Vetenskapliga källor i slutet av inlägget
Prof Maj-Lis Hellenius gästar populära framgångspodden
På begäran från många av mina läsare har jag tagit mig igenom det 1.5h långa asvsnittet där prof Maj-Lis gästar framgångspodden som drivs av Alexander Pärleros och ska vara Nordens största intervjupod med 2-3 miljoner lyssningar per månad. Mina yngre läsare kanske inte känner till Maj-Lis men hon har kallats för “Livsstilsprofessorn” i Media i minst 10 år och varit en enträgen antagonist till LCHF-rörelsen eftersom hon avskyr “kött och smör” i allmänhet.
“Hur du blir 100 år gammal”
Avsnittet heter “så blir du 100 år gammal” och Maj-Lis börjar med att berätta om sin egen morgonrutin. Hon tränar i 7 minuter (hemmaträning) och sedan äter hon havregrynsgröt med färska bär och lättmjölk, ett gäng mackor och ett glas apelsinjuice. Sedan vid halv tolv börjar hon längta efter lunch och då vill hon ha en matig sallad. Maj-Lis berättar även om hur hon älskar olivolja så mycket att hon bakar med den och har den till bakverk (tårtor).
Så långt är allt lugnt, hon beskriver sin livsstil som “klassiskt nyttig” även om det kanske är lite märkligt att baka med olivolja, men när hon börjar rekommendera vegetabiliska oljor som solrosolja framför smör blir det snabbt tokigt.
“Vi är födda bland kossorna, vi gillar de animaliska fetterna”
Ovan är ett citat från Maj-Lis och det är helt korrekt. Människan har ätit idisslande djur (och djur i allmänhet) genom hela sin historia. Rått, tillagat och till och med ruttet. Människan är naturens främsta konditionsfenomen eftersom vi kan svettas på ett sätt inget annat djur kan och därför kan vara igång i timmar utan att riskera överhettning.
Med hjälp av vår fysik och förmågan att tillverka redskap för att jaga, är det just jaga som vi har gjort. Till skillnad från ett lejon som också är en karnivor så har vi finmotoriska händer, problemlösningsförmåga och vi fångar inte våra byten med tänderna. Därför ser vi annorlunda ut på så vis att vi inte behöver huggtänder eller klor, men vårt mag- och tarmsystem ser ut som andra karnivorers i naturen och vi har absolut lägst pH i magsäcken jämfört med andra karnivorer och asätare.
Att säga att “vi är födda bland kossorna” och sedan dra slutsatsen att raps-, solros-, majs- och olivolja är de bästa vi kan äta blir konstigt eftersom människan inte hade i närheten så mycket hälsoproblem (fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, kroniska inflammationer, cancer, neurodegenerativa sjukdomar) när vi fortfarande (före jordbruket) hade en animaliebaserad kost. Här är ju stående exemplet de urfolk som fortfarande lever som jägare och samlare och har nära noll av våra vanligaste livsstilssjukdomar.
Muffinsexperimentet & avbrutna Lyon-studien
Maj-Lis brukar slänga sig med siffran 3 miljoner när det kommer till studier om att mättat fett är dåligt. Det handlar främst om epidemiologiska studier där man som bekant tittar på ätmönstret hos tusentals människor. Som vi pratat om många gånger innan är det ganska svårt att veta vad folk äter egentligen. Om jag frågar dig vad du åt till lunch förrförra onsdagen, har du en aning om det då? Om du skulle få fylla i en enkät om din kost, skulle enkäten kunna matcha din kost exakt? Det är till exempel visat att de flesta (!) som anger att de äter en vegetarisk kost, inkluderar ägg, mejeriprodukter och ibland även fisk och skaldjur i kosten. Jag har också från min erfarenhet av att coacha människor till ketoadaptering insett att många (!) som tror att de äter keto, äter någon helt annan variant som de kallar för keto. Inlägg om det här.
Hur som helst har Maj-Lis två exempel på studier som hon tycker är bra. Det ena är Muffinsexperimentet och det andra är Lyonstudien.
Muffinsexperimentet utfördes i Uppsala och gick ut på att studenter skulle äta muffins bakade på antingen palmolja (mättat fett) eller solrosolja (omättat fett). Båda grupperna gick upp i vikt men palmolje-gruppen fick försämrade blodfetter, mer bukfetma och fettinlagring i levern. Solrosoljegruppen fick vad jag vet inte dessa effekter och ingen av grupperna fick någon förändring av inflammationsmarkörer. Lyonstudien utfördes på äldre personer som redan haft sin första hjärtinfarkt och gick ut på att halva gruppen fick rådet att äta medelhavskost och undvika mättat fett, andra halvan fick inga kostråd. Studien fick avbrytas av etiska skäl för att gruppen som inte fick några kostråd blev hårt drabbade av dödsfall.
Är mättat fett dödligt?
Frågar man Maj-Lis är svaret ett rungande JA! Tre miljoner studier! Ät inte mättat fett, bara gör det inte. Ät olivolja, bönor, linser, havregrynsgröt, lättprodukter och matiga sallader och träna varje dag så blir du 100 år! Funkar det? Jag tror helt ärligt att det kommer fungera för Maj-Lis eftersom hon verkar väldigt nöjd med sin livsstil, och studier visar att de som själva anser sig vara väldigt hälsosamma mår bättre och får bättre resultat oavsett vad de gör, jämfört med de som själva anser sig vara ohälsosamma. Mind over matter liksom.
Men seriöst, ska vi undvika mättat fett? Både muffinsstudien och Lyonstudien är ju bevis! Mja, personligen tycker jag att muffins var ett lite märkligt sätt att studera fett på och patienterna som fick kostrekommendationer i Lyonstudien fick ju faktiskt rådet att äta medelhavskost. En lågkolhydratkost. Mättat fett är en del av vår naturliga, artegna föda, om vi ska äta hela djuret som människan gjort under allra största delen av sin historia. Att livsmedelstekniskt göra olja av solrosor, majs, nötter och fröer är ett väldigt modernt påfund. Tillsammans med raffinerat socker verkar det vara en ren katastrof om man tittar på den metabola pandemin som sprider sig som en löpeld över världen. Nästan var och varannan person är metabolt sjuk! Att äta muffins med palmolja eller rapsolja är inget av det en bra idé. Socker är en aptitstimulerare som gör att vi äter mer oavsett vad vi äter, men jag hade personligen bakat med smör hellre än någon olja för att det blir godare och är ett mer naturligt fett, även om det såklart får negativa konsekvenser att äta så varje dag.
Mättat fett + socker = dålig idé. Omättat eller fleromättat fett + socker = också dålig idé. Blodsockersvängningar ackompanjerat av höga kalorier = dålig idé. Ogenomtänkt ketogen kost (strikt low carb) som inte innehåller rena, naturliga livsmedel = också dålig idé.
Naturligt ohälsosamma livsmedel
Nu tänker jag inte säga att allting som är naturligt är toppen för så är det absolut inte, men att livsmedeltekniskt avlägsna mjölkfettet från mjölk eller pressa ut olja ur frön, göra mjölk av havre, soja och ris och sätta ihop matvaror av helt nya, för människan främmande, kemiska ämnen är givetvis inte hälsosamt. Att däremot fylla sin varukorg med livsmedel helt fria från innehållsförteckningar har däremot bättre chanser att vara det. Vänd och vrid på paketen i affären! Ser du fler än 5 ingredienser och ingrediensnamnen börjar bli svåra att uttala är det troligen inte någon hälsoprodukt oavsett vilka hälso-slogans som står på förpackningen.
Det går att se en väldigt tydlig negativ utveckling av den allmänna metabola hälsan från att fettskräcken började genomsyra hela västvärlden under slutet av 1970-talet, till att bli helt etablerad under 1980-talet, fram tills idag. När fett blev bannlyst öppnade det upp en gigantisk marknad för lågfettprodukter som uppmuntrade människor till att välja konstiga livsmedel som triggar överätning, hetsätning och allmänt dåliga matval i jakten på att undvika det ondskefulla fettet. Kolhydratrik fettfattig mat gör en lätt hungrig och sugen och får en att gå i skafferiet och kylen om och om igen, ta något sött, ta för mycket av det söta, drabbas av skuldkänslor, ånger och träna kompensatoriskt för att “hålla vikten”. En ond cykel som få kan hantera, som föder missnöje med hur kroppen ser ut, låg energi, trötthet, svajjigt humör, värk i kroppen, magproblem, IBS och “ballongmage” som Aftonbladet brukar kalla det.
Vad säger vetenskapen om mättat fett?
Jag kan inte kontra Maj-Lis och hennes 3 miljoner studier, det ska jag ge henne. Den här bloggposten hade blivit föööör lång! Det jag kan göra är däremot att visa några studier jag tycker är bra, så kan du läsa vid intresse!
Disclaimer: Det är inte riktigt så enkelt som att säga att olika fettsyror är bra eller dåliga eftersom vi har olika metabolism, olika känslighet och framförallt helt olika livsstilar. Varifrån fettet kommer spelar stor roll samt givetvis vad man äter till sitt fett. Det finns transfetter i både mjölk och chips som exempel. Det är också stor skillnad på palmolja och till exempel talg, ister och smör.
Fler och fler artiklar dementerar fettskräcken i allt mer prestigefyllda tidskrifter
- 2009 publicerade Annals of Nurition & Metabolism en meta-analys av 28 kohortstudier och 16 randomiserade försök som sammanställde att det inte finns särskilt starka bevis för att fett påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdomar överhuvudtaget. (1)
- 2010 publicerade American Journal of Clinical Nutrition en meta-analys av 21 kohortstudier som inte fann någon länk mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom. (2)
- 2013 publicerade Nutrition & Metabolism en omfattande meta-analys som dementerade att det skulle vara positivt att ersätta mättat fett med fleromättat (3)
- 2017 publicerades en liknande review i Nutrition Journal (4)
- 2015 publicerade British Medical Journal en sammanställning av 17 observationsstudier och fann inget samband mellan fettintag och dödlighet överhuvudtaget, varken i hjärtsjukdom eller någon annan sjukdom. (5)
- 2017 publicerade British Journal of Sports Medicine en sammanställning av 7 stora studier med totalt 89801 personer (mestadels män) och utfallet på kardiovaskulär ohälsa givet fettintag utan att hitta några starka samband. (6)
- I år (2020) publicerade JACC ett förslag på att livsmedelsrekommendationerna som begränsar andelen mättat fett i kosten ska tas bort, för att det finns för vaga evidens att det skulle spela någon roll. (7)
Det här inlägget bemöter Maj-Lis anti-fettpropaganda mer än att handla om någon specifik kost. Jag själv och många som läser här inne äter en ketogen kost som är extrem vad gäller just fettintag och det passar förstås inte alla. Dock finns det otroligt mycket studier gjorda på just ketos och ketoner, men det spar vi till ett annat inlägg. Orkar du inte vänta rekommenderar jag en sökning på Google Scholar.
Fettskräcken är onödig och överdriven
Sammanfattningsvis kan man väl säga att rädslan för naturligt mättat fett är onödig, överdriven och till och med ogrundad. Många fler livsstilsfaktorer påverkar dessutom hälsan utöver både kosten och det specifika fettintaget. Stress, återhämtning, sömnkvalité, fysisk aktivitet och allmän lyckonivå är än mer avgörande och tillsammans bygger de upp en allmän nivå av hälsa som återspeglas både på insidan och utsidan.
Det största problemet med att leva fettfobiskt är att ett svängande blodsocker (till följd av att fettet oftast ersätts av kolhydrater) kan orsaka mycket problem för känsliga individer. Personer med reaktiv hypoglycemi som jag själv har till exempel (extra svängigt blodsocker) kan få psykologiska problem (ångest, oro, nervositet) när det börjar svajja och de som lider av överätningsproblematik tenderar såklart att överäta eller hetsäta även på “tråkig mat” som gröt och pasta. När maten inte mättar blir man hungrig och sugen.
70E% kolhydrater
Ett snabbt överslag på Maj-Lis frukost visar att den innehåller över 70E% kolhydrater vilket förklarar varför hon är ganska hungrig några timmar senare. För en person som Maj-Lis som verkar ha gott om självdisciplin verkar det gå utmärkt att hålla sig till en matig sallad men med tanke på hur många som i realiteten kämpar med övervikt och olika dieter verkar det vara Maj-Lis som är undantaget här.
Att uppmuntra till fettsnåla dieter leder sällan till fantastiska resultat. Särskilt inte för kvinnor i fertil ålder som är beroende av rejält med energi (från bland annat fett) för att driva igenom en frisk menscykel och orka ägglossa varje månad! Precis som Maj-Lis säger i intervjun bygger fett upp våra cellmembran, men det bygger också upp alla våra könshormoner. Lågfettdieter främjar helt enkelt inte hormonell hälsa och med tanke på hur många som lider av insulinresistens och insulinresistenta äggstockar (PCOS/infertilitet) är det ganska oetiskt att rekommendera.
Övrigt
Maj-Lis har som allmänt känt ganska täta kopplingar till världens största läkemedelsbolag Pfizer som tillverkar bland annat Lipitor, världens mest sålda kolesterolmedicin som hon också medverkat i reklamfilmer för. Jag tycker personligen att det är fel att Pfizer utbildar sjukvårdspersonal, liksom att de till största del finansierat Maj-Lis livsstilsklinik på KI. Det skulle kunna elda på hennes vurm för “ät mindre, träna mer, medicinera resten” men det har jag ingen källa på 🙂
Hur man INTE blir 100 år!
Säkerligen kommer Maj-Lis bli 100 år särskilt som Svensk sjukvård är så bra på att följa upp äldre och kroniskt sjuka personer och medicinera bort nästan vartenda symptom, så till den grad att skillnaden i livslängd mellan frisk och sjuk individ i princip är helt obefintlig. Vad som spelar roll mer än livslängden är ju dock hur man mår och hur kapaciteten är medan man lever.
Att gå runt med kroniskt högt blodsocker, undvika riktig mat och ersätta det med processade omega 6-rika oljor i jakten på fettfri kost är dock inte ett sätt att bli 100 år. Att sedan ersätta nödvändiga proteiner och fetter med oxalat- fytin och lektinrika livsmedel (växtgifter) som bönor, linser, nötter och fröer som irriterar magen och tarmarna är ytterligare ett steg i fel riktning. Ett långt kliv bort från vår naturliga, artegna föda och helt säkert ett sätt att bli medicinberoende på ålderns höst. Något som är helt onödigt i de allra flesta fall eftersom majoriteten av de sjukdomar vi har i väst är livsstilssjukdomar.
Har du lyssnat på poddavsnittet med Maj-Lis Hellenius? Berätta gärna vad du tyckte!
Mycket bra artikel tycker jag som aldrig gillat muffins. De som åt muffins med mättat fet fick mer lever fet. Men hur hade dödligheten blivit om de hade fortsatt studien livet ut? Jag tänker naturligtvis på Minnesota studien, där kolesterolet gick ned i gruppen med fleromättat, men upp i gruppen med mättat fett. Men i Minnesota studien var dödligheten var lägre i gruppen med mättat fett, och alltså högre i gruppen som åt fleromättat fett.
Hur hade dödligheten blivit i muffin studien, om den varit livslång?
Är det så att leverfettet blir högre för att de åt socker,mjöl och fet samtidigt, eller finns det olika typer av fettlever ? Eller är leverfett alltid lika dåligt? Frågan man kan ställa är. Åt de i Minnesota audiens fett grupp mindre socker och mjöl, eller är det bara samtidigheten som är boven?
Verkar som att palmitinsyra + socker inte är någon höjdare 🙂
Jag kunde inte lyssna klart på podden. Inte bara pga Maj-Lis. Jag blev provocerad redan när Alexander ställer ledande frågor om sina vänners förfärliga “kött- och smördiet”. Vännerna hade gått ner i vikt men visst kan detta aldrig vara bra i längden? Visst? Visst?
Nej tack till dåliga intervjuare som fiskar efter de svar de vill ha istället för att lyssna med ett öppet sinne. När Mattias Ribbing intervjuades i samma podd, ägnades det ca 10 sekunder åt hans sätt att äta för att hjälpa hjärnan att hålla sig i trim. Jasså, LCHF, jahaja, då går vi vidare till nästa fråga.
Jag letade upp en intervju på en annan podd istället, med FunMed-läkaren Peter Martin. Myyyycket bättre för blodtrycket 😉
Haha ja jag håller med…
https://www.svtplay.se/video/28156536/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-33-fett-van-eller-fiende?start=auto
Usch, jag mådde aldrig bra när jag åt lågfettdieten.. Men hela min familj är skeptisk till mättat fett och tjatar om att vi människor har fått en betydligt högre levnadslängd tack vare att vi övergått till margarin. Har du något tips på ett bra motargument? Jag har personligen mycket svårt att tro att det är tack vare margarinet vi lever längre med tanke på att jag mår så otroligt mycket bättre sen jag övergav just margarinet!
Uj… har de någon aning om hur margarin tillverkas och av vad…?
Tack för ditt svar! De vet hur margarin tillverkas men påstår ändå att det är bevisat att det är betydligt nyttigare med margarin än med smör. Vet du var man kan hitta forskning om varför vi lever längre idag? Vad tror du själv att den ökade levnadslängden beror på? Den måste väl bero på bättre mediciner och bättre hygien, eller vad tror du? Jag vill absolut inte tro att det skulle bero på att vi bytt ut smör mot margarin!
Vi följer upp och medicinerar människor väldigt noga i Sverige och det påverkar ju livslängden väldigt mycket. Nivån av health literacy ökar, folk är mer benägna att ta hand om sig och göra bra hälsoval. Finns många anledningar.
Tack för ditt svar Martina! Det du skriver låter logiskt.
Ville bara kommentera att jag verkligen uppskattar tonaliteten du använder när du tar upp sådana här diskussioner. Du står bakom ditt raka, tydliga budskap men ändå levererar den på ett sätt som öppnar för diskussion och förståelse, snyggt!
Tack!
Jag blev provocerad när jag lyssnade på avsnittet och jag äter inte ens low carb. Kändes onyanserat…
Hej Martina! Det är första gången jag läser här och typ allt du skriver om är nytt för mig. Här kommer därför några frågor till din text. Du får gärna ta dig tid att svara på dem om du vill!
“människan inte hade i närheten så mycket hälsoproblem (fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, kroniska inflammationer, cancer, neurodegenerativa sjukdomar) när vi fortfarande (före jordbruket) hade en animaliebaserad kost. Här är ju stående exemplet de urfolk som fortfarande lever som jägare och samlare och har nära noll av våra vanligaste livsstilssjukdomar.” Vad kan det vara i skillnaden mellan urfolkens levandsvanor och med våra levnadsvanor/livvstilar som gör att vi har fler hälsoproblem av de du nämner än urfolken? Beror allt på kosten eller finns det fler variabler att ta hänsyn till?
“Mättat fett är en del av vår naturliga, artegna föda, om vi ska äta hela djuret som människan gjort under allra största delen av sin historia. Att livsmedelstekniskt göra olja av solrosor, majs, nötter och fröer är ett väldigt modernt påfund.” När började man äta olja gjord av solrosor, majs, nötter och fröer? När började man äta olivolja? Nu menar jag inte svenskar utan människor i stort i världen. Olivolja äts i exempelvis Spanien sedan antiken, enligt denna källa: https://popularhistoria.se/vardagsliv/mat-dryck/popular-smorja#:~:text=Innan%20dess%20var%20olivolja%20n%C3%A5got,Sverige%20tillbaka%20till%201400%2Dtalet.
MEN: Menar du att smör är mer naturligt för oss människor för att vi har ätit det ännu längre än olivoljan? Menar du att människan har utvecklats evolutionärt till att äta smör eftersom vi gjort det så länge? Hur länge har vi ätit smör? En sak är att jaga djur, men en annan sak är väl att mjölka dem och sedan göra något med mjölken mer än att dricka den som den är (t ex smör)? Vad talar för att vi skulle vara bättre anpassade till att äta animaliska fetter än vegetabiliska fetter?
Här verkar du ju vara emot smör, i och för sig: “att livsmedeltekniskt avlägsna mjölkfettet från mjölk eller pressa ut olja ur frön, göra mjölk av havre, soja och ris och sätta ihop matvaror av helt nya, för människan främmande, kemiska ämnen är givetvis inte hälsosamt.” Hm.. Jag förstår nog inte riktigt din tes i detta inlägg.
“Att uppmuntra till fettsnåla dieter leder sällan till fantastiska resultat. Särskilt inte för kvinnor i fertil ålder som är beroende av rejält med energi (från bland annat fett) för att driva igenom en frisk menscykel och orka ägglossa varje månad! Precis som Maj-Lis säger i intervjun bygger fett upp våra cellmembran, men det bygger också upp alla våra könshormoner. Lågfettdieter främjar helt enkelt inte hormonell hälsa och med tanke på hur många som lider av insulinresistens och insulinresistenta äggstockar (PCOS/infertilitet) är det ganska oetiskt att rekommendera.” Mycket intressant! Vad har du för källa till det här? Det hade varit intressant att läsa mer om! Menar du att de som äter fettsnålt är mindre fertila än de som äter fett? Spelar det någon roll vilken typ av fett man äter? Animaliskt, vegetabiliskt, mättat, omättat?
“Att sedan ersätta nödvändiga proteiner och fetter med oxalat- fytin och lektinrika livsmedel (växtgifter) som bönor, linser, nötter och fröer som irriterar magen och tarmarna är ytterligare ett steg i fel riktning. Ett långt kliv bort från vår naturliga, artegna föda och helt säkert ett sätt att bli medicinberoende på ålderns höst.” Är det gift i linser, nötter och fröer? Källor på det? Jag blir lite rädd nu, eftersom jag trott det är nyttigt att äta sådant.
Men vad menas med naturlig artegen föda? Finns det alltså mat som är speciellt bra för just människor? Har detta uppkommit evolutionärt, eller hur menar du? Ge mig gärna en källa på detta, för jag har aldrig hört talas om detta tidigare.
Tacksam för svar!
Denna mastodont-kommentar hoppas jag innerligt att någon av mina väldigt pålästa läsare svarar på annars får du posta den i mitt forum. Det skulle ta mig ganska lång tid att fullfölja alla de utläggningar du önskar. Ett exempel på fråga du kan googla är huruvida lektiner, oxalater och fytinsyra finns i nötter, fröer och baljväxter och dess inverkan på hälsan. Människans cellmembran och hur alla könshormoner byggs upp av kolesterolmolekylen kan du också hitta väldigt enkelt online, och i min bok Hormonstark.
Det finns fler variabler än kost, men kost är jätteviktigt och där är bytet från en huvudsakligen animalisk kost till en växtbaserad kost de senaste 150 åren av i särklass störst betydelse.
Fattiga alltid har ätit mer växtbaserat, men att vanliga människor frivilligt väljer att äta som fattiga svenskar gjorde förr i tiden är en enorm olycka för vårt samhälle.
Det finns en annan oerhört viktig funktion för olivolja som inte är direkt konsumtion som fettkälla. Vad det är överlämnas som en tankeövning, men ju kallare klimatet är desto mindre behov av denna funktion.
Gör en tankeövning till, denna gång angående olivoljans tillgänglighet i Sverige. Gå tillbaka och titta i kokböcker från 1800-talet, 1700-talet, respektive 1600-talet och leta efter olivolja som ingrediens. Sedan gör du samma sak med smör och jämför.
Det är enorm skillnad på hur vegetabiliska, respektive animaliska fetter reagerar i kroppen och det har med den kemiska strukturen hos respektive att göra, men jag överlåter till en välutbildad kemist att bryta ner de exakta reaktionerna som sker.
Inga djur eller växter vill bli uppätna och för att skydda sig från att ätas så slåss allting för sin överlevnad, antingen fysiskt eller kemiskt.
Djur i allmänhet flyr eller slåss dvs en fysiskt kamp, en liten minoritet är giftiga.
Växter kan varken fly eller slåss, så de är hänvisade till att försvara sig med kemiska metoder. George Diggs förklarar
https://www.youtube.com/watch?v=fnjX3cZ4q84
Frukt är minst giftig eftersom den ska ätas som en del av fortplantningen (särskilt om man skalar den), grönsaker som växters kroppsdelar är giftiga för en växt vill inte bli uppäten, frön är allra giftigast eftersom det är växtens avkomma, även när fröna ingår i frukten, och de ska aldrig ätas.
När man känner till att frön är bland det giftigaste naturen har att bjuda på, är det en bra idé att göra olja av den och hälla i sig?
Det är klart det finns en artegen människoföda. Vad tror du den är? Är det skillnad på matsmältningssystemet för en människa och en idisslare och om det är det, har vi samma artegna föda? Och om vi har samma artegna föda, varför har vi olika matsmältningssystem?
Hej Fredrik!
“Det finns fler variabler än kost, men kost är jätteviktigt och där är bytet från en huvudsakligen animalisk kost till en växtbaserad kost de senaste 150 åren av i särklass störst betydelse.” Vi äter väl mer och mer kött och inte tvärt om? https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Kottprodukter-konsumtion-per-person/
“Fattiga alltid har ätit mer växtbaserat, men att vanliga människor frivilligt väljer att äta som fattiga svenskar gjorde förr i tiden är en enorm olycka för vårt samhälle.” Hur ser denna enorma olycka ut? Vad är det som blir dåligt i samhället för att folk äter vegetarisk mat? https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/vegetarisk-mat-for-vuxna
En annan sak som är intressant som både Martina och du Fredrik verkar missa är att se till mer än sig själv. Se till jorden och hela jordens befolkning samt ekosystemet. Hur blir det om alla äter massa kött? Blir det bra för jorden och klimatet och alla människors tillgång till mat?
“Det finns en annan oerhört viktig funktion för olivolja som inte är direkt konsumtion som fettkälla. Vad det är överlämnas som en tankeövning, men ju kallare klimatet är desto mindre behov av denna funktion.” Tack så mycket för tankeövningen. Jag behöver verkligen tänka till känner jag. Eller är det du som behöver det? Kan det vara som solskydd? Eller som hudkräm? Jag vet inte, vad har du kommit fram till efter din tankeövning?
“Gör en tankeövning till, denna gång angående olivoljans tillgänglighet i Sverige. Gå tillbaka och titta i kokböcker från 1800-talet, 1700-talet, respektive 1600-talet och leta efter olivolja som ingrediens. Sedan gör du samma sak med smör och jämför.” Menar du att svenskar inte tål olivolja men att vi tål smör bättre? Väldigt många i världen äter väl inte ens mjölkprodukter? Jag har hört att nordbor tål mjölkprodukter mer än folk i andra delar av världen. Detta tyder ju på att en stor del av världens befolkning inte tål mjölkprodukter. https://natgeo.se/vetenskap/medicin/manga-lider-av-laktosintolerans
Vilka var det som började mjölka djur? Inte jägare och samlare väl? Det borde varit de som höll djur som tamboskap som började mjölka dem, för visst verkar det ganska svårt att mjölka en vild häst eller en vild ren, get eller nötkreatur? Att mjölka djur känns mer som en bondesamhälllet-grej än en grottmänniska-grej. Jag tycker därför inte ert resonemang håller riktigt.
Det giftiga i linser, bönor och ärter försvinner till stor del när man kokar dessa. Därför tänker jag att det inte är så farligt att äta dem. Kött innehåller säkert också en hel del gifter så som det som djurets föda besprutats med, antibiotika som getts till djuret osv. Är ni säkra på att jägare och samlare (vilkas kosthållning verkar vara idealet här) åt mest kött? Jag tänker mig att det var mycket svårare att jaga fatt i kött än att samla växter. Nu har jag googlat lite, som Martina uppmanade mig att göra, och jag hittar att lektiner förstörs vid kokning, varför det känns helt onödigt att vara rädd för dem så länge du kokar dina bönor. Källa: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/lektiner
Men du Fredrik. hur menar du här: “Frukt är minst giftig eftersom den ska ätas som en del av fortplantningen (särskilt om man skalar den),” Fortplantningen av vad? Vår fortplantning eller fruktens? Jag lärde mig om detta på högstadiet, att äpplet vill bli uppätet av en älg t ex för att älgen skulle bajsa ut äpplekärnorna någonstans och där kunde ett nytt träd växa (äppleträdet fortplantade sig alltså). Men “tyvärr” har vi människor toaletter så vi kan inte bidra med det här… Men att det var äppleträdets “grundtanke”. Hm. Fattar du hur jag menar eller blev det för flummigt? 🙂
Angående frön så läser jag på livsmedelsverket och blir lite lugnare. Det kanske du också kan göra? Som en läsövning! https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/notter-och-fron—rad?_t_id=KtiWKItbwTZyQNiHomwCqg%3d%3d&_t_uuid=gMeLihVARfCujm-FAqZJtQ&_t_q=fr%c3%b6n&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b%2candquerymatch&_t_hit.id=Livs_Common_Model_PageTypes_ArticlePage/_0af0aa16-e293-4385-996d-106a72ac86bf_sv&_t_hit.pos=1
Över lag tänker jag att vi som matkonsumenter borde ta tillvara på den kunskap som Livsmedelsverket besitter. De som arbetar där har utbildning inom näringslära och de är pålästa. Det är omöjligt att som privatperson sätta sig in i all forskning men det gör ju Livsmedelsverket åt oss, tänker jag mig. Att däremot hitta på sin egna diet och fantisera om grottmänniskor och vad de kanske åt tänker jag inte är så fruktbart. Men vad vet jag.
Läs mer här om ni vill: https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Wb9Pla/se-upp-for-kostraden-som-skadar-din-halsa
Frukta ej! Ät frukt!
Och vad kom först, hönan eller ägget? Och vem kom på att man kan äta äggen? Man kan hålla på länge och vända och vrida på allt….
Olivoljans medicinska användning här i Sverige går tillbaka till 1400-talet men många kom också på
att använda den till mat och inte bara som laxermedel mm.
En referens: Bibeln är full av hänvisningar till olivolja som smörjelse, lampbränsle och läkemedel.
Jag försöker bara hänga med i ert resonemang men jag känner att jag bara får oklara svar. Det verkar som om jag stigit in i en filterbubbla som inte är min där det mer går ut på att bekräfta varandra och läsa enskilda forskningspublikationer än att sätta sig in i saker och ting utifrån samlad forskning genomgången av t ex Livsmedelsverket. Jag får nog tacka för mig.
Jag gör ett försök till att nå fram, men jag tvivlar på att det är möjligt. För en del människor är det helt enkelt nödvändigt att lära sig den hårda vägen via egna erfarenheter, de flesta andra kan lyssna på till exempel intervjuer med före detta vegetarianer och veganer för att lära oss vad det innebär att konsumera en huvudsakligen eller enbart växtbaserad kost.
Varför citerar du livsmedelsverkets statistik från 1960 och framåt, när jag uttryckligen skriver att förändringen skett de senaste 150 åren? 150 år bakåt från 2020 är 1870 och under den tidsperioden hittar vi mycket riktigt till exempel tidningsartiklar som skriver om bildandet av en vegetarisk förening.
Länk till artikeln (finns på sidan 3), https://tidningar.kb.se/2837630/1880-10-17/edition/161764/part/1/page/3/
Eftersom det verkar svårt med tankeövningar så räknar jag inte med ett svar på frågan vad folk åt med tanke på att idéen med vegetarianismen var ny. De flesta äter mycket mindre kött idag än de gjorde på slutet av 1800-talet och det är den förändringen jag talar om.
Jag kan inte hjälpa att du är fast i en jämförelse med 1960-talet och Ancel Keys härjningar i näringsläran, något av det värsta bedrägeri som gjorts mot mänskligheten.
Istället för att upprepa mig, eller att försöka förklara samma poäng en gång till vilket verkar lönlöst med tanke på det helt obefintliga intellektuella arbete som nedlagts på att fundera varför till exempel romarna använde så otroligt mycket olivolja och till vad, så låt mig istället snabbt beröra detta med ekosystemen.
Idisslare ska äta gräs och om människor kunde återgå till en huvudsakligen animalisk diet skulle vi kunna göra oss av med de flesta sädesfält, korn möjligtvis undantaget, för att isället ha ängar med djur på. Man måste i ärlighetens namn vara otroligt naiv för att inbilla sig att modernt jordbruk med alla dessa maskiner, konstgödsel och gifter är mer naturvänligt än att bara låta ängar vara med djur som betar där.
Eller för den delen, att inbilla sig att det är naturvänligt att transportera livsmedel kors och tvärs världen över istället för att äta de djur och andra animaliska produkter som är en naturlig del av det lokala ekosystem där man bor.
Hej Fredrik!
Jag blev lite nyfiken på din kommentar om att olivolja används till annat än som fettkälla i maten. Vad tänker du på då? Jag bor i Spanien och använder olivolja dagligen, men enbart i kosten. Jag kan inte komma på något sätt som man brukar använda olivolja till, förutom i maten. Även om svärfar brukar köpa tvål med olivolja, en rätt populär sort. Eller var det förr i tiden som man använde olivolja till annat, menar du?
Certifierat svenskt naturbeteskött rankas som det mest hållbara köttet i WWF:s ”Köttguiden
Åh vad bra! Tack för tipset, IC! 🙂
Hej Fredrik! Så synd att du inte besvarar mina frågor mer konkret. Det jag tar till mig av din senaste kommentar är framförallt en nedsättande ton, genom ett antagande om att jag inte kan tänka. Vad baserar jag denna analys på? Jo det är känslan jag får när du skriver följande: “Jag gör ett försök till att nå fram, men jag tvivlar på att det är möjligt. För en del människor är det helt enkelt nödvändigt att lära sig den hårda vägen via egna erfarenheter, ” och “Eftersom det verkar svårt med tankeövningar så räknar jag inte med ett svar på frågan…” för att inte nämna “stället för att upprepa mig, eller att försöka förklara samma poäng en gång till vilket verkar lönlöst med tanke på det helt obefintliga intellektuella arbete som nedlagts på att fundera…”
När du formulerar dig på nätet, tänker du då på hur det du skriver kan uppfattas av mottagaren? Tänker du på vilken effekt ditt verbala beteende kan få? Om inte, så hoppas jag att du börjar tänka på det. Det vore trevligt, tycker jag.
Jag förstår att det inte spelar någon roll vad jag skriver här när ditt bästa svar är att försöka trycka ner. Du verkar ha hittat din diet och vad jag förstår vill du följa den. Gott så! Att någon ifrågasätter något av det som står i det ursprungliga inlägget eller något av det du själv skriver verkar mer provocera än väcka nyfikenhet att se saken på olika sätt, ur olika perspektiv och med ett öppet sinne.
Du skriver att du försökt förklara saker för mig, men det anser jag att du inte alls har. Öva dig mer på att förklara, om det är det du vill göra!
Jag förstår att denna blogg inte är mitt forum att uttrycka mig på då det jag skriver inte tas emot väl. Därför tänker jag inte fortsätta argumentera i sak, det får du göra med någon annan hugad om du vill.
Jag hoppas du har en bra höst och att du fortsätter äta kött och mättat fett, för det verkar du ju må bra av! Lev väl!
Intressant inlägg! Personligen anser jag att man inte ska vara rädd för fett då det är absolut nödvändigt för att kroppen ska fungera. Men det finns så klart olika kvaliteter och olika sätt att se på saken.
Har inte lyssnat på podavsnittet, men reagerade på det där muffinsexperimentet…
Oavsett vad för fett som användes i smeten, så är de ju lika fulla av mjöl och socker, och min totala övertygelse är DESSA TVÅ är betydligt sämre än fettet man väljer att ha i. Även om smör är att föredra framför växtolja, men i kombo med socker och mjöl….? Dåligt oavsett! Det var väl dessa två som gjorde att resultaten blev som de blev, inte valen av fett. Tror jag.
Helskotta vad bra skrivet!
Hej!
Var och hur ser man vem är som har betalt “Muffins” studien?
Längst ned i artikeln:
Financial Support: The LIPOGAIN-2-study was funded by the Swedish Research Council (K2015-54X-22081-04-3, to U.R.; 2016-01040, to H.A.; and 2015-02781, to M.R.), the Swedish Heart-Lung Foundation (20160491, to M.R.), Stockholm County Council (ALF 20150447, to M.R.), Fondation Leducq (13 CVD 03, to M.R.), Cardiovascular Program, Karolinska Institutet/Stockholm County Council, Swedish Diabetes Foundation, Swedish Nutrition Foundation, Family Ernfors Foundation, Uppsala-Örebro Regional Research Council, and Uppsala County Council and supported by Excellence of Diabetes Research in Sweden (EXODIAB).
Läs gärna den här boken
https://www.adlibris.com/se/bok/kris-i-forskningsfragan-eller-vad-fan-far-vi-for-pengarna-9789188589767
Är den bra?
Har inte läst än men baravhört bra om den
Ok! Ska spana in då! 🙂
En annan ny kommande vecka
“Efter Graves – Din väg till läkning”
Mycket bra analys av Hellenius doktrin.
I närheten, där jag bor i Nord-Uppland, finns en vikingatida boplats, bebodd ca år 700 till 1300. Vi har väl en bild av vikingar som välväxta och starka och friska. Det stämmer också med hur skeletten från den tiden ser ut.
Vid arkeologiska utgrävningar på platsen kom man fram till en mathållning bestående av 50% jakt och fiske, 40% produkter från husdjur, 10% odlade växter., mycket lite spannmål endast korn.
LCHF har bäring även på historien.
Känns ju så självklart att växtoljor inte borde vara något vettigt för människor, eftersom det är ett så nytt påfund. Tänker ofta kring livsmedel ”skulle urtidsmänniskan ätit detta”.
Hej Martina!
Jag lyssnade också på programmet och uppfattade det som att Maj-Lis hänvisade till palmitinsyrans negativa effekter när hon förklarade varför hon är övertygad om att mättat fett är farligt. Jag vore överlycklig om du kunde bemöta det argumentet.
Stort tack för all inspiration!
Heja Martina! Fyndigt och välskrivet som vanligt! Tack för allt du gör för omvärlden!
Haha, gillar inte på framgångspodden. Alex Pärleros gör ett så ointelligent intryck!
“Hon tränar i 7 minuter (hemmaträning) och sedan äter hon havregrynsgröt med färska bär och lättmjölk, ett gäng mackor och ett glas apelsinjuice.”
Inte ens lättmjölk – MINIMJÖLK. Verkligen fettskräck.
Finns det fortfarande!?
Maj-Lis ”Pfizer” Hellenius har väl mig veterligen inte svarat kostdoktorn Andreas Edenfelt ännu hur mycket pengar hon fått av Big Pharma för att kränga statiner och statiner är ju en medicinsk katastrof. Hellenius har jag noll förtroende för och jag kommer fortsätta äta kött och mättat fett. Jag mår bra av det men jag såg hur dåligt min far mådde av statiner när han åt dem. Han slutade och ökade sitt fettintag och mår idag bra
Klokt av din far. Kött och mättat fett är rena hälsokosten.
Det är möjligt att Hellenius mår bra av det hon äter men för min del skulle hennes frukost vara en katastrof. Gröt, mackor och juice skulle inom ett par dagar ge mig ett rejält skov i min psoriasisartrit. För att inte tala om övriga konsekvenser för hälsan. Det är tråkigt när så okunniga (?) människor får fortsätta att sprida sitt oseriösa budskap.
Vore jätteintressant att höra teorin bakom varför långkedjiga fettsyror inte skulle vara bra, varför har man kommit fram till det och varför stämmer det inte? Kan det vara så att det finns många som har problem med dem pga. dålig metabolism och att det är anledningen till att man tror att det är dåligt?
Det är ett bra topic, tack!
Tack. Brottas själv som tusan atm m att stanna kvar och inte ge efter f min panik jag får av att äta 200 g fett om dgn. Ökar i vikt och det skriker inuti att ‘visst är det fel,visst är det sjukligt, visst vore det väl bättre att fylla magen m protein så du bygger muskler…..’ . Vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig t detta, f vill ju vara i ketos m dess fördelar men skuldkänslor och fettfobi och ja, vikträdsla (ffa oro att iom jag äter fett och inte protein så blir all ökad vikt just fett och inte muskler -stämmer det btw???) är TUNGT att stå ut i.. tips på hantering , förutom att fakta som inlägget ovan, som kan hjälpa?
Ja du, det låter som en del av dig inte alls vill vara keto så du får bli mer kongruent eller byta kost 🙂
Förstod inte riktigt hur du menar m kongruent (liktydig , överensstämmande, identisk) men byta kost nej tack. Hur rädd jag än må vara tycks jag iaf må mindre dåligt på keto än ngt annat jag testat förr. Kanske är det där tvivel ligger, tankeställare..att ‘är det ok att må så pass bra på en kost som så emot allt vad merparten av sjukvård etc propagerar som fel och skadlig’. Bearbetar mentalt vidare, fortsätter kämpa för adaption o lägger min tilltro t dina råd . Tack
Om hela du känt övertygelse om att ketogen kost är det rätta så hade du inte mått psykiskt dåligt av att äta mycket fett. Jag satt och åt ketopannkakor med vispad grädde när jag tittade på Maj-Lis Hellenius på youtube och kände ingenting, för jag har en övertygelse om att det är bra för mig. Tänker inte ens tanken att det skulle vara dåligt för mig, men det gjorde jag 2009.
Jag är kanske där du var f ett par år sedan kring fett och kcalintag, men övertygad om att det måste lossna så länge jag inte ger efter utan håller tvivel etc t att vara tankar och inte agerar på dem…
Annika, du går upp i vikt och mår psykiskt dåligt men vill ändå fortsätta att äta på samma sätt? Kanske borde du prata med någon om hur du mår så att du kan må bra? Psykolog, kurator eller dietist?
Varför “propagerar” vården för en viss typ av kost? Vad grundar de sina argument i?