För 6 månader sedan började jag experimentera med carnivore, dieten som bara innehåller animaliska produkter som kött, fisk, ägg och djur och animaliska fetter. Det var ett väldigt givande experiment som gett mig många insikter även i efterhand och det har gjort att jag mer eller mindre är tillbaka på den kosten nu.
Varför jag är tillbaka på carnivore
- Jag lärde mig massor om antinutrienter och skadliga ämnen i grönsaker som jag åt otroligt mycket av
- Jag upptäckte dolda matintoleranser
- Jag ökade i styrka på gymmet
- Jag upptäckte hur otroligt tillfredsställande det är att äta rött kött
- Jag upptäckte hur otroligt gott det kan vara med rått kött
- Mina spärrar för att äta inälvor och blod har försvunnit
Jag var på Ica med min kompis och handlade en spann med blod och han skrek av äckel och chock; “VAD ÄR DET NU FÖR SJUKT DU HAR BÖRJAT MED!!!” Åh tänkte jag, det är så här normala människor ser på sin naturliga och artegna föda. Äckligt och sjukt. Vår hjärna består till största del av kolesterol, våra celler och könshormoner består av kolesterol. Folk undviker kolesterol.
Rött kött, inälvor och blod är det mest näringsrika som finns och urfolken har alltid sparat blodet och inälvorna till barn, gravida och ammande kvinnor för att de ska få maximalt med näring. Moderna människor skyr detta som pesten och väljer hellre ultraprocessade industrifabrikat.
En liberalare diet med mer svängrum
Carnivore är en uteslutningsdiet och jag som varken är sockerberoende eller har några större hälsoproblem anser inte att jag behöver någon uteslutningsdiet. Därför har jag börjat äta mycket liberalare än innan när jag bara ville vara så keto som möjligt.
Jag är fortfarande i ketos och håller mig runt 70-90E% fett på carnivore, men jag gör också avsteg och äter några grönsaker jag gillar, lite sötpotatis och lite vad som helst i små mängder för att inte bli för enkelspårig. Carnivore har öppnat mina ögon mer för vad min kropp vill ha och inte, och gjort att jag kan ta ut svängarna utan att få negativa konsekvenser. Något har verkligen klickat i min biokemi.
Inälvor och blod
Blod innehåller kolesterol, järn, B12 och zink så jag brukar berika mina pannbiffar med lite nötblod. Det smakar inget särskilt och det blir jättefina biffar av det. Inälvor hade jag tidigare ganska svårt för och det är något man behöver träna på att äta. Tänk hur länge du behövde träna på att dricka kaffe, eller träna på att röka om du någon gång har rökt.
Gå och köp en färsk kalvlever och ät den rå, det är otroligt mycket godare än att laga den. Råbiff har jag aldrig smakat och inte vågat laga hemma heller, men nästa vecka ska jag premiäräta det på en resturang.
Mer läsning
Om du är nyfiken på det här sättet att äta så finns det otroligt mycket information online att ta del av.
- Gå med i Carnivore Sweden på facebook
- Följ mig på instagram
- Kolla in Frank Tufano på youtube
- MeatHeals
Mer blogginlägg: 1 månad carnivore, post-carnivore insikter, keto till carnivore
Hej Martina!
Jag har för mig att du skrivit någonstans (eller om andra skrivit i ditt kommentarsfält…?) att man kan frysa just kycklinglever i små bitar och äta rå (råfryst då). Tänker att det kan hjälpa den psykiska biten när man tränar att äta inälvor. Nu hittar jag bara att folk gjort så med kalvlever. Är det dåligt att köra samma med kycklinglever?? Känner du igen detta? Lyckas inte hitta men var kanske instagram? 😅
Kör på, spelar ingen roll om det är nöt, kalv eller kycklinglever 🙂
Tack för svar! 🙏🏻 Då kör vi 😉
Jag fick tipset om att köpa nötblod för att få upp låga järnvärden av en random person på instagram. Köpte och på burken står det att man ska tillaga det. Min fråga till dig är (hoppas det är okej, trots att detta inlägg är äldre) kan man shotta det rått? Dvs, utan att tillaga det, att bara tina upp det. För det har jag nu gjort i två dagar… Jag tinade det, blandade ut med lite vatten och shottade typ en halv deciliter. Testade nämligen att koka det lite försiktigt, men det blev en vidrig massa av det. Står även på burken att det inte håller mer än ett dygn upptinat, vad säger du om det? Håller det inte liiiite längre tror du? Och alltså, är det “farligt” på nåt sätt att shotta det rått som jag gjort? Tyckte det var rätt gott, eller inte äckligt iaf, smakade som blutsaft men inte lika sött av allt tillsatt. Kanske för att jag har lågt järn som det smakar okej. Det förvånade mig faktiskt.
Det är okej 🙂
Att näringstät kost som är av god kvalitet är viktigast summerar forskare med olika bakgrund i
http://science.sciencemag.org/content/362/6416/764
Känns helt rimligt!
Jag har läst att många individer som har gått över till carnivore mår så mycket bättre, av att utesluta grönsaker “som sägs vara nyttigt” . ? Btw Jag tycker att det är kul att se att du går din egen väg! ?
Btw skulle vara inrressant att se ett inlägg om hur dina värden i kroppen blir på carnivore. ?
Oj har jag inte publicerat det ännu? Det måste jag fixa, tack för påminnelsen!
En bra råbiff är en av mina personliga favoriträtter. Vilken restaurang ska du besöka?
Levantine blev det! Mycket bra råbiff där.
Ok, där har jag inte varit men ska kolla upp det. Berätta gärna om dina upplevelser efteråt!
Man fick mycket och det var gott, kostade 230 spänn. Typ så 😀
Ok, det kanske är värt ett besök :).
Om du är intresserad av att testa annorlunda styckningsdetaljer så finns det fårskalle och lammhjärna på saluhallen i Göteborg. Jag kan även rekommendera kalvbräss som är väldigt len och mild i smaken.
Ah tack, jag har tänkt gå dit typ varje dag i ett år och fortfarande inte gjort det…
Detta är så intressant men mitt mind kan inte släppa frågan om tungmetaller och gifter i kött. Hur tänker Du?
Vadå gifter och tungmetaller? Jag är mer oroad över alla gifter och antinutrienter i grönsaker.
För att djur är högt upp i näringskedjan, http://djurinfo.se/klimat.html
Näää den där källan duger inte 😀
Hehehe – det var raka rör, återkommer med mer kött på benen…
Måste handla så mycket om vana! Men tänker att det är nyttigt och kanske framför allt; det är vansinne att inte äta hela djuret som fått sätta livet till. Jag börjar i små steg – nästa är nog lever som flera skrivit om ovan. Har en följetong i bloggen: ÄTA DJUR där jag skriver lite kort om just detta att vänja sig. Snart kommer nog leverinlägget upp där! (Lät ju som en helt egen kroppsdel det, leverinlägg).
Alltså. Jag har funderat på att testa äta rå lever, till och med juicea (galet!). Men kändes lite för crazy så har inte vågat mig på det. Du är inte orolig för parasiter och bakterier när det kommer till rå organmat? Eller överdos av a-vitamin när det kommer till lever? Det är ju en näringsbomb som heter duga.
Nä jag tycker att det känns väldigt naturligt att äta rå lever och sånt så jag är inte ett dugg orolig faktiskt. Jag är mer orolig när jag äter sallad.
Jag läste ett tips om att frysa rå lever i småbitar så kan man ta dem som tillskott om man inte vill känna konsistensen för mycket. 🙂
Annars är väl rått nötkött okej men inte fläsk. Trikiner eller nåt.
Smart att frysa in och ha som tillskott, tack! 🙂
Också läst om det. Verkar ju som en ganska schysst grej jue! För det är allt en konst att få lever att smaka gott.
I engelska inlägg så pratas det om att det finns en viss risk för typ kontaminering av bakterier och parasiter, och därför fryser många in levern i en 2-3 veckor för att döda eventuella parasiter. Sen vet jag inte, förmodligen skräckscenarion som inte har så mycket belägg bakom sig. Sveriges kommersiella köttindustri går ju inte heller jämföras med t.ex., Amerikas. Nu har jag iaf införskaffat lite lever. 😀
Finns det någon mutation eller orsak som gör att man absorberar järn och b12 ovanligt lätt?
Äter relativt lite kött numer, åt jag vanlig mängd (ett par ggr i veckan) låg jag på mellan 800-1000 i b12 och hb på 140, ferritin 177!
Drog ner helt och har knappt ätit rött kött på 2 år och fått ner mitt ferritin till ca 100 och b12 till 700… hb ligger fortfarande runt 138. Äter nu kött modest, ett par ggr i månaden. Älskar kött, lever och blodmat men vågar knappt äta det eftersom jag av någon anledning är som en svamp vad gäller vissa näringsämnen. Tänkte om det finns en anledning eller något som fel och går att balansera upp? Är smal/normalviktig och äter således inga obskyra mängder mat som skulle kunna leda till dessa värden.
Grattis!
Okej, missförstår jag då vården som tycker mina värden är out of order när de ligger så högt? Jag blev utredd för leverproblem och allt möjligt utan avvikelse pga. detta. Men det är alltså, ur dina ögon sett, inget som skapar ohälsa/fara?
Jag är ingen läkare så lita inte på mig, men jag hade inte reagerat på det.
Det beror sannolikt på att du har variationer i HFE-genen som gör att du har anlag för hemokromatos: https://en.wikipedia.org/wiki/HFE_(gene). Det yttrar sig i ett högt upptag av hemjärn som ansamlas i kroppen.
Lösningen är att äta mindre mat som innehåller hemjärn (animalier) och/eller donera blod regelbundet. När du äter t.ex. lever eller kött kan du även kombinera det med ämnen som förhindrar järnupptag såsom fytinsyra och oxalater (grönkål, rödbetor, spenat och sädesslag bl.a.).
Hej. detta hör inte till inlägget, men jag har för mig att du skulle ha något event i stockholm nu i december, stämmer det?
När det gäller carnivore blir jag bara mer nyfiken på att testa! Men har ätit keto sen jag beställde din bok och det är så fantastiskt, önskar fler var öppna för att testa 🙂
Yes, på lördag på GT30 har vi något jippo. Kommer uppdatera på instagram och facebook om exakta tider 🙂
Råbiff är det bästa som finns! Sambon börjar tröttna på att jag ska välja mat för det så ofta blir råbiff då haha. Jättegott med kapris eller picklad lök till. Men oftast kör jag bara på en eller två äggulor, salt och lite peppar. mums!!!
Det har inte med inlägget att göra men undrar om du kan hjälpa mig. Efter att ha läst dina böcker började jag att ta tillskott för att minska min stress och sömnsvårigheter. Jag tar 100 mg B6 på morgonen och innan jag går och lägger mig tar jag 1000 mg magnesium, 150 mg zink och 3,5 tsk glycin. Vet att du skriver att man bör cykla sina tillskott men eftersom detta hjälpt mig en hel del med att sova bättre och inte känna mig lika stressad vill jag inte sluta med dom. Jag har ätit detta i 10 veckor nu. Bör jag pausa med tillskotten och hur länge ska man då pausa?
Nej 10 veckor är helt okej, pausa om några månader 🙂
Härligt! Tack för svar 🙂
Jag äter en hel del grönsaker för att bli mätt. Gillar att smörsteka o äta till köttet. Men känner att jag inte mår helt bra av det. Kan inte du berätta mer om ”antinutrienter och skadliga ämnen i grönsaker”? Jag tänker att grönsakerna är nyttiga (och goda) men att det är nått jag inge tål där… fast jag har svårt att ta reda på vad. ☺️
Jo inlägg kommer!
Funderar över detta med blod; Sonen är väldigt kräsen (vanligt bland de som är inom autismspektrat) och jag försöker gömma allt möjligt i den mat han äter. Nu har jag inte orkat steka egna köttbullar, det enda han äter i middagsväg, på ett tag men tänkte ta tag i det. Tar ju en stund att steka 5kg köttbullar att frysa liksom… Men om man vill smuggla ner blod i smeten (som får svälla med pofiber ist f ströbröd), hur doserar man då? Vill ju inte bli påkommen… 😉
De behöver inte svälla med pofiber, du kan bara hälla blodet rakt ned. Det enda som händer är att köttbullarna blir mörkare, du kan ju bara säga att de råkade bränna lite 😉
Du får dosera efterhand, jag är inte så bra på det här med att mäta när jag lagar mat.
Har också tänkt testa carnivore nu för att få bukt med mitt sockerberoende. Försökt med lchf och keto de sista två månaderna men min hjärna börjar direkt fundera på lchf-godis och keto-deserter plus att jag överäter grönsaker och mejerier. Sen sitter jag med chipspåsen och magknip fredag kväll och hetsäter godis hela helgen. Jag älskar kött och ägg och är inne på andra dagen nu, och magen börjar lugna sig samt inte ens funderat på chipspåsen som ligger i skafferiet. Älskar kött och har vart väldigt nöjd efter de senaste måltiderna. Dricker dock smörkaffe för det tycker jag ger bra energi på morgonen. Ska försöka ge det en månad så får vi se ?
Jag har förstått att nötkött är att föredra före fläsk? Jag älskar kotletter och karré och har svårt att tillaga nöt så det inte blir segt och svårt att tugga… ?
Det verkar individuellt…. vissa mår bäst på fläsk faktiskt, andra på nöt.
Är det köttet i sig det beror på eller uppfödningsmetod och djurets bete? Fläskkött ät väl oftast utfodrat med omega-6 rika spannmål? Det är lättare att få tag på gräsbetat nötkött med bättre fettprofil. Jag vet inte om det har betydelse men jag upplevde att min inflammation minskade lite när jag drog ner på fläskkött och köpte gräsbetat nöt och vilt istället. Det kan dock ha varit placeboeffekten också.
Grisar ska vara jordbökande, då funkar det nog bra tror jag 🙂
att det finns blod att köpa på ICA…för vad behövs det eller vad gör folk med det om de är inte carnivore eller vampyrer?
Blodpudding 🙂
Blod används när man lägger spår till hunden om man tränar viltspår med den. Dvs samma som att träna den för eftersök. Men det är också gott att äta ? ?.
Blodpalt, blodbröd, svartsoppa
Håller med dej! Upplever samma! En fråga om allergi, hur lång tid måste man vara utan ett livsmedel innan man vet om det är problemet? Räcker 1 vecka? Inälvsmaten blir bara godare och godare för varje gång :))) Roligt är att jag oxå lyckats att få ungdomarna i huset att gilla det. J
Jag börjar mer och mer tro att min allergi kanske kommer från något annat än mat…
Tack för att du finns ❤️
Ingen aning… jag tycker att man märker ganska snabbt faktiskt, avokado märker jag med en gång när jag återintroducerar att det kliar i munnen och sånt.
Var det inte 2012 du var inne och snuddade vid ämnet inflammation och för ett tag sedan en PET?
https://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio/11955799
Yes, och sjukt coolt!
Åh du kommer älska råbiff! Det är en av mina favorit frukostar och efter tränings mat, hur gott som helst. Ser det som min “fast food” eftersom den inte behöver lagas och är perfekt när jag är trött efter gymmet eller har bråttom på morgonen.
Den är lika god med olivolja, salt och peppar. Ibland äter jag den med smör på sidan eller mer traditionellt med lök, kapris, oliver, syrade grönsaker osv. Nom nom!
När jag bodde i Göteborg så var råbiffen på BON min favorit och det finns även en känd restaurang på andra långgatan om du vill testa ute först 🙂
Hmm…! Hope you’re right 😀
Ska testa på ett ställe vid Chalmers i morgon.
Det känns ju lite äckligt att äta lever rå men jag håller med om att den ska vara lättstekt om den ska vara det. Jag har länge haft kycklinglever och kycklinghjärta i köttfärssåsen och även gjort stekt dem i pyttiga bitar med massor av grönsaker och vitlök och smör för att vänja mig. Sen bestämde jag mig för att testa lever. Så jag bestämde att det skulle ske på restaurang där de vet vad de gör. Det blev på Berns Bistro tror jag. Kalvlever anglais skulle det va. Men, jag beställde förrätt också och den var god och STOR. Så jag var i princip mätt när kalvlevern kom in. Åh nej hur ska det gå! tänkte jag. Men hör och häpna, den var JÄTTEGOD fast jag var proppmätt så att jag lämnade hälften berodde på övermättnad och inget annat. Den var också väldigt lättstekt. Endast snibbarna eller hörnen var så där levriga och smuliga. Så, ja, rå lever är nog grejen. När jag sen ville testa hemma och drog med morsan på det eftersom sambon skulle vägra så stekte vi leverbiffar, alltså nötlever i skivor. Men, det blev för mycket stekt för min smak. Jag har förresten också sett någon göra leversmoothie på nätet.Mixad rå lever i ett glas…
Annars har jag gjort kotunga fast eftersom det mentala stoppar vad gäller knottrorna så har jag gjort den “pulled” och har en god tomatsås till. Funkar bra. Jag bjöd min pappa en gång och han märkte ingenting. Han skulle nog vägrat om han vetat.
Nöthjärta har jag gjort två gånger, en gång i crockpoten. Det smakade typ kokt kött. Och så gjorde jag senast i små bitar med mycket smör och vitlök. Det blev jättegott. Lite brunare och fastare än vanligt kött men inga slemmiga fettkanter och sånt som karré och sånt kött kan ha. Alla “gnisselbitar”och “konstigheter” skär jag loss innan jag steker så det är glufsbart när det väl ligger på tallriken.
Det är verkligen en resa att börja med inälvor. Har hållt på i två år nu tror jag och tankarna fanns säkert ett år tidigare. Blodpudding har jag inte ätit sen 2011 när jag började flörta med rawfood->paleo->lchf men jag har läänge tänkt göra Birgitta Höglunds recept (paleo med mandelmjöl). Det vore ännu roligare om sambon var med på banan då skulle man kunna (eller det skulle vara enklare) experimentera oftare.
Blod har jag köpt nu iaf och det står i frysen. Vill testa de där pannkakorna. Hur mycket blod har du ungefär per ägg? Undrar om det går att halvtina och portionera upp i små burkar och sen frysa igen. Tror inte jag kommer lyckas göra av med 5 dl så snabbt i början.
Det är iaf kul att jag som aldrig i mitt liv ens funderat på att testa sånt här nu gör det. Musslor har jag också testat! Tänk vad viljan kan göra mycket. Och nån kaka på syrsmjöl men det var ju som en vanlig kaka/bar. Att käka en rostad syrsa skulle nog sitta långt inne för mig.
Men som sagt, det är en resa.
Intressant, tack för inspirationen 😀
Matvaror som får tina i kylen går bra att frysa om så det bör inte vara några problem med att göra så med blodet. Man kan ju vara lite snabb också om dela upp och frysa om innan det är helt tinat för att öka hållbarheten, tänker jag.
Tack verkligen för inspirationen!
Önskar jag kunde äta tex blodpudding. Jag har ett helt älghjärta i frysen men det är till hunden … Blir tyvärr direkt illamående av lever, men tanken är satt så det kanske tar något år innan jag provar igen? Nötblod i mat sitter inte lika långt inne. Jag har alltid älskat kött, ju mer desto bättre, har sen jag började med lowcarb/lchf för nästan tio år sen dragit mig mer åt raw food-hållet. Dvs min tidigare mediumbiff är nu rare eller bleu. Ett hårdkokt ägg är ett där hela vitan är stel, även om de är råa till frukost. Älskar råbiff och nallar av färsen när den bryns till annat. Så varför så svårt för inälvor?
Tänker förresten att blodet borde gå lätt att dela med en vass kniv, bara så det får tina till typ slush-form.
Märkligt det där med inälvsmat och vad det väcker för reaktioner. Jag är i princip uppvuxen på ungnötslever, kycklinglever och blodpudding och har inga problem med att äta detta, men tror inte att jag har en enda vän som äter det. Eller så äter de i smyg 😉 Det var billig och bra mat för en ensamstående mamma som min och vi åt det flera gånger i veckan. Blodpudding, stekt ägg och lite korv eller skivad skinka, var en klassiker på vårt middagsbord på 80-talet :),samt skivad stekt lever med lingonsylt till. Inser nu när jag skriver hur unika vi kanske var. Mina barn däremot, äter bara leverpastej och min man inte ens det. Picky one. Levergrytorna jag lagar blir alltid matlådor till mig.
PS. Både jag och min mamma är blodgivare. Behöver jag säga att att vi alltid har haft strålande Hb trots att vi är/var kvinnor i fertil ålder. När jag var gravid och mitt Hb sjönk till 120 trodde jag på riktigt att jag skulle dö av blodbrist, haha, trots att barnmorskan förklarade att det var ett högst normalt värde, till och med bra för en gravid kvinna. Ja, kanske det, men det var skrämmande lågt FÖR MIG! 😀
Hur tänker man kring tarmfloran när man äter denna kost? Blir den inte ganska enahanda? Nyss var det ju väldigt bra med typ resistenta fibrer och pre-/probiotika för att “mata sina tarmbakterier”. Har ni carnivorer helt gått från detta eller är det något som inte spelar någon roll längre tänker ni?
Jag vet inte, jag är ju inte 100% carnivore men de som är verkar inte kunna bry sig mindre om fibrer och pre/probiotika.
Men det beror kanske på att det är en uteslutningsdiet / återställningsdiet?
Ja helt klart!
Har du inte ätit råbiff?? Det godaste som finns, tar det 9 gånger av 10 om det finns på menyn på restaurang, ska vara något annat exceptionellt på menyn om jag väljer bort råbiff. Testat göra hemma en gång, var lite hispig innan, men det blev jättebra!
Men rå lever, nä, men det har nog med att jag har jättesvårt för lever annars också. Inte för att det är inälvsmat utan det är smaken, men gör leverbiffar emellanåt för att ungarna älskar det och passar på att äta lite av det då. Blodmat är ju jättegott och hjärta en riktig delikatess. Njure har jag aldrig testat, vad finns det mer för inälvsmat som går att få tag på i affären?
Tycker det är läskigt med råbiff 🙁
I affärerna här tycker jag inte att det finns någon inälvsmat alls förutom kycklinghjärta, kalvlever och kycklinglever + nötblod. Det är allt jag har hittat, tydligen ska ICA ha grishjärta men det såg inte jag när jag var där.
Om du har en CityGross i närheten är det ett hett tips. Det finns njure, hjärta av kyckling, gris, nöt, tunga av gris och nöt, köttbet, fläskben, oxssvans, grisfötter, svålar ja allt möjligt underligt som man aldrig ens sett åt förut.
Kollade google maps och det är bara för sjukt men jag är granne med en citygross utan att veta det själv! Den ligger bakom ett hus jag aldrig går runt… här ska handlas!!! 😀
Lycka till. Hoppas den har lika bra utbud då som den här.
“Vi tycker att filosofin bakom en riktigt klassisk köttbutik passar lika bra för en stormarknad. Därför har vi köttmästare i alla våra butiker som styckar vårt svenska kött på plats. Våra köttmästare finns även tillgängliga för dig så du ska kunna få råd om vilket kött som passar just dig och hur det bäst tillagas. ”
https://www.citygross.se/om-city-gross/vara-farskvaror/vart-kott
På gronagarder.se finns ALLT. Jag har frysen fullt med ister, talg och märgben därifrån. Man beställa och välja uthämtningsställe.
I norra Stockholm finns också matvärlden (butik).
Det finns fler varianter av inälvsmat och varierat sortiment av mer ovanliga köttdelar i alla större Ica butiker jag handlar i. Bor du i en stor stad?
Yes I do, det vet du väl 😉