Tänkte dela med mig av mina nya favvo-fettbomber som inte är söta utan sura! Efter allt sött i Sverige (LCHF-efterrätter) är jag så trött på sött, så de här är mer uppfriskande tycker jag 🙂
De ser ut ungefär såhär:
Jag håller just nu på att lära mig att skriva recept, så här kommer det!
Du behöver silikonformar eller små knäckformar och en mixer.
Tillagningstid 15 min
Total tid 2-3 timmar
Mängd 2 mediumstora silikonformar (typ IKEAS isformar, 18 bitar totalt)
Ingredienser
200g kokossmör
1/2 dl kokosolja
2 st matskedar citronjuice (från en citron)
Lite rivet citronskal från citronen ovan
Man kan också riva ned lite ingefära i fettbomberna, de ger syra och är bra för magen (tipsar Maria Jallow på StartarOm!)
OBS: Kokossmör köpes på burk, det är en vit massa som smakar sött! Den innehåller 25% kolhydrater och 60% fett. Du kan göra ditt eget kokossmör genom att mixa innehållet av en kokos till smör, då behöver du en rejäl mixer.
Gör såhär
Värm kokossmöret och kokosoljan i en gryta, men se till att de inte börjar koka. Hetta bara upp det tills det är precis flytande. Häll i en mixer tillsammans med de rivna citronskalet, citronjuicen och ev ingefära och mixa tills det är helt slätt. Häll i formarna och sätt in i kylen tills de stelnar. Det tar minst en timme, låt står 3 för säkerhetsskull.
Det är lite godare när de stått ett tag, tycker jag.
Det här är min nya monsterbäst till mixer som jag fick levererad idag! Sååå glad! Äntligen kan jag ställa undan min Magic Bullet! En rejäl mixer är helt perfekt när man ska göra sitt eget kokossmör, broccolimos eller vitkålsmos.
Berätta gärna om du testar surbomberna eller om du gjort dom tidigare! 🙂
Nej detta var inte gott. Och väldigt mycket kolhydrater för mig.
Jag var så ivrig att göra dem när jag köpt hem kokossmör mm som jag inte visste fanns att jag glömde smälta allt. Var lite problem att mixa men gick ? smeten blev supergod, nu står dem i frysen. Sparar dem till lördagsmyset med sonen ? tack för receptet Martina! Och kokossmör, såå gott, kan äta det ur burken ?
Jomen, vet inte om det beror på det. Tar även andra tillskott som vitamin B6 – som väl kan påverka humör? Svårt att självdiagnostisera sig själv…:-( Jag får väl utesluta och försöka igen. Känner att jag vill kontrollera hur mina hormonnivåer är också. Kan du rekommendera någon som gör sådana tester? Tack på förhand! Kram Jessica
Ja werlabs är bra 🙂
B6 är psykoaktiv liksom alla B-vitaminer.
Hej Martina!
Kan D-vitamin påverka humöret, 50 microgram?
Tack för en jättebra blogg! Kram
Ja, 50mcg kan väl räcka, jag tar 250 mcg 🙂
Jag tycker att jag blir irriterad stressad när jag tagit vitamin D..vet inte om det är mina hormoner eller att jag precis börjat med 50 mcg. Kan det bli så?
Det har jag inte hört talas om, men om du upplever det så så är det ju så! 🙂
Är det en Vitamix?
Nix
Vilket märke? Är du nöjd? Har själv en omniblend och är nöjd. Min rawfoodbekant hävdar dock att Vitamixen är oslagbar.
Houndai 🙂 Ja den mixar precis allting så jag är supernöjd!
Åh spännande, ska testa i morgon. Kan du något om IMO typ fibersirap? Jag blir inte klok på om det är skit för kroppen eller om det är bara fibrer… ?
Har du någon åsikt?
MVH helen
Jag vet inte, men det låter ju bra när man läser om det 🙂
Kul recept! Ska provas 🙂
Jag har gjort liknande fast de kräver inte lika mycket tid. Utgått från dina ketosnöbolar och smaksatt med citron, supergott. Tips till alla som gillar citron och att det går snabbt! Är inte keto men inte långt ifrån I guess, för dem som inte är så strikta.
– Rosta 4 dl kokosflingor lätt gyllenbrun. Mixa gärna en del till mjöl och låt en del vara som vanligt (måste inte mixas men håller ihop bättre)
Häll sedan i:
– 1 dl kokosgrädde
– 0,5 dl kokosolja
– riv cest av en citron och pressa juicen
– salta
-lite äkta vanilj
-ev. 1 msk honung/agave sirap eller så, funkar säkert med en dadel eller två
Blanda ihop och gör sedan bollar. Kyl dem väl och äta sedan. Underbart till kaffe!
Låter supergott!
Jag har testat ett väldigt liknande recept innan, men använde lite glycine som sötning. De blev farligt goda 🙂
Men ska testa utan glycine och med lite ingefära nästa gång för att få dem syrligare, tack för tipset 🙂