Inlägget innehåller en köplänk till Adlibris!
Jag och min medförfattare till boken Handbok i Biohacking poddar tillsammans och fortsätter på månadens dopamin-tema. Som du säkert märker är vi väldigt intresserade av neurobiologi i allmänhet och ägnar oss därför åt mycket självstudier.
Varför då?
För att kunskap om sina signalsubstanser kan vara helt avgörande i sin förmåga att manipulera humör och mående. Alla som haft problem med ångest, oro, depression eller koncentrationssvårigheter vet hur besvärligt det kan vara, och hur hjälplös man kan känna sig inför sin egen hjärna!
Dopaminet – en flyktig signalsubstans!
Avsnittet börjar lättsamt med tips på vårt dopamin-drivande superkaffe. Problemet med dopamin (som vi återkommer till genom hela avsnittet) är att det antingen konverterar till noradrenalin (stress) eller att man utvecklar tolerans! Det gör dopamin till en otroligt flyktig signalsubstans som är väldigt svår att “fylla på” utan att det får negativa konsekvenser. När man får tolerans så upplever man att saker slutar funka, till exempel att kaffe inte längre gör en pigg eller att man behöver mer och mer av beroendeskapande beteenden eller substanser för att få någon tillfredsställelse överhuvudtaget.
Om man ökar sitt dopamin manuellt (med till exempel kaffe) vill man också “stänga in” dopaminet så att det stannar högt och inte bara gör en wired and tired. Grönt téextrakt (EGCG) har den förmågan, och kan kombineras med l-teanin om minskar jittret av kaffe, l-tyrosin som är en förelöpare till dopamin samt l-taurin som ökar upptaget samtidigt som det stimulerar GABA (balanserar gas med broms). Om du vill experimentera med de här kombinationerna rekommenderar jag att köpa aminosyror i pulverform så att det blir lättare att dosera och blanda i kaffe eller någon annan dryck.
Dopamin bestämmer vad du vill ha mer av
Anledningen till att dopamin kopplas så stark till beroende är för att det driver sökande-beteendet efter “mer”. I många beroenden är inte dopamin en del av grejen utan det kan vara GABA (alkohol), endorfiner (opiater, träning) eller serotonin som är det man verkligen är hooked på men oavsett vad för känsla som eftersöks sker en nedströms stimulering av dopamin. Det gör att det skapas en koppling av “det här vill jag ha mer av!” eftersom hjärnan jobbar mycket med associationer.
Det som sker samtidigt som välbehaget (eller kort därefter) är det man blir beroende av, konstruktivt som destruktivt. Därför får man vara försiktig med allt för stimulerande beteenden eller substanser som inte kan mäta sig med naturlig stimulering. Ett exempel här är porr jämfört med sex, eller heroin jämfört med träning, spel jämfört med mer hälsosam tävlingsinstinkt och så vidare.
Prolaktin – dopamingungbrädan
Något som inte är så välkänt är hur många substanser, läkemedel och beteenden som påverkar det postorgasmiska hormonet prolaktin. Som man hör på namnet “pro lact…” är det ett hormon som också stimulerar mjölkproduktion i bröstkörtlarna. Medicinering med SSRI (serotoninåterupptagningshämmare) har ofta konsekvensen att höja prolaktinet, med allt vad det innebär: sexuella biverkningar, mindre motivation, viktökning. En låg dos SSRI kan därför användas av män som upplever sig ha problem med för tidig utlösning, och då räcker det att inta sin dos samma dag som sexet. Dock vill man inte vara i det post-orgasmiska tillståndet hela tiden eftersom det drabbar testosteronet negativt. Precis som att prolaktin och dopamin har ett inverst proportionellt förhållande, har också dopamin och testosteron ett inbördes förhållande där de kan öka varandra. Mer dopamin kan alltså ge mer (upplevt) testosteron, och mer testosteron ger mer (upplevt) dopamin.
Lågt testo = lågt dopamin?
Problemet med lågt testosteron är att driftigheten försvinner, och motivationen till att åstadkomma större saker minskar. Att ägna sig åt lågvärdiga dopaminaktiviteter (spel, shopping, porr, matmissbruk) sänker alltså testosteronet på sikt, eller åtminstone det upplevda testosteronet som förknippas med konstruktivt risktagande, ‘building and protecting’ och när det försvinner blir många män väldigt olyckliga och tappar sin riktning i livet.
Läkemedel som ökar dopaminet
I avsnittet pratar vi också lite om läkemedel som riktar in sig på dopaminet som används för att öka motivation, fokus, minska missbrukstendenser och så vidare. Det finns till exempel tre varianter av voxra (buproprion) som är ganska populärt, det ena är Zyban (rökavvänjning) och det andra är Mysimba (matmissbruk) men vad händer med långtidsstimulering av dopaminet? Om du hängt med hittills vet du att det inte går på grund av toleransutvecklingen, och att man därför får bäst effekt av sådana läkemedel i början – före toleransen inträffar. Nu har Mysimba en annan komponent i sig också en revers opioid-agonist som man inte får tolerans emot, men även för ADHD-medicin (oavsett om det är metylfenidat eller lisdexamfetamin) sker en uppbyggande effekt mot noradrenalin med allt vad det innebär.
Den tråkiga slutsatsen blir att det enda långsiktiga sättet att “öka” dopaminet på är att tysta ned bruset så att en låg dos endogent (eget) dopamin blir tillräckligt för att utföra konstruktiva aktiviteter varje dag, utan att behöva “boosta” med yttre stimulus. Ett väldigt effektivt sätt att tysta ned hjärnan på är meditation, som är oerhört belönande över tid men som har en ganska hög tröskel till det belönande stadiet. Det finns även läkemedel som gör samma sak (sänker dopaminkänsligheten) och det kan jag prata mer om i ett annat inlägg.
Berätta gärna vad du tycker om avsnittet om du lyssnar på det och gillar du det så får Mattias kanske vara gäst fler gånger 🙂
- Boken Handbok i Biohacking hittar du här! Den finns som både vanlig bok, e-bok och ljudbok (inläst av mig).
- Samlade länkar om meditation (inklusive guider)
Näst på agendan är en liten videoföreläsning på samma tema men mer farmakologiskt inriktad. Jag frågade mina instagram-följare om de ville ha mer information av den typen och det blev ett rungande ja! Hittills har jag dragit mig för att prata för mycket om läkemedel, men nu känner jag att jag vill göra det. Vi har ju förstås FASS men där förklaras inte riktigt vad som händer i kroppen och varför. Min kunskap inom fysiologi, farmakologi och toxikologi applicerat på till exempel ADHD-medicin som så otroligt många människor tar varje dag tror jag blir toppen! Dessutom har jag mycket egna erfarenheter som fördjupar förståelsen.
Min uppfattning är att ingenting slår direct experience, särskilt inte i kombination med lite biokemi skills! 🙂
Hur mikrodoserar du sertralinet? Titrerar du med labb-godkänd kalibrerad titrerings apparat och väger med milligramvåg? Tillverkar kapsel själv? Med en oral lösning eller tablett? Individuell dos via förskrivning?
Någon annan metod? 🙂
Mikro är bara 1/10 av en dos, behövs knappast någon titreringsappart till det 🙂
Hej
Jag har tre frågor
1. Kan man ta l tyrosin tillsammans med l theanine och egcg och l taurin UTAN koffein för att få dopamin kick utan att det konverteras till noradrenalin.
2. Fungerar neuroleptika genom att minska dopamin? Alltså högt dopamin ger psykoser?
3. Kan man som kvinna på SSRI öka sitt dopamin för att få mer sexlust? Alltså ger dopamin ökad sexlust?
Tack snälla jag är super intresserad av dessa ämnen och har själv problem m ångest social fobi depression. Samtidigt är jag läkarstudent .
1. Ja
2. Ja
3. Ja
🙂
Hej Martina!
Jag har diagnostiserats för adhd och har fått medicinering. Har själv bara ätit de sporadiskt hittills . Aldrig som de rekommenderar dagligen men frågan är vilken dos du menar är en microdos. Jag har metylfenidat 36 mg tabletter. Antar att de är för mycket att ta en hel sån, hur mycket brukar du ta åt gången?
Jag har aldrig tagit metylfenidat eller någon annan ADHD-medicin. Jag pratar INTE om att mikrodosa amfetaminer, du måste förväxla det med någon annan medicin som går att mikrodosa.
Tycker du gör helt rätt som tar vid behov istället. Om 36mg är för mycket ska du absolut inte vänja dig vid det utan ta så låg dos du kommer undan med.
OBS: Endast min ÅSIKT, jag är ej läkare och har absolut ingen aning.
Gustav; En depottablett innebär att det aktiva innehållsämnet frigörs långsamt och ska aldrig delas/krossas.
Varför vill du inte ta medicinen? Fråga läkaren om Elvanse kan vara ett alternativ.
Hej! Jag har en fundering som jag önskar en reflektion över. Sen en vecka tillbaka har jag haft problem med hettande och “flushande” ansikte, så som det kan bli vid histaminreaktion i kinderna. Och ögonen känns också lite svullna. Det kommer fram och tillbaka över dagen men ökar så fort jag äter något. Jag tänkte att det var maten men det sker redan på morgonen när jag dricker kaffe (på tom mage) och när jag äter ren mat tex nötfärs och talg. Har inte direkt haft problem med det förut men för tre veckor sen fick jag covid, om än ganska milt.
Kan det vara någon effekt av virus, som kanske lägger sig efter ett tag? Någon stress på kroppen efteråt? Det är ganska jobbigt att vara rödkindad hela dagarna och det brinner i kinderna, som när man kommer in i värmen efter kallt ute. I mitt huvud är det orimligt att reagera på nötfärs och talg. Och kaffe. Äter fulketo också, som med färdig majjo, bacon men gått bra hittills.
Är nyfiken på hur du skulle tänka att det kan vara 🙂
Låter som att du är sjuk bara 🙂
Ah okej. Jag har varit frisk i 1. vecka så tänkte att det var en rest. Men det kanske sitter kvar. Nytt för mig bara så blev nervös. Jag ska försöka att inte stressa upp mig över ev. intoleranser.
Hej Maria!
Jag råkade ut för ungefär samma sak för ett drygt år sen efter att ha haft covid, så jag är rätt säker på vad som hänt. Det är väldigt många som fått märkliga allergisymptom efter covid, så du är verkligen inte ensam om det.
Efter en virusinfektion kan det hända att imnunförsvaret får lite “fnatt”, mastcellerna blir lite “uppretade” typ, och man får plötligt massa allergiska symptom.
Jag blev allergisk mot nästan allt, fick rätt jobbiga symptom och kunde bara äta typ kött och kålväxter i ett halvår + diverse antihistaminer varje dag.
Min läkare var rätt insatt i fenomenet och lugnade mig med att det tar ca 6 månader för mastceller att regenerera och att symptomen brukar klinga av efter några månader, man kan förhoppningsvis bli helt bra inom 8-12 månader.
Jag är “nästan” bra idag. Kan äta det mesta, men inte för mkt och inte hela tiden.
Så, ät låghistaminkost (SiGHi-listan är ett bra verklyg tycker jag) tills det lugnar sig.
Hej! Tack för svar. Mina besvär försvann några dagar efter mitt inlägg så det är lugnt nu 🙂 Allt var ganska milt.
Alltså om att få upp dopaminet i förhållande till ett högt dopamin? Är ju vanligt med missbruk bland personer med högt noradrenalin, även dopaminhöjande vad jag förstått, inte bara alkohol och gaba-stimulerande. Det är tex vanligare med kokainmissbruk hos de med långsamt COMT (hög neurotisism), än vice versa, och vanligare med alkoholmissbruk hos de med snabbt COMT (låg neurotisism) (nej jag har inte förväxlat högt med lågt)☺
Hm… verkligen? Min personliga erfarenhet är de med långsam COMT oftare är alkoholister eller benzo-fantaster, för de med snabb COMT inte får ut något av det annat än att de somnar. Men fattar grejen att vilja knarka sina egna signalsubstanser som man har naturligt (och mer därtill) som att jag med långsam COMT ändå dricker kaffe på ett sjukt suspekt sätt 😀
En äldre avhandling gjord på Sahlgrenska beskrev att skillnaden mellan olika individer kan bero på att ca 30 % av alla nordbor har två kopior av den långsamma genvarianten och ca 20 % har två kopior av den snabba. Resterande 50 % har både en långsam och en snabb kopia.
Avhandlingens titel: COMT genotype, sex steroids, and bone phenotype in mice and men
Martina vet du hur man ska balansera en långsamt COMT som jag också har. Jag har långsam COMT och snabb MAOa = ångestproblem social fobi depression.
Tror att allting sånt går att fixa med en bra meditationsrutin snarare än vissa tillskott 🙂
Hur är det med högt noradrenalin, kan det öka den rädslostyrda motivationen (om det nu kan öka motivationen överhuvudtaget)? Och kan ett dopaminberoende likväl handla om den förhöjda dopamintoleransen, som att få upp dopaminet i förhållande till noradrenalinet?…
Finns det portabel hemmautrustning som kan mäta ens nivåer av olika stresshormoner?
Lyssnade precis klart på avsnittet, såg att man kan börja där man slutade i pod-appen…☺
Upplevde precis samma sak med SSRI som du Martina. Det är sjukt (och lite skrämmande) att signalsubstanserna är så enormt avgörande för vår uppfattning om, och vårt interagerande med omvärlden. Skrämmande på så sätt att det är ett såpass känsligt system, och för att vi går runt och dömer oss själva och andra för att inte “rycka upp sig” eller “se lättare på saker”.
Så fint o höra era röster också! Text kan ju bli lite annorlunda, samtidigt som den färgas av sina egna (läsarens) tonationer…
Tyvärr finns det inget sätt att mäta signalsubstanserna annat än typ metaboliterna, men det säger ju inget om ens tolerans eller receptorkänslighet :/
Rädslostyrd motivation, ja det antar jag. Det var min motivation i många år, gjorde bara allt pga rädsla.
Hej! Väntar spänt på inlägg om din utvärdering gällande projekt att läka tarmen och öka mångfald av bakterier i tjocktarmen( tror du hade detta i af?) . Jag laddar för en PDK period för att dämpa inflammation och matintoleranser/allergier och läka tarmen. Hur gick det med din tarm? Gjorde du några tester efter PDK kost? Mvh Stina
Jag ska vara med i en studie om tarmfloran nu som heter GUTMARK, så kommer en uppdatering. Har gjort lite nya tester också men har varit så upptagen med jobb att jag inte hunnit skriva om det.
Så intressant om signalsubstanser och älskar att ni nördar ner i i konkreta tips. Vill gärna höra mer!!
Det kommer mer!
Perfekt tajming, det här avsnittet kom som en skänk från ovan! Nu fick jag betydligt mer kött på benen för att kunna gå vidare med mina ihärdiga noradrenalin- (och motivations)-problem.
En sak som jag tror jag lagt märke till mer och mer är att det är det höga noradrenalinet som ligger bakom mina energikraschar. Dels dras blod- och lymfkärlen ihop, och dels dras musklerna i nacken och käkarna ihop sig, vilket snörper åt blodflödet ännu mer till hjärnan. Inte konstigt att man blir helt slut. Jag märker det tack vare de vagusaktiverande diafragma-andningsövningarna. Hur orkar jag inte gå in på i detalj, men det blir tydligt när musklerna slappnar av.
Ska börja med att attackera prolaktinet, för jag tror en stor del av problemet kommer därifrån.
Det där med depression och att världen då ser mer blå ut var intressant, jag tror faktiskt jag läste för några år sen att för mycket blå inredning kan göra en deprimerad i längden. Vilket betyder att det kanske går åt båda hållen?…
Superspännande! Behöver nog lyssna två gånger för att hinna uppfatta allt pga att det var så mycket ny information! 😅
Det var lite svårt för mig att höra, för er ljudnivå i pratat var olika hög. Så om du poddar ihop med en annan person kan det vara bra att kolla att ni hörs lika bra 🙂
Ah tack för feedback! 🙂 Kommer även tejpa fast Mattias nästa avsnitt så att han sitter still 😅
Googlade hur en kan öka dopamin naturligt, varpå ett sätt skulle vara att minska intag av mättat fett såsom animsliskt fett, smör etc då detta tydligen stör dopaminsignaleringen. Sanningshalt i detta och hur kommer det sig isf? Då är ju det typ hopplöst att rätta t dopamin på pkd/carnivore/keto…?
Också, finns det tillfälle då en vinner på att sänka dopamin, när och varför?
Förstår inte vilken kemisk process som skulle ligga bakom det påståendet, behöver se det framför mig (alltså pilar och streck) för att kunna utvärdera det.
Mycket intressant! Jag lyssnar en del på Andrew Huberman, han och hans gäster pratar mycket om sådant som angränsar till detta: neuroplasticitet, longevity och lärande
https://hubermanlab.com
Han är toppen, min absoluta favvo! 😀
Jag noterar att det finns många kunniga(?) personer som menar att dopamin detox är strunt. Ett exempel: https://youtu.be/2Vitp4WNNeI
Han menar att en detox har effekt men det har inget med dopamin att göra. Det som har effekt är helt enkel att vi vilar och det påverkar kortisolvärdena.
Håller verkligen inte med, kortisol har inget med saken att göra vilket man märker om man dumpar sina dopamin-nivåer och maxar kortisolet samtidigt, eller tvärtom. Han som pratar har en M.Sc i psykologi och det är typiskt så att de som inte kan biokemi grundligt gör massa antaganden som sen inte stämmer, framförallt gällande hormonfunktion. Jag skulle säga att han helt enkelt inte har koll på neurokemi så som han uttrycker sig 🙂
Jätteintressant avsnitt om dopamin. Mattias (och Martina också såklart) verkar ruggigt kunnig och trevlig att lyssna på.
Tack för feedback Petter!
Alltså allt det här är ju SÅÅÅÅ intressant! Hur olika grejer/beteenden osv kan påverka varandra från båda hållen.
Tänkte på det här med prolaktin. Finns det något sätt för en kvinna att sänka det för att lättare kunna få orgasm? Eller andra hacks för att åstadkomma samma sak?
/Anna
Ja det finns gott om sånt, inklusive farmakologiska lösningar 🙂
??? 🙂 🙂 🙂
Började käka SSRI och har haft svårare att få orgasm.
Jupp, “alla” får den biverkan. Då behöver man counteract med att höja dopaminet eller sänka prolaktinet, eller båda. Så vissa läkare (som fattar vad som händer) skriver ut voxra som komplement för att offsetta den biverkningen.
Åh, ett blogginlägg om att underlätta orgasm please.
Känner mig inte bekväm med att publicera den typen av material på bloggen, får bli under pseudonym i så fall 😉
Sååå bra. Får en masa tankar, idéer och frågor såklart.
Önskar så att detta var ett tänk och kunskap man använder sig av på BUP men inte.
Är svårt att jobba helt ensam i sin kunskapsinhämtning. DU/Ni ger mig energi att fortsätta.
Tack!
men det gar att höja dopaminet med l-tyrosin?
Tillfällig boost, ja!
Ps. Med spel menar jag alltså typ Minecraft två timmar måndag två timmar fredag. Inte hela dagarna 😅 och vi ger gaba sedan nyligen, märker ingen skillnad. Samt såklart massa andra tillskott och givetvis gluten och kaseinfritt.
Ja haha jag tror inte dataspel är så illa, i kontrollerade mängder.
Ja dethär ämnet är mycket intressant eftersom jag har en nioårig son med autism. Vi jobbar både med brain valance för honom (Melillo) och samtidigt försöker vi förstå vad som händer rent kemiskt då han stimmar. Det som klassiskt anses vara ett lugnande beteende för personer med autism är ju att de stimmar när de blir överstimulerade. Men vi upplever att vår son är fast i ett sorts beroendeskap till stimmingen. Så fort nåt är tråkigt väljer han att stimma, kan inte hitta på nya grejer. Jag har tänkt att han är beroende av dopaminkickar (ja han spelar två dagar i veckan men vi försöker hålla ner de yttre tillskotten av dopamin), och om man sätter honom på ”detox” så ”självmedicinerar” han bara genom att stimma mera. Har läst dina båda böcker, alla små ledtrådar är intressanta.
Ah jag fattar, jag stimmade MASSOR när jag var lite och jag var understimulerad!
Kolla på CNN Special Report “Weed 6: Marijuana and Autism” om CBD, det forskas om just det vid
Center for Medicinal Cannabis Research at UC San Diego. Jag länkar ett par korta inslag
https://edition.cnn.com/videos/health/2021/12/17/weed-6-ezra-gupta-special-report-sot.cnn
I den nedan finns också lite text om CBDV
https://edition.cnn.com/2021/12/19/health/autism-medical-marijuana-cbd-weed-documentary/index.html
Tack för tips! Ja, vi har funderat på att testa detta, vi vape-ar ju på själva i perioder för att lugna nerverna 😅 ( cbd alltså inget annat).
Eftersom han har starkare vänster hemisfär och den sidan styr mycket av fight flight har jag förstått så hade det varit guld värt att hitta nåt som håller honom i det parasympatiska läget i längre perioder. Ett stressat system har svårt att hela.
Anki; har ni läst den här?
“Hantera utvärdera förändra “av Bosse Hejlskov
Här kommer lite tips! Min son får ev någon sådan diagnos, och jag har följande som funkar märkbart på honom:
Magnesiumolja ancient minerals 6 spray – han blir fokuserad, glad, samarbetsvillig osv inom 40 min, håller i sig en halv dag. Förskolan håller med, han är förändrad på ett jättepositivt sätt sedan vi började med detta. Endast den “starka” sprayen funkar, sprayar på benet, där tycker sonen inte att det kliar.
Dagligt tillskott 1 krm inulin, samma effekt som ovan, men ihållande. Fungerar dock endast i perioder, pausar emellan.
Min kompis som har en son som hade ganska stora problem testade allt, och har tipsat oss om de två sakerna som faktiskt fungerade för henne (har börjat med sedan 1 vecka tillbaka):
Eqazen-kapslar (eller stavas det equazen? omega 3 på apoteket). Det hänger tydligen på sammansättningen fettsyror, just denna rekommenderas i flertalet länder av vården som behandling pga att den är unik på något sätt och faktiskt har visat sig fungera. Enligt min kompis den enda fungerande, andra omega 3 funkade inte för dem. Har läst många föräldrar som uttryckt samma sak.
Andra grejen, Tomatismetoden. Nu har de precis gjort så man kan köpa egna lurar hem, det har vi gjort och sonen har lyssnat 30 min varje dag i en vecka. Eventuellt köper vi ett individuellt program, det ska ju vara det bästa. Men mycket dyrare dock. Här köper man dem:
https://infinite.tomatis.com/product/tomatis-infinite-headphones-and-accessories/
Här kan du läsa lite om det, rubriken längre ner är intressant angående vilken framgångssaga det blev på BUP i Strömstad:
https://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/kropp-sjal/20070319/tomatis-mozart-fick-marcus-att-borja-tala/
Men så blev det dyrt när många skulle behandlas, och stängdes därmed ner istället. Fast att barnen slapp ha resurs i skolan pga förbättringen som Tomatis gav, lär ju i den stora ekvationen vara extremt mycket billigare med Tomatis-behandlingen? Morr.
Många med ADHD-diagnos har visat sig ha problem med sina sköldkörtelvärden, alltså inte bara TSH utan när T4/T3 justerats har stor förbättring setts.
Tomatis: Har en bekant som med bidrag från försäkringskassan åkte till Sthlm där hjälp då fanns, hennes barns kommunikation hjälptes inte av metoden men däremot fick de goda resultat med strikt ketogen kost som var behandling i samarbete med universitetssjukhuset på hemorten.
Omega3: I Västergötland/Skaraborg har Landgren varit med i en liten studie på o3 till barn, har för mig att det rann ut i sanden, vet att det var kopplat till ett visst märke. Men studiens slutsats var: “Två ADHD undergrupper (oppositionella och mindre hyperaktiva/impulsiva barn) förbättrades efter 15-veckors EPA behandling. Ökande EPA och minskande omega-6 fettsyra koncentrationer i fosfolipider var relaterade till klinisk förbättring.”
Tomatismetoden:
“Beteendeproblem eller utvecklingsstörningar hos barn måste i alla fall först ställas av en läkare eller psykolog. Distinktiva kommunikationsproblem eller svårigheter att uttrycka sig och kommunicera med andra utlöses ofta av mental eller social stress. Här är en hörselsträning för behandling inte tillräckligt”
Finns många olika taktila metoder att använda utefter varje individs behov, många mutister har blivit hjälpa av musikterapi, har funnits i Arvika men vet inte om de har den kvar.
Jag vet inte var citatet kom ifrån, men Tomatis är mer än bara lyssna. Bågen ovan huvudet förmedlar ljud, vibrationer eller vad det nu är.
Poängen är att träna om hjärnan. Vissa diagnoser har svårt att filtrera, dvs hjärnan tar in alldeles för mycket ljud och info. Normalt ska den ju sortera bort, men t.ex. med en ADHD-diagnos kan hjärnan inte detta så bra. Då blir man hjärntvätt, som vid en utbrändhet. Tomatis lär hjärnan att filtrera.
Vid BUP i Strömstad kunde samtliga barn som behandlats vara utan sin extraresurs i skolan, efter behandlingen var klar. Det är ett riktigt bra betyg för metoden.
Läste för övrigt ut boken “Sömn” igår, och I slutet står det faktiskt att många barn med ADHD-diagnos är feldiagnosticetade. De har sömnbrist. Det står även att många föräldrar tror att deras barn sover bra, men när man mäter stämmer det inte. Det är ju inte bara hur länge de sovit, utan kvaliteten på sömnen. Antar att man måste mäta för att veta säkert.
Hjärntrött ska det vara, inte hjärntvätt.
Citatet: the-health-site.com
Sömn: Många barn med ADHD får sömnmedicin
Mer än lyssna: Det var därför jag skrev “taktila metoder”
Hörlurar: blir ett slags elektroniskt öra som genererar speciella ljudfrekvenser
Framgång: resultatet beror på vari individens grundsvårigheter ligger
Biologiskt fenomen som M. Papp vid KI har forskat på:
Vänster/höger hjärnhalva (INTE hörselprocessen som vid tomatis) kan man aktivera
olika genom att hålla för en näsborre, kallas näscykeln. Vänster näsborre fungerar
lugnande och höger stimulerar. När vänster näsborre dominerar är man oftast lugn
och avslappnad och har låg energinivå. När höger näsborre dominerar är man oftast
fysiskt/mentalt aktiv, ibland kanske stressad.
Ekonomisk hjälp:
För personer med funktionsnedsättning finns det fonder och stiftelser att söka pengar ifrån. Dessa riktar sig till olika grupper och därför ser kraven olika ut för att kunna få bidrag. I länsstyrelsernas stiftelsedatabas kan man söka efter stiftelser och fonder utifrån ett visst län eller en kommun.
Skoltid:
Rektorer kan i samarbete med socialtjänsten ta fram “extrapengar” som används till stöd i skolsituationen, de har ofta en liten pott till just detta.
Det här är så spännande!
Jag är en person som lätt blir beroende av saker och också har låg impulskontroll, har haft problem med hetsätning i 17 år ungefär, är beroende av telefonen/sociala medier och kan inte sluta använda den typ 5 h dag trots att jag jobbar. Misslyckas totalt på mitt jobb pga såna stora svårigheter med att komma igång, blir hela tiden sjukskriven för utmattning. Är precis på gränsen till ADD enligt utredning. När jag efter massa olika misslyckade behandlingsförsök skulle få prova Voxra kändes det som att det här måste vara precis vad jag behöver, men de var som sockerpiller för mig, trots att jag dubblade dosen! Jag som i vanliga fall är så känslig för mediciner. Kan verkligen inte förstå hur det kunde vara så. Tänker ju att det liksom är dopaminet som borde vara nyckeln för mig i och mer att jag är så omotiverad till allt förutom att äta och distrahera mig med telefonen typ.
Men hursomhelst, så spännande med det här temat nu, tack för alla bra inlägg!
Tack för din kommentar! Det kanske inte är dopaminet som är grejen för dig då… det skulle kunna vara lågt GABA eller att du “behöver” mer noradrenalin. Alltså jag gissar bara nu men det låter som att du måste prata med någon expert om det här så du kan hitta något som fungerar för dig ❤
Tillägg: Jag kom på att voxra ökar “tonic-nivån” av dopamin, så om det ändå är för lågt från början blir det fortfarande för lågt. Det kan liksom inte skapa mer tror jag… låter som att ditt problem är toleransutveckling när jag tänker på det. Du borde ha mycket att vinna på dopamin-detox, men förstår om det kan vara väldigt svårt!
Tack snälla för ditt svar! Får verkligen lust att kraftsamla och göra ett försök med dopamin detox. Tänker på att det var som en snabb resa mot en avgrund med mitt mående snart efter att jag blev vuxen och fick fri tillgång till mina belöningar – alltså kunde äta vad jag ville när jag ville, började dricka kaffe, och så kom sociala medier och smartphones..
Läste lite om GABA också, bara googlade och hittade på ett ställe att det kan vara lågt hos personer med autism vilket jag har diagnostiserats med efter massa år med olika slags ångestdiagnoser. Kanske är det det också. Gissar att du skrivit en del om GABA tidigare också så nu ska jag botanisera här också!
Då kan det vara någon kombo med lågt GABA och låg dopamintolerans, men hjälp finns!