Jag är minimalist rent generellt och när det kommer till mat ska det gå snabbt och vara enkelt. Därför förbereder jag nästan all veckans mat varje söndag och då gör jag väldigt ofta den här ketogrytan. Det är typ basen i min mat för att den är mättande och energirik. Sen har jag någon eller några dagar som jag käkar ute och utöver det blir det en del ägg, avocado, korsblommiga grönsaker och gröna drinkar. Enkelt som sagt 🙂
Här är receptet, räcker ungefär 1 vecka för mig om jag får ha den för mig själv
INGREDIENSER
2 kg grytbitar
1-2 burkar kokosmjölk
50g smör
1-2 morötter
1 stor rödlök
Lite glutenfri ekologisk soja (efter smak)
Salt och peppar (efter smak)
Lite färsk basilika
Gör såhär
Bryn grytbitarna i lite smör i en stekpanna först, bara några minuter. För sedan över dem till en större gryta tillsammans smöret och en hel burk kokosmjölk. Låt sjuda i en halvtimme. Hacka och bryn löken tills den får lite färg, häll i ketogrytan tillsammans med hackade morötter. Tillsätt en till burk kokosmjölk om det behövs (det behövs oftast) och låt det puttra ytterligare en halvtimme. Häll i soja, salt och peppar tills du är nöjd med färg och smak och toppa med lite färsk basilika.
Broccoli-biff är en jättepopulär rätt här i Kina så den kan man ofta få på alla resturanger. Dock är detta högrisk för MSG, så var försiktig!
OBS: Det går att göra ketogryta med vilket kött som helst, jag har testat fläsk, nöt, kyckling och lamm och alla blir bra!
Jag har inte bråttom när jag gör ketogrytan, ju längre den får sjuda ju mörare blir köttet tycker jag så en timme eller mer är bra.
Sen när den har svalnat häller jag upp den i matlådor och ställer in i kylen. Broccoli och andra grönsaker som inte håller sig lika bra ångkokar jag ibland på morgonen samma dag jag ska äta det, annars är det oslagbart att vara väl förberedd!
En fråga angående protein i kött,
Jag tycker det är svårt att veta hur mycket protein jag får i mig när jag äter tex fryst kycklingben.
När jag vägde fryst kycklingben, vägde det 600g
När jag efteråt steker/tillaggar så blir kycklingen väldigt liten och ser ut som att det inte finns mkt till kött.
Jag hade stor aptit och åt kanske upp allt, kanske var 5-6 kycklingben. Är det för mycket protein för en dag om man vill vara i ketos? Blev typ 58g protein när jag skrev in det i fitnesspal appen, lite slightly panic. Hur mäter du protein i kött/fågel/etc?
Kycklingben innehåller ju också ben som man inte äter upp, jag vet inte hur mycket som är ben och hur mycket som är kött. Om du åt 60g så blev det strax under 300g kött. Blanda det med någon fet sås eller smör så blir du mer mätt 🙂
Hej Martina! Jag följer ditt leptinprotokoll och har gjort det i ett antal månader. Jag försöker äta 3 måltider per dag och det fungerar jättebra förutom på förmiddagen. Det spelar ingen roll hur mycket jag äter till frukost, kan äta tills jag mår illa (ofta ägg och smör, makrill eller kyckling och fett till), men blir ändå alltid galet hungrig runt 10-tiden. Tycker det är jättekonstigt för med den frukosten bör jag stå mig åtminstone en halv dag ? Efter lunchen släpper det och oftast är jag inte hungrig när det är dags för middag. Nu är det här inte ett jätteproblem för mig, jag brukar äta en avokado, ketobollar eller fett-te när jag blir hungrig. Jag är bara lite nyfiken på varför du tror att min kropp håller på såhär? Alltid intressant att veta ?
Hej, ofta är det för att man inte äter så mycket som man tror att man gör 🙂
Var hittar man glutenfri soya? Och vad betyder MSG?
I affären i eko-hyllan. MSG = monosodiumglutamat, ett neurotoxin och populär smaktillsats i asien.
Vet inte om du menar tamari-soja? Testa gärna den, den är glutenfri och inte lika svart som vanlig soja. Mycket dyrare men värd det.
Hej!
Låter jättegott, men undrar om du serverar något tillbehör till, typ broccoli el liknande eller äter du bara grytan?
Broccoli, blomkål, kanske lite vitkålsmos 🙂
Kalas, tack för tipset! 🙂 Och grattis till 17k!
Låter jättebra att förbereda så och göra det enkelt för sig! 🙂 Precis vad jag skulle behöva göra också.
Men om man inte fryser in maten som man tänker äta i veckan bildas det ju väldigt mycket histamin tyvärr, all mat som inte äts färsk börjar bilda histamin och efter redan tre dagar är halten redan väldigt hög (apro på ditt histamininlägg)
Har läst på väldigt mycket angående histamin på sistone eftersom jag reagerar på histamin, det var en hel del jag inte visste och som säkert många andra heller inte känner till som det här med att man inte ska lagra mat utan frysa ner det direkt helst.
Yes det stämmer så som du säger, men för min del fungerar det ändå så länge jag inte har några andra histaminkällor och jag är väldigt känslig.
Ok, vad skönt att det fungerar bra för dig! 🙂
Tack för tipset, jag ska försöka sluta krångla till min matlagning hela tiden ^^