Vi har diskuterat histaminrika livsmedel, mjölkproteiner och gluten men en livsmedelsgrupp som vi inte pratat om ännu är nattskuggeväxterna! Det här är en bortglömd livsmedelsgrupp som är väldigt inflammationsdrivande och verkligen bör undvikas om man försöker ketoadaptera, dämpa autoimmuna tillstånd eller gå ned i vikt!
De allra flesta nattskuggeväxter kan inte ätas av människor för att de är för giftiga, men några går utan större problem. Eller utan akuta problem kanske man ska säga, för de bidrar med inflammatoriska cytokiner och skapar oreda i kroppen om man äter för mycket.
NATTSKUGGEVÄXTER ATT UNDVIKA
- Tomater
- Cayenne peppar
- Chili
- Paprika
- Curry
- Alla starka såser
- Aubergin
- Vit potatis
Det inflammatoriska i nattskuggeväxterna är gruppen alkaloider såsom solanin, nikotin och capsaicin. Capsaicin är det som gör starka såser, chili och cayenne så starkt och det är oerhört irriterande för tarmslemhinnan. När växterna fortfarande växer funkar alkaloiderna som ett naturligt bekämpningsmedel. När de kommer ned till tarmarna kan de trigga en överreaktion i immunförsvaret och de tål många, men inte om man redan har autoimmuna problem eller försöka läka sin kropp med paleo/ketogen kost. Då kommer nattskuggeväxterna verka i motsatt riktning!
Utöver alkaloider finns även lektin i många nattskuggeväxter, inte så mycket som i till exempel jordnötter men tillräckligt för att irritera tarmarna.
HEJDÅ TILL STARK MAT!
Älskar du också stark mat? Jag med, jag är en sån som häller ett ton chili på all min mat. Eller jag gjorde, jag har faktiskt slutat. I min strävan efter optimal hälsa fick jag faktiskt kasta ut min älskade chili, min cayennepeppar och även curry. Jag trodde inte att det skulle kännas så annorlunda som det faktiskt har gjort! Antiinflammatorisk kost är kanske inte lika spännande som vanlig mat, men kroppen mår bättre och bättre för varje sånhär grej man tar hänsyn till. Förändringarna sker både fysiskt och psykiskt, allt från att det är lättare att komma i form till att nattsömnen blir bättre, bättre hud, bättre hår. Kroppen fungerar på en annan nivå helt enkelt!
Stark mat anses fettförbrännande, och inom fitness är det många som kryddar sin mat så mycket att de ska gå “plus minus noll” på kalorierna genom att svettas ut allting igen. Tyvärr är det kontraproduktivt eftersom tarmarna tar stryk, och tarmarna och tarmfloran utgör i princip hela vårt immunförsvar. Ett övertriggat immunförsvar är inte de bästa förutsättningarna för att gå ned i vikt, eftersom kroppen då är mitt uppe i att hantera en krissituation!
Hur tänker du kring nattskuggeväxterna? Har du skippat dem eller äter fortfarande?
Tja Martina & övriga läsare. Skriver detta för att nyansera din text med information från studier.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33276488/
– Studie där dem diskuterar den möjligt antibakteriella effekten ämnet Kapsaicin har, vilket då kan leda till en positiv förändring av vår tarmflora. “A possible antimicrobial property of capsaicin, mediated by the beneficial alteration of microbiota, is also discussed”
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28536285/
– I denna studie bevisar dem genom testning på möss att denna positiva antibakteriella effekt kapsaicin har faktiskt förbättrade inflammatoriska markören “LPS” hos möss med kronisk låg gradig inflammation. Dessutom att det verkligen finns en interaktion mellan kapsaicin, bakteriell flora & kronisk låggradig inflammation. Dock behöver inte detta vara applicerbart på människor.
“The results showed… lower levels of members of the lipopolysaccharide (LPS)-producing family…”. “Together, our findings uncover an interaction between dietary CAP (capsaicin) and gut microbiota as a novel mechanism for the anti-obesity effect of CAP acting through prevention of microbial dysbiosis, gut barrier dysfunction, and chronic low-grade inflammation”
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34941893/
– Studie som testar hypotesen att höga doser av kapsaicin kan vara tarmskadande, och om probiotika kan hjälpa till vid tarmskadan. Testerna görs på friska individer. Båda hypoteserna visades stämma. “Additionally, high concentrations of capsaicin (0.02-2 mM) damage enterocytes (Caco-2 and HT-29)”. “In conclusion, high dose chili extracts impaired gut permeability and induced gut dysbiosis but were attenuated by probiotics”
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36904069/
– Ett exempel på hur man i en studie använder höga doser av kapsaicin för att inducera födo-inducerad-låg-gradig-inflammation. “Capsaicin was found to increase serum TNF-α levels (en inflammationsmarkör), demonstrating a successful model induction”.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35267319/
– Slutligen en studie som summerar all faktan genom att påstå följande. 1. Låg dos av kapsaicin inte är inflammatorisk 2. Hög dos av kapsaicin är inflammatorisk. “The results showed that 40 mg/kg CAP did not negatively affect GI tissues, while 60 and 80 mg/kg CAP damaged GI tissues and caused significant inflammation in the jejunum, ileum, and colon”.
Avslutningsvis vill jag tillägga att jag tror att detta ämne inte är något man ska vara rädd för, men det betyder inte heller att man ska göra som Martina och trycka i sig “ett ton chili” med var måltid.
Ser nu att inlägget du kommenterar är 7 år gammalt 🙂 Undrade varför du tror att jag äter ett ton chili, för äter inte ens det men kanske jag gjorde förr det minns jag inte.
Hade inte tid att läsa länkarna nu men jag undrar om vilka chilisorter de använde sig av…
Kollade lite på en receptbelagd salva jag har där den aktiva substansen är capsaicin, den förskrivs främst vid smärttillstånd tex reumatism och 1 g kräm/salva innehåller 0,75 mg capsaicin.
Själv har jag ofta chili i maten, jag har känslig mage men känner aldrig några besvär av chili.
Jag kan tipsa om en god sort vi odlade denna sommar: Hot Lemon Chili.
Och som vanligt – lagom är bäst ❤
Hej Martina!
Jag landade precis på den här gamla tråden som är mycket intressant. Jag har en autoimmun sjukdom (underfunktion av sködkörteln typ Hashimoto) men upplever inte att jag har några “problem” av denna underfunktion. Inga magproblem, inga smärtor, uppsvullnad osv. Det enda som kanske är ett problem är att jag tappar alldeles för mycket hår, men det vet jag ju inte om det är pga av sköldkörtelns underfunktion?. ?? Tror du att nattskatteväxterna kan orsaka det eller bör jag söka någon annanstans? Jag äter LCHF (12 år nu) men har lite svårt att ta bort alla nattskatteväxter, framför allt tomater. ? Skulle du säga att det i mitt fall är problematiskt om man äter dem lite då och då och inte som en del av den dagliga kosten?
Jag skulle gärna vilja höra din mening om det här. Tack för all information som du delar med dig av. ?
Jag kan inte svara på det tyvärr.
Sök en hudläkare och be dem också kolla dina levervärden
Hej Martina!
Jag som precis odlat fram en fin citronchili, kan jag inte få hacka ner den och lägga den i min ketogryta då? 🙂
Ja det kart 🙂
Hejsan! Allt jag har läst tidigare om cayennepeppar är att det är väldigt antiinflammatorisk. Nyfiken på var du har hittat infon om att det är tvärtom inflammationsfrämjande.
Det fräter på tarmslemhinnan, all peppar är big NO NO när det kommer till inflammation.
Övrig peppar, det är ju tydligen alkaloider, same shit ergo cut it out f att läka? Nyttjar bara vitpeppar, trodde det var safe, m en märkt jag ökar mängden mer o mer så läste lite o möjligt att beroendehjärnan triggas av det o dessutom?
Jag vet inte men jag tror att de som är riktigt hardcore tar bort all peppar och bara använder salt 🙂
Chili har antiinflammatoriska effekter och är inte släkt med vanlig peppar
Cayennepeppar är en sorts chili och ingår i gruppen spansk peppar
Vad menar du med vit potatis? Går det bättre med de som har rött skal?
Nej, men sötpotatis
Blanda med gurkmeja så får du balans,gurkmeja ær før øvrigt antiflammatoriskt.Turbo till gurkmeja ær malen svartpeppar (økar upptaget 2000%)
Det ær piperin i svartpepparn som gør det.
MVH Patrick Frediksson.
Hej,
Ett påpekande gällande det svenska namnet på växtfamiljen som det handlar om.
Den heter potatisväxter.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Potatisv%C3%A4xter
Nattskuggeväxter är ett påhittat ord.
Nattskattor är på svenska en grupp av arter i familjen potatisväxter.
På engelska har familjen alltså döpts efter nattskattorna/nightshades och på svenska är familjen döpt efter potatis.
(Många kommentarer. Ursäkta om någon tagit upp detta tidigare!)
Åh, nej! Min älskade chili, vitlök och curry! Men eftersom dina ord numera är min lag så kommer jag fasa ut såna däringa natttjofsgrejer i vardagen. Tack för allt du lär mig, Martina!
Tack själv! Du behöver bara fasa ut om du får problem av dem!
Hoppet kom just tillbaka! =) Skämt åsido, ska göra som du och utesluta en sak i taget och se om det blir någon skillnad. Att sluta med gluten och socker har gjort underverk för mig – mage och huvud (nåväl…) i balans, såriga exem på armar puts väck – men känner ibland att nåt av det jag äter bråkar lite. Ha en toppenfin dag, Martina!
Intressant! Tomat, potatis och gul lök är ju hela basen i min kost, både pga priset, tillgängligheten, variationsmöjligheterna och smaken. Är det någon skillnad om man tillagar dem? Tänker mig att chilli är ju liksom starkare än potatis, så det kanske räcker att undvika de starkaste grejerna om man vidtar många åtgärder på andra plan?
Lite snällare om man tillagar, men potatis är ju mest stärkelse. De kan jag inte se någon nytta med egentligen, plus eventuella toxiner. Man får se vad man tål, om man behöver ta bort starkt eller om man tål det 🙂
Alltså! Jag har verkligen ont i magen och r svullen ibland. Har ofta valt just dom här grönsakerna. Gillar alla utom dom starka kryddor. Har själv lagt märke till att om jag äter lchf mousaka så får jag så ont i magen att det blir som tarmvred, trodde det var osten. Nu ska jag sluta genast med dessa! Har ont på lite olika ställen och det är jättesvårt att hitta rätt mat. Nu tror jag även laktos är ett problem för mig. Då magen blir helt förstörd. Pust! tappar nästan lusten att äta då rätt mycket verkar ge magsmärtor och jag inte riktigt vet vad. Tack för tipset!
Rotfrukter diskuteras också fram och tillbaka inom lchf och paleo. Man säger tex att vi ursprungligen inte ätit rotfrukter och därför inte är anpassade efter dem. Å andra sidan innehåller de rs som kan vara mer nyttigt och även näringsrikt att få från en morot än från potatismjöl i vatten. Jag brukar äta morötter och sötpotatis och sellerirot ugnsbakat nu på vintern. Överhuvudtaget försöker jag äta det som är närodlat och årstidsbaserat. Så nu mest grönkål, brysselkål, vitkål, blomkål, lök, morot, svamp. Äter du rotfrukter Martina?
Nej jag äter inte rotfrukter alls, utöver sötpotatis och kanske palsternacka någon gång ibland.
Har du läst Wahls protokoll? Hon har ju autoimun sjukdom och har testat länge på sig själv samt patienter för att må bättre och minska sjukdomssymptom. Jag har inte själv läst boken men fått mycket av innehållet refererat för mig av en person med ms. Personen har själv fått stor effekt av att följa Wahls protokoll. Det är lite av en annan princip än det du tar upp här. Hon anser att man bör äta en stor mängd grönsaker och även rotfrukter av olika sort (tex svavelrika osv), färg och annat för att få i sig så mkt mineraler och vitaminer som möjligt.
Jag har ju ingen sjukdom och heller ingen ohälsa eller upplevd allergi men har endå följt dessa råd sista åren, eftersom min pappa hade autoimmuna sjukdommar. Det jag gör är att jag äter mkt grönsaker och av olika sorter, ganska brett. Det jag inte mår bra av är råa rödbetor, råa morötter och stor mängd avokado. Där emot kan jag äta stekta morötter och rödbeta utan problem.
Problemen jag får om jag äter råa rotfrukter är att min mage sväller upp och blir öm och stenhård.
Jag har läst boken och blev jättetaggad att köra igång med hennes protokoll! Tyvärr tålde min mage inte maten, så jag fick återgå till strikt keto illa kvickt!
Intressant. Ja det är verkligen viktigt att man undersöker, så som du skriver i dessa olika artiklar, hur man själv fungerar och vad man mår bra av att äta. Ofta när jag ser en ny aspekt på vad som är nyttigt/optimalt att äta, antingen från din artikel eller av andra brukar min reptilhjärna gå igång med “Jaha, så nu kan man inte äta det heller!” Men därefter brukar det sjunka in och jag funderar på om jag behöver bry mig, om det kan vara intressant för mig att testa och så experimenterar jag. Mest handlar det för mig om att försöka optimera, eftersom jag har turen att nu mera inte uppleva ohälsa av kosten. Innan däremot hade jag förkylningar, ledverk, uppsvälld mage, sug efter onödig mat. Allt detta försvann när jag tog bort mjöl och socker. Det första svåra att ta bort var ju såklart när jag tog bort bröd, men det ännu svårare var när jag tog bort mjölkprodukterna. Då hade jag en kris ett tag och tyckte det var svårt att få i mig tillräckligt med energi samt att maten blev trist och fattig. Sen läste jag Staffan Lindebergs bok om stenålderskost och därefter lossnade det. Nu tycker jag inte mjölkprodukterna är så viktiga för att maten ska bli god och jag kan lätt äta majonäs som tillägg istället. Jag älskar aubergine och paprika rostad i ugnen, så just nu låter jag nattskatteväxternas vara/ icke vara långsamt processas i min hjärna. Får se om jag testar att ta bort dem…:)
Åh jag som älskar tomater! Det är det som piggar upp min tallrik när jag äter äggröra, eller omelett.
Blir till att testa ett par månader utan.
Tomaternas halt av lykopen ökar vid upphettning. Hur förändras det inflammatoriska?
Hur är det med gul lök och vitlök?
Omelett med långsamt stekt gul lök är helt underbart gott.
Det beror helt på hur mycket inflammation du har ock i vilket syfte du vill undvika. Vissa hanterar lök men om man har chrons gör man inte det, till exempel. Jag tror att tomat är snällare när den är upphettad än när den är rå, men det gissar jag bara.
Tack för återkoppling!
Jag testar utan mina tomater ett tag och ser vad som händer.
Tack för intressanta inlägg.
Varför är inte lök och vitlök ok? och hur är det med purjolök och gräslök?
Det är en FODMAP, irriterande för tarmslemhinnan. Gräslös och purjo är bättre om man kokar.
Har lest om Fodmap at den grønne delen av purreløk (og vårløk) kan tolereres, men at man kan reagere på den hvite delen dersom en har irritabel tarm. Så det kan testes ut av de løk-elskende 🙂
Jag har läst en del om det här men jag tänker inte sluta äta dem i måttlig mängd. En viktig del för mig är att kunna njuta av maten också! Allt behöver inte vara perfekt, blir faktiskt stressad och får ångest när jag blir för nitisk med maten. Enligt dig låter det som att det är omöjligt att må bra om man äter nattskuggeväxter vilket jag tycker är lite att ta i ?
Det är din tolkning, jag skriver med temat antiinflammatorisk kost och vissa är väldigt känsliga. Jag är själv känslig för histamin och med leaky gut också känslig för allting som irriterar tarmslemhinnan. Alla är inte så känsliga.
Alltså, när blev curry en växt? Gurkmeja är huvudingrediens i kryddblandningen curry och anses vara bland det mest hälsosamma du kan äta. Jag undrar vilka källor du fått dessa fakta ifrån?
Curry innehåller nästan alltid rödpeppar för färgens skull och ibland också cayenne, de vi köper som “curry” är en blandning av olika kryddor.
Det här var ju intressant! Jag har nog aldrig utvecklat något tycke för nattskuggeväxter. Jag gillar ingen utav dem du nämner och uppskattar inte stark mat. Paprika är bland det vidrigaste jag vet, det äter jag inte öht 😀
Äter potatis och tomat om det bjuds och inte finns så mkt annat att äta istället, så det känns inte som det ska bli så svårt alls att sluta helt med dem där 😀
Usch så trist. Just kryddorna ingår i min dagliga mathållning och ingår ju också i paleokosten. Trodde faktiskt att dessa kryddor till o med va nyttiga – fulla med antioxidanter. ?
Hej Martina!
Intressant, jag undviker nattskuggeväxter för det mesta. Vad är det i curryn som inte är bra…är väl en blandning av många kryddor.
Jag tycker också om stark mat, hur är det med ingefära eller pepparrot?
I curryn är det rödpepparn som inte är så snäll
Ja hur är det med pepparrot och ingefära,
Ingefära har i studier visat sig ha en stark antiinflammatorisk effekt. Ett enkelt sätt att få i sig ingefäran är att göra ingefärsshot eller dricka det som te
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
Pepparrot är en starkt antiinflammatorisk rot som anses stärka immunförsvaret
https://www.swedishpaleo.se/lista-okej-gronsaker-vid-aip/
Finns många bra böcker om AIP jag gillar den här
https://www.adlibris.com/se/e-bok/den-lakande-maten-recept-mot-autoimmuna-sjukdomar-inflammationer-och-allergier-9789188799371
Nu när jag är strikt keto så blåser min mage upp som en ballong av chilli – det här kan ju förklara saken så tack för bra info! Tomat och aubergine har jag undvikit ändå. Älskar också stark mat…!
Min med, tyckte de va märkligt men nu förstår jag!
Curry för det kan innehålla chili eller varför?
Intressant inlägg!
Gäller detta alla sorters curry? Även milt currypulver som inte är starkt?
Om de inte innehåller rödpeppar är det safe! 🙂
Jag började med autoimmun paleokost för tre år sedan. Där utesluter man ju bla nattskatteväxterna Har sedan försökt återinföra en del livsmedel i omgångar och hittills funkar äggula och nötter i små mängder. Men nattskatteväxterna är ett big no no. Får jag i mig en gnutta chili reagerar jag ganska omgående. Sedan jag gick över till keto blir det ju ganska spartanskt, mycket kålväxter om man säger så, men det är klart värt det eftersom symtomlindringen är stor.
Ja jag håller helt med! Nightshadesen gör verkligen enorm skillnad
Jag har nästan aldrig ätit något av det nämner eftersom jag aldrig har mått bra av de grejerna, när det gäller starka kryddor och smaker rent generellt blir jag illröd i ansiktet, börjar svettas, tårarna rinner och tungan domnar bort av den brännande känslan när andra tycker att det är milt kryddat och jag redan efter några tuggor tappar smaksinnet typ av den bedövade tungan (tungan bränner och svider sedan i flera dagar efteråt ibland) jag har vad jag erfarit genom livet mycket känsligare/starkare smaksinne (gäller i och för sig hörsel, syn och luktsinne också) än vad folk rent generellt brukar ha. Bra och trevligt ibland, men också väldigt jobbigt många gånger.
Magen reagerar givetvis också på kryddorna kan nämnas, svider, gör ont osv…
Har en bekant som har Chili i allt, verkligen ALLT inklusive kaffet hon dricker men även andra starka kryddor ständigt, är rätt säker på att det är i fettförbrännande syfte, hon nämnde sist jag träffa henne att hon har en dålig mage, så nu ska jag definitivt ta upp det här med henne och berätta för henne att hon borde sluta med eller i alla fall dra ner kraftigt med detta! Tack för informationen! 🙂
Klarar mig utan alla förutom att det slinker ner lite chili då och då. Blir man bjuden på sallad med tomat i äter jag det tex. Men i det stora hela finns det ju hur mycket annat man kan använda sig av. Tror det mesta handlar om inställning. Bättre att se allt de men får/kan äta än de som man inte kan äta ?
Tror att ett vanligare namn på dom är nattskatteväxter
Hur är det med andra starka saker som vitlök, ingefära, citron,pepparrot?
Citron och ingefära är okej, lök och vitlök ej okej. Pepparrot vet jag inte.
Detta är så intressant o viktigt även om det startar upp nya funderingar för en själv ? Läste precis på annan lchf-blogg att tex vitlök o lök är väldigt viktig föda för leverns avgiftningsprocess. Verkar ju ändå så att det mesta är bra för något o dåligt för nåt annat o därför är det så svårt att veta hur man ska göra o vad man ska följa. Men faktum är att jag precis ätit en god gryta med chili o cayenne och nu när jag läst det här så måste jag tyvärr erkänna, för mig själv, att det både svider i magen o att den är svullen ? jag tål nog inte detta så bra som jag trott! och så undrar man samtidigt hur folk i andra länder mår där det ingår chili vitlök cayenne curry i deras dagliga matlagning? Genetiken som påverkar kanske?
Jag tror inte att indier bryr sig så mycket om att deras mage är svullen, inte heller kineser. De vet inte hur en bra mage ska vara, total katastrof är deras “normal” så som jag förstått det…
Undrar om inte vanlig svartpeppar hör dit också? Någon som vet?
Det är synd att tomater hör till denna grupp 🙁
Jag försöker undvika “nightshades” av hälsomässiga skäl. Vill jag ha stark mat använder jag ingefära.
Jag tror inte att svartpeppar hör dit, enligt vad jag har läst ska den vara ganska safe.
Förresten, kul att ha dig tillbaka här! Har inte sett dina kommentarer på ett litet tag 🙂
Tackar! 🙂
Ja jag har haft en svacka under hösten. Men ska försöka komma på banan igen. Mvh
Hur funkar pepparrot – är det ett bättre alternativ till starka kryddor?
Jag vet faktiskt inte 🙂
Din nästa artikel skulle förslagsvis handla om vad som finns kvar som är jättegott att äta? ? Jag menar, inga carbs, inga mejerier, inga nötter, ingen chili, tomater eller paprika.
Då LCHF är svårt nog för dom flesta.
Varför skulle det vara svårt? Jag, mackoman som svepte 3-4 liter minimjölk per dag, levde på pasta och pannkakor, la om till LCHF för snart tretton år sedan. Det tog två veckor att ställa om mig, och sedan dess har jag aldrig sett bakåt.