Föregående inlägg på samma tema hittar du här: Summering av veckans biohacking-föreläsningar!
Här kommer den utlovade fortsättningen på förra veckans inlägg och är på temat åldrande och vad friska 100-åringar har gemensamt. Nästa inlägg kommer att vara ännu mer specificerat kring åldrande, ackompanjerat av ett intressant poddavsnitt i samarbete med Statens innovationsföretag Vinnova!
Så låt oss köra igång…
Vad är den röda tråden hos friska 100-åringar…?
När man studerar 100-åringar så ser man att de ofta har låg metabolism, de är lite mer nedskruvade än andra. Det betyder lägre förbränning, lägre temperatur, lägre puls, det kan till och med betyda att maten stannar längre i magsäcken och i mag-tarmsystemet. Min personliga gissning kopplat till detta är att de ofta är GABA-dominanta personer. GABA är kroppens broms och GABA:inerga människor tenderar att vara lite mer chill. De gillar inte att stressa, tar tid på sig, uppskattar sociala aktiviteter och har ingen brådska.
Motsatsen är noradrenalin- (och dopamin) dominanta personer som inte är det minsta chill utan gillar fart och fläkt, drivs av att det händer grejer och är ofta väldigt kreativa i form av t.ex entreprenörsskap. Den här personlighetstypen är mer uppskruvad, och i extremfallet en ganska jagad person som har sömnstörningar och ångest. Människor finns på hela spektrumet, men om jag ska gissa så är det mer hälsosamt att kunna varva ned och ta saker med ro. Här är tyvärr min egen akilleshäl, min arbetsnarkomani och mitt stressberoende, och tittar jag på sådana här listor ökar min motivation att arbeta på förmågan att gå mellan det två nervsystemen mer sömlöst, alltså mellan det sympatiska fight & flight och det parasympatiska rest & digest.
Nu är jag ute på en tangent men låt mig bara visa en bild innan jag fortsätter…
Stress är otroligt åldrande och sjukdomsalstrande: Glutamat (hjärnans gaspedal) potentieras av dopamin och är neurotoxisk och inflammationsdrivande. Det betyder att när man är “igång” under månader och år, så blir kroppen mer och mer inflammerad och man kan till och med hämma hjärnans naturliga plasticitet och trigga neurondöd.
Att stress (och arbetsnarkomani) är så belönat i det här samhället är helt galet… det är så många sjukdomar som har sin grund i stress och trauma. Min förhoppning är att den här kopplingen ska bli mer känd, både inom vården och hos gemene man. Fortfarande ses stress som något som har med yttre faktorer att göra, att man har “mycket att göra.” Få tittar på stress utifrån en molekylär nivå!
Bara för att vara supertydlig… stress har inte ett jota att göra med hur mycket man har att göra… Stress kan vara cellulär, metabol, fysiologisk, emotionell eller psykologisk. Det kan vara tankedrivet, komma från livshändelser, komma inifrån – från sina egna tankar och sitt eget förhållningssätt och det kan komma från värk, felnäring, överätning, förhöjda/felreglerade hormoner t.ex superhögt insulin eller för lågt T3 osv. Man kan också vara en naturligt högvarvig person, eller någon som upplever sig “sakna bromspedal”. Det finns otroligt många saker som går under rubriken STRESS och majoriteten av dem är tyvärr toxiska!
Det här med toxicitet…
Vi alla har både en viss toxisk belastning och en individuell kapacitet att hantera toxiner, för att vi tål olika mycket beroende på främst genetiska faktorer men också hur mycket utrymme vi ger det. En person som röker får ett väldigt litet utrymme över till annat, men en person som varken röker, dricker eller tar några läkemedel eller droger, och inte heller får i sig några andra gifter, har troligen större kapacitet att klara ett destruktivt infall då och då.
I studier är det många 100-åringar som säger att de t.ex aldrig har rökt. Så den där klassiska “mostern som rökte och drack i hela sitt liv och ändå blev 96 år…” låt oss säga att de flesta inte är den mostern helt enkelt 😅
Låt oss ta fram fusklappen!
Hög toxicitet = DNA skador och allmänt slitage som syns eller inte syns! När det syns är det i form av rynkor, minskade muskler, sladdrig hud och när det inte syns är det insidan som är drabbad. Allt från svullen, irriterad mage till sjukdomar och emotionella symptom som depression, ångest osv.
→ Här är en länk till en del av en av mina Chalmersföreläsningar om toxikologi!
Låg metabolism = mindre biokemiska restprodukter och genskador, mer reparationsprocesser. Det här är en annan aspekt av metabolism. Tänk att varje process i kroppen ger rester som ska tas om hand om precis som varje sak du äter behöver metaboliseras och alla läkemedel och andra substanser ger upphov till mer eller mindre giftiga metaboliter. Det är därför fasta är så bra, för kroppen får en paus och kan dra igång sitt reparationsarbete. Långvarig fasta blir dock till svält, som är nedbrytande för kroppen. Då kommer glutamat- och kortisolproblemet tillbaka och ger allsköns problem, från håravfall till utmattning och i förlängningen olika sjukdomar.
Positiv livssyn = det lönar sig att vara optimist, det är vetenskapligt bevisat! Att gå runt med kroniskt negativa tankar i tron om att man kan slippa “bli glad i onödan” är väldigt destruktivt. Våra tankar skapar vår verklighet, för vår förmåga att ta in omvärlden är väldigt selektiv, så tittar vi bara på eländes elände så är det vad vi upplever också. Människor som lyckas bli friska från svåra sjukdomar, har ofta en stark andlig tro eller en stark tro på sig själva eller sin kropp och är hopplösa optimister. Det finns definitivt en koppling här. Jag vet inte vad du tycker om det, men det stämmer med mina observationer i alla fall… stämmer det med dina observationer också…?
Träning = längre liv!
Om det är någonting som är väldigt “beforskat” så är det träning. Det är ställt bortom allt tvivel att träning ger bättre psykisk och fysisk hälsa, minskar risken för i princip alla sjukdomar och ger i snitt 10 år (!) längre liv! Att välja bort träning är inte särskilt smart, för träning har så många fördelar att det är värt den lilla tröskel det innebär att börja. Man kan tycka att det är tråkigt eller “inte funkar”, men i studie efter studie ger det så mycket hälsoeffekter att det inte kan jämföras med något annat!
Jag var träningsmotståndare tills jag var runt 25, dels för att jag hade så dålig ork och dels för att det “inte funkade” (dvs inga resultat) men när jag väl börjat äta ordentligt och lärt mig hur man tränar, så var jag hooked. Men det tog inte en dag eller en vecka, det tog några år! Just för styrketräning är det ibland ett högt insteg eftersom det kan upplevas som direkt obehagligt, rentav läskigt, men har man väl fastnat för det så är det helt underbart och något som gör att man mår så otroligt bra inifrån och ut. Att det sänker takten på åldrandet och minskar risken för alla sjukdomar, det blir bara en bonus!
Tillägg: Kroppen kan befinna sig i ett katabolt (nedbrytande) tillstånd eller ett anabolt (uppbyggande) tillstånd. Vi vill ha lite av båda, men ungdomlighet är främst kopplat till anabolism. Vi vill bygga upp mer benstruktur, mer kollagen, ny fräsch hud, hår, naglar och framförallt muskelmassa! Mer av detta ger minskat åldrande. Anabolism kopplar också till anti-stress, till nedvarvning, god sömn och återhämtning. Katabolism kopplar till stress, uppvarvning, svält, näringsbrist, viktminskning och sömnbrist.
KASAM!
KASAM = Känsla Av Sammanhang, är också en total game-changer när det kommer till hälsa! Tyvärr svårt för oss frilansare och hemmajobbare så vi får anstränga oss extra för att få till de där sammanhangen. För mig är det dansen som jag känner höjer livskvalitén otroligt mycket, före jag återupptog mitt intresse var det himla deppigt kan jag erkänna. Vissa har svårt att få till det där sociala, men det lönar sig att försöka, för man mår så mycket bättre och mår man bättre är man också friskare (rent statistiskt!)
Att prokrastinera sjukdom & åldrande…
Om det är någonting man ska prokrastinera så är det väl just sjukdom och åldrande? Det innebär att skjuta det framför sig. Det har nämligen visat sig att friska 100-åringar drabbas av samma sjukdomar som alla andra, men långt senare!
Varför?
De har en lägre biologisk ålder än sina jämnåriga, kanske pga genetiska faktorer eller pga en strategisk livsstil. De har troligen en god kapacitet att metylera, reparera sitt DNA och avgifta sig själva. Vissa har “gifted genetics” och andra behöver göra stora uppoffringar för att lyckas lika bra. Jag är personligen en som har genetiken och en del vanor emot mig, som min stress- och arbetsnarkomani till exempel som jag fortfarande läker ifrån. Dock tror jag att alla kan jobba med att förbättra vardagsvanorna, och få bra förutsättningar för att må bättre!
Summa summarum
I många fall tror jag att friska 100-åringar helt enkelt har en fördelaktig genetik, men om man tittar på en del samband så handlar mycket om mental hälsa. Att överäta och förgifta sig på olika sätt tolkar jag som mental ohälsa som man försöker att “rätta till” manuellt genom att äta massor eller tvärtom svälta sig, inta vissa substanser, röka, stressknarka… det kan vara vad som helst, men lär man sig inte att reglera sitt nervsystem naturligt så är man för evigt i greppet på någon form av beroende och det leder aldrig till bra grejer!
Beteendeberoenden är lika destruktiva som substansberoenden (oftast!) eftersom den ackompanjerande stressen bygger upp inflammatoriska processer, och skadar vävnader inklusive hjärnan. Det går att förgifta sig inifrån med stress, och jag tror att stress och psykisk ohälsa är vår tids stora faktor bakom sjukdom och allmän ohälsa! Kanske på en delad förstaplats med processade livsmedel som ibland är rena giftet… som tur är har vi inflytande både över emotionella och metabola faktorer, och vi kan även öka vårt inflytande genom att börja ta kontroll!
Ett inlägg som står på “att skriva listan” är just ett sådant inlägg, om hur man tar kontroll, och hur man gör rent konkret för att ändra livsstilen genom att t.ex bestämma vilka faktorer som behöver bytas ut och vilka som kan vara kvar 🙂
Här länkar jag till poddavsnittet med Vinnova som jag nämner i början av inlägget. Du hittar det HÄR! Nästa blogginlägg kommer att spinna vidare på avsnittets innehåll, b.la mer detaljer kring “the 9 hallmarks of aging”, så missa inte det! ❤
Har du läst ända hit?
Lämna en kommentar vettja!✍
Jag läser och svarar på allting manuellt! Glöm inte följa mig på instagram också – HÄR! försöker vara aktiv på alla plattformar men instagram tenderar att leda ligan…
Tack för ett bra och tankeväckande inlägg! Jag fick lite insikt om min stress-loop som jag ibland hamnat i tidigare i livet.
Att det har att göra med att jag i allmänhet är en mer nerskruvad person, om jag inte blir riktigt ivrig på något dvs, men varit omgiven av många uppskruvade personer som velat sätta fart på mig, det är ju ett ideal också.
Och det har jag gett dom rätt i, jag har haft en lite racklig jag-känsla och svårt att stå upp för mig själv. Vilket resulterat i att jag blivit sönderstressad och fått ångest och svårt att sova om nätterna. Men angående effektivitet på jobbet, nej. Det har dock lindrat med stressen när jag också haft styrketräning på grej.
Hej!
Kvinna, 32 år som behöver livslång behandling med läkemedlet Eliquis. Detta pga omfattande lungembolier 2020. Åt då p-piller. Utöver det, hittade dom ingen annan orsak till propparna som var nära på att ta mitt liv. Varit gravid och fött två barn innan, normalviktig, var vid detta tillfälle mycket fysiskt aktiv, tränade till maraton, ingen ärftlighet för proppar enligt blodprov. Pga att man inte hittar en riktig förklaring till varför jag fick embolierna så är risken för nya proppar hög och läkemedelsbehandlingen räknas bli livslång. Min fråga är då, hur påverkar denna medicin min kropp?
Vet att det sliter en del på njurar och lever (ökar såklart risken för blödningar). Men hur hur är den jämfört med tex smärtstillande eller antidepressiva?
Tar inga andra mediciner. Aldrig gjort. Vill helst inte ta något alls men vågar inte riskera min hälsa genom att sluta. Oroar mig dock hur detta påverkar kroppen.
Oj vilken läskig historia!
Men ditt läkemedel är “bara” en antikoagulant, så det du behöver tänka på vet du säkert redan och det är att vara försiktig med andra anti-koagulerande läkemedel och att alltid informera om att du tar det inför t.ex operationer och ingrepp, om du skulle göra botox eller fillers osv. Det är ju ökad blödning som är den största risken, att du vid nått tillfälle behöver kunna koagulera och så är den naturliga effekten hämmad. Detta är ju det enda du tar, så är inte så illa 🙂
Du skriver att de inte hittar någon riktig förklaring till embolierna, har de testat dig för ärftliga koagulationsrubbningar, tex olika mutationer?
När man ordinerats Eliquis brukar man få gå på kontinuerliga provtagningar som inkluderar lever. och njurprover.
På Socialstyrelsen listar de olämpliga läkemedel men jag tror det är mest riktat till äldres medicinbehov., du kan dubbelkolla där.
Den här sidan listar näringsbrister och läkemedel och har några referenser
https://www.naringsfysiolog.se/news-notes/2021/3/7/vanliga-lkemedel-som-stjl-kroppens-nringsmnen
Den erfarenhet jag har av propp i lungan är att min mormor fick det i 60-årsåldern och medicinerades utan komplikationer, tog PK-prov varje vecka för att ställa medicindosen utefter det svaret. Hon medicinerades också redan innan proppen med Levaxin för sköldkörtelsjukdom, det talades aldrig om det fanns ett samband.
Hej! Tack för att du svarar på detta sätt 🙂
Jag har testats för ärftliga koagulationsrubbningar, inget hittades där.
Tar prover en gång om året för att kontrollera lever och njurar som du skriver.
Som tur är behöver inte Eliquis kontrolleras som Waran med PK-värde. Man får samma dos morgon och kväll. Har även fått till mig att mat inte ska påverka effekten av Eliquis som det kan göra med Waran.
Det jag mest är orolig för hur illa det är att börja med denna medicinen i såpas tidig ålder och samtidigt vara rekommenderad att äta den resten av livet. Som du skriver, brukar det vara 60+ som får ta liknande mediciner.
Tusen tack för länkarna! 🙂
Tack själv för feedback och att du blev glad för det lilla 🙂
Jag googlade lite nu på apixaban och hittade det här, du kanske kan söka på den läkarens namn för mer info, jag ska se om jag hittar någon mer länk
“Dokumentation finns också för långtidsbehandling med reducerad dos apixaban (2,5 mg x 2) efter 6–12 månaders behandling vid VTE, vilket saknas för övriga NOAK, sa Margareta Holmström, docent, överläkare, Koagulationsmottagningen, Hematologiskt centrum, Karolinska universitetssjukhuset, ordförande expertrådet för plasmaprodukter och vissa antitrombotiska läkemedel.”
På tal om mat… jag råkade ut för att en medicin inte gav den effekt som läkaren ville och då jag sökte på granatäppeljuice hittade jag felet, samma som med grape.
Du har säkert hört om att man inte ska äta tex grape nära inpå läkemedel, nu hittade jag att din medicin interagerar med enzym CYP3A4. kolla i matrisen på den här sidan:
https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/koagulation/antikoagulantia-perorala-oversikt/
I de här länkarna nämns mer om CYP3A4 men googla gärna för mer info
https://svenska.yle.fi/a/7-742254
https://www.pharmacytimes.com/view/apixaban-an-oral-anticoagulant
Tack igen!! Jag har googlat och googlat dessa två åren efter diverse information. Tyckte jag fått det info jag kunde. Dock missat denna info helt! Som tur är äter jag inte grape, men en del citron och apelsin (som med största sannolikhet inte skulle påverka upptaget av Eliquis). Men kan ändå vara värt att vara lite försiktig med dessa intag.
Det enda jag fått info om från sjukvården är att vara försiktig med omega 3- tillskott samt alkohol.
Du behöver nog inte oroa dig men du kan ju alltid fråga en utbildad apotekare, de är vassare än läkare.
Jag noterade årtalet du drabbades, hade du ovetandes haft C19 och kollade läkarna det?
Vill man vara petig och letar noga kan man hitta info om att CYP3A4 finns bla i alla citrusfrukter, granatäpple, svartpeppar, johannesört men det viktiga är väl att man äter som vanligt och läkaren individanpassar utefter det
Tog antikroppstest efter jag var inlagd som visade negativt. Så berodde eventuellt inte på covid heller.
Kommer nog aldrig få vidare svar. Bara gilla läget och hoppas på att mer forskning kommer :))
Att stress är åldrande och skadligt för hälsan är en stressfaktor för mig ironiskt nog. Jag har haft muskel- och nervsmärtor i snart 4 år, dygnet runt. Det gör att jag inte sover bra. Genomsnitt 4 timmar per natt. Någon natt i veckan kan det bli 7 timmar men det är sällsynt. Jag vet ju hur dåligt det är men det är inget jag kan påverka mer än jag gör (naprapat som smärtbehandling, ketogen kost, försök till meditation om kvällar, gått ner i arbetstid).
Jag har en fråga om detta, som jag funderat kring massor: jag styrketränar 3-4 pass i veckan, beroende på dagsform. Men vad tänker du om att tillföra ytterligare stress på kroppen (träning) när man har stressen från sömnbristen? Plus den mentala påfrestningen att livet är begränsat och dränerat på energi.. Är rädd att jag gör det värre för kroppen men träningen är mitt liv samtidigt.
Jag vill bli en pigg 100-åring!
Har du kollat in appen Curable? Den är helt fantastisk! Jag jobbade med den ett tag (pga andra anledningar) men dess huvudfokus är kronisk smärta! Det är en kombo av övningar och vetenskaplig informartion. Rekommenderar verkligen, även om hela versionen av appen kostar lite.
Muskel- och nervsmärtor har en väldigt stark koppling till stress och trauma, så den där meditationen är ingen dum idé! Skulle rekommendera Vipassana-tekniken för att go deep och se vad som ligger i de undre lagren av medvetandet, och lösa upp lite knutar!
CBD har förresten god effekt på just din typ av smärta (bara slänger ut det, och för full transparens samarbetar jag med ett CBD-företag och har givetvis en rabattkod influencer-style 😉 https://arktisnaturals.se/ Martina20 ger 20% rabatt!)
Men svaret på din fråga: Sover du 4h per veckan och lever under hård stress kommer du inte kunna se så mkt utveckling i gymmet ändå. Ska du bygga muskler behöver du få ned stressen. Skulle nog rekommendera 30 min endorfin-träning 3-4 ggr/vecka istället. Nått som får dig att svettas ordentligt!
Vill bara säga en enda sak. Du är en pärla!
Nämen tack du! ❤
Hm, jag får inte ihop rådet ”lägre än genomsnittlig metabolism” och rådet att man ska försöka hålla sig anabol? Det första rådet förstår jag som att man ska ligga lite i underkant med mat och aktivitet för att hålla celldelningen långsam, medan jag uppfattar anabolt som ett råd att driva på omsättningen och de muskelbyggande processerna. Hur ska man göra för att balansera dessa två på ett bra sätt?
Det här är inga råd! ❌ Ingenting jag skriver ska tolkas som råd eller uppmaningar, det är bara en text om vad friska hundraåringar har gemensamt, skriven i underhållningssyfte 🙂
Låg metabolism och att vara anabol, går ihop, och man behöver båda! Man behöver vara både anabol och katabol (men inte samtidigt), man behöver både mTOR-aktivering och paus från det, man behöver både fasta och man behöver äta. Problem uppstår när man t.ex skruvar ned sig själv mha fasta som blir till en låååång utdragen svält, då bryter man ned sig själv och åldras i förtid.
Motsatsen:en bodybuilder som VÄGRAR att vara katabol och bara växer och växer, tar steroider, injicerar tillväxthormon och insulin för att vara anabol konstant. Vad händer? Dess professionella bodybuilders blir oftast inte 50 år gamla, kroppen orkar inte.
Ett mellanting: en överätare som alltid ligger på plus kalorimässigt och aldrig låter kroppen vila, och aldrig utför någon katabol träning för att kompensera för den konstanta anabolismen. Vad händer? Insulinresistens och kanske cancer i framtiden.
Slutsats: Det finns inget optimalt i att vara anorektiker, extrem-bodybuilder eller kronisk överätare. Alla dessa 3 missar viktiga grejer, fast på varsitt sätt 🙂
Superintressant! Tack för att du delar med dig av din kunskap! mormor blev 101 och farmor 99. Mkt att det du skrivit här stämde in på dem. Jag är själv gaba dominant och slow metabolizer så jag verkar ligga bra till att bli riktigt gammal.
Det fanns mkt bra info i detta inlägg (som alltid) att fundera på och ta till sig!
Även om ni som är dopamin dominanta lever kortare så kommer ni hinna med mkt mer på 70 år än vad jag som gaba dominant kommer hinna och orka på 100 år 🙂
Grattis till grymma gener! 🥳✨
Haha ja vi dopa-drivna är produktiva men… till vilket pris…? 😢😩
Hej! Jag har sedan ett år tillbaka fått vad jag tror är eksem. Aldrig haft det förut i vuxen ålder vad jag kan minnas. Jag har i båda armvecken, och även lite runt läpparna (tror jag). Samt på ena ögonlocket. Jag äter paleo-ish kost. Mycket oprocessat kött, grönsaker, frukt, talg och en del rotfrukter.
Jag har ju själv funderat mycket på vad detta kan bero på. Det jag gjort annorlunda senaste året är att jag uteslutit mjölkprodukter (mina finnar har minskat dramatiskt efter detta), börjat kallbada (i havet) vilket jag gör nästan varje dag, och dricker mer te än jag gjort tidigare. Jag har prövat att helt sluta med tee vilket jag gjorde under ett par månader. Ingen skillnad. Jag har också uteslutit ägg under ett antal veckor. Ingen skillnad. Jag har börjat smörjer in huden med diverse salvor, vilket inte hjälper så mycket. Eksemen blev betydligt bättre under sommaren. Men nu har det kommit tillbaka i full styrka igen.
Vad har du gjort i mina skor?
Väldigt tacksam för svar.
Oj det är nästan omöjligt att svara på givet den informationen. Det lättaste är nog om du bokar en tid hos vårdcentralen och ber en läkare kolla på det, alt remitterar dig till någon hudexpert. Kanske kan någon annan typ av hudexpert (typ hudterapeut) titta på det, t.ex de som jobbar inom skönhetsbranschen (det brukar gå snabbare och är ibland gratis om du bokar en konsultation!) De har ofta sett det mesta och kan gissa ganska bra om du behöver en läkare eller om det är nått annat. Köp inte mer krämer och salvor utan be någon kolla.
Om det skulle vara kostrelaterat – tänk på att nästan vad som helst kan irritera en känslig tarm. Jag hade själv ingen aning om hur intolerant jag var mot avokado t.ex, men jag var hyffsat allergisk utan att ha en aning (men fick kraftiga symptom som jag ignorerade pga gillar avokado!)
Tack för svar!
Vad tror du om att börja med en uteslutningsdiet? Typ bara äta kött under en period för att se vad som händer, och i de fall eksemen försvinner, börja fasa in andra livsmedel?
Varför inte!
Ja och titta vad som finns i inomhusmiljön (hemma arbete) som kan påverka, och blicka bakåt och se om du kommer på något du ändrat på, sen tänker jag på om du har varit hos tandläkaren nyligen de kan röra upp något latent…
Huden är utsidan av mag och tarmsystemet. Tänk tarm-mage-matstrupe-mun-läpp-hudkostym. Jag skulle börja med att tillsätta lactobakterier. Du kan också be läkaren om att få testa ditt kortisolvärde, som bör ligga på 500-600, (tas helfastande och ostressad Kl 8). Om du betänker att din läkare, troligen, rekommenderar kortisonsalva mot eksem så kan det ev vara så att du ligger lite lågt. Martina har säkert några bra artiklar om hur du själv kan höja kortisol om så är fallet.
Anette
Hudterapeut och hälsoutvecklare
Låg metabolism, kan det på något sätt liknas vid Hypotyreos? Jag vet att Hypotyreos inte är bra, då den ofta beror på livsstil som lett till autoimmunitet. Men samtidigt så innebär ju Hypotyreos att kroppen går på lågvarv med sänkt metabolism.
Hur ser du på kopplingen?
Hm… jag förstår hur du tänker men det är inte som hypotyreos jag menar… hypotyreos kännetecknas ju av t.ex skyhögt TSH, kroppen gasar som bara den men sköldkörteln lyssnar inte. Det är en obalans, en stressad och potentiellt inflammerad kropp. Kanske också binjuresvikt (till följd av stress och utbrändhet) som till sist ger tröghet i alla system för att individen bara gasat på, så kroppen får höja rösten och skrika “Hallå, sakta ned!! Lyssna inåt!” och depression, slöhet, förstoppning, viktuppgång, frusenhet, håravfall och allmänt sjukdomskänsla kommer som ett brev på posten. Förvisso har den här personen låg metabolism, men inte inom det friska intervallet, om du förstår hur jag menar?
Jag förstår precis hur du menar! Tack!
Jag fyller på med att det finns många olika varianter av hypotyreos, för att få någon av de autoimmuna varianterna behöver det bekräftas av specifika blodmarkörer, det finns också en samsjuklighetsfaktor att ta hänsyn till. Några få studier beskriver att ökningen av autoimmuna sjukdomar kan bero bla på faktorer som bantning (näringsfattig kost), stress, virusinfektioner hos de SOM REDAN INNAN HAR en genetiskt ökad risk att utveckla en sköldkörtelsjukdom, tex en autoimmun hypotyreosvariant. I Forum finns litteratur och artiklar nämnda
Mycket intressant och tydligt sammanfattat kring åldrande. 🙂
Mycket bra skrivet. Och så jätte intressant
.När det gäller fasta undrar jag var gränsen för kort tids fast /lång tids fasta går?
Vet inte om det finns någon vetenskaplig definition för det… kort tid borde väl vara 16h för då har ju fastan knappt börjat, lång tid är nog över 72h men de flesta kör ju 5 dygns vattenfasta eftersom det tar några dagar för att komma in i det 🙂
Intressant och lättförståeligt!
Detta är vår framtida livshållning.
Vi kan ju inte förneka vårt ursprung som grottmänniskor. Ingen har ju varit inne och ändrat om med ettor och nollor, så egentligen undrar jag varför vi slåss mot självklarheter.
Det som är så viktigt i övergången från osunda vanor till reparativa är nog en stor portion medkänsla för våra tidigare val.
Annars blir det omvänd insikt.
Ett steg i taget…annars ökar stressen, så i all information om hälsa och välbefinnande uppmuntra individerna om långsiktig hållbar förändring.
Spot on med långsiktighet och medkänsla! ❤
Mycket intressant, tack. Min mormor blev 103 år, hon var alltid nyfiken vilket hon själv sa var det som höll henne ung. Hon var också aktiv i kyrkan med många mycket yngre vänner, socialt aktiv . Hon åt vanlig husmanskost ingen salladsmänniska. Tänker att hon också var den generationen som alltid åt mat utan massor av tillsatser, lagade allt från grunden och älskade sina hembakade bullar. Visst spelar det också en roll för kroppens stress, att inte belasta kroppen med div kemiska preparat , tillsatser mediciner m m. Ska tilläggas att hon bara åt medicin för sitt blodtryck, när hon var 101 år så var hon på VC och tog prover. En ung läkare skrev ut statiner till henne en 101 åring ! Hon blev så sjuk av dem så hon slutade. Undrar hur den läkaren tänkte ?
Vissa verkar skriva ut statiner per automatik, oavsett vad kolesterolprovet visar. Nyligen såg jag en kvinna 80+ med otroligt lågt kolesterol (farligt lågt!!) och läkaren tjatade “du måste ta dina statiner!!” liksom… hallå titta på provsvaren, ska kvinnan ha NOLL i kolesterol? Det är trots allt helt livsnödvändigt, det är därför kroppen tillverkar det själv varje dag. Man kan inte radera kolesterol helt…
Jättebra inlägg, tack!
Är halvvägs genom David Sinclairs bok ”Lifespan…” och funderar mycket på hans tankar kring kost och att han rekommenderar en mer växtbaserad diet och att t.ex. rött kött är direkt ohälsosamt. Jag fattar det som att hans utgångspunkt är hur man analyserat kostvanorna i de blå zonerna (man kanske börjar titta mer på andra strukturer i dessa nu, t.ex. att man stöttar varandra väldigt mycket i dessa zoner). Du får jättegärna skriva om dina reflektioner kring det❣️
Yes det står på min to-do-list… jag håller ju inte alls med Sinclair om hans statiner, metformin och mer eller mindre veganska diet. Han missar väldigt mycket näring, och han äter inte direkt ursprunglig föda. Tror inte heller att man ska vara skräckslagen för mTOR, makes no sense!
Jag följer en del personer som har en helt sjuk diff mellan kronologisk och biologisk ålder (till sin fördel alltså) och de äter oftast “nose to tail”-carnivore (men också strategiska carbs här och där!), tränar väldigt mycket (låg fett% och hög andel muskler på kroppen), äter minimalt med tillskott (det är även mitt mål!), ingen alkohol och inga toxiska droger eller andra substanser (läkemedel ingår här, allting ska ju metaboliseras och riskerar att belasta.) Den typen av personer inspirerar mig, för jag relaterar mest till dem: titta på Stephanie Keto Person t.ex… 55 bast, ingen plastikkirurgi vad jag kan se i alla fall, ser ut som 25…? Siim Land, Eva Birath… Det finns fler, och visst finns det väl en och annan vegan (Freeleethebananagirl ser ju amazing ut för sin ålder också, verkar även må väldigt bra!) men de flesta är inte helvego vad jag kan se i alla fall. Tvärtom ser jag en växande grupp “recovering vegans” och veganer som blir “påkomna” med att äta fisk och ägg för att de inte mår bra på hel-veganskt.
Jaja… I’m off on a tangent… 😅
Min egna mätning pekar i vilket fall mot vad jag själv ska göra (i form av träning, kost & livsstil) men det kan diffa mycket beroende på genetik, tarmflora, personlighet osv. Tror på att använda sig av biofeedback, alltså kolla hur kroppen svarar och utgå från det.
Freeleethebananagirl ser verkligen inte bra ut för sin ålder, men det krävs nog att man tittar från ett annat perspektiv än det väldigt filtrerade och tillrättalagda intrycket Freeleethebananagirl själv tillhandahåller.
Om man vill se en mer kritisk tagning så rekommenderar jag Youtube-kanalen Vegan Deterioration som har gjort en hel rad videos om Freelee.
Exempelvis: https://www.youtube.com/watch?v=dkfzRbadNW8
En annan sak man bör göra för att få perspektiv på Freelee är att se hur hon såg ut i början av sin karriär som vegan.
Det finns en film, på Youtube, som heter ‘Pure Fruit’. Filmen är en dokumentär av Emile Bokaer som handlar frukterianen Mango Wodzak som med sin flickvän vill flytta från Sydney till ett mer tropisk klimat i norra Australien. I den filmen så möter de Freelee och Durianrider (~43 minuter in) där man får se hur hon såg ut i början av sin veganska inflytelsekarriär.
Utifrån det perspektivet är det inte svårt att förstå varför så många, framför allt kvinnor, köpte Freelees budskap. Det hon inte berättar lika gärna om är att hon själv växte upp på en bondgård och den fysik och utseende hon har i filmen är ett resultat av livet på bondgården och den nuvarande kost- och livshållningen är förändringen från hur hon såg ut i filmen till dagens situation.
Och utifrån den informationen finns det inte en chans i ******* att hennes nuvarande livsstil ska framhållas som någon sorts förebild för någon som eftersträvar hälsa.
Tack för länk! Jag har sett några sådana vegan detoriation videos fast inte någon på freelee vad jag vet, så hon har varit lite det exemplet som stått ut med att inte se super-malnourished ut även fast hon är vääääldigt smal! Jag är själv väldigt smal dock så vet att man kan äta bra och ändå se väldigt skinny ut, men inte till den nivån som den kanalen visar förstås. Där är det ju uppenbar näringsbrist och TOTAL kollagenbrist som bara kan komma från svält. Men måste ge henne att hon är sjukt bra på att vinkla sig själv i ett helt annat ljus på sin instagram 😅
Jag vill inte vara dömande mot någons livsstil men blir väldigt beklämd när UNGA tjejer ska äta som henne. Om man är 35+ och vet vad man gör och väldigt bestämd på att TESTA hennes diet så har jag inga invändningar för människor måste ju få göra sina egna val, men kidsen som går på allting sånt… där blir det problematiskt eftersom deras hjärna inte är utvecklad förrän vid 25 och det kan få konsekvenser under lååååång tid framöver.
Har kvinnliga läsare som var strikta veganer under kritiska perioder och som tillbringar sina låga 30 i klimakteriet och har förstört sitt matsmältningssystem… det är väldigt synd… :'(
tack för den här artikeln, bra skriven och så upplysande!!
Men vad ska man göra om man har stress hela tiden pga neurodivergens?
jag har adhd och är (synestetiker), men ett adhd-liv är världigt stressigt iofs, och har en cptbs som jag jobbar med, men ändå upplever jag så mycket ‘internt’ (?) stress nästan 24/7.
vad kan man göra och hur kan man återställa sin hjärnkemi? just nu tar jag en kombi av glutamin, tyrosin, tryptofan, GABA och mm för att försöka återställa hjärnkemin och bli av med vissa beroende.
alla tips är välkommen 🙂
Alltså man måste inte ha stress bara för att man har adhd eller liknande, om du spenderar mycket tid på att varva ned, lär dig holotropisk andning eller lär dig att meditera ordentligt, börjar med kall/kallduschar, tränar riktigt ordentligt så att du blir svettig 30 min om dagen, kanske gå på akupunktur, hypnos eller massage eller vad du nu behöver… då kan även du skruva ned!
Alla kan träna sig att växla mellan PNS och SNS, det är vad jag tror. Man måste inte vara fast i fight and flight, men man kan behöva hjälp. Om inga livsstilsmetoder fungerar finns det alltid medicinska hjälpmedel, gå till läkaren och be om alla tips mot stress inkl. medicin som kan tänkas hjälpa. Ibland blir man skickad till någon typ av vårdpersonal som är expert på stress, sömn eller liknande som kan hjälpa en lägga upp en plan.
Det finns alla möjligheter bara man börjar gräva i det.
Stress är min akilleshäl, jag jobbar med det varje dag – hela tiden, så jag har många, många idéer kring nervsystemet, hjärnans glutamatsystem och binjurestress… 🙂
Hej Sonja!
Har du möjlighet att få delta i någon behandling där de med hjälp av hästar sänker stressnivåer, annars föreslå det eller ta tag i det själv. Finns mycket forskning som stödjer hästarnas positiva påverkan, här får du en länk om det
https://www.cepi.lu.se/artikel/kan-hastunderstodd-terapi-hjalpa-vid-stress-och-angest
Har du sett att det här som kommer i december tar upp lite av det du frågar om?
https://www.su.se/subic/education-and-events/events/seminar-synesthesia-autism-and-perception-1.630885
Och här lite bakgrund till deras forskning på KI
https://ki.se/forskning/en-fargstark-formaga-synestesi
Hej Martina! Jag har skrivit Dm till dig på instagram och skulle vara så tacksam om du vill läsa och ge din syn på det hela.
Och tack för ALLT du delar med dig av. Jag älskar att läsa dina inlägg, och har precis börjat med en av dina böcker. ❤️
Jag får hundratals DM om dagen så jag skulle bli komplett utbränd om jag svarade på DM och la min tid där. Det går tyvärr inte, däremot kan jag fortfarande svara en hel del på bloggen så du kan posta din fråga här om du vill. Om inte jag svarar så har jag smarta läsare som hoppar in med sin expertis 🙂