För mycket koffein i den här videon, så munnen går något snabbare än hjärnan men vad som hände var att jag såg detta på instagram:
Cissi Wallin har tagit en printscreen från en tjej på instagram som äter LCHF, och förlöjligare henne i en kommentar med texten “En del undrar varför jag slutade med #LCHF… Här har ni svaret (sekten slängde ut mig, sen hamnade jag på sjukan med inflammerad bukspottkörtel efter allt fett och ägg)”
Det var det där “Sekten slängde ut mig” som fick mig att reagarea och fundera över… vad är egentligen de RIKTIGA anledningarna till att folk slutar med LCHF?
1. Viktuppgång
På grund av förstoppning om man är beroende av fibrer och upphör helt med det. Förstoppning är en stor bov bakom viktuppgång och utebliven viktminskning, kan även påverka ämnesomsättningen negativt att gå runt och vara kontinueligt förstoppad. Andra anledningen till viktuppgång är att man äter “typ LCHF”, plötsligt börjar äta sjukt mycket grädde eller turkisk yoghurt som är livsmedel som man kanske kan äta, men inte frossa i. Inte ens på en högfettkost de höga innehållet av vassle och kasein.
2. Näringsbrist
Fil, flingor, bröd, ris är lätt för kroppen att bryta ned och extrahera energi och näring från. Man kan komma undan med att ha låg magsyra, men det kan man inte på LCHF när maten är väldigt näringstät. Om man har zinkbrist, låg magsyra, bristfälliga matsmältningshormoner kan man inte få ut all näring ur kött och kålväxter till exempel.
3. Intolerans
För de flesta funkar det att hoppa rakt in i en fettfasta men inte för alla. Har man levt väldigt fettfattigt blir det förstås en chock för gallan att plötsligt börja jobba för brinnande livet. Likadant blir det om man ätit ägg väldigt sällan innan, och plötsligt proppar i sig 7 ägg om dagen, eller bombar på med andra livsmedel som man kanske är intolerant emot men inte känt till tidigare.
“Jag tålde inte LCHF” kan översättas till “Jag hade en dold intolerans mot ett livsmedel som jag inte kände till tidigare” eller “Jag är en person som behöver stega in försiktigt i LCHF, annars hänger inte alla organ med i förändringen”
De här punkterna är alltså de tre vanligaste bakom LCHF-avhopp: viktuppgång, näringsbrist, intolerans. Det har inte med LCHF i sig att göra utan är en reaktion från kroppen på ett problem som funnits hela tiden. Man kan blunda för det, eller ta tag i det. Vissa orkar inte krångla och väljer något lättare, kanske är det också så att LCHF inte passar alla. Så tror jag att det är. Men jag tror inte att någon blir utslängd eller ratad, jag tycker faktiskt att LCHF-communityt är en väldigt mysig och accepterande folkrörelse med förståelse och ett driv efter att hjälpa varandra. Tycker inte du?
Följ gärna min youtube-kanal förresten. Min kanal växer så det knakar med både följare och videos, och det är jättekul att varva text, ljud och bild på det här sättet 🙂
Hej Martina!
Jag älskar din blogg den är så informativ 🙂 Du är så duktig. Jag har följt dig i många år. Jag har även ätit LCHF i många år dock har jag fallit ur många gånger jag går inte ner i vikt knappt. Jag har problem med sköldkörteln halva är bortopererad. Jag äter NDT(Naturligt sköldkörtelhormon) mår ganska ok men inte helt bra. Jag läser vad du skriver om hur man ska göra men problemet är att jag glömmer sedan vad jag läst. Så provar jag allt på en gång vilket inte är så bra antar jag. Jag äter magnesium+kalium. På morgonen tar jag kokosolja 2 msk. Men är fortfarande förstoppad och har i princip alltid varit det. Vad ska jag göra för att gå ner i vikt? Jag tränar 2-3 ggr /vecka främst styrka. Skriver lite osammanhängande men hoppas du förstår.
Nu är det lunch vitkål och köttfärs 🙂
Tack Martina för världens bästa blogg 🙂
Tack Marika,
Jag vet inte, jag tror på att jobba med sitt mentala fokus och göra viktminskningen till nummer ett. Det är en del i alla fall.
Jag tänkte på en sak när jag läste detta… Min största rädsla är att dö som min pappa gjorde, diabetes och stroke pga stress och som dom då sa “för fet mat”. Och idag så vet jag ju mycket mer om vad fett är och hur kroppen fungerar och jag ser konkret på mig själv och andra på keto hur bättre man mår. Men många av mina vänner är veganer, och jag får alltid höra att jag kommer dö av allt fett och varje gång så tvivlar jag, tänk om dom har rätt, tänk om jag skulle leva längre och friskare på raw food. Men så minns jag hur sjukt dåligt jag mådde som raw vegan… Det som är så obehagligt med fett och socker debatten är att i grund och botten vill alla leva länge och vara friska, och eftersom vi lägger tillförliten till vår kosthållning så är det som att folk MÅSTE ha rätt för ingen vill ju vara den som hade fel och kommer dö först. Men det som gör att jag tvivlar när mina veganvänner hatar på fettet är att hur kan det finns så två exteremt olika sidor, en säger jo men socker ger diabetes och högt kolesterol medans den andra sidan säger detsamma om fett. Har båda rätt eller båda fel eller är det så att man får olika resultat beroende på vem man gör studierna på eller är snarare vad för intresse den har som gör studien? Detta är egentligen ingen fråga utan tänker bara högt. Plus jag märker att fett funkar och skulle jag mot förmodan ha fel i slutändan får det väll vara så för lever helldre kortare men med hög livskvalite 😉
Det är en kontinuelig resa det här med att hitta vad som är bäst och man kommer inte hitta sanningen någon gång. Man får fortsätta läsa på, testa, experimentera och se vad som funkar och inte funkar. Varför fungerar vegankost? Varför fungerar ketogen kost, jag hade grävt ned mig i principerna bakom alla de här frågorna och fått svart på vitt vilka mekanismer som styr respektive. Då slipper man lita till random människors tyckande och övertygelser 🙂
Hej Martina, jag har tyvärr slutat med LCHF pga att jag fhar fått högt kollestrål. 7, 4. Jag vågar inte fortsätta med kosten. Kosten passar mig jätte bra och jag mår bra. Hur är det med högt kollestrål?
7.4 är väl inte så högt? Det finns massor med rapporter på att kvinnor med högt kolesterol lever längre än de med lågt. Vad som är intressant är ju långtidssocker och triglycerider.
Jag äter själv lchf och älskar det. Jag har dock sett att det finns en sektig tendens hos en del lchf:are som är väldigt avskräckande. Jag förstår att man vill sprida budskapet när man hittat något som fungerar för en men man glömmer lätt att one size does not fit all. Vissa lchf:are där ute beter sig som att lchf skulle vara lösningen på allt och passa exakt alla, det är skrämmande. Jag kan mycket väl förstå varför människor ser lchf som en sekt när vi har dessa riddare som ska frälsa oss alla med lchf – jag har sett det själv i många kommentarsfält och det är fan läskigt.
Tack för bra inlägg. Alltså, nu blir jag så nyfiken. Du kör alltså saltsyra och kalium själv. Vet att du skrivit mkt om det i tidigare inlägg men snälla kan du inte berätta vad mer du äter för tillskott och pulver. Tex gröna smoothies, kollagen etc. Tusen tack!
Ja de klart jag kör de själv, jag tycker jag är tillräckligt påläst för att veta vad jag ska stoppa i min egen kropp 😉 http://martinajohansson.se/mina-iherb-favoriter/ här pratar jag om mina tillskott, senaste tillskotten.
Hej Martina! Jag menade inte att du inte är kunnig på något sätt utan är mer förvånad av att du känner att du behöver extra saltsyra.
Tack!
Okej jag tolkade det inte som att du ifrågasatte mig, jag tolkade de som att du frågade om jag tog tillskotten på eget bevåg. Jag behöver extra tillskott, jag är en MTHFR-mutant och tillhör 95e percentilen neandertalare 😀 Dessutom tycker jag att jag får ut mer näring med extra saltsyra, så länge man inte får magsår är det väl en fördel (tror jag) förlåt om jag lät vass! 🙂
Bra Martina! Jag kommenterade på Cisis blogg; “Trams och ohederligt att kalla lchf för sekt – är det ett grepp för att vara ball och viral i media? Det går att misslyckas med mycket om man väljer ett dåligt sätt och lyssnar på folk som inte kan. Jag upplever själv massor av fördelar på lchf och känner personligen flera stycken som fått livet tillbaka av lchf. Såg att du hade ett inlägg om omelett – det är ju lchf-vänlig mat ?”
Btw, för att värna om matsmältningsförmågan är det väl bra att inte fega med salt? Och 1 msk äppelcidervinäger i ett glas vatten en halvtimme innan maten sägs också bra.
Haha grymt! 🙂
Yes salt och äppencidervinäger funkar bra!
För mig funkar inte lchf då det toktriggar min insomnia 🙁
Kokosolja brukar kunna sätta sprätt på magen. 🙂
Jag har alltid varit hård i magen och haft problem med förstoppning. När jag började med LCHF blev det inte direkt bättre men läste om kokosolja så böjde dricka te med regält med kokosolja och det hjälper otroligt bra. I början drack jag det varje dag men med tiden har det glömts av och känner jag att det är risk för hård mage/förstoppning så tar jag mig bara en kopp te med kokosolja. Har hittat några teer som passar perfekt med smaksatt kokosolja men kör ibland smaklöst om jag inte vill ha med smak just då.
Har jätteproblem att äta lchf. Tog bort gallan för 2år sedan och nu går jag bara upp mer och mer och är förstoppad. Äter inte gluten pga av intolerans. Har även hypotyreos
Har du nåt bra att föreslå?
Varför har du problem med LCHF? Det går bra att äta LCHF utan galla! http://martinajohansson.se/mythbusting-lchf-gallan/
Haha jag märkte att jag inte tålde laktos då jag åt lchf. Nu kan jag äta det igen med husmanskost utan problem, men bör nog egentligen låta bli. Vill börja med lchf igen men det går segt.
Vad är det som går segt? 🙂
Hej
Läste alla frågor och svar här och for iväg på apoteket för inköp av kalium och ev saltsyratabletter.
Gick inte bra, kalium säljs bara på recept då det påverkar hjärtat och saltsyratabletter hade de aldrig hört talas om. Det är inte så att du menar kalcium och mjölksyratabletter?
Annars, fler tips på att få igång magen?
Nej jag menar kalium och saltsyra, men de klart apoteket brukar alltid vara lite svåra. De har en påse med “bland annat kalium” man kan hälla i vatten som smakar apelsin, laxidos? Nånting sånt, som fungerar för tröga magar. Väldigt bra, det är inte “laxermedel” i den vanliga bemärkelsen. Jag köper saltsyran på Iherb (Betain HCL) och Kalium har jag på burk och doserar 1/8-1/4 tesked varje dag så de är inga stora mängder 🙂
Kan det här också duga? https://www.svenskhalsokost.se/produkter/digest?utm_source=adrecord&utm_medium=affiliate&utm_campaign=adrecord
Ja de ser ut så 🙂
Jag gick ner 20 kilo på lchf 2012, sedan av olika anledningar som stress/utmattning och sockerberoende åt jag “vanlig” kost igen fram tills för en månad sen då jag började äta lchf igen. Nu händer ingenting, går inte ner något, är mest förstoppad och svullen i hela kroppen! Vad kan det bero på att det gick så enkelt förra gången och nu funkar det inte alls trots att jag äter samma slags lchf som då? Känner mig lite frustrerad!
Följ mitt leptinprotokoll så kommer det hända grejer igen 🙂 http://martinajohansson.se/balansera-dina-hormoner-med-leptinprotokollet/ Din kropp är lite stressad bara, det är inget att oroa sig över. Du kommer gå ned och det kommer fungera igen jag lovar!
Tack! Vilken aha-upplevelse när jag läste det inlägget. 🙂 Har fått celiaki, som är en autoimmun sjukdom, i vuxen ålder, misstänker också sköldkörtelproblem, men har inte kollat upp det. Det känns som om jag kan bättra på mycket genom att reseta leptinet.
Hur länge ska man följa leptinprotokollet för att reseta leptinet? Eller är det på det sättet jag behöver äta alltid, framöver? Stort tack för många bra tips och inlägg!
Hej Martina, skrev nedan under ditt inlägg om glycin från 2014 men är osäker på om du ser det?
Hälsningar
Märta
…..
Hej Martina,
Jag slog på stort och köpte 12 påsar glycin och hoppades på att somna och sova gott. Nu efter 10 dagars användning så har det inte givit någon effekt alls.
Och då funderar jag på vad jag ska använda allt glycin till i stället och känner ju att det skulle vara perfekt som sötningsmedel, t ex när jag gör ketobollar. Just nu har jag i ugnen fröknäcke på linfrön, kokos, psylliumfrön och lite nötter och pepparkakskrydda och glycin. Frågan är om sötningen klarar ugnsvärmen men den viktigaste frågan är – är det ok att använda glycin som sötningsmedel eller är det en insulinspik? Det är ju så himla sött!
Är det möjligt att man kan få omställningsbesvär när man går från ganska strikt keto till mkt strikt keto? 🙂
Jag har ju slarvat med nötter och mejerier under jul. Åt nog ca 30-40 gram nötter om dagen tills en vecka sedan. Nu äter jag 100% keto igen och har ökat fettet till ca 70%, ofta, i övrigt som vanligt med fisk, kött och grönsaker. Men blir så obeskrivligt sömnig både på morgonen och eftermiddagen, konstigt nog till och med precis när jag sitter och dricker kaffe! Visserligen tung mörk januari i Sverige, men tänkte det kanske kan vara en liten keto-fördjupning som spökar?
Glömde säga att när jag tog bort nötter och mejeri så började allt fungera bra igen, vikt, midjemått, form och magen i gott skick igen, så utom just sömnigheten fungerar det mkt bra med keto! Såklart! 🙂
Va grymt! 😀
Knäppt med sömnigheten dock, det har jag inget svar på…
Ja du… jag vet faktiskt inte, det låter märkligt! :/
Det gälller att ta en matsked ofiltrerad äppelcidervinäger i ett 1/2 glas vatten före varje måltid för att hjälpa matsmältningen. Rekommenderas av den grymt kunnige experten Dr. Eric Berg som jag följer på YouTube. Rekommenderas starkt! ?
Hur märker man om man har låg magsyra eller näringsbrist?
Om maten kommer ut helt ospjälkad har man verkligen problem, om man får ont i magen och blir förstoppad – då har man antagligen inte brutit ned den ordentligt. Näringsbrist visar sig som dålig hud, dåligt hår, dåliga naglar, trött, sömnsvårigheter, rubbad hjärtrytm, de kan vara alla möjliga problem 🙂
Ta en tesked bikarbonat i ett glas vatten på morgonen. Rapar du har du ordentligt med magsyra, om inte så har du lite mindre.
Jag rapar inte på morgonen, men på eftermiddagen.
Intressant test, tack! 😀
Intressant. Jag hade aldrig gissat att jag hade problem med magsyran. Känner mig inte förstoppad heller. Men jag gjorde det där testet med bikarbonat för skojs skull. Hittade på en sida att man skulle ta tid till “rap”. Normalt var inom två-tre minuter, sämre efter fem. Hos mig? Nix. Möjligtvis att det kändes ett lätt tryck på magmunnen efter runt tio minuter. Provade på kvällen (inte ätit sen lunch) och på morgonen. Nej, ingen skillnad. Ingenting. Måste prova med lite tillskott och prova om något förändras…
Hej, en tesked 5ml tycker jag verkar mycket. På amerikanska sidor skriver man 1/4 tsk eller 1/8 tsk.
Hahaha, hon är en återkommande hatare när det kommer till LCHF. Förstår att hon blev avskräckt, eftersom hon ändå fick ganska jobbiga problem – man kan bli avbetingad av mindre! Däremot kanske hon inte behöver gå till motattack som om någon hade försökt prångla någonting på henne mot sin vilja, lol. Själv ville hon leken leka!
Vill minnas att Katrin Z avslöjade i TV att Cissi slutat med lchf och kört någon typ av pulverdiet i flera månader innan hon fick problem
Måste bara fråga, är det inte KALCIUM och mg som hjälper vid förstoppning? 🙂
Jo säkert, men jag använder bara kalium. Kalcium har jag aldrig testat, och tittar man på laxermedel så är ingrediensen alltid Kalium.
Har ätit LCHF i snart 5 år. Har gått ner 30 kg men den största vinsten för mig är att jag är helt symptomfri från min MS så kommer inte att ändra min livsstil, gluten kommer jag hålla mig långt ifrån.
Dock skulle jag behöva få igång magen bättre – har du några tips? Åt mycket fullkorn före LCHF och min mage funkade som en klocka, nu känner jag mig förstoppad i stort sett hela tiden.
Det är riktigt, riktigt häftigt! Jag rekommenderar kalium mot förstoppning, och magnesium förstås. Båda funkar klockrent! 🙂
Tack! Magnesium tar jag redan så skall testa med kaliumtilskott.
Havde hørt om magnesium mod forstoppning (bruger Magnesiumcitrat), er det OK?
Og findes der en specifik type Kalium? og i hvilken mængde daglig?
Tak for en super blog 🙂
Det brukar stå på burken, mängden alltså.
MgCitrat är ok 🙂
här kommer ett tips som kan verka väldigt out there.. coffee enema. hjälper galla och jo, förstoppning med. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kaffelavemang min naturläkare tippsade om det för att ge gallan en skjuts. Hon är välinformerad om lchf. jag har gjort det nu i ett halvaar, och inga detaljer, det är inte kul, men inte alls farligt jobbigt heller. regelbundet stolprov har visat enorm förbättring, i början var det mycket fett i provet, nu är det normalt.
Det är hett i USA, jag tror det är svinbra fast man behöver köpa lite utrustning haha 🙂
Hej Martina!
Jag håller helt med dig.
Bli utslängd ? Från vad?
Jag har kört en liberal LCHF länge aldrig stöt på problem med det samt alla Bloggar jag följt rörande ämnet har bara varit positiva och hjälpsamma.
Detta hör inte till dagens ämne så att säga. Men mins ju att du gjorde Olaplexbehandling för ett tag sedan. Har själv suttit och funderat på det – men behövde få en mer nyanserad bild.
Och kan du rekommendera att läsa här: http://kathe.nu/2016/10/20/risigt-har-av-olaplex-du-ar-inte-ensam/ och här: http://elin.metromode.se/2016/10/26/vad-tycker-jag-om-olaplex-part-2/
Fcik tillfällig hjärndöd och förlorade förmågan att formulera en korrekt mening.
Och kan du rekommendera att läsa här … ska vara – Och kan rekommendera att läsa här:
Yes, jag blev inte sååå frälst faktiskt. Kommer inte göra igen!
Hej Martina,
Innan jag gick över till lchf åt jag mycket frukt, kvarg och müsli gjord på linfrön, havregryn och nötter. Magen funkade hur bra som helst då.
Efter att jag börjat med lchf funkar magen inte alls, jag tvingar mig till toabesök var 3-4:e dag men det resulterar inte i något nämnvärt. Testat att röra ut linfrön i kokande vatten och ta på em/kväll men det gör varken till eller från. Ska testa äta hela linfrön utan att blanda ut först.
Vad tycker du att jag ska göra?
Och varför går ämnesomsättningen ned om man är förstoppad?
Jag tror att du behöver kalium och/eller stora mängder magnesium, skippa fibrer.
Ämnesomsättningen och tarmperistaltiken hänger ihop, tarmbakterierna kommunicerar med de inre organen inkl hjärnan (neo cortex) som påverkar hur ämnesomsättningen blir. Det gör världens skillnad för massa saker att gå på toa varje dag!
Hm, mina senaste prover visade på för höga kaliumnivåer. Känns inte helt sunt då att ösa på med kaliumtillskott, eller hur?
Nej, frågan är varför dom är höga 🙂
Inte att jag stoppar med LCHF, men ju mer fett jag äter desto mer förstoppad blir jag. Hos mig funkar det alltid tvärtom 🙁 MCT-oljan blir jag hungrig från, mer fett = förstoppning, mindre kalorier = viktuppgång varje gång! så fort jag bara tänka ‘diet’ eller är nogrann med kosten går jag upp i vikt…
Men angående Cissi Wallin: tror att det är bara för att får lite mer publicity och uppmärksamhet med såna post. Eller kanske hon tror det men har ingen aning om varför hon hamnade på sjukhus eftersom de flesta vet inte vad de håller på på riktigt, som du säger med dolda intolerans som har inte ett dugg med kosthållning för sig att göra.
Så sant! 🙂
Haha så bakvänt… du kanske är en person som ska äta rotfrukter egentligen?
Vet faktiskt inte vad jag ska äta…:(
LCHF är ju toppen iof men jag vill/måste gå ner i vikt!!
Det är bara att börja med strikt och systematiskt testande, det brukar ge en del ledtrådar i alla fall…
“Man kan komma undan med att ha låg magsyra, men det kan man inte på LCHF när maten är väldigt näringstät. Om man har zinkbrist, låg magsyra, bristfälliga matsmältningshormoner kan man inte få ut all näring ur kött och kålväxter till exempel.”
Det var intressant. Jag vet att jag har dåligt med magsyra, särskilt på morgonen, då jag inte kan äta nåt. För ett antal år sedan när jag började med LCHF körde jag mig in i väggen efter ett år med supermycket energi.
Efter det har jag ätit mer LC, med lite fusk då och då. Men då när jag var utbränd kunde jag inte äta strikt LCHF. Håller på med ett test med strikt igen nu. Ska ta till mig detta och klura på en lösning. Kanske extra zink och saltsyratabletter..
Tack för tipset. Har du skrivit mer om detta ?
Jag tror jag har skrivit om detta, och ja – köp zink och saltsyretabletter de är toppen! Köp Zink picolinat om du ska köpa zink, den är mest potent. Saltsyran finns nog på apoteket 🙂
Saltsyra finns inte på apoteket (längre). Helhetshälsa har en produkt som heter “Digest”, men den saknar Pepsin (vilket rekommenderas).
Annars får man beställa från Iherb eller motsvarande. Jänkarna har det mesta.
Ahaa… jag köper Betaine-HCL från iherb 🙂