Idag tänkte jag slå hål på 2 myter när det kommer till LCHF och gallan. Den första är att människor med gallproblematik ska undvika fett, och den andra är att de ska undvika ägg. Det här stämmer absolut inte (om man nu inte vet med sig att man är överkänslig mot just äggprotein)
Tvärtom är en kost rik på naturliga fetter BRA för gallan!
Varför? – Jo för att när vi äter fett spolas gallan ner till magsäcken för att hjälpa till med att bryta ner fettet. När man äter en fettrik kost spolas gallgångarna och gallblåsan igenom regelbundet så att inga gallstenar hinner bildas.
När man äter en fettsnål kost ligger gallan lagrad i gallblåsan och det är då det kan bildas stenar. Alkohol tillsammans med fettsnål kost är snabbaste vägen mot gallsten och/eller problem med bukspottkörteln. Tvärtom mot vad många råd säger.
När man äter fettsnålt är gallan kvar i gallblåsan för att den inte behövs, och ju längre tid den ligger där ju mer ökar risken för att den ska kristallisera.
Så, vill du slippa gallsten och ha en frisk och aktiv gallblåsa – ät naturligt fettrik mat och givetvis är ägg ett utmärkt livsmedel som passar in på just detta. OM man redan har gallstenar finns det på kort sig ökad risk för gallsten eftersom man med fettet spolar igenom gallgången. När gallstenen har passerat gallgången försvinner smärtan, och när gallstenarna är borta kan man börja tänka långsiktigt istället och börja äta fett regelbundet.
– “Men min avföring är grön!? Ska jag verkligen äta fett?”
Det här kan hända om kroppen är ovan och inte klarar att bryta ned en stor mängd fett på samma gång. Då blir avföringen grön (gallan) och lös (fettet) Om detta inträffar får man fasa in fettet försiktigt, och kanske dela upp sina måltider till flera tillfällen. Det passar alltså inte med periodisk fasta, fettfasta eller fettfrossa. Däremot kommer det fungera med naturligt mättat fett i naturliga mängder.
Den här metoden gäller även om man av någon anledning opererat bort sin gallblåsa. Hälsofördelarna av att våga äta LCHF trots gallan kommer att överväga eventuella nackdelar med hästlängder!
Du har ju så fel. Jag har gallsten och äter jag fettrik mat så är anfallet snart ett faktum.
Och varför har du gallsten?
Jag har precis varit hos läkaren och tagit blodprover som visat att jag har förhöjda värden av gallsyra! Anledningen till att jag sökte läkare var att jag senaste veckan blivit ordentligt gul i huden på speciellt händer och fötter. För övrigt mår jag toppen efter 10 mån på LCHF och har inga andra tecken på att något är fel i kroppen. De kan inte riktigt svara vad detta beror på och undrar om du eller någon annan här har några teorier?
Vill bara tacka dig för denna tråd, kört Lchf i cirka 10 år. Har tyvärr gjort avsteg i perioder, och efter senaste slarvperidoen så började jag känna av gallan ordentligt . Läste en artikel om fett o galla o gick in på mindre fett som så många föreskrev på nätet, ville inte ge mig sig ändå, totalt höll detta på i cirka 4 veckor. Fatta inte varför och ville som sagt hitta orsaken, och av en slump så hamna jag här och läste vad du skrev. Efter det satt jag mig ner o wtf, jag var ju inne i en riktig slarvperiod när det började göra ont o höll i . Sagt o gjort vad hade jag att förlora, nada kom jag fram till o pallar fan inte käka piller för att hålla det onda bort. Så bestämde mig o gick all in en gång för alla, körde överdrivet mkt för jag ville ha ett svar brydde mig inte så mkt om att det kanske var fel o att jag skulle få riktigt jävla ont . O snacka om halleluja känsla inte för att jag är särskilt troende utan för helt plötsligt var det onda borta inom två dygn. Sedan har jag bara fortsatt strikt o liksom gott o väntat o tänkt det kanske slår tillbaks, men än så länge går jag på moln humöret på topp. Detta är nu 14 dagar sedan, så uppenbarligen stämmer ditt resonemang när det kommer till hur min kropp reagerar åtminstone. Nu skall jag bara försöka ha lite bättre karaktär än tidigare 🙂 vilket blir en strid i sig, men att sväva på moln kommer förhoppningsvis hjälpa mig.
Så en en gång tack
Peter
Tack själv ❤
Jeg har fået konstateret galdesten på privat hospital. De siger at masser af kvinder har galdesten på grund af tidvise dieter/bantninger og at det ikke giver problemer i sig, så så længe jeg holder mig fra fedtfattigt vil jeg ikke få problemer og de ser ingen grund til at operere galdeblæren / gallblåsan ud?
Hur funkar det om man opererat bort gallan?
Det står i texten 🙂
Jag opererade bort min gallblåsa för ca 1,5 år sedan. Hade då haft 2 gallstensanfall och gjorde ultraljud där dom konstaterade att stenen var för stor och aldrig skulle kunna ta sig ut på naturlig väg. Fick order om att inte äta LCHF fram till operationen (för att undvika fler anfall), men sen fick jag äta hur jag ville. Operation gick bra, en titthålsoperation över dagen. Hade ganska ont första dagen/dagarna och va lite dålig i magen i en vecka, men efter det har allt gått bra. Har inte märkt att det är nåt som går sämre att äta utan gallblåsa. 🙂
Eftersom min sten va så stor så trodde dom att den hade börjat bildas i tidiga tonåren (är ca 35 nu). Som tonåring försökte jag konstant banta med diverse fett- och kalorisnåla dieter, så det kanske inte är så konstigt att det bildades sten…
Första gallstensanfallet fick jag efter jag börjat med lchf, så det stämmer nog rätt bra det där med att då flödar gallan å ha ordentlig genomströmning! 🙂
Har stenen liggandes i nattduksbordet, vet inte riktigt vad jag ska göra med den, men den är ett rätt “fint” minne! 😉
Om man inte har en galla alls då?
Problemet är när man har stora stenar redan före man börjar äta LCHF. Grus kan sköljas ut ur gallblåsan men stora stenar sitter fast där inne och fastnar i hålet ut ur påsen…… Gallstensanfall!!! Har inte läst nått om att sådana stora stenar kan lösas upp???…. I min värld är det bara en operation som gäller. .??
Jag har beskrivit det scenariot i texten 🙂 Efter att stenarna är borta kommer de inte tillbaka av LCHF, det behöver inte opereras alla gånger men jag har förstått att många väljer operation ändå.
Jag opererade bort gallblåsan i fjol och alla olyckskorpar kraxade om att det berodde på LCHF och jag inte skulle kunna fortsätta med det efteråt (hade då ätit LCHF i två år). Jag åt bacon dagen efter operationen och det gick hur bra som helst. 🙂 Det enda jag har reagerat på efteråt är stora mängder nötter (blir illamående och kräks), och tror att det beror på kombinationen mycket fett och att nötter är hårdsmälta… Annars äter jag precis som jag gjort och mått bra av de senaste tre åren, dvs LCHF, ibland mer hardcore och ibland mer liberalt. Så jag tror i alla fall på din teori!
Har precis läst ut hormonbibeln, oerhört intressant!!
Detta borde alla barn lära sig i skolan! De hade ju rätat ut en hel del frågetecken!!
/
Göran