Läsarkommentar; Anna-Karin
Själv befinner jag mig i en tankecirkel som bara går fortare och fortare och som dessvärre inte leder fram till något. Kan ni hjälpa mig?
- Vill inte äta djur. Min själ och mitt hjärta gråter över hur illa djuren far för att vi skall få mat.
- Såg djurtansporterna på Europavägarna i somras. I köerna, i stekande sol, små mular/trynen som trycks ut genom springor för att få luft. Ville inte titta men kunde inte låta bli och givetvis fick jag ögonkontakt, å då kom tankarna.
Vem är jag? Vill jag vara delaktig i det här? Har jag ens rätt till det? - Vill inte äta all det skräp i form av substitut som veganer/vegetarianer glatt frossar i. Jag blir rädd bara jag läser innehållsförteckningarna.
- Vill inte äta mejerier, soya och gluten.
- Vill inte att våra marker skall vara utan kor, getter, får och höns. Men de kommer ju att försvinna om inte bönderna kan leva på dem.
Uppkomsten till snurret är att jag genom att läsa på din blogg, kom fram till att jag är histaminöverkänslig och för att hålla det i schack har jag lärt mig vad jag kan äta och vad jag skall vara försiktig med.
Animaliska proteiner är ett bekymmer. Ett sort bekymmer för det måste vara färskt.
2 dagar max för kött från styckning till att ätas. Fisk skall frysas på båten. Skaldjur går bort helt. Fryst kött och fisk skall tinas snabbt, lagas snabbt och frysas igen för att tinas när jag skall äta så det är ett jäkla meck… vilket får den late (jag) att vilja skippa animaliskt protein.
Å så vill jag ju inte äta djur…. Å då är jag tillbaka på ruta 1
Dessutom är avovado, nötter och annat bra mat inte så bra för histaminkänsliga.
Så jag känner mig rätt trött för jag vet inte vad jag skall hitta på…
Vill hitta en vegetarisk kost utan en massa substitut och fabrikstillverkat skräp
men förstår ju ju mer jag läser att det är svårt.
Jag älskar LCHF så fett äter jag gärna för jag vill inte vara hungrig.
Finns det verkligen ingen vegetarisk kost som är bra?
Hur fungerar det med risproteinpulver?
Martina svarar;
Hej Anna-Karin, tack för din kommentar! Jag tror att många känner igen sig i det här, inklusive jag själv. Vem vill stödja den smutsiga köttindustrin? Vem vill se de vidriga djurtransporterna längs Europavägarna? Usch ingen hoppas jag! Vi har koncetrationsläger för djur över hela världen och det är riktigt sjukt. Dock är det så att människan är en omnivor, en allätare och i mångt och mycket ett rovdjur. Inte för att vi kan springa ifatt ett djur och tugga i oss det med bara tänderna, men vi har alltid jagat och ätit av det som funnits i naturen. Alla naturfolk äter kött och det är vi också anpassade för att göra.
Jag tror att lösningen är att gå efter sin egen etik och moral här. Personligen älskar jag att stötta lokala köttproducenter, ägg från frigående hönor UTOMHUS, för kött från djur som har mått dåligt är inte bra för min kropp heller. Omega 3/6 ration är katastrof hos burägg och sojagrisar.
Vill du vara vegetarian?
Det låter verkligen som att du vill det och då tycker jag verkligen att du ska satsa på en bra vegetarisk kost. Du kan äta ovanjordsgrönsaker, rotfrukter och bönor och inkludera ägg från frigående hönor och vildfångad fisk eller så. Eller kör 100% vegetariskt, du kan kombinera ris- och ärtprotein för att få komplett aminosyraprofil.
Jag tror inte på att gå emot sina känslor inom något område. Känns det fel så är det fel. För min del så vill jag även inkludera människor och produkter i det etiska tänket, för då ser man snabbt att man inte kan ta hänsyn till ALLT som privatperson, men man kan stötta de man tycker är bra och bojkotta det man tycker är dåligt.
Vad tycker ni andra?
Hur ska man tänka här?
Jag provade. Det fungerade inte så bra.
Försökte mig på vegetarisk kost men min mage klara inte av det.
Jag har sett gravid ut den senaste tiden. Magen har varit öm, svullen och full med gaser.
Har haft svårt att sova på mage för den har varit så stor.
Ändå har jag försökt at hålla mig till snällare grönsaker som inte är så gasbildande.
Det är svårt att lära om. Det enformig mat eftersom jag inte kan så mycket.
Så jag tröstar mig med Martinas devis. ”Prova och se om det fungerar.”
Jag provade, det fungerade inte.
Så nu får jag söka nya möjligheter som karniivor.
Reko-gruppen på fb som det tipsades om tidigare i tråden är ju en bra möjlighet.
En påse på huvudet när vi bilar i Europa för att slippa se djurtransporterna är en annan. 🙂
Trevlig sommar.
Att önska mycket liv på planeten bär med sig konsekvensen att man också får mer död då allt levande någon gång dör. Naturen är inte fritt från lidande. Snarare tvärt om. Naturen bryr sig inte om lidande. Vad vi vet är vi den enda levande varelse som bryr sig om lidande. Det gör oss unikt mänskliga. Men det tycks mig uppenbart att vi också är en del av naturen och i den primärt ett rovdjur. Det tycks mig därför mest i harmoni med vår natur som rovdjur och som människor att äta kött men att göra så utan att skapa onödigt lidande. Att äta vegetariskt skapar också bekymmer då odlandet av vegetarisk kost idag, innebär spridande av gifter för att slå ihjäl det liv som inte råkar va av den art du vill odla. Tillförandet av konstgödsel är även det problematiskt. Dels i form av övergödning. Men också eftersom det blotta faktum att konstgödsel behövs bevisar att ekosystemet på den marken är rubbat. Om kött är det vi är designade att äta och det som håller oss friska är det sannolikt det vi bör äta, för en sjuk människa tycks mig belasta miljön hårdare än en sjuk. Sjukdom innebär ofta medicinering med kemikalier vars framställan och restprodukter tycks ha stor miljöpåverkan. En frisk och fungerande människa kan dessutom bidra till ett bättre liv för människor, djur och natur, genom sina val. En sjuk människas valmöjligheter begränsas genom sin sjukdom och kan därför inte göra lika goda val som en frisk. Ekonomin är en stor valmaskin, det du väljer med din röst, dina pengar, är det du röstar för skall produceras. Att välja ekologiskt gräsbetes kött är därför att rösta på mer av den varan. Att lägga sina pengar på svenskt konventionellt kött är inte nödvändigtvis negativt. Dels tycks mig svensk köttproduktion i de flesta fall betydligt bättre än importerat. Men det är också så att bland de konventionella kött bönderna, är jag övertygad om, finns många som gärna skulle investera i förbättringar för djuren och kanske gå hela vägen till ekologisk. Detta är endast möjligt om det finns en marknad, så att kapital finns, för förbättringar och investeringar. Min övergripande slutsats blir därför, köp och ät kött med så hög kvalitet du förmår. Att köpa bra kött är att i slutändan rösta på bättre djurhållning. Att köpa vegetabilier är ofta en röst på bekämpningsmedel och konstgödsel.
Hej! Tack för era kloka svar. Det var många bra råd i dem och jag tar dem till mig.
Har gått med i Rekogruppen och skall försöka hitta så bra uppfödare där som möjligt så att jag kan köpa ägg från glada hönor.
Anledningen till att jag bara bör äta 2 dagar gammalt kött är inte för att jag är kräsen.
Förklaringen nedan kommer från
http://glutenochmjolkfri.se/histamin-och-histaminintolerans/
“Histamin finns i våra muskler, men även i allt kött vi äter, i fisk, skaldjur och även i proteinrika livsmedel som ägg och mjölk. Alla är de livsmedel med hög proteinhalt. När proteinrik mat utsätts för bakterieangrepp, kommer histamin att bildas. Ju längre tid bakterier får verka på maten, ju mer histamin bildas. Därför finns histamin i rikliga mängder i all lagrad mat; i korv, torkad skinka, surströmming, syrad mjölk som yoghurt, i mögelost och så vidare. Nyslaktad kött innehåller inte så mycket, så köper man butiksförpackad köttfärs är nivåerna låga den dagen köttfärsen är mald. Lägg sedan köttet i frysen, för i kylen bildas det snabbt histamin. Tillagad kött från gårdagens middag kan innehålla höga halter. Förvara därför alltid lagad mat i frysen, inte i kyl, om du är känslig för histamin.”
Det är detta stök som är en av anledningarna till att jag vill äta mer vegetariskt. Det är helt enkelt lättare.
Jag har enbart ätit svenskt kött, mestadels Krav under det senaste 20 åren. Köper lamm från en arbetskompis som föder upp själv. Ägg från utehöns men inte från ngn liten uppfödning utan de man köper i affären (Torggummans). Väljer bort dunprodukter mm så jag försöker vara etisk i det stora.
Tar till mig rådet att låta bli att sortera in mig i ett fack så länge. Låter mig vingla omkring lite mellan vegetariskt och köttätande men kommer absolut att köpa ägg via Reko för det är en av de saker som jag känner jag borde göra.
När det gäller histaminöverkänsligheten så är stress en av anledningarna absolut. Att jag dessutom har haft jättebekymmer med mina tänder under flera år vilket har gjort att jag svalt halvtuggad mat har ju bidragit till att tarmarna fått stryk.
Jag jobbar på att läka dem nu men det tar sin lilla tid. Tänderna är fixade så nu skall jag bara komma ihåg att tugga.
HCL, enzymer och Prescript-Assist (probiotika) äter jag så är nog på rätt väg tror jag.
Läste ditt inlägg Martina om Aminosyraprofiler vs Proteintyper (från 2014) och blev jätteglad.
Inlägget beskriver ju det jag söker efter nämligen vad och hur skall jag ersätta animaliskt protein när jag vill göra det.
Ris och ärtprotein låter jätteintressant.
Jag lär mig så mycket här och jag har nominerat dig till Stora influencerpriset i samtliga kategorier du nämner, med motiveringen att din blogg är en av de absolut bästa. Det är vetenskap på hög nivå förklarat så att alla förstår. Bra och konkreta råd vad det gäller kost och träning. Men det allra bästa är att det finns en dialog på bloggen. En seriös sådan. Du svarar dina läsare och DET är helt fantastisk och faktiskt ovanligt. Tack!
Jag uppmanar er andra som läser här att nominera Martina. Hon är verkligen värd det!
Som ett tack för all den tid hon lägger ner på oss. 🙂
// Anna-Karin
Tack Anna-Karin jag blir jätteglad och tacksam <3
Jag köper det mesta ekologiskt. Kött köper jag bara ekologiskt och helst närproducerat. Fick tips om REKO på Facebook häromdagen, så det ska jag kolla upp! Jag förstod inte riktigt varför Anna-Karin bara ville äta max två dagar gammalt kött? Jag äter nästan alltid utgånget kött =P. Köper det ekologiska som går ut samma dag som butiken satt ner till halva priset. Allt som kastas är slöseri med jordens resurser. Allt som har tillverkats tär på jorden. Ägg köper jag på en eko-gård utanför stan, så att jag kan prata med hönorna och se att dom har det bra innan jag tar deras fina, stora (för billiga!) ägg.
Dock önskar jag att KRAV skulle ställa hårdare krav snabbare. Tyvärr skulle väl inte ekologisk odling gå runt då, eftersom folk inte vill betala tillräckligt för det. Ekologisk uppfödning av djur är absolut inte tillräckligt bra, men ingen odling är tillräckligt bra ur miljösynpunkt och jordarna blir snabbare utarmade av växtodling än djurhållning tror jag, så att bli vegetarian för miljöns skull är inte ett alternativ för mig.
Tycker också att KRAV har för låga krav. Tack för din kommentar Pussel!
Ett alternativ till KRAV kan vara #etisktkott från Hälsingestintan, en gårdsbonde som blev trött på att det var svårt att få tag på kött i butik som smakade som det hon själv hade på gården. Det är djur som fått må bra och som slaktas på gården i egen miljö. Kalvarna går med sin mor i 6mån istället för den sedvanliga dagen som krav tillåter (rätta mig om jag har fel). Smakskillnaden är stor. Hälsingestintan finns hos utvalda butiker runt om i landet (och säljer slut fort). Och det känns bra i sinnet att djuren haft det bra 🙂
Är man histaminkänslig som Anna-Karin (och jag) så kan man inte äta mat som lagrats länge och därför måste köttet vara färskt. Ju längre något lagrats desto mer histamin hinner bildas.
Vissa klarar t.ex bara att äta fisk om den tillagats och äts inom en timma efter fångst, medan andra klarar en fisk som lagrats lite längre. Det beror på hur känslig man är.
Så det har absolut ingenting att göra med att man inte “vill” äta utgånget kött osv, vi kan helt enkelt inte.
Missade visst Anna-Karins utförliga svar innan jag själv svarade… ?
Aha, ok!
Vill bara inflika att kött som inte fått “hänga” i minst 38 dygnsgrader är i det närmaste oätligt då det är så segt så endast långkok kan möra det…har egna djur på gården så jag vet precis hur segt det kan bli….och om vi pratar vitaminer eller liknande så försvinner de lika bra i långkoket som under “hängningen” om det är det som åsyftas…
Bara delar tanken som dök upp. ?
dygnsgrader? Vad är det? 🙂
Hm… känner med Anna-Karin då jag själv varit inne i liknande tankespiraler, och det är verkligen väldigt jobbigt att stå i affären och bara “Pest eller kolera?”
Personligen har jag landat i att jag ensam inte kan göra allting. Jag försöker göra bra val i affären, väljer minst KRAV/MSC i största möjliga mån och går inte det så minst svenskodlat/producerat. Jag försöker göra medvetna val i allt från kläder till motorcykelsdelar, bojkottar vissa företag m.m. för medvetenheten börjar i varje steg man tar och varje ord och hur man är både sig själv och mot andra också. Jag vet nu att jag gör så gott jag kan med de förutsättningar jag har, och de som kan göra mer (har mer pengar t.e.x) står också inför valet att göra det, eller inte. Jag vet i alla fall vad jag hade gjort.
Så mitt råd är att se det i ett större perspektiv, jag tror Anna-Karin kommer må bättre då. Martina, Estelle gav bra råd när det gäller kosten konkret. Jag tycker hon skall komma tillrätta med histaminkänsligheten och sin hälsa först, i nästa steg se vad hon kan göra mer. Jag tror hon kommer landa i någon bra lösning till slut. 🙂
Kram!/Sara
Vi små uppfödare finns. Vi som föder upp ekologiska gräsbetesdjur i liten skala, som vill att våra djur ska ha det bra under sitt liv och som värnar om hälsa samt miljö.
Jo, känner igen mig i tankegångarna också. men till histaminöverkänsligheten finns en hel del som menar att man inte ska försöka ta bort allt histaminrikt, man kan även balansera det som så med vissa födoämnen som fungerar på ett antihistamint sätt, Med läkande kost ska man även kunna bli bättre ifrån sin histaminöverkänslighet så att man kan tåla mer succesivt.
Sen finns ju faktiskt hampaproteinpulver som innehåller fullvärdigt protein, det skulle jag välja i stället för ris eller liknande som inte innehåller fullvärdigt protein.
Glömde förresten en grej, stress är sjukt viktigt att nämna i samband med hjistaminöverkänslighet eftersom kroppen frisätter en massa histamin vid stress, får man ner stressen blir man automatiskt mindre histaminkänslig 🙂
Det är väldigt svårt dilemma som presenterats. Jag tror på att följa det som känns bäst psykiskt, vilket låter som alternativet vegetarian! Om kroppen inte vill detta kommer det blir en utmaning i framtiden. Mitt tips är att ha en reservplan om det skiter sig, kanske att börja besöka bondgårdar (gärna mindre ekologiska) och se hur det fungerar i Sverige. Förhoppningsvis får du se en bra bild av hur djuen mår och får höra hur bonden tar hand om dem. Det är hemskt att se djur packade i lastbilar, men du kan välja att undvika dessa djur OM du någon gång i framtiden kommer till beslutet att äta kött. Se bara till att ha bra kunskap om VILKET kött du kommer välja när den dagen kommer. Kanske det kan göra hela besluten enklare.
Hej! Har en väninna som blivit mycket sämre i sin Parkinsons av vegetarisk kost. Hon vill promt äta det för hon säger att hennes hälsa kommer i andra hand och djurens bästa i första. Ja, vad ska man säga. Det är ju hennes val. Jag kan ju tycka att en person som har tre barn, har ständig värk, inte kan röra sig i ett normalt rörelsemönster och inte lyckas gå ned de sista 25 kg från sin graviditet. (hon gick upp 50 ) kanske borde prioritera annorlunda, men,,, det är hennes val. Hon fick Parkinsons för många år sedan efter att ha negligerat sin konstaterade celiaki fullständigt. Hon tyckte det var jobbigt att säga nej när svärmor bakade pajer och fick så småningom ont i leder och bindväv..
Hon frågade mig vad hon skulle äta för protein som var vegetariskt och var bra. Ärtprotein och alla slags bönor får hon smärtor av. Likaså blir hon uppsvälld av snabba kolhydrater och råa grönsaker fungerar inte. Hon är dålig på att laga mat och jag fick lära henne att hon var tvungen att tina kycklingen först innan hon kunde tillaga den en gång för många år sedan när hon åt kyckling.
Det är vart och ens eget val. Prioterar man sin egen hälsa i andra hand och djurens bästa i första så gör man. Men jag tycker kanske att det är vettigare att arbeta med juste djurhållning. Eventuellt äta lite mindre kött om man äter mycket.. Annars blir det svårt.
Det där låter ganska så hemskt så som du beskriver, men tyvärr är det inte ovanligt att folk sätter sin hälsa i SISTA rummet! 🙁
Ett alternativ som kommer startkt är att gå med i närmaste REKO-ring, där kan du handla lokalproducerad mat till bra pris direkt ifrån odlarna/uppfödarna av maten.
REKO-ring är en gräsrotsrörelse som kommer i från Finland, och som snabbt växer sig stort i Sverige.
All handel sköts i förväg via Facebook-grupper, och sen sker utlämning av beställda varor där producenter och kunderna möts på speciellt bestämda tider och platser med jämna mellanrum.
REKO Skövde är för närvarande Sveriges största med över 5.000 medlemmar.
Shit va coolt, tack Tony! <3
Lyssnade nyligen på en podcast gjord av weston a price foundation (“vegetarianism reconsidered”) som tar upp just detta. Det som faktiskt kommer göra skillnad är inte att sluta äta djur, utan att stötta de som värnar om djurens välmående och vår miljö. De tar upp mycket mer om detta och olika aspekter att se på saken. Rekommenderar alla att lyssna på den!
https://youtu.be/dlAH8GuzPCw
Det låter som att Anna-Karin ska hålla sig borta från kött om hon inte mår varken psykiskt eller fysiskt bra av kött. Sen om du vill äta fisk ibland, kanske ägg eller till och med kött då och då. Gör det! Fokusera inte på att hamna i ett fack, man måste inte antingen vara köttätare eller vegetarian, det finns gråzoner. Ät det som du mår bra av, alltså psykiskt och fysiskt.
Själv så undviker jag att köpa massproducerat kött, och med det menar jag allt fabrikspaketerat som säljs i en vanlig livsmedelsbutik. Sen kan jag erkänna att det inte är enbart pga djurhållning, utan även pga att det inte är lika näringsrik mat, men även att det inte alls är bra kvalitet på köttet. Ett exempel är kyckling, den uppfödningen är inte bra, det är något väldigt skevt som pågår där. Ibland säljs det hela kycklingar för 29kr/kg, hur är det möjligt? Hur kan det finnas ekonomi i det? Samma gäller när det säljs fläskkött i samma prisklass, det är inte rimligt!
Jag kommer att fortsätta att äta kött. Det får mig att må bra, det smakar gott, och så länge jag väljer med omsorg sover jag gott om natten. För att nämna några konkreta förslag: Skärgårdskött (ö-märkt) och Havor, sen finns det många fler såklart. En annan lösning är att köpa från specialistbutiker (finns kanske bara i stockholm), där kan dom berätta om respektive gård som köttet kommer ifrån.
En annan lösning är helt enkelt att besöka en gård, och se hur hela djuruppfödningen ser ut.
Klockrent!