Näe den här maträtten blev inte vacker hur många gånger jag än försökte ta kort på den!
Det är i alla fall zuchinibiffar med broccolimos och en klick smör. Helt vegetariskt!
ZOODLES BLEV SLAFFS!
Jag blev inspirerad att göra zuchinibiffar när min “spiral slizer” inte funkade, hade nämligen tänkt göra “zoodles”. Det är som nudlar fast gjort på zuchini. Allt blev slaffs, så jag tänkte; skit i det, jag slänger ned lite linfrön och så får det svälla och så gör jag biffar. Problemet var bara att zuchinislaffset fortsatte att vara slaffs! Jag frågade Lesscarbs-Fanny vad jag skulle göra, och hon sa “släng skiten, och följ det här receptet istället!” men chiafrön är olagligt i Kina, så jag har inte lyckats få med mig några in i landet. Det slutade med att jag stekte upp biffarna ändå, trots bristfälliga ingredienser annars hade jag kunnat följa det här receptet, med Halloumi och fiberhusk. Fiberhusk är påväg till mig från Iherb, samt lite annat smått och gott!
TESTAR VEGO-MÅNDAG!
Hur som helst vill jag minimera min köttkonsumtion i Kina för att det blir väääldigt dyrt att köpa importerat grassfed- freerange-hej-och-hå från Nya Zeeland och Australien. Dessutom kan man kombinera sin vegodag med proteincykling, att låta den dagen vara en “low protein dag” för att boosta muskelutvecklingen!
Jag kommer aldrig gå tillbaka till att vara 100% vegetarian, men jag vill äta mindre kött och mer grönt rent generellt. Och mindre ägg, för de har jag överkonsumerat alldeles tillräckligt! När jag införde mina dagliga gröna smoothies i våras (massa alger och gröna blad) upplevde jag att de gav en extra boost!
Vad tycker du om vego-måndag? Nått att börja med?
Jag kan tyvärr inte använda fiberhusk, psyllium, linfrön eller chia. Min mage pallar inte av det, den sväller upp, jag får magknip och kräks upp allt!! 🙁 Är allergisk mot ägg också så jaa… 🙁
Blev lite nyfiken på en sak, varför är chiafrön olagligt i Kina?
Ha det bäst 🙂
Fröer bär smittor anses det :/
Tack för intressant och tänkvärt blogginlägg!
Vad jag har förstått så “bromsar” protein och fett att blodsockret höjs när man äter kolhydrater. Hur blir det om man inte har någon proteinkälla och bara fett till kolhydraterna? T.ex smörstekt blomkål?
Sedan så har jag för mig att du har skrivit någon gång om att frön och nötter inte är bra för tarmfloran(?). Hur är det med linfrön? Har hört att de ska vara bra för matsmältningen och ha högt omega-3 innehåll 🙂
Förresten, har du skrivit om proteincykling? Hade gärna läst ett inlägg om det 🙂
Sök på bloggen efter proteincykling 🙂
Nötter och frön är dåligt för tarmslemhinnan, linfrön är okej om de blötläggs så att de bildar en gel.
Jag hade inte klassat blomkål som kolhydrater.
Okej, tack!
Varför klassar du inte blomkål som kolhydrater? Fler grönsaker du inte klassar som kolhydrater? Spelar det någon roll om den är kokt och mosad vs. rå? 🙂
Ja alla ovanjordsgrönsaker såsom spenat, blomkål, broccoli. De är inte kolhydrater som du behöver räkna in.
Är nyfiken på hur du ställer dig till att äta insekter? Jag själv tror att det är himla nyttigt, men det är ju en viss mental tröskel att kliva över… Finns allt från mjöl gjort av syrsor till hemmakit för att odla mjölbaggar. Något du funderat över?
Jag skrev ett inlägg om de precis när de blev trendigt, skulle jättegärna äta det!
Tack för superintressant blogg! Jag fastnade på att chiafrön ät olagliga i Kina och blev nyfiken på varför?
Går emot någon lag om att importera frön.
meatfree monday var Melazane a la parmagiano,
Intressant inlägg som vanligt. Jag har en fundering som det vore kul om du ville besvara. Hur mycket protein brukar du äta per dag? Och när du äter vegetariskt, vad är då din främsta proteinkälla?
Det som brukar rekommenderas för att få i sig protein från vetegarisk mat är ju linser och sojabönor, livsmedel som min mage inte alls uppskattar. Vill inte ha tillbaka min IBS med magknip och annat som följd.
Tack!
Jag äter 20-60g protein om dagen. Om jag äter vegetariskt har jag ingen proteinkälla, då är det så nära noll som möjligt. Jag tycker proteincykling är väldigt bra, då undviker man tolerans 🙂
“Släng skiten” !? Deppigt att det finns folk fortfarande år 2016 som inte verkar bry sig ett skit om vår miljö. Hur har man samvete att ens komma på tanken att kasta mat som inte är rutten? =(
Men bra iallafall att du inte slängde maten.
De hade ju kunnat bli fin näring till komposten? 🙂
Man skulle kunna ha i tapiocastärkelse eller arrowroot kanske. Eller potatismjöl. Men… då får man ju stärkelse i. De har ju olika egenskaper så kanske nån kan funka ibland även om man undviker sånt. Gjorde blomkålstortillas en gång med arrowroot och det blev väldigt bra konsistens på dem.
Arrowroot vet jag inte ens vad det är, men intressant! Jag ska läsa på 🙂
det används som glutenfri redning 😉
Steker just zucchini- och halloumibiffarna! Till det blir det ugnsbakade polkabetor och grönsallad med rostade solros-och pumpakärnor. Meat-free Monday!
Vad tror du om en halv tsk ren askorbinsyra som en kur efter påfrestande infektionssjukdom? Andra idéer ?
Låter ju jättegott, måste få tag i polkabetor!
Jag tror på en hel tesked ren askorbinsyra, det är toppen och bör intas varje dag (tror jag i alla fall)
En tsk blir det! En månad? Ett kvartal ? Forever and ever?
Testa några veckor 🙂
Är du trött på ägg eller vill du inte äta så mycket ägg pga? Finns det någon max-gräns hälsomässigt? Bara nyfiken.. 🙂 jag själv äter bara gulan ibland, tex om jag gör en omelett på fyra ägg, så blir det två hela ägg och två ägg-gulor i smeten, mer fett på så vis, men så kanske alla ni andra gör också? Jag gillar även ägg-mjölk, recept från en lchf-sida (margaretas?).
Min grönssaksfavorit är zuchhini, har den i fisksoppan 🙂
Jag tycker att gränsen går vid 6 ägg per dag, därefter tycker jag att det blir för mycket äggprotein. Magen blir svullen (på mig)
Sen är äggen riktigt kassa här i Kina också, beställde precis ank-ägg som ska vara bättre. I Sverige var det ju nästan en religiös upplevelse att äta ägg med den fina orangea gulan! Här är de typ gult slaffs…
Trist!!
High-five vego måndag! Jag e på… Älskar kött och kommer alltid göra men det kan sällan föra något negativt med sig att vidga vyerna lite 🙂 Tur jag storshoppade zucchini igår, blir att testa biffarna idag!
Älskar grönsaker men har svårt att komma över det där när man kallar tillagade grönsaker för olika köttrelaterade namn, typ “biff”. Då blir jag bara besviken -som att man får biff utan biff. Oftast är det ändå gott i sig!
Varför inte ägg? Har ätit massor av ägg hela mitt vuxna liv men är inte trött på det än 😀
Då har du inte testat kinesiska ägg… det är ingenting att hurra för…
Biff eller “burgers” associerar inte jag till kött utan till en form, såsom “pannbiff” 🙂
Jättebra idé! Det är så många som tror att LCHF betyder att man gluffsar i sig kött till varje måltid. Det vore toppen om vi kunde visa att det faktiskt går att äta vegetarisk LCHF.
LCHF + Meat free Mondays = sant 🙂
Ja just vegetariskt går jättebra, däremot går det tyvärr inte med vegan!
Hej!
Har också funderat på det eftersom det är så himla dyrt och jag vill helst inte äta ej-gräsbetat! Man måste ju inte heller få i sig animaliskt protein alla 7 dagar i veckan så vego-måndag låter som en sund idé! 🙂
Jag har en fråga ang keton- och blodglucos också. Har du något tips vart man kan beställa om man bor i sverige och spelar det någon roll tror du vilken modell man köper så länge den mäter både och? Har läst om freestyle precision extra och neo. Men de är väl bara olika nya varianter eller?
Tacksam för svar! Kram!
Nej Freestyle precision är gammal och beprövad, välj den. Köp inget annat märke! Sen om de är neo eller va de heter spelar ingen roll så länge de mäter både blodsocker och blodketoner, se till att få rätt stickor till. Jag har testat jättemånga olika och freestyle är bäst. Du hittar på med24.se tror jag, finns fler sidor men minns inte just nu 🙂
Tusen tack Martina! 😀
Där ser man, ketonstickor under halva priset på med24 än i Tyskland http://allarznei.de/bin/geossql.pl?Sid=allarznei-80217140250-1473089382&Cid=&Stype=Pzn&Scont=06905386&Kc=00&Gban=
… och blodsockerstickor dyrare just när jag förstått att låg blodsocker är bästa indikatorn för öppna fettförråd 🙂
Men köttfritt? Nä-e 😛
Jag älskar grönsaker! Vill inte avstå från några och äter därför kanske lite mer än vanligt. Magen blir nog lite svullen men jag har kommit fram till att det får vara värt det för det finns så mkt gott att äta så här års. Ca 1 kg grönsaker om dagen äter jag, tillsammans med fisk, skaldjur eller kött. Tycker det är godast att äta protein och grönsaker tillsammans+fett. Så att äta enbart veg eller kött tycker jag ger mindre kulinarisk finess. Men har flera vänner som gör fin rawfood så jag vet ju att det kan bli bra det med. Men jag brukar alltid tänka ” oh, så fint det hade passat med en makrillfilé till den veorätten”. 🙂
wow 1kg om dagen!? Jag är glad om jag får i mig de i veckan! Avis på alla som gillar grönsaker så mycket, jag får verkligen kämpa i mig dom.
En sak som ju är underbart med grönsaker är att man kan äta mycket volym utan att få mycket kalorier. Samtidigt som de är fulla av vitaminer och mineraler. Man kan göra så mycket gott och spännande med dem, så att de inte bara blir att knapra broccoli.
Apropå kalorier så har jag lärt mig två bra ingredienser av dig som jag njuter av nu när jag deffar. Kokosgrädde för krämighet som du skrev om, nu kan jag ha mer såsig härlig mat trots låga kalorier. Bjäst istället för ost! Toppengrej, gott att göra zuccinizoodles med vitlök olivolja och Bjäst! 🙂
Oj! Det låter ju inget vidare att du inte lyckas få i dig mer grönsaker 🙁 , har du provat att göra grönsakssoppor? Du kan finmixa dem, de flesta har mycket enklare att få i sig mer grönsaker så, det känns inte som att man äter lika mycket grönsaker då ens.
Mjae, de är inte så lättätet de heller men jag brukar göra smoothies istället. Kör alla mina alger, spenat, krossad is och så får det vara bra så 🙂
Jag är väldigt nyfiken på dina gröna smoothies. Upplever du att några speciella “grönheter” (höhö) är att föredra? Jag har varit skeptisk mot spirulina och allt sånt just för att det marknadsförs som
SUPERFRUITS/SUPERGREENS/SUPERSUCHWOW men jag kanske får ändra åsikt? Börjar också tröttna på att överkonsumera ägg, framförallt till frulle.
Tack och bock!
Ja jag tycker om spirulina och chlorella, gillar inte heller hur de marknadsförs men köper för att jag tror vi är anpassade för att leva på saker från havet 🙂 Alger, musslor, fisk osv
Fick magproblem (magknip i massor) när jag tillsatte spirulina i mina smoothies. Enda gången jag verkligen sett tydligt samband mellan födoämnen och reaktion i kroppen. Teori på varför jag inte verkar tåla spirulina?
Ingen aning, jag vet inte om de är vanligt att reagera så. De kanske är olika mellan olika märken hur man reagerar?
Både spirulina och clorella är utrensande. Kan vara bra att börja med bara lite och öka successivt. Vi reagerar alla olika på utrensande.
Köper du från Iherb?
En fortsatt fråga är basilikaolja som du nämnde i ett inlägg för ett tag sen. Jag har försökt hitta på iherb men det mesta är kapslar eller nån fånig liten sak med pipett typ. Vart/vilken/hur/när får du tag på din och vilken använder du????
Basilikaolja? Det känner jag inte igen alls, jag äger ingen sån. Däremot har jag oreganoolja och ja det är en fånig liten sak med pipett 😀 Jag droppar den på kokosoljan när jag borstar tänderna, väldigt bra för munhälsan samt tar bort all dålig andedräkt. Antibakteriellt osv.
Och ja, jag köper allting från iherb och JD det är typ bara där jag handlar nuförtiden 🙂
Hahah, my bad, blad som blad??
Tack Martina! Ska jag ta en shoppingtur ikväll tror jag bestämt??