Mitt förra inlägg var en topplista för egenvård av immunsystemet för friska människor som vill hålla sig friska. Det här inlägget är till de som inte är friska. Några saker som till exempel träning faller ju automatiskt bort då, även om det beror lite på hur man är sjuk och varför! Sjuk kan ju vara ett spektrum som sträcker sig från att kunna jobba och träna för att sjukdomen är ganska välbehandlad till akut sängliggande.
Här kommer min lista!
Egenvård för immunsystemet vid sjukdom
- Prioritera näring framför allt annat
Lägg alla kostideologier åt sidan och titta på näringsinnehållet i livsmedel. Strunta i hälsoslogans utan gå rakt på innehållsförteckningen. Lägg inte för mycket vikt vid huruvida något är näringsberikat eller inte, det betyder inte så mycket eftersom vi inte automatiskt kan ta upp vitaminer och mineraler bara för att de står listade på en förpackning. Allting behöver vara kompatibelt med vår biologi, och mycket är inte det tyvärr. När du handlar, fundera över om det du lägger ned i kundvagnen är ett näringsrikt livsmedel enligt innehållsförteckningen. Köp inte mat med långa innehållsförteckningar, socker, glukossirap, majsstärkelse, glutamat, konsistensgivare, vegetabiliska oljor och många E-nummer.
- Ta bort kända tarmirritanter
Utöver att fokusera på näringen så är det också bra att fokusera på det som stör. Jag är ingen “hata gluten”-person utan tycker att; ät ditt gluten om du tål det, men tänk på att växtproteiner kan vara elaka mot magen. Även mjölkproteiner kan vara jobbigt, alltså inte LAKTOS utan proteinerna. Liksom bönor och RÅA grönsaker såsom rå spenat. Nötter och fröer innehåller gott om lektiner och fytinsyra som kan vara elakt emot tarmslemhinnan, liksom de allra flesta fibrer. Vissa älskar fibrer och är du en av dem, go for it! Fibrer kan dock stressa och reta tarmen till att pressa ut mer vätska och göra tarminnehållet lösare och fluffigare, samt sätta fart på magen. Det kan kännas skönt ibland, men kan vara på bekostnad av tarmens hälsa. Och där sitter 80% av immunförsvaret!
- Kollagen
Omtalat och omtvistat. Funkar verkligen kollagen? Jag tycker att det verkligen gör skillnad att ha en kollagenrik kost, på både utsidan och insidan. Utsidan (huden) blir spänstigare, rynkor minskar, och invändigt får tarmen finfint byggmaterial. Kollagenrik benbuljong är dessutom gott och enkelt att dricka när man är sjuk. Salta lite extra (oprocessat havssalt) så får du bra elektrolytbalans också.
- C-vitamin
Lika omtvistat om inte mer. Visst kissar vi ut det ändå? Nej det gör vi inte, men C-vitamin är väldigt vätskedrivande så man kan använda det som en vätskedrivare just. C-vitamin bygger upp massa viktiga komponenter i kroppen, bland annat kollagenstrukturer. Mycket anti-aging preparat innehåller C-vitamin, för att det är en potent ingrediens men allra störst nytta gör den från insidan. Dessutom är den fantastiskt på att ta bort gikt. Testa 5g C-vitamin om dagen om du har gikt. Utspritt. Tacka mig sedan! 😉
- D-vitamin
D-vitaminet är inte så omtvistat men däremot är många oense om HUR man tar sitt D-vitamin. Ska man ta det med K2 eller med A-vitamin? Kan man bli förgiftad? Jag tycker att det mesta är trams och säger istället; ta bara ditt D-vitamin! Det är ett prohormon och superviktig som metabolit i immunförsvaret. Hur du tar det är upp till dig men få upp serumnivåerna till över 150 nmol/l så är du på säkra sidan. Svenska gränsvärdet på 30 nmol/l är för lågt. Om du är riktigt mörk i huden behöver du MER D-vitamin för att ju mörkare hud desto bättre skydd även från bra saker som D-vitamin.
- NAC
N-Acetyl Cystein. Köp på dig detta för snart blir det säkert olagligt igen. Det är fantastisk boost för immunförsvaret, avgiftande och bidrar till metyleringen. Jag äter flera gram NAC om dagen i anti-aging syfte, men det är också slemlösande och har direkt avsvällande effekt om du är öm och inflammerad.
- Fasta
Att ge hela systemet en paus kan vara en bra idé om du är belastad. Kroppen kan gå in i fasteläge automatiskt genom att dra ned aptiten vid sjukdom. Det brukar vara ett tecken på att det är läge att fasta. Om du har en pågående infektion kan det vara bra att pausa matintaget någon/några dagar och bara dricka istället. Kanske koka en god benbuljong?
- Meditera
Oavsett om du är akut sjuk i någon infektion eller kroniskt sjuk är det alltid bra för immunförsvaret att rikta sitt fokus inåt och ge kroppen uppmärksamhet. Istället för att bara ligga i soffan och titta på serier, stäng av allting och titta inåt en stund. Känn efter vad som händer i kroppen och öka förståelsen och den direkta upplevelsen av biokemiska processer!
- Respektera cirkadiska rytmen
Sov på natten och försök komma ut i dagsljus en liten stund varje dag. Att komma ut i dagsljus förbereder kroppen för natten genom att vara i rätt rytm, och det är superviktigt vid alla typer av sjukdom. Det spelar roll om det är natt eller dag, och det spelar roll när du sover. Det är vetenskapligt bevisat att skiftarbetare lever kortare, och att det inte går att “sova ikapp”. På natten frisätts nämligen mängder av hormoner, och kroppen ägnar sig åt avgiftning och reparation.
- Undvik pulshöjning
Om du har en pågående inflammation eller infektion kan du röra på dig litegrann såsom lugna promenad och annat du orkar med. Dock inget pulshöjande överhuvudtaget för då ökar risken att patogener sprider sig till hjärtat (hjärtmuskelinflammation) eller att du blir ännu sjukare. Det är väldigt belastande för kroppen med cardio så spara det tills du är helt frisk. Om du har en kronisk sjukdom som gör att du alltid är lite inflammerad kan du träna styrketräning, yoga, simning (så mycket som kroppen tillåter) men helst ingen cardio.
That’s it, kommentera gärna om det var någon punkt som var extra inspirerande eller om det finns något ämne jag borde skriva mer om 🙂
Disclaimer: Jag är ingen läkare, framförallt inte din läkare, och har ingen aning om vad jag pratar om annat än vad som fungerar på mig själv. Ingenting på den här sidan ska läsas som rekommendationer eller råd, och absolut inte ersätta vården du får från din primära vårdgivare. Jag skriver primärt i informations- och underhållningssyfte, och det är ditt eget ansvar att söka reda på mer information och vara källkritisk. Gå alltid till läkaren en gång för mycket än en gång för lite och ring 1177 och fråga den kompetenta personalen där om du mår dåligt!
Hej! Jag har lite funderingar på det här med fasta vid sjukdom. Nu tänker jag framför allt på t ex förkylning. Det känns som att det vanligaste är att tänka/säga “ge kroppen alla förutsättning att bekämpa viruset/bakterien. Gör det genom att vila, sova, ÄTA.”
Framför allt fokus på näring och ge kroppen “allt den behöver”. Hur tänker du kring detta? Jag vet att du har skrivit om det vid några tillfällen (bland annat här ovan) och tvärtom sagt att man kanske ska fasta när man är sjuk? att nedsatt aptit vid t ex förkylning kanske är ett tecken på att man ska avstå…?
Ja vad säger kroppen? Den orkar inte äta massor när den redan är belastad, framförallt inte massa socker som många vräker i sig vid sjukdom. Det förlänger bara processen.
Är du helt säker på att du får äta vad du vill? Min make genomgick en koloskopi för några veckor sedan och han fick stränga direktiv att följa, med början ungefär en vecka innan undersökningen. Detta för att tarmen ska vara helt tömd.
Inga restriktioner. Aldrig fått ifm koloskopi. Bara avf.medel dagen innan undersökning. Och fasta. Det har inte varit problem att genomföra undersökning. 🙂
Min mamma som är 77 år har nyligen fått reda på att hon har en cancertumör i levern. Planen är att de ska operera henne och ta bort ca 2/3-delar av levern, men hon måste bli lite starkare först eftersom det är en rätt stor operation. Kan det vara bra för henne att äta NAC tror du?
Hon har även Kol som gör henne ganska anfådd så fort hon rör på sig.
Det är inte vettigt för mig att svara på frågor som bör besvaras av hennes läkare. Jag önskar dig och henne stort lycka till!
Hej Martina,
Tack för all klokhet du förmedlar!
En fråga relaterat till näringstät mat – när det kommer till lever, skulle du säga att kycklinglever är lika bra som lever från nöt? Tycker kycklinglever är lite lättare att få i mig. Jag har googlat runt för att se om det är någon större skillnad men jag lyckas inte hitta någon info.
Hälsningar Sara
hm… jag vet inte faktiskt men gillar du kycklinglever så kör på det, jag tycker också att det är lättare att äta 🙂
Testa kalvlever den är mycket mjällare i smaken än vanlig nötlever,
OBS! alla hinnor ska alltid tas bort oavsett leversort.
OM du äter grädde och mejram (torkad) är det en bra kombo till tärnad
kalvlever som bara snabbt brynts i smör/talg, krydda och puttra några
minuter i 40% grädde. Obs överstek inte då tappar all lever charmen 🙂
Bara 3 ingredienser. Servera gärna med frysta svenska osockrade lingon.
Mejeriprodukter hämmar upptaget av järn.
Det är kalciumet i i mejeriprodukter som tros störa järnupptaget
så kalciumhalten kan man ,om man vill, ha koll på oavsett livsmedel.
Allt är en dosfråga lite grädde stör inte, man kan ju också dra på med
C-vitamin om man är orolig för just det du nämner om järn/hemjärn
litet inlägg i konversationen.. men c-vitamin påverkar ej upptaget av hem-järn! Så man kan inte kompensera med c-vitamin
Sorry, svaret om C-vitamin var kanske otydligt och kopplat till kalcium och järnets påverkan men värt att veta är att 100mg C-vit/dag ökar upptaget med ca 300% förutsatt att man förövrigt är frisk.
Kalcium hämmar både hemjärn och icke-hemjärn så äter man stora mängder ost, mjölk eller tillskott är det bra att ha koll på det.
Rött kött ger hemjärn och ökar även upptaget av icke-hemjärn ungef lika mycket som c vitamin gör.
Finns flera nyare studier på pubmed som visar att askorbinsyra, citrat och magsyra underlättar järnabsorptionen.
Du menar alltså att C-vitamin även skulle öka upptaget av hem-järn? Enligt allt jag lärt mig, och även svar från livsmedelsverket (skrev och frågade haha) så påverkar c-vitamin ej vårt upptag av hem-järn?
och gällande kalcium är det väl bara om man intar kalcium och järn i “närtid”, dvs om man äter mycket ost ena dagen och blodpudding dagen efter spelar det ju ingen roll för upptaget?
Ursäkta att jag kommer dragandes med en riktigt gammal artikel men det verkar som att de redan på tidigt 70-tal såg att C-vitamin ökade upptaget av hemjärn. Många välciterade artiklar är därför riktigt gamla, som denna: “Interaction of vitamin C and iron” Men söker du på google scholar eller pubmed så hittar du mängder med (säkert bättre) artiklar.
LVM: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/c-vitamin/
Livsmedelsverket säger “C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten”
Angående järn skriver de: “Det finns två typer av järn, hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn är lättast för kroppen att tillgodogöra sig och utgör ungefär hälften av järninnehållet i kött och blodmat.” men den här texten måste vara ändrad nyligen för att för bara för några månader sedan stod det att hemjärn är det ENDA vi kan tillgodogöra oss. Alltså att icke-hemjärn är helt värdelöst. Mystiskt…! Edit: Min spaning om ändring verkar vara korrekt, det står “Senast granskad 2022-10-24” så någon ändring har nog smygit sig in 🧐!
Scientific sources säger…“Only 2% of nonheme iron is absorbed by the body, and absorption of nonheme iron is affected by a number of factors. It is also likely that dietary iron is taken into the intestinal cells as ferritin, the iron storage molecule of animal and plant cells.” Många helveg-personer blir ju kraftigt anemiska efter några år…
Deras skrifter/info bygger på de nordiska näringsrekommendationerna som uppdateras ungf vart åttonde år. Den nya upplagan beräknas vara klar i juni 2023 så det blir intressant att följa, vissa kapitel finns redan men inte de om järn, kalcium och C-vitamin. Tror vi tidigare har varit inne på det här i Forum.
Med risk för upprepning men det här är nog från samma sida/datum som du kollade på:
“Det finns två typer av järn, hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn är lättast för kroppen att tillgodogöra sig och utgör ungefär hälften av järninnehållet i kött och blodmat. Vegetabiliska livsmedel innehåller uteslutande icke-hemjärn som inte tas upp av kroppen lika effektivt och i större grad påverkas av andra ämnen. Vitamin C, fisk och kött (“köttfaktorn”) kan exempelvis förbättra upptaget av icke-hemjärn medan ämnen som polyfenoler (finns i till exempel te, vissa örttéer, kaffe, vin) och fytinsyra (finns i fiberrika livsmedel som spannmål, baljväxter och nötter) kan minska upptaget. Fytinsyran bryts till viss del ner genom långtidsjäsning av bröd och surdegsbakning. Groddning av baljväxter och frön minskar också mängden fytinsyra.
Även ett högt intag av kalcium kan verka hämmande på järnupptaget, men detta har mest observerats i måltidsstudier (single meal) och inte över längre tidsperioder.”
Här finns lite mer att läsa och referenser vilka alla har bra info:
https://bmjopengastro.bmj.com/content/bmjgast/9/1/e000759.full.pdf
Martina: såg nu att det inte var samma sida men överensstämmande datum
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jarn/
I svaret från Livsmedelsverket, som lyder under Näringsdepartementet, ska man beakta att dom arbetar på regeringens och riksdagens uppdrag och det är utgångspunkten för all deras verksamhet. I praktiken innebär det att de värderar, hanterar och kommunicerar risk- och nyttoaspekter av ämnen i livsmedel och av matvanor. De ska också bidra till målen i Agenda 2030, FNs 17 globala hållbarhetsmål i all verksamhet och ta hänsyn till; bla miljöpåverkan och de nationella miljömålen.
Nästa uppdatering av de nordiska näringsrekommendationerna kommer i juni-23.
Vad gäller kalcium så är “närtid” en ganska vag angivelse, tex har många läkemedel ett tidsspann på ca fyra timmar mellan kalciumtillskott och berörd medicin, gäller det livsmedel så är det väl toppen om man kan köra på varannan dag-principen om man vet att man äter mycket av ett visst födoämne.
Livsmedelsverket verkar svåra… dom har svårt att svara tydligt?
För den som är intresserad har jag försökt få svar här –>
https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/jarnupptag-kskj/?subscription=fqwm8jjassxsz7lx2yfoi8dyhhpcxjmv#c4287719
Varför ska hinnorna tas bort?
För trevligare smak, mycket av den bittra smaken sitter i hinnorna och sen blir köttet mycket mörare vilket också förkortar tillagningstiden.
Finast och godast är kalvlever, den bittra smaken ökar med djurets ålder. Det är också därför man
lägger svinlever i mjölk ett dygn innan tillagning då den har väldigt frän smak, kan ibland behövas för ungnötlever också.
Aha, tack! Jag har ofta sett detta i recept “ta bort hinnorna” men aldrig någon förklaring varför 🙂
Tack för dina kloka rader. Lärt mig mycket genom dig. Något jag önskar om du har tid över är att i punktform skriva inköpslista på mat. Sen ha en extra punktlista för annat.
Bra idé!
Mycket bra och vettigt inlägg. Förmodligen bättre än de flesta rekommendationer man skulle få från sjukvården.
Bör man följa samtliga råd (utöver nr.10) i vardagen oavsett om man är frisk eller sjuk, eller blir det överflödigt eller destruktivt?
Funkar kollagen i ren form, ex. Clean Collagen?
Man kan följa råden som frisk, absolut!
Kan inte svara om specifika märken tyvärr.
Undrar detsamma, dvs helt bortsett från märke men om kollagen som tillskott (från bra källa, t ex gräsbetande kor så som clean kollagen) funkar. Åtminstone som komplement om man har svårt för t ex benbuljong?
Kollagen är kollagen, det spelar inte så stor roll bara det faktiskt ÄR kollagen och helst av alla typerna också. Fisk-kollagen är mest anti-aging för huden, följt av kollagen från kyckling. Ko är säkert toppen också!
Jag har faktiskt funderat mycket på just kollagen och den lilla “hypen” det fått på senaste… HUR kan det funka? Alltså. Det är protein som måste brytas ned till aminosyror för att. kunna tas upp. Så egentligen borde man kunna få i sig aminosyrorna från vilken källa som helst? Det är ju liksom inte helt kollagen som transporteras till huden osv!?
Inte helt kollagen, inte helt protein heller, men vissa specifika peptider verkar spela roll för kollagen-syntesen. Vi har ju 3 olika typer som tillsammans bygger upp 90% av all connective tissue från huden till tarmslemhinnan. Jag hade dock inte valt något pulver utan kört på långkok av fiskben, kycklingben eller större leder från ko eller lamm (man kan t.ex köpa ett knä väldigt billigt och få ut otroligt mkt kollagen därifrån!) Makes a difference, lovar!
Tack för svar, så snabbt! Jag förstår ju som sagt att inget protein tas upp i hel form utan måste brytas ned. Kollagen består av vissa aminosyror som vi bygger upp ute i kroppen. Men förstår jag rätt om det trots det verkar påverka att vissa peptider kommer ned “sammansatta” i tarmen?
Förstår inte riktigt hur det i så fall kan fungera, vilken mekanism?
Vore väldigt spännande att höra varför just kollagen från fisk är bäst kopplat till hud?
Nyfiken!
Haha älskar att du frågar om vilken mekanism!!! ❤ På samma vis som det spelar roll om vi får i oss protein från bönor eller från ett ägg, spelar det roll om vi får i oss kollagenprotein eller annat protein, eller kollagen från ko vs kollagen från fisk (inte helt säker på att det sista påståendet är vetenskapligt fastställt, skulle gissa på inte!)
Vi har ju 3 olika kollagentyper och fisk-kollagen verkar va mer typ 1 (hud). Rent teoretiskt borde det ju inte spela någon som helst roll, men alla som t.ex varit veg länge och tränar verkar tycka att det är världens skillnad att tillsätta någon form av animaliskt protein. Det var min upplevelse också, och i jämförelse är det som att man inte fått i sig tillräckligt med protein tidigare TROTS att allt vi äter (även vegetariska saker) innehåller protein, så det är ju konstigt! Detsamma är det med kollagen vs icke-kollagen.
Det är inte meningen att go off trail här, men allt jag vet är att protein spjälkas till peptider och sen individuella aminosyror, men jag vet inte var någonstans kroppen uppfattar att ett protein är komplett eller inte. Var känner kroppen igen att här finns de 9 essentiella aminosyrorna i tillräcklig mängd? Var känner kroppen igen kollagen-proteinets peptider…? En snabb sökning gav inget, men kan det ha med pepsin eller de enzymer som bryter ned peptiderna att göra…? Var sker den signaleringen? Rimligen i tarmen? Men från vad?
Så kul att du tar dig tid att svara så utförligt! Tyvärr inget svar på “vilken mekanism” – frågan som jag är så nyfiken på!
Precis alla frågor du själv ställer, funderar jag också över!
Men gällande kollagen har jag nu förstått att kollagen kan tas upp i tarmen i vissa peptider, dvs inte helt nedbrutet i enskilda aminosyror och att det på så vis kan bidra till just ökad kollagenproduktion. Inte så säkra källor/inte så mycket forskning verkar finnas men kanske en möjlig förklaring till varför kollagentillskott/från t ex benbuljong skulle vara “bättre” än protein från andra källor när det gäller just vår egen kollagenproduktion?
Måste ta mig tid att läsa på mer + repetera tidigare kunskap för att ens närma mig ett svar på övriga frågor. Borde väl ha något att göra med att vi lättare kan tillgodogöra oss protein från animalier…?
Älskar dina senaste inlägg! Kul med högt tempo på bloggen igen!
Angående punkt tio i listan ovan – hur tänker du kring utmattning och depression? Även där är spannet såklart stort, men lite generellt?
Jag tror lugnare träning lämpar sig då, typ lugn styrketräning, yoga, simning.
Ett väldigt bra inlägg. Har varit sjuk en lägre tid. Bott i mögel i många år. Kroppen börjar läka men då uppstår en massa annat konstigt skit som kemikalieöverkänslighet. 😤 Så handikappande tillsammans med den extrema tröttheten i huvudet och kroppen.
Allt du skriver om i det här inlägget gör jag. Jag tar NAC men säkert för lite. Får prova om jag kan ta mer.
Har hittat GAPS-dieten som jag vet fler mögelskadade blivit friska med. Hemkokt buljong är grunden tillsammans med kött, fisk, kyckling och grönsaker utan mycket fibrer. Allt är kokt för att tarmen ska läka. Men så otålig jag är. Vill ha en quick-fix nu! Jag har mått så här alldeles för länge nu.
Efter ditt inlägg så förstår jag nu varför jag känner mig sjuk och är sängliggandes efter en dag då det i mina mått mätt varit för mycket.
Läste ett inlägg där du skrivit om metylering och det är väl det som inte funkar som det ska på mig efter som kroppen inte verkar avgifta sig som den ska?
Jag fortsätter ta del av dina bra tips och en dag ska jag också vara tillbaka till livet.
För metylering ska du ta glycin och trimetylglycin utöver NAC, samt metylerad B12. Det kanske kan få dig att må bättre 🙂
Tack snälla du för tips! 🙏🏻 Ska genast kolla upp vad det är och börja med det!
Lycka till! Vissa blir hjälpta av carnivore-kost också, har en mögelskadad vän som fick galen energi av det. Kan inte lova att det hjälper, men värt att läsa lite om i alla fall 🙂
Har provat det men blev sämre av det. Mådde så dåligt. 😞
Kanske du eller någon annan har bra tips på märken på dom tillskott du nämnde? Det är en djungel där ute…
Tack än en gång för alla dina tips! 🙏🏻
Marie; låt dig inte luras av titeln på boken nedan, den tar avspark i det
funktionsmedicinska konceptet. Den är läsvärd och helt i Martinas anda.
“Smärta i fokus Bli din egen medicinska detektiv” av Karin Öckert
Boken handlar framförallt om hur man kan hitta de bovar som belastar
kroppens försvarssystem tex toxiner, amalgam, allergener, mikroorganismer,
försurning och felaktig belastning och vad man kan göra för att oskadliggöra
dem. Även modifierad eliminationskost beskrivs samt att kemiska reaktioner i
kroppen behöver hjälp av mycket specialiserade enzymer för just en specifik
reaktion.
Tack för tips! 🙏🏻 Ska läsa den boken.
Är det där med försurning ens sant? Tror även martina har ifrågasatt det här på bloggen. Tycker själv det låter märkligt.
Intressant att du valde ut ett av de många alternativ som boken tar upp. Gifter ackumuleras i kroppen. ibland behöver vi hjälpa till att driva ut det som går, med lite otur klarar inte kroppens buffringssystem att neutralisera alla syror som bildas och celldöd kan uppstå. Så ja, jag tror att det är sant.
Är man sjuk, speciellt om man är akut sjuk är bla B-standardbikarbonat och vB-pH de prover som tas även om så behövs tas ett artärgasprov. Det är ju stor skillnad på mätvärden beroende på var i kroppen man mäter pH.
Jag upplever det inte som Martina ifrågasätter försurning i bloggen, hon har många inlägg med tips. Ett av dem är hur man skyddar sig mot föroreningar både in- och utvändigt. Jag tycker hon är bra på att beskriva för- och nackdelar i allt hon skriver om.
Hur mycket NAC skall man ta, väger 68kg?
Det får man räkna fram, eller följa anvisningarna på förpackningen. Jag tar efter ett annat behov, min metylering och tar därför mycket mer än vad som anvisas.
Om man har skyhög information i tarmen, och avväntar undersökning för orsak (cancer, chrons etc), har du några tips? Mvh
Nej jag har inga tips tyvärr.
Mitt tips är:
Ändra inget innan undersökningarna, med otur KAN grundorsaken tillfälligt döljas
och resultatet på undersökningen blir missvisande
Ja, det är en god idé. Tack:). Ska på koloskopi, men generell info tas oxå gärna mot 🙂
Har du koll på vad du kan/får äta veckan innan undersökningen 😉
Börja där…
Får äta vad jag vill. Det är bara en koloskopi
https://www.aleris.se/49e6ac/siteassets/aleris.se/har-finns-vi/stockholm/sollentuna-specialistklinik/meny-och-dryckesforslag.pdf
😊 Ingen jag känner har fått den informationen ifm koloskopi.
Kolla upp det med mottagningen du ka göra den på
Här har du en länk till
https://linnelakarna.se/forberedelser-infor-koloskopi/
Hur vet man om man har en inflammation i kroppen om inte en läkare har konstaterat det? Är inflammation något som ALLA som är sjuka har, oavsett vilken typ av sjukdom det är? Och kan man ha inflammation i kroppen utan att man märker det?
Hjälper NAC oavsett vilken typ av obalans/ohälsa en människa har?
Är man sjuk har man en inflammation eller infektion. Man kan ha kronisk, låggradig inflammation utan att märka det, men det kommer troligtvis synas på något blodprov för inflammationsmarkörer men inte alltid.
NAC är bra, men kan inte säga att det är bra för alla. Det är bra och funkar för mig, och givet dess mekanism är den också slemlösande 🙂
Aha. Men det betyder ju att de som inte vet att de har inflammation i kroppen, eller ignorerar att de har det, kan få träningsskador, eller rent av dö, för att de fortsätter träna cardio?
Ja, många unga män dör så.
Tack för att du svarar och lär ut saker! Du är INTE min läkare och min kropp/hälsa är mitt ansvar, men du är en värdefull källa av information och kunskap. Det är jag tacksam för.
Tack! ❤
Toppenbra tips, tack! Fråga, är psylliumfrö ok för tarmarna eller är det också dåliga fröer? Sedan undrar jag om NAC, hur länge man som längst kan äta det? Innan kroppen bygger upp tolerans menar jag. Tre månader?
Jag har aldrig märkt någon tolerans emot NAC.
Psylliumfröskal? Jag hade inte ätit det i alla fall.
Tack. Glömde att fråga en sak ang NAC – jag har hört att det inte är helt lättupptagligt för kroppen. Är det din bild också?
Nej det har jag inte hört, men jag får läsa på om det är så 🙂
Och tack för denna lista kring just hur man kan tänka när man är sjuk. Viktig distinktion tänker jag.
Vilken typ av kollagen bör man fokusera på – 1, 2 eller 3? Eller en blandning av alla tre? Tänker främst kring låggradig inflammation och att reglera överambitiöst/dysfunktionellt immunförsvars.
Det som finns naturligt i kött, fisk och kyckling.
Hej!
Hur viktigt är det att c-vitaminet ska komma från whole food? Duger askorbinsyra lika bra?
Alltid funderat på det. Då vissa förespråkar endast kosttillskott som är whole food.
Aaskorbinsyra är billigare.
Tack 🙂
Jag tror att askorbinsyra från affären funkar lika bra.
Tack för en jättebra artikel, Martina! Det känns som om den var riktad till just mig. När man är sjuk känns det som om i och för sig goda råd blir för mycket att greppa. Den här listan känns perfekt och helt realistisk att ta itu med. 🙂
Jag började ge hunden en renbuljong jag köpt till mig, mest för att göra slut på dyr burken
Men jag såg effekt efter några veckor och har nu börjat ge en färdig blandning med bla kollagen typ II
Blandningen är jättebra och liknar din lista – hunden mycket mer rörlig och pigg och det smittar av sig på mig 🙂
Åh va roligt att höra! 😀
Får jag fråga vilken färdig blandning? Har en hund med ledskada som jag vill ge kollagen.
Innehåll: glukosamin, kondroitin, MSM, hyaluron, kollagen, C-vitamin, grönläppad mussla
Bra vid Artros, Patellaluxation, OCD – Osteochondros, Diskbråck, L7/S1-syndromet
Sök på Ledsupport VET (jag handlar allt på vetzoo direkt hem till dörr)
Tack så mycket!
Vad tycker du om kombinationen kinin + zink?
Vad ska man med kinin till? Blir väl konstigt att ta malariamedicin bara sådär?
Kinin var ett exempel på en jonofor, förmodligen en av de mer lättillgängliga, men om jag frågar om en jonofor + zink då istället.
Hm… för att få zink igenom membranet? Jag tror inte på att använda det om man inte specifikt har en infektionssjukdom orsakad av virus.
Hur är det med MSM mot inflammation?
Kan inte riktigt se hur MSM hör hemma där… hm… nä jag kommer inte på något.
Har också läst att MSM, som är en beståndsdel kollagen, bland annat kan vara bra vid inflammatoriska tillstånd. Har visserligen bara läst på nätet på många ställen. Hur ska man tolka det i så fall?
Är det bättre med kollagen direkt?
Kanske för artros i så fall? Man ger ju MSM till hästar som har ont i knäna 🙂