Svar från Glykanage
Samtalet med Glycanage bekräftade min misstanke om att stress är den största faktorn bakom för tidigt åldrande, särskilt emotionell stress men för all del även andra typer av stress: metabol, fysisk, biologisk och så vidare.
Åldrande på insidan
Så vad är åldrande egentligen? Bristande cellfunktion. Det kan vara att det ackumuleras mycket skräp i och utanför cellerna och det kan vara bristande metabola funktioner. Stress gör att kroppen trissar upp en massa funktioner så att den ska vara alert. Den ökar pulsen, ökar ämnesomsättningen och det blir ett jäkla pådrag helt enkelt. Det går förstås inte att upprätthålla i längden och till slut blir man utmattad vilket ger motsatt effekt. Sänkt förbränning, kronisk trötthet och så vidare. Man kan kompensera för det genom att äta bra och göra övriga livsstilsfaktorer rätt, men stressen måste bearbetas annars leder det i förlängningen till ett flertal sjukdomar.
Att se ung ut
Man kan inte riktigt gå på hur man ser ut på utsidan alla gånger även om det kan vara en god indikation. Torr och rynkig hud, torrt hår och håravfall är ju en give away om att det inte är på väg åt rätt håll, men detta måste inte påverkas. En sak som däremot påverkar är menscykeln! Jag har sagt det många gånger men åh vad tacksam jag är att jag tog ut den sabla p-staven. Att ha en cykel är verkligen guld! Då vet jag min status varje månad. Ingen ägglossning är lika med stress och sänkta könshormoner som i sin tur är lika med åldrande. Innan jag var ordentligt påläst trodde jag att man kunde fuska sig ungdomlig med progesteronliknande preventivmedel eftersom progesteron är ett ungdomshormon. Skitsamma om det inte är “riktigt” progesteron väl? Nä, tyvärr inte. Det finns inget som slår att ha sina egna omanipulerade könshormoner!
Men det där med att se “ung och frisk” ut även när man inte är det kan verkligen vara ett gissel. Jag är queen of pokerface och det går i princip aldrig att se på mig om jag är sjuk. Minns en gång jag var på akuten i Taiwan med 40.5 i feber och läkaren blev superförvånad för att jag såg helt oberörd ut. “Känner du inte hur hög feber du har?” frågade han mig. “Jo det känner jag verkligen” svarade jag. “Men du ser helt opåverkad ut!” kommenterade han igen och jag svarade att det är bara som det ser ut.
Föryngringsresan
Tipsen högst upp är från professorn i epigenetik. Hon tyckte inte att jag skulle go hard or go home i gymmet utan köra lättare och lägga till cardio. Jag har faktiskt tänkt tanken själv och känt en slags dragning till yoga och liknande den senaste tiden, även om jag kommer köra lite vikter också, men bara om kroppen är med på det.
Nytt kostupplägg
Funderar på en cyklisk ketogen diet istället för all time LCHF som jag har varit inne på de senaste månaderna. Cyklisk keto innebär att man äter kolhydrater några dagar i veckan och keto resten. Mina kolhydrater som funkar på mig är rotfrukter, men jag kommer även köpa råmjölk och överväger råhonung. Mitt östrogen behöver komma upp och för det har jag fått tipset om salvia och rödklöver. Det ska bli kul att experimentera med detta eftersom det är någonting som är så lätt att mäta, cykeln är ju där hela tiden och ger daglig feedback!
Miljöombyte och fortsatt coaching
Jag kommer befinna mig till skogs större delen av tiden för att komma bort ifrån stan lite. Här har jag möjlighet att springa i skogen och pyssla med praktiska saker som att hugga ved och bygga ett hönshus. Sånt är verkligen balsam för själen. Mina coacher hjälper mig via zoom så kommer att fortsätta med det för jag märker att det verkligen hjälper. Givetvis får du följa med mig på föryngringsresan, jag ska försöka dela med mig så mycket det går.
Hörde en veterinär berätta att rå- och modersmjölk innehåller valiumliknande molekyler
Jag började löpträna 30 min tre gånger i veckan i samråd med läkare, fysioterapeut och med motivation från Anders Hansens bok Hjärnstark. Som en del i behandling av ångest, depression och utmattning. Upplevde att jag kände mig stärkt av att klara av detta och höll på så här i lite mer än åtta veckor. Kände mig mer pigg, glad och stärkt än av bara styrketräning. MEN. Min menscykel som annars nästan alltid varit 26 dagar så blev den 34 dagar. Drog ner på löpningen (efter att ha hört Jenny “Vulverine” Koos prata om negativa effekter av löpning för kvinnor). Första menscykeln efter det var bara 22 dagar och nu det senaste har den varit 29 dagar.
Hon rekommenderar istället träning i grupp, så som dans eller till och med aerobics i grupp. I och med corona har det varit svårt men tänker att jag ska testa det när det går igen. Så länge kör jag lite styrka, gruppträningpass fast online hemma och promenader.
Tycker det känns helt orimligt och löjligt att löpning skulle vara så dåligt för kvinnor, men jag hittar ingen annan förklaring till ändringen av min menscykel. I min tonår tränade jag mycket friidrott (och framför allt mycket löpning) och hade bara mens en gång i halvåret. Åt dock väldigt lite då vilket såklart också påverkar. Vården sa då att så länge du har det en gång i halvåret är det ingen fara (i efterhand, wtf?). Började tidigt med p-piller (ca 15 år) och slutade inte förrän för ca 2 år sedan.
Saknar löpningen så men känns inte snällt mot kroppen just nu iaf.
Tänker på dig i allt du gått igenom Martina, och hoppas verkligen att du kommer må bättre och bättre.
Tack, jag mår bra 🙂
Det är tyvärr så att många tappar sin mens av att löpträna även om det bara är lite, så det må vara orimligt men det är sant!
Undrar ang smör. Är mjölkproteinet (som tas bort i ghee) illa? Varför? Är smör att likställa med mjölkprodukter om man inte har gjort ghee av smöret?
Nä smör och grädde har inte så mycket mjölkprotein som kvarg och fil. Man får känna efter vad man tål själv, för vissa är det illa, för andra inte.
Så bra, hur känner man om man inte mår bra av smör och då hellre måste köra ghee?
Uppsvälld brukar folk känna sig.
Hej, ift temat här, jag var skithungrig väldigt länge på LCHF/carnivore. Nu är jag långt mindre hungrig. Problemet är att jag får i mig för lite mat. Säkert ok med fett, men lite protein. Har det nått att säga? Tycker kroppen att lite protein är nog, eller är det bara fettet som mättar oavsett? Borde jag “tvångsäta” protein? Blir liksom ca 20-40 g protein pr dag. Kroppen behöver väl mer än det för alla funktioner? Jag väger ca 50 kg.
Du behöver inte mer protein per dag, man klarar sig bra på den mängden 🙂
Oj, trodde man behövde långt mer “byggstenar” pr dag än ca 20. 🙂
Det verkar inte så enligt den samlade forskningen kring proteinbehov. Behovet av just protein är ganska lågt, men de flesta mår ju bättre på mer.
Man kan väl omöjligt bibehålla muskelmassan på så lite?
Väger du 50kg har du inte så mycket muskler så för dig går det nog, men även en man på 100kg behöver inte mer än 40-50% av sin vikt i muskler för underhåll.
Intressant med menscykeln, hur exakt kan man märka genom den hur man mår och hur stressad man är?
Jag har alltid 28 dagar, känner av min ägglossning som ett hugg i nedre magen, ofta dag 14 eller 15, samt brukar få “äggviteslem” runt den tiden. Men det som varierar är mensvärk och pms-symptom, de kan ibland börja redan en vecka innan, och ibland går de bort typ dag1 på mensen men ibland kan de hålla på till dag 4. Har mens i 6 dagar, men sällan särskilt riklig. Vad kan detta betyda? Är det om man är ej märker ägglossning som det är “riktigt illa”?
Hade även varit intressant att höra din åsikt kring covid-“vaccinet” som släpps snart, huruvida du tänkte ta det och för/emot då det känns som det finns mycket osäkerhet kring det och svårt att veta vem man ska lita på i frågan
Tack för en bra blogg.
Om man inte får någon ägglossning och om mensen alltid är väldigt sen, eller om man blöder extremt mycket och har väldigt ont. Tex om man mår väldigt dåligt av sin menscykel 🙂
Hej Isa.
När jag läste din kommentar så kom jag att tänka på ett tillfälle då jag verkligen blev förbryllad. Jag har aldrig haft några större problem med min mens och inte alls ont så där som många kan ha. MEN för ett tag sedan gick en älskad anhörig bort (stress och oro följt av sorg). DÅ när jag hade min nästföljande mensperiod så fick jag såna enorma smärtor så jag tom kräktes av smärtorna! Det kan jag säga att jag aldrig tidigare i mitt liv ens varit i närheten av. Det kom som en total överraskning för mig, är ju 45+ och har aldrig haft såna smärtor. Jag gick och kollade upp min livmoder hos gynekologen efteråt, men allt såg bra ut (jag var rädd för att jag fått en tumör där eller så). Efter det har min mens varit som vanligt, inga smärtor heller…
Angående din fråga om vaccinet (Martina vill inte svara på frågor om detta), så vill jag råda dig till att läsa på mycket, läsa från “båda sidorna”. Den här snubblade jag över precis innan jag gick in på den här bloggen i dag. Kanske den kan hjälpa dig lite:
https://kurera.se/debatt-tank-pa-det-har-om-du-overvager-vaccination-mot-covid-19/
Vänliga hälsningar från Millan
Hej, går inte att kommentera på ditt nya inlägg så skriver på detta. Du skriver att du producerar för lite b12. Jag får alltid för mycket enligt referansvärde. Någon säger det är farligt, andra inte. Har du någon kunskap ang det?
Jag råkade vara lite snabb med publiceringen så nästa inlägg kommer om några dagar 🙂 Det är värre att ha för lite B12 än för mycket!
Hej!
Om du bara fick rekommendera ett/en…
– Genttest
– Blodprov
– Apparat (teknik, typ ketonmätare eller CGM) för att mäta hälsan
– Behandling
vad hade du valt?
Mvh
Gabriel
Det beror ju helt på vad syftet är och hur baseline ser ut. Det är ju väldigt olika rekommendation på någon som vill gå ned 30kg övervikt och någon som tränar 7 dar i veckan och ska tävla i bodybuilding, eller beroende på ålder, kön, krav på fertilitet osv.
Säg för en vanlig frisk och ung kille/tjej i 25års åldern ?
Inget av dem. Först måste man sätta upp mål, därefter kan man veta vad man ska mäta för att ta sig i målens riktning.
Okej, jag förstår hur du tänker.
Jag är främst intresserad av vilket/vilka gentest du anser är bäst? =)
Gentestet jag själv har gjort är från 23andme, det är väldigt bra!
Hej!
Jag skulle gärna önska ett inlägg om vegetabiliska fetter. Eller om du kan länka till något du redan skrivit? Jag har läst flera sidor i din blogg men hittar inte.
Jag kan förstå att flera veg oljor som framställs på dåliga sätt inte är bra. Men jag kan inte förstå varför min kallpressade olivolja inte är det?
Jag har tidigare läst mååånga böcker som förespråkar massa grönsaker i alla dess former och äter dagligen tex grönkål med massa olivolja.
Men jag har tolkat de som att det ”inte är bra”? Om du har tid nån gång skulle jag gärna vilja se ett inlägg om mer varför grönsaker och veg oljor (även ”de bra”) bör undvikas.
Eller så har jag missförstått!
Tack för en fantastiskt bra blogg! ?
Mår du bra av grönkål med massa olivolja eller äter du det för att vara nyttig?
Vad hade du allra helst ätit?
Jag gillar de nu när jag ätit de så länge? så är väl de. Hur jag mår av de är svårt att säga för har bara ätit keto i en vecka, kan ju vara annat. Men grunden till att jag äter de är absolut att jag tror att de är bra för kroppen! Eller trodde ?
Well, behåll grönsakerna 🙂 Vad jag menar med veg.oljor är oftast rapsolja, majsolja och sojaolja.
Okej! Tack för svar! 🙂
Hej!
Vad tror du om att anpassa träning efter menscykel? Alltså lyfta tungt fram till ägglossning och sedan konditionsträning fram till mens?
Ska du försöka läka borrelia är det råmjölken som innehåller immunoglobulin är det du ska ha, det är de första dagarna efter kalvning som den finns och högst halt har den de första 12 timmarna.
Obs förväxla den inte med opastöriserad.
Råmjölk ska också finnas som frystorkad produkt
Ahh…hög igenkänning det där med att se frisk ut. Jag hade njurbäckeninflammation för ett par år sedan och satt i labbet för att ta ett CRP. Jag frågade vart jag skulle ta vägen efter provtagning, typ väntrum ett eller två. Fick till svar att jag kunde åka till jobbet eller nåt. Jag åkte hem. Sen ringer labbsköterskan och säger att jag måste komma tillbaka för att träffa läkare. Hon bad om ursäkt för att hon släppt iväg mig men jag såg för frisk ut för att vara så sjuk. Mitt CRP var en bit över 200. Det kunde jag ha berättat om hon hade frågat 😉
Haha fattar precis!!! 😀
Lycka till!
Jag ser fram emot att få läsa om råmjölksexperimenten för det är något jag själv också vill göra framöver.
För övrigt är kombinationen mjölk, grädde, ägg och honung (alla helst i dess råa former) helt magiskt god.
Intressant med cyklisk ketogen kost. Jag har haft de tankarna men inte haft kunskapen om det är bra att göra så. Men nu ska jag nog våga testa jag med. Det har varit ett tufft år här också av olika anledningar och kroppen har tagit stryk av både det och av att jag var sjuk i våras. Misstänkt covid och är inte återställd än.
Känner att jag inte mår bra av ren keto. Det är som att kroppen ber om rotfrukter och till och med frukt som jag aldrig äter annars.
Skulle nog också behöva få upp mitt östrogen. Min ägglossning har varit senare än vanligt de senaste månaderna och känts lite klen. Som att den precis orkar gå igenom med en kass gulkropp som följd. Ska kolla upp det där med salvia och rödklöver. Gör du te av det eller?
Yes té 🙂
Är det kolhydrater för östrogenets skull också?
Spännande med salvian och det, hur planerar du att få i dig detta? Min spontana tanke är te…
Ja jag tänker té också 🙂 Yes, beställde precis kakhonung yum!
Salvia används ofta i feta maträtter ( torkad el färsk)
Italienska och franska rätter har ofta salvia med.
Gott till kalv, stek el gryta
kolla in munkpeppar
Hej, är det att mista mensen alltid ett tecken på lågt östrogen?
Ja, och lågt progesteron.
Hej Martina
Ledsen att höra om det du gått igenom och tack för allt du delar med dig av här på blogg och instagram!
Jag försöker läka från en borreliainfektion och har försökt få tag på råmjölk ( opastöriserad ? ). Vill du dela med dig av hur du får tag på råmjölk ? jag har ringt runt till bönder i Skåne där jag bor men lyckas inte få tag på någon som kan/ vill sälja.
Jag tror man får gå till mindre ställen som har gårdsbutik och köpa under bordet.
Det finns ett undantag i lagstiftningen som säger att bönder kan få sälja eller skänka bort opastöriserad mjölk direkt från gården till konsument i liten skala, max 70L/vecka.
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/lagstiftning/livsmedelshygien/livsfs-2005-20-kons-2019-6.pdf?AspxAutoDetectCookieSupport=1
Det första man kan göra är att kolla med sin respektive länsstyrelse (och angränsande som man kan tänka sig att resa till) vilka gårdar som är registrerade för att sälja råmjölk.
Det är bara att mejla länsstyrelsen och fråga och när man sedan får tillbaka en lista med gårdar (givet att det finns några) så kan man kontakta dem och fråga.
Sen är förbudet sådant att det är förbjudet att sälja direkt till konsumenter, lösningen för dig är alltså att köpa dem i egenskap av juridisk person. Exakt vilken juridisk form du väljer att etablera är upp till dig, men när du kontaktar bonden så frågar du alltså om du i egenskap av juridisk person får köpa råmjölk av bonden.
Konsument=privatperson 🙂
“Opastöriserad mjölk får inte säljas i butik, utan bara säljas eller skänkas bort i liten skala på bondgårdar direkt till konsument.
Sedan september 2016 gäller nya regler som förtydligar förutsättningarna för försäljningen. Gårdar som vill sälja opastöriserad mjölk direkt till konsumenter måste registrera sig hos länsstyrelsen för att de ska kunna kontrollera mjölkproduktionen. Mängden mjölk som gården får sälja begränsas till högst 70 liter i veckan. Dessutom ska den som köper opastöriserad mjölk få skriftlig information om riskerna med opastöriserad mjölk och hur mjölken ska hanteras.” (livsmedelsverket.se)
Jag säger bara YOGA <3!! Hittar man en bra instruktör är det terapi! Jag kan ha en helvetesvecka men sedan på lördag morgon när yogan är gjord (i värme, så fantastiskt) kan jag känna mig som en ny människa igen.
Säger som föregående, det där med cardio och stress. Spännande att se vad du finner för resultat ?.
Ja du har en poäng mesta sån forskning görs ju på män.
Jag sprang själv tidigare 3 ggr i veckan och styrketränade tungt två ggr i veckan men har vänt på det nu så styrketräningen blir oftare och dragit ner på löpningen till två ggr i veckan men som sagt inte slutat helt och kör intervallbetonat när jag väl kör. Springer då med gå pauser emellan så det blir lite mer hiit-liknande, känns som det inte stressar kroppen lika mycket som springa km efter km och pressa kroppen hela tiden. Sen om det är det bästa vem vet, men jag känns lugnare i kroppen iallafall och jag gillar kicken jag får efter löpningen, så jag vill inte sluta helt.
Kan ju också bero på att män erbjuder och lånar ut sin kropp till olika forskningsprojekt, mer än vad “vi” kvinnor gör. Eller att män sökt för dessa besvär inom sjukvården och då ingår i en testgrupp.
Absolut kan finnas viss sanning i det. Män är dock generellt sätt dåliga på att söka vård för sina besvär. Det är vilka forskningsprojekt som startas upp som styr och intresset för manliga besvär/sjukdommar lyser igenom där.
Ja, så brukar det låta.
Eller så styrs intresset för mäns hälsa i det här fallet av att män generellt SETT är “dåliga” på att söka vård (män är hemska va, hur man än vrider och vänder på det) och att man därför måste ha mer underlag i form av forskning, då kvinnor går till läkaren/sjukgymnasten/whatever stup i kvarten för minsta lilla och babblar på om sina problem, så där behövs inte mycket forskning. Fast, äh, det lät väl inte lika bra..?
Beklagar det du varit tvungen att gå igenom och önskar dig ro och återhämtning i själ och kropp. Väldigt intressant läsning. Ska bli spännande att se uppföljningen sen och se hur hennes tips fungerar. Tänkte på det hon skrev om cardio. Tidigare har du och andra skrivit hur stressande det är för kvinnokroppen med tex löpning. Hur menar hon att det hjälper dig, eller är det inte den typ av cardio hon menar?
Jag har varit helt fobisk mot cardio för att jag anser det stressande, därför jag hellre har lyft tungt. Det funkar för min kropp, men jag ska ge cardio en chans! Enligt deras studier är det bra, men then again… gäller det kvinnor i fertil ålder eller generellt (dvs män)?