En oroväckande måltid?
Jag har faktiskt aldrig fått en orolig fråga kring till exempel Barbells proteinbars, lösgodis, Marabouchoklad, kanelbullar, propud eller processad färdigmat. Det är aldrig någon som oroligt frågat mig hur många proteinbars som är okej att äta i veckan. Däremot har jag fått många oroliga kommentarer kring ägg, norsk odlad lax, bacon och feta köttbitar. Det är som att det finns en skräck kring vanlig mat och totala skygglappar för syntetisk och processad mat.
Det är helt klart hälsosammare att äta norsk, odlad lax och Eldorado-bacon varje dag i veckan än att äta proteinbars, kanelbullar och lösgodis. Det känns som att många glömmer att socker och vegetabiliska oljor är många gånger värre för hälsan. Det är därför jag inte har något problem med att äta kött och fisk av sämre kvalité för jag äter ändå (nästan) aldrig något annat dåligt. Socker, mjöl, processade livsmedel hålls till ett minimum hemma hos mig, så det är ingen idé att överdriva nojjan kring matens kvalité när vi bor i Sverige. Jag köper lite gårdskött (från Orust och Lilla Edet) när jag har möjlighet, och det blir allt oftare, men det blir också Lidl och billigare varianter. Lidl säljer för övrigt Gröna Gårdar!
Alkohol, socker & utebliven träning ett större problem
Jag får heller aldrig någon fråga kring alkohol, det är många som dricker vin till maten flera gånger i veckan eller öl varje helg. Även det är skadligare för kroppen än att Eldorado-bacon. Bilden av vad som är nyttigt är helt skevt. Likaså det här med att “vila sig frisk”, “vila sig i form” eller vad många nu håller på med. Träning är en friskfaktor. Inte neurotisk, kompensatorisk cardio såklart utan rörelse – yoga, simning, crossfit, styrketräning, dans, cykling eller vad man nu gillar för våra kroppar är designade för daglig och varierad träning. Det är bra för alla och alla kan röra sig på sin nivå!
Otillfredsställande “clean eating”?
Min hypotes är att många vill ge sken av att vara nyttiga och lever på grönsakssmoothies, sallader och små cleana måltider med massa fräscha grönsaker och får en otrolig fett och proteinhunger som inte går att mäta. Hjärnan söker med ljus och lykta efter MAT, KALORIER och där kommer cravings in i bilden med godiset, kanelbullarna, proteinbarsen och alla propuds och smaksatta kvargar. Alla nötsmör också för den delen. Och med det kommer oron? Maten mättar inte? Kvinnor som lever på proteinbars, kvarg och fröknäcke.
Det här bokomslaget gick inte hem i Norge!
Det finns något “maskulint” över riktigt mat, och såklart att det skulle vara lite farligt också. Fröknäcke och kvarg är mjukt och oskyldigt. Äta som en pippi fågel.
Näringstät föda framför allt
Det tänket har jag fått från Maggan. Inte missunna sin kropp näring. Någonsin. Näring, näring, näring. Då behöver man varken panikäta en proteinbar eller kompensationsträna med massa cardio!
Jag tycker inte att Eldoradobacon är det bästa man kan äta, men hellre det än att riskera hungerattacker eller att det ska bli världens prestige i att äta så “nyttigt” att man blir fettsvulten och går bananas inne på Ica och kommer ut med en påse godis. Jag är inte eld och lågor över mejerier heller men det har hänt att jag har köpt 40%ig grädde som matsubstitut när jag har åkt bil långt nattetid och allt som finns är olika mackar. Då tar jag grädden hellre än en sunkig korv fylld med mjöl för att grädden är närmare “whole foods” med mjölkfett i som är nyttigt för mig.
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!