Jag tänkte på det här med RDI – Rekommenderat Dagligt Intag, apropå veckans diskussioner om protein (här och här) och hur mycket vi behöver få i oss av vad. RDI står ju på allting, på alla matförpackningar och på alla vitaminburkar. Men vi kan ju inte ha samma RDI för alla människor? Och vem tusan kom på RDI?
RDI och ODI
Faktum är att det kom till på 30-talet som ett sätt att få ett mått på hur man undviker bristsjukdomar, och är ju då en väldigt låg dos. ODI betyder optimalt dagligt intag och är betydligt högre! Jag som är intresserad av ortomolekylär medicin kör nog ofta över både RDI och ODI men det är för att jag tycker att det är poänglöst att göra grejer utan effekt. C-vitamin ökar upptaget av järn, D-vitamin ökar upptaget av kalcium, fibrer hämmar upptaget av mineraler och så vidare.
Inbördes reglerade mineraler och vitaminer
C-vitamin ökar upptaget av järn, D-vitamin ökar upptaget av kalcium, fibrer hämmar upptaget av mineraler och så vidare. Kroppen reglerar noga olika ämnen till det den behöver, att D-vitamin ökar kalcium gör att man inte behöver mejerier för att få i sig kalcium. Lyckas man pinpointa några mineraler man ligger lågt på sköter sig resten av sig självt så man behöver inte tillsätta alla utifrån!
LCHF/Keto-mat innehåller allt!
Kolla listor på A-vitamin, B-vitaminer, C-vitamin, Selen, Zink, Magnesium och så vidare så ser du att följande ligger i absoluta toppen: lever, inälvsmat, kött, fisk, ägg, spenat och gröna bladgrönsaker. Man behöver inte mejerier, spannmål eller frukt för att få i sig allt man behöver.
En anledning till att många har problem att få i sig all näring är att de inte väljer den mest näringstäta maten. Om man äter allting på djuret så går det åt mindre djur och man får i sig mycket mer vitaminer och mineraler. Ett kycklinglår är liksom inte värt så mycket, det är mest protein. Kycklinghjärta och nötlever däremot, där kan vi snacka grym näring! Koka soppa på benen, ta till vara på allting så läker kroppen snabbare från obalanser och mindre tillskott behövs 🙂
Hej Martina! Jag fick syn på en studie som gjorde mig lite förbryllad. Tänkte peta in den på ett relevant inlägg för att inte vara alltför off topic och denna studie säger att även cancerceller kan gödas av antioxidanter, i detta fallet e-vitamin och acetylcystein… Säger ju inte något om huruvida dock alla antioxidanter har samma effekt och definitivt inte på alla typer av cancer. Denna studie är på lungcancer och gjord på möss. Om du har tid nu i Kina så kanske du vill komma med en tanke. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Har ju hört att c-vitamin dödar virus bla som är orsaken till mången cancer och det vet man ju. Tex livmoderhalscancer osv.
http://fof.se/artikel/antioxidanter-slar-ut-kroppens-eget-forsvar
Old news men vad åt de stackars mössen och hur var cancern inducerad tro?
Hmm. Ja, det finns något referat från professor Öckerman om den här studien och hur den var gjord också så det är klart att det är mycket som är oklart. Här är hans mottes…
http://integrativ-medicin.se/kosttillskott-med-antioxidanter-avsta-eller-anvand-vid-cancer/
Integrativ medicin kan man lita på!
Jag vill bara säga tack för dina inlägg överlag! Om du får bloggtorka någon gång (vilket iofs aldrig händer) så skulle jag vilja läsa mer om diaminoxidas och om det finns något sätt man kan öka produktionen av det för att undvika histaminutslag. Detta är alltså bara ett önskemål 🙂 Givetvis googlar jag frenetiskt, hehe.
Du kan inte öka produktionen av de, du har det du har men du kan ta bort allting histamint ur kosten och på så vis få “mer”
Tänkte på att det jag lärt mig av dig, att varje dag äta c vitamin högdos och en citron om dagen samt att jag sedan tidigare lagt till D3 och magnesium nog har gjort stor skillnad på grunden i min näring per dag. I allafall kan jag se att jag hållt mig fri från infektioner, under tiden jag ätit så här.
Tror du att kosttillskott som tex C vitaminpulver kan funka bra som c vitaminkälla även i det längre perspektivet? Såklart att man äter lite grönt och citroner också då :).
Jag tror det, tycker mitt c-vitaminpulver är kanon 🙂 Har börjat lägga till lite citroner nu också
Fantastiskt ändå! Tänk så mycket onödig frukt man ätit i livet! 🙂 Ekologisk citron och c vitamin är toppen! 🙂
Jag har en fråga som jag funderat mycket över. Jag har ätit lågkolhydratkost i flera år, med avsteg för rotfrukter och liknande, men sällan värre än så. Jag har dock märkt att de få gånger jag “unnat” mig stora mängder alkohol, socker och kolhydratrik mat så vaknar jag med en otrolig smärta i huden, musklerna och kroppen generellt, vilket kan hålla i sig i flera dagar. Smärtan är även märkbar i ansiktet och vid bihålorna gör det så otroligt ont. Jag antar att det finns ett samband och tänkte fråga om du kanske vet varför det blir såhär och om du fått samma symptom när du gjort avsteg?
Tusen tack på förhand!
Svullnad och inflammation!
Yes, jag får liknande problem jag tål inte sånt heller 🙂
Ok! Synd att höra att du har det likadant, men skönt att veta att det är en “normal” reaktion, för det måste ändå betyda att smärtan i sig inte är farlig eller hur? Vet du om det finns något man kan göra för att dämpa smärtan, eller om det helt enkelt bara är att fortsätta undvika mat som ger en sådana symptom?
Tusen tack för alla svar, uppskattar det verkligen!
Det är en vääääldigt väldigt stark signal om att man ska UNDVIKA den maten till varje pris!
Ojdå! Uppfattat och noterat! Tusen tack! Vet man varför vissa får mer ont än andra? Är det för att man undvikt sådan mat under så lång tid som kroppen strejkar kanske? Eller betyder det att man har större risk än andra att drabbas av sjukdomar kopplade till sockerintag?
Antagligen mycket högre sjukdomsrisk än andra, du kan göra ett gentest och se. Jag är lite mer neandertalare än andra och därigenom känsligare för modern kost 🙂
Gentest är det du har skrivit om tidigare va? Det man kan beställa från USA? Tror du man kan göra det i Sverige också? Tusen tack för alla svar, uppskattar det verkligen!
Vet inte, jag gjorde 23andme och den är amerikansk
Kan inte annat an halla med, det ar som allting kretsar runt en fiktiv Medelsvensson. Plus att det diskuteras ocksa sallan om att det man stoppar i sig kanske inte alltid tas upp….av olika orsaker (fett/inget fett, stord amnesomsattning, magsyra etc). Eller ar syntetiskt versus naturligt. Frukt ar ju ett klassiskt exempel pa detta, numera fri tillgang aret runt pa framavlade dunderklumpar till nya versioner.
Haha exakt!
Åh vad intressant detta är! Lika spännande varje dag nu att följa dina vidarekopplingar på intressanta ämnen.
Detta med näring i maten är nog det jag fokuserar mest på när jag väljer min mat. Och jag äter ju hjärta, lever, fet fisk , gröna saker varje vecka.
Men det är här jag får lite bryderi ibland när jag vill vara keto och äta näringsrikt samtidigt. För om jag ska kunna äta 80E% fett så blir det ganska små mängder av lever, fisk, ägg. Och ganska stora mängder rent fett. Och relativt små mängder av gröna grönsaker och så inget mer.
Jag har ju kollat detta massor av tid, satt samman menyer i kostverktyg, men det blir alltid ca 150-200 gram kött+ lite gröna blad till två måltider om dagen. Resten är fett som olja, smör. Och jag undrar verkligen om det är tillräckligt för att ge mig alla näringsämnen?
Ursäkta en knasig liknelse nu men om jag varit ett djur instängt i en bur som fick obegränsat av dessa matvaror så skulle jag troligen äta minst 500 gram kött/fisk/lever per måltid. Eftersom jag inte skulle ha koll på keto ration. Vet inte om jag har rätt, men min föreställning är att djur äter ganska stor volym om det finns tillgång. Inga små 150 grams portioner med kycklinghjärta som jag har på min lunchtallrik.. Och då kommer jag ju ändå oftast upp i 80 gram protein per dag.
Det jag tänker på är kanske även volym. Skulle vra intressant att få mer kunskap om hur mycket man behöver äta i vikt per livsmedel för att få optimal effekt.
Ja du, jag vet faktiskt inte, jag teoretiserar mest 🙂