Hur mycket protein ska man äta när man är keto?
“Jag väger X kg ska jag äta X g protein då?”
“Jag äter X g protein är det för mycket?”
Någon annan tycker givetvis annorlunda men eftersom jag får den här frågan hela tiden så svarar jag utifrån MITT perspektiv. Nej, man KAN inte äta för mycket protein! Ät upp hela kon om du orkar det ÄR fortfarande keto i mitt tycke. LCHF och keto är samma sak men jag skriver keto numera för att haka på trendtåget och fånga alla som hittat keto men inte LCHF.
Inom LCHF äter vi 80% fett, resten protein och kolhydrater från ovanjordsgrönsaker. Detta är inte ultrastrikt eller strikt LCHF utan helt normal LCHF med max 20g kolhydrater per dag om jag inte minns fel. Du går in i ketos på den dieten oavsett hur mycket protein du äter!
Protein ej lika med viktuppgång!
Nej du går inte upp i vikt för att du äter protein och du går inte ned i vikt för att du äter mindre protein. Vad du däremot kan gå upp i vikt av är mejeriprodukter om du (som så många) inte tål kaseinprotein. Läs gärna mitt inlägg om histamin och viktminskning här! Det är en helt annan sak och otroligt vanlig anledning till viktminskning!
Histamin, inflammation och tarmflora
Dessa två är mycket mycket större anledningar till att du inte går ned i vikt TROTS strikt LCHF och TROTS kaloriräkning! Om du är inflammerad och har ett trög avgifningssystem så kommer allting gå trögt. Om du dessutom har en tarmflora som är bra på att utvinna mycket näring ur maten och producera mycket hungerhormoner, ja då är det också svårare. Sen kan man ha problem med sköldkörteln och binjurarna och det är ytterligare faktorer. Var snäll mot dig själv och läk kroppen först! Strunta i kalorier och proteinmängd och ät riktig mat, stressa ned, ta det lugnt och ta hand om dig själv!
Fitness, proteinmängd och keto
Du måste inte bomba på med protein bara för du håller på med fitness. Allting i kroppen styrs av cellsignaleringen och ju mer protein du äter ju mindre känslig blir du för protein. Varva därför intaget och ta nollproteindagar inemellan för att “resetta” systemet.
Du måste inte heller proteinsvälta dig till en tvättbräda, som sagt ät hur mycket protein du vill och träna så får du en grym kropp byggd på riktig mat. Ta bort alla proteinpulver, sockersubstitut, mejerier, fröknäcken och allting som stör systemet så blir det jättefina resultat! Sikta på 80% fett från avocado, ägg, kokosolja, kokosgrädde, olivolja, fett kött, fet fisk och så vidare och låt förutsättningarna runtomkring vara rätt.
Detta är mina åsikter om protein och viktminskning, berätta gärna hur du tänker! 🙂
Martina! Hur ska jag göra med proteinet? Hur många gram per kilo? Väger ca 74, är inte överviktig men kan säkert tappa 4 kg (har typisk östrogenkropp med fylliga lår och breda höfter, men inte så mycket fett på magen). Svårt att gå ned i vikt, trots keto och tränar 4-6 gånger per vecka. Tror jag hamnar på runt 80-100 g protein om dagen, endast i form av kött, ägg och kollagenpulver. Tacksam för svar!
Kör på bara, gå in i djup ketos och lägg in lite HIIT i träningen 🙂
Insåg att det nog snarare är upp emot 120 g om dagen ? tycker det är väldigt svårt att hålla ned proteinmängden när man äter så mycket kött.
Fortfarande ok?
kör high protein då!
Vad menas med det? 🙂
Tänker främst på att kroppen inte kan lagra protein och att det omvandlas till glukos = insulinhöjning = me gaining weight?
Näe inte om du tränar och använder aminosyrorna till att bygga muskler. Det går att kränga ganska mycket protein och ändå gå ned i vikt!
Tack som alltid för svar! Ska djupdyka ned i dina två senaste böcker nu, kvällarna är räddade! ⭐️
Halloj!
Är detta fortfarande din åsikter ang protein? 🙂
Ja
Hej Martina! Min man springer flera dagar i veckan för att han älskar det. Han äter paleo idag men är intresserad av att testa en ketogen livsstil. Men jag är lite fundersam hur det fungerar ihop med att springa? Det tar väl flera månader innan kroppen lärt sig gå på fett och innan dess kommer han inte kunna springa ? Eller det kan han ju kanske men inte i sitt vanliga tempo ju? Hur gör han då tills kroppen lärs sig gå på fett? Springer långsamt för att underhålla? Kommer han kunna springa i samma tempo som han har idag, när kroppen vant sig? Eller är det inte möjligt på ketokost? Mvh Helen
Hjärtat blir 25% effektivare i ketos, så han kommer få väldigt mycket bättre kondis när han vant sig. För mig va de svinkul som knappt kunna springa till bussen 100m utan att flåsa ihjäl mig. Efter att jag började med LCHF kunde jag vara med i lopp, springa Göteborgsvarvet och allt möjligt. Har han bra kondis så blir det en kul grej, min man sprang Göteborgsvarvet på 1.25 i ketos till exempel 🙂
Han får springa långsammare i början tills han har vant sig 🙂
Tack för svar! Vad kul, då ska jag meddela honom detta! Han sprang Gbg-varvet på 1,40 senast så kommer han under det (får satsa på nästa år då för jag antar att kroppen inte hinner vänja sig till detta år) hade han blivit väldigt glad:)
Du är bäst!
Tack för intressant inlägg. Jag trodde absolut man inte fick “överdosera” protein och inte mer än 80 gram dag eller vad det brukar sägas. En fråga – vad äter du på dina nollproteindagar och har du dessa varje vecka?
Nää jag har inte dessa varje vecka, men när jag äter 0 protein så äter jag antingen ingenting (fasta) eller typ bara fettröror eller smoothies med kokosgrädde, bär, kokosolja, alger och sådant. Ketobollar osv
Hej!tack till dig Martina för svaret, och även till Sonja som kommenterade.Jag är själv inne på syretransporten som orsak till att utöva konditionsträning.Sen har jag även förstorad mjälte för blodkropparna hamnar där.Min lever är även den förstorad.Glad påsk till alla bloggläsare o Martina!
Tack för svar! Kasein har jag tagit bort sen drygt två år! Ska kolla din bok:)
Hej! Har också läst “Charmen med tarmen” och delen om att man kan ha en tarmflora som är bra på att utvinna mycket näring ur maten och producera mycket hungerhormoner.. men det stod inget om ifall eller HUR en kan ändra tarmfloran så att tarmen utvinner mindre näring o mindre hungerhormoner?!?! Tack för bra blogg!
Det står i min bok om tarmarna 🙂 Ett knep är att ta bort allt kasein
Har flertalet av dina böcker och tycker du är grym! Har lärt känna min kropp och äntligen hittat balans i mitt liv! Stort tack för det! ❤
Nu till en säkert dum fråga och vet du skrivit om sötningsmedel etc
Hur är det med tuggemi (extra, V6) när man äter keto? Jag försöker hålla mig ifrån tuggemi och lyckas bra i perioder men faller alltid tillbaka. :/
Det är okej, men de innehåller väl lite flour så jag skulle inte tugga av den anledningen. Hade de som en stor vana innan att alltid ha tuggumi i munnen för att vara fräsch. Sen insåg jag att det är så konstigt och artificiellt att gå runt och tugga hela tiden, och få i sig massa konstiga ämnen som påverkar tarmfloran så då slutade jag.
Det håller jag förvisso med dig om, känns ju knappast naturligt! Kanske får hitta annat att tugga på för att minska den icke trevligs känslan av dålig. andedräkt
Hej! Med risk att låta helt okunnig vill jag ändå fråga: varför är det inte bra att äta fröknäcke? Det är ju mycket nötter och frön som innehåller bra fetter, eller? När du säger att du äter 80% fett, hur ser din lunch eller middag ungefär ut då? Jag har ätit strikt eller liberal lchf under lång tid men går inte ner i vikt. Funderar på om jag får i mej för lite fett, kan det vara så? Jag dricker även grädde i kaffet (ca 4 koppar om dagen). Förstår av det du skriver att jag måste ta bort det.
Frön och nötter är ofta rika på inflammatoriska omega 6 fettsyror så det är inte bara bra fetter. Sen är frön ganska irriterande för tarmarna och kan skapa inflammation där, det gör att man inte går ned. Särskilt inte om tarmarna är svullna och ledsna. Grädde och ost kan vara lite lurigt om man vill ned i vikt, hade definitivt skippat det 🙂
Menar du att det inte spelar någon roll hur mycket protein man äter, och man kan ändå vara i ketos? Hur funkar det med gluconeogenes och mycket protein? Eller menar du att så länge man äter minst 80% fett så håller man sin ketos, förutsatt att man äter lite kolhydrater och mat som man tål?
Sedan lyssnade jag nyss på en podcast med Ben Greenfield om AIP kost och lade märke till att både spenat och avokado var tillåtet, trots att jag har förstått att de innehåller mycket histamin(?). Vad är egentligen skillnaden på AIP kost och att begränsa histaminet. Jag menar båda handlar väl om att minska inflammation i kroppen?
Yes AIP handlar om att begränsa histaminet, jag vet dock inte hur AIP är uppbyggt. Kunde inte äta avocado förr men nu kan jag, spenat har aldrig varit något problem. Histamint eller ej är det ju så olika hur man reagerar, men jag hade nog tagit bort ost, korv och vin före spenaten!
Ja man kan äta HUR MYCKET protein man vill så länge man äter 80% fett, man behöver inte räkna gram!
Hej!
Jag har hypothyreos (dock inga antikroppar ännu). Trodde att det kunde bero på näringsbrist kopplat med dålig tarmflora, vilket jag jobbar på. Nu kände jag efter ca 1 år att jag ändå behövde lite hjälp av levaxin för att orka fortsätta kämpa mot kilona som fortsätter att sätta sig. Jag har slutat med keto och kör nu snällare Paleo för att inte stressa kroppen för mkt. Haft Zinkbrist som jag verkar ha svårt att få bukt med (men nu bombar jag med zinkpiccolinat). Dessutom behandlar jag tarmbakterieöverväxt med antibakteriella örter (tex Allicin). Zink, tarmflorabehandling och levaxin verkar ha rättar till leptinet. Alltså jag blir mätt så mkt snabbare nu. Det säger ju en del om hur alla hormoner hänger ihop. Utan tillräckligt med T4 verkar kroppen ha skrikit efter mer mat men inte kunnat tillgodogöra sig den. När det nu rättar till sig behöver jag inte äta lika mycket. Synd att jag behövde gå upp 4kg som jag kommer behöva slåss för att bli av med.
Jo men nu är du ju på rätt spår, grattis! 🙂
Hej!Tack för ett fint inlägg!Tycker att din blogg är den bästa som finns!Jag tycker att det är helt logiskt och vettigt det du skriver om.Rätt mat betyder så mycket för hälsan.Jag har en sjukdom som heter hereditär scfärcytos.Det innebär att mina röda blodkroppar slås sönder snabbare.120 dagar är den vanliga livslängden.För mig är det 30 dagar.Andra saker är trötthet,kan bli lätt andfådd och lågt järnvärde.För mig passar styrketräning toppen.Jag är noga med min hälsa och har inga problem med sjukdomen.Den är väldigt ovanlig,och ingen läkare har kunnat svara på frågan:Varför är det så svårt att utföra konditionsträning?Jag har din bok om hormonsmart mat, den är toppen!!
Tack vilken fin kommentar! Jag har inte heller hört om den sjukdomen innan, kan det vara svårt att utföra konditionsträning för att det blir mindre syre i blodet? De röda blodkropparna är ju syretransportörer.
Precis et har ja också tänkt…fattar inte varför läkare kan inte sånt enkelt logiskt slutsats…
Word! Jag blir bekymrad ibland när jag läser att folk svälter sin kropp på både näring (vitaminer och mineraler från grönsaker) och protein och bara lever på fett och tror de ska gå ner i vikt….det är nog tyvärr muskelmassa och benmassa som blir lidande. Men sen tror jag på det Volek och Phinney är inne på, att vill man gå ner i vikt ska man i den dagliga fettmängden räkna in det som kroppen förväntas ta av sitt eget förråd. När man väl är fettdriven behöver man inte stoppa in all fett till brasan via munnen. Jag tror att många fastnar där också. Fortsätter man att ösa in fett via maten kommer kroppen att bränna det, men kroppens fettförråd blir kvar eller tom öka.
Ja högst troligt!
Precis, fette måste ju ta vägen nånstans, eller extraenergi som kommer in och inte bli förbrukat. Du bränner väl också pengar som kommer in som lön varje månad först och sen tar av sparkontot o inte tvärtom.ialla fall är det normal att göra så.
Jag gillar verkligen din inställning, för det märks att du grundar ditt påstående på både egen erfarenhet och teorier.
Hur tänker du om det själv, att du går mot strömmen här? För själv äter du väl ganska lite protein ha jag förstått det som? Varför gör du det?
Själv har jag hela tiden under mina LCHF år upplevt att en “normalstor” portion kött/fisk till varje måltid men inga mjölkprodukter gör stor skillnad på min mättnad och fitness. Om jag börjar äta keso, kvarg, grädde, ost osv blir jag svullen och även mer sugen på extramat. Men om jag tar lite större portion kött en dag, tex som när jag äter ett anklår, det väger ca 375 gram så det blir en hel del protein den måltiden. Det ger bra mättnad men jag har inte sett att det leder till varken ökat mat-sug eller fettviktuppgång. Däremot har det ganska länge nu gett mig en del mat-grubbel, eftersom alla keto och lchf förespråkare utom du varnar för högt proteinintag och att det blir till socker osv. Det förvånar mig verkligen att ketoförespråkare påstår att man skulle få i sig för mkt protein om man som aktiv styrketrännde och normalviktig äter 1,5-2 gram protein per kg kroppsvikt.
Eftersom jag inte äter så mkt grönsaker eller frukt nu så är det ju just en bit animaliskt protein som är huvudingrediensen på min talllrik. Skulle nog bli svältkost om den biten skulle vara hälften så stor.
Jag äter protein i den mängd jag känner för, ibland 0g ibland flera hundra gram. Jag låter kroppen styra över hur mycket protein den kan tänkas behöva. Sen att jag käkar ägg och sånt gör ju att det är svårare att komma upp högt jämfört med tonfisk till exempel.
Hur tänker du att jag går mot strömmen? Jag gör bara det som känns bra rent intuitivt.
Jag äter inte lite protein men många tror så eftersom jag äter 80% fett, men de är fortfarande bara ratio och inte mängder 🙂
Mot strömmen menar jag att många LCHF förespråkare och experter talar om att man måste begränsa proteinet på ketogen kost och många LCHF bloggare vill gärna lyfta fram att de minskar på proteinet för att protein görs om till socker och att de håller vikten genom att minska protein.
Jag , tänker att det dels nog är att man inte skiljer mellan mejeriprotein och protein från kött fisk så som du gör här. Många lchf are har ju säkert hamnat på viktplatå av en massa grädde och ost. Sen, konspiratoriskt kanske, men jag tänker lite att det är politiskt korrekt av LCHF/keto förespråkare just nu att betona att man håller proteinet lågt, eftersom det är en stor grej just nu. Veganer och andra har lobbat mycket framgångsrikt för kött och fisk som en av de största miljöbovarna och något man ska hels sluta med.
Så på så vis går du mot strömmen genom att inte haka på proteinskräcken :). Din intuition verkar ju ofta leda mkt rätt!
Ja, att du äter ägg och jag äter strömming och fläsklägg gör nog stor skillnad i proteinmängd :).
Jo fast jag betonar också att man inte måste proteinbomba med shakes och kvarg som man gör inom fitness, det hjälper inte. Det är bara de att man inte behöver vara rädd för att “ooops, där åt jag en strömming för mycket nu gick jag över dagens proteinranson!”
Ha ha, ja, det låter verkligen mycket klokt tänkt! Det har dragit iväg till helt överdriven proteinhype samtidigt med alla dessa produkter. 🙂
Jag önskade att fler skulle gå efter sin intuition i alla lägen i livet. Det är ju klart att så fort nån säger si att industrier hakar på och producerar vill sälja grejor vi inte behöver. Varför låter sig människan alltid påverkas av vad andra gör och säger? Att gå efter sin intuition kan aldrig vara fel, därför finns det!
Urmäniskan har aldrig brytt sig om proteinmängd, kalorier, supplementer osv och de har jagat (sprintad), samlat (promerad), samlad ved & senare byggt hus (styrketränad) osv. och har överlevd som population och hade muskler och styrke att lever och göra all de grojor. Samma sak med vilda djur, de känner ingen studier, lejonet vet när det är dags att jaga antilopen!
Haha ja! 😀