Inlägget innehåller affiliatelänkar till Bodystore!
För några månader sedan startade jag mitt projekt “föryngringsresan” efter ett katastrofalt resultat på ett test för biologisk ålder och ett väldigt traumatiskt år. Nu är jag några månader in i projektet och jag har börjat ta lite prover, men inte fått svar ännu, och jag förbereder mig för ett nytt ålderstest. Även om tester aldrig kan bli en exakt representation av verkligheten, blir jag ändå lite nojig om provsvaren inte ser bra ut!
Innan jag ens börjar mäta någonting går jag i huvudsak på hur det känns och hur jag ser ut. Förra året tappade jag väldigt mycket vikt, och nyligen kände jag mig inte utmärglad längre. Jag ställde mig på vågen och mycket riktigt, jag hade gått upp 10kg! Det har inte ens varit ett medvetet försök men ketogen kost har egenskapen att vara väldigt viktnormaliserande. Jag har inte behövt pressa i mig mat eller lägga till extra måltider, utan frukost, lunch och middag (när jag kommer ihåg) har fungerat bra.
Jag tänkte visa mitt nya upplägg kring kost och kosttillskott för mag- och tarmhälsa samt en grym tarmflora, eftersom det är så väldigt viktigt för en bra helhetshälsa.
Nya kosthacks för tarmfloran
Jag och min ingefärskombucha!
Vi har ju tre hjärnor, mage/tarm och hjärtat är väldigt viktiga för den mentala hälsan och måendet i stort. Hjärtat har tusentals neuroner (hjärnceller) och magen har en autobahn-liknande kommunikationskanal till hjärnan. Därför ville jag förbättra tarmfloran genom att utöka den lite, och i allmänhet fokusera på mag- och tarmhälsa. Jag har inte haft några uppenbara magproblem på många år, men hade tidigare IBS som senare utvecklades till IBD (inflammatory bowel disease).
Vad jag nu vill göra är mer att boosta mina mitokondrier, hjärtat och mage-tarm, men mer om de två första i ett senare inlägg. En sak jag återupptagit för magens skull är kombuchatillverkning. Jag körde på den enklaste varianten med köpt lowcarb-kombucha som blandas med svart té och strösocker. Det blir en kombuchasvamp (en sk Scoby) inom några veckor som man kan brygga vidare på. Något år experimenterade jag mycket med kefir, men det tålde jag inte riktigt så det hoppar jag över. Nyligen lärde jag mig att man kan brygga “jin” och “jun”, en slags kombucha gjord på grönt té och honung. Det har jag kvar att testa, men ska absolut prova!
Nytt kostupplägg
Färgglad tallrik med ägg, grönsaker och fermenterat
Det låter kanske jätteflummigt men jag var hos en läkare inom traditionell kinesisk medicin (TCM) och ayurveda och pratade om ditten och datten. Vi kom in på något som kallas för “liver qi stagnation”. Mycket inom TCM utgår från leverns funktion och flödet av “qi” (livskraft) genom den. Många saker inom TCM som de hade kunskap av för flera tusen år sedan har kommit att bekräftas i den allopatiska medicinen, och när jag bodde i Kina var läkarna jag gick till ofta dubbelutbildade. Det hade en “vanlig” läkarexamen och en TCM-läkarexamen och blandade till exempel vanlig antibiotika med olika örter.
Jag är inte helt säker på om jag lider av “liver qi stagnation”, men tendenserna finns där med mitt låga östrogen och så. Du kan läsa om min östrogenhacking här. Jag fick en intuitiv känsla av att jag borde äta mer grönsaker och mer saker från havet, och det visade sig vara ganska spot on. Intuitivt ätande är verkligen bäst! Jag är en sådan som litar på mina känslor väldigt mycket och sällan ifrågasätter dem. Jag är fortfarande strictly keto och har varit i ketos non-stopp i snart 60 dagar efter det långa uppehållet förra året.
Kosten är dock långt ifrån carnivore för den karnivoriska kosten känns inte alls rätt för mig just nu. Jag kanske kommer tillbaka till det, jag vet inte. Jag är inte så dogmatisk. Fermenterat är vad jag dras till nu så det blir fermenterade morötter och kål mest, och jag har börjat grodda men mer om min groddning i ett annat inlägg.
Tillskott för magen
Utöver lite färggladare mat har jag lagt till några tillskott för optimal tarmhälsa. Det viktigaste för mig är saltsyra, för med lågsaltsyraproduktion i magen (eller förhöjt pH) bryter man inte ned maten som man ska. Det leder bland annat till näringsbrister. Jag hade b-vitaminbrist på mina senaste blodprover trots att jag äter mat rik på b-vitaminer, så jag tolkar det som att jag helt enkelt spjälkar maten dåligt.
Andra symtom på låg magsyra är:
- Att känna sig tung och trött efter måltid
- Matkoma
- Maten känns som en klump i magen
- Förstoppning
- Dragning till vegetarisk kost
- Drar sig för att äta
- Måste ha “kaffe på maten”
- Halsbränna
- Näringsbrister
Det är supervanligt att känna sig bättre på vegetarisk kost med anledningen av att det “känns lättare”, “man känner sig inte lika tung” men ingen mat känns tung om man kan spjälka den bra. Jag väljer alltid det billigaste saltsyra-tillskottet och bryr mig inte om märke. Just nu var Pureness billigast och den hittar du här! (köplänk)
Anti-candida-tillskottet Sacro-B
Sacro-B (köplänk) innehåller 5 miljarder gynnsamma jästorganismer. Vad är mer en jästorganism? Candida! Den vi INTE vill ha! Äter man sacro-B så får man en grym jästorganism som helt enkelt konkurrerar ut candidan. Det är så härligt när man kan låta biologin sköta sig själv!
Mjölksyrebakterier
Efter min tid som carnivore lyckades jag utrota alla mina mjölksyrebakterier i magen (se min tarmflora-analys här). Det brydde jag mig inte om, för de är inte superviktiga egentligen, men eftersom jag nu är ute efter en grym tarmflora vill jag nog inte vara utan.
Därför tar jag dessa (köplänk) mjölksyrebakterierna från Elixir.
Detta är som sagt några hacks jag gör för tillfället, men har även många andra biohacking-projekt som jag kör parallellt. Till exempel så började jag för ett tag sedan att bygga min egen IR-bastu!
Du kan följa mig på instagram för att se hur det går med snickeriet 🙂
Kombuchate får svalka mig i hettan och tänkte boosta tarmarna rejält på samma gång eller inte…..
Choi skriver att kombucha har visat sig innehålla cirka 1 miljon bakterier per ml, vilket kan jämföras med 1 miljard bakterier per gram i kimchi. För att komma upp i samma mängd bakterier som i kimchi skulle man därför behöva dricka flera liter kombucha varje dag, och man skulle garanterat bli allvarligt försurad så om det är mängden mjöksyrebakterier man är ute efter så är det bättre att satsa på kimchi eller yoghurt.
Hon fortsätter att man inte ska stirra sig blind på bakterier. Tänk i stället på alla andra näringsämnen och otaliga biokemiska ämnen som gör kombucha till ett nyttigt och gott alternativ
Jag har hittat info på din blogg om living cleanse, sacro b och syclovir för att rensa ut candida. Är det en bra idé att ta allt på en gång eller ett tillskott i taget? I vilken ordning tycker du i så fall?
Mitt tips:
Living cleanse intas före sänggåendet
Syclovir 1 tsk tillsammans med vatten på morgonen i tre dagar sen 1 msk på morgonen och ev kväll.
Vänta med Sacro b tills efter kuren med de andra.
Tack Ic!
Ett sidospår men började tänka idag när jag funderade vidare på vad som påverkar min sömn så mycket, trots att jag addar fler och fler optimeringsparametrar hela tiden. Jag började med kamomillté och GABA för drygt en vecka sedan och sover ännu sämre nu. Kan det vara så att jag reagerar på kamomill? Jag är inte gräsallergiker men har troligen ibs.
Ja… jag antar det, allt verkar vara möjligt 🙂
Tänkte på det du sagt tidigare om att du reagerar på histaminrik mat. Inlagd och annan ”lagrad” mat är ju väldigt histamint. Funkar det ändå att äta denna fermenterade mat och dryck?
Tidigare var jag väldigt känslig, men det var också för jag åt mycket mer histamina saker. Nu reagerar jag nästan aldrig, det var bara en dag när jag hade ätit typ 4 avokados som jag blev helt täppt. Annars inget. Fermenterat har nog alltid funkat bra, jag reagerar starkt på avokado, choklad och rödvin.
Hej Martina, jag tror att du kan lägga till grön matbanan till dina hack! Finns en intressant föreläsning på Youtube av en professor i Linköping från Forskning i framkant. Han pratar om Crohns sjukdom boch det har visat sig att i de Afrikanska länder där man äter mycket av grön matbanan (platain) finns knapt den sjukdomen. Och att studier har visat positiva kring detta. Kan vara svårt att få tag i dock men jag hittade bananmjöl på Ica som jag tror är rätt och det skadar ju inte att strö på en äggröra t ex.
Mja, men jag har ju inte haft några problem på många år och den innehåller lite för mycket carbs för mig, men det är säkert gott 🙂 Jag tror inte riktigt på sådana där korrelationsstudier att där äter man en specifik sak och där har de inte en specifik sjukdom. Tror vi överfokuserar på mat för det första.
Jag har också usel matsmältning och blev mycket bättre med tillskott av HCl/galla men insåg alldeles för sent att jag ändå mår riktigt dåligt av ägg och mjölkprotein, snudd på allergichock med bl.a rusande puls efter måltider med mycket ägg, smör eller ost. Ständiga nässelutslag, migrän, röda ögon, upprörd mage et.c. Vet inte om det är riktiga allergier eller en konsekvens av den dåliga matsmältningen men jag mår iaf bättre om jag höjer fettmängden mha kokosfett och olivolja istället (får inte tag på talg, ister eller ankfett).
Inspirerad av Dr. Eric Berg (otroligt lärorik och sympatisk!) så har jag börjat äta mer gröna grönsaker eftersom de innehåller mycket kalium. För att bilda magsyra behövs kalium, och det finns visserligen i animalier också, men de är ju mer svårsmälta så jag tänker att även med tillskott av HCl lyckas jag kanske inte ta upp tillräckligt med kalium för att öka min egna produktion av HCl och förbättrar inte situationen. Sådana grönsaker ökar ju inte mängden kolisar nämnvärt heller så ingen ursäkt att inte prova 😀
Hur gör du för att vara i ketos på den kosten? Om jag äter så där mkt grönsaker åker jag ut ur ketos direkt. Du har tidigare sagt att grönsaker inte spelar ngn roll. Jag har testat utan mjölkprodukter men inte lättare för det. Ketos når jag på fett, nästan inga grönsaker , inga nötter , mkt kött o fisk och fasta, tyvärr. Börjar tröttna att alltid vara superstrikt, och inte göra några avsteg. Några bra tips? Funderar på att strunta i ketos, äta Liw varv och minska fettmängd istället
Äter 80-85E% fett i varje mål 🙂
Hur blev du av med IBS?
Lchf, tog typ en vecka sen var det borta!
Jättekonstigt. För mig var det tvärtom. Jag tror iof inte att det är IBS, men läkarna tjatar om att det är det det är. Hade stenhård mage på kolhydrater och det motsatte på LCHF/carnivore.
Har du provat utesluta ägg och/eller mjölkprotein? Ju striktare keto jag åt desto sämre mådde jag, tills jag tog bort både ägg och samtliga mejeriprodukter inklusive smör.
Hej. Ja. Äter inte mejerier. La efter ett tag till smör, utan ändring. Lös avföring oavsett om jag äter ägg eller inte. Prövar nu ut extra hcl och lite annat, men det är svårt med doser då jag inte ens vet om det är där problemet ligger…
Doseringsanvisningarna för HCl verkar väldigt låga. Beroende på storlek och innehåll i måltiden kan jag ta 8-10 kapslar när 1-2 rekommenderas. För att hitta övre gränsen kan man öka dosen tills det gör ont i magen. (Detta går över om man dricker lite vatten som späder ut magsyran.) Därefter tas en kapsel mindre än så till måltiderna. Maten är länge i magsäcken så man kan även ta extra kapslar upp till nån timme efter måltiden om det känns som att man tog för få.
Gott tips. Det ska jag prova. Du har inte väldigt lågdoserade tabletter med hcl när du måste ta så många? Får du “normal” avföring på hcl?
😊
Jag tar kapslar som innehåller ca 500 mg. Det är vanligt att vissa personer behöver större doser. Diarré har upphört sedan jag började med HCl. Undvik att dricka före, under och efter måltider så att magsyran inte späds ut. Och nåt som jag själv är dålig på; tugga maten noga! Prova lägga till enzymer och/eller galla om det inte blir bättre.
Gör du egen kombucha? Jag äter varken socker eller koffein (jag tänker på svart/grönt te). Hur gör du och hur ofta tar du det?
Sacro-B har jag hemma, men funderar att beställa mjölksyratabletter som du 🙂 Behöver också fixa min tarmflora.
Stort lycka till ❤
Jag dricker inte heller koffein i någon form. Jag dricker faktiskt bara vatten – förutom Kvass!! Jag älskar kvass. Och så enkelt att göra! TIPS! (vet inte om det är “fel” att länka till sin instagram här men om du vill kolla hur jag gör har jag några inlägg om kvass!
https://www.instagram.com/p/CGc0BzFs645/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/CEIJxigAWcl/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/CEHx770ItP_/?utm_source=ig_web_copy_link