Jag skrev ett inlägg om proteinmängd när man äter LCHF/keto, och min tes att man inte behöver begränsa proteinet. En del höll med, andra höll inte med och hänvisade till Kostdoktorn och Jason Fung, som säger att det behöver man visst.
LCHF innebär 70-80% fett och resten protein och kolhydrater från ovanjordsgrönsaker, och så länge man äter ungefär såhär, är det ingen mening att stirra sig blind på si och så många gram protein per dag. Om du är superhungrig och äter 6000 kcal en dag, så behöver du komma upp i minst 300g rent protein vilket skulle motsvara 1.5 kg kyckling. Det är inget man normalt orkar äta!
Så många gram protein som man vill väga?
Jag köpte detta innan men nu undrar jag verkligen… är det rimligt? Är det rimligt att jag går ned till 50kg om jag äter 50g protein, men inte går ned om jag äter 80g protein? Jag kan inte se logiken bakom detta, om någon gör det så förklara gärna! Jag menar jag har också stojjat och stimmat om att “Ta det lugnt med proteinet, det omvandlas till glukos i levern!” Men liksom… är det verkligen vettigt att lägga sitt fokus där?
Hur är övriga livsstilen?
Jag vet några LCHF:are som jag känner som har en, i det närmate perfekt livsstil, och som gör allting by the book. Det är avundsvärt och ganska ovanligt, men för dessa kan jag se hur det är värt att vara petnoga och ändra små, små parametrar. Om man är så noga i övrigt kanske 20 gram protein hit eller dit faktiskt spelar roll, men för oss andra som är lite mer slarviga kanske inte proteinet är största problemet.
Alkohol, rökning, socker, gluten, fuskdagar, stort kaffeintag, passiva dagar, stress, utbrändhet, dålig social situation… de här faktorerna måste ju väga så mycket tyngre?
Hur mycket protein äter man egentligen?
Låt oss säga att man äter följande proteininnehållande mat på en dag (tar bort fettet och grönsakerna och räknar bara protein)
- 7 ägg (35g protein)
- 2 laxfiléer (50g protein)
- 1 stor kotlett (50g protein)
Total mängd: 135 gram (540 kcal)
För att matcha detta behöver man minst 2000 kcal fett (240 gram)
Återigen… det här är ganska tufft att få i sig på daglig basis, eller hur? Det är troligare att man äter häften av det här!
Trendigt att minska kött och protein?
Och vem ligger bakom? Är det tillverkarna av soja och alla veganprodukter som vill få oss att tro att vi äter supermycket kött och borde dra ned på det? Är det propagandabaserat? Är vi hjärntvättade?
Förlåt om jag är konspirationsteoretisk igen, men hur mycket kött äter vi egentligen? Många äter inte ens ett kilo i veckan, vilket motsvarar en fjärdedels ko per år! Mycket av proteinet kommer ju också från havet och i form av ägg.
Berätta gärna hur du tänker kring det här!
Hej Martina! Hur ser du på marknadens alla tillskott som ska öka styrkan och energin inför ett styrketräningspass?
Jag har tidigare tänkt att det låter lite läskigt utan att vara alls insatt… men min pojkvän gav mig en shake med denna: https://www.mmsports.se/Kosttillskott/Prestationshojare/Pre-Workout-PWO/viking-power-armageddon.html
Och jäklar vad jag kände mig mer fokuserad och stark! Framförallt piggare. Är detta lite för bra? Ska man hålla sig undan sånt här? Kan man verkligen ta detta 5 gånger i veckan? Jag menar, kan det skada kroppen på något vis?
Tack för en riktigt intressant blogg som jag ständigt återvänder till för intressant läsning 🙏🏽
Vänligen,
Sofia
Det är bara att klicka på innehållsförteckningen:
Majsstärkelse, dextros, l-citrullin-dl-malat, isomaltulos, beta-alanin, kokosvattenkoncentrat (Cocos nucifera), glycerol, aromer, l-leucin, l-arginin-alfa-ketoglutarat, betain, färgämne (rödbetspulver), koffein, sötningsmedel (aspartam, acesulfam-K), extrakt av röd spenat (Amaranthus dubius), l-valin, extrakt av vindruvskärnor (Vitis vinifera), cupuaçuextrakt (Theobroma grandiflorum), vitamin (B3). Innehåller en fenylalaninkälla.
Det är väl antagligen bara koffeinet som du blir pigg av, + citrullinet och betain…. de andra är inte så uppåt.
Verkar okej 🙂 Tidigare hade de tillskott som var väldigt lika amfetamin, men de har tagit bort dem för flera år sedan.
Åh tack för så snabbt svar! Hur ser du på en kontinuerlig konsumtion av detta 4-5 gånger i veckan? Tror du det är dåligt i det långa loppet?
Alltså jag vet ju inget om dig, hur du äter, lever, tränar osv. Om du har en autoimmun sjukdom tex kan du inte äta majsstärkelse, är du fullt frisk och har en bra livsstil ser jag inte problem med att använda sånna här tillskott. Om du har dålig djupsömn och tar detta på kvällen kommer du få ännu mindre djupsömn vilket i förlängningen leder till ahlzeimer. Om du är GABA-dominant kommer du tåla koffein bättre och kanske kan få djupsömn ändå, eller så använder du det på morgonen det vet ju inte jag.
Så… it depends 🙂
Ar medelalders kvinna som identifierar mig ganska sa val med det Margareta Lundstrom skriver pa sin blogg. Svart att tappa och ibland sa fungerar inte vissa saker. Nar jag var yngre och tranade mera regelbundet sa fungerade extra protein hyfsat, men numera, inte alls, jag blir kass i magen och trott. Insisterar jag sa tappar jag aptiten. Numera iofs sa blir det mest promenader som fysisk aktivitet. Proteinmangderna som rekommenderas pa LCHF far jag nastan aldrig i mig, det tar stopp, har inte fatt i mig den ens som yngre. Aven om det ar hogkvalitativt protein. Fett likasa. Och jag tillhor dem som har den dar runda farliga kulmagen efter ett liv av frukost som jag tvingat i mig och lunch och middag som sedan bara slank ned. Daremot sa fungerar periodisk fasta, och jag laser Jason Fung regelbundet och forsoker tillampa det jag laser om. Och detta inlagg https://intensivedietarymanagement.com/who-needs-to-avoid-fat-bombs-and-bpc/. resonerar. valdanshar. Men mitt mal ar inte att bygga Beach 2018 kroppen utan att krympa volymen pa kroppen och bli av med kulmagen. Plus balansera resten av tillvaron som upptagen utlandssvensk.
Tack Expat, bra kommentar!
Tomas Johansson, mycket bra kommentar.
Våra kor är våra allra bästa vänner. Kor, får och getter ska vara basen i det Svenska jordbruket. Vi behöver 2 – 3 ggr så många kor som idag. Och vi behöver 100 ggr så många bönder. Det är de små jordbruken med diversifierad produktion. Djurhållning och växtodling i symbios, som ger högst kvalitet på maten och är också mest effektiva, i reala termer.
Vi behöver gå ifrån dagens låsning vid ekonomi och vinst på verksamhet. Marknaden som är styrande idag, leder till kaos och dålig kvalitet på maten, som ger astronomiska sjukvårdskostnader. Och ett Sverige helt utan kris-beredskap.
Sverige och Norden har enorma gräsmarker som ligger för fäfot. Dessa marker, med sina perenna gräs och örter, är de effektivaste insamlarna av sol-ljuset, som är den primära energikällan för all mat-produktion. Det är dessa gräsmarker som ska betas.
Allt snack om kor och klimathotet, är ren vetenskaps-förfalskning.
Ju fler betande kor och andra idisslare, ju bättre är det för klimat och för naturen som helhet. Och ger människor hög-kvalitets mat, så vi blir friska och starka.
Helt OT. Hur vet jag vilket märke jag ska välja på 5-htp? Beställde hem och har börjat äta men först nu dök tanken upp att jag kanske borde kollat olika märken och innehåll först. Blev väl ivrig eller nåt. Har ätit i några dagar och sovit utan avbrott alla nätter sen jag började. Inte så att jag är utvilad när jag vaknar men det är som om jag lägger mig och somnar och så vaknar jag plötsligt och så är det morgon. Hör inte ens min sambo som tar hand om barnen på natten.
Glad påsk fina Martina ???
Glad påsk! Jag köper bara billigast och starkast, vilket märke har du köpt?
https://se.iherb.com/pr/primaforce-5-htp-100-mg-120-veggie-caps/56641
Denna köpte jag. Tar två på kvällen tillsammans med magnesium. Nice handstand på instagram ?
Den verkar väl bra?
Jag har liksom inte en aning om vad som är bra eller inte. Såg att det bara var en ingrediens. Med magnesiumet har jag varit aktiv och läst på innan jag valt. Denna tycker jag var svår att hitta information om. Blev dunderförkyld nu så effekterna är lite svåra att utvärdera men jag har höga förhoppningar på att det ska vara ett steg i rätt riktning för mig.
Märkt att proteinpulver, proteinbars och diverse “hälsosamma proteintillskott” gör enbart skada, då hela ryggen blivit finnig och tarmarna är kaos. Tagit bort all propud, proteinpulver och sådant, äter bara kött, kål och smör. Ingen läsk alls. Men tarmarna är ändå inte bra. Är skummigt, vitt, gult och lite brunt i toaletten. Orken håller på att dala. Däremot slipper jag enorma akuta magsmärtor som uppstår av sötningsmedel. Definitivt börjat ta proteinkällan och ingredienser på allvar.
Testat syclovir, jordprobiotika, enzymer, ta bort vissa livsmedel. Gjort prov hos läkaren, avgöringsprov och allt möjligt.
Börjar kännas kört. Misstänker att stressen spelar in, men svårt att slappna av när kroppen är kaos.
Du är underbar Martina, som delar med dig så generöst av din klokhet. Tack. Nu är jag bara en lagom rund man i sina bästa år, som sitter och tittar ut över takåsarna och fundera på en ko.
1. Kon håller våra landskap öppna, eftersom de ofta betar marker som inte är lämpliga att odla.
2. Kon ger oss mjölk, yoghurt och ost.
3. Kon ger oss kött
4. Kon ger oss skinn.
5. Kon ger oss koskit som i min komun, körs till en anläggning som utvinner lastbilsbränsle ur skiten.
6. Kon ger oss näringsämnen till odling av exempelvis grönsaker. Eftersom resterande från bränsletillverkningen används till gödning på åkrarna, denna gödning är ofantligt mycket näringsämnesrikare än konstgödsel.
7. Kon ger minskad konstgödningsanvändning, med alla transporter mm detta innebär. Åkerjorden utarmas näringsmässigt på lång sikt om man inte tillför koskit.
8. Kon ger en psykiskt välmående, eftersom deras lugn och ro smittar så trivsamt.
9. Kons hela näringsintag kommer helst från gräs som ingår i kretsloppet, där koldioxiden genom fotosyntesen tas upp när gräset växer.
Det forskas på att man framöver drastiskt kan minska växthusgaserna som bildas i kons magar genom att exempelvis ge kon rosmarin och annat i fodret. Det är väl växthusgaserna som bildas i kons magar, som är den huvudsakliga vetenskapliga nackdelen med korna.
Nästa argument som jag hört: är att det åtgår fler hektar per skapad näring kött jämfört med havregrynsgröt m.m. Att det vore oetiskt att äta kött när stora grupper svälter. Då tänker jag att eftersom det inom EU byggs bort en million hektar åkermark var tionde år, när vägar, hus och industrier byggs på prima åkermark. Och denna fråga går obemärkt förbi, utan att någon protesterar, så verkar denna viktiga fråga inte ligga till grund för köttnegativismen heller.
Men vad vet jag? Nalle Puh har väl rätt till slut ändå.
Tack Tomas, mycket bra och intressant kommentar!
Jag tränar ju en del och försöker få i mig 2 *kv protein vilket för mig innebär 180 gram/dag.
Det är inte ofta jag lyckas komma upp i det även om jag baserar min kost ganska mycket på viltkött.
Det är mycket protein och ja du ser, man får kämpa i sig det om man ligger så högt haha 🙂
Jag har aldrig i hela mitt liv ätit speciellt mycket protein. Ligger faktiskt under det du gav som förslag. Säkert 2 ägg, en laxfile och kanske 2 glas fet mjölk. + det man får i sig från grönsaker. Är ganska så stor och muskulös. Så förstår faktiskt inte alls den här hypen att det ska vara så vansinnigt mycket protein. Hade nog mått mycket illa om jag ätit som rekommenderas ibland. Uppenbarligen så byggs det på muskler ändå för min del.
Ja såklart, allt handlar om cellsignalering!
Jag har ätit ketogen kost i tre år och gått ner 30 kilo, grattis till mig. MEN nu sitter jag här med Candida, parasiter en dysbios i tarmfloran, läckande tarm, väldigt sur och födoämnesallergi testet visade kraftig intolerans mot nötter, kålväxter, avokado, kokos, mejerier, gluten, citrus, ägg och de flesta grönsaker. Jag har ju inte ätit spannmål eller fruk och väldigt lite mejerier de sista tre åren, men det andra. Är så förvirrad och undrar om ketogen kost/ lchf är för alla med tanke på min status. Syra bas balansen är rubbad och mkt kött och ägg är ju syra bildande. Vore så tacksam för din respons??
Du har uppenbarligen ätit saker som du absolut inte tål, frågan är vad det är. Överdos mjölkprotein tro? Ägg-allergi är jättevanligt också, överkänslighet mot kokos?
Malin, jag har liknande problem som dig, Diverse matallergier och känsligheter samt IBS. Dock kan jag nog inte relatera detta till Ketogen kost, som jag har ätit i ca 6 år. I mitt fall tror jag att det beror på att jag under en mycket lång period utsatte min kropp för föda som den inte tålde och att den till slut sade ifrån. Har nu eliminerat allt jag inte tål och den senaste månaden kört Fakir. Magen känns mycket bättre och jag är inte heller lika förstoppad. Har fattat att min kropp inte fixar massa fibrer från grönsaker, hoppas bara att jag inte får några brister… Har tidigare inte heller kunnat äta ägg men nu går det bra (dock äter jag inte så mycket utav äggvitan). Kokos kan oxå vara känsligt för mig, dock inte kokosolja. Försök ha tålamod och ge din kropp tid…
Jordbruksverket har viss statistik.
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/konsument/livsmedelskonsumtionisiffror/kottkonsumtionen.4.465e4964142dbfe44705198.html
Bra artikel om protein och glukoneogenes.
http://ketogains.com/2016/04/gluconeogenesis-wont-kick-you-out-ketosis/
Tack Peter!
Jag brukar rekommendera protein i gram i nivå med kg önskevikt. Man kan också gå ner i proteinmängd utan att få proteinbrist. (vid njursvikt brukar det i skolmedicinen rekommenderas 40 g/dag) Tanken bakom det är att överskott, mer än man behöver, blir till blodsocker och insulin. Detta gäller för personer med metabola syndromet och övervikt.
De som är unga, icke insulinresistenta, och fysiskt aktiva kan (och de fysiskt aktiva bör) äta mera protein.
Tack Annika, så kul att få din input på detta!
Har du koll på hur de/vilka hormoner som gör bäckenet poröst inför en förlossning? Hörde att dessa kan gå över till barnet som då kan födas med
knäpp i höftleden. Detta är i alla fall en nyhet för mig.
Hormonet heter lämpligt nog relaxin 🙂
Jag har ätit väldigt lite protein rätt länge för att jag läst så mycket om hur för mycket protein kan få en ur ketos, och jag har velat ketoadaptera. Sedan så vill jag helst endast köpa och äta ekologiskt eller naturbeteskött, men priserna tar emot som student.
Däremot har jag nu när jag är hemma på påsklov ätit en hel del mer protein (med mycket fett till, känns som min förbränning är väldigt hög just nu) och jag känner mig faktiskt tightare i kroppen. Vaknar upp med platt mage. Tror de minskade grönsakerna gör mig mindre uppblåst. Dock så är magen inte helt van med mer protein och mindre fibrer/grönsaker, så har tyvärr blivit förstoppad. Men jag antar att kroppen vänjer sig? För jag mår verkligen bra av att äta mer protein, och mer energi.
Du kan behöva lite zink och extra saltsyra kanske, om du inte är van vid mycket protein 🙂
Jag fick lära mig att glukoneogenesen är behovsstyrd och inte styrs av tillgång som en “slasktratt” för att bli av med protein. (Som det framhärdas i många svenska LCHF-kretsar och av Jason Fung) En frisk kropp bör inte dra på glukoneogenesen och därmed skapa ett högt blodsocker och dra igång ett insulinsvar. OM den gör det, då är inte kroppen frisk och man har nog snarare ett problem med insulinresistens än med proteinintag och glukoneogenesen. JF behandlar diabetes, så utifrån hans perspektiv säger han nog rätt saker, men alla som läser hans texter är inte i samma situation som hans patienter! Sen är ju debatten om köttkonsumtion mycket driven av politik med klimat å ena sidan och veganers växande inflytande på andra sidan, samtidigt som trenden växer med proteinbars, proteinberikade drycker, mjölkprodukter mm….märklig utveckling….
Var fick du lära dig det? Och vad räknas då som ett högt blodsocker?
jag fick lära mig det på en högskolekurs under min utbildning – på 90-talet. Kursen hölls av en doktorand på diabetes. (Men själva utbildningen hade inte vård som mål) Ja, vad är högt blodsocker? Definitionen för diabetes är väl >7 fastande vid några upprepade provtagningar. Jag har sett diskussionen på några sidor på webben också. googla på gluconeogensis demand driven. Och ja, allt mellan 3-6 kallas väl normalt och att man vill ha höga värden vid upprepade prover kan jag tänka mig är för att utesluta mätfel. Om mätningen har ett systematiskt fel på +/- 20% så måste värdena ligga en bra nivå över 7 för att du med någon säkerhet kan avgöra att du ligger över 7. Det som är det knixiga när det gäller ketoner (och detta lärde jag mig på kostdoktorns forum av en kille som driver saiten blackbeltnutrition.se) är att summan av BS och ketoner ligger normalt runt 6 (i en frisk kropp som inte precis har fått mat eller tränats), så ligger du lite högre i BS får du sällan upp ketonnivån till någon vidare nivå. Det jag inte förstår och inte hittat en förklaring till är varför vissa kroppar vill köra upp BS till 6 även när de knappt får något annat än fett (typ av folk som nollar KH och äter minimalt med protein). Det jag tror är att antingen är dessa personer då insulinresistenta, men ännu inte diabetiker, eller BS hålls uppe av stress (kortisol) (kanske stressas kroppen av att den får för lite näring (från grönsaker) och/eller för lite protein för att föda ben- och muskelmassan?), eller så är det andra hormoner som spökar (t ex östrogen i klimakteriekärringar som mig?) som påverkar insulin/glukagonnivåer. Det är vad jag tänker mig, kan inte visa nån forskning om det.
Grym kommentar, tack för at du bringar lite klarhet Chris!
Tack Chris, grym kommentar! Det skulle kunna förklara varför jag som frisk inte fick så mycket glukoneoges när jag körde mitt ketoadapteringsexperiment trots icke-optimala förhållanden. Fast vad är glukoneogenes…? BS på 5+ 6+ 7+? Allt mellan 3-6 måste väl räknas in i det normala fastevärdena?
För en frisk individ kommer glukoneogenesen att rulla igång när blodsockret sjunker för lågt, men kommer inte att boosta ut mer glukos än att blodsockret ändå är inom normalfallet. Jag fastar rätt ofta och de gånger jag testat blodsocker, oavsett hur länge fastan pågått, har blodsockret legat någonstans kring 4-4.2, aldrig högre än så.
Delar en liknande uppfattning som Chris! Är absolut inte läkare eller specialist så att min uppfattning grundas på att ha läst en jäklar massa böcker, testat på mina klienter och gått på magkänsla. Tror också att resultat diffar mellan personer just beroende på vart på “sjuk” skalan dom ligger, tex någon som är påväg ett få diabetes eller har liknande problem som en bieffekt utav ett annat “fel” i kroppen. Tänker att det är det viktigaste att skilja på av enskilda personers kroppar behöver och svarar på. Och titta sig i speglen, har jag VERKLIGEN gjort alla dom viktigaste sakerna på min hälsocheck lista? ( sömna, dricka vatten, röra på sig etc.) Om jag tittar på dom omkring mig så är de som är nitiska med sina makros, särskillt protein och kolhydrater, så är det dom som också gör störts “avsteg” när dom enligt dom själva “failar”, eller att dom har sina “cheat days” eller “carb nites”. Helt säker på att det finns några som klarar det galant, att köra lägre protein, inte falla av och alltid hålla sig till sina principer. Men är det något gemeneman som INTE har ett förstadie till någon sjukdom, tex diabetes verkligen behöver stressa med? Är emot allt som skapar mer stress och som “sets you up for faliure” och lägger helldre min energi på att tex gå alla mina 10.000 steg om dagen, testa nya saker och göra allmänt goda gärningar omkring mig. Ju lyckligare jag är, ju mindre fokuserar jag på maten, lyssnar mer på kroppen, låter det komma naturligt och har en bra form året runt! Men den livsfilosifin säljer ju såklart inte lika många bantings böcker eller proteinbars ;D
Jag har kört på Stephanie Persons linje i drygt ett år (innan det “vanlig” LCHF/Keto) och enligt henne gäller ju begränsad proteinmängd för ketoadaption, samt att behovet av protein också är mindre när man är ketoadapterad. Men hon är ju även superstrikt när det gäller allt annat man måste tänka på som du räknar upp och som jag också tycker är ännu viktigare.
Har inte testat att dra upp proteinerna för att se vad som händer och hur det skulle påverka just mig, men det kanske jag gör någon gång. ?
I mitt räkneexempel med att äta hälften av de jag räknade upp = ca 70g protein, tror inte hon säger att man ska äta mindre än det nödvändigtvis.
Hon rekommenderar runt 50-55 gram för kvinnor och runt 75-80 gram för män. När det gäller ketoadaption alltså. Men som med allt så passar ju inte allt alla. Man får helt enkelt mäta och känna av vad som passar ens egen kropp. Tränar man mycket och har en väl fungerande hälsosam kropp, kan man nog äta mer protein och ändå förbli ketoadapterad.
Ok! Jag äter själv 0-150 med snittvärde på 50 så det ligger väl däromkring, men tränar man väldigt, väldigt tung styrketräning behöver man nog lite mer egentligen.
Måste lägga till en sak. Man blandar hela tiden ihop viktminskning och LCHF/ketogen kost inom LCHF- rörelsen. Jason Fung, och alla andra har nästan alltid argumentet att det eller det leder till vikt minskning/ökning. Men om problemet är att proteinet görs om till socker borde man väl tala om sockret och ketos mer än viktminskning? För alla ska ju inte banta. Om man vill leva ketogent och äta näringsrikt hållbart och över lång tid så kan man ju inte äta som en som ska ner mkt i vikt? 50 gram protein, nästan inga kolhydrater över lång tid blir nära svältkost tycker jag. Varför äta så om man inte bantar?
Ja det blir väldigt lite och onödigt restriktivt i min mening, och visst – kanske leder det till viktminskning eller till stress, hunger och kompensatorisk hetsätning.
Underbart att du tar upp detta! Jag fattar inte att inte det diskuteras och ifrågasätts mer för något måste diffa i resonemanget om proteinerna just nu inom LCHF-rörelsen.
Kolla här ett “skräckexempel” på en proteinöverätardag. Jag tränade tung styrka + gick 45 minuters rasp promenad + jag ska inte gå ner i vikt:
Frukost 1 pressad citron, 2 ägg med 1 msk smör+ kaffe med 1 msk brain octane
lunch 100 gram sidfläsk, hemgjord leverpastej av 100 gram lever+45 gram smör, rocculasallad
middag: 150 gram renskav, 100 gram bladspenat, 125 gram kokosgrädde, 100 gram haricot vertes, 30 gram smör
Summa 85 gram protein, 181 gram fett, 18 gram kolhydrater (18/78/4)
Om jag skulle minska ner proteinet nu blir det minimala portioner kött till lunch och middag. Men vad ska jag lägga till då för att inte få i mig för lite näring och energi? Om jag ökar fettet måste jag äta mer av rent smör/olja. Är det vettigt som alternativ och varför isåfall? Förutom i viktminskningssyfte.
Jag undrar verkligen och skulle så gärna vilja veta Vad äter alla de som lyckas dra ner proteinet till hälften från det jag äter här? Jag äter ju bara ren mat och inga mejerier, nötter, snacks osv…är det det som är” felet” med min meny här?
Kostdoktorn har superfina menyer med bra recept och så har även många LCHF bloggare, men de flesta av recepten skulle jag säga innehåller en del ost och grädde och ganska ofta nötter, frön.
Det finns inget fel i din meny som jag kan se det, det är vad jag kallar exemplariskt! Jag ser i alla fall inte hur du skulle kunna ändra något, och det är ingen idé att lägga till grädde, ost, nötter och frön om man vill ha en fitness-look.