Det är många lågkolhydratätare som är föräldrar som kontaktar mig och är bekymrade över hur barnen ska få i sig kalcium, när man inte äter så mycket mjölkprodukter på LCHF/paleokost. Det ska jag tala om nu!
Det som ger mer kalcium i kroppen är faktiskt inte kalcium i sig utan D-vitamin! Sköldkörteln producerar calcitonin som reglerar koncentrationen av calcium i blodet. Om sköldkörteln producerar för mycket calcitonin minskar mängden kalcium i kroppen eftersom förhållandet är omvänt proportionellt. Calcitonin hämmas av calcitrol, den aktiva formen av D-vitamin (vitamin D3).
Mer D-vitamin ger alltså mer kalcium och det förbrukas vid stress och tas från skelettet som på sikt urholkas
Kalcium och magnesium – kroppens bromssystem
Dessa två ingår båda i kroppens bromssystem men verkar mot varandra. Magnesium får den glatta muskulaturen att slappna av och kalcium får den att dra ihop sig. D-vitamin och magnesium är alltså bättre tillskott än kalcium för hög bendensitet och ökat välmående!
Tillsatt kalcium kan ge otrevliga bieffekter som kärlkramp eftersom det får den glatta muskulaturen (till exempel hjärtat) att dra ihop sig. Bättre är att skippa det helt och hållet, tillsätta magnesium och solljus/D-vitamin. Människan är troligen inte anpassad för att dricka en annan arts mjölk ändå, så att se mjölk som något nödvändigt ur hälsosynpunkt känns inte alls logiskt.
Urkalkat sketett har inte heller med den här mineralen att göra, varför det hjälper föga att tillsätta den. Det är dels hormonellt och dels brist på fysisk rörelse. Styrketräning hjälper mer än det mesta!
Stress minskar kalcium
Magnesium och zink minskar stress, varför det är bra tillskott när man tränar. All belastning på immunförsvaret betraktar kroppen som stress. Dock har kroppen reserver för att hantera det och det är också just den biten man kan stötta med bättre sömn, meditation, näring snarare än att äta mjölkprodukter eller kalktabletter.