejeriprodukter (opastöriserade), ägg, hjärna (om man kan få tag på det) fungerar vad jag kan se.
Sen måste man ställa sig frågan om man inte måste konsumera fettet i dessa råa tillstånd i längden. Här kan man möjligtvis peka på personer som Kelly Hogan som motvikt, men det förefaller vara väldigt mycket enklare för människor att följa carnivore om de har tillgång till opastöriserade mejeriprodukter som verkar vara det mest naturliga sättet för människor att konsumera fett rått.
Äter märg o hjärna rått. Talg likaså.
Talg nöt per 100 g:
Proteiner 7 g, Fett 71 g
Vitaminer
Vitamin Per 100 g RDI % av RDI
β-Karoten 36 µg – –
Folat 1 µg 200 µg 0.50%
Niacinekvivalenter 1.28 mg – –
Retinol 19 µg – –
Vitamin A 22 µg 800 µg 2.75%
Vitamin B1 (Tiamin) 0 mg 1,1 mg 0%
Vitamin B2 (Riboflavin) 0 mg 1,4 mg 0%
Vitamin B3 (niacin) 0 mg 16 mg 0%
Vitamin B6 0 mg 1.4 mg 0%
Vitamin B12 0 µg 2.5 µg 0%
Vitamin C 0 mg 80 mg 0%
Vitamin D 0.1 µg 5 µg 2.00%
Vitamin E 0.6 µg 12 µg 5.00%
Vitamin K 0 µg 75 µg 0%
Mineraler
Mineral Per 100 g RDI % av RDI
Fosfor 7 mg 700 mg 1.00%
Jod 0 µg 150 µg 0%
Järn 0.3 mg 14 mg 2.14%
Kalcium 0 mg 800 mg 0%
Kalium 6 mg 2000 mg 0.30%
Koppar 0 mg 1 mg 0%
Magnesium 3 mg 375 mg 0.80%
Natrium 10.5 mg – –
Selen 1 µg 55 µg 1.82%
Zink 0.1 mg 10 mg 1.00%
Fettsyror / Fett
Fettsyra Per 100 g
Summa mättade fettsyror 35.8 g
Fettsyra 4:0-10:0 0 g
Laurinsyra C12:0 0.07 g
Myristinsyra C14:0 3.17 g
Palmitinsyra C16:0 20.2 g
Stearinsyra C18:0 10.8 g
Arakidinsyra C20:0 0.47 g
Summa enkelomättade fettsyror 28.8 g
Palmitoljesyra C16:1 2.56 g
Oljesyra C18:1 25.3 g
Summa fleromättade fettsyror 2.76 g
Linolsyra C18:2 2.43 g
Linolensyra C18:3 0.27 g
Arakidonsyra C20:4 0 g
EPA (C20:5) 0 g
DPA (C22:5) 0 g
DHA (C22:6) 0 g
Övrigt
Övrigt Per 100 g
Alkohol 0 g
Aska 0.3 g
Avfall t ex skal 0 %
Fibrer 0 g
Fullkorn 0 g
Kolesterol 109 mg
Salt 0.03 g
Vatten 21.7 g
Tack ic. Det ser väl hyfsat ok ut?
Absolut sen får man väl avgöra om tillskott behövs utifrån sin egna situation
Var hittar man denna fullständiga lista någonstans?
Haha sök och finn 🙂
Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2017-03-14
Tack!
Jag tror det är första gången livsmedelsverket producerat något av värde för mig. 🙂
De hade väl en bra dag eller kanske en vikarie 😉
Den här boken “Lev utan smärta” av Harvey Diamond tar upp Vad Hur och När på dagen man ska äta olika saker och sammanställningen på tallriken. Några AHA infinner sig 🙂
Jag ligger oftast på 4-5 på eftermiddagen i blodketoner. Springer jag 2 mil på förmiddagen är jag uppe på ca 7 på eftermiddagen.
Tack! Så i ketos så kan jag inte riktigt bestämma nivå på bs, men ligger ketonerna bra sen går jag efter det. Inte blodsockret. Har jag förstått det rätt?
Typ så
Suck. Jag hänger alltid vid lazy hur jag än gör… eller pro vid fasta. Inget mellanläge…, 😢
Hei. Blodketoner mäts med stick i fingret? Mätinstrument från apoteket? Funkar det lika bra med urin?
Yep, stick i fingret. Urin kan visa att du är i ketos men du vet inte vilken nivå.
Späck är bra och behövs alltid 😉
Haha jag gick ner på bryggan, djupandades – vände och gick in igen – en annan dag kanske
https://youtu.be/ZeVPvRqtITs
För mig är det tvärtom, minsta lilla stress eller för lite sömn och jag blir så sjukt sugen på främst choklad men det slinker ner allt möjligt onyttigt. Det känns emellanåt som ett fysiskt begär faktiskt, det går inte att stå emot om jag är mycket stressad.
Har försökt mig på keto (vet inte om jag faktiskt var i ketos), mådde mycket bra (längre tid mellan måltiderna utan bekymmer, inga blodsockerfall med illamående o kallsvettningar som jag får när jag äter “vanligt”) men ingen viktnedgång (vilket jag hade hoppats på mest). Och så svårt att hålla i när inget händer med vikten och resten av familjen inte bryr sig så mycket om vad dom stoppar i sig.
I efterhand ser jag vad jag kunde testat mer (mejerifritt, lite mindre portioner) men att hålla i är svårt för mig. Jag tappar motivationen för minsta lilla.
Nu testar jag igen. Kan bli svårt att få till viktnedgång, då jag har 2 barn som sover som krattor, en trivs inte i skolan, o jag är sjukt lättstressad över det och allt annat. Och superdåligt track-record 🙂 Blev i alla fall inspirerad av dig och dina adepter som du hjälper nu, hoppas det går bra för er! Skriv gärna om hur ni övervinner era eventuella svårigheter att nå dit ni vill!
Inga pekpinnar från min sida, bara nåra tankar, hoppas du förstår det.
Susanne prio 1 är barnet som inte trivs i skolan som säkert blir lika lättstressad över skolan som du över annat.
Vad säger skolan/läraren om barnets skolsituation?
Stress och sömnbrist = högre kortisol = ingen viktnedgång
Låt övriga familjen stoppa i sig vad dom vill utan att du kommenterar det. Bantande mammor kan i förlängningen generera ätstörning hos barnen (finns forskning).
Tack för input och jag håller med! Prio 1 är barnen och sömnen, och det där med skolan är en lång historia som vi o skolan jobbar på. Inget allvarligt som mobbning eller så, men som ändå gnager lite. Jag har väl skickat mina känsliga gener vidare och han verkar vara en grubblare, han oxå. Hoppas på bättre sömn nu när skola och rutiner med läggtider normaliseras igen, då blir det lättare att stressa ner också.
Igår åt resten av familjen semlor, och jag smakade bara en tesked grädde och mandelmassa -en rätt stor seger för mig och jag känner mig fortfarande nöjd! (jag ease-ar in i strikt LCHF o sen kanske keto tänker jag, startade i helgen o jag är på min 5te dag utan 200g choklad 😀 ja, ni fattar väl nivån här!)
Jag passar mig noga för att låta det märkas att jag “bantar”, även om jag gärna kommenterar vad jag helst vill att dom ska äta upp på tallriken (typ ät hellre mer kött än pasta så håller du dig mätt och får lite mer nyttiga saker så du mår bra).
Har inte så många kilo övervikt, men dom sitter som berget! Jag tappar oftast bara ca 2-3 kg första 2 veckorna o sen händer inget mer. Jag äter tyvärr mängder med choklad så när jag slutar så borde det verkligen märkas mer tycker jag….
….hade jag levt för 100 000 år sen hade jag varit flockens bäst anpassade medlem, jag hade haft koll på var alla energirika bär o frukter fanns, jag hade haft gott om hull och klarat hela vintern utan bekymmer, vaknat om vargen smög nån kilometer bort eller om nån liten gnagare försökte smita in i grottan och käka upp äpple-förrådet och säkert haft gott om barn som kunde föra mina ovanligt fantastiska grottmännisko-gener vidare!
Förlåt för långt inlägg, men det var skönt att skriva av sig lite 😉
Haha jag är också Marabou 200-gram-älskare, kör med LCHF-semlor 🙂
Alla ungars variationer är underbara, har du sett Måns Möllers serie Superungar?
(https://urplay.se/serie/207748-superungar)
Har du kollat dina sköldkörtelvärden? Din broms kan finnas där
Varför tror du carnivore ledde till kolhydratsug?
För man är glukosdriven 🙂
Just det förstår jag inte. Hur blir man glukosdriven av carnivore? Pga mer kött än fett?
Mer glukoneogenes med bara kött, inte tillräckligt med fett.
Kan man vara i optimal ketos vid så ”högt” bs som 5,5 alltså? Trodde alltid man behövde hålla sig runt 4-4,5. Har aldrig mätt ketonerna men mäter bs regelbundet och märker en ganska stor skillnad i skärpa när jag ligger på 4.8 och neråt.
Ja 5.5 är fortfarande väldigt bra sett över hela dygnet.
Kan man få för lågt blodsocker, om man inte tar läkemedel mot diabetes.
Vad är det då för fel på mig. Jag har ett bs på 3,7 fastevärde. Ketoner 0,9. Jag hamnar ju på ett ställe med blodsockret och ett med ketonerna. Vad beror det på?
Inte varit helt keto förra året. 2019 var bs runt 3,5 men ketoner runt 3,5 mmol. Nu har jag varit strikt keto minst 80E% fett sen 1/1. Bs var då 1/1 4,6 mmol/l. Men som sagt bs har gått ner bra men ketoner under 1.
Jag har skrivit en grov generalisering som inte gäller för alla, vissa kommer ligga högre, andra lägre. Du kommer nog in i bättre ketos snart!
Tack! Så i ketos så kan jag inte riktigt bestämma nivå på bs, men ligger ketonerna bra sen går jag efter det. Inte blodsockret. Har jag förstått det rätt?
Så we do alike;noll aptit vid stress och sen fulketo f att inte gå under i lätt (mental) panik. 😝
Haha, plus 1 på den! 😀